Hur Hittar Man Svamp I Skogen?
7. Leta på rätt ställen – Generellt växer svamp i skog där det är fuktigt. Ofta i mossa, under lövtäcken eller nära sjöar och kärr. Kantareller växer ofta i täta, unga blandskogar medan karljohansvamp brukar finnas i lite äldre blandskogar. Gå gärna ut en bit från stigen när du letar, så kan du plocka svamp som andra har missat.
Contents
- 1 Var växer svamp bäst?
- 2 Hur lång tid efter regn kommer kantareller?
- 3 När finns det mest svamp?
- 4 Hur kan jag få tag på svamp?
- 5 Får man plocka svamp vart som helst?
- 6 Var i Sverige finns det mest kantareller?
- 7 Hur får man kantareller att föröka sig?
- 8 Hur ser falsk kantarell ut?
- 9 Kan man ta miste på kantareller?
- 10 När börjar Kantarellsäsongen?
- 11 I vilken skog växer trattkantareller?
- 12 När skogen kryllar av kantareller?
Var hittar man kantareller i skogen?
Här trivs kantarellerna – De gula kantarellerna även kallade skogens guld är nog den svampen som flest känner till och också letar efter i våra svenska skogar. Du hittar kantareller i hela Sverige och vanligast mellan juli och oktober. De trivs i löv- och barrskog och är lätta att upptäcka med sin fantastisk gul/orange färg i den gröna mossan.
Var växer svamp bäst?
Leta i gammal och fuktig skog. Där trivs de flesta svamparna. – En del svampar trivs bäst i lövskog, andra i barrskog. Kantarellen som de flesta är ute efter är ju finurlig eftersom den trivs i alla skogar, säger Cecilia.
Varför hittar jag ingen svamp?
Panik! Jag hittar ingen svamp! FRÅGA: Jag hittar ingen svamp! Var letar jag efter kantareller t ex.? Vad menas med blandskog?
/Leif SVAR: Hej Leif!
Det var ju tråkigt att höra att du inte hittar någon svamp. Det finns svamp i de flesta skogar på hösten, åtminstone om det inte varit för torrt. Och man kan även hitta svampar i ängsmark, hagmark och i staden på gräsmattor. Men jag antar att du är mest intresserad av matsvamp, och kanske främst kantareller.
Antarellen är en så kallad mykorrhizasvamp och det betyder att den växer tillsammans med ett träd. Dock är inte kantarellen så kinkig med sin trädpartner som vissa andra svampar, utan växer med många olika träd och därför kan man hitta den i bland annat granskogar, bokskogar och blandskogar. Blandskog är en skog som består av alla slags träd, både barrträd och lövträd.
Nu är det nog så att många människor är intresserade av just kantareller och därför finns det en risk att någon annan redan plockat de kantareller du letar efter. Jag skulle tro att största chansen att plocka mycket kantareller är att åka till en stor skog där det inte går så många människor och sedan gå på sådana ställen dit ingen annan vågar sig.
Arta och kompass rekommenderas starkt. Ett annat sätt att inte komma lottlös från svamputflykten är att lära sig ett antal svampar som de flesta andra inte plockar. Börja med soppar så har du massor av svampar att välja på. Plocka inte de soppar som är röda eller rosa på rören eller röda på foten. Exempel på andra lätta nybörjarsvampar är trattkantarell, blek taggsvamp, fårticka, citronslemskivling, blodriskor, fjällig bläcksvamp och stolt fjällskivling.
Om du lär dig hur man plockar kremlor så kan du alltid få med dig svamp hem att äta. Du kan lära dig svampar t.ex. genom att följa med på Linköpings svampklubbs exkursioner (hemsida svampklubben.org) eller titta efter svampkurser i studieförbundens program.
Varför hittar jag inga kantareller?
Hitta kantareller – tips! – Leta inte i allt för unga skogar och inte heller i skogar som blivit röjda av skogsmaskiner. Skippa de områden där många går. Ju svårtillgängligare skog, desto större chans att vara först på kantarellerna! Och förväxla dem inte med Narrkantarell även kallad falsk kantarell. Ordentliga kläder är ett måste när man är ute i skogen. Det gäller att skydda sig mot fästingar, älgflugor och vassa grenar. Och man kan vara ute betydlig längre med bra kläder! Papperspåse eller korg är ännu bättre alternativ att plocka svamp i – men ibland får man ta det man hittar!
