När Får Man Ge Honung Till Barn?
Honung är en smittkälla som kan undvikas. Med tanke på sporernas allmänna förekomst tillsammans med den potentiellt allvarliga sjukdomsbilden finns goda skäl att hålla strikt på Livsmedelsverkets tydliga rekommendation att inte ge honung till barn före ett års ålder.
Contents
- 0.1 Hur många dör av botulism?
- 0.2 Kan man ge honung till 1 åring?
- 0.3 Hur länge ska barn undvika honung?
- 0.4 Hur mycket honung vid hosta?
- 1 Är honung bra vid förkylning?
- 2 Vad är dåligt med honung?
- 3 Får 1 åring äta salami?
- 4 Hur stora bitar till 1 åring?
- 5 Är honung giftigt?
- 6 Hur mycket honung kan man äta per dag?
Kan 2 åring äta honung?
Livsmedelsverket avråder – I sällsynta fall kan sporer av bakterien Clostridium botulinum finnas i honung. Dessa sporer kan orsaka en förgiftning som kallas botulism hos spädbarn, men inte hos äldre barn och vuxna. Därför avråder Livsmedelsverket från att ge honung till barn under ett år. http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=10176
Varför ej honung till barn?
Spädbarnsbotulism – Spädbarnsbotulism är ännu ovanligare än födoämnesrelaterad botulism, och ger normalt inte lika allvarliga symtom. Den beror på att bakterien Clostridium botulinum förökat sig i tarmen hos spädbarn, på grund av att dessa ännu inte hunnit utveckla en naturlig flora av skyddande tarmbakterier.
- Spädbarnsbotulism drabbar framförallt barn yngre än 6 månader, sedan minskar risken betydligt.
- Bland de ytterst få fall som finns registrerade har några haft kopplingar till honung.
- Därför rekommenderar Livsmedelsverket att man för säkerhets skull inte ger honung till barn yngre än ett år.
- Om man ändå råkat göra det är risken extremt liten.
Symtom debuterar efter 3-30 dagar och börjar ofta med förstoppning. Senare tillkommer muskelsvaghet som t.ex. nedsatt sugkraft vid amning, och hängande ögonlock. Symtomen kan av flera skäl vara svåra att härleda till botulism, men är sådana att man normalt ändå söker läkare för dem.
Vad händer om barn äter honung?
Barn under 1 år ska inte äta honung – På grund av botulismbakterier ( Clostridium botulinum ) som finns i naturen där bina hämtar sin föda bör barn under 1 år inte äta honung enligt Livsmedelsverkets rekommendationer, Undvik även bipollen och bibröd eftersom de kan innehålla honung.
Hur många dör av botulism?
Mortaliteten har reducerats till cirka 10 procent – Det finns en stor variation i symtomens svårighetsgrad, vilket naturligtvis påverkar prognosen. Om man drabbas av en allvarlig förgiftning kan det dröja lång tid innan reinnervation kan ske och symtomen försvinner.
Kan man ge honung till 1 åring?
Honung är en smittkälla som kan undvikas. Med tanke på sporernas allmänna förekomst tillsammans med den potentiellt allvarliga sjukdomsbilden finns goda skäl att hålla strikt på Livsmedelsverkets tydliga rekommendation att inte ge honung till barn före ett års ålder.
Hur länge ska barn undvika honung?
