Var Hittar Man Svamp I Mölndal?

20.03.2023 0 Comments

Var Hittar Man Svamp I Mölndal
Mölnlycke/Mölndal – Gunnebo slott, den välbevarade 1700-talsvillan i nyantik stil, är värd ett besök i sig. Men när du strosat färdigt bland kristallkronor och orangeriväxter kan en tur ut i skogen ge rejäl påfyllning i svampkorgen.

Hur hittar man en bra Svampskog?

Var växer kantareller? – Kantarellen trivs på samma ställen år efter år. De växer oftast i blandskogar med flera olika lövträd. Svamparna gillar att växa i närheten av björkar och hård mark och växer därför oftast vid sidan av stigar. Eftersom kantarellerna ändå kräver mycket solljus tycker de inte om täta och mörka barrskogar. Var Hittar Man Svamp I Mölndal

Var hittar man kantareller i skogen?

Här trivs kantarellerna – De gula kantarellerna även kallade skogens guld är nog den svampen som flest känner till och också letar efter i våra svenska skogar. Du hittar kantareller i hela Sverige och vanligast mellan juli och oktober. De trivs i löv- och barrskog och är lätta att upptäcka med sin fantastisk gul/orange färg i den gröna mossan.

Var ska man plocka svamp?

Kantareller på annans tomt? – Man får plocka svamp på andras marker, men det gäller inte själva tomten. Allemansrätten sätter gränser för en hemfridszon där de boende har rätt att vara ostörda. Det är kinkigt att bedöma storleken på en hemfridszon, det beror på tomten, staket, murar och växtlighet.

Var hittar vi svampar någonstans?

Lär dig om svampar, skogar och träd – Sveriges skogar består av många olika ekosystem, stora som små. Många arter samexisterar eller är beroende av varandra. Det är fantastiskt ur en ekologisk synvinkel, men det är också något som kan hjälpa en påläst svampplockare på vägen.

Var hittar man kantareller i Göteborg?

Risveden – Öster om Lödöse, ett par mil utanför Göteborg, ligger Västsveriges största sammanhängande skogsområde. Soppar, trattkantareller och blodriskor är några av svamparna du kan träffa på här.

Varför hittar jag inga kantareller?

Hitta kantareller – tips! – Leta inte i allt för unga skogar och inte heller i skogar som blivit röjda av skogsmaskiner. Skippa de områden där många går. Ju svårtillgängligare skog, desto större chans att vara först på kantarellerna! Och förväxla dem inte med Narrkantarell även kallad falsk kantarell. Ordentliga kläder är ett måste när man är ute i skogen. Det gäller att skydda sig mot fästingar, älgflugor och vassa grenar. Och man kan vara ute betydlig längre med bra kläder! Papperspåse eller korg är ännu bättre alternativ att plocka svamp i – men ibland får man ta det man hittar!

Hur lång tid efter regn kommer kantareller?

Inför utflykten – Någon vecka efter ett ordentligt regn brukar svampar börja synas i skogen. Kolla gärna svampläget på Artportalen eller i Svamp-klapp. Anmäl dig till en utflykt som anordnas av svampkonsulenter eller andra svampkunniga så lär du dig fler arter. Var Hittar Man Svamp I Mölndal Trattkantareller växer ofta många tillsammans, Foto: Alf Pallin

När växer kantareller som bäst?

När kommer kantareller och hur länge kan man plocka? – Många förknippar nog kantareller med sensommar och höst. Men faktum är att svampsäsongen kan vara i gång redan kring midsommar. Svampen torkar dock lätt ut och det är inte ovanligt att de i början av sommaren dör ut för att sedan komma tillbaka lite senare.

Oftast kommer de flesta kantarellerna i juli och är kvar tills de första minusgraderna. Men för intresserade Majken finns det svamp att hitta året om. – Om man är intresserad av mer än bara matsvamp finns det svamp året om, och några sorters matsvamp med ska tilläggas. Men jag kan absolut gå ut i mars och kolla på svamp.

De svamparna kanske inte ens personer som inte är intresserade vet är svampar. Det kan vara att man vänder på en pinne och där under sitter jättehäftiga grönskålar som är intensivt blå-gröna, de är supersmå men superläckra och sånt tycker jag är jättekul att hitta.

Var växer svamp bäst?

