Är Gran Canaria Med I Eu?

23.03.2023 0 Comments

Är Gran Canaria Med I Eu
Hemresa från icke EU-land – Kanarieöarna (Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote och Teneriffa) räknas inte som EU-land. Du får införa varor för maximalt 4.300 kr utan att betala tull och skatt.

Är Gran Canaria i EU?

Euron utanför Europa 24 januari 2017 (uppdaterat den: 1 februari 2020) Runt 346 miljoner människor i euroområdet använder eurosedlar och euromynt i sina dagliga liv. Men visste du att euron också används utanför Europeiska unionen och till och med utanför vår världsdel? Ta reda på var! Kanarieöarna är en ögrupp i Atlanten och är en självständig spansk region.

 • De är en utomeuropeisk del av EU och är en del av euroområdet även om de inte geografiskt sett tillhör Europa.
 • Ceuta och Melilla är två självständiga spanska städer som ligger på Afrikas norra kust.
 • Medelhavet skiljer dem från spanska fastlandet.
 • Eftersom de är en del av Spanien tillhör de EU.
 • Därför betalar invånarna i städerna med euro.

Azorerna och Madeira är två ögrupper i Atlanten och är självständiga portugisiska regioner. Precis som Kanarieöarna är de utomeuropeiska delar av EU och är därför med i euroområdet. Mayotte och Réunion är två öar som ligger i Indiska oceanen, väster respektive öster om Madagaskar.

Båda två är franska utomeuropeiska departement och därför även utomeuropeiska delar av EU. De som bor där betalar således med euro. Saint Pierre och Miquelon är en ögrupp utanför Kanadas östkust och är ett franskt utomeuropeiskt förvaltningsområde. Det betyder att de är en del av Frankrike, men inte en del av EU.

Öarna har ett avtal med EU om att få använda euron. Franska Guyana är ett franskt utomeuropeiskt departement som ligger på Sydamerikas norra atlantkust. Då det är en del av Frankrike räknas det som en utomeuropeisk del av EU och tillhör därför euroområdet.

Öarna Guadeloupe och Martinique är franska utomeuropeiska departement i Västindien och därmed med i EU. Saint Martin är sedan 2007 ett utomeuropeiskt förvaltningsområde, men är fortfarande med i EU. Det utomeuropeiska förvaltningsområdet Saint-Barthélemy, som inte är del av EU, har ett monetärt avtal med EU om att få använda euron.

De europeiska mikrostaterna Andorra, Monaco, San Marino och Vatikanstaten är inte med i EU, men de har monetära avtal med EU. Det betyder att befolkningen som bor här använder euron som officiell valuta. De fyra staterna får dessutom ge ut en begränsad, egenutformad upplaga av mynt.

Vad tillhör Gran Canaria?

Fakta om Gran Canaria Spanien Gran Canaria är den tredje största ön av de 13 öarna i ögruppen Kanarieöarna i Atlanten. Ön tillhör Spanien men ligger utanför Afrikas kust. Ytan är på 1532 km² och invånarantalet på ön är ca 800 000 varav drygt hälften bor i huvudstaden Las Palmas.

Är Kanarieöarna ett land?

Kanarieöarna är en del av Spanien (som är en del av EU/EES), så samma priser gäller på Kanarieöarna som i Spanien.

Var är det mest solsäkert på Kanarieöarna?

Puerto Rico är en av Gran Canarias mest solsäkra orter. Här skiner solen 340 dagar om året.

Måste man ha pass till Kanarieöarna?

Vid in- och utresa till/från Spanien (inklusive Kanarieöarna och Balearerna) krävs giltig resehandling (pass eller nationellt id-kort). Resehandlingen behöver inte ha längre giltighetstid än tills hemresan ägt rum. Svenska barn och ungdomar under 18 år behöver endast giltigt pass för att resa.

Vilka länder är inte Me i EU?

Ryssland. Albanien, Montenegro och Nordmakedonien. Bosnien och Hercegovina, Kosovo*, Serbien och Ukraina. Andorra och San Marino.

Vad är billigt på Gran Canaria?

alkohol – Eftersom Gran Canaria är ett frihandelsområde är det betydligt billigare att köpa alkohol här. Det kan därför vara värt att köpa en flaska att ta med hem till barskåpet. Har du förälskat dig i de kanariska vinerna finns det verkligen pengar att spara här.

