Receptfria Läkemedel Mot Svamp I Underlivet?

22.03.2023 0 Comments

Receptfria Läkemedel Mot Svamp I Underlivet
Svamp i underlivet

 • Pevaryl. Vagitorier 150mg 3st + kräm 1% 15 g.
 • Canesten. Kombinationsförpackning Vaginaltablett 500 mg 1 st + 20 g Kräm10 mg/g.
 • Pevaryl. Depot Vagitorium 150 mg 1 st.
 • Pevaryl. Depot Vagitorium 150mg 1st + kräm 1%, 15g.
 • Canesten.
 • Pevaryl.
 • Canesten.
 • Canesten.

Vad hjälper bäst mot svamp i underlivet?

Tvätta inte underlivet med tvål – Du ska inte använda vanlig tvål i underlivet eftersom det torkar ut slemhinnorna i underlivet. Använd istället olja när du tvättar underlivet om du har svamp, eller om du ofta får svamp. Det minskar irritationen i slemhinnorna.

 1. Stryk på oljan och torka av den innan du duschar.
 2. Då blir du ren samtidigt som vattnet inte torkar ut slemhinnorna lika lätt.
 3. Du kan prova exempelvis barnolja eller intimolja som finns att köpa på apotek.
 4. Även oljor som används vid matlagning, som olivolja eller solrosolja fungerar bra.
 5. Oavsett om du har svamp eller inte räcker det att tvätta underlivet en gång om dagen med ljummet vatten.

När och var ska jag söka vård? Kontakta en om något av följande stämmer in på dig:

Det hjälper inte med behandling med ett receptfritt läkemedel i slidan. Du har svamp på penisen som inte går över av sig själv inom några dagar. Du får svamp i underlivet fler än två gånger under ett halvår. Du är osäker på om du har svamp.

Är du ung kan du kontakta en ungdomsmottagning. Åldersgränsen kan vara olika på olika ungdomsmottagningar. Ring telefonnummer 1177 om du vill ha och hjälp att bedöma symtom. Hur kan jag förebygga svamp i underlivet? Det är svårt att ge råd om hur du kan undvika svampinfektioner, eftersom det inte finns tillräckligt mycket kunskap om orsakerna till dem.

Kan man bli av med svamp i underlivet utan behandling?

Svamp i underlivet hos män – Svamp på penis är ovanligare än svamp i slidan, men även man kan drabbas. Svamp i underlivet hos män visar sig på penisskaftet, ollonet, pungen eller på innanlåren med symtom som till exempel:

klåda som kan vara intensiv att huden blir röd, torr och fnasig utslag som kan se ut som röda prickar att den drabbade huden är öm och känslig att det svider när du kissar att det samlas lite grynig, vitaktig vätska innanför förhuden

Symtomen vid svamp i underlivet kan likna andra infektioner. Om det är första gången du har sådana symtom kan det vara bra att söka vård för att få hjälp att veta vad som är orsaken. Svamp i underlivet är ofarligt och går ofta över av sig själv. Behandling är sällan nödvändig.

Om symtomen är besvärande kan du använda svampdödande läkemedel (kräm eller salva) som finns receptfritt på apoteket. Om symtomen inte går över bör du söka vård, för att säkerställa att det inte är något annat du drabbats av. Svamp går ofta över inom några dagar. Om klådan är besvärande och om du vet säkert att det är svamp du drabbats av kan du använda receptfria läkemedel mot svamp.

Däremot om du får svamp i underlivet som gravid bör du prata med din läkare eller barnmorska först. Det finns flera andra saker du kan göra för att lindra symtomen. Här är några exempel:

Undvik att tvätta dig med för ofta i underlivet. Använd en mild olja istället för tvål när du tvättar dig. Välj naturmaterial i dina underkläder, till exempel bomull eller bambu. Undvik alltför tajta kläder. Undvik att ha samlag under tiden du har svamp eller om du har ont.

Vid svamp i underlivet finns ingen huskur med bevisad effekt. Vissa tror att det ska ge effekt att smörja med yoghurt. Det kan möjligen lindra något, men gör inte att du blir av med infektionen,

Finns det tabletter mot svamp?

