Vad Ska Man Plocka Svamp I?
Ta med –
Korg eller papperspåse. Svamp ska ligga luftigt för att hålla sig fräsch, så använd aldrig platspåse. Svampkniv, gärna med borste. Kompass eller GPS. Ladda mobilen innan du går ut. Små lådor eller papperspåsar för att kunna sortera olika svampar i korgen Dryck och matsäck.
För att få hjälp att artbestämma svamp använd alltid en ny svampbok, skriven för svenska förhållanden. Flera arter som tidigare ansetts vara matsvamp är idag omvärderade. Du kan också ladda ner appen Svampguiden för att hålla koll i skogen.
Contents
- 1 Vilken typ av skog växer kantareller?
- 2 Kan man hitta svamp i en?
- 3 Kan man ta fel på gula kantareller?
- 4 Får man plocka svamp i privat skog?
- 5 Kan man odla egna kantareller?
- 6 Är svamp olagligt?
- 7 Hur vet jag om det är svamp?
- 8 Hur får man kantareller att föröka sig?
- 9 Kan man frysa in kantareller?
- 10 Hur lång tid tar det för en kantarell att växa upp?
Vad är bäst att plocka svamp i?
1. Plocka svamp i korg och undvik plastpåsar – Att plocka svamp i plastpåse riskerar att svampen mosas och det kan lätt börja växa bakterier. Ta gärna med dig en svampkniv också. Då kan du grovrensa jordiga svampar direkt i skogen.
Vilken typ av skog växer kantareller?
Var växer kantareller? – Kantarellen trivs på samma ställen år efter år. De växer oftast i blandskogar med flera olika lövträd. Svamparna gillar att växa i närheten av björkar och hård mark och växer därför oftast vid sidan av stigar. Eftersom kantarellerna ändå kräver mycket solljus tycker de inte om täta och mörka barrskogar.
Kan man hitta svamp i en?
Var finns svampen? – Olika svampar föredrar olika växtförhållanden. Exempelvis så växer Karl-Johan svamp när vädret är varmare medan kantareller föredrar ett svalare klimat och mer väta. – Det betyder egentligen att varje år är ett svampår, men beroende på väder så blir det olika svamp, säger Niki. Tänk på det här när du ska ut och plocka svamp:
- Gå till en skog som har många olika trädslag. Svampar och träd hör ihop och lever i symbios. Vissa svampar, som björksopp, finns i björkskogar men annars så växer de flesta svamparna där det finns många olika trädslag.
- Hittar du en svamp så finns det ofta flera i närheten. Svampar har ett stort nätverk av rötter under jorden och är på så vis sammanlänkade med varandra. Finns det en svamp så finns det alltså flera i närheten.
- Svamp växer ofta på samma plats varje år, så gå tillbaka till samma plats du hittade svamp förra gången – och gör som Niki och dela med dig av dina svampställen!
Kantarellen börjar växa tidigt på säsongen. Foto: ROBIN LORENTZ ALLARD
Hur ska man plocka kantareller?
Så tar du hand om svampen –
När du plockar svampen använd med fördel en svampkniv där ena änden sidan är en borste och den andra en kniv. Gör den första rensningen i skogen så minskar du arbetet hemma samt slipper få hem småkryp, barr och löv. Svamp plockas i korg eller papperspåse. Första rensningen gör du direkt i skogen och väl hemma delar du svampen och ser att den är fin samt för att få lagom stora bitar. Svamp som exempelvis trattkantareller och svart trumpetsvamp kan du med fördel torka, Använd en svamptork, vanliga ugnen på låg temperatur eller lägg svampen väl utspridda i lagom stora bitar på tidningspapper alternativ på en svampolla. När svampen torkat förvarar du den i väl förslutna glasburkar så håller den i flera år. Vill du frysa svampen? Du ska då förvälla den innan. Lägg svampen i en kastrull och låt den koka i sin egen vätska på lågtemperatur. Tillagar du den direkt ska du första steka svampen utan att tillsätta något fett. Låt alltså vätskan koka bort innan du tillsätter smör och/eller olja.
När växer svamp som mest?
När är den bästa tiden att plocka svamp? – Om vintrarna är milda kan många svampar plockas året om. Juni och juli: Kantareller vid rätt förhållande. Augusti och september: Högsäsongen för flertalet svampar. Stensopp, smörsopp, fårticka, trattkantareller och kantareller.
Kan man ta fel på gula kantareller?