Leta i gammal och fuktig skog. Där trivs de flesta svamparna. – En del svampar trivs bäst i lövskog, andra i barrskog. Kantarellen som de flesta är ute efter är ju finurlig eftersom den trivs i alla skogar, säger Cecilia.

Vilken tid är bäst att plocka svamp?

7 tips till svampsäsongen –

Svampsäsongen drar igång tidigt, ibland redan innan midsommar. Ett hett tips är att ge sig ut ca 14 dagar efter ett ordentligt sommarregn då svamparna börjar poppa upp i skogen. Augusti – september är högsäsong för de flesta av våra matsvampar i Sverige. Bästa vädret för att plocka svamp är när det är mulet, men inte regnar. Solljuset gör att svamparna syns sämre och väta försämrar kvaliteten på svamparna. Lägg svampen i små lådor eller papperspåsar för att hålla isär dem om du plockar flera olika sorter. Annars går en korg utmärkt. Svampar är känsliga och lägger man dem i en tät platspåse kan de börja växa bakterier. Plocka bara unga och friska svampar. Låt mindre svampar vara kvar för att växa till sig ordenligt. Och plocka BARA svampar du är säker på är ätbara! På hittar du Sveriges vanligaste matsvampar. Kom ihåg att det inte går att känna på smaken eller lukten om en svamp är giftig. Ladda ner en med bilder och information om de farligaste giftsvamparna i Sverige. Grovrensa i skogen, då går det mycket fortfara att rensa klart hemma sedan utan allt barr och löv! Bästa verktyget för svampplockning och rensning på plats är en svampkniv, dvs. en kniv med en kniv i ena ändan och en borste i den andra. Står du redan hemma i köket med orensad svamp finns det också ett smart trick att ta till, nämligen vatten och mjöl! Gör så här: 1. Ta bort det allra värsta skräpet från svampen.2. Häll vatten i diskhon och rör ner cirka en deciliter vetemjöl i det.3. Lägg i svampen och rör runt försiktigt så den inte blir skadad.4. Nu drar mjölet med sig skräpet ned på botten från svampen så du kan fiska upp den och skölja av. Klart! OBS: Kom ihåg att allt mjöl inte försvinner när svampen sköljs av och därmed är tipset inte lämpligt för dig med glutenintolerans. Det är lätt att man blir ivrig i svampskogen! Finns det mycket svamp kan det vara svårt att hejda sig. Nyplockad svamp är en färskvara så se till att du har tid att ta hand om den samma dag som den plockas. Här hittar du smarta tips på hur du tar tillvara på svampskörden!

Smarta tips! Här listar vi prylarna som underlättar både plockning och torkning, saftning och syltning. Från champinjon till kantarell Här här vi samlat våra bästa recept på pasta med svamp, från kantarell till champinjon! I säsong Dags för skördefest och härliga recept med säsongens fantastiska råvaror i fokus.

You might be interested:  Svamp I Underlivet Svider När Jag Kissar?

Ät i säsong Här är våra recept på den godaste höstmaten värdig en skördefest. Morotsfakta För den som har en outröttlig törst för kunskap om moroten – den här är till er. Säsong Höst = äppelsäsong! Vi fördjupar oss i äppelkunskap och bjuder på goda recept med äpplen. Svampsäsong Här går vi igenom steg för steg hur du på bästa sätt lyckas med att konservera svamp.

Hatten på! Ska du på din första kräftskiva? Här finns tipsen du behöver! Höst Här tipsar vi om galet goda höstiga förrätter med svamp till mysiga höstmiddagar. : Svampplockning – plocka, rensa och förvara svamp

När är bästa Svamptiden?

Svampsafari – plocka goda höstsvampar | Svampkurs Stockholm Hålls på svenska eller engelska Följ med svampgurun Karita på skogssafari, gammal som ung, alla brukar uppskatta att lära sig mer om skogens guld. Karita delar gärna med sig av sina bästa svampställen och menar att det aldrig är för sent för fynd.

  • Den bästa svamptiden är ofta efter lite blöta i september och oktober.
  • Trattkantareller tex kan man hitta ända in i december.
  • Men då är de frusna och måste knäckas av och sedan gå rakt ner i stekpannan.
  • Under detta härliga höst-safari lär du dig urskilja vilka svampar som är ätbara och vilka du ska undvika, samt att hitta rätt marker för olika typer av svamp.