Vilka Corona regler gäller på Gran Canaria?

Vilka intyg krävs för inresa till Spanien? Vad gäller om jag redan är vaccinerad eller har antikroppar? Den 2 juni lyfte Spanien kravet för resenärer från EU samt Schengenländer att visa EU:s digitala Covidintyg eller EU- likvärdig Covid -19 vaccination/ negativt intyg på aktiv infektion/ tillfrisknandeintyg.

Vilken kanarieö är varmast i januari?

Ganska varmt i januari: 18-22 grader

Luft – dag Luft – natt Resmål
21° 14° Spanien, Gran Canaria
21° 15° Spanien, Teneriffa
20° 13° Spanien, Fuerteventura
20° 13° Spanien, Lanzarote

Vilket land äger Kanarieöarna?

Kanarieöarna (Islas Canarias)
Region
Flagga Symbol

/td> Land Spanien Städer Santa Cruz de Tenerife, Las Palmas de Gran Canaria Koordinater 28°6′N 15°24′V / 28.100°N 15.400°V Area 7 447 km² Folkmängd 2 118 516 (2010) Befolkningstäthet 284 invånare/ km² Tidszon WET ( UTC+0 ) – sommartid WEST ( UTC+1 ) Geonames 2593110

Tajinaste ( Teide, Teneriffa). Kanarieöarna ( spanska : Islas Canarias, av latinets Insulae canariae, “Hundöarna”, efter det latinska ordet Canis vilket betyder hund) är en spansk ögrupp och autonom region, belägen i Atlanten, utanför Afrikas västra kust.

Öarna är belägna cirka 1 500 km från Madrid och deras avstånd till Afrika är mellan 95 och 450 kilometer. Kanarieöarna räknas geografiskt till Afrika, men politiskt till Europa. Ögruppen består av sju större öar: Teneriffa, Fuerteventura, Gran Canaria, Lanzarote, La Palma, La Gomera, El Hierro men även sex mindre obebodda öar.

Befolkningen är huvudsakligen koncentrerad till de två huvudstadsöarna: cirka 43 % på ön Teneriffa och 40 % på ön Gran Canaria. Huvudstaden delas mellan städerna Las Palmas de Gran Canaria och Santa Cruz de Tenerife,

Vilket språk pratar man i Gran Canaria?

¿Hablas Español? Talar du spanska? Även om öborna visst talar castellano, så har deras dialekt mer gemensamt med den latinamerikanska spanskan och sydamerikanska länder som Kuba, Venezuela och Puerto Rico, än med den spanska som talas på det spanska fastlandet.

 1. Det är inte bara dialekten som kanarier har gemensamt med Sydamerika, utan också en hel del ord – ett levande bevis på de relationer och folkomflyttningar som varit mellan Kanarieöarna och länderna i Latinamerika.
 2. Vanligtvis uttalar kanarier inte “s” i slutet på ord och “z” läspas inte som på det spanska fastlandet, utan uttalas som “s”.

“C” som står framför “i” eller “e” uttalas också som “s”. Kanarierna kortar också orden och drar ihop dem och det gör att man som besökare mest blir förvirrad när man lyssnar. Det ursprungliga guanche-språket är utdött, men flera ord har överlevt till våra dagar, särskilt när det handlar om namn på platser.

Det är namn som ofta börjar på “gua”, som uttalas “ua”. Den lokala dialekten är vanligare ute på landsbygden än i storstäderna. Men som besökare behöver man inte lägga sig till med den lokala dialekten, för fastlandsspanska går lika bra. Om man inte är så bra på spanska, så kan många kanarier lite engelska och kanske också ett eller annat ord på andra västeuropeiska språk, som franska, tyska, italienska och portugisiska.

Om man tar sig utanför de stora orterna och städerna, så är det bra att ta med sig ett lexikon. Man kan ju också använda sig av internet för att lära sig språket. Det finns flera olika websidor där man kan lära sig grundläggande spanskt vokabulär och det finns flera översättningsverktyg man kan hitta.

Vilken av Kanarieöarna är varmast i februari?

Publicerad 8 december 2021 Vinterns resmål gäller fortfarande och söker du behaglig värme, ungefär som svensk sommar, är det till något av dessa resmål du ska åka. Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote och Teneriffa har alla behaglig värme året runt.

