Varför Har Vi Gran På Julen?

17.03.2023 0 Comments

Varför Har Vi Gran På Julen
Julgranens historia – Juligen Långt innan vi satte in julgranen i stugan ställdes på många håll höga kvistade granar med endast en granruska i toppen på var sida om ytterdörren eller framför gården. Det var ett tecken på att julefriden hade inträtt men det var också ett skydd mot farliga makter. Detta skedde på Tomasdagen den 21 december.

Varför tar vi in gran till jul?

Julgranen Julaftonsinteriör från ett högborgerligt hem på 1890-talet i utställningen Traditioner. Långt innan vi satte in julgranen i stugan ställdes på många håll höga kvistade granar med endast en granruska i toppen på var sida om ytterdörren eller framför gården.

 • Det var ett tecken på att julfriden hade inträtt men också ett skydd mot farliga makter.
 • Traditionen med inomhusgran kommer från Tyskland och den första kända klädda granen i Sverige är från 1741 och var klädd med äpplen, saffranskringlor och vaxljus.
 • Från herrgårdar, prästgårdar och skollärarboställen spred sig julgranen ut i bygderna, för att i slutet av 1800-talet vara allmän i hela landet.

Då var fortfarande många granar så små att de kunde placeras på bordet eller hängas från taket. : Julgranen

Vad menas med julgran?

Julgran är ett dekorerat barrträd, oftast gran eller ädelgran, eller ett konstgjort träd med liknande utseende, som förknippas med firande av jul, Den dekorerade granen kan förekomma såväl utomhus som inomhus. Dagens julgran har sitt ursprung i 1500-talens Tyskland, där protestanter tog in dekorerade träd i hemmen.

Inledningsvis förekom traditionen i de övre samhällsskikten i städerna för att sedan sprida sig till bredare socialgrupper och ut på landsbygden. Först vid mitten av 1800-talet spred sig traditionen från det protestantiska delarna i norr till de katolska i söder, och från Preussen till övriga tyska stater och vidare till andra länder.

Tidigt pyntades julgranar med “rosor av färgat papper, äpplen, rån, glitter, sötsaker etc”. Under 1800-talet började träden att förses med stearinljus som senare byttes mot elektriska ljus. I många områden hör det till traditionen att det ska sitta en stjärna eller en ängel i toppen av trädet, vilka representerar ärkeängeln Gabriel eller Betlehemsstjärnan som lyste vid Jesu födelse.

 • Ätbara objekt, som pepparkakor, karamellstänger, choklad och annat är också populärt och hängs upp med band.
 • Inom den västliga kristna traditionen har det varit vanligt att granen ska resas och kläs på en specifik dag, som första advent eller till och med så sent som julafton, beroende på land.
 • Inom samma kristna tradition har det funnits regler kring när granen och andra juldekorationer ska tas bort som Trettondagsafton eller Kyndelsmässodagen,

I vissa områden har detta omgetts av festligheter, den så kallade julgransplundringen, då julen ska dansas ut och man får äta upp det godis som man pyntat med. Julgranens folkloristiska ursprung är mycket omdiskuterat, men ofta nämns julstänger och det träd som förekom under firandet av Midvinterblot,

Är julens gran?

Så blev granen ett julträd – Dagens julgran har sitt ursprung i Tyskland där den fanns hos högt uppsatta familjer redan på 1600-talet. Dekorationerna bestod då främst av godis. Därefter spreds seden vidare till Frankrike, Holland och Belgien. Den första kända julgranen i Sverige stod år 1741 på herrgården Stora Sundby i Södermanland, men själva ordet julgran dyker först upp i det svenska språket i mitten av 1800-talet.

 • Inomhusgranarna i de svenska hemmen pyntades först ofta med levande ljus, frukt och girlanger med svenska flaggan, berättar förlaget Historiska media.
 • I slutet på 1800-talet fanns julgranspynt att köpa i de större städerna, till exempel pappershjärtan, röda vinteräpplen, smällkarameller och glaskulor importerade från Tyskland.

Majoriteten av de julgranar som säljs i Sverige idag kommer från granodlingar i södra Sverige eller så importeras de från Danmark.

Vad betyder stjärnan på julgranen?

Då tillkom dekorationerna vi ser idag – I svenska städer kunde man från mitten av 1800-talet köpa färdiga julgransdekorationer som i mångt och mycket används i våra julgranar än idag.

Glitter 1880 var året då änglahår. föregångaren till glitter, började pryda våra granar.

