Var Kan Man Köpa Torkad Svamp?

21.03.2023 0 Comments

Var Kan Man Köpa Torkad Svamp
Vi sätter en hållbarhet på 5 år på vår svamp men förvarar man den torkade svampen mörkt och svalt och lufttätt så håller den mycket länge. Torkning är en gammal förvaringsmetod som är effektiv. Torkad svamp att köpa hos AlterHedens.

Hur mycket kostar torkad svamp?

69.90 kr – Jfr pris 1,663.33 kr/kg Produktinformation: Information från leverantör Till 30 g torkad svamp har vi plockat och rensat 300 g färsk. Innehållsdeklaration: INGREDIENSER: Kantarell (Cantharellus cibarius). Näringsvärde: Energi (kcal) 250 kcal, Energi (kJ) 1050 kJ, Fett 5.40 g, Varav mättat fett 0.80 g, Kolhydrater 18 g, Varav socker 0.50 g, Fiber 6.40 g, Protein 15 g, Salt 0.30 g Fler produkter i samma kategori

Hur mycket kostar 1 kg svamp?

Möjligt att tjäna extra pengar på skogens svampar Svamp är en nödvändig del av skogens ekosystem. Svamparna och träden är förenade via rötterna i en symbios där svampen hjälper trädet med upptag av vatten och näring. I utbyte får svampen energi i form av kolhydrater från trädets fotosyntes.

 1. Utan svamp blir det ingen tillväxt i skogen, men svampen har fler värden än så.
 2. Vi köper in 150 – 200 ton svamp per år, säger Ola Hultman på Wermlands Skogsförråd, och jag tror att vi är störst i landet vad gäller svensk svamp.
 3. Företaget har inga anställda plockare, leverantörerna är 3 400 registrerade privatpersoner.

– Framför allt för att vi inte vill bli förknippade med arbetskraftsimport och slavhandel, som hänt inom en del andra näringar, säger Ola Hultman. Plockarna erbjuds utbildningar och målet är en certifierad och spårningsbar kedja från slutkund ända till plockaren.

Oavsett vilka som plockar så finns det mycket att dela på och det mesta ruttnar bort. Enligt en av de få svenska studier på området produceras cirka 1 miljard kilo matsvampar per år i Sverige. Av det tror man att cirka 2-4 procent tas till vara, Ola Hultman uppskattar den totala skörden till kanske 1 500 000 kilo per år.

De vanligaste kommersiella svampsorterna är kantareller, Karl-Johan och trumpetsvampar. För dem får plockarna mellan 80 och 130 kronor per kilo, beroende på tillgång. Enligt Ola Hultman finns det plockare som får ihop 50 000 kronor på bara några veckor, och från och med i år får de möjlighet att bredda underlaget: – Efter att i 18 år bara har köpt in sju olika sorter har vi i år ökat med 25 nya arter.

Det är till exempel kremlor, mandelriska och stolt fjällskivling, arter som det inte finns någon kommersiell aktör som hanterar, men som jag är övertygad att vi kan bygga en marknad för. För till exempel kremlorna ligger priset på 150 kronor per kilo, sen tillkommer en bonus på mellan 20 – 30 kronor per kilo beroende på svampens skick.

– De här nya arterna innebär också ett försprång för skogsägarna, eftersom de oftast kan sina marker och vet var de ska leta, säger Ola Hultman. : Möjligt att tjäna extra pengar på skogens svampar

Hur mycket är 20 gram torkad svamp?

Här kommer ett rekommenderat grundrecept. Variera med tillsatser, kryddor m.m. i det oändliga för att få smak och konsistens som du önskar: – Blötläggning Finfördela den torkade svampen om du tycker bitarna är lite stora. Placera dem i ett lämpligt kärl, tillsätt vatten som täcker den torkade svampen.

Ställ i kylskåp. Hur länge svampen ska ligga i blöt beror på art. “Över natten” är en bra tidsangivelse, men tunna svampar som t.ex. trattkantareller behöver bara några timmar. Smaka på blötläggningsvattnet. Beroende på art, så kan vattnet vara beskt. Om vattnet är beskt, töm bort det. Kläm ur så mycket vätska som möjligt ur svampen.

Om vattnet inte är beskt, så kan vätskan användas senare för att exempelvis späda ut en sås m.m. Svampens viktigaste smakämnen är fettlösliga och finns kvar i svampen. Grundrecept Nu är svampen redo att tillagas. Börja med att ånga bort det vatten som finns kvar.

You might be interested:  Hur Botar Man Svamp På Tungan?

