Varför Är Ollonet Som En Svamp?

12.03.2023 0 Comments

Varför Är Ollonet Som En Svamp
Har jag fått svamp på penisen?

Du är här:

Jag har en vit gegga på penisen, och ibland är ollonet rött och kliar. Tror ni jag har fått svamp? Finns det nån medicin som hjälper? Jag kan inte svara säkert på om det är svamp eller inte, utan att undersöka dig. Men troligtvis beror dina besvär på något annat.

Svamp på penisen är nämligen ovanligt. Den vanligaste anledningen till att penisen blir röd och kliar är att huden är torr. Det kan bero på att du har tvättat penisen för ofta. Eller för att du har använt tvål eller duschkräm som torkar ut. Tvätta inte oftare än en gång om dagen och använd bara vatten för att göra rent.

Du kan smörja in penisen och ollonet med en olja utan parfym efteråt om du är torr, till exempel matolja eller barnolja. Det vita kan vara så kallad smegma som börjar bildas i puberteten. Smegma funkar som smörjmedel för ollonet och skyddar mot bakterier och svamp.

 • Men gammal smegma kan göra att bakterier börjar växa och att det börjar lukta illa.
 • Därför bör du tvätta penisen en gång om dagen och försiktigt gnugga bort smegman med fingrarna.
 • Har du haft slidsamlag med någon kan det ibland göra att ollonet blir rött och kliar.
 • Den känsliga huden på ollonet kan reagera på de bakterier och jästsvampar som finns i slidan.

Såna besvär brukar gå över på ett par dagar. I sällsynta fall kan besvären bero på svamp. Då kan ollonet bli rött, torrt och huden kan börja fjälla. Ibland kan också penisskaftet, pungen eller ljumskarna bli röda, torra och fnasiga. Det kan klia och svida.

 1. Du kan även få en vit hinna på ollonet som är svårare att tvätta bort än smegma.
 2. Svamp på penisen går nästan alltid över av sig själv inom några dagar och brukar inte behöva behandlas.
 3. Det finns receptfri medicin mot svamp på apotek.
 4. Men du ska inte använda sån medicin om du inte är säker på att det är svamp.

Besvären kan bero på något annat, och då kan svampmedicin göra det värre. Kontakta en eller om du har mycket besvär eller om de inte går över på en vecka. Då kan du få veta om du har svamp eller om besvären beror på något annat. Då får du också behandling om det behövs.

Hur blir man av med svamp på ollonet?

Egenvård – Tvätt med ljummet eller varmt vatten en gång om dygnet räcker bra, och om du har torr hud under vinterhalvåret kan du efter tvätt använda parfymfri bassalva på ollonet för att behandla den irriterade huden. Vid talgutslag består behandlingen av tvätt med vatten och med ett tvättmedel lämpligt för intimområdet två gånger om dagen så länge som inflammationsfasen pågår.

Hur vet man om man har svamp på ollonet?

Svamp i underlivet Svamp i underlivet är ofarligt men kan vara besvärligt eftersom det brukar klia och svida. Det är vanligt att få svamp i slidan. Svamp på penisen är däremot ovanligt. Ofta går det att behandla svampen med receptfria läkemedel. De vanligaste tecknen på svamp i slidan är att det kliar och svider kring slidöppningen och på blygdläpparna.

Ibland får du en vit, grynig från slidan. Men flytningarna kan också vara tunna och ibland förändras inte flytningarna alls. Slemhinnorna i slidan svullnar och blir sköra. Det kan svida i slidan när du kissar och ofta gör det ont i vid slidsamlag. Blygdläpparna kan bli röda, svullna och sköra. Du kan få en vit hinna i vecken mellan de inre och de yttre blygdläpparna.

Hinnan brukar vara svårare att tvätta bort än smegma. Smegma är en sorts talg som finns mellan blygdläpparna för att skydda mot bakterier. Symtom på svamp på penisen De vanligaste tecknen på svamp på penisen är att ollonet på penisen är rött, torrt och fnasigt.