Barnets mat upp till ett år När barnet är ungefär sex månader är det dags att börja ge vanlig mat. Det är bra att börja med väldigt små portioner, en eller några teskedar. Barnet behöver träna på att äta för att vänja sig vid olika smaker och för att lära sig att tugga. Barnet behöver träna på att tugga och prova olika smaker. Det är inte svårt att ge bra mat till barn. Men det är några saker som är bra att tänka på när det gäller maten under barnets första år:
De första sex månaderna får barnet tillräckligt med näring genom bröstmjölk eller bröstmjölksersättning. Det kallas också modersmjölksersättning. Barn behöver få D-droppar från att de är cirka en vecka gamla. Barnet kan få börja med pyttesmå smakprover vid fyra månaders ålder. Det gäller om hen visar intresse för maten som familjen äter. Barnet behöver mer näring och energi vid sex månader. Då är det dags att börja med smakportioner. De utökas sedan till riktiga portioner. Var försiktig med saltet. Det är bra för både vuxna och barn att hålla igen på salt. Lägg extra fett i maten om den är hemlagad, om det inte redan ingår fett i maträtten. Till exempel en tesked rapsolja per portion Undvik livsmedel med tillsatt socker. Det är till exempel smaksatt yoghurt, söta drycker, kakor och glass.
Bild 1 Barn kan få smaka vanlig mat när de är ungefär ett halvår. Du kan låta barnet pröva olika livsmedel i vilken ordning du vill. Med tiden blir portionerna allt större. Barn som är runt 1 år brukar kunna äta vanlig mat helt och hållet. Fotograf: Jenny Hallström Bild 1
Ett litet barn behöver äta mat ofta och på regelbundna tider. Börja med att ge lite mat, en eller några teskedar i så kallade smakportioner. Öka sedan mängden allteftersom. Fotograf: Emma Hasselgren Bild 1
Barnets mat kan serveras som puré, mos, eller i mjuka bitar. När barnet är ungefär sex månader går det bra att ge mjuk och plockvänlig mat i små bitar. Du kan till exempel ge små bitar med kokt potatis eller någon grönsak som barnet kan försöka äta själv. Fotograf: Juliana Wiklund Bild 1
Barn behöver få D-droppar tills de är två år. En del barn behöver det ännu längre. Fortsätt att ge D-droppar även när barnet börjat äta vanlig mat. Upp till barnet är två år behövs också lite extra fett i maten, till exempel rapsolja. Bild 1
Det är bra om barnet får vara med och äta tillsammans med andra. Barn kan tidigt vara med och umgås kring mat. Barn behöver se andra äta för att lära sig och inspireras. Små barn behöver stöd när de sitter, till exempel genom att sitta i en barnstol. Fotograf: Jenny Hallström Bild 1
Gluten finns i sädesslagen vete, korn och råg. Det är bra att låta barnet vänja sig långsamt vid mat som innehåller gluten. Börja medan barnet fortfarande får bröstmjölk eller modersmjölkersättning. Gluten finns i till exempel gröt, välling och bröd. Bild 1
Barn under ett år ska inte äta vissa livsmedel. Det gäller till exempel spenat och honung. Barnet behöver inte så mycket salt. Du kan i stället smaksätta maten med andra kryddor såsom basilika och vitlök. Bild 1
Vatten är den bästa drycken och barnet kan få vatten till måltiderna. Du kan börja ge mjölk i maten från när barnet är sex månader. När barnet närmar sig ett år kan hen börja dricka mjölk och äta mjölkprodukter, som fil och yoghurt. Du bör inte ge dryck som smakar sött, eftersom barnet då vänjer sig vid att känna den smaken. Fotograf: Jenny Hallström Bild 1
Barnet behöver fibrer från bland annat grönsaker och frukt. Med tiden behöver barnet även få andra mer fiberrika livsmedel. Från ungefär åtta månaders ålder kan barn till exempel dricka fullkornsvälling. Bild 1 Det är bra att så länge det är möjligt undvika sötsaker och snacks till små barn.
Det är bland annat för att barn annars lär sig känna igen den söta smaken och föredrar den. Ge istället frukt eller bär i den konsistens som barnet tycker om. Bild 1 Att känna och smaka är naturligt för ett litet barn och det är utvecklande att träna på att äta själv. Barnet kan till exempel få små bitar mat att själv plocka med.
Barnet behöver också träna på att slicka. Därför är det bra att låta bli att torka rent runt barnets mun alltför ofta. Fotograf: Juliana Wiklund Maten under barnets första sex månader Bröstmjölk eller bröstmjölksersättning ger barnet tillräckligt med näring de första sex månaderna.
