Hur Ser Svamp Ut På Ollonet?

22.03.2023 0 Comments

Hur Ser Svamp Ut På Ollonet
Svamp i underlivet Svamp i underlivet är ofarligt men kan vara besvärligt eftersom det brukar klia och svida. Det är vanligt att få svamp i slidan. Svamp på penisen är däremot ovanligt. Ofta går det att behandla svampen med receptfria läkemedel. De vanligaste tecknen på svamp i slidan är att det kliar och svider kring slidöppningen och på blygdläpparna.

Ibland får du en vit, grynig från slidan. Men flytningarna kan också vara tunna och ibland förändras inte flytningarna alls. Slemhinnorna i slidan svullnar och blir sköra. Det kan svida i slidan när du kissar och ofta gör det ont i vid slidsamlag. Blygdläpparna kan bli röda, svullna och sköra. Du kan få en vit hinna i vecken mellan de inre och de yttre blygdläpparna.

Hinnan brukar vara svårare att tvätta bort än smegma. Smegma är en sorts talg som finns mellan blygdläpparna för att skydda mot bakterier. Symtom på svamp på penisen De vanligaste tecknen på svamp på penisen är att ollonet på penisen är rött, torrt och fnasigt.

 1. Ibland kan också penisskaftet, pungen eller ljumskarna bli röda, torra och fnasiga.
 2. Du kan få en vit hinna på eller runt ollonet, under förhuden om du har en sådan eller på penisskaftet.
 3. Hinnan brukar vara svårare att tvätta bort än smegma.
 4. Smegma är en sorts talg som finns under förhuden för att skydda mot bakterier.

Svamp på penisen behöver du oftast inte behandla. Svamp i slidan går ofta över av sig själv inom några dagar. Ibland går svampen inte över eller så kliar och svider det så mycket att du vill ha snabb lindring. Du kan använda receptfria läkemedel om allt det här stämmer in på dig:

Det kliar kraftigt i slidan. Blygdläpparna är röda. Flytningarna från slidan är vita och gryniga.

Hur blir man av med svamp på ollonet?

Har jag fått svamp på penisen?

Du är här:

Jag har en vit gegga på penisen, och ibland är ollonet rött och kliar. Tror ni jag har fått svamp? Finns det nån medicin som hjälper? Jag kan inte svara säkert på om det är svamp eller inte, utan att undersöka dig. Men troligtvis beror dina besvär på något annat.

 • Svamp på penisen är nämligen ovanligt.
 • Den vanligaste anledningen till att penisen blir röd och kliar är att huden är torr.
 • Det kan bero på att du har tvättat penisen för ofta.
 • Eller för att du har använt tvål eller duschkräm som torkar ut.
 • Tvätta inte oftare än en gång om dagen och använd bara vatten för att göra rent.

Du kan smörja in penisen och ollonet med en olja utan parfym efteråt om du är torr, till exempel matolja eller barnolja. Det vita kan vara så kallad smegma som börjar bildas i puberteten. Smegma funkar som smörjmedel för ollonet och skyddar mot bakterier och svamp.

 • Men gammal smegma kan göra att bakterier börjar växa och att det börjar lukta illa.
 • Därför bör du tvätta penisen en gång om dagen och försiktigt gnugga bort smegman med fingrarna.
 • Har du haft slidsamlag med någon kan det ibland göra att ollonet blir rött och kliar.
 • Den känsliga huden på ollonet kan reagera på de bakterier och jästsvampar som finns i slidan.

Såna besvär brukar gå över på ett par dagar. I sällsynta fall kan besvären bero på svamp. Då kan ollonet bli rött, torrt och huden kan börja fjälla. Ibland kan också penisskaftet, pungen eller ljumskarna bli röda, torra och fnasiga. Det kan klia och svida.

Du kan även få en vit hinna på ollonet som är svårare att tvätta bort än smegma. Svamp på penisen går nästan alltid över av sig själv inom några dagar och brukar inte behöva behandlas. Det finns receptfri medicin mot svamp på apotek. Men du ska inte använda sån medicin om du inte är säker på att det är svamp.