Ibland kan också penisskaftet, pungen eller ljumskarna bli röda, torra och fnasiga. Du kan få en vit hinna på eller runt ollonet, under förhuden om du har en sådan eller på penisskaftet. Hinnan brukar vara svårare att tvätta bort än smegma. Smegma är en sorts talg som finns under förhuden för att skydda mot bakterier.

Svamp på penisen behöver du oftast inte behandla. Svamp i slidan går ofta över av sig själv inom några dagar. Ibland går svampen inte över eller så kliar och svider det så mycket att du vill ha snabb lindring. Du kan använda receptfria läkemedel om allt det här stämmer in på dig:

Det kliar kraftigt i slidan. Blygdläpparna är röda. Flytningarna från slidan är vita och gryniga.

Hur får killar svamp?

Underlivssvamp hos män – Svamp i underlivet är en vanlig infektion som drabbar både män och kvinnor. Orsaken är överväxt av jästsvampen Candida albicans. De flesta som utvecklar en svampinfektion är friska men den naturliga balansen i deras flora har rubbats.

Hos män är det ofta ollonet som drabbas. Tidiga symtom på en svampinfektion i underlivet hos män är klåda, ömhet och inflammation på ollonet, svullen förhud och klåda eller sveda vid urinering eller samlag. Underlivssvamp är vanligast hos män med förhudsförträngning eller nedsatt immunförsvar. Du behöver inte oroa dig om din partner har svampinfektion i slidan.

Även om infektionen kan smitta vid samlag, är det ovanligt. Risken att få underlivssvamp är större om du:

har förhudsförträngning har nedsatt immunförsvar behandlas med antibiotika har diabetes

Vad är det vita på ollonet?

Vad har jag för vit gegga runt ollonet?

Du är här:

När jag drar tillbaka förhuden har jag en vit gegga runt ollonet. Vad är det för nåt? Det du ser under förhuden är talg. Talg börjar bildas i talgkörtlar i puberteten. Ibland kan man ha mer talg och ibland mindre. Talgen skyddar ollonet från bakterier och svamp.

Den fungerar också som ett smörjmedel för ollonet. Att du har det är alltså ett tecken på att din kropp fungerar precis som den ska. Talgen kallas även för smegma eller flensost. Det är bra att tvätta penisen en gång om dagen med ljummet vatten och försiktigt gnugga bort talget med fingrarna. Använd inte tvål, det torkar ut och gör att det kan börja bildas mer talg.

Med vänliga hälsningarGustav Stenson, sjuksköterska Artikel De allra flesta penisar blir sneda när de har stånd. Att penisen är sned gör väldigt sällan att det blir svårare att ha sex. Artikel Många funderar någon gång över storleken på sin penis. Vissa kanske tycker att den är för liten, andra tycker att den är för stor.

You might be interested:  Hur Ser Svamp På Tungan Ut?

Vad händer om man inte tvättar ollonet?

Att tvätta penisen

Du är här:

Det är lagom att tvätta penisen och pungen ungefär en gång om dagen. Använd bara vatten och var noga med att göra rent under förhuden, runt ollonet. Varför Är Ollonet Som En Svamp Tvätta könet ungefär en gång om dagen. Tvättar du för ofta kan huden bli torr och få sprickor som gör ont. I börjar det bildas smegma under förhuden. Det är smuligt och vitaktigt, och kallas ibland också för flensost. Smegman håller ollonet mjukt och skyddar mot bakterier och svamp.

Hur ser cancer på ollonet ut?

Symtom på peniscancer ett svårläkt sår. röda områden. en förhårdnad. illaluktande flytningar från en trång förhud.

Kan en svampinfektion gå över av sig själv?

Svamp i underlivet går oftast över av sig själv. Om symtomen är besvärande kan du använda receptfria läkemedel som dödar svampen. Går besvären inte över med receptfri behandling bör du söka vård.

Vad dödar svamp?

