Hur Vet Man Om Svamp Är Dålig?

15.03.2023 0 Comments

Hur Vet Man Om Svamp Är Dålig
En förbryllande fluffig yta – Vissa svampar kan bli lite fluffiga efter en stund i kylen, det betyder dock inte att den blivit dålig! S vamp fortsätter att utvecklas efter skörd, och det kan man se genom att det bildas ett vitt lager på ytan (det liknar mögel, men det är faktiskt svampens egna sporer, mycelerna, som fortsätter att växa).

Kan man bli dålig av gammal svamp?

Dåliga trattkantareller kan göra dig sjuk Färska och fina ska trattkantarellerna vara. Uddevalla Svampkonsulenten Eva Loodh varnar för att många svampplockare kan bli sjuka efter att ha plockat gamla trattkantareller. – De ska vara spänstiga och ljusa, berättar hon. 07:10 – 8 okt, 2011 Nu under hösten är många ute och plockar svamp.

Trattkantarellen hör till de ätliga svampar som är lätt att känna igen och är mycket populär. – Många ringer och frågar om trattkantareller just nu, säger Eva Loodh som varnar för att plocka skämd svamp. Svampar är som vilket livsmedel som helst. Är svampen för gammal är den inte lämplig att äta. Man blir matförgiftad, precis som om man ätit för gammal köttfärs.

– Då kan man bli ordentligt sjuk, säger Eva Loodh. Plocka alltså inte gamla och mjuka trattkantareller, de ska vara spänstiga och ljusa. Många torkar sin svamp för att konservera den. Undvik då tidningar som underlag. – Ett finmaskigt nät på en träram och en kupévärmare under, rekommenderar Eva Loodh som torkutrustning.

Hur ser möglig svamp ut?

När är det bättre att slänga svamp – Detta gäller dock bara så länge svamparna infunderade med mycelet fortfarande ser fräscha och krispiga ut och utstrålar en behaglig svampig doft. Du bör dock absolut inte använda dem (kassera dem istället) om du märker följande:

Svampar har en stark eller obehaglig lukt. Svampar ser inte längre fräscha ut, har många mörka fläckar. Svampar är täckta med färgat fluff. Mögelsvampar på svampar är vanligtvis svarta, bruna eller gröna. Svampar har ruttna eller unkna fläckar.

I dessa fall – endast en av de nämnda egenskaperna måste gälla! – Det är absolut nödvändigt att kassera svampen, annars riskerar du matförgiftning.

Hur vet man om kantareller är dåliga?

Så länge får svampen ligga FRÅGA: Jag har hört att man ska behandla kantareller som köttfärs, alltså inte äta dem om de legat några dagar i kylen. Men jag tycker att “bortglömda” kantareller har smakat bra i alla fall. Hur länge kan de ligga, om de är fint rensade?

/Jenny SVAR: Hej Jenny!

Svamp är färskvara och ska behandlas därefter. Att lägga en plastpåse med svamp på balkongen, för att rensa den någon dag senare, är ingen bra idé. Men alla svampar är inte lika känsliga. Kantareller är nästan aldrig angripna av några insekter och håller längre än de flesta andra svamparter.

Några dagar i kylskåpet är knappast något problem för kantareller. Jag har sett uppgifter på nätet () om att de håller sig drygt en vecka i ett riktigt kallt kylskåp, men det är inget jag själv praktiserat. Frågan är kanske varför man skulle låta svamparna ligga i kylskåpet så länge som en vecka. Om det är för att kunna bjuda sina vänner på middag med färska kantareller en vecka senare så känner jag mig själv tveksam.

Jag skulle istället rensa svamparna, skära ner dem och sedan koka in dem, som jag nyligen beskrivit i ett svar här på Corren Mera. Och sedan skulle jag lägga dem i frysen tills det är dags att laga till. Det är alltid klokt att lukta och känna på svampen för att upptäcka om den inte är riktigt fräsch längre.

Kan man äta svamp som möglat?

Mögliga livsmedel bör inte ätas Livsmedelverkets generella råd är att inte äta mögliga livsmedel. Anledningen är att vissa mögelsvampar kan bilda hälsoskadliga mögelgifter.

Hur snabbt blir man sjuk av giftig svamp?

