Vad Är En Fullvuxen Gran Värd?

22.03.2023 0 Comments

Vad Är En Fullvuxen Gran Värd
Frågeställare Susann fredag, 18 augusti, 2017 – 10:18 Svarat av: Harald Säll Universitetslektor, Institutionen för skog och träteknik Linnéuniversitetet Fråga Hej! En gran som är 70 -80 år gammal. Vad är den värd om man ska sälja den? Svar Hej Susann! Ett enda träd har inget värde då det tar mycket tid att administrera, avverka och transportera. Det vanliga är att man måste betala för att bli av med ett enda träd.

Hur mycket kostar en fullvuxen gran?

Genomsnittliga priser leveransvirke (fritt bilväg), 4:e kvartalet 2022 – Från Skogsstyrelsens statistikdatabas, rundvirkespriser, Kronor per m 3 fub (fastkubikmeter under bark) för leveransvirke,

Norra Norrland Södra Norrland Svealand Götaland
Sågtimmer tall 515 523 562 677
Sågtimmer gran 497 514 525 762
Massaved barr (tall) 325 355 348 464
Massaved gran 323 347
Massaved björk 343 387

Hur många kubik är en fullvuxen gran?

Hur mycket är vår 70-åriga gran värd? Frågeställare Annika Kågerud Besvarades av Clas Fries, Skogsstyrelsen, redigerad. Fråga Hej! Vi har tyvärr fått vår täta och ståtliga gran på över 70 år och 22-24 m hög avverkad av misstag när skogsägaren glesade ur skogen.

 • Hur mycket kan den vara värd? Behöver skaffa fakta om detta innan jag gör avtal med företaget.
 • Tack på förhand.
 • Svar Hej Annika! Uppgifterna för värdering av trädet är lite knapphändiga, men om man börjar med att uppskatta volymen så kan den vara ca 1,3 m3sk (skogskubikmeter).
 • Det är baserat på antagen höjd på 24 m och på brösthöjdsdiameter på 40 cm (dvs trädet är ganska grovt för sin längd; det angavs vara tätt och ståtligt).1,3 m3sk motsvarar ca 1 m3fub (fastkubikmeter under bark), som är ett vanligt betalningsmått.

Antag ett pris på 400 kr per m3fub. Det priset är en bedömd sammanvägning av aktuella timmer- och massavedspriser och är vad man kan få betalt (netto) för trädet vid en avverkning av ett skogsbestånd. Värdet på trädet blir då 400 kr. Vid avverkning av ett eller några få träd blir avverkningskostnaden mycket hög p g a höga fasta kostnader som ska slås ut på få kubikmeter.

Det medför att man får mycket mindre betalt för träd/träden per kubikmeter (det kan även bli en kostnad). För båda parter kan det vara värt att påminna sig att även god grannsämja kan vara värt ett pris. Ekonomisk värdering av ett träd på en tomt, i en park eller i stadsmiljö bör ske efter helt andra principer än efter virkesprislistor, som kostnad för att ersätta trädet och om fällningen påverkr fastighetens värde.

Värdet på ett träd kan då handla om flera tusen kronor. I extrema fall kan höga skadestånd dömas ut. I ett ärende 2021 dömde hovrätten ut fängelse och 2,5 miljoner kronor i skadestånd när en fastihetsägare avverkat några hundra gamla träd nära havet på kommunens mark.

När är ett träd fullvuxet?

Ungträd – träd under snabb tillväxt – Nästa fas i trädets livscykel är ungträd. Det börjar räknas som ett ungträd när det växt sig ungefär en meter stort. Vi brukar tänka på ungträdsfasen som trädets tonårsperiod. Det växer fort, men det saknas fortfarande en hel del innan det är helt vuxet. Vad Är En Fullvuxen Gran Värd

Hur gammal är en fullvuxen gran?