- Det är bra att fortsätta att ge bröstmjölk hela första året eller längre.
- Bröstmjölk är den bästa maten för så små barn då den bland annat minskar risken för infektioner och övervikt.
- Det går också bra att ge bröstmjölksersättning om du inte kan eller vill ge barnet enbart bröstmjölk.
- Från tidigast fyra månaders ålder kan du låta barnet få smaka lite av din mat om hen är intresserad.
Du kan ge barnet motsvarande ungefär ett kryddmått med en liten sked eller på fingret. Barn behöver under sina första år. Rekommendationen är att börja ge D-droppar när barnet är en vecka gammalt. Smakportioner när barnet är ungefär sex månader Från sex månader behöver barnet få börja med vanlig mat för att få i sig tillräckligt med näring och energi.
Hur mycket honung vid hosta?
Honungsdosen var på en halv till två teskedar beroende på barnets ålder (en tesked för barn 6–11 år). Föräldrarna bedömde barnens natthosta med en skala (0–6 poäng) nästa dag. Det visade sig att barn som fått honung (men inte de som fått dextrometorfan) hostade mindre än barn som inte fått behandling.
Är honung giftigt?
HONUNG SOM JÄSER – Det vanliga problemet som man stöter på är att honungen har jäst. En honung som jäser kan man om den är förpackad i en plastburk redan känna igen på att locket buktar. Honungen luktar sött och fruktigt och dess yta kan bubbla. Jäsningen gör att smaken på honungen ändrar, men honungen blir inte giftig eller ohälsosam.
- Man kan skumma bort ytan på honungen och använda resten i till exempel bakning.
- Det är ett kvalitetsfel att honungen har jäst.
- Orsaken är oftast att honungen har för hög fukthalt, vilket gör att det eventuellt har kommit jästsporer i honungen som sedan kan försöka sig i honungen.
- Speciellt regniga somrar utgör en risk, men också lagringsförhållandena inverkar på hållbarheten.
Om du misstänker att du köpt en honung som jäser, så tag kontakt med producenten. Honung som jäser borde inte finnas till försäljning. För att undvika att honungen börjar jäsa skall man förvara honungen torrt och svalt. Kylskåpet är vanligtvis för kallt och fuktigt för honungen.
Är honung bra vid förkylning?
Det är både frustrerande och stressande att vara sjuk/förkyld. Jag är aldrig annars förkyld men när jag väl blir det så är det riktigt ordentligt, precis som denna gång. Jag är inne på 3e veckan och då det väl tycks bli bra tar det omtag igen, detta gör mig något stressad i och med vårens tävlingar och framförallt min cykelresa till Paris.
Tyvärr finns det ju inte så mycket att göra mer än att vila och kurera sig. Nedan har jag listat några tips jag brukar använda mig av när jag är sjuk.1. Undvik mjölk. Mjölk är slembildande och gör din hosta ännu värre. Därför ska man helst inte dricka varm choklad eller Te med mjölk i.2. Ät honung. Honung har faktiskt en kraftig bakteriedödande effekt och fungerar därför väldigt effektivt vid förkylning, – halsont och hosta.
Dessutom är det ju gott också! 😉 Men var noga med att inte låta det värmas över 40 grader, då förlorar det sina välgörande näringsämnen. Undvik därför att ha det i ditt kokheta te och ta då hellre en sked efteråt istället som det är. Eller drick ditt te ljummet.3.
TRÄNA INTE! Tillåt dig att vara sjuk, det kan sluta riktigt illa om du tränar med halsont eller feber. Jag brukar säga att allt som känns från halsen och nedåt (inkl feber) = träningsförbud. Kroppen behöver vila för att återhämta sig, så enkelt är det.4. Drick grönt te. Inte nog med att grönt te är hälsosamt, det motverkar också förkylning enligt studier.