Du kan också få tips på hur du förbättrar dina chanser om du vill hitta något särskilt. Att ta med barnen ut i skogen är ett hett tips för den som vill ha svamp med sig hem. Så har du små barn eller barnbarn i familjen eller bland vänner, fråga om de vill följa med.

Urskilja vilka svampar som är ätbara Vilka svampar man ska undvikaBra mark för olika typer av svampar

1 tillfälle, 3.5h Vi börjar med att träffas under en halvtimme för att titta och känna på ett antal matsvampar och deras förväxlingssvampar samt gå igenom deras karaktäristika. Sedan vandrar vi i skogen och plockar egna svampar under ett par timmar för att därefter samlas på överenskommen plats för medhavd fika och genomgång av de egna fynden. Mitt intresse är matsvampar och svampmatlagning. Arrangemanget anpassas efter deltagarna, men jag brukar oftast gå ut i skogen dagen innan och plocka en uppsättning demonstrationssvampar för att visa vad som finns just då och för att alla ska få känna på riktiga svampar vid genomgång av de vanligaste mat – och förväxlingssvamparna.

Är det olagligt att plocka Chaga?

Natur Publicerat söndag 1 september 2019 kl 08.40 När sprängtickan säljs som hälsokost heter den chaga. Nu har bär- och svampplockarna upptäckt svampen som kan inbringa stora pengar. Svampkonsulent Alf Pallin från Söderhamn vet hur chagan ser ut. – En liten bit upp på stammen ser du något svart.

  1. Där har vi tecken på att björken är angripen av sprängticka.
  2. Svampen innehåller massor av antioxidanter och näringsämnen.
  3. Den påstås kunna bekämpa cancer, stärka immunförsvaret och en hel del annat.
  4. Chaga kan med andra ord säljas för dyra pengar men den omfattas inte av allemansrätten utan markägarens tillstånd krävs för att du ska få plocka den.

Sanja Kuruzovic är handläggare på Naturvårdsverket. – När det kommer till allemansrätten så kan man kort sammanfattat säga att man endast har rätt att plocka icke fridlysta bär, svampar och blommor. När man plockar i naturen får man endast plocka de bär och blad som reproduceras.

Hur tar jag hand om mina kantareller?

Ta hand om svamp Svamp är färskvara, men kan sparas för framtida behov med olika metoder. Man kan torka, frysa, salta in eller konservera svamp. Torkning spar utrymme och en del svampar får bättre smak och konsistens av att torkas. Foto: Dicte Helmersson Plocka bara fasta och fräscha exemplar. Grovrensa svampen i skogen genom att borsta bort jord, löv och barr. Skär av den jordiga delen av foten. Ta bort rörlager från soppar, du kan låta dem vara kvar på små, fina exemplar. Skär bort bitar som är angripna av myggor och insekter.

När är det säsong för kantareller?

Kantarellsäsongen – Kantarellsäsongen i skogarna kring våra stugor börjar i juli och håller igång till slutet av oktober. Den riktiga högsäsongen är oftast i september och början av oktober. Beståndet beror på hur klimatet har varit i Sverige under sommaren. En varm men fuktig sommar är förhållanden som gör att det finns gott om kantareller i våra Svenska skogar.

Var i Sverige finns det mest kantareller?

Hitta svampen! Att börja plocka svamp kan kännas som en hög tröskel att ta sig över, men med lite handfasta tips kommer du enkelt igång. Vi var ute med Helena Lindgren, svampkonsulent på Stolta Fjellan, som ger sina bästa råd för den som vill komma igång eller lära sig mer om svampplockning.

Hur hittar jag svamp? Svamp finns nästan överallt och i många former, men de svampar som vi kallar för matsvampar hittas oftare i vissa typer av miljöer. Generellt är gammal skog med liten påverkan från exempelvis skogsmaskiner bäst. Men även i gräsmarker förekommer svampar som vi kan lägga i stekpannan.

– Många svenska svampböcker ges ut en bra bit norr om Skåne, då skrivs det ofta att kantareller växer i barrskog. Det stämmer i större delen av Sverige, eftersom Sverige till största delen består av just barrskog. I Skåne har vi en relativt hög andel lövskog och i exempelvis gammal, gles bok- eller ekskog som har en låg påverkan från skogsbruk, hittar man ofta många svamparter – bland annat just kantareller.