Kantareller, skogens goda guld – lär dig mer om vår populäraste svamp Kantarellen är gul, lätt att känna igen och dessutom väldigt god! Den ska inte förväxlas med “falsk kantarell” som är seg och smaklös. Stöd arbetet för våra naturskogar och en skogspolitik som tar hänsyn till skogens alla värden. Kantareller är våra kanske allra populäraste matsvampar.
De smakar gott och det finns knappast någon giftig svamp man kan förväxla den med. En lite liknande svamp som växer i skogen heter narrkantarell (tidigare falsk kantarell) – som också är gulorange. Hatten på narrkantarellen är lite mer luden och foten är smalare och mörkare än hos kantarell. Narrkantarell är inte giftig, men seg och smaklös.
Vanliga kantareller är kraftigare, lätta att skära itu och har vitt och spänstigt kött. Svamp som plockas bör inte förvaras i en plastpåse. En luftig korg är bäst. Rensa dina kantareller genom att borsta bort skräp och skära dem i mindre bitar om de är stora.
Varför hittar jag inga kantareller?
Hitta kantareller – tips! – Leta inte i allt för unga skogar och inte heller i skogar som blivit röjda av skogsmaskiner. Skippa de områden där många går. Ju svårtillgängligare skog, desto större chans att vara först på kantarellerna! Och förväxla dem inte med Narrkantarell även kallad falsk kantarell. Ordentliga kläder är ett måste när man är ute i skogen. Det gäller att skydda sig mot fästingar, älgflugor och vassa grenar. Och man kan vara ute betydlig längre med bra kläder! Papperspåse eller korg är ännu bättre alternativ att plocka svamp i – men ibland får man ta det man hittar!
Får man plocka svamp i privat skog?
Vilt växande bär och svamp tillhör markägaren så länge de står på rot eller sitter på riset. Men markägaren får inte hindra någon från att plocka dem på marker där allemansrätten gäller.
Kan man odla egna kantareller?
Kan man odla kantareller? | Forskning & Framsteg Varför kan man odla champinjoner men inte kantareller? Jesper Nyström, fil.dr i ekologi och redaktör på Forskning & Framsteg, fick frågan av sin dotter under en skogsvandring. Och blev svaret skyldigt. Han bestämde sig för att ta reda på mer om svampar, vilket resulterade i boken som släpps på Bonnier fakta i augusti 2020.
- Boken tar oss med ner i urberget, till botten av världshaven och ut i världsrymden – och till och med över vår kropp.
- Vilken svamp är du mest fascinerad av? – Det finns många.
- Men några favoritarter finns inom släktet Ophiocordyceps,
- Dessa svampar infekterar insekter och förvandlar dem till viljelösa zombier som lyder svamparnas kommandon.
När insekterna dör växer det ut fruktkroppar ur deras huvuden. Rena skräckfilmsscenariot med andra ord. Kan du svaret på frågan om att odla kantareller nu? – Ja. Det beror på att kantarellen lever i symbios med bland annat tallar och granar. Kantarellens svamptrådar är sammanvuxna med trädens rotsystem – symbiosen kallas mykorrhiza,
Är svamp olagligt?
I Sverige är det olagligt att plocka, inta och sälja psykedelisk svamp. Det hindrar inte vännerna ‘Erik’ och ‘Johan’ från att gå ut i skogen för att hitta svampar som kan få dem att hallucinera.
Hur vet jag om det är svamp?
Behandling med receptfria läkemedel – Det finns receptfria läkemedel mot svamp som används direkt i slidan. De brukar fungera bra. Du kan välja mellan följande läkemedel:
En kräm som sprutas in i slidan med en plastspruta. Slidtabletter eller slidkapslar som du för in i slidan med hjälp av en införare. Vagitorier som du för in i slidan med ett finger.
Läkemedlen smälter eller löses upp inne i slidan. Medlen kan ge kortvariga biverkningar som gör att det svider, kliar, blir rött och irriterat. Du som är gravid bör prata med din barnmorska eller en läkare om hur du ska göra. Efter att du har fullföljt behandlingen med ett receptfritt läkemedel brukar symtomen försvinna.
Var i Sverige finns det mest kantareller?
Hitta svampen! Att börja plocka svamp kan kännas som en hög tröskel att ta sig över, men med lite handfasta tips kommer du enkelt igång. Vi var ute med Helena Lindgren, svampkonsulent på Stolta Fjellan, som ger sina bästa råd för den som vill komma igång eller lära sig mer om svampplockning.
- Hur hittar jag svamp? Svamp finns nästan överallt och i många former, men de svampar som vi kallar för matsvampar hittas oftare i vissa typer av miljöer.
- Generellt är gammal skog med liten påverkan från exempelvis skogsmaskiner bäst.