Drick det gärna ljummet. Älskar man dessutom te som jag så är det ju inte svårt att surpla detta.5. Mot halsen. Fänkål, ingefära och pepparrot hjälper till mot irritation, hosta och ont i halsen. Detta är även bra att äta i förebyggande syfte. I min andra blogg marathonemma.se/blogg kan du till exempel hitta recept på smoothie eller en asiatisk biffwook innehållande just ingefära.
Vad kan barn äta vid 1 är?
Läs mer på Livsmedelsverket –
Livsmedelsverket har mer information om bra mat och dryck för barn.Här kan du läsa om,Här kan du läsa om,
Mat som barn helt eller delvis ska undvika Från ett års ålder kan barn äta i stort sett samma mat som vuxna. Men det är bra att undvika att ge följande mat till barn:
Opastöriserad mjölk och färskost tillverkad av opastöriserad mjölk. Dessa livsmedel kan innehålla farliga bakterier som ger svår diarré och skador på njurarna. Opastöriserad mjölk får inte säljas i affärer men kan finnas på bondgårdar. Rå köttfärs eller rått kött kan innehålla bakterier. Köttfärs och kyckling ska därför vara genomstekt och inte rosa eller röd. Risbaserad mjölk och riskakor innehåller relativt mycket arsenik. Livsmedelsverket rekommenderar därför inte risdrycker eller riskakor till barn som är yngre än sex år. Det är bra om du inte vänjer barn vid för mycket salt i maten. Socker och sötade livsmedel.,
Till de yngsta barnen är det också bra att vänta med att ge de här livsmedlen:
hela nötter mandel vindruvor jordnötter.
Det beror på att barnet kan råka få ner dem i luftstrupen och, Mosade eller i mycket små bitar går det däremot bra.
Vad är dåligt med honung?
Honungens hållbarhet – Honung köpt i affären har en hållbarhet på ca 2-3 år, från tappdatum, i oöppnad förpackning. Men sannolikt håller den sig mycket längre om den försvaras på rätt sätt. Ibland märks honung med bäst-före datum men det betyder alltså “bäst” före.
- Honungen blir inte oätbar efter bäst-före datumet.
- Honung kan med tiden mörkna, tappa smak, skikta sig eller jäsa, men den är alltid ätbar.
- Smakar inte honungen längre gott kan den användas till matlagning och bakning,
- Honung kan också bäst-före märkas t.ex.
- Bäst före: Öppnad burk 12 månader” eller “Bäst före, oftast bra efter: Datum”.
Legenden säger att ätbar honung hittades i Egyptens pyramider och gravar, men det rör sig troligtvis bara om spår av honung i kärl. Läs diskussionen hos wikipedia, Hur det än är, så länge är det väl ingen vits att spara honung längre än för vinterhalvårets konsumtion, om nu honungen inte är så himla guda-god att man vill begrava sig med den.
Kan bebisar äta falukorv?
Spädbarn bör inte alls äta korv. – Enligt rekommendationen ska spädbarn, alltså barn under ett år, undvika korvar helt och hållet. Spädbarn bör också undvika de grönsaker som av naturen innehåller rikligt med nitriter. För de lite äldre barnen är det inte lika strikt.
Kan man bli sjuk av honung?
Orsakande mikroorganism, smittvägar och smittspridning – Clostridium botulinum är en strikt anaerob bakterie, det vill säga den tillväxer endast i syrefri miljö. Den är sporbildare. Såväl bakterier som sporer finns i jord, i djurexkrementer och i bottenslammet i olika vattendrag.
Klassisk botulism: Vid klassisk botulism har man förgiftats av något (felaktigt tillrett) livsmedel, i vilket bakterierna kunnat tillväxa samt bilda toxin och som inte heller kokats före konsumtion (till exempel hemkonserv, fiskinläggning, vacuumförpackad fisk eller korv).
