Hur Bli Av Med Maskrosor I Gräsmattan?

12.03.2023 0 Comments

Hur Bli Av Med Maskrosor I Gräsmattan
Bli av med maskrosor i gräsmattan: – Idag finns ingen mirakelmetod för att bli av med maskrosor i gräsmattan eller på annan plats där man vill bevara växtligheten runtomkring. Ett alternativ är att rensa för hand, ett annat alternativ är att försiktigt punktmarkera varje maskros med ogräsbekämpning.

När försvinner maskrosor?

Plocka maskrosor hela säsongen – Maskrosorna går bra att plocka under hela säsongen, men det är mest effektivt att ta dem tidigt innan de står i full blom eller har blommat färdigt. – Om du rensar maskrosorna när de står i full blom kan de fortfarande ha kvar så mycket energi i sig att de orkar producera livsdugliga frön trots att du har ryckt upp dem med rötterna och kastat dem på komposten, säger Henrik Bodin.

Varför ta bort maskrosor?

För att hålla en gräsmatta i perfekt hälsa gäller det att hålla efter maskrosorna. Detta ogräs invaderar gångar och gräsmattor och har en tendens att snabbt sprida sig och ta över gräsmattan. För att inte ge sig in i en ändlös kamp mot detta perenna ogräs gäller kan en viss toleransnivå vara nödvändig.

Hur använde man maskrosor för i tiden?

Så använder du maskrosen Maskrosblad kan i sin tur användas som sallad. Eftersom bladen kan ha en något besk smak är det fördelaktigt att plocka dem tidigt om våren då de fortfarande är små och har lägre beskhet. På våren är även C-vitamininnehållet i bladen som högst.

Vad kan man göra med maskrosor?

Maskros i maten – Hela maskrosen från rot, blad till blomma är ätlig. De innehåller mycket bitterämnen, men blad kan först läggas i vatten i ca 30 min för att dra ut en del av det bittra. Bladen kan med fördel användas i sallader, pesto och boosta en smoothie.

 • Maskrosblad innehåller mer järn och protein än spenat! Rötterna kan användas som utfyllnad i gratänger, biffar, pajer, rårakor etc.
 • Roten är dock mycket besk och bör därför kokas av, helst ett par gånger, innan anrättning.
 • Maskrosblad påminner om ruccola i smaken.
 • Jäser man blommorna kan man göra ett mer eller mindre välsmakande maskrosvin.

Av blommorna kan man även koka maskrossirap, som har en honungsliknande smak. Veganer äter inte honung, därför är sirap en utmärkt ersättning. Blomknoppar kan även stekas. Några använder enbart blombladen för att undvika beskan, andra föredrar hela blomknoppen med sin bitterhet.

Hur tar man bort ogräs med ättika?

Ättika 24% – Plus Ättika är en naturligt förekommande förening i naturen. Syran tar snabbt kål på ogräset som vissnar ner inom något dygn. Efter besprutningen bryts ättikan snabbt ner till vatten och koldioxid och pH-värdet i jorden återgår till det normala.

Minus Det är bara den besprutade delen av växten som dör. Var beredd att göra om jobbet flera gånger under en säsong vilket kan bli relativt dyrt. Kan eventuellt lämna fläckar på stenen, det är framför allt betong som kan påverkas. Prova på en liten yta först. Du kan få besvär från ögon och andningsvägar vid hantering av ättika, sprutar du stora ytor rekommenderas skyddsutrustning.

Lukten kan hänga kvar i flera dagar.

Hur sprider sig maskrosor?

Från frö etablerar plantan sig väldigt snabbt i bara fläckar i en kortklippt gräsyta. Sådana bara fläckar i gräsytan, kan upp- stå av slitage eller uppslagen torv. Spridning kan också ske vegetativt via rotdelar, även de djupast sittande delarna har förmåga att bilda nya skott och en ny planta.

Vilka äter maskrosor?

Hur Bli Av Med Maskrosor I Gräsmattan Vildbin som letar mat i en maskros. Foto: Erik Hansson De är vanliga, fina, blommar under en lång säsong, uppskattas av pollinatörer och varenda del av dem går att äta. Det är egentligen ett mysterium att inte maskrosor är mer populära. En gräsmatta full med dessa knallgula blommor borde väcka glädje snarare än bekämpningsmani.