Är det svårt att hitta kantareller?
Var växer kantareller? – Kantarellen trivs på samma ställen år efter år. De växer oftast i blandskogar med flera olika lövträd. Svamparna gillar att växa i närheten av björkar och hård mark och växer därför oftast vid sidan av stigar. Eftersom kantarellerna ändå kräver mycket solljus tycker de inte om täta och mörka barrskogar.
Hur lång tid efter regn kommer kantareller?
Inför utflykten – Någon vecka efter ett ordentligt regn brukar svampar börja synas i skogen. Kolla gärna svampläget på Artportalen eller i Svamp-klapp. Anmäl dig till en utflykt som anordnas av svampkonsulenter eller andra svampkunniga så lär du dig fler arter. Trattkantareller växer ofta många tillsammans, Foto: Alf Pallin
När finns det mest svamp?
När är den bästa tiden att plocka svamp? – Om vintrarna är milda kan många svampar plockas året om. Juni och juli: Kantareller vid rätt förhållande. Augusti och september: Högsäsongen för flertalet svampar. Stensopp, smörsopp, fårticka, trattkantareller och kantareller.
Hur tar jag hand om mina kantareller?
Ta hand om svamp Svamp är färskvara, men kan sparas för framtida behov med olika metoder. Man kan torka, frysa, salta in eller konservera svamp. Torkning spar utrymme och en del svampar får bättre smak och konsistens av att torkas. Foto: Dicte Helmersson Plocka bara fasta och fräscha exemplar. Grovrensa svampen i skogen genom att borsta bort jord, löv och barr. Skär av den jordiga delen av foten. Ta bort rörlager från soppar, du kan låta dem vara kvar på små, fina exemplar. Skär bort bitar som är angripna av myggor och insekter.
Hur snabbt växer svamp i skogen?
7 tips till svampsäsongen –
Svampsäsongen drar igång tidigt, ibland redan innan midsommar. Ett hett tips är att ge sig ut ca 14 dagar efter ett ordentligt sommarregn då svamparna börjar poppa upp i skogen. Augusti – september är högsäsong för de flesta av våra matsvampar i Sverige. Bästa vädret för att plocka svamp är när det är mulet, men inte regnar. Solljuset gör att svamparna syns sämre och väta försämrar kvaliteten på svamparna. Lägg svampen i små lådor eller papperspåsar för att hålla isär dem om du plockar flera olika sorter. Annars går en korg utmärkt. Svampar är känsliga och lägger man dem i en tät platspåse kan de börja växa bakterier. Plocka bara unga och friska svampar. Låt mindre svampar vara kvar för att växa till sig ordenligt. Och plocka BARA svampar du är säker på är ätbara! På hittar du Sveriges vanligaste matsvampar. Kom ihåg att det inte går att känna på smaken eller lukten om en svamp är giftig. Ladda ner en med bilder och information om de farligaste giftsvamparna i Sverige. Grovrensa i skogen, då går det mycket fortfara att rensa klart hemma sedan utan allt barr och löv! Bästa verktyget för svampplockning och rensning på plats är en svampkniv, dvs. en kniv med en kniv i ena ändan och en borste i den andra. Står du redan hemma i köket med orensad svamp finns det också ett smart trick att ta till, nämligen vatten och mjöl! Gör så här: 1. Ta bort det allra värsta skräpet från svampen.2. Häll vatten i diskhon och rör ner cirka en deciliter vetemjöl i det.3. Lägg i svampen och rör runt försiktigt så den inte blir skadad.4. Nu drar mjölet med sig skräpet ned på botten från svampen så du kan fiska upp den och skölja av. Klart! OBS: Kom ihåg att allt mjöl inte försvinner när svampen sköljs av och därmed är tipset inte lämpligt för dig med glutenintolerans. Det är lätt att man blir ivrig i svampskogen! Finns det mycket svamp kan det vara svårt att hejda sig. Nyplockad svamp är en färskvara så se till att du har tid att ta hand om den samma dag som den plockas. Här hittar du smarta tips på hur du tar tillvara på svampskörden!