Gör sedan precis som vanligt med svamp, d.v.s. stek i fett på väldigt låg värme, helst minst en halvtimme. Passa så att inte värmen är för hög så att svampen bränns vid. Krydda svampen med salt och den är klar att ätas. Sås och stuvning Vill du göra en sås eller stuvning kan du sedan tillsätta mjölk eller vegetabiliskt alternativ, kanske en fond eller ostronsås för att höja smakerna.

Låt vätskan sjuda tills allt har kokat ihop till sås eller stuvning. Kom ihåg att matsvamparnas smaker djupnar ju längre du tillagar dem. Förvaring Torkad svamp förvaras torrt och mörkt. I ljus förvaring kan färgförändring ske, men hållbarheten är densamma.

 • Förpackning Förpackningen är godkänd för livsmedelsförvaring och är en blixtlåspåse med ståbotten och kraftigt lås.
 • Den är laminerad och barriärtät.
 • Förpackningen finns i tre olika variationer i stl.140 x 235 mm och är formgiven av Jörgen Nordqvist på OUCH www.ouch.se Förpackningen sorteras som plast.

Alla matsvampar på svamp.se är torkade på låg värme, lägre än 40 grader. Producent är företaget bakom FUNGIE™ och svamp.se: InforMedia, H & M Svensson HB, Bollnäs. Företagets livsmedelsanläggning är registrerad hos Länsstyrelsen Gävleborg och kontrolleras av Bollnäs kommun.

Måste man blötlägga torkad svamp?

Blötlägga svamp – Det finns olika syn på hur man bör tillaga torkad svamp. Det traditionella är att blötlägga den i vatten, tiden varierar med svampen. Tunna svampar som trattkantarell och svart trumpetsvamp behöver bara 15–20 minuter, medan grövre svamp kan behöva blötläggas i upp till 3 timmar.

Längre tid gör sällan nytta. Den andra skolan säger att man kokar upp den torra svampen i lite vatten och fett och låter den småputtra tills vattnet ångat bort. Man kan tillsätta mer vatten om svampen känns hård eller tillföra mer fett och tillaga svampen direkt med kryddor med mera. Metoden baseras på att torktemperaturen inte överstiger 30 grader för blodriska, svart trumpetsvamp och kantarell.

För övrig svamp gäller max 50 grader, gärna lägre. Det går också bra att smula ner torkad svamp direkt i en gryta eller soppa och låta den koka med. Man kan också mala torkad svamp till svampmjöl. Se mer under artikeln tillaga svamp.

Hur mycket motsvarar 50 gram torkad svamp?

Torkad svamp omräknas gånger 10 för att få den mängd färsk svamp som det motsvarar.10 g torkad svamp motsvarar 100 g färsk svamp. Den torkade svampen blir därför drygt att använda och är en gammal konserveringsmetod som som är utan konserveringsmedel.

Hur tillagar man svamp som är torkad?

Vad kan man ha svampen till? –

Torkad svamp är god att smula över såser, soppor, wok med mera. Svampen är full av extra smak (umami). Gott att laga sås, risotto, pasta och paj på också. Torkad kan svampen smulas och tillsättas direk i maten. Kan även läggas i blöt ca 15 minuter eller förvällas/kokas i lite hett vatten några minuter. Häll av och krama ur. Stek/fräs med lite smör eller olivolja och blanda med grönsaker som broccoli, gröna bönor eller liknande.

Hur mycket torkad svamp per person?

Färsk Förkokt Torkad
1 liter 3 dl 1-3 dl
200-300 g knappt 200-300 g 20-30 g

Kan torkad svamp mögla?

3. Rör om – Under tiden som svampen knastrar till sig i ugnen ska du med jämna mellanrum röra runt den. Svampar vill inte ligga för tätt under torkningsprocessen, då finns det risk att den möglar.

 • Var köper man svamp?

  Köp din svampbox direkt av oss Här på Saxtorp Svamp älskar vi närodlad, ekologisk svamp så mycket att vi bestämde oss för att ta fram en svampbox! För att du ska kunna odla vår svamp i ditt eget hem, eftersom vi tror att du kommer älska det lika mycket som vi gör.

  You might be interested:  Hur Länge Klarar Sig En Gran Inomhus?

  Var kan man köpa svamp?

  Välkommen till Svamphuset! Här hittar du skandinaviens största sortiment av mycel och svampodlingsprodukter. Vi erbjuder ett brett utbud av de odlingstekniker och material du behöver för svampodling i hem och trädgård. Vill du ha ett läckert odlingskit för att enkelt odla din svamp inomhus väljer du Svamphuset.