Två andra, mindre vanliga, spridningsmekanismer är beskrivna:
Sårbotulism, där bakterierna kommit in i ett sår, och där miljön av någon anledning (till exempel stark bakterieförorening eller dålig blodförsörjning) är syrefri. Spädbarnsbotulism, där spädbarnet fått i sig bakterier eller sporer via födan (i USA har honung, alternativt jord angivits som smittkälla). Bakterierna har därvid kunnat tillväxa i barnets egen tarm och bildat toxin. I stort sett är det bara spädbarn under sex månader som är i riskgruppen.
Tiden till insjuknande anges vara 6 till 36 timmar, ibland flera dygn. Sjukdomen smittar ej från person till person.
När dör bakterier i honung?
Honung som antibiotika – Streptokocker är bakterier som kan orsaka en mängd allvarliga sjukdomar, t.ex. blodförgiftning och halsfluss. Den biofilm som omger streptokocker har vanlig antibiotika svårt att tränga igenom. Forskare fann att honung kunde tränga igenom och oskadliggöra dessa bakterier.
- Man påvisade att honung efter två timmar oskadliggjort 85% av bakterierna.
- Dessutom hade honung förmågan att förebygga infektioner.
- Honung som kommer från Manukaträdets blommor har visat sig särskilt effektiv.
- Trädet växer i Australien och Nya Zeeland.
- Manukahonung har visat sig vara ett skydd mot närmare 80 olika bakteriesorter och ingår i ett flertal mediciner för sårläkning.
Honung hindar bakterierna att häfta fast på mänskliga celler, genom att angripa dockningsproteiner som finns på bakteriens yta, visar studien som leddes av Sara Maddoks. Studier visar också att honung har effekt på MRSA-bakterier som orsakar sjukhussjuka.
Mot just sjukhussjuka har flera våra vanliga antibiotika förlorat sin verkan. Det finns därför ett stort behov av att utveckla nya sätt att bekämpa infektioner där antibiotika drabbats av resistens. Sara Maddoks studie visar att manukahonung kan vara ett tänkbart komplement till dagens antibiotika. Men låt dig inte snöa in helt på hajpen av manukahonung utan välj lokal honung.
Ljunghonung har i likhet med manukahonung hög fruktsockerhalt och en geléaktig konsistens. Karolinska institutet genomförde 2006 en metodstudie, Där påvisade man att även svensk ljunghonung hade vissa antibakteriella egenskaper, om än inte lika höga som manukahonungens.
Hur uppstår botulism?
Botulism och botulinumtoxiner – SVA Botulism är en mycket allvarlig sjukdom som kan drabba både djur och människor. Den drabbade får en slapp muskelförlamning som kan leda till kvävning och död. Botulism är en mycket allvarlig sjukdom som kan drabba både djur och människor.
- Den drabbade får en slapp muskelförlamning som kan leda till kvävning och död.
- Sjukdomen orsakas av extremt giftiga ämnen, så kallade botulinumtoxiner, som främst bildas av bakterien Clostridium botulinum.
- Bakterierna förekommer naturligt i jord och på sjöbottnar, men kan ibland överföras till föda.
- De kan bilda sporer som tål de höga temperaturer som används vid fodertillverkning eller matlagning.
Om ensileringen eller tillredningen är bristfällig kan överlevande sporer växa till om omgivningen är syrefri till exempel i en ensilagebal, konservburk eller i en vakuumförpackning. Det är vid denna tillväxt som de farliga toxinerna bildas. Den vanligaste förgiftningsvägen för djur och människor är att få i sig förbildat toxin via födan men hos fåglar, föl och spädbarn kan även sporer från bakterien växa till, och toxiner bildas, i tarmen.
- Det finns sju kända så kallade serotyper av botulinumtoxin, som kallas A, B, C, D, E, F och G.
- Alla verkar på samma sätt men djur och människor är olika känsliga för olika typer.
- A, B, E och F framkallar vanligen sjukdom hos människa medan C och C/D (som är en blandform där toxinet innehåller delar av både C- och D-toxinet) ofta orsakar botulism hos fjäderfä och vilda fåglar.