Smarta tips! Här listar vi prylarna som underlättar både plockning och torkning, saftning och syltning. Från champinjon till kantarell Här här vi samlat våra bästa recept på pasta med svamp, från kantarell till champinjon! I säsong Dags för skördefest och härliga recept med säsongens fantastiska råvaror i fokus.
Ät i säsong Här är våra recept på den godaste höstmaten värdig en skördefest. Morotsfakta För den som har en outröttlig törst för kunskap om moroten – den här är till er. Säsong Höst = äppelsäsong! Vi fördjupar oss i äppelkunskap och bjuder på goda recept med äpplen. Svampsäsong Här går vi igenom steg för steg hur du på bästa sätt lyckas med att konservera svamp.
Hatten på! Ska du på din första kräftskiva? Här finns tipsen du behöver! Kräftskick! Följ vår steg-för-steg guide och bli ett proffs på att skala och äta kräftor. : Svampplockning – plocka, rensa och förvara svamp
Kan man ha svamp utan att veta om det?
Svampinfektioner smittar vanligtvis inte – En svampinfektion i underlivet överförs inte vid toalettbesök eller munsex. Det är ovanligt att en svampinfektion överförs vid sex. En svampinfektion i underlivet beror på en jästsvamp, oftast Candida albicans.
Hur kan jag få tag på svamp?
Allemansrätten ger dig rätt att plocka svamp i Sveriges natur – Allemansrätten ger oss möjligheten att ta del av naturens resurser på ett hänsynsfullt sätt. En del av den är att plocka svamp och bär. På de flesta platser får du plocka svamp hur du vill, förutsatt att arterna inte är fridlysta (det finns också speciella regler för nationalparker och naturreservat).
Får man plocka svamp vart som helst?
Vilt växande bär och svamp tillhör markägaren så länge de står på rot eller sitter på riset. Men markägaren får inte hindra någon från att plocka dem på marker där allemansrätten gäller. Rättsläget är emellertid oklart när det gäller tryffel eftersom frågan om att plocka tryffel inte prövats i domstol.
Var i Sverige finns det mest kantareller?
Hitta svampen! Att börja plocka svamp kan kännas som en hög tröskel att ta sig över, men med lite handfasta tips kommer du enkelt igång. Vi var ute med Helena Lindgren, svampkonsulent på Stolta Fjellan, som ger sina bästa råd för den som vill komma igång eller lära sig mer om svampplockning.
Hur hittar jag svamp? Svamp finns nästan överallt och i många former, men de svampar som vi kallar för matsvampar hittas oftare i vissa typer av miljöer. Generellt är gammal skog med liten påverkan från exempelvis skogsmaskiner bäst. Men även i gräsmarker förekommer svampar som vi kan lägga i stekpannan.
– Många svenska svampböcker ges ut en bra bit norr om Skåne, då skrivs det ofta att kantareller växer i barrskog. Det stämmer i större delen av Sverige, eftersom Sverige till största delen består av just barrskog. I Skåne har vi en relativt hög andel lövskog och i exempelvis gammal, gles bok- eller ekskog som har en låg påverkan från skogsbruk, hittar man ofta många svamparter – bland annat just kantareller.
- Ljusa skogsbryn och gläntor är ofta särskilt bra, säger Helena Lindgren.
- Helena menar också att många begränsar sig i sitt svampletande genom att bara plocka svamp en kort tid under sensommaren eller hösten och dessutom bara på helger.
- I Skåne kan vi plocka svamp nästan hela året.
- Många svampar tittar upp så länge frosten inte är för ihållande och sen kommer bland annat vinterskivling och ostronmussling som växer hela vintern om vädret är gynnsamt.
De flesta är ute under helgen – om du har möjlighet att komma ut mitt i veckan så har du större chans att hitta svamp. Svampkonsulenten Helena Lindgren inspekterar den oätliga men vackra svampen ametistskivling. Vad behöver jag för att plocka svamp? Tålamod är din bästa vän när du ska du lära dig svampar och svampplockning. Enligt Helena Lindgren är svampplockning inte en engångsgrej, utan något som du lär dig över tid – ögonen tränas på att hitta svamp och bra svampställen ju mer du är ute och du tränar samtidigt din artkunskap.
