Vad Har Jag Hittat För Svamp?

21.03.2023 0 Comments

Vad Har Jag Hittat För Svamp
Hitta svampen!

  • Matsvampar i urval: gulkremla, karljohan, kantarell, kantkremla och rutsopp.
  • Oätliga svampar : pluggskivling, svedkremla, ametistskivling, rodnande flugsvamp, gråfotad flugsvamp och vit flugsvamp.
  • Den oätliga, men vackra svampen ametistskivling.

Vilken svamp har jag plockat?

Under utflykten – Vad Har Jag Hittat För Svamp Grovrensa gärna stolt fjällskivling på plats. Foto Helena Björnström Om du är i okända svampmarker markera i GPS eller mobil var du parkerade bilen eller cykeln. Den viktigaste regeln är att bara plocka svampar du är helt säker på. Plocka hela svampen ur marken så du ser fotbasen, då blir det lättare att avgöra vilken art det är.

Plocka bara unga och friska svampar. Gamla och stora exemplar av till exempel fårticka eller taggsvamp är beska. Ta inte mögliga svampar. De flesta soppar (svampar med rörlager under hatten) är bra matsvampar, men se upp med gallsopp och pepparsopp. De smakar illa. Lukta på svampen. Lukten skvallrar ibland om vilken art det är, till exempel luktar mandelriska skaldjur och sotvaxskivlingen honung. Släng svampen om den luktar illa. Grovrensa i skogen. Låt friska skivor, rör och taggar vara kvar. Ta bort partier som angripits av insekter. Rörlager från soppar kan få en slemmig konsistens vid tillagning. Det är också oftast i rörlagret som insekterna lägger sina ägg.

Vilken svamp är detta?

Rekommenderad matsvamp i Norden

Svenskt namn Vetenskapligt namn Nordiska listan
Aspsopp Leccinum rufum expert
Björksopp Leccinum scabrum expert
Blek kantarell Cantharellus pallens ja
Blek taggsvamp Hydnum repandum ja

Hur identifiera svamp?

Skogens skafferi står på vid gavel, men om man inte är säker på sin sak kan det vara en hög tröskel att kliva över. Har du ingen i familjen eller kompisgänget som kan följa med dig ut i skogen och lära dig vilka svampar som är ätliga och goda, så skall du nu få några goda råd och tips. Vad Har Jag Hittat För Svamp Bildtext Putsa och förrensa svampen på plats och ställe Bild: YLE/Joakim Lax svampar,svamp,svampplockning,putsa,rensa,blek taggsvamp

Utrustning: Skaffa en svampkniv, svampkorg och en svampbok eller app till telefonen. Plocka inte i plastpåsar, inte i ämbar. Svampen börjar snabbt ruttna. Ja, okej, använd det som du har till hands, om det rör sig om spontan svampplockning. Hittar du kantareller då du egentligen bara var ute för att skaka daggen av liljekonvaljen så kan du exempelvis tillfälligt använda en mössa eller plastpåse, men flytta svamparna så fort som möjligt till något annat. Förrensa svampen i skogen: Lämna barr, småkryp och liknande där det hör hemma. Svampkorgen ser så mycket trevligare ut också då du lägger ner den på köksbänken om svamparna redan fått sig en avputsning. Är du osäker, plocka inga vita svampar: Då undviker du att få med dig vit flugsvamp i misstag. Ännu viktigare är att inte äta något som du är osäker på. Bruna svampar med bruna skivor skall du också lämna för säkerhets skull, om du inte är helt säker på att det är en rimskivling du håller i handen. Om du är nästan säker, ta med dig hela svampen hem: så kan du identifiera den senare. Om du skurit av svampens fot kan det vara någon detalj som lämnar oklar. Försök komma ihåg var du hittade den. Fanns det tallar runt omkring? Det kan vara en viktig ledtråd vid identifieringen. Dela in din svampkorg: exempelvis med ett par skivor kartong. På det viset blandar du inte ihop olika svamparter med varandra. Papperspåsar går också bra. Gå ut och plocka svamp och lär dig mera: Det finns få saker som klår erfarenhet. Håll koll på var du är: Rör du dig i okänd skog, så ta med dig kompass eller använd en tracker-app i telefonen så att du hittar hem med läckerheterna. Det skulle inte vara första gången som frivilliga får rycka ut för att hitta svampplockare som gått vilse, men det behöver ju inte vara du. Svampplockning omfattas av allemansrätten: Så länge du inte befinner dig på gårdsplaner så är det i princip fritt fram.