  1. Ljusa skogsbryn och gläntor är ofta särskilt bra, säger Helena Lindgren.
  2. Helena menar också att många begränsar sig i sitt svampletande genom att bara plocka svamp en kort tid under sensommaren eller hösten och dessutom bara på helger.
  3. I Skåne kan vi plocka svamp nästan hela året.
  4. Många svampar tittar upp så länge frosten inte är för ihållande och sen kommer bland annat vinterskivling och ostronmussling som växer hela vintern om vädret är gynnsamt.

De flesta är ute under helgen – om du har möjlighet att komma ut mitt i veckan så har du större chans att hitta svamp. Var Hittar Man Svamp I Mölndal Svampkonsulenten Helena Lindgren inspekterar den oätliga men vackra svampen ametistskivling. Vad behöver jag för att plocka svamp? Tålamod är din bästa vän när du ska du lära dig svampar och svampplockning. Enligt Helena Lindgren är svampplockning inte en engångsgrej, utan något som du lär dig över tid – ögonen tränas på att hitta svamp och bra svampställen ju mer du är ute och du tränar samtidigt din artkunskap.

Utöver tålamod så behöver du lite utrustning: Svampbok Innan du plockar en svamp så bör du veta vad det är för art. Att skaffa sig en bra svampbok är en bra start, men kanske inte alltid tillräckligt för den som är ovan vid att vistas i naturen. – Jag tycker att den senaste upplagan från 2021 av Nya Svampboken har ett väldigt pedagogiskt upplägg, bra artbeskrivningar och nämner dessutom förväxlingsarter och hur man skiljer dem åt.

Sen tycker jag som svampkonsulent så klart att man bör gå en kurs – då har du möjlighet att ställa frågor och få tips som kanske inte står i böcker. Att gå med i en svampförening är också ett bra sätt att lära sig mer. Skånes svampförening heter Puggehatten.

  1. Det finns några appar för artbestämning av svamp, och även Google Lens, men jag rekommenderar dem inte alls till nybörjare.
  2. Det är stor felmarginal vilket kan ge fruktansvärda konsekvenser.
  3. Niv och borste När du väl har hittat en svamp, artbestämt den och bestämmer dig för att ta med den hem vill du gärna grovrensa den från jord och kolla så att det inte är larver i den, på exempelvis en sopp skär du av den nedersta delen av foten för att se om det finns hål efter larver.
You might be interested:  Vad Gör Man Mot Svamp I Munnen?

Då passar du också på att skära foten ren från jord och annat. Genom att göra detta i skogen sparar du mycket jobb med svampar som annars jordar ner varandra innan du kommer hem. – Om du vill ta med svampen hem för att artbestämma den så bör du däremot få med hela svampen – det kan finnas viktiga kännetecken längst ner på foten, förklarar Helena.

Det finns en uppsjö av varianter på knivar och borstar och alla hittar sin egen favorit. Helena visar en enkel, men modifierade, kniv med borste. – Jag brukar klippa av mina borstar för att göra dem styvare så att de effektivt tar bort jord och annat, tillägger Helena. Korg När du har plockat och grovrensat en svamp vill du lägga den luftigt för att svampen ska hålla sig hel och fin tills du kommer hem – till exempel en korg gör jobbet.

Förvaringen ska vara luftig även av hygieniska skäl. Helena Lindgren förklarar: – Plastpåse är det sämsta du kan lägga svamp i. Plastpåsen håller fukt och riskerar att bli rena bakteriehärden. Ofta när folk blir dåliga efter att ha ätit svamp, tror de att de har råkat plocka en giftig art.

Ofta handlar det istället om felaktig förvaring av svampen. Hellre fälla än fria Ät aldrig en svamp som du inte helt säkert på att du kan äta! Som nybörjare kan du dock lära dig ganska många arter på kort tid så länge du har tålamod och vet vad du ska titta efter. – Plocka inte svamp i klungor eller tuvor utan att kolla varje enskild svamp redan innan du lägger den i korgen.

Det kan gömma sig en annan art mitt i ett knippe trattkantareller. Ta gärna foton av svampar på plats i skogen när du känner dig osäker och fråga i en bra svampgrupp på Facebook, till exempel Svamp-klapp, uppmanar Helena Lindgren.

Tips: se kartan intill för att få tips på bra områden för svampplockning!Text & foto: Johan Larsson

: Hitta svampen!