Ljusslingor Träden började prydas med levande stearinljus under 1800-talet för att senare bytas ut mot elektriska ljus. Julstjärna Stjärnan tillkom under 1800-talet då den prydde granens topp. Att placera en stjärna eller ängel i toppen av granen hör till traditionen för många. De representerar ärkeängeln Gabriel eller Betlehemsstjärnan som lyste vid Jesu födelse.

Smällkarameller 1870 var året då smällkarameller började förekomma som dekoration i julgranen. De tillverkades av silkespapper och fylldes med godis. Det hörde också till att fästa ett bokmärke på utsidan. Julgranskulor Tunna glaskulor blev en populär dekoration efter att de från slutet av 1800-talet började importeras från Tyskland och Tjeckien. Girlanger Girlanger med den svenskaoch nordiska flaggor började bli en allmän sed i början av 1900-talet.

Vilket land uppfann julen?

6) Vem satte elektriska ljus i julgranen? – Traditionen med ljus i julgranen härrör från 1600-talets Tyskland, och drygt 200 år senare förnyades den av den tekniska utvecklingen. Tre år efter att Thomas Edison hade uppfunnit den elektriska glödlampan, fick en av hans vänner nämligen en idé.

 1. Edward Hibberd Johnson var vice verkställande direktör för Edison Electric Light Company, kraftbolaget i New York, och julen 1882 ställde han i sitt vardagsrum en gran med 80 röda, vita och blå elektriska glödlampor.
 2. New Yorks tidningar avfärdade detta som ett billigt PR-trick och vägrade skriva om familjen Johnsons gran.

På en tidning i Detroit hade man emellertid hört talas om julgranen och skickade en journalist hela vägen till New York för att se vidundret. “Det var en makalös syn”, skrev journalisten i tidningens spalter, där han också berättade att glödlamporna var “stora som en engelsk valnöt”.

 • Därmed var succén ett faktum.
 • Men tekniken var komplicerad, och den nya julgransbelysningen kom inte i handeln förrän 1890.
 • Fem år senare blev det en trend, när president Grover Cleveland satte in den första elektriska julgranen i Vita huset med över hundra glödlampor.
 • Det var dock fortfarande bara de rikaste som kunde hänga med: att sätta elektriskt ljus i en genomsnittlig julgran var omkring sekelskiftet en dyrbar affär, som kunde springa upp i vad som i dag motsvarar närmare 15000 kronor.
You might be interested:  Enkel Soppa När Man Är Sjuk?

Först omkring 1930 kom elektrisk julgransbelysning till mer folkliga priser.

Vad ska man göra med julgranen efter jul?

Julgranen är inte mat! – Trots att din soptunna kan vara märkt med “kompost”, så är det bara matavfall som ska läggas där. Julgranar och julgrupper ska slängas i egen trädgårdskompost, nerklippt och förpackad i det brännbara hushållsavfallet eller lämnas som trädgårdsavfall på återvinningscentralen. To view this video please enable JavaScript

Varför har man gran?

Lite historia om julgranen – Nu när ni har en liten grundläggande kunskap om julgranen kanske ni undrar när och varför den började användas? Julgranen har nämligen sitt ursprung redan från tidigt 1400 tal i Tyskland. Under denna tid tog protestanterna in dekorerade träd (inte nödvändigtvis en gran) in i hemmen under julen.

 1. Man tror att under denna tid gjordes detta för att skydda hemmen mot onda makter och väsen vilket man trodde starkt på under denna tid.
 2. På denna tid var det dock inte en julgran i den mening vi ser den idag.
 3. Det va mer dekorerade träd, kvistar eller stänger.
 4. Julgranen så som vi ser den är ett relativt modernt påfund.

Så sent som tidigt 1900 tal tog den moderna granen över hemmen och är den typ av gran vi ser idag. Men det gick stegvis. Redan på 1800 talet började man förvandlingen till vår moderna gran genom att pynta träden med stearinljus som nu på senare tid har bytts till elektriska ljusslingor.

 • Man började även att pynta dem med rosor, färgat papper, glitter och sötsaker.
 • Förvandlingen har inte stannat av, fortfarande idag förändras julgranen på olika sätt både i material, pynt, placering och användande.
 • Det senaste jag skådat är att hänga sin julgran upp och ned i taket för att spara plats.

Detta framförallt hos dem med mindre hem och i lägenheter. Hoppas du med denna artikel har fått en lite djupare inblick i julgranen och dess historia. : Varför har vi julgran inne under julen?

