Vita Fläckar På Huden Svamp Behandling?

24.03.2023 0 Comments

Vita Fläckar På Huden Svamp Behandling
Pityriasis versikolor Pityriasis versikolor är en ytlig svampinfektion i huden. Infektionen ger utslag i form av små fläckar. Ibland flyter många fläckar ihop och bildar större områden. Sjukdomen smittar inte och kan behandlas med ett receptfritt läkemedel.

 1. Pityriasis versikolor betyder ungefär “fjäll som byter färg”.
 2. Brunaktiga fläckar på ljus hud.
 3. Pityriasis versikolor ger fläckar som är skarpt avgränsade mot den friska huden runt omkring.
 4. Fläckarna kan flyta ihop och bilda större områden.
 5. Oftast finns fläckarna på hudområden med många talgkörtlar, som bröstet och ryggen.

Svampen gör att hudpigment inte bildas. Därför brukar fläckarna vara ljusa eller blekt rosa. Fläckarna syns bättre på en mörkare eller solbränd hud. Många upptäcker därför fläckarna på sommaren. Fläckarna kan också vara brunaktiga och fjällande. Fläckar på ljus och solbränd hud.

Du kan kontakta en om du tror att du har pityriasis versikolor. Många mottagningar kan du kontakta genom att, Ring telefonnummer 1177 om du vill ha, Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård. Fläckar på mörk hud. Du kan få behandling med läkemedel som du använder på huden, till exempel i form av schampo eller kräm.

Läkaren berättar hur du ska använda läkemedlet. Efter behandlingen dröjer det ett tag innan fläckarna försvinner. Svampen är borta men fläckarna finns kvar tills de har utsatts för sol. Svampen finns på huden hos de flesta vuxna, men det är inte alla som får utslag.

 1. Det är vanligt att unga vuxna får infektionen.
 2. Pityriasis versikolor är vanligast på sommaren eftersom svampen trivs i värme och fukt, särskilt när huden är fet av kräm.
 3. Det är inte helt klart varför vissa personer får utslag men inte andra.
 4. Precis som vid andra typer av svampinfektioner verkar vissa ha en hud med gynnsam tillväxtmiljö för svampen.

Infektionen är inte smittsam. Den kan lätt komma tillbaka även efter behandling. Lena Jannesdotter, 1177.se, nationella redaktionen Karin Strååt, läkare, specialist i allmänmedicin, Stockholm Niels Veien, läkare, specialist i hudsjukdomar : Pityriasis versikolor

Vad kan man göra åt vita pigmentfläckar?

Prova svampdödande krämer och mjällschampon – Om dina hudfläckar orsaksas av Malassezi-svampen, vilket är relativt vanligt, kan man prova att använda mjällschampoo innehållande ketokonazol (Dandrene), vilket kan fungera utmärkt mot vita pigmentfläckar.

Vad kan vita fläckar på huden vara?

Vitiligo

 1. Du är här:

Vid vitiligo får du vita fläckar i huden, och ibland även vita hårstrån. Det beror på att det saknas pigment. Vitiligo kan finnas på enstaka eller flera ställen på kroppen. Vitiligo smittar inte. Vita Fläckar På Huden Svamp Behandling Vitiligo på ljus hud. Vitiligo är en så kallad autoimmun sjukdom. Vid en autoimmun sjukdom angriper immunsystemet kroppens egna celler. Sjukdomen brukar inte gå över men den är ofarlig. Vitiligo i ansikte på ljus solbränd hud. Vita Fläckar På Huden Svamp Behandling Vitiligo på fot på mörk hud. Vitiligo börjar med en eller flera centimeterstora vita eller ljusa fläckar, som ofta är runda eller ovala. Fläckarna är ofta väl avgränsade mot huden runt omkring. Fläckarna syns mer på mörk hud och när huden blir solbränd.

 • Efter hand kan det komma fler fläckar, både i samma område och på andra ställen på kroppen.
 • Fläckarna kan växa i storlek så att det bildas större områden utan pigment.
 • Ibland blir även hårstråna avfärgade.
 • Det kan synas som ljusare fläckar i skäggväxten eller håret.
 • Vitiligo kan komma var som helst på kroppen, men vanliga ställen är i ansiktet, på händerna och i armhålorna och underlivet.