Gran Status i världen: Livskraftig (lc)
Systematik
Domän Eukaryoter Eukaryota
Rike Växter Plantae
Division Fröväxter Spermatophyta
Underdivision Barrväxter Coniferophyta
Klass Pinopsida
Ordning Pinales
Familj Tallväxter Pinaceae
Släkte Gransläktet Picea
Art Gran P. abies
Vetenskapligt namn
§ Picea abies
Auktor ( Linné ) H.Karst., 1881
Utbredning
Utbredningskarta.
Hitta fler artiklar om växter med Växtportalen Växtindex

Gran ( Picea abies ) är ett barrträd i gransläktet och familjen tallväxter, Granen kan uppnå 60 meters höjd och en ålder av över 400 år. I Sverige blir den dock sällan över 100 år, då den vanligtvis avverkas långt tidigare. Rödgran är samma art, men namnet används främst vid handeln med julgranar,

Vad kostar ett fullvuxet träd?

Vad kostar ett träd? – Även om det i praktiken kanske inte blir så att du får ett skadestånd som motsvarar kostnaden för att ersätta trädet som fällts, så kan det vara intressant att veta vad ett fullvuxet träd kostar. Vi har sett några exempel redan i artikeln.

 • En ek på 9-12 meter kostar exempelvis drygt 350 000-400 000 kronor med transport från Tyskland inkluderad.
 • Men det går också att köpa stora träd i Sverige.
 • Slutpriserna hamnar ofta mellan 30 000-100 000 kronor, beroende på storlek och sort.
 • Därutöver tillkommer transport.
 • Storleken mäts normalt sett i trädets omkrets, man mäter denna en meter upp.
You might be interested:  Hur Länge Kan En Gran Stå Inne?

Träd med en omkrets på 35-40 centimeter brukar vara cirka 10-13 meter höga. Höjden och kronans storlek påverkar sedan transporten. – 13 meter är det största man kan ta på ett stängt fordon, vilket är cirka 2,5 meter i bredd. Går träden över 13 meter behövs specialtransporter och då kostar ofta transporten mer än trädet.

 • Skogsek (Quercus robur): Cirka 35 000 kr
 • Tall (Pinus Sylvestris): Cirka 30 000 kr
 • Parklind (Tilia x europea): Cirka 25 000 kr

Dock är detta inte återförsäljarpriser mot privatperson, utan man får vända sig till sin lokala plantskola som säljer till just privatpersoner. Det kommer då att bli ett påslag på priset eftersom de har kostnader för att ta in trädet. Priserna beror dels på vem du köper av och vem de köper av, dels på trädet i sig.

Handlar det om mindre träd går det att komma betydligt billigare undan. I storleksklassen 3-4 meter (krona inräknad) finns det många som säljer, speciellt fruktträd och prydnadsträd. De kostar vanligen mellan 4 000-8 000 kronor beroende på sort och storlek. I vissa fall tillkommer transportkostnad på ett par tusen kronor också, eller ett minsta antal som man måste köpa på en och samma gång.

Som synes är det dyrt att ersätta fullvuxna träd och dessutom juridiskt krångligt att få ut den faktiska kostnaden för att ersätta de träd som fällts.

Hur mycket kan man sälja ett träd för?

Frågeställare Susann fredag, 18 augusti, 2017 – 10:18 Svarat av: Harald Säll Universitetslektor, Institutionen för skog och träteknik Linnéuniversitetet Fråga Hej! En gran som är 70 -80 år gammal. Vad är den värd om man ska sälja den? Svar Hej Susann! Ett enda träd har inget värde då det tar mycket tid att administrera, avverka och transportera. Det vanliga är att man måste betala för att bli av med ett enda träd.

Vad är en fullvuxen Björk värd?

Re: Pris på björk på rot.? #85233 – OAS-forests – Sollefteå, Ångermanland – sön 14 mar 2010, 14:17 sön 14 mar 2010, 14:17 #85233 40 kr/fub på rot låter som ett dåligt pris för markägaren, bra pris för köparen. Det beror ju förstås på hur det ser ut också, grovt-klent, lång-kort, nära väg eller inte m.m.