Besvären kan bero på något annat, och då kan svampmedicin göra det värre. Kontakta en eller om du har mycket besvär eller om de inte går över på en vecka. Då kan du få veta om du har svamp eller om besvären beror på något annat. Då får du också behandling om det behövs.

Hur ser svampinfektion ut?

Nagelsvamp – Nagelsvamp angriper oftast tånaglarna och påverkar nagelns utseende. På huden kan svampinfektioner ge röda utslag, klåda, fjällning eller sårig hud. På fotsulan kan huden bli torr och fjällande. Infekterade slemhinnor i munnen kan bli kraftigt röda, ibland med vita beläggningar.

 • Det kan också svida.
 • Ibland kan det uppstå sprickor i mungiporna.
 • De tydligaste symtomen på svampinfektion i underlivet är klåda och irritation.
 • Vinnor kan ibland få en luktlös vit grynig flytning.
 • Nagelsvamp gör att nageln blir gulaktig, förtjockad och uppluckrad.
 • Svampinfektioner kan ibland vara svåra att skilja från andra hudsjukdomar.

När och var ska jag söka vård? Kontakta en om du tror att du har något av följande:

Torsk Ringorm Hårbottensvamp Nagelsvamp Svamp på fotsulan eller i hudveck.

Kontakta också en vårdcentral om du har behandlat med receptfritt läkemedel i några veckor men inte blivit bättre. Vänta tills det blir vardag om det är helg. Många mottagningar kan du kontakta genom att, Kontakta din tandläkare om du har tandprotes och tror att du har svampinfektion i munnen.

 1. Ring telefonnummer 1177 om du vill ha,
 2. Då kan du få hjälp att bedöma dina symtom och var du kan söka vård.
 3. Eftersom svamp trivs där det är varmt och fuktigt är det bra att hålla huden ren och torr.
 4. Använd så luftiga kläder eller skor som möjligt.
 5. Det finns flera olika receptfria läkemedel som motverkar svamp och som kan användas vid följande svampinfektioner: Vilket läkemedel du ska använda beror på var på kroppen du har besvär.

Läkemedel i form av kräm, gel, lösning och schampo används mot infektioner i hud och hårbotten. Det finns kräm som även innehåller kortison, som lindrar klåda. Nagelsvamp behöver inte behandlas om du inte har besvär av nagelförändringarna. Det finns ett medicinskt nagellack som du kan köpa om en läkare har konstaterat att du har nagelsvamp.

Svampinfektioner i slidan kan försvinna av sig själv och då behöver du inte göra någonting. Om du har så mycket besvär att du vill behandla dig finns vagitorier och vaginaltabletter. Det är, Vaginalkräm och vaginalgel kan användas både i slidan och runt slidmynningen. Fråga på ett apotek vilka läkemedel som finns för dina besvär.

Det finns även andra läkemedel som du kan få på recept av en läkare. Allvarliga svampinfektioner Ibland kan svamp infektera olika organ i kroppen, till exempel lungorna, tarmen, urinvägarna och hjärnan. Det kallas invasiva svampinfektioner. Sådana infektioner är ovanliga men allvarliga.

Risken för invasiva svampinfektioner ökar om ditt immunförsvar är försämrat. Det kan till exempel vara om du har en sjukdom som cancer, hiv eller dåligt kontrollerad diabetes. Detsamma gäller om du har fått ett organ transplanterat eller behandlas med cytostatika. Risken ökar också om du får dialys, har brännskador eller har genomgått en stor operation.

Ett vanligt symtom är feber. I övrigt kan symtomen vara diffusa och beror på vilket organ som är infekterat. Åsa Schelin, 1177.se, nationella redaktionen Kristina Lewis, hudläkare, Stockholm : Svampinfektioner

You might be interested:  Hur Mycket Är En Stor Gran Värd?

Hur ser cancer på ollonet ut?

Symtom på peniscancer ett svårläkt sår. röda områden. en förhårdnad. illaluktande flytningar från en trång förhud.

Vad kan man smörja ollonet med?