Måste man ha julgran?

En jul utan gran Julgran är bland det mest juliga man kan ha, kanske t o m vanligare än att jultomten kommer på hembesök. Men jag tror också det är många som egentligen gärna skulle skippa julgranen. Slippa välja sort, städa upp barr, vakta nyfikna djur eller barn.

 1. Och inte minst slippa köpa och förvara allt som kommer med en traditionell julgran; julgranskulor, ljusslinga, julgransfot, glitter, stjärna eller spira och hos de allra flesta ytterligare varianter av julgransdekorationer.
 2. Allt detta (utom möjligtvis julgranen) ska förvaras ungefär 340 dagar om året, för att komma fram och lysa upp tillvaron under ett par veckor.

Veckor då de flesta dessutom inte är hemma särskilt mycket utan man åker iväg och hälsar på släkt, vänner, åker skidor etc. Men, vad kan man då göra om man som vi, gärna skippar julgranen och alla tillhörande småpryttlar, och ändå vill skapa en julkänsla för sig själv och barnen? Nedan listar vi en hel rad alternativ till julgran.

Jag lade upp majoriteten av dem på instastories här om veckan och det var ett av förslagen som stack ut som väldigt poppis. Nedan kan du läsa vilket. Målad julgran, Måla en julgran på ett stort papper och sätt upp på valfri plats i hemmet. Detta har de gjort på barnens förskola, granen målades med händerna och kulor har de pysslat och satt dit, liksom adventsluckor som barnen ska få öppna med olika “uppdrag”.

Hemmasnickrad gran, Den här hemgjorda vägg-granen skulle jag kunna tänka mig att göra om något år eller så när barnen tjatar än mer om att ha en julgran (och jag kanske blivit lite mer pysslig av mig). Tyckte den var riktigt snygg, frågan är väl om man själv skulle få den lika snygg.

 1. Någon som testat? Utmäkt steg för steg-guide i text hittar du samt i videon nedan.
 2. Granris i kruka,
 3. Plocka eller köp granris och sätt i en kruka.
 4. Detta brukade mina föräldrar ha på bordet på sin inglasade altan. Rumsgran.
 5. En rumsgran var det absolut mest populära alternativet när jag frågade på instastories om alternativ till julgran.

Själv hade jag aldrig ens hört talas om det innan jag googlade fram en, men den tycktes väldigt omtyckt av alla som testat och det här blev alternativet vi tänkte köra på i år. Och döm av min förvåning när just rumsgranen några dagar senare dyker upp i första avsnittet av årets julkalender. Varför Har Vi Gran På Julen Rumsgranen i årets julkalender. Ädelcypress. Är lite osäker på hur bra de trivs inomhus men annars känns det som en hyfsat smidig och liten julgranslik växt att sätta ljusslinga mm i. Högst upp i inlägget ser du exempel på två sådana. Julgransgardin. Det här var en jätterolig idé och just den här varianten på bild nedan från tyckte jag var väldigt fin. Varför Har Vi Gran På Julen Fin julgransgardin från Jotex. Minijulgran, Det går såklart också att köpa en minijulgran i kruka. Som sedan kan planteras utomhus efter julens slut om det inte är allt för mycket tjäle i backen. Kanske kan man ta upp den i god tid till nästa års jul och återanvända.

😉 Julbock av granris. Gillar man inte alls det här med julgran kan man ju köra på en julbock gjord av granris. De finns väldigt fina sådana som kan stå likt en vakthund utanför hemmet. 🙂 För egen del så har barnen börjat prata om julgran, men då vi ändå firar jul hos någon av våra mor- och farföräldrar som har klassisk julgran, och spenderar delar av julledigheten på annan ort, så känns det lätt att motivera att inte ha en vanlig julgran.

Så rumsgran i år och beroende på hur den överlever till näst år kanske det kan bli den hemmasnickrade varianten ovan då. Om du står inför din första jul med julgran, så behöver du förmodligen också en del julgransdekorationer för första gången. Kom ihåg att kika hos second hand-butiker eller loppisar i första hand.

You might be interested:  Hur Länge Håller En Gran Inne?

Det är stor chans att det finns massor att köpa där till ett bra pris. Eller varför inte fråga dina föräldrar, mor- och farföräldrar eller svärföräldrar om de verkligen använder alla sina julgransdekorationer eller om du/ni kan få ärva några. Och självklart ska man ha en traditionell julgran om man tycker det är bland det bästa med julen! Med detta inlägg vill vi bara visa på alternativ till julgran för den som inte gillar hela konceptet med vanlig julgran men ändå vill ha något juligt alternativ.