Vad Har Jag Hittat För Svamp Bild: Patrick Holmström svamp,kantarell,svampar,kantarell Det finns 23 så kallade handelssvampar i vårt land. Alltså svampar som lämpar sig för matlagning och som plockas professionellt. Av dessa 23 är det ungefär fem som plockas av “vanligt folk”. Dags att göra något åt detta.

Hur kan man hitta svamp?

7. Leta på rätt ställen – Generellt växer svamp i skog där det är fuktigt. Ofta i mossa, under lövtäcken eller nära sjöar och kärr. Kantareller växer ofta i täta, unga blandskogar medan karljohansvamp brukar finnas i lite äldre blandskogar. Gå gärna ut en bit från stigen när du letar, så kan du plocka svamp som andra har missat.

Kan man ta fel på trattkantareller?

Det ser ut att bli en fin svampsäsong i år. Men expertens tips är att vara väldigt försiktig med vad man plockar och äter. Foto: Maja Larsson En del giftiga svampar ger kräkningar och magont. Andra angriper lever och njurar – i värsta fall är transplantation enda räddningen.

  • IVA-läkaren och toxikologen Kai Knudsen har sett det mesta.
  • Hans budskap är tydligt: var försiktig när du plockar svamp.
  • Trattkantarell, skogschampinjon och stolt fjällskivling.
  • Allesammans är de goda matsvampar.
  • Men de har också något annat gemensamt: de kan lätt förväxlas med ordentligt giftiga svampar.

Den mycket giftiga toppiga giftspindlingen är till utseendet ganska lik trattkantarell – och de växer dessutom ofta nära varandra. Det räcker med en liten, liten bit av den toppiga giftspindlingen för att man ska bli rejält sjuk och giftet tål både kokning och frysning.

  1. Det finns många goda svampar, som dessutom kan vara näringsrika.
  2. Men man ska vara väldigt försiktig med vad man plockar och äter, säger Kai Knudsen.
  3. Han är överläkare i anestesiologi och intensivvård, verksam på IVA Sahlgrenska, och dessutom universitetslektor vid Sahlgrenska akademin.
  4. Ett av hans specialområden är toxikologi, läran om gifter, och han kan mycket om svampförgiftningar – något som 100-200 personer årligen söker vård för i Sverige.
You might be interested:  Svamp I Underlivet Som Inte Försvinner?

– Det vanligaste är måttlig förgiftning som ger mag-tarmirritation som kräkningar, diarré och buksmärtor. Men allvarliga förgiftningar ser vi kanske vartannat år, och dödsfall som orsakats av svampförgiftning har vi haft 2010, 2008, 2002, 1996 och 1994. Kai Knudsen, universitetslektor vid Sahlgrenska akademin och överläkare, Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Bild: Magnus Gotander

Hur ser man att det är en karljohansvamp?

Stensopp/karljohan – Boletus edulis • Hatt välvd, ljusbrun till mörkbrun, ofta vit den yttersta milimetern närmast hattkanten, i fuktigt väder klibbig. • Fot vit till ljusbrun, vanligen knubbig, med ett vitt ådernät (syns tydligast upptill). • Rör som unga vitaktiga, senare gula till gulgröna.

• Svampkött vitt, strax under hatthuden svagt brunviolett. • Smak mild, nötlik. Karljohan förekommer allmänt i barr- och lövskog över hela Skandinavien. Vissa år uppträder den i stora mängder, s k karljohanår. De gula rören på äldre exemplar kan användas till att färga ullgarn vackert gult. Passar till all sorts matlagning, god som ingrediens i såser, soppor, stuvningar mm.