Förhudsproblem

 1. Du är här:

Förhud kallas den rörliga hud som ligger över penisens yttersta del, ollonet. Du kan få problem med förhuden av olika orsaker. Symtomen skiljer sig åt eftersom förhudsproblem kan bero på olika saker. Här är exempel på symtom du kan få:

 • Förhuden kan svullna och bli röd.
 • Det kan svida på insidan eller utsidan av förhuden.
 • Du kan få hudutslag, klåda och torr hud på penisen.
 • Du kan ha svårt att dra tillbaka förhuden, både när penisen är slak eller hård.

Vad kan förhudsproblem bero på? Förhud kallas den rörliga hud som ligger över penisens yttersta del, ollonet. Här är exempel på vad förhudsproblem kan bero på:

 • Du tvättar dig för ofta med tvål, så att förhuden blir torr och irriterad.
 • Du har fått en inflammation under och i förhuden, så kallad,
 • Du har en förträngning i förhuden, en för kort sträng under ollonet eller hudbesvär som gör att förhuden svullnar och inte kan dras tillbaka.
 • Förhuden har dragits tillbaka bakom ollonet och fastnat.
 • Du har en hudsjukdom eller hudbesvär som till exempel kronisk inflammation,, eller,

Hur kan jag undvika förhudsproblem? Det räcker att tvätta penisen en gång om dagen med vatten för att hålla den ren. Att tvätta penisen med tvål kan orsaka hudutslag, klåda och torr hud. Särskilt förhudens insida och ollonet är känsliga för uttorkning.

Du kan i stället använda en oparfymerad olja som till exempel barnolja för att skydda huden. Du kan läsa mer om hur du kan tvätta penisen på Använd en oparfymerad mjukgörande kräm om huden är torr. Du kan köpa kräm receptfritt på apotek. Undvik tätt sittande kläder. Använd ett skydd mot om du har slidsex eller analsex.

När och var ska jag söka vård? De allra flesta som har förhudsproblem behöver inte söka vård. Besvären brukar gå över av sig själv eller med hjälp av behandling du kan göra själv hemma. Kontakta en om du har något av följande symtom:

 • Du får rodnad eller svullnad på förhuden eller ollonet och besvären går inte över med egenvård.
 • Du har kunnat dra tillbaka förhuden tidigare men upplever att den har blivit trängre eller inte går att dra tillbaka.

Vänta tills det blir vardag, om det är helg. Många mottagningar kan du kontakta genom att, Ibland räcker det att du chattar eller för att få hjälp/vård. Kontakta genast en vårdcentral eller en jouröppen mottagning om förhuden dras tillbaka och fastnar.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha, Då kan du få får du hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård. Undersökningar och utredningar En läkare eller en sjuksköterska undersöker penisen genom att titta på den och känna på den. Du kan behöva någon slags behandling. Vad som behövs beror på orsaken till problemen.

Du kan behöva använda receptbelagda läkemedel om du har svåra besvär eller om dina besvär orsakas av en hudsjukdom. Du kan behöva bli opererad om förhuden har fastnat. Ida Friedmann, 1177.se, nationella redaktionen Lennie Lindberg, sjuksköterska, specialist inom öppen hälso- och sjukvård, psykoterapeut och auktoriserad sexolog, Stockholm Kari Toverud, certifierad medicinsk illustratör Att ha trång förhud innebär att inte kunna dra tillbaka förhuden över ollonet.

Vad händer om man inte tvättar ollonet?

Att tvätta penisen

Du är här:

Det är lagom att tvätta penisen och pungen ungefär en gång om dagen. Använd bara vatten och var noga med att göra rent under förhuden, runt ollonet. Hur Ser Svamp Ut På Ollonet Tvätta könet ungefär en gång om dagen. Tvättar du för ofta kan huden bli torr och få sprickor som gör ont. I börjar det bildas smegma under förhuden. Det är smuligt och vitaktigt, och kallas ibland också för flensost. Smegman håller ollonet mjukt och skyddar mot bakterier och svamp.