Hur mycket väger en fullvuxen gran?

Vad är specifika vikten på rå gran och hur mycket är specifika vikten på lufttorkad gran om ett år? Frågeställare Helge Hästbacka Besvarades av Erik Walfridsson och Lena Ståhl Fråga Vad är specifika vikten på rå gran och hur mycket är specifika vikten på lufttorkad gran om ett år? Svar Vikten varierar inom vida ramar beroende på bl a höjd i trädet, men rå gran hamnar någonstans mellan 750-950 kg/m3.

Hur mycket vatten dricker en fullvuxen gran?

Vad händer i ett träd som huggs ner? – När din gran huggs befinner den sig i vintervila. På sensommaren har de nya årsskotten förvedats och all vätska körts ut samtidigt som halten torrsubstans ökar och en knopp som innehåller nästa års tillväxt anlagts.

 • Detta görs för att träden ska klara sig utan frostsprängningar under vintern då det kan vara rejält kallt.
 • När du tar hem din julgran in i värmen vaknar den och tror att det är vår, vilket sätter igång tillväxtprocesserna.
 • Granen har dock inga rötter – dessa finns ju kvar i marken.
 • Du måste därför hjälpa granen genom att förse den med framför allt vatten.

Kapsnittet i roten måste vara färskt så att lednings-banorna är fria och granen kan börja suga upp vatten. Vi gör naturligtvis en färsk yta innan den levereras till dig. Se sedan till att fylla på vatten ofta, speciellt i början. Det första dygnet inomhus är granen riktigt törstig.

Kan man köpa fullvuxna träd?

Köp stora träd och få ett färdigt resultat direkt i din trädgård! Träden är cirka 275-500 cm höga beroende på sort vid leverans och har cirka 220 cm i stamhöjd. G å in på produkterna för mer information, pris och bilder. Vi har fler sorter på förfrågan!

Stort och färdigt resultat direkt Lätthanterliga och lättskötta träd Smidig och fraktfri hemleverans

SNART SLUT! SNART SLUT! Stor- säljare! Stor- säljare! Stor- säljare! Stor- säljare! Stor- säljare! Stor- säljare! Visar 1 till 44 (av 44 produkter)

Vad kostar det att ta ner en gran?

Självklart förstår vi att priser är intressant, så för att ge er en ungefärlig fingervisning kan man säga att normalt kostar det ca 3 000-5 000 kronor inkl moms att fälla ett ‘normalstort’ träd. Detta om det inte är några anmärkningsvärda faktorer som påverkar arbetet och gör det svårare eller mer tidskrävande.

Vad kostar ett träd i skogen?

Frågeställare Rakel Besvarades av Per Holgén onsdag, 5 november, 2003 – 13:16 Fråga En fredagskväll kom jag och några vänner in på ämnet skog. Vi funderade lite på vad ett träd kostar.T.ex. om en skogsägare får ett antal träd förstörda i en storm – vad har han förlorat per träd? Jag har sett att kubikmeterpriset är ca 350 kr, men hur mkt får man ut på en medelstor tall.

 • Och det måste ju vara skillnad på vad den som säljer får för i m3 och vad en som köper får betala.
 • Tack på förhand! /”nyfiken” Svar Värdet på träd/skog hör till de mest populära frågorna här på Fråga om Skog.
 • Det varierar förstås mycket, men siffran 350 kr som du nämner är ett vanligt kubikmeterpris för en tall som ger både massaved och timmerkvalitet.
You might be interested:  Vad Är Gran Canaria Känt För?

Räknat på en avverkningskostnad på 100 kr per m3 och att en “medelstor” tall ger 0,4 m3 virke så blir trädets nettovärde 100 kr. Mer än så är det inte! Länkar Publicerad: lör, 2003-10-04 12:35

Hur mycket ved får man från ett träd?