Nagelsvamp – Nagelsvamp angriper oftast tånaglarna och påverkar nagelns utseende. På huden kan svampinfektioner ge röda utslag, klåda, fjällning eller sårig hud. På fotsulan kan huden bli torr och fjällande. Infekterade slemhinnor i munnen kan bli kraftigt röda, ibland med vita beläggningar.

 • Det kan också svida.
 • Ibland kan det uppstå sprickor i mungiporna.
 • De tydligaste symtomen på svampinfektion i underlivet är klåda och irritation.
 • Vinnor kan ibland få en luktlös vit grynig flytning.
 • Nagelsvamp gör att nageln blir gulaktig, förtjockad och uppluckrad.
 • Svampinfektioner kan ibland vara svåra att skilja från andra hudsjukdomar.

När och var ska jag söka vård? Kontakta en om du tror att du har något av följande:

Torsk Ringorm Hårbottensvamp Nagelsvamp Svamp på fotsulan eller i hudveck.

Kontakta också en vårdcentral om du har behandlat med receptfritt läkemedel i några veckor men inte blivit bättre. Vänta tills det blir vardag om det är helg. Många mottagningar kan du kontakta genom att, Kontakta din tandläkare om du har tandprotes och tror att du har svampinfektion i munnen.

 1. Ring telefonnummer 1177 om du vill ha,
 2. Då kan du få hjälp att bedöma dina symtom och var du kan söka vård.
 3. Eftersom svamp trivs där det är varmt och fuktigt är det bra att hålla huden ren och torr.
 4. Använd så luftiga kläder eller skor som möjligt.
 5. Det finns flera olika receptfria läkemedel som motverkar svamp och som kan användas vid följande svampinfektioner: Vilket läkemedel du ska använda beror på var på kroppen du har besvär.

Läkemedel i form av kräm, gel, lösning och schampo används mot infektioner i hud och hårbotten. Det finns kräm som även innehåller kortison, som lindrar klåda. Nagelsvamp behöver inte behandlas om du inte har besvär av nagelförändringarna. Det finns ett medicinskt nagellack som du kan köpa om en läkare har konstaterat att du har nagelsvamp.

Svampinfektioner i slidan kan försvinna av sig själv och då behöver du inte göra någonting. Om du har så mycket besvär att du vill behandla dig finns vagitorier och vaginaltabletter. Det är, Vaginalkräm och vaginalgel kan användas både i slidan och runt slidmynningen. Fråga på ett apotek vilka läkemedel som finns för dina besvär.

Det finns även andra läkemedel som du kan få på recept av en läkare. Allvarliga svampinfektioner Ibland kan svamp infektera olika organ i kroppen, till exempel lungorna, tarmen, urinvägarna och hjärnan. Det kallas invasiva svampinfektioner. Sådana infektioner är ovanliga men allvarliga.

 1. Risken för invasiva svampinfektioner ökar om ditt immunförsvar är försämrat.
 2. Det kan till exempel vara om du har en sjukdom som cancer, hiv eller dåligt kontrollerad diabetes.
 3. Detsamma gäller om du har fått ett organ transplanterat eller behandlas med cytostatika.
 4. Risken ökar också om du får dialys, har brännskador eller har genomgått en stor operation.

Ett vanligt symtom är feber. I övrigt kan symtomen vara diffusa och beror på vilket organ som är infekterat. Åsa Schelin, 1177.se, nationella redaktionen Kristina Lewis, hudläkare, Stockholm : Svampinfektioner

Hur ser svampinfektion ut?

Svampinfektioner

Svampinfektioner

Svamp kan orsaka infektioner i bland annat huden, naglarna, munnen och underlivet. Hudsvamp visar sig ofta i form av röd hud med utslag som kliar, svider eller fjällar. Svamp i slemhinnor orsakar rodnad, irritation och ibland en vit hinna eller flytning.