Kan man ha Pevaryl på ollonet?

Eventuell partnerbehandling: Tvätta ollon och förhud med ljummet vatten och smörj in Pevaryl kräm 2 gånger dagligen. Behandlingen ska pågå tills besvären försvunnit samt ytterligare 3 dagar. Pevaryl färgar inte kläder och kan avtvättas med tvål och vatten.

Hur får män bort svamp i underlivet män?

Behandling och förebyggande av underlivssvamp hos män – En svampinfektion i penis är visserligen lätt att behandla men det är alltid bra att vidta förebyggande åtgärder för att minska risken att drabbas. God hygien och rymliga, luftiga kläder är några av de enklaste och effektivaste åtgärderna för att förebygga svampinfektioner i underlivet hos män.

Ha löst sittande kläder och luftiga kalsonger av bomull som andas. Undvik starka, parfymerade tvålar eller duschkrämer på könsorganen. Tvätta din penis regelbundet och torka den noga efter tvätt.

Vad händer om man inte behandlar svamp?

Besvären kan försvinna av sig själva, men ibland krävs läkemedelsbehandling för att lindra besvär med svamp och klåda i underlivet. Det är däremot viktigt att inte behandla i onödan eftersom slemhinnan kan bli torr och skör.

Hur vet män om det är svamp eller eksem?

Svampinfektioner

Svampinfektioner

Svamp kan orsaka infektioner i bland annat huden, naglarna, munnen och underlivet. Hudsvamp visar sig ofta i form av röd hud med utslag som kliar, svider eller fjällar. Svamp i slemhinnor orsakar rodnad, irritation och ibland en vit hinna eller flytning.

Svampinfektioner behandlas på olika sätt beroende på var de uppstår och vilken svamp som ligger bakom besvären. Svampinfektioner är mycket vanliga hos både barn och vuxna. Svamp trivs som regel i fuktiga och varma miljöer, men du kan även drabbas av svamp om du har eksem eller är särskilt sårbar för infektioner.

Små barn, gravida och äldre personer har lättare att få svampinfektioner än andra. Det är inte farligt att ha ytlig svamp i huden och slemhinnorna, men svampen kan orsaka besvär som bland annat sveda och klåda. Det finns olika sätt att behandla svamp – vid hudsvamp räcker det ofta att hålla huden torr och ren.

I vissa fall behövs svampdödande medel eller andra läkemedel för att bli av med infektionen. En svampinfektion kan ibland misstas för hudbesvär som torr hud, eller, Läs gärna mer under rubriken “Besvär som kan likna svamp” lite längre ner i texten. I ovanliga fall kan svamp angripa inre organ. Det kallas för invasiva svampinfektioner.

Infektionerna kan vara både allvarliga och svåra att behandla. Besvären kan till exempel uppstå i samband med operationer, svåra sjukdomar och kraftigt nedsatt immunförsvar. Vanliga svampar som orsakar infektion:

 • Jästsvamp – Förekommer naturligt i huden, slemhinnorna och tarmen. Det finns olika sorters jästsvamp – candida och malassezia. Ibland förökar sig svampen och orsakar besvär. Det kan till exempel bero på att den normala bakteriefloran har förändrats eller att immunförsvaret har försvagats i samband med sjukdom eller läkemedelsbehandling.
 • Trådsvamp – Kommer utifrån och kan angripa både människor och djur. Svampen orsakar infektioner som kallas för tinea. Det finns olika sorter trådsvamp – alla infekterar kroppen utifrån. Svamparna kan få fäste hos människor, djur eller ibland hos både människor och djur. Du kan smittas av både människor och djur, direkt eller indirekt.
You might be interested:  Enkel Soppa När Man Är Sjuk?

Det finns även andra typer av svamp som kan orsaka infektion eller besvär i kroppen. Dit hör mögelsvamp, som bland annat kan angripa inre organ i samband med allvarlig sjukdom eller kraftigt nedsatt immunförsvar.

Hur ser balanit ut?

Symtom på balanit Brännande känsla. Rödfläckig hud, ibland med vita beläggningar eller flytningar.