Ska vi vara noga är “maskros” egentligen inte tillräckligt specifikt uttryckt. Det finns nämligen ungefär 1 000 olika arter i maskrossläktet i Skandinavien och även i en gräsmatta kan det hittas tiotals olika arter. Många av dem är dock oerhört lika varandra. “Maskrosor är en av de viktigaste nektarkällorna bland arterna som vanligen anses vara ogräs” Studien ” Opportunities and threats for pollinator conservation in global towns and cities ” Att maskrosor ofta benämns som “ogräs” handlar delvis om vår konstiga syn på allt som är önskvärt och icke önskvärt i trädgården, men det beror kanske också på att det faktiskt finns en samling maskrosor på ungefär 500 småarter som kallas just “ogräsmaskrosor”.

Visst kan de vara lite jobbiga att gräva upp och de sprider sig effektivt, men det finns verkligen betydligt värre växter att ha utspridda i trädgården. Hur Bli Av Med Maskrosor I Gräsmattan Du kanske inte behöver ha sådana här mängder av maskrosor i din gräsmatta, men att åtminstone spara grupper av maskrosor uppskattas av pollinatörer. Foto: Erik Hansson 100 småblommor i varje blomkorg För att se skillnad på olika maskrosor måste dels bladen studeras, men också blommorna och här kanske nästa överraskning kommer.

 • Det som de flesta kanske tänker på som blomman (det gula “huvudet” på stjälken) är egentligen upp till 100 småblommor.
 • På bilden ovan är vildbina på väg ner i varsin blomma.
 • Maskrosor tillhör de korgblommiga växterna som ser ut ungefär som en färdig, noggrann och extremt färgkoordinerad bukett.
 • Den här formen på blommorna uppskattas av insekter.

De är perfekta landningsplattformar för större flygfän och eftersom de är öppna är det lätt för pollinatörer att komma åt födan. Värre är det med blommor som ser ut som “cheerleader-bollar” där man måste bläddra bland bladen för att komma åt nektar och pollen.

 • Sådana blommor försvårar för insekterna.
 • Håller igång länge En annan fin egenskap hos maskrosorna är att de blommar under stora delar av året.
 • De kan vara bland de första som slår ut om våren och bland de sista som vissnar på hösten.
 • Det är precis den sortens blommor som rekommenderas i de flesta guider till biologisk mångfald.

Inte minst för årets första bin som behöver alla födokällor de kan hitta tidigt på våren. “En hög andel av nektarproduktionen tidigt på våren stod inhemska ogräsarter för – speciellt maskrosor” Studien ” Food for Pollinators: Quantifying the Nectar and Pollen Resources of Urban Flower Meadows ” Förutom humlor och andra bin besöks maskrosor också av skalbaggar, fjärilar och blomflugor. Hur Bli Av Med Maskrosor I Gräsmattan Maskrosens stadier från knopp till fröställning. Vill du inte att de ska spridas? Knipsa av knopparna efter blomningen och innan de bildat fröbollarna. Foto: Joe MiGo, CC BY-SA 3.0. Förutom att maskrosor är generösa med mat åt andra djur är de egentligen konstigt förbisedda som mat åt oss människor.

You might be interested:  Varför Får Man Svamp I Underlivet Ofta?

Det går att äta hela växten, från blommorna till rötterna. Smaken på bladen påminner en del om ruccola, som för övrigt växer vilt i Sverige under namnet senapskål. Men de är godast på våren. Resten av året går det att göra te på bladen och blommorna. Dessutom ska det gå att rosta rötterna för att göra kaffesubstitut.

Rötterna ska då torkas, hackas, rostas och sedan malas. Låt sedan dra i kokande vatten, Blommorna kan du göra sirap på. Som om inte alla dessa användningsområden räckte har forskare vid Washington university kommit fram till att maskrosornas små frön är perfekta att använda som pipett i laboratoriemiljö.