När och var ska jag söka vård? Kontakta en om du tror att du har vitiligo. Många mottagningar kan du kontakta genom att, Ring telefonnummer 1177 om du vill ha, Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård. Fläckarna kan bli röda i solen och det kan ge obehag ungefär som när du,

 • Använd solskydd med hög solskyddsfaktor.
 • Använd täckande kläder.
 • Undvik att vara i solen mitt på dagen då solen är som starkast.

Läkaren på vårdcentralen kan ibland se att det är vitiligo bara genom att titta på huden. Ibland kan det vara svårt att skilja vitiligo från andra hudsjukdomar, till exempel, Då kan det behövas ett för att ta reda på vad det är. Ibland tar läkaren på vårdcentralen hudprovet, men annars får du en remiss till en hudläkare.

Du kan också få remiss till hudläkare om läkaren på vårdcentralen är osäker på diagnosen, eller om du har vitiligo som snabbt försämras. På en hudklinik använder ibland läkaren en speciell UV-lampa för att se hur mycket fläckarna har brett ut sig. Det finns olika sätt att behandla vitiligo, men behandling ger endast en liten eller måttlig effekt.

Alla typer av behandlingar fungerar bäst när fläckarna är nya. Vissa områden är svåra att behandla, till exempel händerna. Behandling av vitiligo tar ofta flera månader eller längre tid. Behandlingen behöver ofta upprepas om fläckarna kommer tillbaka eller om du får nya.

Hur blir man av med Pityriasis Versicolor?

Egenvård –

Lokalbehandling med antimykotisk schampo, lösning eller kräm. Behandla hela bålen, hals, armar och lår även om det bara är ett fåtal fläckar. Återfall kan förebyggas genom underhållsbehandling, ofta under flera månader.

Ketokonazol schampo rekommenderas vid behandling av större hudområden. Vid en enstaka mindre lesion kan den lesionen behandlas lokalt med en antimykotisk kräm. Mykoser, Skånelistan med Bakgrundsmaterial

Hur ser svamp ut på huden?

Nagelsvamp – Nagelsvamp angriper oftast tånaglarna och påverkar nagelns utseende. På huden kan svampinfektioner ge röda utslag, klåda, fjällning eller sårig hud. På fotsulan kan huden bli torr och fjällande. Infekterade slemhinnor i munnen kan bli kraftigt röda, ibland med vita beläggningar.

 • Det kan också svida.
 • Ibland kan det uppstå sprickor i mungiporna.
 • De tydligaste symtomen på svampinfektion i underlivet är klåda och irritation.
 • Vinnor kan ibland få en luktlös vit grynig flytning.
 • Nagelsvamp gör att nageln blir gulaktig, förtjockad och uppluckrad.
 • Svampinfektioner kan ibland vara svåra att skilja från andra hudsjukdomar.

När och var ska jag söka vård? Kontakta en om du tror att du har något av följande:

Torsk Ringorm Hårbottensvamp Nagelsvamp Svamp på fotsulan eller i hudveck.

Kontakta också en vårdcentral om du har behandlat med receptfritt läkemedel i några veckor men inte blivit bättre. Vänta tills det blir vardag om det är helg. Många mottagningar kan du kontakta genom att, Kontakta din tandläkare om du har tandprotes och tror att du har svampinfektion i munnen.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha, Då kan du få hjälp att bedöma dina symtom och var du kan söka vård. Eftersom svamp trivs där det är varmt och fuktigt är det bra att hålla huden ren och torr. Använd så luftiga kläder eller skor som möjligt. Det finns flera olika receptfria läkemedel som motverkar svamp och som kan användas vid följande svampinfektioner: Vilket läkemedel du ska använda beror på var på kroppen du har besvär.

Läkemedel i form av kräm, gel, lösning och schampo används mot infektioner i hud och hårbotten. Det finns kräm som även innehåller kortison, som lindrar klåda. Nagelsvamp behöver inte behandlas om du inte har besvär av nagelförändringarna. Det finns ett medicinskt nagellack som du kan köpa om en läkare har konstaterat att du har nagelsvamp.