Mycket giftiga svampar – Cellskadande gifter kan ge livshotande skador på inre organ och finns hos ett par arter, flugsvampar och spindlingar. Gifterna kan ge lite olika besvär beroende på vilken svamp det är fråga om.

Orangebrun giftspindling eller toppig giftspindling kan ge livshotande skador på njurarna. Besvären kommer inom tre till sju dygn och består av brännande törst, huvudvärk, trötthet, frossa, muskelvärk och ont i magen.

Gifthätting, lömsk flugsvamp och vit flugsvamp innehåller gifter som kan ge skador i tarmkanalen, njurar och lever. Besvären brukar börja efter 8 till 24 timmar och består av ont i magen och vattentunn diarré. De här svamparna kan ge en livshotande förgiftning.

Andra svampar som innehåller det farliga cellskadande giftet är lömsk biskopsmössa, stenmurkla och mössmurkling. Besvären kommer efter 5 till 8 timmar och består av symtom från mage och tarm, yrsel, matthet, svettningar, talsvårigheter och balanssvårigheter.

Hur länge varar svamp i kylen?

Hur länge håller kantareller? – Kantareller håller bättre än många andra svampar. Det lönar sig ändå att antingen laga eller frysa ner svamparna så snabbt som möjligt efter att de plockats. Efter att kantarellerna plockats ska de förvaras i kylskåpet eller på en annan kall plats, och gärna i en papperspåse.

Kan svampar mögla?

Mögelsvampar är flercelliga mikroskopiska svampar som växer med grenade utskott. De kan bilda mögelgifter (mykotoxiner) som utgör en fara för djur. Skillnaden mellan mögel och jäst är att jäst är encelliga svampar som normalt inte orsakar hälsostörningar. Foder och råvaror kan angripas av mögelsvampar som kan bilda skadliga mykotoxiner. Foto: Milos Cirkovic Det finns ett stort antal mögelsvampar som kan infektera foderråvaror. Vissa, så kallade fältsvampar, infekterar grödan redan i fält eller den nyskördade grödan där vattenhalten är hög.

 1. Andra mögelsvampar angriper grödan efter att den skördats och lagts in i lager och kallas därför lagringssvampar,
 2. Exempelvis kan otillräcklig torkning orsaka mögeltillväxt med eventuell mykotoxinbildning i spannmål under lagring.
 3. Förmågan att producera mykotoxiner varierar mellan olika mögelsvampar.
 4. De skadliga hälsoeffekterna av mykotoxin varierar beroende på vilken sorts mykotoxin som är närvarande och vilket djurslag som äter fodret.
You might be interested:  Hur Länge Trippar Man På Svamp?

Grisar är till exempel känsligare för fusariumtoxiner än hästar. Exempel på negativa hälsoeffekter som orsakas av mykotoxiner är reproduktionsstörningar, leverskador samt mag- och tarmstörningar. Mykotoxiner utgör dock inte enbart en fara för djuren utan kan även påverka livsmedelssäkerheten då vissa mykotoxiner kan överföras till kött och mjölk.

Sporer av mögelsvampar finns överallt i vår miljö och därmed även i foderråvaror och foder. Introduktion av mögelsvampar och sporer är därför inte möjligt att undvika helt. Däremot går det att hindra tillväxt av mögelsvampar och bildning av mykotoxiner. Temperatur, luftfuktighet och typ av gröda eller råvara är faktorer som påverkar tillväxten av mögelsvampar och även förmågan att bilda mykotoxiner.

För de mykotoxiner som bedömts ha störst skadlig inverkan på djurhälsa och livsmedelssäkerhet finns idag gräns- eller riktvärden i lagstiftningen. Se Sveriges och EU:s foderbestämmelser på Jordbruksverkets webbplats, För att påvisa både förekomst samt mängd av mykotoxiner i en råvara eller ett foder krävs analys.

Kan man äta champinjoner som blivit bruna?

Odla champinjoner hemma med en Svamplåda bruna champinjoner – Svamplådan – odla champinjoner hemma Skogschampinjonerna har karaktäristisk smak och är vackra som dekoration i sallader och pajer. Den bruna champinjonen är något mer smakintensiv än den vita.