 1. Ett liknande, lika bra redskap är tydligen svårt att köpa in enligt forskarna.
 2. En tysk studie har funnit maskrospollen på hela 71 olika biarter.” Ola Jennersten i boken “Naturlycka” Om du tycker det ser för rörigt ut med att spara alla blommor som skjuter upp i gräsmattan – spara åtminstone små gräsmatteholmar med maskrosor, röllika, tusensköna, vitklöver eller vad som kommer upp hos dig.

Glöm inte sedan att hålla koll på alla småkryp som kommer dyka upp i din lite mer färgglada del av gräsmattan. Får du för många maskrosor är det bara att börja bekämpa dem genom att äta upp dem. Källor: Phys.org, Introduced Species Summary Project, The Guardian, University of Texas och Yle

När Fröar maskrosor?

Maskrosen är perenn, inte tvåårig. Fröer kan också ligga länge i jorden och vänta på rätt förhållande för att gro. När man gräver och rensar i sina raatter medför det ofta att frön som legat för dupt för att gro nu nås av ljuset och snart växer det saker i rabatten man aldrig planterat

Hur förökar sig en maskros?

Kaggens Natursida/trädgård

Kategori Ogräs
Latinskt namn Taraxacum spp.
Växtfamilj Korgblommiga växter ( Asteraceae )
Engelskt namn Dandelion
Allmän information Maskrosor är växter, som tillhör släktet Taraxacum och detta släkte består av över 900 s.k. apomiktiska småarter, som indelas 14 sektioner varav en sektion består av Ogräsmaskrosor ( Ruderalia ). Inom sektionen Ogräsmaskrosor räknar man med ca 500 olika småarter. Apomiktiska småarter uppkommer genom asexuell förökning, vilket är vanligt inom släktet Taraxacum, Frön kan alltså bildas utan pollinering, men maskrosorna har även sexuell förökning, vilket komplicerar klassificeringen ytterligare.
Ljusbehov Sol
Växtbilder
Bild­kom­men­tarer Fig.2:1. Det är mycket svårt att säga vilken art maskrosorna på bilden tillhör, men kanske tillhör den på bild A sektionen Strandmaskrosor eftersom den fotograferades på stranden vid Gotlands östkust. Bild B visar utslagna och överblommade maskrosor från maskrosåkern i Fig.2:3. Datum: 2011-05-11 resp.2014-05-18.
Fröbilder
Förökning med frön Fig.2:2. Maskrosor förökar sig genom frön och dessa behöver alltså inte vara befruktade för att gro och utvecklas till en ny maskros. Bilden visar en fröställning bland blommande maskrosor (A) och ett frö, som har fastnat i ett spindelnät (B). Datum: 2014-05-18 resp.2013-06-06.
Förökning genom delning Om maskrosens kraftiga pålrot delas, kan nya maskroser växa upp från rotdelarna. Detta har säkert alla trädgårdsintresserade upptäckt, när de har försökt ta bort maskrosor med hjälp av ett ogräsjärn.
Bilder från andra platser
Bild­kom­men­tarer Fig.2:3. Bilden visar en välskött maskrosåker vid Västeråkers – Högby. Datum: 2014-05-16.

Kaggens Natursida/trädgård

Är maskros ett ogräs?

Hur du kan bekämpa maskrosor i gräsmattan – Maskrosor ( Taraxum officinale) i gräsmattan är ett gissel att utrota, då man vill undvika att skada mattan. Bästa metoden är att använda specialredskap för att gräva upp dem, till exempel maskrosjärn och maskrosupptagare,

 • De gräver smalt och djupt, endast där roten är.
 • Maskrosupptagare har ytterligare fördelar i och med att man slipper böja sig.
 • Enklast är efter regn när jorden ger med sig lättare.
 • Men det får inte vara för blött, för då är det svårt att få grepp om roten och den går lättare av.
 • En frisk och växtkraftig gräsmatta ger starkt motstånd mot ogräs och maskrosor.

Gödsla och klipp gräsmattan regelbundet efter konstens alla regler, så får ogräsen det svårt. Har du tagit upp maskrosor, kan du fylla igen hålet med jord och strö på några gräsfrön direkt.

Var kommer maskrosen ifrån?