Vilken av ovanstående julgransvarianter skulle du kunna tänka dig? 🙂 Har du något ytterligare bra alternativ som vi missat? : En jul utan gran

Hur gammal är en normal julgran?

En färdig julgran är mellan 8-10 år och cirka 240 cm hög. Hur skapar man då den ‘perfekta’ julgranen?

Varför färgen röd till jul?

Varför är julen röd? – –Jultomtens röda färg dyker upp under 1880-talet i teckningar i amerikanska tidskrifter. Men han har varit blå. Möjligen förstärktes den röda färgen av Coca-cola-reklamen under 1920-talet. I det nordiska bondesamhället var färg en oerhörd lyx och här finns inga spår av röd färg och julfirande.

Varför firar vi i Sverige julafton den 24 12 å inte den 25e?

Norden firar jul en dag för tidigt – Omkring år 300 bestämde de kristna kyrkofäderna att Jesus var född den 25 december. I Norden skiljer man sig från resten av världen genom att fira hans födelsedag den 24 december. Den nordiska seden har sina rötter i tiden före det mekaniska uret. En ny dag började då vid solnedgången i stället för som i dag vid midnatt. Både barn och vuxna ser fram emot julafton den 24 december. Dagen tillbringas oftast i familjens sköte med god mat, presenter och mysiga stunder. © Bridgeman I kvädet Havamal från medeltiden heter det till exempel: “Vid kväll skall dag leva.” Skandinaverna höll fast vid detta skick och firar därför julen kvällen före den 25 december.

Vad står julens tre färger för?

Röd, vit och grön är några av julens klassiska färger som får oss att tänka god mat, paketöppning och umgänge med nära och kära. Men vad är historien bakom julens traditioner och sprakande färger? ATT FIRA JUL är en av våra mest älskade traditioner – en ljusglimt när mörkret är som tätast.

 • I Sverige firar vi den 24 december, medan man i många andra länder har de stora firandet den 25:e, den dag som anses vara Jesu födelse.
 • Julfirandet är fortfarande influerat av kristendomen och dess traditioner, men för många av oss, och särskilt de minsta, är det jultomten som är julens mest välkända figur.

Och tomten har haft många olika utseenden genom historien. DEN PERSON SOM ursprungligen ska ha inspirerat till historien om jultomten är biskopen Sankt Nikolaus som levde på 300-talet i staden Myra, i det som idag är Turkiet. Han ska ha varit känd som en generös och ödmjuk person som lade mynt i fattigas skor om natten.

 • I vissa länder är det fortfarande tradition att ställa ut skorna utanför dörren natten till julafton, för att sedan hitta en present i dem på morgonen.
 • Även här i Sverige får barnen ofta en present att öppna på morgonen, då tomten har varit förbi under natten.
 • HISTORIEN OCH TRADITIONERNA kring Sankt Nikolaus spred sig senare med utvandrare till USA, och det var här den röda dräkten med vita pälskanter först kom in i bilden.

Något som fick stor betydelse var illustratören Thomas Nasts som år 1863 ritade sin första jultomte – en dvärgliknande figur med vitt skägg och minkmössa. Hans illustrationer blev väldigt spridda, men det var först senare som dagens tomte uppstod. Under 1930-talet lät Coca Cola teckna en jultomte till sin reklamkampanj.

Vilket land var först med julgranen?

Fritid i skogen

Snart är det jul igen och julgranen, en av våra främsta högtidssymboler, får åter en hedersplats i många hem. Tillsammans köper vi svenskar cirka 3,2 miljoner julgranar varje år.2,8 miljoner av dessa kommer från Sverige, övriga importeras från framför allt Danmark. Den klassiska rödgranen är allra vanligast men även odlade prydnadsgranar som kungs- och silvergran är populära.

Traditionen att klä en gran började i Tyskland på 1400-talet. Seden kom till Sverige på 1740-talet. Den allra första granen sägs ha stått på herrgården Stora Sundby i Södermanland. Härifrån spred sig seden till högreståndsklassen för att cirka hundra år senare bli mer allmän. De första julgranarna var oftast små och placerades i kruka eller hängdes upp i taket.