Vad är det gula under ollonet?

Vad har jag för vit gegga runt ollonet?

Du är här:

När jag drar tillbaka förhuden har jag en vit gegga runt ollonet. Vad är det för nåt? Det du ser under förhuden är talg. Talg börjar bildas i talgkörtlar i puberteten. Ibland kan man ha mer talg och ibland mindre. Talgen skyddar ollonet från bakterier och svamp.

Den fungerar också som ett smörjmedel för ollonet. Att du har det är alltså ett tecken på att din kropp fungerar precis som den ska. Talgen kallas även för smegma eller flensost. Det är bra att tvätta penisen en gång om dagen med ljummet vatten och försiktigt gnugga bort talget med fingrarna. Använd inte tvål, det torkar ut och gör att det kan börja bildas mer talg.

Med vänliga hälsningarGustav Stenson, sjuksköterska Artikel De allra flesta penisar blir sneda när de har stånd. Att penisen är sned gör väldigt sällan att det blir svårare att ha sex. Artikel Många funderar någon gång över storleken på sin penis. Vissa kanske tycker att den är för liten, andra tycker att den är för stor.

Varför svider mitt ollon?

Infektioner i ollonet och förhuden – SHVS Ollonet som är yttersta delen av penis och finns åtminstone delvis under förhuden består av känslig hud, och kan drabbas av olika hudinflammationer. Hos vuxna kan trång förhud också öka risken för bakterieinfektioner.

Den vanligaste orsaken till irriterat ollon är överdriven hygien. Om underlivet tvättas med tvål och/eller flera gånger om dagen störs den normala bakteriestammen kring ollonet och risken för torr hud, irritationssymtom och utslag ökar. Tvätt av penis med tvål eller andra rengöringsprodukter rekommenderas inte.

Talgutslag eller seborroiskt eksem på ollonet är vanligt. Utslagen beror på riklig sekretion från talgkörtlarna och övriga körtlar i huden och slemhinnan under förhuden. Jästsvampar och bakterier som hör till områdets normala mikroskopiska bestånd spjälkar sekretet så att det härsknar.

Kan man använda Intimtvål på ollonet?

Hur använder jag intimtvål som man, hur tvättar jag penisen? – Du tvättar penisen genom att dra tillbaka förhuden (om du har det) och gnugga försiktigt på förhudens insida och runt ollonet. Ljummet vatten brukar som sagt räcka, men vill du rengöra extra noga så använd en, – Många män gillar intimolja, då det är rengörande och återfuktande i ett!

Kan man använda canesten på ollonet?

Hur produkten används – Använd alltid detta läkemedel exakt enligt beskrivning i denna bipacksedel eller enligt anvisningar från läkare eller apotekspersonal. Rådfråga läkare eller apotekspersonal om du är osäker. Vid behandling av svampinfektioner i slidan är den vanliga dosen en applikator fylld med kräm på kvällen före sängdags under tre dagar i följd.

Vaginalkrämen appliceras med engångsapplikatorn så djupt i slidan som möjligt. Vid behov kan behandlingen upprepas. För behandling av jästsvampinfektioner i de yttre könsorganen stryks Canesten vaginalkräm 20 mg/g tunt på det inflammerade området (hos kvinnor på de yttre könsorganen och ändtarmsmynningen, hos män på ollonet och förhuden) 2–3 gånger dagligen.

Behandlingstiden för jästsvampinfektion i de yttre könsorganen är i allmänhet minst 1–2 veckor hos kvinnor och män. Om symtomen av svampinfektion inte tydligt avklingat inom sju dygn efter inledd behandling ska läkare konsulteras för att kontrollera orsaken till infektionen.

Om symtomen förvärras under behandlingen med Canesten vaginalkräm ska behandlingen genast avslutas och läkare konsulteras. Preparatet är avsett för vuxna och ungdomar som är minst 16 år. Om du är överkänslig mot cetostearylalkohol (hjälpmedel i vaginalkrämen) bör du använda vagitorier i stället för vaginalkräm.