 • Svampinfektioner behandlas på olika sätt beroende på var de uppstår och vilken svamp som ligger bakom besvären.
 • Svampinfektioner är mycket vanliga hos både barn och vuxna.
 • Svamp trivs som regel i fuktiga och varma miljöer, men du kan även drabbas av svamp om du har eksem eller är särskilt sårbar för infektioner.

Små barn, gravida och äldre personer har lättare att få svampinfektioner än andra. Det är inte farligt att ha ytlig svamp i huden och slemhinnorna, men svampen kan orsaka besvär som bland annat sveda och klåda. Det finns olika sätt att behandla svamp – vid hudsvamp räcker det ofta att hålla huden torr och ren.

I vissa fall behövs svampdödande medel eller andra läkemedel för att bli av med infektionen. En svampinfektion kan ibland misstas för hudbesvär som torr hud, eller, Läs gärna mer under rubriken “Besvär som kan likna svamp” lite längre ner i texten. I ovanliga fall kan svamp angripa inre organ. Det kallas för invasiva svampinfektioner.

Infektionerna kan vara både allvarliga och svåra att behandla. Besvären kan till exempel uppstå i samband med operationer, svåra sjukdomar och kraftigt nedsatt immunförsvar. Vanliga svampar som orsakar infektion:

 • Jästsvamp – Förekommer naturligt i huden, slemhinnorna och tarmen. Det finns olika sorters jästsvamp – candida och malassezia. Ibland förökar sig svampen och orsakar besvär. Det kan till exempel bero på att den normala bakteriefloran har förändrats eller att immunförsvaret har försvagats i samband med sjukdom eller läkemedelsbehandling.
 • Trådsvamp – Kommer utifrån och kan angripa både människor och djur. Svampen orsakar infektioner som kallas för tinea. Det finns olika sorter trådsvamp – alla infekterar kroppen utifrån. Svamparna kan få fäste hos människor, djur eller ibland hos både människor och djur. Du kan smittas av både människor och djur, direkt eller indirekt.

Det finns även andra typer av svamp som kan orsaka infektion eller besvär i kroppen. Dit hör mögelsvamp, som bland annat kan angripa inre organ i samband med allvarlig sjukdom eller kraftigt nedsatt immunförsvar.

Vad händer om män inte behandlar svamp?

Besvären kan försvinna av sig själva, men ibland krävs läkemedelsbehandling för att lindra besvär med svamp och klåda i underlivet. Det är däremot viktigt att inte behandla i onödan eftersom slemhinnan kan bli torr och skör.

Kan män få svamp av stress?

Kan återkommande svampinfektion vara ett tecken på stress? – Ibland kan återkommande svampinfektion vara ett symptom på kronisk stress. Det är dock sällan den enda orsaken. Varför Är Ollonet Som En Svamp Forskning har visat att stress kan ha en signifikant effekt på immunsystemet. Det kan störa den känsliga balansen mellan bra och dåliga mikroorganismer i kroppen som kan utlösa en ökning av jästtillväxten. Stress orsakar också en ökning av hormonet kortisol.

Hur ofta ska man tvätta snoppen?

Förhudsproblem

 1. Du är här:

Förhud kallas den rörliga hud som ligger över penisens yttersta del, ollonet. Du kan få problem med förhuden av olika orsaker. Symtomen skiljer sig åt eftersom förhudsproblem kan bero på olika saker. Här är exempel på symtom du kan få:

 • Förhuden kan svullna och bli röd.
 • Det kan svida på insidan eller utsidan av förhuden.
 • Du kan få hudutslag, klåda och torr hud på penisen.
 • Du kan ha svårt att dra tillbaka förhuden, både när penisen är slak eller hård.

Vad kan förhudsproblem bero på? Förhud kallas den rörliga hud som ligger över penisens yttersta del, ollonet. Här är exempel på vad förhudsproblem kan bero på:

 • Du tvättar dig för ofta med tvål, så att förhuden blir torr och irriterad.
 • Du har fått en inflammation under och i förhuden, så kallad,
 • Du har en förträngning i förhuden, en för kort sträng under ollonet eller hudbesvär som gör att förhuden svullnar och inte kan dras tillbaka.
 • Förhuden har dragits tillbaka bakom ollonet och fastnat.
 • Du har en hudsjukdom eller hudbesvär som till exempel kronisk inflammation,, eller,
You might be interested:  Inresa Till Gran Canaria Vad Gäller?