Granarna pyntades med levande ljus och sötsaker. Äpplen hängdes i för att tynga ner grenarna så att ljusen skulle stå rakt. I slutet av 1800-talet gick det att köpa färdiga dekorationer av papper, halm och kristyr samt smällkarameller och importerade glaskulor i större svenska städer.

När ska julgranen tas bort?

Varför Har Vi Gran På Julen Konung Knut bad dem hjälpa sig att driva julen ut, står att läsa i Bondepraktikan. Den 20:e dagen efter jul är julen slut, en tradition som vi har åtminstone sedan 1600-talet. Att slänga ut granen tillsammans med en så kallad julgransplundring härstammar från 1800-talets borgerliga traditioner.

Hur många kulor i en gran?

Brittiska matematiker har skapat formler för den perfekta julgranen. Räkna själv ut hur din egen gran ska dekoreras optimalt. – Snart är det dags att dekorera julgranen. Den stora frågan är hur det görs på det mest estetiska sättet. Hur stor ska toppstjärnan vara? Hur mycket glitter behövs, hur många kulor ska hängas upp och hur lång ska ljusslingan vara? Allt detta har matematikstudenter vid brittiska University of Sheffield räknat ut och presenterat formler för beräkningarna.

Det enda utgångsvärdet som behövs är granens höjd. Sedan är det bara att börja räkna. Formeln för att exempelvis räkna ut hur många glaskulor som krävs ser ut så här: Tag kvadratroten ur 17, dividera den med 20 och multiplicera resultatet med granhöjden i cm. För att inte belasta julstöket med allt för mycket räknande har studenterna varit snälla och tåtat ihop en kalkylator på sin webbsida som gör jobbet.

Enligt den behövs 41 kulor och 10,21 meter glitter för en två meter hög gran. En av världens högsta julgranar som står på Skeppsbron i Stockholm är ungefär 40 meter hög. Enligt julgranskalkylatorn bör toppstjärnan då vara fyra meter hög. Precis den höjd som stjärnan faktiskt har.

Vad är äldst på julbordet?

Varför Har Vi Gran På Julen Ingen jul utan Jansson eller mormor Astas inlagda sill. För att inte tala om skinkan och ischokladen. Julen är onekligen den tid på året då vi har som mest förväntningar på att det ska vara som det alltid har varit. Men hur gammaldags är egentligen dagens julmat? Dopp i grytan, lutfisk och gröt hör till de äldsta rätterna som fortfarande lever kvar på julbordet, de fanns med redan i början av medeltiden.

 • Gröten har troligtvis funnits med längre än så och bestod vanligtvis av korn eller råg.
 • Risgrynsgröten kokades först i slutet av 1800-talet.
 • Dopp i grytan som begrepp kom först i början av 1700-talet men har med största sannolikhet funnits betydligt längre än så.
 • Okning var förr det vanligaste sättet att tillaga kött och fettspadet som då bildades var gott att blöta upp det ofta gamla och torra brödet i.
You might be interested:  Hur Får Man Bort Svamp På Hunden?

– Både dopp i grytan och lutfisken har rötter från vår tid som katoliker. Julfirandet inleddes då med fasta och kött fick man inte äta förrän vid midnatt på julaftonskväll, säger Lena Kättström Höök som är etnolog och intendent på Nordiska museet.

Vad betyder ordet jul?

Etymologi – Ordet jul är ett nordiskt ord med dunkelt ursprung. Det finns inte bara i urnordiskan utan också i gotiskan. Ordet skulle kunna vara av ursprung, och sannolikt var då den urgermanska formen jehwla. Ordets ursprungliga betydelse är omstridd, men den kan ha betytt “fest” eller “högtid”.

Genom att jämföra olika språk har man rekonstruerat att det urgermanska ordet var jehwla. Ordet lånades tidigt in i finskan, “juhla” betyder där “högtid”. Senare har finskan lånat in ordet en gång till, “joulu” med betydelsen “jul”. Uppenbarligen fanns här redan en stor fest, sannolikt i samband med midvintersolståndet, som kallades jul.

Det äldsta belägget för ordet jul kommer från ett fragment A av den kalendern som skrevs någon gång på 500- eller 600-talet e.Kr. Fragmentet beskriver slutet på oktober och början på november. Månaden november är överskriven med “Naubaimbair: fruma Jiuleis” vilket kan tolkas som “November: första julmånaden” eller “November: Månaden före jul”.