Utöver tålamod så behöver du lite utrustning: Svampbok Innan du plockar en svamp så bör du veta vad det är för art. Att skaffa sig en bra svampbok är en bra start, men kanske inte alltid tillräckligt för den som är ovan vid att vistas i naturen. – Jag tycker att den senaste upplagan från 2021 av Nya Svampboken har ett väldigt pedagogiskt upplägg, bra artbeskrivningar och nämner dessutom förväxlingsarter och hur man skiljer dem åt.
Sen tycker jag som svampkonsulent så klart att man bör gå en kurs – då har du möjlighet att ställa frågor och få tips som kanske inte står i böcker. Att gå med i en svampförening är också ett bra sätt att lära sig mer. Skånes svampförening heter Puggehatten.
- Det finns några appar för artbestämning av svamp, och även Google Lens, men jag rekommenderar dem inte alls till nybörjare.
- Det är stor felmarginal vilket kan ge fruktansvärda konsekvenser.
- Niv och borste När du väl har hittat en svamp, artbestämt den och bestämmer dig för att ta med den hem vill du gärna grovrensa den från jord och kolla så att det inte är larver i den, på exempelvis en sopp skär du av den nedersta delen av foten för att se om det finns hål efter larver.
Då passar du också på att skära foten ren från jord och annat. Genom att göra detta i skogen sparar du mycket jobb med svampar som annars jordar ner varandra innan du kommer hem. – Om du vill ta med svampen hem för att artbestämma den så bör du däremot få med hela svampen – det kan finnas viktiga kännetecken längst ner på foten, förklarar Helena.
Det finns en uppsjö av varianter på knivar och borstar och alla hittar sin egen favorit. Helena visar en enkel, men modifierade, kniv med borste. – Jag brukar klippa av mina borstar för att göra dem styvare så att de effektivt tar bort jord och annat, tillägger Helena. Korg När du har plockat och grovrensat en svamp vill du lägga den luftigt för att svampen ska hålla sig hel och fin tills du kommer hem – till exempel en korg gör jobbet.
Förvaringen ska vara luftig även av hygieniska skäl. Helena Lindgren förklarar: – Plastpåse är det sämsta du kan lägga svamp i. Plastpåsen håller fukt och riskerar att bli rena bakteriehärden. Ofta när folk blir dåliga efter att ha ätit svamp, tror de att de har råkat plocka en giftig art.
Ofta handlar det istället om felaktig förvaring av svampen. Hellre fälla än fria Ät aldrig en svamp som du inte helt säkert på att du kan äta! Som nybörjare kan du dock lära dig ganska många arter på kort tid så länge du har tålamod och vet vad du ska titta efter. – Plocka inte svamp i klungor eller tuvor utan att kolla varje enskild svamp redan innan du lägger den i korgen.
Det kan gömma sig en annan art mitt i ett knippe trattkantareller. Ta gärna foton av svampar på plats i skogen när du känner dig osäker och fråga i en bra svampgrupp på Facebook, till exempel Svamp-klapp, uppmanar Helena Lindgren.
Tips: se kartan intill för att få tips på bra områden för svampplockning!Text & foto: Johan Larsson
: Hitta svampen!
Kan man odla egna kantareller?
Kan man odla kantareller? | Forskning & Framsteg Varför kan man odla champinjoner men inte kantareller? Jesper Nyström, fil.dr i ekologi och redaktör på Forskning & Framsteg, fick frågan av sin dotter under en skogsvandring. Och blev svaret skyldigt. Han bestämde sig för att ta reda på mer om svampar, vilket resulterade i boken som släpps på Bonnier fakta i augusti 2020.
Boken tar oss med ner i urberget, till botten av världshaven och ut i världsrymden – och till och med över vår kropp. Vilken svamp är du mest fascinerad av? – Det finns många. Men några favoritarter finns inom släktet Ophiocordyceps, Dessa svampar infekterar insekter och förvandlar dem till viljelösa zombier som lyder svamparnas kommandon.
När insekterna dör växer det ut fruktkroppar ur deras huvuden. Rena skräckfilmsscenariot med andra ord. Kan du svaret på frågan om att odla kantareller nu? – Ja. Det beror på att kantarellen lever i symbios med bland annat tallar och granar. Kantarellens svamptrådar är sammanvuxna med trädens rotsystem – symbiosen kallas mykorrhiza,
Hur får man kantareller att föröka sig?