- Men även i gräsmarker förekommer svampar som vi kan lägga i stekpannan.
– Många svenska svampböcker ges ut en bra bit norr om Skåne, då skrivs det ofta att kantareller växer i barrskog. Det stämmer i större delen av Sverige, eftersom Sverige till största delen består av just barrskog. I Skåne har vi en relativt hög andel lövskog och i exempelvis gammal, gles bok- eller ekskog som har en låg påverkan från skogsbruk, hittar man ofta många svamparter – bland annat just kantareller.
Ljusa skogsbryn och gläntor är ofta särskilt bra, säger Helena Lindgren. Helena menar också att många begränsar sig i sitt svampletande genom att bara plocka svamp en kort tid under sensommaren eller hösten och dessutom bara på helger. – I Skåne kan vi plocka svamp nästan hela året. Många svampar tittar upp så länge frosten inte är för ihållande och sen kommer bland annat vinterskivling och ostronmussling som växer hela vintern om vädret är gynnsamt.
De flesta är ute under helgen – om du har möjlighet att komma ut mitt i veckan så har du större chans att hitta svamp. Svampkonsulenten Helena Lindgren inspekterar den oätliga men vackra svampen ametistskivling. Vad behöver jag för att plocka svamp? Tålamod är din bästa vän när du ska du lära dig svampar och svampplockning. Enligt Helena Lindgren är svampplockning inte en engångsgrej, utan något som du lär dig över tid – ögonen tränas på att hitta svamp och bra svampställen ju mer du är ute och du tränar samtidigt din artkunskap.
- Utöver tålamod så behöver du lite utrustning: Svampbok Innan du plockar en svamp så bör du veta vad det är för art.
- Att skaffa sig en bra svampbok är en bra start, men kanske inte alltid tillräckligt för den som är ovan vid att vistas i naturen.
- Jag tycker att den senaste upplagan från 2021 av Nya Svampboken har ett väldigt pedagogiskt upplägg, bra artbeskrivningar och nämner dessutom förväxlingsarter och hur man skiljer dem åt.
Sen tycker jag som svampkonsulent så klart att man bör gå en kurs – då har du möjlighet att ställa frågor och få tips som kanske inte står i böcker. Att gå med i en svampförening är också ett bra sätt att lära sig mer. Skånes svampförening heter Puggehatten.
- Det finns några appar för artbestämning av svamp, och även Google Lens, men jag rekommenderar dem inte alls till nybörjare.
- Det är stor felmarginal vilket kan ge fruktansvärda konsekvenser.
- Niv och borste När du väl har hittat en svamp, artbestämt den och bestämmer dig för att ta med den hem vill du gärna grovrensa den från jord och kolla så att det inte är larver i den, på exempelvis en sopp skär du av den nedersta delen av foten för att se om det finns hål efter larver.
Då passar du också på att skära foten ren från jord och annat. Genom att göra detta i skogen sparar du mycket jobb med svampar som annars jordar ner varandra innan du kommer hem. – Om du vill ta med svampen hem för att artbestämma den så bör du däremot få med hela svampen – det kan finnas viktiga kännetecken längst ner på foten, förklarar Helena.
- Det finns en uppsjö av varianter på knivar och borstar och alla hittar sin egen favorit.
- Helena visar en enkel, men modifierade, kniv med borste.
- Jag brukar klippa av mina borstar för att göra dem styvare så att de effektivt tar bort jord och annat, tillägger Helena.
- Org När du har plockat och grovrensat en svamp vill du lägga den luftigt för att svampen ska hålla sig hel och fin tills du kommer hem – till exempel en korg gör jobbet.
Förvaringen ska vara luftig även av hygieniska skäl. Helena Lindgren förklarar: – Plastpåse är det sämsta du kan lägga svamp i. Plastpåsen håller fukt och riskerar att bli rena bakteriehärden. Ofta när folk blir dåliga efter att ha ätit svamp, tror de att de har råkat plocka en giftig art.
Ofta handlar det istället om felaktig förvaring av svampen. Hellre fälla än fria Ät aldrig en svamp som du inte helt säkert på att du kan äta! Som nybörjare kan du dock lära dig ganska många arter på kort tid så länge du har tålamod och vet vad du ska titta efter. – Plocka inte svamp i klungor eller tuvor utan att kolla varje enskild svamp redan innan du lägger den i korgen.
Det kan gömma sig en annan art mitt i ett knippe trattkantareller. Ta gärna foton av svampar på plats i skogen när du känner dig osäker och fråga i en bra svampgrupp på Facebook, till exempel Svamp-klapp, uppmanar Helena Lindgren.