Den är god att äta som den är eller helt enkelt steka i smör och lägga på en toast, där kommer dess unika smak till sin rätta! Med Svamplådan kommer du igång och odlar dina egna skogschampinjoner hemma. Instruktioner följer med lådan och det finns även här på hemsidan. Det går dessutom alltid att kontakta oss om du har särskilda önskemål eller frågor kring odlingen.

Vi lämnar alltid skördegaranti! Storleken på lådan är 40 cm lång, 27 cm bred, 30 cm hög och den väger ca 10kg. Fri frakt vid beställningar av 4 svamplådor eller fler. : Odla champinjoner hemma med en Svamplåda bruna champinjoner – Svamplådan – odla champinjoner hemma

Kan kantareller mögla?

Så torkar man svamp

 • Vad gör jag för fel när jag torkar kantarellerna då de möglar vid torkning?
 • /Nybörjare
 • Hej “Nybörjare”!
 • Det var tråkigt att dina kantareller blev förstörda!

Troligast har svamparna torkat för långsamt och därför börjat mögla. När man torkar svamp är det viktigt med hög luftväxling så att torkningen går snabbt. Och lite värme skyndar på torkningen ytterligare. Jag har skrivit om torkning tidigare på Corren Mera och ger några tips där (se länkar till höger).

 1. Hoppas det går bättre för dig med torkningen nästa gång!
 2. Hälsningar
 3. Magnus Källberg

: Så torkar man svamp

Hur ser en dålig trattkantarell ut?

Enkel regel – Man bör inte plocka bruna svampar som har bruna skivor. En del av dem är inte matsvampar, andra är, som toppig giftspindling, giftiga.

Kan man bli dålig i magen av kantareller?

Svårnedbrytbara kolhydrater i svamp – Det finns ungefär 100 000 kända svamparter, varav 100 är bra matsvampar. Men trots att matsvamparna klassas som ätliga, kan de orsaka magont. Svamp innehåller kolhydrater som är ovanligt svåra att bryta ner. Det gör att vissa människor får ont i magen av svamp, på samma sätt som en del människor får ont i magen av lök eller jordärtskockor.

Kan kantareller vara giftiga?

Kantareller, skogens goda guld – lär dig mer om vår populäraste svamp Kantarellen är gul, lätt att känna igen och dessutom väldigt god! Den ska inte förväxlas med “falsk kantarell” som är seg och smaklös. Stöd arbetet för våra naturskogar och en skogspolitik som tar hänsyn till skogens alla värden. Kantareller är våra kanske allra populäraste matsvampar.

 1. De smakar gott och det finns knappast någon giftig svamp man kan förväxla den med.
 2. En lite liknande svamp som växer i skogen heter narrkantarell (tidigare falsk kantarell) – som också är gulorange.
 3. Hatten på narrkantarellen är lite mer luden och foten är smalare och mörkare än hos kantarell.
 4. Narrkantarell är inte giftig, men seg och smaklös.

Vanliga kantareller är kraftigare, lätta att skära itu och har vitt och spänstigt kött. Svamp som plockas bör inte förvaras i en plastpåse. En luftig korg är bäst. Rensa dina kantareller genom att borsta bort skräp och skära dem i mindre bitar om de är stora.

Kan man bli sjuk av svamp?

Jag blev i förra veckan bjuden på svampomelett av en bekant. Den var gjord på blandsvamp som han själv hade plockat. Dagen efter kände jag mig illamående och lite yr. Om jag har blivit svampförgiftad, finns det i så fall någon risk så här i efterhand att skador kan uppstå? Finns det några symtom jag ska vara uppmärksam på? Är det något jag kan göra? Det går inte att ge dig ett allmängiltigt svar på om du har blivit svampförgiftad, om det kan ge skador i efterhand eller vad du kan göra.

Svaret är helt beroende på vilken svamp du har ätit. Du ska ringa till Giftinformationscentralen om du misstänker att du har ätit någon svamp som kan ha varit giftig. De kan berätta mer om vilka symtom du ska vara uppmärksam på eller om du behöver någon form av vård. Illamående och magsymtom som beror på att du har ätit svamp behöver inte vara tecken på svampförgiftning.