Hur kan jag undvika förhudsproblem? Det räcker att tvätta penisen en gång om dagen med vatten för att hålla den ren. Att tvätta penisen med tvål kan orsaka hudutslag, klåda och torr hud. Särskilt förhudens insida och ollonet är känsliga för uttorkning.

 • Du kan i stället använda en oparfymerad olja som till exempel barnolja för att skydda huden.
 • Du kan läsa mer om hur du kan tvätta penisen på Använd en oparfymerad mjukgörande kräm om huden är torr.
 • Du kan köpa kräm receptfritt på apotek.
 • Undvik tätt sittande kläder.
 • Använd ett skydd mot om du har slidsex eller analsex.

När och var ska jag söka vård? De allra flesta som har förhudsproblem behöver inte söka vård. Besvären brukar gå över av sig själv eller med hjälp av behandling du kan göra själv hemma. Kontakta en om du har något av följande symtom:

 • Du får rodnad eller svullnad på förhuden eller ollonet och besvären går inte över med egenvård.
 • Du har kunnat dra tillbaka förhuden tidigare men upplever att den har blivit trängre eller inte går att dra tillbaka.

Vänta tills det blir vardag, om det är helg. Många mottagningar kan du kontakta genom att, Ibland räcker det att du chattar eller för att få hjälp/vård. Kontakta genast en vårdcentral eller en jouröppen mottagning om förhuden dras tillbaka och fastnar.

 • Ring telefonnummer 1177 om du vill ha,
 • Då kan du få får du hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.
 • Undersökningar och utredningar En läkare eller en sjuksköterska undersöker penisen genom att titta på den och känna på den.
 • Du kan behöva någon slags behandling.
 • Vad som behövs beror på orsaken till problemen.

Du kan behöva använda receptbelagda läkemedel om du har svåra besvär eller om dina besvär orsakas av en hudsjukdom. Du kan behöva bli opererad om förhuden har fastnat. Ida Friedmann, 1177.se, nationella redaktionen Lennie Lindberg, sjuksköterska, specialist inom öppen hälso- och sjukvård, psykoterapeut och auktoriserad sexolog, Stockholm Kari Toverud, certifierad medicinsk illustratör Att ha trång förhud innebär att inte kunna dra tillbaka förhuden över ollonet.

Kan snoppen dö?

Hur vanligt är peniscancer? – Peniscancer är en ovanlig cancerform. Varje år drabbas i genomsnitt 2 av 100 000 män. Trots att fler insjuknar i dag än runt sekelskiftet har antalet män som dör i sjukdomen inte ökat. Den relativa 5-årsöverlevnaden ligger på knappt 75 procent. Varför Är Ollonet Som En Svamp Förträngning av förhuden, femosis, är det starkaste sambandet till att utveckla peniscancer.

Hur får man snoppen att lukta gott?

Min penis luktar illa | RFSU Jag har en fråga om min penis. Det är så att den kan lukta illa ibland när jag drar tillbaka förhuden. Detta har pågått i 1,5-2 månader. Jag tvättar den ofta på grund av att jag tränar ofta. Min fråga är om det kan röra sig om vanlig klåda eller möjligtvis svamp.

 1. Jag har haft samma partner i ett år och antar att könssjukdom är att utesluta.
 2. Ibland kan det samlas överskott (smegma, “flensost”) under förhuden av det talg som bildas för hålla huden mjuk.
 3. Det kan lukta.
 4. Det är bara att tvätta bort det med ljummet vatten.
 5. Eftersom du tvättar dig ofta är det risk att du torkar ut den tunna huden på penis, det är antagligen det som ger dina besvär.