Så funkar svampars nätverk – Sveriges Natur Naturens abc * I hemlighet knyter svamparna samman världen. Genom underjordiska nätverk utbyts både näring, energi – och information. Smörstekta kantareller på en bit hårdbröd hör till årstidens stora upplevelser.
- Men låt oss lämna de överjordiska smakerna därhän en stund.
- Det är i underjorden det riktigt storslagna i sammanhanget finns.
- En mil i en matsked Det vi plockar och äter är bara fruktkroppen som skjuter upp för att sprida den egentliga svampens sporer (alltså dess motsvarighet till frön).
- Den verkliga kantarellen, den som lever årtionde efter årtionde, är ett upp till hundra kvadratmeter stort nät av underjordiska trådar, var och en tunnare än ett hårstrå.
Detta nät är en del av ett större sammanhang eftersom svamptrådarna är anslutna till trädrötter som i sin tur hänger samman med andra svampindivider av olika arter som är förbundna med andra träd och andra växter. Nätverket är så tätt spunnet att en enda matsked mull kan rymma en mil svamptrådar.
Leva med svampar Kontaktpunkten mellan svamptrådarna och växternas tunnaste rötter kallas mykorrhiza – efter de grekiska orden för svamp (mykes) och rot (rhiza). I en granskog finns ungefär lika många mykorrhizarotspetsar som det finns barr – myriader små gränssnitt förenar svamparnas värld och växternas och knyter samman skogen till ett samhälle.
Och inte bara skogen. Åttio procent av alla växtarter i världen – från ängens oansenligaste gräs via alla våra orkidéer till de största träd – lever samman med svampar. Ömsesidig nytta Nyttan är ömsesidig. Med sina barr eller blad förvandlar växterna solljus, luft och vatten till energirika kolhydrater.
En del av skörden slussas via rötterna till svamparna i nätverket. I gengäld fungerar svamparna som fingerfärdiga gruvarbetare som vittrar berg och utvinner kväve och fosfor och andra näringsämnen. En del av dessa transporteras, tillsammans med vatten, till växterna. Fördelar resurser I läroböcker beskrivs ofta utbytet som en privat affär mellan en svamp och en växt, till exempel en kantarell och en gran.
Numera vet forskarna att det är mycket vidare förgrenat än så: att kolhydrater rör sig från växt till växt via svamparnas nätverk. Det kan på så sätt hända att en liten trädkrake som står illa till får del av energiöverskottet från mer lyckligt lottade träd.
(Orsaken till att systemet uppstått kan vara att det ligger i svamparnas intresse att fördela resurserna i skogen. Ju fler välmående träd som finns i skogen, desto fler energileverantörer har de ju till sitt förfogande.) Förvarning Utbytet inskränker sig inte till näring och energi. På något sätt – man vet ännu inte hur – utbyts även information.
Brittiska forskare kunde nyligen visa att växter som angrips av bladlöss via svampnätverket i jorden kan informera ännu oangripna växter i närheten om saken. Dessa kan då aktivera sitt kemiska försvar, och vara bättre rustade om även de blir attackerade.
- Utan mykorrhiza ingen förvarning.
- Så tränger vetenskapen bit för bit närmare den fulla sanningen om hur svamparnas underjordiska verksamhet gör världen mer beboelig för växterna, och därmed även för oss.
- Internet i alla ära – världens viktigaste nätverk knyts av svampar.
- Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.
: Så funkar svampars nätverk – Sveriges Natur
Hur ser falsk kantarell ut?
Kännetecken –
- Narrkantarell har riktiga skivor. Dessa är mycket täta och mer rödaktiga än kantarellens åsar.
- Narrkantarell har en mer tunnköttig hatt och ihålig fot.
- Narrkantarell har en tydligare gräns till foten än kantarellen.
- Narrkantarell är mjuk och sladdrig i konsistensen, medan kantarellen är fast.
Narrkantarell är ingen matsvamp. Dess giftighet är osäker, men med anledning av dess släktskap med den giftiga pluggskivlingen avråds folk från att äta den. Den innehåller toxiska proteiner, som normalt spjälkas sönder under tillagning och av människans magsaft. Dessa kan dock leda till blodbesvär hos personer med nedsatt magsaftutsöndring, trots ordentlig temperatur vid tillagning.