 1. Omkring 730 e.Kr.
 2. Skrev att kalender har månaden “geola” eller “giuli” som kan motsvara december eller december och januari.
 3. Efter kristendomens införande använde germanerna samma ord för firandet av Jesu födelse som man använt på det förkristna firandet.
 4. På 1000-talet i England och 1100-talet i Tyskland började man dock kalla det kristna firandet för “Cristes Mæsse” (Kristi mässa) som blivit “Christmas”, respektive “wîhe nah” (vigda natten) som blivit “Weihnachten”.

I de nordiska länderna behöll man ordet “jul”.

Får man slänga sin gran i skogen?

Olagligt att dumpa gran på gatan – Det är däremot inte tillåtet att slänga granen varken i naturen eller att hiva ut den på gatan. Då granen räknas som grovavfall gör sig den om kastar ut granen, skyldig till miljöbrott och kan åtalas för nedskräpning.

Vilken gran luktar mest?

Rödgran är den sorts julgran som doftar mest gran. Kungsgran och silvergran har inte mycket doft alls. Blågran har en karaktäristisk doft som en del tycker doftar för skarpt.

Varför heter det tjugondag Knut?

Knut städar julen ut – Knut är ett nordiskt namn som kommer från fornsvenskans knuter – ‘knuta; knut’. Det sägs att det är tjugondag Knut som städar julen ut och att helgonet Knuts dag, som infaller den 13 januari, markerar slutet på julens många högtidsdagar. Med julens sista dag var också julfriden som rått sedan Tomasdagen den 21 december Öppnas i nytt fönster. över. Innan en ny arbetsperiod fylld av vinterarbeten tog vid i bondesamhället skulle julen nu firas av ordentligt. Man fick äta upp det som fanns kvar av julmaten och det kunde bli ett riktigt kalas. Man kunde också klä ut sig för att gå runt i gårdarna och tigga godbitar.

När ska man ta in granen enligt tradition?

Som traditionen bjuder så ska granen tas in och kläs dagen före julafton.

Varför har man granen upp och ner?

Vi är vana att se julgranar ståendes så visst kan en upp- och nervänd variant kännas en aningen chockerande? Men nu verkar den gamla 1800-talstraditionen vara på väg att bli trendig igen. Varför Har Vi Gran På Julen Foto: REX/ Claridge’s En jul utan gran känns inte komplett– finns det egentligen något bättre sätt att skapa stämning än att dekorera granen? Det kan verka som att upp- och nedvända julgranar är den senaste trenden men om vi tittar tillbaka i historien var det just på det sättet de fick pryda hemmet.

 1. Att hänga granen i taket idag sticker minst sagt ut och drar till sig uppmärksamhet, precis som våra julgranar idag skulle ha gjort för flera hundra år sedan.
 2. En anledning till varför den hängdes upp och ner sägs vara att det gav mer plats i små låga stugor med trånga utrymmen, alternativet var att ställa en mindre julgran på ett bord.

Bodde man rymligt och stort hade man istället en hög julgran som fick nå ändå upp i taket. Någon som har väckt trenden till liv är framgångsrike Karl Lagerfeld som designat årets julgran på hotellet Claridge, Christmas is coming – @ClaridgesHotel today revealed @KarlLagerfeld ‘s spectacular seasonal decorations in its iconic lobby https://t.co/YgJChHg2EO pic.twitter.com/znjTvxK9U8 — British Vogue (@BritishVogue) 22 november 2017 Hur känner ni, håller ni er till en stående julgran eller hakar ni på trenden och hänger upp den i taket detta år? Källa: Cosmopolitan

När ska man ta in julgranen?

Tips när du väljer julgran – För att julgranen ska stå så länge som möjligt utan att börja barra, bör den fällas tidigast i mitten av november. Det är ett dåligt tecken om barren lossnar lätt när du drar fingrarna genom grenarna. Välj i stället en gran med barr som sitter ordentligt.

Våra julgranar huggs ner 5–7 dagar innan de levereras till butikerna. På det sättet får granen stå ett par dagar innan det paketeras, så att det tål transporten bättre, samtidigt som du får en frisk och färsk julgran av hög kvalitét. Julgranen tar upp vatten mellan barken och stammen och upptagningsförmågan försvagas om stammen spetsas.

Det är därför bra om du säkerställer att granen kommer rymmas i julgransfoten innan du köper den. Ta med dig julgransfoten eller ett måttband när du ska handla din gran!

Hur många är tar det för en julgran?

En färdig julgran är mellan 8-10 år och cirka 240 cm hög.