Canesten är en luktfri kräm som inte missfärgar underkläderna. Bruksanvisning Användning av engångsapplikatorn: 1. Drag ut engångsapplikatorns kolv så långt så möjligt.2. Öppna tuben, bryt aluminiumförseglingen i tubens mynning med hjälp av spetsen på skruvkorkens baksida.

 1. Sätt fast engångsapplikatorn på tuben.
 2. Fyll applikatorn genom att trycka försiktigt på tuben och håll samtidigt applikatorn lätt tryckt mot tuben.3.
 3. Avlägsna engångsapplikatorn från tuben och för in den så djupt som möjligt i slidan (detta görs bäst om du ligger på rygg) och töm applikatorn genom att trycka in applikatorns kolv i hela dess längd.4.

Släng bort engångsapplikatorn efter användning.5. Rester av vaginalkräm kan observeras under och efter behandlingen. Den missfärgar ej underkläderna. Om du använt för stor mängd av Canesten vaginalkräm Om du Fått i dig för stor mängd läkemedel eller om t.ex.

Hur ofta ska man tvätta snoppen?

Är huden röd och känslig under förhuden? Det behöver inte betyda att du har en könssjukdom. Läs om hur du håller ollonet rent utan att skada det. Tvättar du dig ofta med tvål under förhuden kan det leda till att hudens naturliga bakterieflora förstörs.

Huden blir röd och irriterad och det produceras mer av talg som kan lukta illa. Mer tvål kan i det läget skapa en ond cirkel. Ljummet vatten morgon och kväll samt efter sex, räcker gott. Tycker du att det behövs kan du tvätta dig med tvål någon enstaka gång. Huden under förhuden är av samma typ som den på insidan av underläppen – där få skulle välja att tvätta sig med något annat än vatten.

Ladda ner vår kukkunskap som pdf Kondompraktika för dem med penis Läs mer om erektionsproblem

Varför bör du inte tvätta dina blygdläppar ditt ollon med tvål?

Att tvätta snippan

Du är här:

Det är lagom att tvätta snippan en gång om dagen. Använd bara vatten och undvik att tvätta inne i slidan. Den hålls ren av flytningarna. Du kan tvätta snippan som vanligt när du har mens. Hur Ser Svamp Ut På Ollonet Tvätta snippan med varmt eller ljummet vatten. Tvål kan torka ut I börjar de flesta få i slidan. De brukar lukta lite syrligt och är kroppens sätt att skydda den mot bakterier och, Flytningar är alltså bra att ha och inget du ska tvätta bort. I vecken mellan de inre och yttre blygdläpparna kan det samlas lite smegma, som är smuligt och vitaktigt.

 • Smegma håller blygdläpparna mjuka och skyddar mot bakterier och svamp.
 • Smegma är alltså något bra, men behöver ändå tvättas bort eftersom det hela tiden bildas nytt.
 • Gammal smegma kan göra att bakterier börjar växa och det börjar lukta illa.
 • Det räcker att tvätta bort smegman med vatten.
 • Det är lagom att tvätta könet en gång om dagen med vanligt vatten.

Det är det bästa. Det räcker även när du har, Det är bra om vattnet är ljummet eller varmt eftersom kallt vatten inte gör rent lika bra. Huden på könet kan bli torrt om du tvättar det oftare, eller med tvål. Då kan det bli små sprickor och det kan svida eller göra ont, till exempel om du rör på dig eller om du har sex.

 1. Smörj könet med oparfymerad olja eller mjukgörande kräm om huden är torr.
 2. Elisabet Essegård, barnmorska, Umeå ungdomshälsa Cecilia Birgerson Nordling Här hittar du innehåll om snippan.
 3. Artikel Det är lagom att tvätta penisen och pungen ungefär en gång om dagen.
 4. Använd bara vatten och var noga med att göra rent under förhuden, runt ollonet.

Artikel Flytningar är en slags vätska som finns i slidan. Flytningarna börjar i puberteten, oftast innan den första mensen. Det är bra och naturligt att ha flytningar i slidan, och beror sällan på någon sjukdom. Fråga UMO Om jag inte har möjlighet att tvätta händerna när de är kladdiga, känner jag ett väldigt obehag.