Precis som andra livsmedel kan svamp orsaka magsjuka på grund av att de lätt angrips av bakterier. Det absolut viktigaste om du misstänker att du har ätit en giftig svamp är att kunna beskriva svampen. Om du har fått stuvning med blandsvamp så är det den som har plockat svampen som kan ge dig dessa uppgifter.

Hur snabbt blir man sjuk av mögel?

Människor är olika känsliga – Människor påverkas av fukt och mögel på olika sätt och är olika känsliga. En del drabbas av hälsoproblem direkt, en del blir sjuka efter en tid, medan andra inte märker någonting. Varför det är så vet man inte men många faktorer påverkar hälsan, till exempel kost, stress och ärftlighet.

Är svamp cancerframkallande?

Stor konsumtion av champinjoner under lång tid kan innebära en förhöjd risk för hälsan. Champinjoner innehåller fenylhydraziner som misstänks vara cancerogena. På samma sätt som med många andra livsmedel bör man undvika extrem konsumtion.

Hur många har dött av svamp?

Sverige Det finns ovanligt mycket svamp i skogen i år, något som innebär högtryck hos Giftinformationscentralen. Under svampsäsongen ringer runt 1 500–2 000 oroliga svampätare som misstänker att de förgiftats. Bild: Ingvar Karmhed Uppdaterad för 1 årtionde sedan 12:24 – 3 sep, 2011 – Människor ringer hit när de mår dåligt efter en svampmåltid.

 • Hälften av dem är oroliga vuxna.
 • Vi hjälper till att avgöra hur stor sannolikheten är att de är förgiftade och i så fall vilken allvarlighetsgrad.
 • Andra hälften är barn som har smakat på svamp, säger Christine Karlson-Stiber, läkare på Giftinformationscentralen.
 • Vad gäller barn känner Karlson-Stiber dock inte till något fall som lett till svår förgiftning.
You might be interested:  La Gran Armada De Felipe Ii?

Ökning vid svampår Under riktiga svampår kan siffrorna på allvarligt förgiftade vara många, som rekordåret 1988 då 50–60 personer drabbades, enligt Karlson-Stiber. Ett normalår drabbas 5–10 personer.17 personer har dött av giftsvampar sedan 1950-talets början.

 • Sedan 2002 har tre personer dött i svampförgiftningar i Sverige.
 • Samtliga dödsfall har skett efter att personerna ätit lömsk eller vit flugsvamp, enligt Karlson-Stiber.
 • Till det kommer ett antal fall där personer fått sin njurfunktion utslagen.
 • Det är ett mycket högre antal.
 • Livsfarliga myter De svampar som står för de allvarligaste skadorna, och kan göra människor sjuka för livet, är lömsk flugsvamp, vit flugsvamp och toppig giftspindling.

Tesen att alla giftiga svampar smakar illa skjuter Christine Karlson-Stiber i djup sank. – Det är en livsfarlig myt. Det finns inga knep. Man måste veta vilken svamp man äter, säger hon. Ett av de vanligaste felen svampplockare gör är att ge sig ut i skogen utan tillräckliga kunskaper.

 1. Men en del är också bara slarviga och tittar inte så noga när de rensar, säger Michael Krikorev, mykolog på Sveriges lantbruksuniversitets artdatabank.
 2. Om alla skogens gula kantareller är plockade finns det ändå ett gäng nybörjarsvampar som den oerfarne lätt kan lära sig.
 3. Soppar är en bra grupp som inte är giftiga, säger Krikorev.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här,

Kan man få psykos av svamp?

Magiska svampar på recept – forskning.se Toppslätskivlingen ser inte mycket ut för världen där den växer vilt på svenska ängar och i kohagar. Men den lilla bruna svampen innehåller ett av de mest potenta ämnen vi känner till. Psilocybin. Psilocybin är en psykedelisk substans som påverkar 5HTA2-receptorn i hjärnan.

 1. Likt andra psykedeliska substanser förstärker den sinnesintryck och förändrar perceptionen kring hur en person upplever sin omgivning, sitt stämningsläge och sina kognitiva förmågor.
 2. I värsta fall kan substansen även utlösa psykoser.
 3. Men det är inte bara toppslätskivlingen som har denna förmåga.
 4. Runt om i världen återfinns psykedeliska ämnen i svampar och växter, och användningen kan spåras långt tillbaka i historien.