Fakta om maskros –

Växtens namn: Maskros (Taraxacum officinale) Andra namn: Lejontand, skallnacke, mjölktistel, gubbaros Förekomst : Maskrosen tillhör de korgblommiga växterna och är mycket allmän i hela Sverige.

Växtbeskrivning: Flerårig växt som sprider sig genom vindburna frön samt via rötterna. Snabbväxande med klargula blommor och kraftig rot. Stjälken är ihålig och bladlös med mjölksaftkanaler. Stift gult, med hår långt ner på skaftet. Frukt gråbrun till rödaktig, spolformig, särskilt upptill småtaggig, hårpensel i spetsen av långt hårfint spröt.

Användbara växtdelar: Blommor, blad och rot Aktiva växtämnen: Bitterämnet taraxacin, kolin, organiska syror, kalium, kalcium, zink, järn, A-, B- och C-vitamin, eterisk olja, garvämnen, slemämnen, pektin, kolhydrater. Medicinsk användning: Behandling vid matsmältningsproblem i samband med försämrad gall- och leverfunktion.

Maskrosextrakt ökar gallproduktionen, vilket gör det lättare att spjälka fett och bryta ned och ta upp andra ämnen som ingår i maten. Maskros ingår ofta som en av ingredienserna vid reningskurer. Medicinsk effekt: Extrakt från roten är urindrivande samt stimulerar lever- och gallfunktion i samband med matsmältningen.

 1. Har också en lätt laxerande effekt.
 2. Traditionellt har extrakt från roten även används vid reumatiska besvär och som aptitretande medel.
 3. Innehållsämnen: I roten finns bland annat inulin.
 4. I mjölksaften finns taraxerol, taraxsterol och harts, plus bitterämne.
 5. I bladen återfinns luteolin och apigeninglykosider samt och C.

Innehåller även kolhydrater, betakaroten, kalium, flavonoider, oljesyra, linolsyra och tanniner. Biverkningar: Kan ge hudallergier och eksem. Vid höga doser förekommer besvär med magsmärtor, diarré, halsbränna och gasbildning. Färska stjälkar och mjölksaft kan verka irriterande på barnhud.

År maskros invasiv?

Varför räknas inte maskrosor som invasiva växter? Hur Bli Av Med Maskrosor I Gräsmattan Vackert gula maskrosor fyller en hel äng. Trots att de kan finnas i väldiga mängder är maskrosor inte klassade som invasiva eftersom de här hemma i den svenska floran. Maskrosor finns det förresten nästan 500 olika arter av i Sverige! Bilden är tagen av Pixel2013.

 1. Varför klassas inte maskrosen som invasiv växt? Den tar ju över fullständigt överallt om den bara får chansen.
 2. Endast arter som inte förekommer naturligt i landet kan klassas som invasiva främmande arter och maskrosor hör definitivt till vår naturliga flora.
 3. Dessutom är “maskros” inte en enda art utan det finns nästan 500 olika maskrosarter i landet och många av dem är snarare utrotningshotade än invasiva (särskilt de som är knutna till naturbetesmarker och kalkrika kärr).

– Torbjörn Tyler : Varför räknas inte maskrosor som invasiva växter?

Vad år budskapet med maskrosen?

Margit Bethlen, 1927 – 1970, var en författare från Budapest i Ungern, som har skrivit en del kända noveller. Under min lärarutbildning på Högskolan i Falun, under tidigt 1990-tal, studerade vi olika skönlitterära former, bland annat noveller. Jag mötte då för första gången novellen Maskrosen.

År maskros fridlyst?

Jämtlandsmaskros Hur Bli Av Med Maskrosor I Gräsmattan Foto: Maano Aunapuu Jämtlandsmaskros tillhör gruppen strandmaskrosor. Den har långa, smala blad och en för maskrosor utmärkande orangeröd blomma som vanligen förblir mer eller mindre stängd under blomningen. Den saknar vegetativ förökning, och frön bildas utan befruktning.