You might be interested:  Gran Turismo 7 Pc Release Date?

Svampinfektioner i slidan kan försvinna av sig själv och då behöver du inte göra någonting. Om du har så mycket besvär att du vill behandla dig finns vagitorier och vaginaltabletter. Det är, Vaginalkräm och vaginalgel kan användas både i slidan och runt slidmynningen. Fråga på ett apotek vilka läkemedel som finns för dina besvär.

Det finns även andra läkemedel som du kan få på recept av en läkare. Allvarliga svampinfektioner Ibland kan svamp infektera olika organ i kroppen, till exempel lungorna, tarmen, urinvägarna och hjärnan. Det kallas invasiva svampinfektioner. Sådana infektioner är ovanliga men allvarliga.

Risken för invasiva svampinfektioner ökar om ditt immunförsvar är försämrat. Det kan till exempel vara om du har en sjukdom som cancer, hiv eller dåligt kontrollerad diabetes. Detsamma gäller om du har fått ett organ transplanterat eller behandlas med cytostatika. Risken ökar också om du får dialys, har brännskador eller har genomgått en stor operation.

Ett vanligt symtom är feber. I övrigt kan symtomen vara diffusa och beror på vilket organ som är infekterat. Åsa Schelin, 1177.se, nationella redaktionen Kristina Lewis, hudläkare, Stockholm : Svampinfektioner

Kan man få bort vita pigmentfläckar?

Kan man få bort fläckarna? – Det är lättare att förebygga alla typer av fläckar än att få bort dem. Därför är det viktigt att du skyddar dig med hjälp av och undviker att sola den tid på dygnet då solen är som starkast. Det är svårare att förebygga pigmentfläckar som är orsakade av hormoner vid en graviditet, eftersom de inte går att påverka i samma utsträckning.

Äter du preventivmedel kan du ta upp frågan om förebyggande åtgärder med din barnmorska. Oavsett orsak till att pigmentfläckarna har uppstått, blir de mer framträdande vid solexponering. Därför är det viktigt att du undviker solen i största möjliga mån för att pigmentfläckarna inte ska bli värre. Trots att pigmentfläckar har uppstått och gärna förvärras av solexponering, innebär inte detta att de är omöjliga att få bort eller mildra.

De går att behandla! Det finns dessutom flera olika behandlingar du kan göra, både på kliniken och hemma på egen hand för att bli av med dem. Det som är viktigt för dig att veta dock är att de inte nödvändigtvis måste behandlas, eftersom de är helt ofarliga.

Vilken kräm är bäst mot pigmentfläckar?

Bästa punktbehandling mot pigmentfläckar i ansiktet, Anti-pigment spot corrector – Eucerin – Eucerin Anti-Pigment Spot Corrector är en supersmidig punktbehahdlare på större fläckar som envisas och behöver lite mer kraftfull behandling. Innehåller thiamidol som både förebygger nya fläckar och behandlar befintliga. Här kan du läsa mer om den prisvärda produkten (länk till Lyko), Läs mer: Vill du lära dig allt om skönhet och dess innehåll? Här är ELLEs stora beauty-alfabet, från A till Ö.

Vad triggar vitiligo?

BAKGRUND – Vitiligo är en kronisk hudsjukdom som karaktäriseras av depigmenterade hudområden i vilka det saknas pigmentproducerande celler (melanocyter). Eftersom depigmenteringen kan uppkomma på synliga hudområden kan sjukdomen vara socialt stigmatiserande och orsaka psykosociala bekymmer med bl a försämrad livskvalitet.

 1. I vissa delar av världen associeras vitiligo med lepra och omöjliggör för framför allt kvinnor att gifta sig.
 2. De avpigmenterade områdena framträder tydligast hos patienter med Fitzpatricks hudtyp IV-VI (patienter med mörkare hy).
 3. Vitiligo drabbar cirka 0,5 % av befolkningen.
 4. Män och kvinnor drabbas i samma utsträckning.

Olika etniciteter drabbas i lika utsträckning. Diagnosen är oftast enkel att ställa, däremot är behandlingen en utmaning, inte minst för att patienter inte erbjuds behandling inom offentligt finansierad sjukvård utan istället hänvisas till privata hudkliniker.