Hur fort växer kantareller upp igen?

Hur fort det växer upp igen beror på temperatur och regnmängd. Vad gäller kantarellsvamparna så kanske det inte blir ngra förrän nästa i år ifall man inte ser ngra knoppar alls, för de växer relativt långsamt. Ca 10 dgr brukar vi annars vänta mellan besöken på samma svampställen.

Hur hittar man Sommarkantareller?

5 tips för att hitta kantareller i sommar! För mig är midsommar startskottet för kantarelljakten och i år var inget undantag. Redan i måndags var jag ute och plockade ihop med min syster och skörden blev så pass rik att den räckte till både mackor och en sjuhelskottas paj.

Här kommar mina bästa kantarellknep för alla som vill ut och vaska skogsguld.1. Leta i närheten av träd, Kantarell är en mykorrhizasvamp som bara kan växa ihop med träd som kan bilda just kantarellmykorrhiza via sina rötter. Jag plockar i princip alltid i bokskog eller i närheten av ekar. Men bor man på andra håll i landet kan man hitta dem ihop med t.ex.

björk, asp, gran, tall, hassel eller lind. Undvik kalhyggen eftersom trädrötterna måste vara levande för att kantarellerna ska växa.2. Undvik stigar, Här kan det vara svårt att hitta svamp som någon annan inte redan hittat.3. Hittar du en finns det ofta fler,

  • Många gånger när jag har hittat nya svampställen har det ofta varit att jag sett småsvamp vid en stig och därmed förstått att detta är en gynsam plats för kantareller.
  • Sedan har jag letat mig vidare utanför stigarna och hittat de riktiga guldklimparna ofta väl dolda under ett lövtäcke.4.
  • Böj på knäna,

Kantarellerna kan vara svåra att se mot ett brokigt lövtäcke som går i samma färger som den gula hatten. Att istället komma ner på svampnivå kan underlätta att se om något sticker upp ur marken.5. Fukt! En förutsättning för att kantarellerna ska växa är att det är fuktigt på växplatsen.

En torr sommar resulterar ofta i en liten kantarellskörd. Men det finns också platser som håller fukt effektivt, mossa och lövtäcken är bra. Kanske är det heller ingen slump att nästan samtliga av mina kantarellställen är i närheten av sjöar, där är generellt sett både luft- och markfuktigheten lite högre så att svampar kan växa även torra somrar.

: 5 tips för att hitta kantareller i sommar!

Hur får man kantareller att föröka sig?

Så funkar svampars nätverk – Sveriges Natur Naturens abc * I hemlighet knyter svamparna samman världen. Genom underjordiska nätverk utbyts både näring, energi – och information. Smörstekta kantareller på en bit hårdbröd hör till årstidens stora upplevelser.

Men låt oss lämna de överjordiska smakerna därhän en stund. Det är i underjorden det riktigt storslagna i sammanhanget finns. En mil i en matsked Det vi plockar och äter är bara fruktkroppen som skjuter upp för att sprida den egentliga svampens sporer (alltså dess motsvarighet till frön). Den verkliga kantarellen, den som lever årtionde efter årtionde, är ett upp till hundra kvadratmeter stort nät av underjordiska trådar, var och en tunnare än ett hårstrå.

Detta nät är en del av ett större sammanhang eftersom svamptrådarna är anslutna till trädrötter som i sin tur hänger samman med andra svampindivider av olika arter som är förbundna med andra träd och andra växter. Nätverket är så tätt spunnet att en enda matsked mull kan rymma en mil svamptrådar.

  • Leva med svampar Kontaktpunkten mellan svamptrådarna och växternas tunnaste rötter kallas mykorrhiza – efter de grekiska orden för svamp (mykes) och rot (rhiza).
  • I en granskog finns ungefär lika många mykorrhizarotspetsar som det finns barr – myriader små gränssnitt förenar svamparnas värld och växternas och knyter samman skogen till ett samhälle.

Och inte bara skogen. Åttio procent av alla växtarter i världen – från ängens oansenligaste gräs via alla våra orkidéer till de största träd – lever samman med svampar. Ömsesidig nytta Nyttan är ömsesidig. Med sina barr eller blad förvandlar växterna solljus, luft och vatten till energirika kolhydrater.