Vi har fällt en björk och undrar hur mycket ved den kan tänkas ge? Frågeställare Jan-Åke Östlund Eric Agestam, Forskare FLK vid Institutionen för sydsvensk skogsvetenskap, SLU Fråga Hej! Vi har fällt en björk på tomten (ca 12-15 med stam och ca 45 cm dia vid marknivå). Trädfällaren lämnade av misstag inte kvar björken och jag ska nu försöka beräkna hur mycket ved denna björk kan tänkas ge i form av vedklabbar/själpt ved/staplad ved.

 • Svar Hej Jan-Åke! De volymfunktioner vi har för enskilda träds volym utgår från diameter i brösthöjd (1,3 m över mark), du har angett diameter i marknivå/stubbhöjd.
 • Om vi antar att trädet är 35 cm i brösthöjd (inte 45 cm i marknivå), och 12 m högt är stammens volym, från stubbe till toppknopp, utan grenar men med bark, ca 0,4 m 3, om trädet är 15 m högt är volymen 0,49 m 3,

(volymfunktioner för björk Manfred Näslund, 1940).

Det är ett “fast mått”, det är ved och bark, ingen luft medräknad.Vi kan också tänka oss att trädet är en kon med basen 45 cm. Volymen = arean av basen * höjden * 1/3Om höjden är 12 meter blir konens volym 0,62m 3 och om höjden är 15m är volymen 0,78m 3

Det är ett ovanligt träd, ett träd som är 45 cm i stubbe tycker jag borde vara betydligt högre, 20, 25 m kanske 30 m högt. Är du säker på att höjden “bara” är 12-15 meter. Eric Publicerad: ons, 2019-03-20 09:15 : Vi har fällt en björk och undrar hur mycket ved den kan tänkas ge?

Hur räknar man ut m3 på ett träd?

V = h x g x f (trädets höjd x grundy- tan i meter x formtalet som hämtas ut tabellen på nästa sida.

Hur många kubik får man av ett träd?

Vad Är En Fullvuxen Gran Värd FÖRENINGEN SKOGEN KOMMENTERAR. Koldioxid är inte så dumt alltid. Ett ton har blivit mikroskopiska byggklotsar till den här aspen. Koldioxiden är borta ur atmosfären och har blivit ett nyttigt träd. Har du ett eget ton-träd som du odlat? Eller tusentals? Visa upp dem! Ett träd som är sisådär 40 centimeter i diameter och normalhögt för sin grovlek håller ungefär en kubikmeter i stammen. I den här aspen bor det fåglar och en massa små liv som jag inte kan se, men som spetten ser på med god aptit. Därför får det stå kvar och lagra sitt kol tills trädet dör. Sedan får det sakta ruttna. Andra träd, björkar, tallar, granar, blir brasved, och när jag sålde en liten gallring blev de fina skogsprodukter.

 1. En kubikmeter därifrån ersätter uppåt 500 kilo koldioxid från olja.
 2. Och samtidigt växer de kvarlämnade träden på sig och binder mer koldioxid, skapar mer skogsprodukter som ersätter mer olja.
 3. När jag når runt trädet och kan knäppa händerna vet jag att här står det kol från ett helt ton koldioxid.
 4. Hellre här än i luften.

Har du gett något av dina självodlade tonträd en kram någon gång? Lägg gärna upp en bild på vår Facebooksida! (Förresten: Om du vill räkna ut hur stor stamvolym ditt träd har kan du lätt få svar på den fantastiska digitala skogsgrådgivaren Kunskap Direkt,

Kan man sälja ett träd?

Sälja virke – två huvudspår – Du kan avverka virket själv och sälja det vid bilväg. Det kallas leveransvirke, Du kan också sälja en avverkningsrätt, En avverkningsrätt är en nyttjanderätt. En virkesköpare betalar för den faktiskt uppmätta volymen av det sålda virket. Från virkesvärdet dras kostnader för avverkningen, t.ex. avverkningsuppdrag.