Detta självklart med reservation för att olika landsting och även kliniker har olika riktlinjer. Etiologi Vitiligo är sannolikt en autoimmun sjukdom trots att definitiv genes inte är fastställd. Det som talar för autoimmun genes är att det finns koppling till annan autoimmun sjukdom, särskilt autoimmun tyroidit.

Hos cirka 18 % av patienterna finns en familjär anhopning och nedärvningsmönstret är polygent. Patienter i alla åldrar kan drabbas men den genomsnittliga tiden för debut är runt 20 års ålder. Vitiligo kan i ovanliga fall vara ett led i ett bakomliggande syndrom.

Hur ser åldersfläckar ut?

Lentigo solaris – solfläckar – Lentigo solaris som också kallas solfläckar eller åldersfläckar är väl avgränsade pigmentfläckar som är besläktade med seborroiska keratoser. Fläckarna syns mindre på en mörk hud, men på en ljus hud är de jämnt ljust bruna. De uppkommer främst i ansiktet och på händernas ovansidor. Förändringen kan förväxlas med malignt melanom.

Hur ser farliga fläckar ut?

Avvikande, nya och växande födelsemärken – Ett gammalt födelsemärke, leverfläck eller pigmentfläck som växer eller ändrar utseende kan vara tecken på cancer. Men hudcancer uppstår oftare i en helt ny förändring i din hud som ser ut som en fläck, knottra eller knuta. Kännetecken för farliga födelsemärken:

ny pigmentfläck eller leverfläck med ojämn kant eller skiftande färg, ibland med inslag av exempelvis vitt, rött eller blått äldre pigmentfläck eller leverfläck som ändrar färg eller form, växer, kliar eller blöder.

Vilken ålder får man vitiligo?

Epidemiologi. Prevalensen för vitiligo är 1–2 %. Sjukdomen kan debutera i alla åldrar, men vanligast är i tonåren och hos unga vuxna.

Måste man behandla Pityriasis versicolor?

UPPFÖLJNING/VÅRDNIVÅ – Patienter med pityriasis versicolor bör utredas, informeras och behandlas i primärvården. Vid osäkerhet om diagnos kan hudläkare konsulteras.

Hur tar man bort hudsvamp?

Besvär som kan likna svamp – Svamp som orsakar utslag kan ibland misstas för andra hudbesvär som exempelvis eksem, torr hud eller, Omvänt kan även eksem och psoriasis göra dig mer sårbar för svampinfektioner. Missfärgade naglar kan också bero på psoriasis eller till exempel tryck från skor som orsakar,

 • Eller bakterieinfektioner kan ibland likna svamp.
 • Barn får särskilt ofta utslag på kroppen i samband med barnsjukdomar eller exempelvis medaljongsjuka.
 • Även kan orsaka utslag på kroppen.
 • Läs gärna mer om,
 • Svamp i slemhinnor kan ibland likna andra besvär.
 • Burning mouth syndrome” kännetecknas av sveda och en brännande känsla i munnen.

Så kallad geografisk tunga ger inflammatoriska förändringar på tungan. Bakteriella infektioner och sexuellt överförbara sjukdomar kan ibland ge liknande symptom som svamp i underlivet.

Vad händer om man inte behandlar hudsvamp?

Hudsvamp – symptom, orsaker, behandling och prov Svamp finns naturligt på huden, men ibland orsakar hudsvamp besvär som kräver behandling. Det är när svampen förökar sig för mycket som problemen uppstår, då den tar över för mycket av bakteriefloran på området. Det kan också handla om svamp som normalt sett inte finns på huden.