  1. En del av skörden slussas via rötterna till svamparna i nätverket.
  2. I gengäld fungerar svamparna som fingerfärdiga gruvarbetare som vittrar berg och utvinner kväve och fosfor och andra näringsämnen.
  3. En del av dessa transporteras, tillsammans med vatten, till växterna.
  4. Fördelar resurser I läroböcker beskrivs ofta utbytet som en privat affär mellan en svamp och en växt, till exempel en kantarell och en gran.

Numera vet forskarna att det är mycket vidare förgrenat än så: att kolhydrater rör sig från växt till växt via svamparnas nätverk. Det kan på så sätt hända att en liten trädkrake som står illa till får del av energiöverskottet från mer lyckligt lottade träd.

(Orsaken till att systemet uppstått kan vara att det ligger i svamparnas intresse att fördela resurserna i skogen. Ju fler välmående träd som finns i skogen, desto fler energileverantörer har de ju till sitt förfogande.) Förvarning Utbytet inskränker sig inte till näring och energi. På något sätt – man vet ännu inte hur – utbyts även information.

Brittiska forskare kunde nyligen visa att växter som angrips av bladlöss via svampnätverket i jorden kan informera ännu oangripna växter i närheten om saken. Dessa kan då aktivera sitt kemiska försvar, och vara bättre rustade om även de blir attackerade.

You might be interested:  Hur Mycket Torkad Svamp Motsvarar Färsk?

Utan mykorrhiza ingen förvarning. Så tränger vetenskapen bit för bit närmare den fulla sanningen om hur svamparnas underjordiska verksamhet gör världen mer beboelig för växterna, och därmed även för oss. Internet i alla ära – världens viktigaste nätverk knyts av svampar. Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

: Så funkar svampars nätverk – Sveriges Natur

I vilken skog växer trattkantareller?

Svampar – Vi har många goda svampar i Sverige. De flesta går att äta, men inte alla. Det är därför bra med lite kunskap eller en bra svampbok när du plockar. Följande svampar är bra att lära sig; kantarell, trattkantarell, stensopp (Karl-Johansvamp), sandsopp, blek taggsvamp och fårticka.

Kantarell kan redan dyka upp i juni och plockas under hela hösten. Leta gärna i lövrika granskogar med inslag av gräs och mossa, men den verkar kunna växa i många olika skogstyper. Trattkantarell kommer upp i september och går att plocka hela hösten. Växer i granskogar och bokskogar. Stensopp dyker upp i augusti och man finner den ofta i barr och lövskogar. Smörsopp dyker upp i augusti och man hittar dem ofta längs skogsbilvägar och dikesrenar. Sandsopp dyker upp i augusti och man hittar dem ofta i torra tallskogar med vegetation med lav. Fårticka dyker upp i augusti och finns i mossiga barrskogar.

Du som vill lära dig mer om svampar kan kontakta,

Kan man odla egna kantareller?

Kan man odla kantareller? | Forskning & Framsteg Varför kan man odla champinjoner men inte kantareller? Jesper Nyström, fil.dr i ekologi och redaktör på Forskning & Framsteg, fick frågan av sin dotter under en skogsvandring. Och blev svaret skyldigt. Han bestämde sig för att ta reda på mer om svampar, vilket resulterade i boken som släpps på Bonnier fakta i augusti 2020.

  1. Boken tar oss med ner i urberget, till botten av världshaven och ut i världsrymden – och till och med över vår kropp.
  2. Vilken svamp är du mest fascinerad av? – Det finns många.
  3. Men några favoritarter finns inom släktet Ophiocordyceps,
  4. Dessa svampar infekterar insekter och förvandlar dem till viljelösa zombier som lyder svamparnas kommandon.

När insekterna dör växer det ut fruktkroppar ur deras huvuden. Rena skräckfilmsscenariot med andra ord. Kan du svaret på frågan om att odla kantareller nu? – Ja. Det beror på att kantarellen lever i symbios med bland annat tallar och granar. Kantarellens svamptrådar är sammanvuxna med trädens rotsystem – symbiosen kallas mykorrhiza,

Var växer svamp bäst?

Leta i gammal och fuktig skog. Där trivs de flesta svamparna. – En del svampar trivs bäst i lövskog, andra i barrskog. Kantarellen som de flesta är ute efter är ju finurlig eftersom den trivs i alla skogar, säger Cecilia.

Varför hittar jag ingen svamp?