  Kan torkad svamp bli för gammal?

  Hållbarhet för torkad svamp Torkad svamp håller i en evighet. Eller åtminstone nästan. Foto by Kia Du ser på svampen om den möglat, ändrat färg, känns konstig eller luktar konstigt. Annars går det fint att äta. Att all mat i Sverige är bäst före märkt är bra, men betyder inte att maten måste slängas när datumet passerats.

  Titta, lukta och smaka! Lita på dina sinnen. Med tiden tappar svamparna färg, smak och lukt så det är en bra idé att äta upp svamparna inför nästa säsong då du kan äta färsk svamp och torka en ny laddning. Står dina torkade trattkantareller med annan stark mat kan de ta upp smak och lukt av detta. Förvaringen ska därför ske mörkt i låg luftfuktighet.

  En tillsluten glasburk i skafferiet fungerar bra. Som ett exempel går bra att spara torkade trattkantareller i över ett år. Huvudsaken att du har en bra burk med ett lock som sluter tätt och att det är torrt där burken förvaras. : Hållbarhet för torkad svamp

  Hur ofta kan man äta svamp?

  Ett par hekto per månad – ett bra riktmärke På samma sätt som med många andra livsmedel bör man undvika extrem konsumtion. Som ett riktmärke för en konsumtion som innebär en mycket liten risk kan man ta medelintaget av champinjoner i Sverige som ligger mellan 2 och 2,5 kilo per person och år.

  Måste man Förvälla torkad svamp?

  Att lägga torkade trattkantareller i vatten i 10-30 minuter är trolleri. De små, snustorra svampbitarna, återgår till sin forna form och storlek. Kokar du en gryta behöver du inte lägga svamparna i blöt innan utan det går bra att bara slänga ner dem. Glöm inte att också använda spadet till såsen, det ger smak och färg. Annars är fördelen med att torka svamp och att inte förvälla att den torkade svampen får lång hållbarhet samtidigt som smak och arom bibehålls bättre.

  Hur mycket är 1 liter torkad svamp?

  Vad väger svamp, bönor, linser & ärtor? 1 liter färsk svamp som champinjoner, ostronskivling, trattkantareller eller kantareller väger ca 300 gram; blir ca 200 gram förvälld svamp eller ca 25 gram torkad svamp. Grundregeln är att 100 gram kokta bönor ger ca 3 dl kokta.

  Räkna ca 80 gram okokta per portion eller 2-2,5 dl färdigkokta Grundregeln är att 100 gram ger mellan 2,5-3 dl kokta linser. Räkna ca 60 gram okokta eller 2-2,5 dl kokta linser per portion Gula ärtor väger 80 gram per dl okokta.100 gram kokta gula ärtor blir 2,5-3 dl eller 240 gram. Till ärtsoppa kan du räkna 60-80 gram okokta gula ärtor per portion.

  Kikärter väger 85 gram per dl okokta.100 gram kokta kikärter blir ca 3 dl eller 225 gram : Vad väger svamp, bönor, linser & ärtor?

  Kan svamp bli dålig i frysen?

  Ja, i frysen kan dom ligga hur länge som hälst. Du kanske ville veta, hur lång tid kan jag ha dom i frysen före förtering. Kantarellerna blir bittra om de står frysta länge, jag fryser inte dom, men de som gör det säger max 3 månader, sen försämras dom ganska snabbt.

  Vad kostar torkade kantareller?

  Torkad Kantarell från varumärket ICA är en produkt under kategorin Svamp, är just nu billigast hos ICA Nära Lunda Livs och kostar 56,90kr.

  Kan man torka svamp för mycket?

  Enkla förberedelser –

  Börja med att plocka bort svamp som ser skruttig ut, torka bara de svampar som ser bra ut. Du kan förstås skära bort dåliga bitar från en annars felfri svamp.Småsvampar som trattkantareller kan du torka bara som de är.Stora svampar kan däremot behöva delas i bitar för att torka bättre. Fukten, vätskan ska lämna svampen och det underlättar du genom att skära svampen i mindre bitar.Delad svamp gör också proceduren mycket lättare när du ska använda den torkade svampen i matlagningen. Som tumregel kan det vara bra att ha hacka till exempel champinjoner i skivor uppemot en halv centimeters tjocklek.

  You might be interested:  Hur Länge Håller Sig Fryst Svamp?

  Hur förvarar man torkade trattkantareller?