 1. Svampinfektioner i huden kan visa sig genom:
  • Röda utslag
  • Klåda
  • Fjällning
  • Sårig hud

  I vissa fall kan angreppsområdet också börja vätska. Eftersom symptomen på hudsvamp kan likna andra hudbesvär är det bra att ta reda på att det handlar om just svamp, då det är viktigt att sätta in rätt typ av behandling. Hudsvamp är vanligen helt ofarligt, men det kan i vissa svårare fall gör att huden spricker. Dessa sprickor kan ge rosfeber. Rosfeber ger rodnad, ömhet och ödem i området samt feber och ibland kräkningar

 2. Besvär med hudsvamp orsakas av att någon svamp förökar sig någonstans på kroppen. Det handlar vanligen om trådsvampar.Trådsvampar finns vanligtvis inte på huden, men kan överföras när du kommer i kontakt med infekterade ytor. Svampen kan breda ut sig över stora hudområden och kan dessutom sprida sig till naglarna. Hudsvamp smittar framförallt vid direktkontakt, men även indirekt kontakt kan överföra infektioner. Några exempel är handdukar, duschgolv och husdjurs päls. Svamp trivs bra i varma och fuktiga miljöer och därför drabbas idrottare oftare av svamp än andra. Dels är de mer svettiga och blöta, dels vistas de i miljöer där svamp lätt sprids. Hudsvamp brukar oftast uppstå i hudveck. Några vanliga platser är kring ljumskar, bröst och skinkor. När hudsvamp uppstår på fötterna brukar det kallas för, Det kan leda till torr och fjällande hud. Även, underlivet och munnen kan drabbas av svampinfektioner. Hudsvamp är smittsamt och kan sprida sig mellan olika ställen på kroppen. Därför bör du tvätta dig noggrant efter att du svampbehandlat ett område på kroppen. Annars är risken att du kommer i kontakt med ett annat område och överför svampinfektionen dit.
 3. Hudsvamp behandlas med receptfria svampläkemedel. Dessa finns i form av krämer, gel och pulver. Om den receptfria behandlingen inte fungerar kan du behöva söka vård för att få annan hjälp. Du bör bara behandla dig mot hudsvamp om du vet att det faktiskt är svamp. Vid svår inflammation eller för personer med nedsatt immunförsvar kan det vara nödvändigt att behandla med antibiotika.
 4. Köp för att ta reda på om du har hudsvamp orsakad av trådsvampar (dermatofyter). Dessutom kan du får hjälp med problemet utan att besöka en vårdcentral. När du har fått självprovtagningskitet tar du ett hudprov enligt instruktionerna och därefter skickar du provet till vårt kvalitetssäkrade laboratorium. Hudprovet tas genom att skrapa på det angripna området och gör alltså inte ont. Tre dagar efter att provet inkommit till laboratoriet får du ditt svar på Dynamic Codes webbsida. Med din personliga analyskod hämtar du provsvaret och får reda på om ditt prov innehöll trådsvamp (dermatofyter) inom släktena Trichophyton, Microsporum och/eller Epidermophyton eller inte. Visar sig ditt prov innehålla trådsvamp (dermatofyter) inom släktena Trichophyton, Microsporum och/eller Epidermophyton får du hjälp att komma i kontakt med en digital vårdgivare som hjälper dig. Skulle du föredra en annan vårdgivare än de som Dynamic Code hänvisar till så är det bara att skriva ut ditt provsvar och ta med. Är provet negativt, dvs. innehöll inte trådsvamp (dermatofyter) inom släktena Trichophyton, Microsporum och/eller Epidermophyton, och du fortsätter uppleva symptom kan det bero på andra hudsjukdomar som t.ex. eksem eller psoriasis. Förebygg hudsvamp Det finns saker du kan göra för att undvika hudsvamp. Allra viktigast är att hålla huden ren och torr. Tvätta regelbundet, men undvik överdriven tvättning. Bär kläder som andas och inte skaver. Det är bra att använda tofflor när du vistas i t.ex. badhus och omklädningsrum.

: Hudsvamp – symptom, orsaker, behandling och prov

Hur vet man att det är svamp?

Behandling med receptfria läkemedel – Det finns receptfria läkemedel mot svamp som används direkt i slidan. De brukar fungera bra. Du kan välja mellan följande läkemedel:

En kräm som sprutas in i slidan med en plastspruta. Slidtabletter eller slidkapslar som du för in i slidan med hjälp av en införare. Vagitorier som du för in i slidan med ett finger.