Går bra att torka för långtidsförvaring. Skiva då svamparna i ca 5 mm. tunna skivor innan du lägger dem på tork. Hatthuden kan ibland bli grönfärgad vid upphettning. Det är en naturlig egenskap hos vissa stensoppar och har ingen negativ inverkan på matvärdet.

Vilken sopp svamp?

Ätliga eller oätliga soppar? – Det finns många goda matsvampar bland sopparna som t.ex. karljohan, smörsopp, grynsopp, brunsopp och blodsopp, En bra grupp för nybörjare eftersom det inte finns några dödligt giftiga soppar, men åtminstone fyra arter är giftiga: djävulssopp, falsk djävulssopp, purpursopp och rosensopp.

De är alla mycket sällsynta och giftet i dem är inte cellskadande men kan orsaka kraftigt illamående med magsmärtor, diarré och kräkningar. En enkel regel för matsvampsplockare är att undvika soppar med röda färger på fot och rör. Då missar du visserligen blodsopp som är en god matsvamp, men minimerar samtidigt risken att få med dig någon av de giftiga sopparna.

Några arter är oätliga på grund av besk eller bitter smak, som t.ex. gallsopp och bittersopp,

Hur kan man se om en svamp är giftig?

Missuppfattningar om giftsvampar Det enda säkra sättet att plocka svamp är att lära sig känna igen arterna ordentligt. Men många följer gamla tumregler om vilka svampar som är ätliga. Vissa av dem är missuppfattningar och kan vara farliga. Lömsk flugsvamp i olika åldrar. Foto: Wikimedia De flesta svampförgiftningar beror på okunskap. Här följer några vanliga missuppfattningar om svamp och giftsvampar, som kan vara ödesdigra. – En maskäten svamp kan inte vara giftig. Fel! Också dödligt giftiga svampar kan vara insektsangripna. – En svamp som smakar gott är ätlig.

  1. Fel! Flera av de mest giftiga svamparna har mycket mild smak.
  2. Om jag ser att rådjur eller kor har ätit av svampen vet jag att jag också kan äta den.
  3. Fel! Vit flugsvamp är dödligt giftig för människor, men kor kan äta den utan att ta skada.
  4. Alla svampgifter försvinner om jag kokar av svampen.
  5. Fel! De flesta svampgifter är inte vattenlösliga.

Därför finns de kvar i svampen även om den kokas av. – Röd flugsvamp går bra att äta om man flår den, eftersom giftet sitter i hatthuden. Fel! Giftet finns spritt i hela fruktkroppen. – För att se om en svamp är ätlig lägger man en silversked i den färdiglagade svamprätten.

Hur ser en trattkantarell ut?

Cantharellus tubaeformis Kännetecken: Trattkantarellen är som namnet säger en tratt eller lurformad, tämligen liten svamp. Dess hatt är brun och har en nyans av gult eller grått. Foten är tämligen smal, ihålig och gul. Under hatten finns gulgrå lamellartade fåror som löper nedåt foten.

Arter som liknar: Den röda trumpetsvampen (C. aureum) som liknar trattkantarellen mycket har inga djupa fåror på hattens undersida. Den röda trumpetsvampen förekommer på frodigare och fuktigare ställen än trattkantarellen. Även den röda trumpetsvampen är en ypperlig matsvamp. Växtplatser: Trattkantarellen förekommer allmänt i södra och mellersta Finland.

Den påträffas i mossiga skogar, främst i grandungar men också i blandskogar. Vanligtvis växer den i stora grupper på samma ställen år efter år. Det kan vara svårt att hitta den eftersom den växer djupt nere i mossan. Under goda skördeår förekommer den betydligt mer än sin nära släkting kantarellen.

Skördeperiod: Trattkantarellen växer tämligen sent på hösten från september till november. Användning: Eftersom svampen har tunn märg lämpar den sig bra för torkning och djupfrysning. Torkningen lyckas även hemma mycket bra. Vid djupfrysning bibehålls svampens näringsvärde bra, men smaken kan bli vattnig.