 1. Det är ett perfekt resmål för oss svenskar som bara vill vara borta en vecka och inte ha för lång flygtid.
 2. Gran Canaria har varmast väder med temperaturer upp emot 22 grader och det är mestadels uppehåll.
 3. De andra öarna har en medeltemperatur på cirka 17-19 grader på dagarna.
 4. Puerto Rico på södra Gran Canaria är ett av öarnas mest solsäkra resmål och oftast det med högst temperatur.

Charter och paket till Kanarieöarna i februari De mest populära resmålen i Egypten ligger på Hurghadakusten och här råder behagliga vintrar. Både Hurgadakusten och Marsa Alam-kusten har väder som påminner om den svenska sommaren. Temperaturen når ofta upp till cirka 22 grader och en fördel här är att det regnar väldigt sällan.

 1. På natten kan temperaturen sjunka till runt 9 grader, så ta med en extra tröja eller jacka.
 2. Vattentemperaturen ligger på mellan 19 och 22 grader.
 3. Charter och paket till Egypten i februari Aqabaviken med badorterna Aqaba och Tala Bay har ett skönt klimat i februari.
 4. Temperaturen ligger vanligtvis mellan 17-20 grader och det är få regndagar.

I havet är temperaturen cirka 18 grader. Det kan även här vara bra att ta med sig en extra tröja eller jacka då det på kvällen och natten kan sjunka till runt 11 grader. Charter och paket till Jordanien i februari På resmålen Agadir, Marrakech och Taghazout är temperaturen ungefär densamma i februari.

Medeltemperaturen mitt på dagen ligger på 19-21 grader. Havstemperaturen i Agadir och Taghazout ligger runt 16 grader, så se till att boka ett hotell med uppvärmd pool om du är sugen på att bada. Kvällarna kan vara lite kyliga så klä dig inte för tunt. Charter och paket till Marocko i februari För att få lite varmare väder och havstemperaturer över 20 grader behöver du åka lite längre bort och gärna vara borta i två veckor.

Kap Verde är ögruppen utanför Afrikas östkust med solsäkert och varmt klimat året runt. I februari är temperaturen runt 24 grader mitt på dagen. I havet är det 22 grader vilket betyder att det är badvänligt. På kvällarna och nätterna håller sig temperaturen kring 18 grader.

Det regnar sällan, dock kan det vara blåsigt. Charter och paket till Kap Verde i februari Året runt-resmål med väldigt höga temperaturer under våra sommarmånader. Det är skönare temperaturer under vinterhalvåret. I Dubai och Abu Dhabi är temperaturen i februari runt 24 grader på dagen och 21 grader i vattnet.

På kvällen och natten sjunker temperaturen ner till 14 grader. Det kan komma enstaka regnskurar under februari månad. Charter och paket till Förenade Arabemiraten i februari Vill du få riktigt varmt väder med ljumna nätter och badvänliga temperaturer i havet? Då får du bege dig längre bort, och gärna vara borta i minst två veckor.

Här är resmålen med minst 28 grader på dagarna. Till Mexiko kan du åka året runt och nästan alltid räkna med temperaturer över 30 grader. Det är dock under våra vintermånader som det regnar som minst i Mexiko. Februari har cirka 30 grader på dagarna och 18 grader på nätterna. I havet är det 25 grader varmt, alltså en riktigt skön badtemperatur.

I snitt regnar det cirka 7 dagar i februari. Charter och paket till Mexiko i februari Maldiverna är bäst att åka till i december-februari. Det är få regndagar och medeltemperaturen ligger på 30 grader. I havet kan du njuta av 29 härliga grader och på nätterna är det 24 grader.

 • Det krävs alltså ingen tung packning när du ska resa till Maldiverna.
 • Charter och paket till Maldiverna i februari I februari har i stort sett hela Thailand ett varmt och härligt klimat.
 • Temperaturen dagtid är runt 33 grader.
 • På kvällarna och nätterna är det sköna 24 grader.
 • Behöver du svalka dig? I havet är det hela 27 grader, skönt men inte speciellt svalkande! Det kommer knappt något regn under februari så passa på att njuta.