Fröna har en hårpensel som gör att de kan sväva iväg och spridas framför allt med vinden, men även kortare sträckor med vatten och via djur. Jämtlandsmaskrosen föredrar fuktiga livsmiljöer utan högvuxen vegetation. Den växer på stränder längs sjöar och vattendrag, och på strandängar som kan vara både naturliga och kulturskapade genom bete och slåtter.

Jämtlandsmaskros finns enbart i Norden, och nittionio procent av lokalerna finns i Sverige. Merparten av jämtlandsmaskrosorna hittas i Jämtland, men den förekommer även i Medelpad, Härjedalen samt i vissa delar av Lappland. Arten är fridlyst, och klassas som sårbar (VU) i den svenska rödlistan (ArtDatabanken 2015) då förekomsten är kraftigt fragmenterad och antalet reproduktiva individer fortsätter att minska.

 1. Den största enskilda faktorn bakom jämtlandsmaskrosens tillbakagång bedöms vara vattenkraftens exploatering av vattendrag och sjöar.
 2. Därnäst bedöms nedgången bero på upphörd hävd i naturliga fodermarker.
 3. De miljöer som åtgärdsprogrammet fokuserar på är naturliga och kulturskapade strandängar samt hävdade marker med förekomst av jämtlandsmaskros.
You might be interested:  Svamp I Underlivet Barn 3 Är?

Det behövs information till berörda aktörer, hydrologisk återställning av vattendrag samt förbättrade rutiner hos myndigheter när det gäller artskydd vid tillsyn av pågående vattenreglering. Dessutom behövs det fortsatt skötsel av lokaler som är hävdberoende samt viss restaurering av igenvuxna livsmiljöer.

Hur gör man maskros te?

Så här gör du té på maskrosblommor (torka dem och ha hela året!) Maskrosen finns i hela Sverige och kan plockas från april och fram till tidig höst. Maskrosen innehåller speciellt mycket av vitamin A, C och B- vitaminer. Maskrosen är även unik för att den innehåller ett ämne som heter lecithin, vilket är viktigt för att vi ska kunna bryta ner fetter lättare.

Lecitin är ett ämne som annars inte är lätt att få i sig som vegan, så därför är det väldigt bra att utnyttja dessa härliga maskrosblommor som blomstrar till oss! Torkade maskrosor håller sig året runt, så passa på nu att torka mycket! Maskrosens bitterämnen stimulerar även gallproduktionen och förbättrar matsmältningen.

Maskrosen är som en naturlig avgiftare och blodrenare. Maskros är också bra mot reumatism och vid värk, även grymt bra mot träningsvärk och muskelvärk, så ta en kopp maskrosté efter ett träningspass vettja! Du kan även skölja kroppen utvändigt med maskrosté (självklart när det svalnat då) för att stimulera musklerna och rörligheten i kroppen.

 • Så här torkar du blommorna till maskrosblommor: Plocka maskrosblommor mitt på dagen och vid torrt väder.
 • Är du kommit in bör du fixa iordning dem så fort som möjligt och torka dem eftersom maskrosblommor inte håller sig länge.
 • Ta bort den lilla gröna “knoppen” som blomman sitter på (se video ovan) och lägg ut de gula blommorna på en plåt, de vita luddet får gärna vara kvar.

Torka blommorna i torkugn ca 6 timmar på 42 grader, eller i vanlig ugn på låg temperatur, alternativt bre ut dem på ett lakan, handduk eller liknande och låt torka framme utan ugn i ca 4-5 dagar. Förvara de torkade blommorna i en tät sluten burk, gärna glasburk.

Är maskrosor urindrivande?

Maskrosen stimulerar bukspottkörtel och lever – Maskrosen innehåller mycket bitterämnen men läkeörtens blad och rot kan läggas i kallt vatten en stund för att minska den bittra smaken. Maskrosens läkande egenskaper och bitterämnena kan bidrar till bättre aptit och stödjer kroppens nedbrytning av fetter.

 1. Maskrosen har starkt urindrivande egenskaper och den bittra smaken sätter igång utsöndringen av matsmältningsenzymer och galla från levern samtidigt som bukspottkörteln stimuleras till att reglera blodsockret.
 2. Maskrosens blad kan användas i sallader, pesto och smoothie.
 3. Rötterna kan exempelvis användas som utfyllnad i gratänger och biffar.