Vad produkten är och vad den används för – Fluconazol Orion tillhör en grupp läkemedel som används mot svampinfektioner. Den aktiva substansen är flukonazol. Fluconazol Orion används för att behandla infektioner som orsakas av svamp, och kan också användas för att förebygga att man får en svampinfektion.

hjärnhinneinflammation orsakad av kryptokocker – svampinfektion i hjärnan koccidioidomykoser – en lungsjukdom infektioner orsakade av Candida och som finns i blodbanan, inre organ (t.ex. hjärta, lungor) eller urinvägarna svampinfektion i munnen som påverkar slemhinnan i mun, svalg och kan ge inflammation i munslemhinnan vid användning av tandprotes svampinfektion i slida eller på penis (genital svampinfektion) hudinfektioner – t.ex. fotsvamp, ringorm, ljumsksvamp, nagelinfektion.

Du kan också få Fluconazol Orion för att:

förebygga att hjärnhinneinflammation orsakad av kryptokocker återkommer förebygga att svampinfektion i munnen återkommer förebygga återkommande svampinfektion i slidan förebygga infektioner orsakade av Candida (om du har försvagat immunförsvar).

You might be interested:  Var Kan Man Plocka Svamp I Göteborg?

Barn och ungdomar (0 till 17 år) Du kan få denna medicin av din läkare för att behandla dessa typer av svampinfektioner:

svampinfektion i munnen – infektion som påverkar slemhinnan i mun och svalg infektioner orsakade av Candida och som finns i blodbanan, inre organ (t.ex. hjärta, lungor) eller urinvägarna hjärnhinneinflammation orsakad av kryptokocker – svampinfektion i hjärnan.

Du kan också få Fluconazol Orion för att:

förebygga infektioner orsakade av Candida (om du har försvagat immunförsvar) förebygga att hjärnhinneinflammation orsakad av kryptokocker återkommer.

Vilken medicin mot svamp i underlivet?

BEHANDLING –

Candidavaginit behandlas i första hand med receptfria medel som ekonazol ( Pevaryl ) eller klotrimazol ( Canesten ) vagitorier och ev kräm i 1-3 dagar. I andra hand peroral behandling med flukonazol ( Diflucan ) 150 mg i engångsdos. Vid kroniskt recidiverande candida (> 4 verifierade skov/år) ges flukonazol 150 mg var 14:e dag i 3-6 månader. Vid resistens mot flukonazol ges itrakonazol ( Sporanox ) 200 mg x 2 i ett dygn. Vid eksem och/eller uttalad vulvaklåda ges även lokal steroidkräm (med antimykotikum) grupp II ( Pevisone ) morgon och kväll i 2 veckor, därefter nedtrappning. Vid långvarig och uttalad nattlig klåda kan Tavegyl 1 mg användas till natten. Gravida ges i första hand lokalbehandling med klotrimazol,

Kan man köpa diflucan receptfritt?

Det här är ett receptbelagt läkemedel. Kan endast köpas om du har e-recept.

Vad händer om man inte behandlar svamp i underlivet?

Ha inte samlag när du har svamp – Det är ovanligt att svamp förs över till någon annan om du har samlag. Men ibland kan huden på en penis reagera med en slags allergisk reaktion mot svampen i slidan. Såna besvär går över av sig själv efter några dagar.

Vad kan man smörja in underlivet med?

Klåda i underlivet Det är vanligt att det kliar runt slidöppningen och på blygdläpparna. De vanligaste orsakerna är svamp i underlivet eller någon form av eksem. Ofta kan du behandla klådan med receptfria läkemedel. Klådan kan ibland bero på en könssjukdom.

 • Då behöver du få behandling.
 • Det kan klia och svida i underlivet och ibland bak mot ändtarmsöppningen.
 • Ibland kan du se att huden är röd och svullen, eller att du har små utslag.
 • När och var ska jag söka vård? Använd olja i stället för tvål när du tvättar dig i underlivet.
 • Då blir du ren samtidigt som vattnet inte torkar ut slemhinnorna lika lätt.