Charter och paket till Thailand i februari Här är det hett i stort sett året runt. Temperaturen ligger på runt 32 grader mitt på dagen. Kvällarna och nätterna är också varma med temperaturer på 22 grader. Havet är badvänligt med sköna 29 grader. Charter och paket till Sri Lanka i februari För dig som söker något mer häftigt och spännande resmål, välj Brasilien och Rio de Janeriro.

Vad är bäst Teneriffa eller Gran Canaria?

De östra öarna; Gran Canaria, Fuerteventura och Lanzarote är perfekta om du prioriterar sol och bad med närhet till större stränder, diskotek och livliga gågator. Om du vill va ha lite av allt kanske Teneriffa istället passar dig bäst. Ön erbjuder en kombination av livlig miljö och fantastiskt natur.

Hur varmt är det i Gran Canaria på vintern?

Under vintern dagstemperatur strax över 20 grader och regn mest i form av kortvariga skurar. Det kan då också bli mulna dagar, under vintern kanske upp till en vecka. På södra delen av Gran Canaria är det så mycket som ca 300 soldagar per år.

När är det bäst väder på Gran Canaria?

Vdret p Gran Canaria – Klimatet p Gran Canaria r subtropiskt, allts varmt ret om. De nordligaste delarna fr lite mer regn under vintermnaderna men inga strre mngder. I april brjar temperaturen att stiga och nr drygt 20 grader dagtid med kallare ntter. I juni r den skna sommaren igng med temperaturer p runt 26 grader, augusti r den varmaste sommarmnaden men tack vare lg luftfuktighet r de varma temperaturerna behagliga.

Kan man dricka kranvattnet på Gran Canaria?

Du kan dricka kranvattnet på Gran Canaria men du ska räkna med att det smakar klor eller salt. De flesta väljer därför att köpa vatten på flaska, vilket finns i alla affärer som säljer matvaror. Vattenflaskorna på Gran Canaria är endera ‘sin gas’ (utan kolsyra) eller ‘con gas’ (med kolsyra).

Kan man resa till Gran Canaria med körkort?

Senast kontrollerat: 06/01/2023 Coronaviruset: Resa igen på ett säkert sätt Om du är EU-medborgare behöver du inte visa ditt id-kort eller pass när du reser mellan två Schengenländer. Du behöver inte visa upp ditt pass vid gränserna inom Schengenområdet en, men det är alltid bäst att ta med sig passet eller id-kortet eftersom du kan behöva styrka din identitet om du till exempel blir stoppad av polisen eller om du ska flyga.

Kan man resa med svensk id-kort inom EU?

Uppe­hålls­till­stånd enligt EU:s massflyktsdirektiv – EU har beslutat om att aktivera massflyktsdirektivet. Det innebär att du som är ukrainsk medborgare kan få tidsbegränsat uppehållstillstånd. Även du som är tredjelandsmedborgare eller statslös kan få tidsbegränsat uppehållstillstånd om du har beviljats internationellt skydd i Ukraina.

För att omfattas av direktivet ska du ha lämnat Ukraina efter den 24 februari 2022. Familjemedlemmar till ovan nämnda personkategorier omfattas också av direktivet. Vissa begränsningar finns. Genom en regeländring som började gälla den 26 april 2022, kan även du som har rest in och vistats i Sverige under perioden den 30 oktober 2021 – 23 februari 2022 få tillfälligt skydd i Sverige.

Det gäller bland annat om du som ukrainsk medborgare eller bosatt i Ukraina reste hit på besök och sedan har stannat kvar i Sverige efter att säkerhetsläget i Ukraina försämrades. För att ansöka måste du registrera dig och visa upp ett biometriskt hemlandspass eller andra ukrainska identitetshandlingar, samt lämna fingeravtryck och fotograferas hos Migrationsverket,

Får man ta med mat till Gran Canaria?

Ta med animaliska produkter, livsmedel eller växter på resan i EU – Your Europe På den här sidan Senast kontrollerat: 29/04/2022 Om du reser inom EU kan du ta med dig kött- och mjölkprodukter bara de är för eget bruk, Du får också ta med dig växter och växtprodukter, t.ex.

snittblommor, frukt eller grönsaker, om de har odlats i ett EU-land och är fria från skadedjur och sjukdomar. Det här gäller för alla de 27 EU-länderna, Andorra, Island, Liechtenstein, Norge, San Marino och Schweiz. De här reglerna gäller också när du transporterar kött-, mjölk- eller växtprodukter i bagaget, beställer dem på nätet eller får dem på posten.