Trattkantarellen lämpar sig naturligtvis också som sådan för stekning, djupfrysning eller i marinad. Det finns rikligt med D-vitamin i trattkantarellen. Vintertid får finländarna på ett naturligt sätt D-vitamin från svampen.

Hur känner man igen en Kremla?

Mykorrhizasvamp – Alla kremlor är mykorrhizasvampar och bundna till vissa trädarter. Den milda växer som sagt med björk, De skarpa arterna som inte är delikata, är oftast något mörkare, smutsgula, växer på lite torrare mark och brukar dyka upp först senare på säsongen.

Kremlor känns allmänt igen på “kremlig” fot: Smulas lätt sönder, ungefär som vällagrad prästost, hårdast på ytan och mer eller mindre svampig eller ihålig i mitten. Du kan inte rispa trådar av kremlans fot (samma sak med riskor som dock har ej avdragbart hattskinn, samt mjölksaft i skivorna). Finns inga farliga kremlor.

Den ljusröda arten med namnet giftkremla, är så etterstark och lika sannolikt att man skall förgiftas av som vanlig peppar. Smaka, och du lär inte stoppa i dig mer. Vi önskar alla en RIKTIGT GOD kremlesommar!

Finns det någon svamp app?

Skriven den 18 september 2020, Axel Ljudén och Albin Nyström studerar till jägmästare och är årets vinnare i Venture Cup Nords regionfinal. Den prisade affärsidén. Plocka, tävlar vidare i höstens riksfinal under sommaren har en betaversion av deras nya app utvecklats med hjälp av valideringsmedel från SLU Holding.

  • Förhoppningen är att redan i höst presentera en app med potential att locka fler att ge sig ut i skog och mark.
  • Det är ett starkt och stort intresse för skog och mark som ligger bakom Axel Ljudén och Albin Nyströms yrkesval och en gemensam vision att inspirera fler att vara ute i naturen.
  • Inspiration från Värmlandsskogarna För Axel är det turerna i Värmlandsskogarna med morfar biologiläraren som står för inspirationen både när det gäller hans yrkesval, vilja och vision att bidra till att flera ska ta sig ut i bär- och svampmarkerna.

För Axel är även kartan ett naturligt redskap och en nyckel till speciella platser och naturtyper. – Jag har också ett stort intresse för teknik och en passion för fotografering och har mer och mer börjat använda kartan för att hitta och ta mig till platser där chansen är större att träffa på de djur som jag vill fotografera.

You might be interested:  Hur Botar Man Svamp På Tungan?

Det var också lite så som vår idé om en bär- och svamp-app föddes – att använda smart teknik för att göra det lättare för den som vill plocka bär och svamp att leta på rätt ställe. En tanke som jag och Albin, som är den mest hängivne bär- och svampplockaren av oss båda, tillsammans tagit vidare och utvecklat till en affärsidé, säger Axel.

Leta på rätt ställe Drivkraften i utvecklingsarbetet för Albin och Axel är att intressera och locka fler att vara ute i skog och mark. Eftersom det idag finns ett stort intresse att plocka bär och svamp hos många är deras förhoppning att fler vill ta sig ut i skogarna om det finns ett enkelt verktyg som tar dem till ett ställe där chansen är större att verkligen hitta svamp eller bär.

  1. Appen går under arbetsnamnet Plocka och är en helhetslösning som både gör det tryggare att ge sig ut i skogen och enklare att hitta svamp och bär genom att leta på rätt ställe.
  2. Genom att kombinera olika datakällor om skogen på ett smart sätt med aktuella data för säsongen kommer man att kunna få förslag på möjliga ställen.

Det kommer också att bli möjligt att söka på olika sorters svamp och bär och få förslag på platser att ta sig till. Appen kommer också att ha en del andra enklare funktioner som till exempel navigeringshjälp när det är dags att bege sig hemåt igen, berättar Albin Validering och tester Målet är att appen ska kunna användas i hela landet.

under sommaren har tester gjorts av beta-versionen. Nu är fokus på att göra förbättringar och utvecklingar utifrån under testresultaten. – Att få stöd i utvecklingsarbetet betyder mycket. Det valideringsstöd vi får från SLU Holding gör det möjligt att ta fram en prototyp för att göra beta-tester i sommar och testa att plattformen håller och fungerar som det är tänkt, säger Albin.