Oljan kan också lindra klådan. Du kan prova exempelvis barnolja eller intimolja som finns att köpa på apotek. Även oljor som används vid matlagning fungerar bra, till exempel olivolja eller solrosolja. Det kan kännas skönt att använda kläder som inte sitter åt om du har klåda.

När pevaryl inte hjälper?

Utredning och behandling vid svamp i underlivet – Om du är osäker på om det är just svamp som orsakar klåda och sveda i ditt underliv kan du behöva undersökas av läkare som kan ställa rätt diagnos och utesluta andra besvär. Ibland krävs en mikroskopisk undersökning eller en odling av underlivssekret.

Du kan även behöva kontrollera blodsockret eftersom svamp i vissa fall kan vara ett första tecken på diabetes. En svampinfektion kan gå över av sig själv, men du kan också behöva behandling mot svamp i underlivet med hjälp av receptfria läkemedel, exempelvis vagitorier eller salva. Om du är gravid och ska du däremot rådgöra med läkare eller barnmorska innan du använder receptfri behandling.

Om receptfria läkemedel inte hjälper eller om du får svampinfektion flera gånger kan du behöva receptbelagd behandling. Ibland kan svampinfektioner utlösas av p-piller eller andra hormonella preventivmedel – då kan du behöva välja andra preventivmedel och preventivmetoder,

Hur snabbt verkar tablett mot svamp?

Hur produkten används – Ta alltid detta läkemedel exakt enligt beskrivning i denna bipacksedel eller enligt anvisningar från läkare eller apotekspersonal. Rådfråga läkare eller apotekspersonal om du är osäker. Svälj kapseln hel med ett glas vatten. Vuxna 150 mg som engångsdos.

Vad dödar svamp?

Nagelsvamp – Nagelsvamp angriper oftast tånaglarna och påverkar nagelns utseende. På huden kan svampinfektioner ge röda utslag, klåda, fjällning eller sårig hud. På fotsulan kan huden bli torr och fjällande. Infekterade slemhinnor i munnen kan bli kraftigt röda, ibland med vita beläggningar.

Det kan också svida. Ibland kan det uppstå sprickor i mungiporna. De tydligaste symtomen på svampinfektion i underlivet är klåda och irritation. Kvinnor kan ibland få en luktlös vit grynig flytning. Nagelsvamp gör att nageln blir gulaktig, förtjockad och uppluckrad. Svampinfektioner kan ibland vara svåra att skilja från andra hudsjukdomar.

När och var ska jag söka vård? Kontakta en om du tror att du har något av följande:

Torsk Ringorm Hårbottensvamp Nagelsvamp Svamp på fotsulan eller i hudveck.

Kontakta också en vårdcentral om du har behandlat med receptfritt läkemedel i några veckor men inte blivit bättre. Vänta tills det blir vardag om det är helg. Många mottagningar kan du kontakta genom att, Kontakta din tandläkare om du har tandprotes och tror att du har svampinfektion i munnen.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha, Då kan du få hjälp att bedöma dina symtom och var du kan söka vård. Eftersom svamp trivs där det är varmt och fuktigt är det bra att hålla huden ren och torr. Använd så luftiga kläder eller skor som möjligt. Det finns flera olika receptfria läkemedel som motverkar svamp och som kan användas vid följande svampinfektioner: Vilket läkemedel du ska använda beror på var på kroppen du har besvär.

Läkemedel i form av kräm, gel, lösning och schampo används mot infektioner i hud och hårbotten. Det finns kräm som även innehåller kortison, som lindrar klåda. Nagelsvamp behöver inte behandlas om du inte har besvär av nagelförändringarna. Det finns ett medicinskt nagellack som du kan köpa om en läkare har konstaterat att du har nagelsvamp.

Svampinfektioner i slidan kan försvinna av sig själv och då behöver du inte göra någonting. Om du har så mycket besvär att du vill behandla dig finns vagitorier och vaginaltabletter. Det är, Vaginalkräm och vaginalgel kan användas både i slidan och runt slidmynningen. Fråga på ett apotek vilka läkemedel som finns för dina besvär.