Tvätta bara med ljummet vatten just där, inte med tvål eftersom det torkar ut huden och gör huden mer irriterad. Att lufta ollonet är bra om bara inte huden är uttorkad redan innan. Du kan också testa att smörja in dig med oparfymerad olja. : Min penis luktar illa | RFSU

Kan man fjälla på ollonet?

Har jag fått svamp på penisen?

Du är här:

Jag har en vit gegga på penisen, och ibland är ollonet rött och kliar. Tror ni jag har fått svamp? Finns det nån medicin som hjälper? Jag kan inte svara säkert på om det är svamp eller inte, utan att undersöka dig. Men troligtvis beror dina besvär på något annat.

 • Svamp på penisen är nämligen ovanligt.
 • Den vanligaste anledningen till att penisen blir röd och kliar är att huden är torr.
 • Det kan bero på att du har tvättat penisen för ofta.
 • Eller för att du har använt tvål eller duschkräm som torkar ut.
 • Tvätta inte oftare än en gång om dagen och använd bara vatten för att göra rent.

Du kan smörja in penisen och ollonet med en olja utan parfym efteråt om du är torr, till exempel matolja eller barnolja. Det vita kan vara så kallad smegma som börjar bildas i puberteten. Smegma funkar som smörjmedel för ollonet och skyddar mot bakterier och svamp.

 1. Men gammal smegma kan göra att bakterier börjar växa och att det börjar lukta illa.
 2. Därför bör du tvätta penisen en gång om dagen och försiktigt gnugga bort smegman med fingrarna.
 3. Har du haft slidsamlag med någon kan det ibland göra att ollonet blir rött och kliar.
 4. Den känsliga huden på ollonet kan reagera på de bakterier och jästsvampar som finns i slidan.

Såna besvär brukar gå över på ett par dagar. I sällsynta fall kan besvären bero på svamp. Då kan ollonet bli rött, torrt och huden kan börja fjälla. Ibland kan också penisskaftet, pungen eller ljumskarna bli röda, torra och fnasiga. Det kan klia och svida.

 1. Du kan även få en vit hinna på ollonet som är svårare att tvätta bort än smegma.
 2. Svamp på penisen går nästan alltid över av sig själv inom några dagar och brukar inte behöva behandlas.
 3. Det finns receptfri medicin mot svamp på apotek.
 4. Men du ska inte använda sån medicin om du inte är säker på att det är svamp.

Besvären kan bero på något annat, och då kan svampmedicin göra det värre. Kontakta en eller om du har mycket besvär eller om de inte går över på en vecka. Då kan du få veta om du har svamp eller om besvären beror på något annat. Då får du också behandling om det behövs.

Kan man använda Intimtvål på ollonet?

Hur använder jag intimtvål som man, hur tvättar jag penisen? – Du tvättar penisen genom att dra tillbaka förhuden (om du har det) och gnugga försiktigt på förhudens insida och runt ollonet. Ljummet vatten brukar som sagt räcka, men vill du rengöra extra noga så använd en, – Många män gillar intimolja, då det är rengörande och återfuktande i ett!

Vad händer om man tvättar snoppen för ofta?

Är huden röd och känslig under förhuden? Det behöver inte betyda att du har en könssjukdom. Läs om hur du håller ollonet rent utan att skada det. Tvättar du dig ofta med tvål under förhuden kan det leda till att hudens naturliga bakterieflora förstörs.

Huden blir röd och irriterad och det produceras mer av talg som kan lukta illa. Mer tvål kan i det läget skapa en ond cirkel. Ljummet vatten morgon och kväll samt efter sex, räcker gott. Tycker du att det behövs kan du tvätta dig med tvål någon enstaka gång. Huden under förhuden är av samma typ som den på insidan av underläppen – där få skulle välja att tvätta sig med något annat än vatten.

Ladda ner vår kukkunskap som pdf Kondompraktika för dem med penis Läs mer om erektionsproblem

You might be interested:  Bmw M8 Competition Gran Coupe Price?