Det gör det också möjligt för Albin och Axel som är ägare och grundare att ta hjälp av it-konsulter med kodning och bygga tekniken i appen. Något som är helt avgörande för att klara målet att lansera appen redan i slutet av september. Använd studietiden Att vara uppmärksam på idéer och tankar som dyker upp under studietiden och testa att ta idéer vidare är en uppmaning och ett råd från Axel.

Det är många bra idéer som föds under studietiden men alltför många uppmärksammas inte och glöms bort. Jag vill uppmuntra fler att ta nästa steg. Studietiden är en bra tid att utveckla sina smarta idéer. Det finns gott om stöd och medel att få, så jag rekommenderar verkligen alla att passa på om man känner att man hinner med både studier och att ta om sin idé.

Just det kommer både Albin och Axel att göra då de antagits till Uppsala Innovation Centres Business Build-program där de under hösten kommer att vidareutveckla Plocka. Fler idéer att förverkliga För Axel är det här bara första idén i vad han hoppas ska bli fler lösningar som gör det enklare för fler att komma ut i skog och mark och använda skogen mer.

Smart teknik erbjuder många bra lösningar. Både när man är ute och som hjälp i planeringen för att ta sig ut. I slutet av september finns hans och Albins första app på plats. Bara att ladda ner för dig som vill ta dig ut till bär- och svampskogen. Se Albin Nyström pitcha plockas affärsidé. Läs mer på Plockas hemsida.

Vill du utveckla din affärsidé – kontakta någon av SLU Holdings innovations- och affärsrådgivare! Är du redo att vidareutveckla din idé i en inkubator? Läs mer vad UIC (Uppsala) och Uminova (Umeå) kan erbjuda.

Hur ser en bra Svampskog ut?

Var växer kantareller? – Kantarellen trivs på samma ställen år efter år. De växer oftast i blandskogar med flera olika lövträd. Svamparna gillar att växa i närheten av björkar och hård mark och växer därför oftast vid sidan av stigar. Eftersom kantarellerna ändå kräver mycket solljus tycker de inte om täta och mörka barrskogar. Vad Har Jag Hittat För Svamp

Kan man förväxla karl johan svamp?

Karl-Johan och andra goda soppar Karl-Johan och andra goda soppar Soppar är lätta att känna igen. De har alltid rör under hatten, aldrig skivor. De är ofta mycket goda matsvampar som man gärna kan smaksätta både sås och risotto med. Den allra godaste är Karl-Johansvampen eller Stensopp som den också heter.

  • Det finns några sorter som man lätt förväxlar med Karl-Johansvampen.
  • De är Gallsopp, Rödbrun stensopp, Finluden stensopp och Brunsopp.
  • Ingen av dem är giftig men Gallsoppen är, precis som namnet antyder, hemsk i smaken.
  • Får man med en sådan i maten är lätt hela rätten förstörd.
  • Den är inte giftig men absolut inget man vill ha med i svampkorgen.

Enklaste sättet att avgöra om det är en Gallsopp är att bryta en lite bit av svampen och smaka på den. Du känner direkt om det är en gallsopp. Spotta ut svampen efter du smakat på den. Ta för vana att alltid göra så när du provsmakar svamp. De andra tre, Rödbrun stensopp, Finluden stensopp och Brunsopp är goda matsvampar, i god klass med Karl-Johan.

Andra ätbara soppar är till exempel björksopp och smörsopp. Ha alltid en bra svambok att titta i. Gärna en tålig variant som man kan ha med sig ut i skogen. Den får inte vara gammal då kunskapen om olika svamparter har förändrats. Flera som man ansåg ätliga förr, t ex murklor, avråder man idag ifrån att äta då de innehåller giftiga ämnen som inte är lämpliga att äta.

Leta gärna upp en svampförening i din närhet. Det är ett bra sätt att lära sig mer om svamp, för både nybörjare och mer vana svampplockare.