Från grottmålningar i Algeriet till Antikens Grekland. Undangömd i en grotta i Bolivia hittade arkeologer tidigare i år en 1 000 år gammal tygväska. Där fanns spår av bland annat DMT, dimetyltryptamin, en kraftigt psykoaktiv substans som kan ge upphov till hallucinationer.

Hur många dör av giftig svamp?

Statistik Hur Vet Man Om Svamp Är Dålig Antalet samtal till 112 och Giftinformationscentralen om svampförgiftningar har ökat de senaste veckorna rapporterar SOS Alarm. Foto: Getty Images I genomsnitt 40 personer läggs in på sjukhus varje år på grund av svampförgiftning. Det visar en sammanställning av Socialstyrelsens statistik från de senaste tio åren.

 1. Majoriteten av sjukhusvistelserna rör mindre allvarliga förgiftningar, enligt Anna Myrnäs, läkare på Giftinformationscentralen.
 2. Varje år blir ungefär fem till tio personer förgiftade av lömsk eller vit flugsvamp, som kan vara dödliga, samt samt en eller två av de njurskadande svamparna, säger hon till Nyhetsbyrån Siren.

Statistiken från Socialstyrelsen visar endast fall där en läkare på ett sjukhus har ställt diagnosen “toxisk effekt av förtärd svamp”. Besök på akutmottagning eller inom annan specialiserad öppenvård ingår inte.

Vad händer om man går med svamp för länge?

Undvik sex när du har svamp i underlivet – Det kan göra ont att ha slidsamlag eller andra typer av sex när du har en svampinfektion eftersom slemhinnorna i slidan eller på ollonet är irriterade. Därför bör du inte ha slidsex så länge du har infektionen och det gör ont eller på annat sätt känns obehagligt.

Hur länge står sig förvälld svamp?

Gör så här: –

 1. Rensa svampen. Borsta av jord och skräp och skär av fula kanter. Lägg kantarellerna i en kastrull. Sätt på plattan på svag värme. Efter en stund börjar det fräsa, det är vattnet i kantarellerna som börjar sippra ut.
  • 400 g färska kantareller
   • eller annan färsk svamp t.ex. champinjoner

  Rensade trattkantareller.

 2. Låt det fräsa vidare och rör om lite då och då, om det bränner fast på bottnen av kastrullen, sänk värmen och/eller tillsätt någon tesked matolja eller smör eller någon matsked vatten. När det fräst ett tag märker man att svamparnas volym blivit mycket mindre. Det beror på att vattnet sipprat ut. När du ser att det är en del vätska på bottnen av kastrullen så höj värmen till medelhög så kokar vätskan bort fortare.
  • ev.1 tsk matolja
   • eller smör
   • eller 1 msk vatten

  Förvällda kantareller.

 3. När vätskan är borta, låt kallna och förpacka i plastpåsar. Lägg in i kylen och när det är kylskåpskallt kan man frysa in dem.

GI Tips: Förvälld svamp har lågt GI. LCHF Tips: Svamp innehåller i princip inga kolhydrater så det är perfekt LCHF-mat. Hållbarhet och förvaring: Frysta förvällda kantareller håller sig ca 1 år i frysen. | Tillbehör | E-postadress: Det är frivilligt att ange sin epostadress. Din epostadress visas ej ! Du behöver inte oroa dig för SPAM! Din epostadress används till att:

 • skicka svar till dig
 • visa din avatar om du har en registrerad avatar på gravatar.com

Kontroll Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar. Vill du ha svar? Prenumerera på svar Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd. Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut. ✏️ Skrivet av 2010-10-18 21:03 När jag förväller svamp så brukar jag inte steka torr svampen utan spar vattnet som stekt ur svampen och använder det när man fryser in den, då riskerar svampen inte att bli torr och jag tycker det blir mer svampsmak kvar. När jag sen ska använda svampen steker jag naturligtvis torr den.

Hur länge ska svamp ligga i blöt?

Blötlägga svamp – Det finns olika syn på hur man bör tillaga torkad svamp. Det traditionella är att blötlägga den i vatten, tiden varierar med svampen. Tunna svampar som trattkantarell och svart trumpetsvamp behöver bara 15–20 minuter, medan grövre svamp kan behöva blötläggas i upp till 3 timmar.