Vad är ett ekträd värt?

Eken måste få växa länge – Nästa exempel: Gran hugger man ner när diametern på stammen är ca 40 cm. Då är priset som bäst, priset minskar för grövre dimensioner. Om man gör det samma med ek, vilket tyvärr ofta händer, så gör man ett stort misstag. Ekens pris räknat per kubikmeter ökar rejält för diametrar över 40 cm högsta priset får man för diametrar mellan 80 och 90 cm.

Får jag fälla grannens höga träd?

Kan du såga av grannens grenar? – Våra medlemmar ringer ofta in och frågar om de får såga av grannens grenar. Grannen vägrar att fälla trädet – vad ska jag göra? – Om grenar eller rötter tränger in på din fastighet och orsakar olägenhet för dig får du ta bort dem.

 1. Men om det finns risk för att trädet skadas måste din granne få möjlighet att själv ta bort grenen eller roten, säger Lena Rönngren.
 2. Om träd eller buskar på grannens sida av tomtgränsen orsakar besvär och du vill tvinga fram en kapning eller trimning, krävs att de störande växterna innebär en betydande olägenhet.

I så fall kan kommunen meddela föreläggande till fastighetsägaren, som kan bli tvungen att till exempel kapa grenar.

You might be interested:  Varför Får Man Svamp På Snoppen?

Hur mycket får man för 1 hektar skog?

Så mycket ökade skogspriserna Written by Karin Lepikko On the tors, 2022-01-27 17:28 Vad Är En Fullvuxen Gran Värd Procentuellt var uppgången störst i södra Sverige där priset steg med 13,8 procent till 817 kronor per skogskubikmeter, enligt beräkningar från Ludvig & Co. I mellersta landsdelen steg priserna på skogsmark med 9,4 procent vilket innebar 540 kronor skogskubikmetern.

 1. I norra Sverige steg priserna 10 procent till 333 kronor per skogskubikmeter.
 2. Vi upplever en stark skogsfastighetsmarknad i hela landet med stor efterfrågan.
 3. Dessutom ser vi ett ökat intresse från nya kategorier av köpare som upptäckt fördelarna med skog som en säker investering, säger Peter Calderon, affärsområdeschef Ludvig & Co fastighetsförmedling, i ett pressmeddelande.

Sett till en femårsperiod har priset per skogskubikmeter gått upp 26 procent. Uppgången i procent är ungefär lika stor för alla tre landsdelarna. Sett i absoluta tal har en ökning i prisskillnaden mellan södra och norra Sverige pågått under flera år. ÄVEN JAKTRÄTT VÄRDERAS HÖGRE – Denna prisskillnad kan delvis förklaras av bättre boniteter och högre tillväxt i södra Sverige.

Vi har också ett större antal spekulanter, högre priser på skogsråvara samt i många fall högre värden på jakträtt i den södra delen av landet, säger Hanna Glöd, tjänstechef skoglig rådgivning på Ludvig & Co Statistiken visar att prisutvecklingen på skogsmark räknat i kronor per hektar har varit ungefär lika stor procentuellt som priset per skogskubikmeter, nämligen 12,5 procent.

En hektar skogsmark kostade i genomsnitt 75 000 kronor 2021. Uttryckt som kronor per hektar var den procentuella ökningen störst i norra Sverige, 18,3 procent, jämfört med 12,6 procent i mellersta Sverige och 10,3 procent i Södra Sverige. En hektar kostade 36 000 kronor i norra Sverige, 80 000 kronor i mellersta Sverige och 127 000 kronor i södra Sverige under 2021.62 procent av köparna under 2021 ägde mark sedan tidigare medan 38 procent köpte skog för första gången.