Kan kantareller vara giftiga?

Kantareller, skogens goda guld – lär dig mer om vår populäraste svamp Kantarellen är gul, lätt att känna igen och dessutom väldigt god! Den ska inte förväxlas med “falsk kantarell” som är seg och smaklös. Stöd arbetet för våra naturskogar och en skogspolitik som tar hänsyn till skogens alla värden. Kantareller är våra kanske allra populäraste matsvampar.

De smakar gott och det finns knappast någon giftig svamp man kan förväxla den med. En lite liknande svamp som växer i skogen heter narrkantarell (tidigare falsk kantarell) – som också är gulorange. Hatten på narrkantarellen är lite mer luden och foten är smalare och mörkare än hos kantarell. Narrkantarell är inte giftig, men seg och smaklös.

Vanliga kantareller är kraftigare, lätta att skära itu och har vitt och spänstigt kött. Svamp som plockas bör inte förvaras i en plastpåse. En luftig korg är bäst. Rensa dina kantareller genom att borsta bort skräp och skära dem i mindre bitar om de är stora.

You might be interested:  Hur Länge Ska Man Förvälla Svamp?

Måste man rensa trattkantareller direkt?

Rensa direkt eller inte – Soppar bör rensas på en gång. Kantareller klarar sig bra några dagar orensade i kylskåp.

Vilka svampar kan man dö av?

Mycket giftiga svampar – Cellskadande gifter kan ge livshotande skador på inre organ och finns hos ett par arter, flugsvampar och spindlingar. Gifterna kan ge lite olika besvär beroende på vilken svamp det är fråga om.

Orangebrun giftspindling eller toppig giftspindling kan ge livshotande skador på njurarna. Besvären kommer inom tre till sju dygn och består av brännande törst, huvudvärk, trötthet, frossa, muskelvärk och ont i magen.

Gifthätting, lömsk flugsvamp och vit flugsvamp innehåller gifter som kan ge skador i tarmkanalen, njurar och lever. Besvären brukar börja efter 8 till 24 timmar och består av ont i magen och vattentunn diarré. De här svamparna kan ge en livshotande förgiftning.

Andra svampar som innehåller det farliga cellskadande giftet är lömsk biskopsmössa, stenmurkla och mössmurkling. Besvären kommer efter 5 till 8 timmar och består av symtom från mage och tarm, yrsel, matthet, svettningar, talsvårigheter och balanssvårigheter.

Kan man ta fel på Karl Johan svamp?

Plocka karljohan – Karljohan kan växa både i löv- och barrskog Undvik att plocka vid fuktig väderlek, karljohan suger nämligen åt sig mycket vatten. Vid gynnsamt väder kan det finnas mängder av stensopp i skog och mark under en begränsad växtperiod – bara en till två veckor.

  1. Då gäller det att hinna före skadedjur och andra organismer som så småningom angriper svampen.
  2. Du kan märka att svampen är angripen om den är täckt med en vitaktig hinna som sedan gulnar och luktar mycket illa.
  3. Då är det parasitsvampen gul svampsnylting som har hunnit fram.
  4. En karljohan som har abnormt stor och oformlig fot och ovanligt liten hatt kan också bero på svampsnyltningen.

Ät aldrig en angripen svamp, det kan orsaka magsjuka.

Kan man äta stammen på Karl Johan?

Bästa sättet att tillaga din karljohan | SvD Svampexperten Bo Nylén tycker utan tvekan att karljohan är den godaste svampen och föredrar att äta den utan andra tillbehör. Ofta är den angripen av larver, men så länge den inte är helt prickig inuti går den bra att äta. Bo Nyléns bästa karljohanrecept: : Bästa sättet att tillaga din karljohan | SvD

Måste man förvälla svamp?

Förkoka svamp – Finrensa svampen hemma. Skär den rensade svampen i tärningsstora bitar, lägg i kastrull eller stekpanna och koka av vätskan. Häll i lite vatten om svampen är fast, så bränner den inte fast. Värm på medelvärme. Lägg på lock från början så att processen kommer i gång, ta av det efter en stund.