Läkemedlen smälter eller löses upp inne i slidan. Medlen kan ge kortvariga biverkningar som gör att det svider, kliar, blir rött och irriterat. Du som är gravid bör prata med din barnmorska eller en läkare om hur du ska göra. Efter att du har fullföljt behandlingen med ett receptfritt läkemedel brukar symtomen försvinna.

Är ättika svampdödande?

1. Kan hämma skadliga bakterier – Vinäger hjälper till att hämma och döda patogena mikrober, inklusive svamp och bakterier. Den har därför använts för rengöring och desinfektion samt mot nagelsvamp, löss, vårtor och öroninfektion. Det finns uppgifter om att Hippokrates använde vinäger för att rengöra sår för över tvåtusen år sedan.

Kan man bota vitiligo?

Behandling – Även om man inte kan förebygga eller bota vitiligo, inkluderar vanliga behandlingsmetoder UVB-lampor och hudtransplantation. Andra medicinska metoder är utvärtes krämer, oral medicinering och att ta bort färg från andra hudområden för att jämna ut hudfärgen.

 1. En del föredrar att tatuera små områden av huden eller använda smink för att täcka fläckarna.
 2. Medicinerna har möjliga bieffekter, så patienter måste övervakas noga.
 3. Sök din hudåkomma med artificiel intelligens gratis Källor: American Academy of Dermatology. Vitiligo.
 4. Tillgängligt på: https://www.aad.org/public/diseases/color-problems/vitiligo National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Diseases.

What Is Vitiligo? Tillgängligt på: https://www.niams.nih.gov/health_info/vitiligo/vitiligo_ff.asp Specialistläkaren från Universitetssjukhuset i Göteborg, alumn UC Berkeley. Min doktorsavhandling handlar om Digital hälsa och jag har publicerat 5 vetenskapliga artiklar inom teledermatologi och artificiell intelligens m.fl. Fråga nu

Varför får man fläckar på huden?

De vanligaste orsakerna till varför man får pigmentfläckar är att man har vistats mycket i solen. Även hormonförändringar, ofta i samband med graviditet eller medicinering, kan göra att pigmentfläckar uppstår. De är oftast större och utbredda och kallas för Melasma.

Hur får jag bort åldersfläckar?

Ta bort pigmentfläckar – hyperpigmentering Många personer har problem med pigmentfläckar, och det är vanligt att detta uppfattas som ett “fläckigt” utseende. Pigmentförändringarna kan vara tex vissa typer av fräknar, solfläckar (lentigo solaris) och melasma. Lentigo solaris är ofarliga men missprydande bruna pigmentfläckar i huden.

De kallas även åldersfläckar och ibland solfläckar. De är en vanlig form av hyperpigmentering och uppträder som små, platta och ljusbruna till mellanbruna fläckar i huden. Melasma är även känt som kloasma och är en form av hyperpigmentering som framför allt drabbar kvinnor under och efter graviditet eller annan hormonell påverkan.

Melasma uppstår i ansiktet, särskilt på kinderna, näsryggen, pannan och överläppen samt ibland på andra delar av kroppen som är utsatta för solen. Det finns flera olika behandlingar för pigmentfläckar och ojämn pigmentering, beroende på typ av pigmentproblem kan vi behandla med kemisk peel, laser, Cosmelan® och microneedling med olika serum.

 • På hudläkargruppen får du också personliga råd om olika hudvårdsprodukter lämpliga för att behandla pigmentproblem i huden.
 • Ontakta oss så berättar vi mer eller boka behandling direkt via vår hemsida Lentigo solaris är ofarliga men ofta missprydande bruna pigmentfläckar på huden.
 • De kallas även åldersfläckar och ibland solfläckar.

De är en vanlig form av hyperpigmentering och uppträder som små, platta och mörka fläckar i huden och är ljusbruna till svarta i färgen. Solfläckar är avgränsade och på en ljus hud är färgen beige till mellanbrun. På mörkare hud är det inte möjligt att se solfläckar.

 • Om fläckarna förändras på något sätt bör du kontakta en hudläkare.
 • Hyperpigmenteringen orsakas av solens ultravioletta strålning och orsakas oftast av överdriven och oförsiktigt solande.
 • Även hormonförändringar, till exempel i samband med graviditet, och vissa mediciner och p-piller kan ge pigmentfläckar.