Det finns även andra läkemedel som du kan få på recept av en läkare. Allvarliga svampinfektioner Ibland kan svamp infektera olika organ i kroppen, till exempel lungorna, tarmen, urinvägarna och hjärnan. Det kallas invasiva svampinfektioner. Sådana infektioner är ovanliga men allvarliga.

Risken för invasiva svampinfektioner ökar om ditt immunförsvar är försämrat. Det kan till exempel vara om du har en sjukdom som cancer, hiv eller dåligt kontrollerad diabetes. Detsamma gäller om du har fått ett organ transplanterat eller behandlas med cytostatika. Risken ökar också om du får dialys, har brännskador eller har genomgått en stor operation.

Ett vanligt symtom är feber. I övrigt kan symtomen vara diffusa och beror på vilket organ som är infekterat. Åsa Schelin, 1177.se, nationella redaktionen Kristina Lewis, hudläkare, Stockholm : Svampinfektioner

You might be interested:  När Får Man Ge Honung Till Barn?

Är det farligt att gå med svamp i underlivet för länge?

Svampinfektion i sig är inte farligt, och svamp kan gå över av sig själv. Det som kan hända om du inte behandlar svamp i underlivet är att symtomen förvärras, och obehaget ökar. Däremot kan det vara bra att vänta några dagar och se om symtomen går över av sig själv. Om så är fallet behöver du ingen behandling.

Är fluconazol receptfritt?

Det här är ett receptbelagt läkemedel. Kan endast köpas om du har e-recept.

Varför får jag svamp i underlivet hela tiden?

Svamp i underlivet kan bero på obalans – Miljön i slidan är vanligtvis sur och full av nyttiga mjölksyrebakterier som skyddar mot svamp och andra infektioner. Antibiotikabehandling kan döda de goda mjölksyrebakterierna som finns naturligt i slidan och kan öka risken för svamp. Receptfria Läkemedel Mot Svamp I Underlivet Skav mot underlivet, till exempel av samlag eller cykling, kan också ge svamp. Svampen får nämligen lättare fäste om man har små sår eller sprickor. Hur lätt eller svårt man får svamp är individuellt, och att ha lätt att få svamp kan också vara ärftligt.2018-12-11 1000 UrinCUR Utipro Plus 179 Receptfria Läkemedel Mot Svamp I Underlivet 2018-12-11 1000 CandiCUR 149 Receptfria Läkemedel Mot Svamp I Underlivet 2018-12-11 1000 Intim Daily Wash 59 Receptfria Läkemedel Mot Svamp I Underlivet 2018-12-11 1000 LactiCUR 139 Receptfria Läkemedel Mot Svamp I Underlivet

Är Pevaryl receptfritt?

Vad Pevaryl är och vad det används för Vid egenvård av svampinfektioner får Pevaryl 150 mg vagitorier säljas receptfritt till kvinnor, som tidigare behandlats av läkare mot svamp i underlivet och som nu fått samma symtom.

Är nystatin receptfritt?

Du behöver ett recept för att kunna köpa denna vara. Om du har ett recept kan du handla genom att logga in med ditt bank-ID. Läs alltid bipacksedeln innan användning.

Kan man använda Vagisan mot svamp?

För in ett vagitorium så djupt som möjligt i slidan på kvällen före sänggåendet. Det går lättare att föra in vagitoriet om det först fuktas under rinnande vatten. Använd gärna trosskydd/binda eftersom vagitoriet är lösligt, vilket kan ge en ökad flytning.

 • Behandlingstiden uppgår i allmänhet till 5–7 dagar.
 • Vagisan mjölksyra kan även användas under en längre tidsperiod, två till tre gånger i veckan (vardera ett vagitorium före sänggåendet).
 • Om du är benägen för svampinfektioner rekommenderas användning av Vagisan mjölksyrabakterier i förebyggande syfte (se även kapitlet “Mjölksyra eller mjölksyrabakterier? “).

Om de återkommande slidinfektionerna beror på en bakteriell infektion med illaluktande flytningar (s.k. bakteriell vaginos), som framför allt återkommer efter samlag eller menstruation, kan Vagisan mjölksyra vagitorier användas i förebyggande syfte. Om de återkommande slidinfektionerna beror på svamp i underlivet, kommer snarare Vagisan mjölksyrabakterier på fråga i förebyggande syfte (mer om detta under de olika punkterna i kapitlet “Mjölksyra eller mjölksyrabakterier? “).