Vid lokala utbrott av djursjukdomar eller skadegörare kan det införas begränsningar om hurdana och hur många produkter du får ta med dig.

Vilka länder är med i EU lista?

Medlemsstaterna i Europeiska unionen (EU) är Finland, Nederländerna, Belgien, Bulgarien, Spanien, Irland, Italien, Österrike, Grekland, Kroatien, Cypern, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Portugal, Polen, Frankrike, Rumänien, Sverige, Tyskland, Slovakien, Slovenien, Danmark, Tjeckien, Ungern och Estland.

Vilket land vill gå med i EU?

*Storbritannien gick med i EU 1973 men lämnade 2020.

Är hela Spanien med i EU?

Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Frankrike, Finland, Grekland, Irland, Italien, Kroatien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Österrike, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Sverige, Tjeckien, Tyskland, Ungern.

Är Spanien me di EU?

Medlemsstaterna i Europeiska unionen (EU) är Finland, Nederländerna, Belgien, Bulgarien, Spanien, Irland, Italien, Österrike, Grekland, Kroatien, Cypern, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Portugal, Polen, Frankrike, Rumänien, Sverige, Tyskland, Slovakien, Slovenien, Danmark, Tjeckien, Ungern och Estland.

Vilken kontinent ligger Gran Canaria?

Kanarieöarna (Islas Canarias)
Region
Flagga Symbol

/td> Land Spanien Städer Santa Cruz de Tenerife, Las Palmas de Gran Canaria Koordinater 28°6′N 15°24′V / 28.100°N 15.400°V Area 7 447 km² Folkmängd 2 118 516 (2010) Befolkningstäthet 284 invånare/ km² Tidszon WET ( UTC+0 ) – sommartid WEST ( UTC+1 ) Geonames 2593110

Tajinaste ( Teide, Teneriffa). Kanarieöarna ( spanska : Islas Canarias, av latinets Insulae canariae, “Hundöarna”, efter det latinska ordet Canis vilket betyder hund) är en spansk ögrupp och autonom region, belägen i Atlanten, utanför Afrikas västra kust.

 1. Öarna är belägna cirka 1 500 km från Madrid och deras avstånd till Afrika är mellan 95 och 450 kilometer.
 2. Anarieöarna räknas geografiskt till Afrika, men politiskt till Europa.
 3. Ögruppen består av sju större öar: Teneriffa, Fuerteventura, Gran Canaria, Lanzarote, La Palma, La Gomera, El Hierro men även sex mindre obebodda öar.

Befolkningen är huvudsakligen koncentrerad till de två huvudstadsöarna: cirka 43 % på ön Teneriffa och 40 % på ön Gran Canaria. Huvudstaden delas mellan städerna Las Palmas de Gran Canaria och Santa Cruz de Tenerife,

Är Kanarieöarna samma som Gran Canaria?

Kanarieeöarna – resterna av det sjunkna Atlantis? I Teneriffas gamla universitetsstad La Laguna kan man nästan tro sig vara i en scenografi till en film om kolonialtiden. Kan detta verkligen vara samma ö som också hyser gigantiska betongblaffor av sammanväxta hotellkomplex, som i Playa de las Americas i söder? Kanarieöarna är inte bara namnet på en ögrupp, det kan också sägas vara ett begrepp för det slags massturism som av de som anser sig resa mer kultiverat brukar sammanfattas i fyra S: sol, sand, sprit och sex.

 • De första svenska charterturisterna anlände till Teneriffa 1956 efter en äventyrlig och ansträngande resa, och välkomnades av borgmästaren i Santa Cruz.
 • Ännu på 1960- talet var en utlänning en sensation och en sevärdhet ute i byarna, men numera kommer sammanlagt långt över tio miljoner turister per år till öarna som romarna kallade “De lyckliga”.

I boken “Kanariska solvarv” lutar Sverre Holmsen åt teorin att öarna skulle vara resterna av det sjunkna Atlantis. Också Platon lär ha varit inne på samma linje, men man kan leka med tanken på vad han skulle ha sagt om han hade fått uppleva det alkoholdränkta festkaoset på en karaokebar i Puerto de la Cruz.