 1. Längre tid gör sällan nytta.
 2. Den andra skolan säger att man kokar upp den torra svampen i lite vatten och fett och låter den småputtra tills vattnet ångat bort.
 3. Man kan tillsätta mer vatten om svampen känns hård eller tillföra mer fett och tillaga svampen direkt med kryddor med mera.
 4. Metoden baseras på att torktemperaturen inte överstiger 30 grader för blodriska, svart trumpetsvamp och kantarell.

För övrig svamp gäller max 50 grader, gärna lägre. Det går också bra att smula ner torkad svamp direkt i en gryta eller soppa och låta den koka med. Man kan också mala torkad svamp till svampmjöl. Se mer under artikeln tillaga svamp.

Hur gammal svamp kan man äta?

Vi har i år ätit av olika sorters svamp ur frysen, daterad juli – okt 2004. Absolut inga problem!

Vad händer om man har svamp länge?

Ha inte samlag när du har svamp – Det är ovanligt att svamp förs över till någon annan om du har samlag. Men ibland kan huden på en penis reagera med en slags allergisk reaktion mot svampen i slidan. Såna besvär går över av sig själv efter några dagar.

Vad kan hända om man har svamp för länge?

Allergisk alveolit är en kronisk lungsjukdom – Om man andas in organiskt damm ofta eller länge, kan det leda till inflammatoriska förändringar i lungan. Detta tillstånd kallas för allergisk alveolit och medför risk för bestående nedsättning av lungfunktionen.

 • Sjukdomen kommer ibland smygande med symptom som rethosta och andfåddhet, och det kan vara svårt att se sambandet med att man har andats in damm.
 • Det är viktigt att den som utvecklat allergisk alveolit inte exponeras för organiskt damm i fortsättningen.
 • Det finns ett antal benämningar på allergisk alveolit beroende på i vilken arbetsmiljö den uppkommit: tröskdammlunga, lantbrukarlunga, fågelskötarlunga eller fliseldarsjuka.

Dessa varianter kan ge något olika symptom. Endotoxiner är beståndsdelar från gramnegativa bakteriers cellväggar och består av lipid A som är bundet till en polysackarid – lipopolysackarid. Det finns några olika varianter av lipopolysackarider och de skiljer sig åt mellan olika bakteriearter.

Lipid A är den toxiska delen av endotoxinet. Gramnegativa bakterier finns normalt i många olika miljöer utan att göra skada. Endotoxiner kan därför förekomma i många miljöer. Att andas in endotoxiner som finns i små luftburna vattendroppar eller partiklar (aerosoler) kan ge symptom som påminner om influensa.

Symptomen kan uppstå 4–8 timmar efter att man har exponerats men går i allmänhet över på några dagar om exponeringen avbryts. Det finns många olika arter av mögelsvampar som kan ge upphov till olika hälsobesvär. Hur hälsofarlig en mögelpåväxt är beror på vilka svampar det är frågan om och hur man blir exponerad för dem.

 1. Sporer från några mögelsvampar är kända för att kunna ge allergiska problem, som till exempel Cladosporium och Alternaria,
 2. Dessa två svampar förekommer i pollenrapporterna under sensommaren.Andra slags mögelsvampar kan bilda gifter, så kallade mykotoxiner.
 3. Några mögelsvampar kan ge upphov till infektioner i hud eller naglar.

Mögelsvampar släpper också ifrån sig olika lättflyktiga kemikalier. De lättflyktiga kemikalierna kallas med en engelsk fackterm för Microbial volatile organic compounds, som förkortas MVOC. Kemikalierna kan ge lukt redan vid mycket låga halter. Det kan innebära att den mögellukt man känner kan komma från något annat rum i huset via ventilationen eller från inredning i rummet.

 1. Det finns också ett slags bakterier som kallas för aktinomyceter, som kan växa till i fuktiga miljöer och orsaka lukt.
 2. Aktinomyceterna liknar mögelsvampar och många av dem bildar sporer.
 3. Stora mängder sporer från mögelsvampar och aktinomyceter i största allmänhet kan orsaka besvär som toxisk alveolit bara på grund av att de är så många.