Roten är däremot väldigt besk och man bör koka den ett par gånger. Maskrosens blommor saknar bitterämnen och smakar sött och gott.

Vad kan man använda istället för Roundup?

Glyfosat, som är den aktiva substansen i bland annat ogräsmedlet Roundup, är ett mycket omdiskuterat medel. Just nu finns det flera olika förslag både från svenska regeringen och Kemikalieinspektionen för att begränsa användningen. Inget av dessa är dock ännu beslutade.

 • Under 2018 kommer det fortfarande att vara tillåtet att sälja Roundup, som är det vanligaste glyfosatmedlet för hemträdgården.
 • Varje år används 600–700 ton glyfosat i Sverige, berättar Peter Bergkvist på Kemikalieinspektionen.
 • Av detta är det cirka 10 ton som används i hemträdgårdar.
 • Den här användningen vill inspektionen få ner.

Ett miljövänligt alternativ till Roundup är produkter som innehåller pelargonsyra, de har varumärket Finalsan och heter Ogräseffekt och Mosseffekt. De senaste åren har även en annan metod som sägs vara helt miljövänlig börjat användas.98-gradigt vatten! Den är effektiv mot alla typer av ogräs, mossa och alger.

Kan man ta bort ogräs med salt?

Tips på hur du får bukt med ogräs – Rensa för hand Att rensa för hand är en bra metod mot de minsta ogräsplantorna. En dyna eller knäskydd att avlasta knäna med, välsittande trädgårdshandskar och en bra ljudbok och det kan till och med vara en trevlig syssla.

Rensa med handverktyg Det finns många olika handverktyg för rensning. Allt från markrosjärn, ogräshacka och ergonomisk ogräsupptagare till hjulhacka. De kräver lite energi men fungerar bra på inte alltför stora ytor. Rensa med maskin Om du har större ytor med ogräs kan det vara idé att ta till maskiner i stället för handkraft.

Vid radodling kan en jordfräs komma väl till pass. Med din vanliga gräsklippare får du bukt med de ogräs som inte gillar att kapas, t ex kirskål och nässlor. Efter ett antal klippningar orkar de inte komma igen i samma utsträckning och med tiden blir du av med dem.

 • Väv genom marktäckning Att täcka marken där du har stora mängder ogräs är en metod som kan fungera bra men som inte är så vacker att se i sin trädgård.
 • Den rekommenderas när du har en undanskymd yta där marktäckningen kan pågå lite utanför det dagliga synfältet.
 • För att täcka marken så använder du till exempel plast, väv eller tidningar som inte släpper igenom ljus.

Marktäckning är en långsam metod som kan ta månader och ibland år. Ättika mot ogräs Ättika har många användningsområden och du kan använda så kallad ogräsättika på din tomt. Det är en metod som lämpar sig där ogräset är koncentrerat till en yta utan annan växtlighet som du vill behålla.

 1. Ättikan påverkar även det som växer intill och det är svårt att vara väldigt precis när du vill behandla bara ogräset.
 2. Behandla till exempel mellan plattor på en altan och i grusgångar med ogräsättika.
 3. Salt mot ogräs En metod som inte rekommenderas är salt mot ogräs.
 4. Det går att behandla med grovsalt till exempel i stenläggningar och liknande men när saltet vattnas ner påverkar det jorden på ett negativt sätt.

Hög salthalt ger växter som du vill behålla sämre förutsättningar att ta upp näring och vatten ur jorden. Skulle du vilja få hjälp med din trädgård? Våra erfarna trädgårdsmästare och skickliga trädgårdsarbetare står redo att hjälpa dig med och trädbeskärning! När du sköter om din gräsmatta kan gräset konkurrera ut ogräset

Vad är det för skillnad på ättika och ogräsättika?

Är det skillnad på vanlig ättika och ogräsättika? – I grunden är det ogräsättika och vanlig ättika samma sak, men till skillnad från mat-ättikan så är den för trädgården smutsig och innehåller ofta tillsatser som är tänkt att göra den mer effektiv som ogräsmedel.