You might be interested:  Hur Mycket Svamp Ska Man Äta?

Hur ser smegma ut?

Så fungerar det manliga könsorganet Det manliga könsorganet består av flera olika delar. Några sitter utanpå kroppen och en del sitter inuti kroppen. Könsorganen har flera olika funktioner. De innehåller bland annat de urinvägar som gör det möjligt att kissa.

 1. Önsorganen gör det också möjligt att ha sex och att fortplanta sig.
 2. De yttre delarna är de du ser eller kan ta på, som penisskaftet, ollonet och pungen.
 3. Den här texten handlar om vilka delar som finns i det manliga könsorganet och vad de har för funktion.
 4. Alla könsorgan ser ut på olika sätt.
 5. Penisar kan vara olika långa, tjocka och sneda.

Olika delar kan vara prickiga, håriga och ha olika lukt och färg. Penisen består av tre svällkroppar. Svällkropparna är en mjuk vävnad som kan fyllas med blod. Det är det som händer när penisen blir hård. Penisen är ingen muskel. Det går därför inte att träna eller töja den som det gör med muskler.

Två av svällkropparna finns på penisskaftets högra och vänstra sida. Det är framför allt dessa två som gör att penisen blir hård vid erektion. Den tredje svällkroppen ligger under de andra två och runt urinröret. Den slutar genom att bilda ollonet. Eftersom den tredje svällkroppen inte blir lika hård vid kan urinröret hållas öppet så att sperma kan komma ut vid utlösning.

På penisen finns inget underhudsfett och därför syns blodkärl, talgkörtlar och hårsäckar tydligt. Det kan göra att penisen kan se ådrig och knottrig ut. Penisens yttersta del är ollonet. Det är mycket känsligt, och beröring där känns ofta skönt. I puberteten kan det komma små knottror runt ollonkanten.

 1. De kallas penila papler och består av hudceller.
 2. Penila papler är helt ofarliga.
 3. De försvinner inte men de blir ofta mindre synliga efter ett tag.
 4. Förhuden skyddar ollonet.
 5. Talg från talgkörtlar på förhuden håller huden på ollonet mjukt.
 6. Talgen skyddar också mot svamp och bakterieinfektioner.
 7. Talgkörtlarna ser ut som små gulaktiga knottror.

Talgkörtlar finns också på insidan av förhuden och där kallas talgen smegma. Eftersom det bildas ny smegma hela tiden bör den gamla tvättas bort. Annars kan det börja växa bakterier och lukta illa. Du kan läsa mer om hur du kan tvätta penisen på Hur mycket förhud en penis har är olika.

 • En del har väldigt mycket förhud medan den hos andra inte täcker hela ollonet.
 • Det kan behövas behandling om det fortfarande inte går att dra tillbaka förhuden i 8-10 årsåldern eller om det uppstår,
 • Alla har inte förhud.
 • I vissa religioner eller traditioner så operas förhuden, eller delar av den bort.

Det kallas, Det manliga könsorganet i genomskärning. Pungen är hudpåsen under penisen. I pungen finns testiklarna, bitestiklarna, och sädesledarna. Det är ganska vanligt att den ena testikeln är större än den andra och pungen hänger då lite snett. Det är bra att ibland.

Vad är röda prickar på ollonet?

Utslag – Utslag och röda prickar eller glansiga upphöjningar på penis och ollon kan bero på att du tvättar dig för mycket. Får du utslag och röda prickar är det ett tecken på att du ska undvika tvål. Om huden är torr kan du smörja penis med oparfymerad olja. Uppsök först rådgivning innan du använder krämer eller salvor för behandling av utslag.

Hur länge ska män vänta med samlag efter svamp?

Ha inte samlag när du har svamp Såna besvär går över av sig själv efter några dagar. Ha inte samlag så länge du har svamp eller har ont. Slemhinnorna i slidan kan bli överkänsliga så du får ont i slidöppningen även efter att svampen är borta.