Vad kan killar få problem med snoppen?

Undersökningen av pungen – Det är vanligast att du får ligga ner när pungen undersöks men ibland kan du få stå upp. Den som undersöker dig känner sedan på testiklarna och bitestiklarna. Varför görs undersökningen? Det finns många anledningar till att du kan behöva göra en undersökning. Här är några av de vanligaste.

Prickar, knottror och utslag kan vara tecken på en könssjukdom som eller, men behöver inte vara det. I många fall är det du ser helt naturliga talgkörtlar eller hudtaggar på kanten av ollonet, så kallade penila papler. Det här är tecken på en infektion. Det kan bero på att du har tvättat dig med tvål under förhuden om du har en, och på ollonet. Då torkar huden ut vilket gör att bakterier och svamp trivs bättre. Flytningar från urinröret, det kan vara en som, eller, Om du har flytningar kan den som undersöker dig ibland behöva ta ett prov från urinrörsöppningen. Det vanligaste är att du får lämna ett urinprov. Det har blivit en spricka på strängen som inte läker. Knölar på testiklarna som du är osäker på vad det är, en testikel har ändrat storlek eller om du är öm eller

Vilka mottagningar kan jag kontakta? Du kan kontakta en, hud- och könsmottagning, mottagning för sexuell hälsa eller en mansmottagning. Till mansmottagningen kan alla som har en penis komma, oavsett vilken du har. Det går också att kontakta en ungdomsmottagning.

På en vårdcentral, hud-och könsmottagning eller en mottagning för sexuell hälsa brukar en undersökning av penisen och pungen kosta lika mycket som ett vanligt vårdbesök.Det är gratis att undersöka sig på en ungdomsmottagning.Du behöver aldrig betala för att testa dig för som finns i,

Du kan undersöka pungen själv Det är bra att ibland, då lär du dig hur testiklarna och bitestiklarna brukar kännas. Det gör det lättare att upptäcka förändringar. Jenny Andersson, 1177.se, nationella redaktionen Matias Garzón, barnmorska, Stockholms mansmottagning Här tar vi upp några olika besvär som gör att pungen blir svullen.

Kan ollonet lossna?

Vad är trång förhud? Trång förhud, eller fimos, innebär att du har svårt eller inte kan dra tillbaka förhuden över ollonet. Det är vanligt att förhuden är fastvuxen vid ollonet hos yngre pojkar, men den brukar sedan lossna under puberteten så att det till slut går att dra tillbaka förhuden helt.

Är det farligt att ha ont i ollonet?

Det gör ont efter att du har onanerat eller haft sex – Penisen kan kännas öm eller få små rosaröda områden som är ömma om du till exempel har onanerat mycket eller haft mycket sex. Det är ofarligt och går över av sig själv. Du kan också få små blåmärken på penisen. Det beror på att ett blodkärl har klämts så att det har spruckit. Det är också ofarligt och går över av sig själv.

Kan män ha pevaryl på ollonet?

Eventuell partnerbehandling: Tvätta ollon och förhud med ljummet vatten och smörj in Pevaryl kräm 2 gånger dagligen. Behandlingen ska pågå tills besvären försvunnit samt ytterligare 3 dagar. Pevaryl färgar inte kläder och kan avtvättas med tvål och vatten.

Vad kan män smörja in snoppen med?

Förhudsproblem

 1. Du är här:

Förhud kallas den rörliga hud som ligger över penisens yttersta del, ollonet. Du kan få problem med förhuden av olika orsaker. Symtomen skiljer sig åt eftersom förhudsproblem kan bero på olika saker. Här är exempel på symtom du kan få:

 • Förhuden kan svullna och bli röd.
 • Det kan svida på insidan eller utsidan av förhuden.
 • Du kan få hudutslag, klåda och torr hud på penisen.
 • Du kan ha svårt att dra tillbaka förhuden, både när penisen är slak eller hård.