Nötkreatur blir ofta sjuka av typ C, D eller D/C och hästar av typ B. Grisar är mycket motståndskraftiga mot botulism och fall av botulism är sällsynta. Botulism är en anmälningspliktig sjukdom enligt Jordbruksverkets föreskrifter (SJVFS 2013:23). : Botulism och botulinumtoxiner – SVA
Vad får 6 månaders barn inte äta?
Mat att undvika under bebisens första år – Små barn kan äta nästan allt, men några grejer ska du undvika att ge första året:
Salt (det är inte farligt med salt för små barn, men undvik att salta extra på maten) Grön eller skadad potatis (skala vanlig potatis!) Hårdstekt och rökt matGrönsaker som innehåller nitrat (så som spenat, grönkål, ruccola, mangold, bladselleri och rödbetsjuice) Honung Hela nötter och vindruvor Vissa fiskar som innehåller miljögifter Rå och halvrå mat Opastöriserad mjölk och färskost gjord på opastöriserad mjölkLivsmedel som är söta eller innehåller tillsatt socker Risdrycker och riskakor
Du hittar hela listan hos Livsmedelsverket, Här du hittar matschema och tips när bebisen blir större:
7-8 månader 8-10 månader 10-12 månader
När kan man börja ge barn korv?
Spädbarn (barn under 1 år) –
Korvar/knackkorvar och charkvaror skall undvikas i kosten.
Kan små barn äta pepparkakor?
– Det är inte farligt att äta pepparkakor, men man ska inte låta små barn äta pepparkakor varje dag året runt. Debatten om kanel och pepparkakor blossade upp i EU för ett tag sedan. Hela Europa, inte bara Sverige, använder i huvudsak samma sorts kanel, cassiakanel som har en stark smak och innehåller mycket kumarin.
Hur mycket ska en 1 åring äta?
– Från fem månaders ålder kan man börja servera barnet små portioner gröt. – Max tre portioner gröt eller välling/dag vid 12 mån. Barn från vecka 1, ungdomar, vuxna, gravida och ammande: 10 ug/dag. – från 6 mån – 1 år som tillägg till måltid.
Får 1 åring äta salami?
Salt – Salt innehåller natrium (även benämnt sodium), 1 gram natrium motsvarar cirka 2,5 gram salt. Barn inte kan reglera saltbalansen så bra som vuxna, var därför särskilt försiktig med salt till barn. För barn som inte fyllt ett år bör du undvika salt så mycket som möjligt, en viss mängd salt finns naturligt i många livsmedel och det finns ingen anledning att utsätta ditt barn för risk genom att tillsätta salt.
Hur stora bitar till 1 åring?
Hur mycket ska mitt barn äta? Ofta vill man som nybliven förälder få ett exakt svar på hur stora mängder mat som barnet brukar eller bör äta vid en viss ålder och många är också oroliga över att barnet inte får i sig tillräckligt med mat- medan andra har det motsatta “problemet” att barnet är väldigt glad i mat.
Tyvärr så finns det inte tillräckligt med forskning för att kunna ge ett exakt svar på hur mycket mat ett barn äter vid en viss ålder eller hur ofta de bör äta- det är väldigt individuellt och de råd som ges är väldigt allmänna och generella. Här är du som förälder den som vet bäst och kan se hur ditt barn samspelar kring matsituationen.
Om barnet följer sin vikt- och längdkurva och verkar må bra så behöver du inte oroa dig, men du kan alltid rådgöra med din bvc- sköterska. Hur stora bitar ska man ge barnet? Små barn klarar ganska tidigt att själv plocka i sig mjuka matbitar. Ett bra riktmärke kan vara när barnet själv kan sitta med i en barnstol vid bordet.