Tips: se kartan intill för att få tips på bra områden för svampplockning!Text & foto: Johan Larsson
: Hitta svampen!
Varför hittar jag ingen svamp?
Panik! Jag hittar ingen svamp! FRÅGA: Jag hittar ingen svamp! Var letar jag efter kantareller t ex.? Vad menas med blandskog?
/Leif SVAR: Hej Leif!
Det var ju tråkigt att höra att du inte hittar någon svamp. Det finns svamp i de flesta skogar på hösten, åtminstone om det inte varit för torrt. Och man kan även hitta svampar i ängsmark, hagmark och i staden på gräsmattor. Men jag antar att du är mest intresserad av matsvamp, och kanske främst kantareller.
Antarellen är en så kallad mykorrhizasvamp och det betyder att den växer tillsammans med ett träd. Dock är inte kantarellen så kinkig med sin trädpartner som vissa andra svampar, utan växer med många olika träd och därför kan man hitta den i bland annat granskogar, bokskogar och blandskogar. Blandskog är en skog som består av alla slags träd, både barrträd och lövträd.
Nu är det nog så att många människor är intresserade av just kantareller och därför finns det en risk att någon annan redan plockat de kantareller du letar efter. Jag skulle tro att största chansen att plocka mycket kantareller är att åka till en stor skog där det inte går så många människor och sedan gå på sådana ställen dit ingen annan vågar sig.
Karta och kompass rekommenderas starkt. Ett annat sätt att inte komma lottlös från svamputflykten är att lära sig ett antal svampar som de flesta andra inte plockar. Börja med soppar så har du massor av svampar att välja på. Plocka inte de soppar som är röda eller rosa på rören eller röda på foten. Exempel på andra lätta nybörjarsvampar är trattkantarell, blek taggsvamp, fårticka, citronslemskivling, blodriskor, fjällig bläcksvamp och stolt fjällskivling.
Om du lär dig hur man plockar kremlor så kan du alltid få med dig svamp hem att äta. Du kan lära dig svampar t.ex. genom att följa med på Linköpings svampklubbs exkursioner (hemsida svampklubben.org) eller titta efter svampkurser i studieförbundens program.
Hur fort efter regn kommer kantareller?
Inför utflykten – Någon vecka efter ett ordentligt regn brukar svampar börja synas i skogen. Kolla gärna svampläget på Artportalen eller i Svamp-klapp. Anmäl dig till en utflykt som anordnas av svampkonsulenter eller andra svampkunniga så lär du dig fler arter. Trattkantareller växer ofta många tillsammans, Foto: Alf Pallin
Hur snabbt måste man ta hand om kantareller?
Fakta – Svamp är ett populärt livsmedel, inte minst på hösten. Dock finns det myter som säger att svamp inte innehåller någon direkt näring – men det är just en myt. Svamp är tvärtom väldigt nyttigt. Mot benskörhet och höjda blodfetter Svamp är till exempel den vegetabilier som innehåller allra mest D-vitamin och i japanska studier har man sett en positiv effekt på benskörhet vid intag av svamp.
I studier på shiitakesvamp noterades vid intag även en sänkning av förhöjda blodfetter. Vitamin- och mineralrik Till exempel kantareller innehåller D-, C- och B-vitaminer, kalium och zink. Hundra gram kantareller ger dig 50 procent av RDI av D-vitamin. Perfekt info för dig som älskar svamp men som kanske plockat för sällan för att ha blivit någon svampexpert.
Vad som är vad får du fortfarande klura ut själv men här en liten guide för hur du bäst tar tillvara svamp – och tips om hur du, med hjälp av restaurangernas fuskknep, kan få svampen rensad rekordfort. Det är Metros matskribent Jonas Cramby som sammanställt denna eminenta lilla “så gör du-guide”.
Han inleder dessutom guiden väldigt roligt, och för många säkert väldigt träffande: “Så du har plockat en hel korg med kantareller, tagit en bild på dem, valt filter, lagt ut på Instagram och fått över 20 likes men nu då? Hur tar man egentligen hand om svampen på bästa sätt? Här följer en grundkurs.” ► Läs också: Nyttigheter i skördetid: 10 goda livsmedel som hör hösten till Förvaring Har du grovrensat i skogen samt kollat att svampen är fri från eventuella larv- och insektsattacker klarar sig ofta kantareller upp till en vecka i kylen innan de måste ätas – eller tas till vara på annat sätt.