 • Den vulkaniska ögruppen har sitt namn efter de stora hundar som en gång fanns här – Insulae canariae betyder Hundöarna på latin.
 • De sju större öarna är Gran Canaria, Teneriffa (Tenerife), Fuerteventura, Lanzarote, La Palma, Gomera och Hierro, dessutom finns fem mindre öar.
 • Av de omkring 1,5 miljoner invånarna lever ungefär hälften på Teneriffa.

Det är också den största ön, och trots att dess yta bara motsvarar två tredjedelar av Gotlands, ryms här ändå jätten Pico de Teide med sina 3 718 meter. När James Cook på väg mot Stilla havet passerade med “Endeavour” 1768 noterade han att berget reste sig högt ovan molnen.

 • Det isolerade läget strax norr om kräftans vändkrets i Atlanten har gett öarna ett säreget växtliv med mängder av endemiska arter.
 • Det är den svala Kanarieströmmen som gör klimatet behagligare än i Sahara några tiotals mil österut.
 • När vinden ligger på från det hållet kan man få sand i ögonen, och de östliga öarna – Gran Canaria, Lanzarote och Fuerteventura – är till stora delar öken.

Längre västerut grönskar det allt mer, man kan vandra i skogar av tall och lagerträd i ett landskap som liknar det som fanns kring Medelhavet före den senaste istiden. Kanariepalmen härstammar från dessa öar och har spritts över alla varmare delar av jorden.

 1. Också det märkliga drakblodsträdet har sina rötter på Kanarieöarna.
 2. Med den gråknotiga stammen, virrvarret av grenar och de långa styva bladen ser det just så uråldrigt ut som det är.
 3. Dess röda sav tillskrevs en lång rad mystiska egenskaper, bland annat som kärleksdryck.
 4. Historiskt vilar Kanarieöarna i ett dis som löses upp först med européernas erövring.

De tidigaste lämningarna efter människor är från 200-talet före Kristus. Öarna var kända, eller i alla fall omnämnda, redan under antiken. Egyptier, fenicier och greker sägs ha passerat med hjälp av nordostpassaden och Kanarieströmmen. Men i århundraden låg de liksom glömda vid sidan av världen.

 1. Bland de tidigaste belagda observationerna, från början av 1300-talet, finns kapten Lanzarotto Malocellos från Genua noteringar kring den ö som småningom skulle kallas Lanzarote.
 2. Guancherna, den urbefolkning som de tidiga européerna mötte, levde materiellt på stenåldersnivå – kanske bland annat därför att malmer för metalltillverkning saknades, men beskrevs ofta som intelligenta, modiga och humana.

De var storväxta, blåögda och ljushåriga, de bodde i grottor och jagade, fiskade, höll djur och brukade jorden. De levde i klaner som ofta låg i fejd med varandra, men mot de nya inkräktarna skulle det inte förslå med påkar, spjut och kaststenar. Namnet guanch refererade till guan, “man”, och achinch, “vitt berg”, det vill säga Teides snötäckta topp.

 1. Folkets utseende har givit upphov till en flora av teorier om var de hade sitt ursprung.
 2. Var de berber från Nordafrika, kelter från spanska fastlandet, eller rent av norska ? Ingen vet med säkerhet, men likheter med berberspråk i Afrika pekar i den riktningen.
 3. De måtte ha kommit hit över havet, men väl på plats tycks navigationskunskaperna ha glömts bort; kontakten mellan öarna var mycket begränsad.

En italiensk-portugisisk expedition nådde öarna år 1341, men guanchernas undergång inleddes först med normanden Jean de Béthencourts intagande 1402 av de minst befolkade öarna Lanzarote, Fuerteventura och El Hierro. Han for till Sevilla och erbjöd kastiliansk överhöghet mot militärt och ekonomiskt stöd, men det skulle visa sig svårare än väntat att underkuva öarna i väster.

 • Guancherna gjorde länge kraftfullt motstånd, men gick småningom under i massakrer och slaveri.
 • Bland annat såldes de till portugiserna som arbetskraft på Madeiras plantager, en handel som formellt förbjöds i en påvlig bulla av år 1434.
 • Innan 1400-talet var till ända hade guancherna börjat försvinna in i historiens dimmor.