  Så torkar du svamp – Trattkantarell, karljohan och trumpetsvamp är goda som torkade. Rensa svampen och skär i mindre bitar. Om svampen är mycket fuktig kan den bredas ut på en kökshandduk för att torka några timmar. Bred sedan ut på exempelvis en stor plåt eller på en kökshandduk på tidningspapper och låt torka i luftigt utrymme i rumsvärme i några dagar upp till en vecka.

  En kall fläkt kan vara till hjälp. Ju kallare och luftigare torkmiljö desto bättre bibehålls svampens färg. Var noga med att skydda skörden för solljus. Är luftfuktigheten hög torkar inte svampen, då kan en svamptork underlätta. Förvara torkad svamp i glasburk med lock eller papperspåse. Använd svampen i såser, soppor, pastarätter eller bröddeg.

  Smula ner och blanda med salt för ett aromrikt svampsalt.

  Hur mycket är 1 dl torkade trattkantareller?

  SVAMP – Omräkning av volym och vikt Fick den här av min mamma som är svampkonsulent. Praktiskt eftersom recepten använder olika enheter.

  (ungefärliga värden, varierar beroende på packningsgrad och fuktighet) Färsk svamp: (t.ex trattisar eller nedskurna större svampar)1 liter färsk = ca 200 g= ca 4 dl inkokt= ca 2 – 3 dl torkad Inkokt: Om 1 liter färsk svamp kokas i eget spad (= färdig för stekning eller infrysning) Minskar volymen volymen till ca 4 dl1dl inkokt = ca 2,5 dl färsk= ca 50 g färsk= ca 5 g torkad Torkad: (I varmluftugn eller svamptork)När färsk svamp torkas minskar vikten 90 %.10 g torkad = 100 g färsk1 dl torkad = ca 3,5 – 5 dl färsk svamp Pulver/mjöl (torkad svamp körs i matberedare tills det pulvriseras, då minskar volymen ytterligare): 1 dl svamppulver = ca 4 dl torkad svamp1 dl svamppulver = ca 1,5 – 2 liter färsk svamp10 g svamppulver = 100 g färsk svamp

  : SVAMP – Omräkning av volym och vikt

  Hur mycket torkad svamp per person?

  Färsk Förkokt Torkad
  1 liter 3 dl 1-3 dl
  200-300 g knappt 200-300 g 20-30 g

  Hur mycket torkad svamp motsvarar färsk?

  Vad väger svamp, bönor, linser & ärtor? 1 liter färsk svamp som champinjoner, ostronskivling, trattkantareller eller kantareller väger ca 300 gram; blir ca 200 gram förvälld svamp eller ca 25 gram torkad svamp. Grundregeln är att 100 gram kokta bönor ger ca 3 dl kokta.

  Räkna ca 80 gram okokta per portion eller 2-2,5 dl färdigkokta Grundregeln är att 100 gram ger mellan 2,5-3 dl kokta linser. Räkna ca 60 gram okokta eller 2-2,5 dl kokta linser per portion Gula ärtor väger 80 gram per dl okokta.100 gram kokta gula ärtor blir 2,5-3 dl eller 240 gram. Till ärtsoppa kan du räkna 60-80 gram okokta gula ärtor per portion.

  Kikärter väger 85 gram per dl okokta.100 gram kokta kikärter blir ca 3 dl eller 225 gram : Vad väger svamp, bönor, linser & ärtor?

  Hur länge håller sig torkad svamp?

  Förvaring – Torkad svamp håller sig minst något år i en lufttät burk. Förvaras i rengjorda glasburkar med lock eller liknande. Jag brukar ta gamla 0,3 – 1 liters glasburkar som haft sylt, marmelad eller inlagda rödbetor eller liknande tidigare.

  Var kan man köpa svamp?

  Välkommen till Svamphuset! Här hittar du skandinaviens största sortiment av mycel och svampodlingsprodukter. Vi erbjuder ett brett utbud av de odlingstekniker och material du behöver för svampodling i hem och trädgård. Vill du ha ett läckert odlingskit för att enkelt odla din svamp inomhus väljer du Svamphuset.

  För dig som vill odla svamp på stock finns mycelpluggar och snabbväxande mycel. Det snabbväxande mycelet kan även användas till att ympa egna substrat av halm eller sågspån. För den avancerade finns självklart flytande mycel och allt som krävs för att odla med flytande kulturer. Substrat, redskap och annan utrustning hittar du under tillbehör och i sektionen avancerade svampodlingar har vi samlat ett antal riktigt häftiga svamparter.

  Mycket nöje! Borra, ympa med mycel och täta med miljövänligt vax.