För att förhindra att de skrumpnar eller ruttnar är det smartaste sättet att förvara dem i en öppen papperspåse. Denna info gäller dock inte svamp som är känsligare, till exempel soppar, som måste rensas och tillagas tämligen omgående. Rensning Många menar att man absolut aldrig ska skölja svamp – och visst, skriver Cramby ironiskt, kan det kanske vara avkopplande att sitta en hel helg vid köksbordet och pilla bort mossa och barr med en liten borste (utan att få tuppjuck en endaste gång), men är det en fast svamp som kantarell och den redan är fuktig av att ha hängt med mossan i skogen hela dagen så kvittar det om man “fuskar” och sköljer av det värsta skräpet.
Det finns till och med ett listigt restaurangknep, avslöjar han, för den som rensa en massa kantareller snabbt. Det lyder: lägg svampen i en skål, pudra med vetemjöl, täck sedan med kallt vatten, rör runt, häll av och skölj sedan bort mjölet. Resultatet? Helt ren svamp. ► Läs också: Tio anledningar att äta mer blåbär Tillagning Det kallas att man förväller svamp, vilket är en sanning med modifikation, menar Jonas Cramby.
Vad som egentligen sker är att man kokar bort/in all den vätska som svamparna sugit i sig efter att ha vistats i ruskigt svenskt höstväder. En förvällning går till på följande sätt: Stek svampen (oftast kantareller) utan fett och salt på låg värme tills de vattnar sig.
- Vänta sedan tills allt vatten kokat in.
- Frestas inte att hälla av vattnet, mycket av smaken finns nämligen här.
- När svampen börjar bli torr ska man höja värmen, tillsätta smör, salt (samt eventuellt finhackad lök, rekommenderar Cramby) och fortsätter sedan steka svampen tills den blivit lite småknaprig.
Är svampen lite torrare vänder man först runt dem i en het och torr stekpanna, tillsätter sedan smör och lök och steker dem snabbt. Medan många vid rensning skär svampen i två halvor för att kolla larvangrepp rekommenderar matskribenten istället att man gärna ska använda hela, små svampar eftersom dessa håller formen bättre.
- För dig som vill spara svampen Då och då händer det att man har svampturen med sig och hittar mer än vad kan ätas på en vecka.
- Då kan det vara en bra idé att spara undan spara undan lite till en annan gång.
- För att spara svampen finns tre val: Frysa, torka eller lägga in.
- Antarellen är den vanligaste plocksvampen och här är infrysning den vanligaste, och enklaste, metoden enligt Cramby.
Då är det bara att hacka upp, koka bort vätskan utan salt och matfett och sedan frysa in i portionspåsar. Klart. Svampar som trattkantareller och Karljohan är däremot perfekta att torka, menar matskribenten, något som han menar inte bara är en metod utan ett livsstilsval.
Detta eftersom man efter rensning lägger ut alla svamp på utbredda tidningar över hela lägenheten, och där ska de ligga ett tag, tills de är torra och skrumpna. Att välja att pickla svampen kräver kanske lite mer matlagningsintresse, resonerar han, men menar att man å andra sidan kommer att ha snabb och bekväm tillgång till smörgåskondiment hela vintern, vilket han menar höjer livskvalitén.
Av Isabelle G Hedander Källa: Metro Kategori: Kost | Etiketter: guide, Kost, säsongsmat, skogen, svamp Skriv ut artikel
Hur får man kantareller att föröka sig?
Så funkar svampars nätverk – Sveriges Natur Naturens abc * I hemlighet knyter svamparna samman världen. Genom underjordiska nätverk utbyts både näring, energi – och information. Smörstekta kantareller på en bit hårdbröd hör till årstidens stora upplevelser.
- Men låt oss lämna de överjordiska smakerna därhän en stund.
- Det är i underjorden det riktigt storslagna i sammanhanget finns.
- En mil i en matsked Det vi plockar och äter är bara fruktkroppen som skjuter upp för att sprida den egentliga svampens sporer (alltså dess motsvarighet till frön).
- Den verkliga kantarellen, den som lever årtionde efter årtionde, är ett upp till hundra kvadratmeter stort nät av underjordiska trådar, var och en tunnare än ett hårstrå.
Detta nät är en del av ett större sammanhang eftersom svamptrådarna är anslutna till trädrötter som i sin tur hänger samman med andra svampindivider av olika arter som är förbundna med andra träd och andra växter. Nätverket är så tätt spunnet att en enda matsked mull kan rymma en mil svamptrådar.