Vad kan förhudsproblem bero på? Förhud kallas den rörliga hud som ligger över penisens yttersta del, ollonet. Här är exempel på vad förhudsproblem kan bero på:

 • Du tvättar dig för ofta med tvål, så att förhuden blir torr och irriterad.
 • Du har fått en inflammation under och i förhuden, så kallad,
 • Du har en förträngning i förhuden, en för kort sträng under ollonet eller hudbesvär som gör att förhuden svullnar och inte kan dras tillbaka.
 • Förhuden har dragits tillbaka bakom ollonet och fastnat.
 • Du har en hudsjukdom eller hudbesvär som till exempel kronisk inflammation,, eller,

Hur kan jag undvika förhudsproblem? Det räcker att tvätta penisen en gång om dagen med vatten för att hålla den ren. Att tvätta penisen med tvål kan orsaka hudutslag, klåda och torr hud. Särskilt förhudens insida och ollonet är känsliga för uttorkning.

 1. Du kan i stället använda en oparfymerad olja som till exempel barnolja för att skydda huden.
 2. Du kan läsa mer om hur du kan tvätta penisen på Använd en oparfymerad mjukgörande kräm om huden är torr.
 3. Du kan köpa kräm receptfritt på apotek.
 4. Undvik tätt sittande kläder.
 5. Använd ett skydd mot om du har slidsex eller analsex.

När och var ska jag söka vård? De allra flesta som har förhudsproblem behöver inte söka vård. Besvären brukar gå över av sig själv eller med hjälp av behandling du kan göra själv hemma. Kontakta en om du har något av följande symtom:

 • Du får rodnad eller svullnad på förhuden eller ollonet och besvären går inte över med egenvård.
 • Du har kunnat dra tillbaka förhuden tidigare men upplever att den har blivit trängre eller inte går att dra tillbaka.

Vänta tills det blir vardag, om det är helg. Många mottagningar kan du kontakta genom att, Ibland räcker det att du chattar eller för att få hjälp/vård. Kontakta genast en vårdcentral eller en jouröppen mottagning om förhuden dras tillbaka och fastnar.

 1. Ring telefonnummer 1177 om du vill ha,
 2. Då kan du få får du hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.
 3. Undersökningar och utredningar En läkare eller en sjuksköterska undersöker penisen genom att titta på den och känna på den.
 4. Du kan behöva någon slags behandling.
 5. Vad som behövs beror på orsaken till problemen.

Du kan behöva använda receptbelagda läkemedel om du har svåra besvär eller om dina besvär orsakas av en hudsjukdom. Du kan behöva bli opererad om förhuden har fastnat. Ida Friedmann, 1177.se, nationella redaktionen Lennie Lindberg, sjuksköterska, specialist inom öppen hälso- och sjukvård, psykoterapeut och auktoriserad sexolog, Stockholm Kari Toverud, certifierad medicinsk illustratör Att ha trång förhud innebär att inte kunna dra tillbaka förhuden över ollonet.

Hur blir män av med balanit?

Behandling – Spola med ljummet kranvatten eller fysiologisk koksaltlösning mellan glans och förhud flera gånger dagligen till dess rodnad och svullnad avtagit. Spruta utan kanyl kan användas. Använd mild eller ingen tvål. Om utebliven effekt av egenvård behandla med kräm mot svamp med tillsats av hydrokortison några dagar till dess klådan avtagit, därefter kräm utan kortison.

 1. Ev fimosis åtgärdas kirurgiskt när den akuta infektionen har läkt ut.
 2. Ev återbesök för kontroll av utläkning eftersom peniscancer är en differentialdiagnos.
 3. Patientinformation :

Vad ska män göra om det svider på ollonet?

Det svider när du kissar Då är det viktigt att du testar dig. Du kan testa dig på en ungdomsmottagning, vårdcentral eller hud- och könsmottagning. Det kan också bero på en urinvägsinfektion eller en inflammation i urinröret. På 1177.se kan du läsa mer om urinvägsinfektion och när du ska söka vård.