Låt gärna barnet få prova tidigt att äta själv genom att ge mjuk och plockvänlig mat. Det är bra övning för barnet- även om mycket hamnar utanför munnen och det blir kladdigt. När barnet är kring 8-10 månader gammalt så bör man introducera lite grövre bitar i maten. Då har de allra flesta barn börjat kunna hantera att tugga och svälja lite större matbitar än tidigare, men hjälp av att de nu har lite mer kontroll på sin tunga.
Pröva er försiktigt fram vad som fungerar för just ditt barn! : Hur mycket ska mitt barn äta?
Är honung giftigt?
HONUNG SOM JÄSER – Det vanliga problemet som man stöter på är att honungen har jäst. En honung som jäser kan man om den är förpackad i en plastburk redan känna igen på att locket buktar. Honungen luktar sött och fruktigt och dess yta kan bubbla. Jäsningen gör att smaken på honungen ändrar, men honungen blir inte giftig eller ohälsosam.
Man kan skumma bort ytan på honungen och använda resten i till exempel bakning. Det är ett kvalitetsfel att honungen har jäst. Orsaken är oftast att honungen har för hög fukthalt, vilket gör att det eventuellt har kommit jästsporer i honungen som sedan kan försöka sig i honungen. Speciellt regniga somrar utgör en risk, men också lagringsförhållandena inverkar på hållbarheten.
Om du misstänker att du köpt en honung som jäser, så tag kontakt med producenten. Honung som jäser borde inte finnas till försäljning. För att undvika att honungen börjar jäsa skall man förvara honungen torrt och svalt. Kylskåpet är vanligtvis för kallt och fuktigt för honungen.
Kan man bli sjuk av honung?
Orsakande mikroorganism, smittvägar och smittspridning – Clostridium botulinum är en strikt anaerob bakterie, det vill säga den tillväxer endast i syrefri miljö. Den är sporbildare. Såväl bakterier som sporer finns i jord, i djurexkrementer och i bottenslammet i olika vattendrag.
Klassisk botulism: Vid klassisk botulism har man förgiftats av något (felaktigt tillrett) livsmedel, i vilket bakterierna kunnat tillväxa samt bilda toxin och som inte heller kokats före konsumtion (till exempel hemkonserv, fiskinläggning, vacuumförpackad fisk eller korv).
Två andra, mindre vanliga, spridningsmekanismer är beskrivna:
Sårbotulism, där bakterierna kommit in i ett sår, och där miljön av någon anledning (till exempel stark bakterieförorening eller dålig blodförsörjning) är syrefri. Spädbarnsbotulism, där spädbarnet fått i sig bakterier eller sporer via födan (i USA har honung, alternativt jord angivits som smittkälla). Bakterierna har därvid kunnat tillväxa i barnets egen tarm och bildat toxin. I stort sett är det bara spädbarn under sex månader som är i riskgruppen.
Tiden till insjuknande anges vara 6 till 36 timmar, ibland flera dygn. Sjukdomen smittar ej från person till person.
Hur mycket honung kan man äta per dag?
Näringsvärden och hälsofördelar – En tesked honung innehåller cirka 15 kcal. Det är en bra mat för vår kropp, men som alla ämnen som innehåller socker rekommenderas måttlig konsumtion från 50 gram till högst 100 gram per dag. Inuti hittar vi sockerarter 66-83% glukos, fruktos, sackarosoligosackarider, vatten 13-20% och en liten del proteiner.
Honung är en antibakteriell mat och en antibiotisk allierad av immunsystemet, som ofta används inte bara för naturlig hälsa utan även för kosmetika. Honung är ett utmärkt avsvällande medel och lugnande medel för luftvägarna, utför kardiopatiska funktioner och är ett utmärkt avgiftningsmedel för levern.
Det är en riktigt bra mat för vår kropp och det är helt naturligt!
När förstörs honung?
Det absolut väsentligaste i arbetet med honung, och för konsumenten, är att inte värma den över 40 grader. Över detta gradantal börjar aktiva ämnen som olika enzymer att förstöras. En försiktig upp- värmning däremot gör det möjligt att hälla honungen i konsumentförpackningar.