Leva med svampar Kontaktpunkten mellan svamptrådarna och växternas tunnaste rötter kallas mykorrhiza – efter de grekiska orden för svamp (mykes) och rot (rhiza). I en granskog finns ungefär lika många mykorrhizarotspetsar som det finns barr – myriader små gränssnitt förenar svamparnas värld och växternas och knyter samman skogen till ett samhälle.
Och inte bara skogen. Åttio procent av alla växtarter i världen – från ängens oansenligaste gräs via alla våra orkidéer till de största träd – lever samman med svampar. Ömsesidig nytta Nyttan är ömsesidig. Med sina barr eller blad förvandlar växterna solljus, luft och vatten till energirika kolhydrater.
- En del av skörden slussas via rötterna till svamparna i nätverket.
- I gengäld fungerar svamparna som fingerfärdiga gruvarbetare som vittrar berg och utvinner kväve och fosfor och andra näringsämnen.
- En del av dessa transporteras, tillsammans med vatten, till växterna.
- Fördelar resurser I läroböcker beskrivs ofta utbytet som en privat affär mellan en svamp och en växt, till exempel en kantarell och en gran.
Numera vet forskarna att det är mycket vidare förgrenat än så: att kolhydrater rör sig från växt till växt via svamparnas nätverk. Det kan på så sätt hända att en liten trädkrake som står illa till får del av energiöverskottet från mer lyckligt lottade träd.
- Orsaken till att systemet uppstått kan vara att det ligger i svamparnas intresse att fördela resurserna i skogen.
- Ju fler välmående träd som finns i skogen, desto fler energileverantörer har de ju till sitt förfogande.) Förvarning Utbytet inskränker sig inte till näring och energi.
- På något sätt – man vet ännu inte hur – utbyts även information.
Brittiska forskare kunde nyligen visa att växter som angrips av bladlöss via svampnätverket i jorden kan informera ännu oangripna växter i närheten om saken. Dessa kan då aktivera sitt kemiska försvar, och vara bättre rustade om även de blir attackerade.
- Utan mykorrhiza ingen förvarning.
- Så tränger vetenskapen bit för bit närmare den fulla sanningen om hur svamparnas underjordiska verksamhet gör världen mer beboelig för växterna, och därmed även för oss.
- Internet i alla ära – världens viktigaste nätverk knyts av svampar.
- Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.
: Så funkar svampars nätverk – Sveriges Natur
Vilken tid är bäst att plocka svamp?
7 tips till svampsäsongen –
Svampsäsongen drar igång tidigt, ibland redan innan midsommar. Ett hett tips är att ge sig ut ca 14 dagar efter ett ordentligt sommarregn då svamparna börjar poppa upp i skogen. Augusti – september är högsäsong för de flesta av våra matsvampar i Sverige. Bästa vädret för att plocka svamp är när det är mulet, men inte regnar. Solljuset gör att svamparna syns sämre och väta försämrar kvaliteten på svamparna. Lägg svampen i små lådor eller papperspåsar för att hålla isär dem om du plockar flera olika sorter. Annars går en korg utmärkt. Svampar är känsliga och lägger man dem i en tät platspåse kan de börja växa bakterier. Plocka bara unga och friska svampar. Låt mindre svampar vara kvar för att växa till sig ordenligt. Och plocka BARA svampar du är säker på är ätbara! På hittar du Sveriges vanligaste matsvampar. Kom ihåg att det inte går att känna på smaken eller lukten om en svamp är giftig. Ladda ner en med bilder och information om de farligaste giftsvamparna i Sverige. Grovrensa i skogen, då går det mycket fortfara att rensa klart hemma sedan utan allt barr och löv! Bästa verktyget för svampplockning och rensning på plats är en svampkniv, dvs. en kniv med en kniv i ena ändan och en borste i den andra. Står du redan hemma i köket med orensad svamp finns det också ett smart trick att ta till, nämligen vatten och mjöl! Gör så här: 1. Ta bort det allra värsta skräpet från svampen.2. Häll vatten i diskhon och rör ner cirka en deciliter vetemjöl i det.3. Lägg i svampen och rör runt försiktigt så den inte blir skadad.4. Nu drar mjölet med sig skräpet ned på botten från svampen så du kan fiska upp den och skölja av. Klart! OBS: Kom ihåg att allt mjöl inte försvinner när svampen sköljs av och därmed är tipset inte lämpligt för dig med glutenintolerans. Det är lätt att man blir ivrig i svampskogen! Finns det mycket svamp kan det vara svårt att hejda sig. Nyplockad svamp är en färskvara så se till att du har tid att ta hand om den samma dag som den plockas. Här hittar du smarta tips på hur du tar tillvara på svampskörden!