Allergi mot mögel är ovanligt, men när allergin en gång har utvecklats, kvarstår överkänsligheten i regel flera år eller hela livet.

Hur länge håller svamp effekten?

Knark, tänker du kanske. Och visst innehåller de en illegal, narkotisk substans. Men psilocybin, som det kallas, skulle också kunna vara till hjälp för svårt sjuka människor, anser forskare. Kommer det göra mycket ont? Hur ska det gå för mina barn? Vad är det som kommer att hända med mig när jag dör? Många tankar kan snurra i huvudet på den som vet att tiden är på väg att rinna ut, vilket lätt orsakar både oro och ångest.

 1. Ofta behandlas de som mår psykiskt dåligt efter ett negativt sjukdomsbesked med kognitiv beteendeterapi, KBT, eller lugnande tabletter.
 2. Problemet är bara att det kan ta lång tid innan behandlingen hjälper och medicinerna har svåra bieffekter.
 3. Nu har två olika amerikanska forskarlag tittat på en annan potentiell lindring — magic mushrooms, magiska svampar.

Till dessa hör exempelvis slätskivlingarna, varav flera arter växer vilt i Sverige. Ena gruppen, från John Hopkins University, gjorde en mindre studie på 51 patienter som drabbats av livshotande cancer och led av ångest eller depression. Patienterna fick prova både en låg, placebolik, dos och en hög dos av psilocybin — ett aktivt ämne i de magiska svamparna.

 • Enligt resultaten verkade den höga dosen leda till minskad depression och ångest, en effekt som även kvarstod hos de flesta av patienterna sex månader efter den sista behandlingen.
 • Ungefär 67 procent av deltagarna tyckte till och med att upplevelsen kvalade in på listan över de fem mest meningsfulla händelserna i livet.

I den andra studien ingick 29 cancerpatienter som också de upplevde att ångesten minskade av en dos psilocybin i kombination med psykologisk rådgivning, och effekten kvarstod hos många även på lång sikt, Båda forskarlagen publicerar sina studier i tidskriften Journal of Psychopharmacology.

Farliga, beroendeframkallande läkemedel kan vara väldigt nyttiga och hjälpsamma om de används på rätt sätt och under läkarkontroll. Det gäller också de här hallucinogena drogerna, säger Fred Nyberg, professor i biologisk beroendeforskning vid Uppsala universitet. Enligt Nyberg vet man i dag att just psilocybin kan ge medicinskt användbara effekter för vissa.

Risken att substansen leder till beroende anses också som låg. Effekten av ruset, som liknar det vid LSD men varar kortare tid, avtar dock med tiden. – Så vid den kroniska användningen får man kanske ändå se upp eftersom substansen kan påverka serotoninsystemet negativt.

Men initialt och vid kontrollerad behandling kan säkert många bli hjälpta, säger Nyberg. Att medicinera med hallucinogena substanser som psilocybin är dock inte helt okontroversiellt. Under 1960- och 70-talen forskades det friskt på substanserna, och de användes som behandling mot bland annat alkoholism och depressioner.

Men de brukades också på annat håll — som psykedeliska droger. Det fick amerikanska myndigheter att narkotikaklassa bland annat LSD och psilocybin, och förde upp dessa på en lista över ämnen som kan vara starkt beroendeframkallande och som inte anses ha någon känd medicinsk nytta.

 1. Att intresset återigen väcks för den här typen av substanser som läkemedel skapar reaktioner.
 2. Många minns konsekvenserna som missbruket av hallucinogener har haft, tror Fred Nyberg.
 3. Under 60- och 70-talet var det många som gick på det här och de fick en förvrängd världsbild och till exempel trodde att de kunde flyga.

Och på 90-talet och framåt hade vi ett antal dödsfall kopplade till ecstasy som bland annat berodde på att vissa individer inte kunde bryta ner den här substansen. Så hur är det med innehållet i de magiska svamparna — är det mer okej att ge till patienter bara för att de är döende, trots de potentiella riskerna? Ja, tycker Fred Nyberg, om de blir hjälpta: – När det gäller cancerpatienter i livets slutskede är man oerhört generös med morfin, exempelvis.