 1. Ja. Användning under graviditet är möjlig.
 2. Rådgör med din läkare.
 3. För Vagisan mjölksyra har hittills inga kondomintoleranser rapporterats.
 4. Våra produkter kontrolleras dock regelbundet och nyare testresultat, som också tar hänsyn till högre säkerhetsstandarder, har lett till slutsatsen att kondomens tolerans möjligtvis inte kan garanteras helt.

Därför rekommenderar vi som försiktighetsåtgärd att inte använda Vagisan mjölksyra tillsammans med kondomer. Det är inte meningsfullt att använda Vagisan mjölksyra under menstruationen. Börja användningen av Vagisan mjölksyra efter menstruationsperioden eller om du redan har börjat, avbryt och börja igen efter menstruationen.

Vad är bäst canesten eller Pevaryl?

De lokala svampmedlen klotrimazol (Canesten) och ekonazol (Pevaryl m fl) är rekommenderad behandling av svamp i underlivet under graviditet. Inga risker för barnen har påvisats utan kvinnor som använt läkemedlen verkar snarare ha friskare graviditeter.

 • Då medlen teoretiskt kan påverka östrogensyntesten kan det dock vara motiverat med viss återhållsamhet med längre tids vaginal behandling.
 • Läkemedlen ekonazol (Pevaryl m fl) och klotrimazol (Canesten), har bytt graviditetsklass i Fass från A som innebär att inga risker finns, till de något strängare B3 respektive B1.

Inga nya medicinska rön ligger bakom förändringen utan det är enbart en anpassning av texterna inom EU. Förändringarna har dock lett till många frågor och vi har därför utrett de data som finns för de här läkemedlen. Enligt våra egna uppgifter från det svenska Medicinska födelseregistret finns inget som tyder på någon negativ effekt av läkemedlen.

You might be interested:  Vita Fläckar På Huden Svamp Behandling?

Vinnor som har använt läkemedlen har ett mycket gott förlossningsutfall med lägre missbildningsfrekvens än förväntat och låg andel för tidigt födda barn. Det finns dock in vitro studier som visar att medlen relativt kraftigt kan hämma östrogensyntesen generellt och i placenta, vilket teoretiskt skulle kunna påverka graviditeten.

Vulvovaginal candida ska behandlas under graviditet enligt tidigare rekommendationer men viss försiktighet kan vara motiverad vid lång tids vaginal behandling. Mer information finns i dokumenten om klotrimazol respektive ekonazol i tjänsten Läkemedel och fosterpåverkan.

Hur ser flytningarna ut när man har svamp?

Svamp – Du kan få vita och gryniga flytningar från slidan om du har fått svamp i underlivet. Men de kan också vara klara och tunna. Det är också vanligt att det kliar och svider i underlivet om du har fått svamp. Du kan också bli röd och svullen runt slidan.

Vad dödar svamp?

Nagelsvamp – Nagelsvamp angriper oftast tånaglarna och påverkar nagelns utseende. På huden kan svampinfektioner ge röda utslag, klåda, fjällning eller sårig hud. På fotsulan kan huden bli torr och fjällande. Infekterade slemhinnor i munnen kan bli kraftigt röda, ibland med vita beläggningar.

Det kan också svida. Ibland kan det uppstå sprickor i mungiporna. De tydligaste symtomen på svampinfektion i underlivet är klåda och irritation. Kvinnor kan ibland få en luktlös vit grynig flytning. Nagelsvamp gör att nageln blir gulaktig, förtjockad och uppluckrad. Svampinfektioner kan ibland vara svåra att skilja från andra hudsjukdomar.

När och var ska jag söka vård? Kontakta en om du tror att du har något av följande:

Torsk Ringorm Hårbottensvamp Nagelsvamp Svamp på fotsulan eller i hudveck.