Smarta tips! Här listar vi prylarna som underlättar både plockning och torkning, saftning och syltning. Från champinjon till kantarell Här här vi samlat våra bästa recept på pasta med svamp, från kantarell till champinjon! I säsong Dags för skördefest och härliga recept med säsongens fantastiska råvaror i fokus.
- Ät i säsong Här är våra recept på den godaste höstmaten värdig en skördefest.
- Morotsfakta För den som har en outröttlig törst för kunskap om moroten – den här är till er.
- Säsong Höst = äppelsäsong! Vi fördjupar oss i äppelkunskap och bjuder på goda recept med äpplen.
- Svampsäsong Här går vi igenom steg för steg hur du på bästa sätt lyckas med att konservera svamp.
Hatten på! Ska du på din första kräftskiva? Här finns tipsen du behöver! Kräftskick! Följ vår steg-för-steg guide och bli ett proffs på att skala och äta kräftor. : Svampplockning – plocka, rensa och förvara svamp
Hur ser man skillnad på äkta och falsk kantarell?
Kännetecken –
- Narrkantarell har riktiga skivor. Dessa är mycket täta och mer rödaktiga än kantarellens åsar.
- Narrkantarell har en mer tunnköttig hatt och ihålig fot.
- Narrkantarell har en tydligare gräns till foten än kantarellen.
- Narrkantarell är mjuk och sladdrig i konsistensen, medan kantarellen är fast.
Narrkantarell är ingen matsvamp. Dess giftighet är osäker, men med anledning av dess släktskap med den giftiga pluggskivlingen avråds folk från att äta den. Den innehåller toxiska proteiner, som normalt spjälkas sönder under tillagning och av människans magsaft. Dessa kan dock leda till blodbesvär hos personer med nedsatt magsaftutsöndring, trots ordentlig temperatur vid tillagning.
Kan kantareller bli giftiga?
BAKGRUND – I Norden växer cirka 10 000 olika svampar ute i naturen, varav endast ett hundratal är ätliga. Svampar växer inte bara i jorden utan även på stubbar och träd, på växter och andra biologiska organismer och många andra ställen. Totala antalet arter på jorden uppskattas till över en miljon.
- Svampar består av rottrådar, ett mycel och en fruktkropp.
- Det är vanligen fruktkroppen som vi benämner för svamp och är den del som äts.
- Svampförgiftning inträffar vanligen efter förtäring av giftig svamp som förväxlats med ätlig svamp.
- I sällsynta fall förekommer förgiftning på annat sätt, t ex genom rökning eller konsumtion av hallucinogena svampar eller efter inandning av ångor vid förvällning av murklor.
Några vanliga goda och ätliga svampar är:
Kantarell Trattkantarell Tryffelsvamp Rödgul och svart trumpetsvamp Stensopp (Karl-Johansvamp) Champinjon Skiitake (ekmussling) Blek taggsvamp Stolt fjällskivling Ostronmussling Fjällig bläcksvamp Citrongul slemskivling Vinternagelskivling Blodriska Brunsopp
Uppskattningsvis uppsöker 50-200 personer sjukvården i Sverige för misstänkt svampförgiftning varje år. Vanligast är lätt till måttlig förgiftning med magtarmirriterande toxiner. Symptomen utgörs fr a av:
Illamående Buksmärtor Magkramper Kräkningar Diarré
Allvarliga förgiftningar är ovanliga, men enstaka allvarliga fall förekommer årligen. Dödsfall är mycket sällsynt och inträffar sporadiskt. Svampförgiftning är vanligast under svampsäsongen, d v s under hösten. Förgiftningar kan dock dyka upp året runt, exempelvis är stenmurklan en vårsvamp.
Trattkantareller som ibland förväxlas med toppig giftspindling (giftspindelskivling) växer i huvudsak sent om hösten. Vid förgiftningstillbud kontakta gärna Giftinformationscentralen i Stockholm för rådgivning. Vid misstänkt förgiftningstillbud spara om möjligt aktuell svamp för identifiering av svampexpert.
Tag gärna bild av samma slags svamp om möjligt på platsen där svampen plockats. Oftast är intagen svamp okänd (75 % av fallen) men om man kan identifiera svampen är mycket vunnet. På senare år har ett antal fall av allvarlig svampförgiftning inträffat bland nyanlända invandrare, både i Sverige och andra länder som Tyskland och USA.
Kan man bli sjuk av kantareller?