Deras språk skulle glömmas, och de som överlevde kristnades, smälte in i det nya härskarfolket och fick spanska namn. Minnet av dem lever kvar bara som myter, ekon, gissningar, teorier och fragment. Och i någon mån i vissa ord och ortsnamn som Ye, Soo och Ugu.

 1. Bland annat i byn Guayadeque på Gran Canaria bor människor fortfarande i grottor, i vilka temperaturen är jämn året runt.
 2. Numera finns också bekvämt inredda flerrumsgrottor med både TV och,
 3. Det som hände på Kanarieöarna tycks vara en förövning till det som skulle ske i Sydamerika och i många andra områden som västerlandets så kallade upptäckare nådde.

Det var från La Gomera som den 6 september 1492 satte segel mot Nya världen, med katastrofalt resultat för de människor som levde bortom synranden. Det sista han såg av Kanarieöarna innan skeppet stävade ut i vattenrymden var El Hierros västra udde, som då fortfarande betraktades som världens ände.

I Columbus efterföljd skulle européerna med en känsla av självklar överlägsenhet våldföra sig på andra folk och ta deras land i besittning i Guds, härskarens och profitens namn. På vissa håll, som på Tasmanien, anställdes organiserat folkmord på urinvånarna. I andra områden, som i Polynesien, kunde “ädla vildar” framställas som ett slags förebilder i sin förmåga att leva i samklang med naturen – vilket inte hindrade att de underkuvades och dog i tusental i för dem tidigare okända sjukdomar.

Också guancherna kallades “nobla barbarer” av en spansk krönikör under conquistan, bland annat för att de behandlade fångar så överraskande milt. I dag, i ekoturismens tid, märks ofta en idealisering och romantisering av små folk som lever nära naturen, och därmed förmodas sitta inne med kunskaper som vi har förlorat.

Det är en urbefolkningsmysticism som rymmer både heroisering och nedlåtenhet. Industrivärldens invånare behöver tron att det finns fristäder som erbjuder en paus från högteknologi och sekundjakt, och en glimt av det primitiva och exotiska. Av guanchernas kultur återstår bara skärvor. Det finns museer över dem i bland annat La Orotava på Teneriffa, och ett av Thor Heyerdahls sista projekt var utgrävningarna i Guimar av vad som ser ut som ett slags trappstegspyramider.

Heyerdahl menade att deras likhet med lämningar i Tucume i Peru och i Mexiko visade att det förekommit kontakter med folken på andra sidan haven långt innan Columbus kom till Hispanola. Men pyramiderna är omtvistade, somliga hävdar att det bara är stenhögar uppkastade av bönder som röjt mark, andra att conquistadorerna uppförde dem som ett slags tidmätningsinstrument.

I den grönskande Orotavadalen på Teneriffa kan man tro sig vara på någon tropisk ö. Landskapet är dramatiskt, med hisnande branta sluttningar, svällande grönska och havet i fonden. På samma ö kan man också tro sig vara på månen, i den skrämmande karga Las Cañadas-kratern under Teides topp. Och vägen upp kan vara en fascinerande tur genom flera klimatzoner, ett slags vertikal jorden runt-resa från torr hetta via fuktig, svällande grönska, genom svala skogar med drivande dimmor, till öken och snö.

Den våldsamma växtkraften utnyttjades av kolonisatörerna. Bland de jordbruksprodukter som har exporterats från öarna hör socker på 1500-talet, vin på 1600-talet (malvasia var populärt vid europeiska hov), tomater, och, från 1800-talets mitt, bananer. I synnerhet på Lanzarote var under en lång period koschenill en viktig produkt, det röda färgämne som utvinns ur kaktuslevande sköldlöss och som bland annat gav engelska jaktrockar dess klarröda färg.

 • I dag har syntetiska ämnen i stort ersatt lusfärgen, men den äkta varan sägs fortfarande användas i läppstift och Campari.
 • Men det var inte bara genom vad som producerades som Kanarieöarna hade sin betydelse, utan också genom det strategiska läget.
 • Handeln över Atlanten tog fart på 1500-talet, med drömmar om rikedomar i Nya världen.