Kan man ta miste på kantareller?
Kantarellen har en något skarp smak och fruktig doft som är svår att ta miste på. I Sverige finns det inga giftsvampar som liknar kantareller, men en ovan svampplockare kan förväxla kantareller med antingen narrkantarell eller blek kantarell.
När börjar Kantarellsäsongen?
Kantareller – skogens gula guld Kantareller är med all rätt en av dom mest eftertraktade svampar vi har i Sverige. Inte så konstigt med tanke på hur ljuvligt de smakar. Kantarellsäsongen är mycket lång, ofta kommer de första kantarellerna redan i juni-juli.
- Och om nattfrosten inte är allt för grym, så kan man finna dem långt in på senhösten.
- Vanlig kantarell växer allmänt i mossig barrskog eller blandskog, särskilt under år med mycket försommarregn.
- Den kan växa tillsammans med många olika träd, varför man kan finna den i olika sorters skogsmarker, ofta längs skogsvägar och stigar.
Kantareller finns till exempel i bokskogar, ekbackar, björkhagar, i kanter av björkkärr, i mossiga granskogar och på tallhedar.
- Hur känner du igen en kantarell?
- En fantastisk råvara
- | | | |
• Fruktkropparna är mer eller mindre trattformiga. • Hattens undersida har gaffelgrenade “åsar” som löper ned på foten. Du vet väl att det finns flera kantareller än den vanliga? I Sverige har vi minst sex arter kantareller, av dem är följande ätliga och goda: Blek kantarell – Cantharellus pallens Kantarell – Cantharellus cibarius Rödgul trumpetsvamp – Cantharellus lutescens Trattkantarell – Cantharellus tubaeformis Kantarell passar utmärkt att förvälla och frysa in.
- Antarellen är oftast godast att avnjutas smörstekt med lite salt.
- Enklare och godare än så kan det inte bli ! Men den är också fantastisk att använda till stuvningar, såser, grytor mm.
- Antareller är gott tillsammans med t ex vilt och fågel, fräst till pasta med spenat och lite riven ost, som fyllning i paj och på varma mackor, i soppa och till mycket mer.
Lättstuvade eller bara frästa passar de utmärkt till äggrätter, i crepes eller som fyllning i t ex squash.
Varför ska man inte plocka svamp i plastpåsar?
Några råd om svampplockning Svamp bör behandlas som en ömtålig färskvara, jämförbar med skaldjur. Det är mycket vanligare att bli sjuk av dåliga exemplar av ätliga arter än att verkligen bli svampförgiftad. Foto: Håkan Borgström
Plocka bara svampar som du säkert känner igen som ätliga. Undvik gamla tumregler om giftiga och ätliga svampar.Ta bara svamp som känns fast och frisk.Plocka aldrig svamp i plastpåse. Det utvecklas lätt bakterier i denna täta miljö.Skär bort allt som är insektsangripet (“maskätet”).Rensa bort allt skräp och tillaga svampen samma dag.
: Några råd om svampplockning
Måste man rensa kantareller samma dag?
9. Tänk på att svamp är en färskvara – Glöm inte att rensa svampen direkt när du kommit hem. Rensa den direkt även om du inte ska äta den samma dag. Vill du spara svampen till ett senare tillfälle kan du förvälla och frysa in den. Du förväller svampen genom att låta svampens fukt koka bort i en torr stekpanna.
Måste man rensa kantareller direkt?
Rensa direkt eller inte – Soppar bör rensas på en gång. Kantareller klarar sig bra några dagar orensade i kylskåp.
Var i Sverige finns det mest kantareller?
Hitta svampen! Att börja plocka svamp kan kännas som en hög tröskel att ta sig över, men med lite handfasta tips kommer du enkelt igång. Vi var ute med Helena Lindgren, svampkonsulent på Stolta Fjellan, som ger sina bästa råd för den som vill komma igång eller lära sig mer om svampplockning.
Hur hittar jag svamp? Svamp finns nästan överallt och i många former, men de svampar som vi kallar för matsvampar hittas oftare i vissa typer av miljöer. Generellt är gammal skog med liten påverkan från exempelvis skogsmaskiner bäst. Men även i gräsmarker förekommer svampar som vi kan lägga i stekpannan.