Oka tills större delen av vätskan som svampen avger har kokat av. Tillaga svampen direkt eller frys in. En del föredrar att inte koka in all svampvätska när de ska äta svampen direkt. De kokar av en del vätska och tillsätter sedan smör eller olja. Andra väljer att steka upp svampen direkt i fett, utan att förkoka.

Svamp är hårdsmält och bör alltid upphettas i minst 15 minuter för att kroppen enklare ska kunna bryta ner den.

Hur ser en trattkantarell ut?

Cantharellus tubaeformis Kännetecken: Trattkantarellen är som namnet säger en tratt eller lurformad, tämligen liten svamp. Dess hatt är brun och har en nyans av gult eller grått. Foten är tämligen smal, ihålig och gul. Under hatten finns gulgrå lamellartade fåror som löper nedåt foten.

  1. Arter som liknar: Den röda trumpetsvampen (C.
  2. Aureum) som liknar trattkantarellen mycket har inga djupa fåror på hattens undersida.
  3. Den röda trumpetsvampen förekommer på frodigare och fuktigare ställen än trattkantarellen.
  4. Även den röda trumpetsvampen är en ypperlig matsvamp.
  5. Växtplatser: Trattkantarellen förekommer allmänt i södra och mellersta Finland.

Den påträffas i mossiga skogar, främst i grandungar men också i blandskogar. Vanligtvis växer den i stora grupper på samma ställen år efter år. Det kan vara svårt att hitta den eftersom den växer djupt nere i mossan. Under goda skördeår förekommer den betydligt mer än sin nära släkting kantarellen.

Skördeperiod: Trattkantarellen växer tämligen sent på hösten från september till november. Användning: Eftersom svampen har tunn märg lämpar den sig bra för torkning och djupfrysning. Torkningen lyckas även hemma mycket bra. Vid djupfrysning bibehålls svampens näringsvärde bra, men smaken kan bli vattnig.

Trattkantarellen lämpar sig naturligtvis också som sådan för stekning, djupfrysning eller i marinad. Det finns rikligt med D-vitamin i trattkantarellen. Vintertid får finländarna på ett naturligt sätt D-vitamin från svampen.

Hur länge kan man plocka trattkantareller?

Kantarellens långa skördesäsong och mångsidiga näringsinnehåll – Årets första kantareller brukar komma fram vid midsommar och flest kantareller finns det i juli. Du kan dock hitta kantareller ännu sent på hösten, fram tills det blir minusgrader. Kantareller innehåller sparsamt med energi men desto mer protein: ungefär 25 procent av torrvikten, vilket är mer än de flesta grönsaker.

Hur länge kan svampar vara kvar på samma ställe?

Frågeställare Besvarades av Pia Barklund tisdag, 15 november, 2005 – 18:47 Fråga Hur länge lever en svamp? Svar Allt fler uppskattningar pekar på att många arters svampindivider kan bli mycket gamla, tiotals till flerahundra år. Det finns också de som är jämförelsevis mycket kortlivade. Bland mykorrhizasvampar uppges kantarell bli > 39 år, örsopp >75 år och medellivslängd 35 år, Droptaggsvamp Hydnellum ferrugineum >150 år. Vedlevande patogena svampar uppvisar mycket höga åldrar. En honungsskivlingsart Armillaria gallica har angivits åldern >1500 år. Phellinus weiri >1300 år. I blad och barr kan livscykeln var ett år eller tom kortare. Att Lophodermium piceae, granskyttesvampen som lever i granens gröna barr blir omkring sju år hänger samman med att barren infekteeras som helt unga och att fruktkroppsbildningen inte kommer förrän barret har dött, och granbarr blir uppskattnigsvis sju år. I princip är svampmycel odödliga, om substratet där de växer inte tar slut. Svampar bä ringa cellstrukturer med sig hela livet, till skillnad mot växter och djur. Istället dör äldre delar av och hyfer nybildas kontinuerligt. Hypotetiskt kan svampindivider som kom in direkt efter istiden finnas kvar i våra skogar. Länkar Publicerad: mån, 1997-03-24 01:00