Åldrande och arvsanlag spelar också roll. Fläckarna kan komma redan i 30-årsåldern, men oftast kommer de i medelåldern och senare. Fläckarna bildas oftast på de delar av huden som har varit utsatta för sol. Främst kommer de i ansiktet och på händernas ovansida, men även på halsen, axlarna och övre delen av ryggen.

 1. En ljus hud bildar lättare solfläckar.
 2. Du kan minska risken för fläckar genom att använda solskyddskräm när du solar eller vistas länge i solen.
 3. En daglig hudvårdsrutin som involverar produkter som kliniskt och dermatologiskt bevisat att de motverkar åldersfläckar kan vara en effektiv lösning.
 4. De kan även förlänga resultatet av en dermatologisk behandling, som t.ex.

en kemisk peeling. Det finns ett flertal behandlingsalternativ och det är viktigt att en läkare som är specialist på hudförändringar får diagnostisera märket/förändringen innan man startar någon form av behandling. Ett melanom kräver stor kirurgi med ordentliga marginaler, medan en seborrhoisk keratos s.k.”åldersvårta” bara går att skrapa bort i lokalbedövning.

 1. Ldersfläckar kan tas bort på flera olika sätt, tex med hjälp av laserbehandling och IPL (intensivt pulserande ljus).
 2. Även kemisk peeling kan vara ett alternativ för borttagning av åldersfläckar.
 3. Pigment absorberar ljus och omvandlas till värme i de cellerna som innehåller för mycket pigment.
 4. Denna behandling passar både för ansikte, hals, dekolletage och händer.

IPL-behandling erbjuder kliniskt bevisad behandling av solskadad hud, som omfattar både kärl och pigmenteringar. Vid IPL-behandlingen riktar behandlaren välkontrollerade pulser av ljus i epidermis, det övre hudlagret. Ljuset absorberas av två av kroppens egna naturliga kemikalier -.

 1. Melanin i de bruna pigmenterade områdena och hemoglobin i de röda blodkropparna, ses i t ex.
 2. Ytliga blodkärl.
 3. Båda dessa pigment omvandlar ljusenergin till värme.
 4. Denna värme används för att förstöra de delar av cellerna där melaninet är lagrat, och för att skada väggarna i blodkärl som försörjer blod till de områden där t ex.

ytliga blodkärl syns. Det synliga ljuset som produceras av IPL-systemet kontrolleras noga för att producera rätt pulslängd och rätt mängd energi för att förstöra målet utan att skada omgivande vävnad. Vid peelbehandlingen gör man huden mottaglig genom AHA-syror och använder pigmentreglerande ämnen som phyticsyra och kojicsyra för att både bleka ner pigmentfläckarna och för att stabilisera pigmentbildningen i pigmentcellerna så att man förebygger framtida pigmentfläckar.

 1. Cosmelan® från Mesoestetic® är en världsledande behandling inom pigmenteringar som blivit så populär för det går att behandla alla hudtyper på fitzpatrickskalan.
 2. Cosmelan® fungerar som behandling på bland annat melasma, åldersfläckar, postinflammatoriska hyperpigmenteringar och fräknar.
 3. Cosmelan® är en två-stegs behandling vilket innebär att första steget utförs på kliniken, och andra steget är behandling som kunden fortsätter med hemma.

Detta upplägg gör att behandlingen blir kontrollerad och fortsatt verksam under hela behandlingsförloppet. Cosmelan®behandlingen inleds med rengöring och avfettning av huden. Därefter läggs en mask med Cosmelan®. Masken ligger kvar på huden mellan 8 och 12 timmar, beroende vilken hudton du har.

 1. Alltså behåller du masken på tills du kommer hem, och sköljer av med kallt vatten efter tiden du fått.
 2. Därefter måste du använda medföljande produkter i minst 6 månader.
 3. Boka en konsultation hos våra hudläkare för att veta mer om våra behandlingar.
 4. Alla våra behandlingar föregås av konsultation.
 5. Det rekommenderade valet av behandlingsform beror på din status och besvär.