– Många svenska svampböcker ges ut en bra bit norr om Skåne, då skrivs det ofta att kantareller växer i barrskog. Det stämmer i större delen av Sverige, eftersom Sverige till största delen består av just barrskog. I Skåne har vi en relativt hög andel lövskog och i exempelvis gammal, gles bok- eller ekskog som har en låg påverkan från skogsbruk, hittar man ofta många svamparter – bland annat just kantareller.
- Ljusa skogsbryn och gläntor är ofta särskilt bra, säger Helena Lindgren.
- Helena menar också att många begränsar sig i sitt svampletande genom att bara plocka svamp en kort tid under sensommaren eller hösten och dessutom bara på helger.
- I Skåne kan vi plocka svamp nästan hela året.
- Många svampar tittar upp så länge frosten inte är för ihållande och sen kommer bland annat vinterskivling och ostronmussling som växer hela vintern om vädret är gynnsamt.
De flesta är ute under helgen – om du har möjlighet att komma ut mitt i veckan så har du större chans att hitta svamp. Svampkonsulenten Helena Lindgren inspekterar den oätliga men vackra svampen ametistskivling. Vad behöver jag för att plocka svamp? Tålamod är din bästa vän när du ska du lära dig svampar och svampplockning. Enligt Helena Lindgren är svampplockning inte en engångsgrej, utan något som du lär dig över tid – ögonen tränas på att hitta svamp och bra svampställen ju mer du är ute och du tränar samtidigt din artkunskap.
Utöver tålamod så behöver du lite utrustning: Svampbok Innan du plockar en svamp så bör du veta vad det är för art. Att skaffa sig en bra svampbok är en bra start, men kanske inte alltid tillräckligt för den som är ovan vid att vistas i naturen. – Jag tycker att den senaste upplagan från 2021 av Nya Svampboken har ett väldigt pedagogiskt upplägg, bra artbeskrivningar och nämner dessutom förväxlingsarter och hur man skiljer dem åt.
Plocka svamp, ger mina tips.
Sen tycker jag som svampkonsulent så klart att man bör gå en kurs – då har du möjlighet att ställa frågor och få tips som kanske inte står i böcker. Att gå med i en svampförening är också ett bra sätt att lära sig mer. Skånes svampförening heter Puggehatten.
- Det finns några appar för artbestämning av svamp, och även Google Lens, men jag rekommenderar dem inte alls till nybörjare.
- Det är stor felmarginal vilket kan ge fruktansvärda konsekvenser.
- Niv och borste När du väl har hittat en svamp, artbestämt den och bestämmer dig för att ta med den hem vill du gärna grovrensa den från jord och kolla så att det inte är larver i den, på exempelvis en sopp skär du av den nedersta delen av foten för att se om det finns hål efter larver.
Då passar du också på att skära foten ren från jord och annat. Genom att göra detta i skogen sparar du mycket jobb med svampar som annars jordar ner varandra innan du kommer hem. – Om du vill ta med svampen hem för att artbestämma den så bör du däremot få med hela svampen – det kan finnas viktiga kännetecken längst ner på foten, förklarar Helena.
Det finns en uppsjö av varianter på knivar och borstar och alla hittar sin egen favorit. Helena visar en enkel, men modifierade, kniv med borste. – Jag brukar klippa av mina borstar för att göra dem styvare så att de effektivt tar bort jord och annat, tillägger Helena. Korg När du har plockat och grovrensat en svamp vill du lägga den luftigt för att svampen ska hålla sig hel och fin tills du kommer hem – till exempel en korg gör jobbet.
Förvaringen ska vara luftig även av hygieniska skäl. Helena Lindgren förklarar: – Plastpåse är det sämsta du kan lägga svamp i. Plastpåsen håller fukt och riskerar att bli rena bakteriehärden. Ofta när folk blir dåliga efter att ha ätit svamp, tror de att de har råkat plocka en giftig art.
Ofta handlar det istället om felaktig förvaring av svampen. Hellre fälla än fria Ät aldrig en svamp som du inte helt säkert på att du kan äta! Som nybörjare kan du dock lära dig ganska många arter på kort tid så länge du har tålamod och vet vad du ska titta efter. – Plocka inte svamp i klungor eller tuvor utan att kolla varje enskild svamp redan innan du lägger den i korgen.