En ättika för trädgårdsbruk tillverkas ofta från restprodukter från andra kemiska industriprocesser medan tillverkningen av livsmedels-ättika är noga kontrollerad och reglerad. Använd aldrig ogräsättika i hushållet, varken till matlagning, tvätt av kläder eller andra saker du använder livsmedels-ättika till.

Det aktiva ämnet är alltså ättikssyra. Det är samma ämne i den vanliga mat-ättikan som du köper i vanliga livsmedelsaffärer. Så även om du alltså aldrig ska använda ogräsättika i hushållet så kan du göra tvärtom, du kan späda ättika från livsmedelsaffären och använda i trädgården.

You might be interested:  Hur Kan Man Få Svamp I Underlivet?

Vilka insekter gillar maskrosor?

Hur Bli Av Med Maskrosor I Gräsmattan Vildbin som letar mat i en maskros. Foto: Erik Hansson De är vanliga, fina, blommar under en lång säsong, uppskattas av pollinatörer och varenda del av dem går att äta. Det är egentligen ett mysterium att inte maskrosor är mer populära. En gräsmatta full med dessa knallgula blommor borde väcka glädje snarare än bekämpningsmani.

 1. Ska vi vara noga är “maskros” egentligen inte tillräckligt specifikt uttryckt.
 2. Det finns nämligen ungefär 1 000 olika arter i maskrossläktet i Skandinavien och även i en gräsmatta kan det hittas tiotals olika arter.
 3. Många av dem är dock oerhört lika varandra.
 4. Maskrosor är en av de viktigaste nektarkällorna bland arterna som vanligen anses vara ogräs” Studien ” Opportunities and threats for pollinator conservation in global towns and cities ” Att maskrosor ofta benämns som “ogräs” handlar delvis om vår konstiga syn på allt som är önskvärt och icke önskvärt i trädgården, men det beror kanske också på att det faktiskt finns en samling maskrosor på ungefär 500 småarter som kallas just “ogräsmaskrosor”.

Visst kan de vara lite jobbiga att gräva upp och de sprider sig effektivt, men det finns verkligen betydligt värre växter att ha utspridda i trädgården. Hur Bli Av Med Maskrosor I Gräsmattan Du kanske inte behöver ha sådana här mängder av maskrosor i din gräsmatta, men att åtminstone spara grupper av maskrosor uppskattas av pollinatörer. Foto: Erik Hansson 100 småblommor i varje blomkorg För att se skillnad på olika maskrosor måste dels bladen studeras, men också blommorna och här kanske nästa överraskning kommer.

Det som de flesta kanske tänker på som blomman (det gula “huvudet” på stjälken) är egentligen upp till 100 småblommor. På bilden ovan är vildbina på väg ner i varsin blomma. Maskrosor tillhör de korgblommiga växterna som ser ut ungefär som en färdig, noggrann och extremt färgkoordinerad bukett. Den här formen på blommorna uppskattas av insekter.

De är perfekta landningsplattformar för större flygfän och eftersom de är öppna är det lätt för pollinatörer att komma åt födan. Värre är det med blommor som ser ut som “cheerleader-bollar” där man måste bläddra bland bladen för att komma åt nektar och pollen.

 • Sådana blommor försvårar för insekterna.
 • Håller igång länge En annan fin egenskap hos maskrosorna är att de blommar under stora delar av året.
 • De kan vara bland de första som slår ut om våren och bland de sista som vissnar på hösten.
 • Det är precis den sortens blommor som rekommenderas i de flesta guider till biologisk mångfald.

Inte minst för årets första bin som behöver alla födokällor de kan hitta tidigt på våren. “En hög andel av nektarproduktionen tidigt på våren stod inhemska ogräsarter för – speciellt maskrosor” Studien ” Food for Pollinators: Quantifying the Nectar and Pollen Resources of Urban Flower Meadows ” Förutom humlor och andra bin besöks maskrosor också av skalbaggar, fjärilar och blomflugor. Hur Bli Av Med Maskrosor I Gräsmattan Maskrosens stadier från knopp till fröställning. Vill du inte att de ska spridas? Knipsa av knopparna efter blomningen och innan de bildat fröbollarna. Foto: Joe MiGo, CC BY-SA 3.0. Förutom att maskrosor är generösa med mat åt andra djur är de egentligen konstigt förbisedda som mat åt oss människor.