Därför inleder vi alltid med en läkarundersökning som kostar 1250 kr för att kunna erbjuda bästa möjliga behandling för just dig. På Hudlälkargruppen har vi en lång och bred erfarenhet av både medicinska hudproblem och estetisk hudvård och därmed kan vi ge en högspecialiserad helhetssyn för varje enskild patient.

Har fått vita fläckar på huden?

När ska jag söka vård? – Om du har symptom på vitiligo, bör du kontakta vården. Det finns nämligen andra tillstånd som kan ge liknande hudförändringar som vitiligo. Barn och tonåringar kan ibland få Pityriasis alba, med runda eller ovala vita fläckar på huden i ansikte och på armar. Pityriasis alba är förknippat med eksem och brukar gå över av sig själv efter några månader.

Öppet dygnet runt Kort väntetid Kostnadsfritt för barn 95% patientnöjdhet Vård i appen och på webben

★★★★★ 4.8 av 5 i betyg på App Store

Kan man ta bort åldersfläckar själv?

Hyperpigmentering | Åldersfläckar Även om det bästa är att förebygga så finns det saker du kan göra när åldersfläckar väl har bildats för att bleka dem och förhindra att de återuppstår. Dermokosmetiska lösningar för åldersfläckar En daglig hudvårdsrutin som involverar produkter som kliniskt och dermatologiskt bevisat att de motverkar åldersfläckar kan vara en effektiv lösning. Vita Fläckar På Huden Svamp Behandling Eucerin Anti-Pigment-produkterna minskar åldersfläckar och förhindrar att de återuppstår har särskilt utvecklats för att minska åldersfläckar (och andra typer av hyperpigmentering) för en jämnare hud med lyster. Alla produkterna i serien – en dagcreme, en nattcreme, ett serum och en spot corrector – innehåller, en effektiv och patenterad ingrediens som verkar vid pigmentfläckens källa genom att minska melaninproduktionen. Vita Fläckar På Huden Svamp Behandling Ett Anti-Age-serum för mogen hud som minskar åldersfläckar och förhindrar att de återuppstår är ett lätt och återfuktande anti-age serum som är speciellt framtaget för mogen hud. Det innehåller hög- och låg-molekylär hyaluronsyra och Arctiin för att behandla åldersfläckar och förbättra hudens elasticitet. Vita Fläckar På Huden Svamp Behandling Kemisk peeling exfolierar huden för att ta fram ny hud som finns under Vita Fläckar På Huden Svamp Behandling Laserterapi kan vara en effektiv behandling mot åldersfläckar Dermatologiska behandlingar såsom kemisk peeling och laserterapi kan bidra till att minska åldersfläckar:

Kemisk peeling innebär att man använder en kemisk lösning (t.ex.) i ansiktet, på halsen och händerna för att exfoliera huden (ta bort döda hudceller), stimulera tillväxten av nya hudceller och få fram ny hud. Läs mer om kemisk peeling i Laserterapi har liknande effekt men är ofta mer exakt eftersom hudläkaren har bättre kontroll över behandlingens intensitet. Laserbehandlingar innebär att man bestrålar berörda områden med högenergiljus. De mildaste behandlingarna verkar i hudens yttersta lager (epidermis) medan mer intensiva behandlingar kan nå ända ner till hudens djupaste lager.

Läs mer i Hydrokinon – det effektivaste ämnet för att minska hyperpigmentering Hudläkare kan också förskriva och/eller använda hydrokinon, som fortfarande anses vara en av de effektivaste ämnena för att minska hyperpigmentering. Men det får bara användas under en begränsad tid eftersom det precis som andra former av kemisk peeling och laserbehandlingar kan irritera huden och till och med orsaka, särskilt hos personer med mörkare hud.

Hur ser åldersfläckar ut?

Lentigo solaris – solfläckar – Lentigo solaris som också kallas solfläckar eller åldersfläckar är väl avgränsade pigmentfläckar som är besläktade med seborroiska keratoser. Fläckarna syns mindre på en mörk hud, men på en ljus hud är de jämnt ljust bruna. De uppkommer främst i ansiktet och på händernas ovansidor. Förändringen kan förväxlas med malignt melanom.