Det kan gömma sig en annan art mitt i ett knippe trattkantareller. Ta gärna foton av svampar på plats i skogen när du känner dig osäker och fråga i en bra svampgrupp på Facebook, till exempel Svamp-klapp, uppmanar Helena Lindgren.
Tips: se kartan intill för att få tips på bra områden för svampplockning!Text & foto: Johan Larsson
: Hitta svampen!
I vilken skog växer trattkantareller?
Svampar – Vi har många goda svampar i Sverige. De flesta går att äta, men inte alla. Det är därför bra med lite kunskap eller en bra svampbok när du plockar. Följande svampar är bra att lära sig; kantarell, trattkantarell, stensopp (Karl-Johansvamp), sandsopp, blek taggsvamp och fårticka.
Kantarell kan redan dyka upp i juni och plockas under hela hösten. Leta gärna i lövrika granskogar med inslag av gräs och mossa, men den verkar kunna växa i många olika skogstyper. Trattkantarell kommer upp i september och går att plocka hela hösten. Växer i granskogar och bokskogar. Stensopp dyker upp i augusti och man finner den ofta i barr och lövskogar. Smörsopp dyker upp i augusti och man hittar dem ofta längs skogsbilvägar och dikesrenar. Sandsopp dyker upp i augusti och man hittar dem ofta i torra tallskogar med vegetation med lav. Fårticka dyker upp i augusti och finns i mossiga barrskogar.
Du som vill lära dig mer om svampar kan kontakta,
När börjar Kantarellsäsongen?
Kantareller – skogens gula guld Kantareller är med all rätt en av dom mest eftertraktade svampar vi har i Sverige. Inte så konstigt med tanke på hur ljuvligt de smakar. Kantarellsäsongen är mycket lång, ofta kommer de första kantarellerna redan i juni-juli.
Och om nattfrosten inte är allt för grym, så kan man finna dem långt in på senhösten. Vanlig kantarell växer allmänt i mossig barrskog eller blandskog, särskilt under år med mycket försommarregn. Den kan växa tillsammans med många olika träd, varför man kan finna den i olika sorters skogsmarker, ofta längs skogsvägar och stigar.
Kantareller finns till exempel i bokskogar, ekbackar, björkhagar, i kanter av björkkärr, i mossiga granskogar och på tallhedar.
- Hur känner du igen en kantarell?
- En fantastisk råvara
- | | | |
• Fruktkropparna är mer eller mindre trattformiga. • Hattens undersida har gaffelgrenade “åsar” som löper ned på foten. Du vet väl att det finns flera kantareller än den vanliga? I Sverige har vi minst sex arter kantareller, av dem är följande ätliga och goda: Blek kantarell – Cantharellus pallens Kantarell – Cantharellus cibarius Rödgul trumpetsvamp – Cantharellus lutescens Trattkantarell – Cantharellus tubaeformis Kantarell passar utmärkt att förvälla och frysa in.
Antarellen är oftast godast att avnjutas smörstekt med lite salt. Enklare och godare än så kan det inte bli ! Men den är också fantastisk att använda till stuvningar, såser, grytor mm. Kantareller är gott tillsammans med t ex vilt och fågel, fräst till pasta med spenat och lite riven ost, som fyllning i paj och på varma mackor, i soppa och till mycket mer.
Lättstuvade eller bara frästa passar de utmärkt till äggrätter, i crepes eller som fyllning i t ex squash.
När skogen kryllar av kantareller?
Information, råd och tips – Även om Finlands svampvänner har en Facebook-sida med över 35 000 medlemmar, är det enligt Bergroth ändå bättre att ha en svampbok med till skogen. – Det bästa sättet att lära känna arter är genom en svampbok. Man kan lära sig två till tre svampar per år och ganska snabbt känner man igen matsvamparna.
Men det är klart att man lätt får råd och hjälp med igenkännandet på Facebook. Svampboksförfattare och svampforskare finns med som medlemmar i gruppen. Traditionellt brukar augusti och september vara bästa svampsäsongen. Artikeln baserar sig på Heinäkuun sateet ovat tuomassa mainion sienisadon Keski-Pohjanmaalle skriven av Iina Kluukeri.
Översättning och bearbetning av Juho Teir.