Panik! Jag hittar ingen svamp! FRÅGA: Jag hittar ingen svamp! Var letar jag efter kantareller t ex.? Vad menas med blandskog?

/Leif SVAR: Hej Leif!

Det var ju tråkigt att höra att du inte hittar någon svamp. Det finns svamp i de flesta skogar på hösten, åtminstone om det inte varit för torrt. Och man kan även hitta svampar i ängsmark, hagmark och i staden på gräsmattor. Men jag antar att du är mest intresserad av matsvamp, och kanske främst kantareller.

Antarellen är en så kallad mykorrhizasvamp och det betyder att den växer tillsammans med ett träd. Dock är inte kantarellen så kinkig med sin trädpartner som vissa andra svampar, utan växer med många olika träd och därför kan man hitta den i bland annat granskogar, bokskogar och blandskogar. Blandskog är en skog som består av alla slags träd, både barrträd och lövträd.

Nu är det nog så att många människor är intresserade av just kantareller och därför finns det en risk att någon annan redan plockat de kantareller du letar efter. Jag skulle tro att största chansen att plocka mycket kantareller är att åka till en stor skog där det inte går så många människor och sedan gå på sådana ställen dit ingen annan vågar sig.

Karta och kompass rekommenderas starkt. Ett annat sätt att inte komma lottlös från svamputflykten är att lära sig ett antal svampar som de flesta andra inte plockar. Börja med soppar så har du massor av svampar att välja på. Plocka inte de soppar som är röda eller rosa på rören eller röda på foten. Exempel på andra lätta nybörjarsvampar är trattkantarell, blek taggsvamp, fårticka, citronslemskivling, blodriskor, fjällig bläcksvamp och stolt fjällskivling.

Om du lär dig hur man plockar kremlor så kan du alltid få med dig svamp hem att äta. Du kan lära dig svampar t.ex. genom att följa med på Linköpings svampklubbs exkursioner (hemsida svampklubben.org) eller titta efter svampkurser i studieförbundens program.

När växer kantareller som bäst?

När kommer kantareller och hur länge kan man plocka? – Många förknippar nog kantareller med sensommar och höst. Men faktum är att svampsäsongen kan vara i gång redan kring midsommar. Svampen torkar dock lätt ut och det är inte ovanligt att de i början av sommaren dör ut för att sedan komma tillbaka lite senare.

Oftast kommer de flesta kantarellerna i juli och är kvar tills de första minusgraderna. Men för intresserade Majken finns det svamp att hitta året om. – Om man är intresserad av mer än bara matsvamp finns det svamp året om, och några sorters matsvamp med ska tilläggas. Men jag kan absolut gå ut i mars och kolla på svamp.

De svamparna kanske inte ens personer som inte är intresserade vet är svampar. Det kan vara att man vänder på en pinne och där under sitter jättehäftiga grönskålar som är intensivt blå-gröna, de är supersmå men superläckra och sånt tycker jag är jättekul att hitta.

Var kan svampen ha sina sporer?

1. Sporavtryck – De flesta större svampar bildar sina sporer på skivor på undersidan av hatten. Sporerna faller ner och kan föras bort av vinden eftersom de är så små och lätta. Gör ett sporavtryck så här: Skär av foten på en svamp och lägg hatten med skivorna nedåt på ett papper. Var Hittar Man Svamp I Mölndal Honungsskivling har vita sporer. De skulle inte synas på ett vitt papper, därför använder man svart. Var Hittar Man Svamp I Mölndal Tårsprödskivling har kolsvarta sporer. Med ett lätt tryck kan du se röksvampens sporer. Röksvamparna har bruna sporer. Denna art kallas långfotad röksvamp. Rök- och äggsvampar blåser ut sina sporer när ett djur eller en människa trampar på dem eller när kraftiga regndroppar träffar dem. Haröron och andra skålsvampar skjuter ut sina sporer när det blåser så att de ska föras långt bort av vinden. Stort haröra före och precis efter “blåsningen”. Honungsskivlingens vita sporer har vitpudrat blåbärsbladen, gräsbladen och översidan på svamparna själva. Tårsprödskivlingens svarta sporer syns tydligast på ovansidan av svamparna till vänster. Hos många större hattsvampar så kan du se sporerna utan större problem. Många gånger fastnar de på hattarna på fruktkropparna runt omkring. : Leta sporer – Ett myller av liv