Vad ska män göra om det svider på ollonet?

Det svider när du kissar Då är det viktigt att du testar dig. Du kan testa dig på en ungdomsmottagning, vårdcentral eller hud- och könsmottagning. Det kan också bero på en urinvägsinfektion eller en inflammation i urinröret. På 1177.se kan du läsa mer om urinvägsinfektion och när du ska söka vård.

Hur ofta smörja med Cortimyk?

Hur du använder Cortimyk Rådfråga läkare eller apotekspersonal om du är osäker. Fötterna tvättas och torkas noggrant innan krämen appliceras. Behandla morgon och kväll. Stryk ut krämen tunt på det infekterade området och 1-2 cm utanför eller enligt läkares föreskrift.

Kan svamp på snoppen smitta?

Underlivssvamp hos män – Svamp i underlivet är en vanlig infektion som drabbar både män och kvinnor. Orsaken är överväxt av jästsvampen Candida albicans. De flesta som utvecklar en svampinfektion är friska men den naturliga balansen i deras flora har rubbats.

 • Hos män är det ofta ollonet som drabbas.
 • Tidiga symtom på en svampinfektion i underlivet hos män är klåda, ömhet och inflammation på ollonet, svullen förhud och klåda eller sveda vid urinering eller samlag.
 • Underlivssvamp är vanligast hos män med förhudsförträngning eller nedsatt immunförsvar.
 • Du behöver inte oroa dig om din partner har svampinfektion i slidan.

Även om infektionen kan smitta vid samlag, är det ovanligt. Risken att få underlivssvamp är större om du:

har förhudsförträngning har nedsatt immunförsvar behandlas med antibiotika har diabetes

Vad ska män göra om det svider på ollonet?

Det svider när du kissar Då är det viktigt att du testar dig. Du kan testa dig på en ungdomsmottagning, vårdcentral eller hud- och könsmottagning. Det kan också bero på en urinvägsinfektion eller en inflammation i urinröret. På 1177.se kan du läsa mer om urinvägsinfektion och när du ska söka vård.

Varför är jag röd på ollonet?

Infektioner i ollonet och förhuden – SHVS Ollonet som är yttersta delen av penis och finns åtminstone delvis under förhuden består av känslig hud, och kan drabbas av olika hudinflammationer. Hos vuxna kan trång förhud också öka risken för bakterieinfektioner.

Den vanligaste orsaken till irriterat ollon är överdriven hygien. Om underlivet tvättas med tvål och/eller flera gånger om dagen störs den normala bakteriestammen kring ollonet och risken för torr hud, irritationssymtom och utslag ökar. Tvätt av penis med tvål eller andra rengöringsprodukter rekommenderas inte.

Talgutslag eller seborroiskt eksem på ollonet är vanligt. Utslagen beror på riklig sekretion från talgkörtlarna och övriga körtlar i huden och slemhinnan under förhuden. Jästsvampar och bakterier som hör till områdets normala mikroskopiska bestånd spjälkar sekretet så att det härsknar.

Hur lång tid tar det för strängen att läka?

Vad har strängen för funktion? | RFSU Mellan förhuden och ollonet sitter en sträng. Vad har den för funktion? Vad händer om den går av vid ett samlag? Har det någon betydelse för det framtida sexlivet eller får man svårare att få barn? Strängen eller Frenulum som den heter på latin är till för att föra vibrationer vidare från ollon till själva penis så att killar kan få utlösning samt att den stänger urinröret vid stånd så att urinröret inte fylls upp av till exempel slidsekret.

Denna sträng kan ibland vara lite kort och den kan spricka lite, men detta brukar läka av sig själv på ett par veckor men man kan få avstå från sex ett par veckor annars kan såret gå upp igen. Strängen påverkar inte förmågan att bli förälder och en del av strängen sitter på insidan av huden så även om det blir en spricka eller att den går av en bit så funkar den som det skall göra.

Har man besvär av detta och att den är för kort så kan man få hjälp med detta på en ungdoms- eller läkarmottagning. : Vad har strängen för funktion? | RFSU