Med hjälp av den nationella laserskanningens detaljrikedom kan skogsägare med större precision utföra rätt åtgärd på rätt plats i sin skog. Det visar Pär Wilhelmsson i sin doktorsavhandling vid SLU. Svenskarna vill se fler byggnader i trä. Många vill dessutom ha en nationell träbyggnadsstrategin, enligt en undersökning som gjorts på uppdrag av Södra av Novus. ​​​​​​​Södra har ökat andelen kvinnliga inspektorer sedan man såg över rekryteringsprocessen. Bland annat ändrade man formuleringar i annonserna och vilka kompetenser som efterfrågas utöver de skogliga. Norra Skog investerar 57 miljoner kronor i en ny virkesterminal i Ånge kommun. Nu stiger priset på sågade trävaror i Sverige efter höstens prisfall. Men enligt Danske Bank är orsaken inte ökad efterfrågan utan ett minskat utbud.

: Så mycket ökade skogspriserna

Hur mycket pengar får man per hektar skog?

Upp till 15 000 € i inkomster per hektar skog – Vår exempelskog är en 70 år gammal granskog som växer i Södra Finland. Skogsskötseln och gallringarna sköttes i rätt tid och med rätt metoder. Trädbeståndets genomsnittliga årliga tillväxt är 6,5 m3/ha. I samband med förnyelseavverkningen avverkas 300 kubikmeter virke från ett område på en hektar.80 procent av virket är värdefullt timmer.

Vad får man för att sälja skog?

Vid en försäljning måste säljaren betala kapitalvinstskatt. Den är 27 procent för näringsdelarna – jord, skog och ekonomibyggnader – och 22 procent för privatbostad och tomt.

Vad kostar det att fälla en stor gran?

Trädfällning – Hur mycket det kostar att fälla träd beror på olika faktorer, till exempel hur stora är träden, var växer de och hur ser det ut där de växer samt riskläget. Även antalet träd som ska fällas påverkar priset. Ju fler träd, desto mindre kostnad per träd. Normalpriset för fällning av ett träd ligger mellan 1 000 till 2 000 kronor efter RUT-avdrag. Läs mer om trädfällning

Hur mycket växer en gran på 10 år?

En julgran växer ungefär 30 cm årligen om man underhåller den. Det tar mellan 6-10 år för en julgran att bli ‘fullvuxen’ det vill säga ‘julgranshög’.

Är gran dyrt?

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video Arvid Janke bryr sig om priset när han köper julgran, men han vill inte skippa gran helt – hör mer i klippet. Foto: SVT Uppdaterad 28 november 2022 Publicerad 26 november 2022 I år blir det dyrare att köpa julgran.

 • Vissa granar har en prisökning på omkring 20 procent.
 • Det beror framförallt på bränslekostnaderna som har ökat, säger Lisa Ljadas, butikschef i Umeå.
 • Hur mycket en gran kostar i år varierar.
 • Lisa Ljadas som är chef på en butik som säljer julgranar i Umeå beror det bland annat på hur granarna paketeras och vilket utrymme de tar på lastbilarna som fraktar dem.

– Mellanstorleken av rödgran och kungsgran har ökat mest hos oss, där har priset stigit med cirka 20 procent. Andra av våra gransorter håller ungefär samma pris som förra året, säger Lisa Ljadas. Arvid Janke från Umeå bryr sig om priset när han köper julgran, men att vara utan är inte ett alternativ.

Hur mycket väger en fullvuxen gran?

Vad är specifika vikten på rå gran och hur mycket är specifika vikten på lufttorkad gran om ett år? Frågeställare Helge Hästbacka Besvarades av Erik Walfridsson och Lena Ståhl Fråga Vad är specifika vikten på rå gran och hur mycket är specifika vikten på lufttorkad gran om ett år? Svar Vikten varierar inom vida ramar beroende på bl a höjd i trädet, men rå gran hamnar någonstans mellan 750-950 kg/m3.