Kontakta också en vårdcentral om du har behandlat med receptfritt läkemedel i några veckor men inte blivit bättre. Vänta tills det blir vardag om det är helg. Många mottagningar kan du kontakta genom att, Kontakta din tandläkare om du har tandprotes och tror att du har svampinfektion i munnen.

 1. Ring telefonnummer 1177 om du vill ha,
 2. Då kan du få hjälp att bedöma dina symtom och var du kan söka vård.
 3. Eftersom svamp trivs där det är varmt och fuktigt är det bra att hålla huden ren och torr.
 4. Använd så luftiga kläder eller skor som möjligt.
 5. Det finns flera olika receptfria läkemedel som motverkar svamp och som kan användas vid följande svampinfektioner: Vilket läkemedel du ska använda beror på var på kroppen du har besvär.

Läkemedel i form av kräm, gel, lösning och schampo används mot infektioner i hud och hårbotten. Det finns kräm som även innehåller kortison, som lindrar klåda. Nagelsvamp behöver inte behandlas om du inte har besvär av nagelförändringarna. Det finns ett medicinskt nagellack som du kan köpa om en läkare har konstaterat att du har nagelsvamp.

 1. Svampinfektioner i slidan kan försvinna av sig själv och då behöver du inte göra någonting.
 2. Om du har så mycket besvär att du vill behandla dig finns vagitorier och vaginaltabletter. Det är,
 3. Vaginalkräm och vaginalgel kan användas både i slidan och runt slidmynningen.
 4. Fråga på ett apotek vilka läkemedel som finns för dina besvär.

Det finns även andra läkemedel som du kan få på recept av en läkare. Allvarliga svampinfektioner Ibland kan svamp infektera olika organ i kroppen, till exempel lungorna, tarmen, urinvägarna och hjärnan. Det kallas invasiva svampinfektioner. Sådana infektioner är ovanliga men allvarliga.

 1. Risken för invasiva svampinfektioner ökar om ditt immunförsvar är försämrat.
 2. Det kan till exempel vara om du har en sjukdom som cancer, hiv eller dåligt kontrollerad diabetes.
 3. Detsamma gäller om du har fått ett organ transplanterat eller behandlas med cytostatika.
 4. Risken ökar också om du får dialys, har brännskador eller har genomgått en stor operation.

Ett vanligt symtom är feber. I övrigt kan symtomen vara diffusa och beror på vilket organ som är infekterat. Åsa Schelin, 1177.se, nationella redaktionen Kristina Lewis, hudläkare, Stockholm : Svampinfektioner

Vad är bäst Pevaryl eller Canesten?

De lokala svampmedlen klotrimazol (Canesten) och ekonazol (Pevaryl m fl) är rekommenderad behandling av svamp i underlivet under graviditet. Inga risker för barnen har påvisats utan kvinnor som använt läkemedlen verkar snarare ha friskare graviditeter.

Då medlen teoretiskt kan påverka östrogensyntesten kan det dock vara motiverat med viss återhållsamhet med längre tids vaginal behandling. Läkemedlen ekonazol (Pevaryl m fl) och klotrimazol (Canesten), har bytt graviditetsklass i Fass från A som innebär att inga risker finns, till de något strängare B3 respektive B1.

Inga nya medicinska rön ligger bakom förändringen utan det är enbart en anpassning av texterna inom EU. Förändringarna har dock lett till många frågor och vi har därför utrett de data som finns för de här läkemedlen. Enligt våra egna uppgifter från det svenska Medicinska födelseregistret finns inget som tyder på någon negativ effekt av läkemedlen.

 1. Vinnor som har använt läkemedlen har ett mycket gott förlossningsutfall med lägre missbildningsfrekvens än förväntat och låg andel för tidigt födda barn.
 2. Det finns dock in vitro studier som visar att medlen relativt kraftigt kan hämma östrogensyntesen generellt och i placenta, vilket teoretiskt skulle kunna påverka graviditeten.

Vulvovaginal candida ska behandlas under graviditet enligt tidigare rekommendationer men viss försiktighet kan vara motiverad vid lång tids vaginal behandling. Mer information finns i dokumenten om klotrimazol respektive ekonazol i tjänsten Läkemedel och fosterpåverkan.