Också för slavhandeln från Afrika låg öarna bra till; de fungerade som ett slags svängdörr mellan tre kontinenter. Många var de makter som sökte rycka Kanarieöarna ur spanjorernas grepp, och attacker från pirater var ett återkommande gissel. Marockaner intog Lanzarote på 1500-talet, den beryktade Francis Drake gav sig på Las Palmas 1595, innan staden några år senare ödelades av holländare.

 • Britter angrep framgångsrikt den spanska flottan vid Lanzarote 1657, men ingen lyckades erövra hela ögruppen.
 • R 1821 förklarades Islas Canarias för en spansk provins med Santa Cruz de Tenerife som huvudstad, vilket man inte kunde tåla i Las Palmas.
 • Det var en rivalitet som varade till 1927 när gruppen delades i två provinser.

Det med sina sjöblockader blev en katastrof för bananexporten och drev många kanarier att flytta till Kuba och Venezuela. Medan planerna på ett nytt krig tog form i Tyskland inleddes det spanska inbördeskriget just här på öarna. Francisco Franco, som 1934 blivit överbefälhavare i Marocko och senare generalstabschef, förflyttades 1936 till Kanarieöarna som guvernör, eftersom regeringen misstänkte att han förberedde en statskupp.

 • Det visade sig vara välgrundade farhågor; i juli samma år började den militära revolten på Kanarieöarna, och Franco for till Marocko för att skeppa trupper till Spanien.
 • På hösten utsågs han till generalissimo för nationalistarmén, som med stöd av Tyskland och Italien skulle segra i inbördeskriget.
 • Efterkrigstiden på öarna var svår och mager, öbor som kunde flydde till Venezuela, många under svåra strapatser i läckande båtar.

Det var Franco som kläckte idén till det som skulle komma att bli ett ekonomiskt lyckokast: sälj sol och värme till frusna nordbor! När turismen kom igång på 60-talet öppnade den i länder som Sverige en klyfta mellan de som reste och de som ansåg att man inte skulle gynna diktaturen.

“Turisternas pengar är som honung i förtryckarens mun”, skrev Björn Afzelius i sången “Juanita”, där en gammal kvinna som en gång älskat en Spanienfrivillig tar några unga turister i upptuktelse. Franco och diktaturen försvann, men turismen till Kanarieöarna bestod och har vuxit till den utan konkurrens viktigaste och på många sätt – kulturellt, socialt, ekonomiskt – mest omvälvande näringen.

På 1970-talet uppstod en självständighetsrörelse som i drivkraft dock aldrig kom i närheten av till exempel den baskiska; men fortfarande kallar sig öbor hellre canarias än spanjorer.1982 blev öarna en autonom region, och har främst genom det konservativa Coalición Canaria kommit att få ökad politisk betydelse i Spanien.

 1. Det regionala parlamentet växlar säte mellan Santa Cruz de Tenerife och Las Palmas, ett eko av en långvarig rivalitet som i gigantisk skala har sin motsvarighet i EU:s bisarra och kostsamma alternerande mellan Strasbourg och Bryssel.
 2. Från min hotellterrass högt över havet i Los Gigantes på Teneriffa ser jag klungor av människor röra sig mellan barer och restauranger.

Lamporna glimmar, himlens rosa drar allt mer mot violett, havet räfflas bara lätt av den ljumma aftonvinden. Vilken befriande syn den här kusten måtte ha varit för gamla tiders sjöfarande, men vad tänkte guancherna som såg seglen stiga över horisonten? Länge var Kanarieöarna en naturlig rastplats och ett steg på vägen för oceanfarare av alla slag på väg ut i det stora blå.

 1. Nu reser de flesta till “De lyckliga öarna” tur och retur, men än idag är de för många jorden runt-seglare den sista kontakten med Europa innan Atlanten öppnar sig på allvar.
 2. Puerto de Mogàn på Gran Canaria är en omtyckt plats för att bunkra och invänta gynnsam vind.
 3. Och i en mening är Kanarieöarna fortfarande en utgångspunkt för utforskande och nya upptäckter.

På det 2 426 meter höga berget Roque de los Muchachos på La Palma finns två svenska teleskop riktade mot rymden. Vetenskapsakademiens solteleskop och Nordic Optical Telescope drar fördel av öarnas klara luft och mörka, stjärngnistrande nätter. De är som ögon som spanar efter okända världar i en rymd minst lika ödslig och gåtfull som en gång Atlanten var för Columbus.