Jag blev i förra veckan bjuden på svampomelett av en bekant. Den var gjord på blandsvamp som han själv hade plockat. Dagen efter kände jag mig illamående och lite yr. Om jag har blivit svampförgiftad, finns det i så fall någon risk så här i efterhand att skador kan uppstå? Finns det några symtom jag ska vara uppmärksam på? Är det något jag kan göra? Det går inte att ge dig ett allmängiltigt svar på om du har blivit svampförgiftad, om det kan ge skador i efterhand eller vad du kan göra.
Svaret är helt beroende på vilken svamp du har ätit. Du ska ringa till Giftinformationscentralen om du misstänker att du har ätit någon svamp som kan ha varit giftig. De kan berätta mer om vilka symtom du ska vara uppmärksam på eller om du behöver någon form av vård. Illamående och magsymtom som beror på att du har ätit svamp behöver inte vara tecken på svampförgiftning.
Precis som andra livsmedel kan svamp orsaka magsjuka på grund av att de lätt angrips av bakterier. Det absolut viktigaste om du misstänker att du har ätit en giftig svamp är att kunna beskriva svampen. Om du har fått stuvning med blandsvamp så är det den som har plockat svampen som kan ge dig dessa uppgifter.
Kan man frysa in kantareller?
Frysa kantareller – tips som gör svampen ännu godare – När det kommer till att frysa kantareller och övrig svamp är processen lite bökigare än med exempelvis frukt. Kan man frysa in kantareller råa? Det rekommenderas inte att man fryser in råa kantareller.
- Svamp innehåller nämligen mycket vatten och expanderas därför när det fryser.
- Det gör att konsistensen förändras.
- Det finns också en risk att kantarellerna blir beska om man har frusit in dom råa.
- Därför finns det ett smart knep när det kommer till kantareller och annan svamp.
- Förväll kantarellerna (koka i sin egen vätska) på låg värme i 10–15 minuter.
Efter att de svalnat är de redo att frysas in och därefter ätas inom sex månader. Här kan du läsa mer om kantareller!
Kan man ta fel på trattkantareller?
Det ser ut att bli en fin svampsäsong i år. Men expertens tips är att vara väldigt försiktig med vad man plockar och äter. Foto: Maja Larsson En del giftiga svampar ger kräkningar och magont. Andra angriper lever och njurar – i värsta fall är transplantation enda räddningen.
IVA-läkaren och toxikologen Kai Knudsen har sett det mesta. Hans budskap är tydligt: var försiktig när du plockar svamp. Trattkantarell, skogschampinjon och stolt fjällskivling. Allesammans är de goda matsvampar. Men de har också något annat gemensamt: de kan lätt förväxlas med ordentligt giftiga svampar.
Den mycket giftiga toppiga giftspindlingen är till utseendet ganska lik trattkantarell – och de växer dessutom ofta nära varandra. Det räcker med en liten, liten bit av den toppiga giftspindlingen för att man ska bli rejält sjuk och giftet tål både kokning och frysning.
- Det finns många goda svampar, som dessutom kan vara näringsrika.
- Men man ska vara väldigt försiktig med vad man plockar och äter, säger Kai Knudsen.
- Han är överläkare i anestesiologi och intensivvård, verksam på IVA Sahlgrenska, och dessutom universitetslektor vid Sahlgrenska akademin.
- Ett av hans specialområden är toxikologi, läran om gifter, och han kan mycket om svampförgiftningar – något som 100-200 personer årligen söker vård för i Sverige.
– Det vanligaste är måttlig förgiftning som ger mag-tarmirritation som kräkningar, diarré och buksmärtor. Men allvarliga förgiftningar ser vi kanske vartannat år, och dödsfall som orsakats av svampförgiftning har vi haft 2010, 2008, 2002, 1996 och 1994. Kai Knudsen, universitetslektor vid Sahlgrenska akademin och överläkare, Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Bild: Magnus Gotander
Får man plocka svamp i privat skog?
Vilt växande bär och svamp tillhör markägaren så länge de står på rot eller sitter på riset. Men markägaren får inte hindra någon från att plocka dem på marker där allemansrätten gäller.
Hur lång tid tar det för en kantarell att växa upp?
Att det tar ca 3 veckor för kantarellen att växa från knopp till utvuxen fruktkropp. Om väderlek och temperatur är idealisk, så kan dom enligt egen erfarenhet bil ‘plockstora’ (hattdiameter 35mm) på bara en vecka.
Hur lång tid tar det för en svamp att växa upp?
I det rådande klimatet växer svampen upp på en eller ett par dagar. Bo Nyléns råd är därför att inte ge upp utan återvända till skogen om man inte funnit något. Det är framför allt i lövskog, med hassel, ek, björk, i blandskog och på sandig mark, som svamparna just nu finns.