Det går att äta hela växten, från blommorna till rötterna. Smaken på bladen påminner en del om ruccola, som för övrigt växer vilt i Sverige under namnet senapskål. Men de är godast på våren. Resten av året går det att göra te på bladen och blommorna. Dessutom ska det gå att rosta rötterna för att göra kaffesubstitut.

Rötterna ska då torkas, hackas, rostas och sedan malas. Låt sedan dra i kokande vatten, Blommorna kan du göra sirap på. Som om inte alla dessa användningsområden räckte har forskare vid Washington university kommit fram till att maskrosornas små frön är perfekta att använda som pipett i laboratoriemiljö.

Ett liknande, lika bra redskap är tydligen svårt att köpa in enligt forskarna. “En tysk studie har funnit maskrospollen på hela 71 olika biarter.” Ola Jennersten i boken “Naturlycka” Om du tycker det ser för rörigt ut med att spara alla blommor som skjuter upp i gräsmattan – spara åtminstone små gräsmatteholmar med maskrosor, röllika, tusensköna, vitklöver eller vad som kommer upp hos dig.

Glöm inte sedan att hålla koll på alla småkryp som kommer dyka upp i din lite mer färgglada del av gräsmattan. Får du för många maskrosor är det bara att börja bekämpa dem genom att äta upp dem. Källor: Phys.org, Introduced Species Summary Project, The Guardian, University of Texas och Yle

Är maskrosor urindrivande?

Maskrosen stimulerar bukspottkörtel och lever – Maskrosen innehåller mycket bitterämnen men läkeörtens blad och rot kan läggas i kallt vatten en stund för att minska den bittra smaken. Maskrosens läkande egenskaper och bitterämnena kan bidrar till bättre aptit och stödjer kroppens nedbrytning av fetter.

 1. Maskrosen har starkt urindrivande egenskaper och den bittra smaken sätter igång utsöndringen av matsmältningsenzymer och galla från levern samtidigt som bukspottkörteln stimuleras till att reglera blodsockret.
 2. Maskrosens blad kan användas i sallader, pesto och smoothie.
 3. Rötterna kan exempelvis användas som utfyllnad i gratänger och biffar.

Roten är däremot väldigt besk och man bör koka den ett par gånger. Maskrosens blommor saknar bitterämnen och smakar sött och gott.

När Fröar maskrosor?

Maskrosen är perenn, inte tvåårig. Fröer kan också ligga länge i jorden och vänta på rätt förhållande för att gro. När man gräver och rensar i sina raatter medför det ofta att frön som legat för dupt för att gro nu nås av ljuset och snart växer det saker i rabatten man aldrig planterat

Hur kan maskrosor växa genom asfalt?

Hur kan en växt bryta sig genom asfalt? Men ser ofta ogräs som har skjutit upp genom beläggningen på vägar och trottoarer. Hur klarar växten av det, när den är så mjuk att man kan mosa den mellan fingrarna? Förklaringen på fenomenet handlar om hydraulik. Inom fysiken är det välkänt att det är nästan omöjligt att pressa samman vätska. Fenomenet används i många tekniska sammanhang, där man pumpar vätska, i regel olja, fram och tillbaka mellan olika tankar. Man kan till exempel lyfta mycket tunga saker med hydraulik utan att behöva speciellt mycket kraft.

 1. Om man med en liten kolv pressar in vätska i ett stort kärl kommer mängden vätska i det stora kärlet att öka endast en aning.
 2. Om det ligger ett föremål på ytan kommer det emellertid att lyftas med upp även om det är tungt.
 3. Den lilla kolven måste visserligen röra sig en lång bit, men man behöver inte använda mycket kraft för det.

I princip är det samma sak som sker i en växt som gror under ett lager med asfalt. Växten suger upp vatten och pumpar in det i cellerna, som utvidgar sig. Cellerna består till övervägande delen av cellulosa, som inte kan pressas sönder, och vattnet inne i dem kan inte heller pressas samman.