När Kan Barn Börja Äta Honung?

15.03.2023 0 Comments

Honung är en smittkälla som kan undvikas. Med tanke på sporernas allmänna förekomst tillsammans med den potentiellt allvarliga sjukdomsbilden finns goda skäl att hålla strikt på Livsmedelsverkets tydliga rekommendation att inte ge honung till barn före ett års ålder.

Kan 1 5 åring äta honung?

Spädbarnsbotulism – Spädbarnsbotulism är ännu ovanligare än födoämnesrelaterad botulism, och ger normalt inte lika allvarliga symtom. Den beror på att bakterien Clostridium botulinum förökat sig i tarmen hos spädbarn, på grund av att dessa ännu inte hunnit utveckla en naturlig flora av skyddande tarmbakterier.

 1. Spädbarnsbotulism drabbar framförallt barn yngre än 6 månader, sedan minskar risken betydligt.
 2. Bland de ytterst få fall som finns registrerade har några haft kopplingar till honung.
 3. Därför rekommenderar Livsmedelsverket att man för säkerhets skull inte ger honung till barn yngre än ett år.
 4. Om man ändå råkat göra det är risken extremt liten.

Symtom debuterar efter 3-30 dagar och börjar ofta med förstoppning. Senare tillkommer muskelsvaghet som t.ex. nedsatt sugkraft vid amning, och hängande ögonlock. Symtomen kan av flera skäl vara svåra att härleda till botulism, men är sådana att man normalt ändå söker läkare för dem.

Hur länge ska barn undvika honung?

Barnets mat upp till ett år När barnet är ungefär sex månader är det dags att börja ge vanlig mat. Det är bra att börja med väldigt små portioner, en eller några teskedar. Barnet behöver träna på att äta för att vänja sig vid olika smaker och för att lära sig att tugga. När Kan Barn Börja Äta Honung Barnet behöver träna på att tugga och prova olika smaker. Det är inte svårt att ge bra mat till barn. Men det är några saker som är bra att tänka på när det gäller maten under barnets första år:

De första sex månaderna får barnet tillräckligt med näring genom bröstmjölk eller bröstmjölksersättning. Det kallas också modersmjölksersättning. Barn behöver få D-droppar från att de är cirka en vecka gamla. Barnet kan få börja med pyttesmå smakprover vid fyra månaders ålder. Det gäller om hen visar intresse för maten som familjen äter. Barnet behöver mer näring och energi vid sex månader. Då är det dags att börja med smakportioner. De utökas sedan till riktiga portioner. Var försiktig med saltet. Det är bra för både vuxna och barn att hålla igen på salt. Lägg extra fett i maten om den är hemlagad, om det inte redan ingår fett i maträtten. Till exempel en tesked rapsolja per portion Undvik livsmedel med tillsatt socker. Det är till exempel smaksatt yoghurt, söta drycker, kakor och glass.

Bild 1 När Kan Barn Börja Äta Honung Barn kan få smaka vanlig mat när de är ungefär ett halvår. Du kan låta barnet pröva olika livsmedel i vilken ordning du vill. Med tiden blir portionerna allt större. Barn som är runt 1 år brukar kunna äta vanlig mat helt och hållet. Fotograf: Jenny Hallström Bild 1 När Kan Barn Börja Äta Honung Ett litet barn behöver äta mat ofta och på regelbundna tider. Börja med att ge lite mat, en eller några teskedar i så kallade smakportioner. Öka sedan mängden allteftersom. Fotograf: Emma Hasselgren Bild 1 När Kan Barn Börja Äta Honung Barnets mat kan serveras som puré, mos, eller i mjuka bitar. När barnet är ungefär sex månader går det bra att ge mjuk och plockvänlig mat i små bitar. Du kan till exempel ge små bitar med kokt potatis eller någon grönsak som barnet kan försöka äta själv. Fotograf: Juliana Wiklund Bild 1 När Kan Barn Börja Äta Honung Barn behöver få D-droppar tills de är två år. En del barn behöver det ännu längre. Fortsätt att ge D-droppar även när barnet börjat äta vanlig mat. Upp till barnet är två år behövs också lite extra fett i maten, till exempel rapsolja. Bild 1 När Kan Barn Börja Äta Honung Det är bra om barnet får vara med och äta tillsammans med andra. Barn kan tidigt vara med och umgås kring mat. Barn behöver se andra äta för att lära sig och inspireras. Små barn behöver stöd när de sitter, till exempel genom att sitta i en barnstol. Fotograf: Jenny Hallström Bild 1 När Kan Barn Börja Äta Honung Gluten finns i sädesslagen vete, korn och råg. Det är bra att låta barnet vänja sig långsamt vid mat som innehåller gluten. Börja medan barnet fortfarande får bröstmjölk eller modersmjölkersättning. Gluten finns i till exempel gröt, välling och bröd. Bild 1 När Kan Barn Börja Äta Honung Barn under ett år ska inte äta vissa livsmedel. Det gäller till exempel spenat och honung. Barnet behöver inte så mycket salt. Du kan i stället smaksätta maten med andra kryddor såsom basilika och vitlök. Bild 1 När Kan Barn Börja Äta Honung Vatten är den bästa drycken och barnet kan få vatten till måltiderna. Du kan börja ge mjölk i maten från när barnet är sex månader. När barnet närmar sig ett år kan hen börja dricka mjölk och äta mjölkprodukter, som fil och yoghurt. Du bör inte ge dryck som smakar sött, eftersom barnet då vänjer sig vid att känna den smaken. Fotograf: Jenny Hallström Bild 1 När Kan Barn Börja Äta Honung Barnet behöver fibrer från bland annat grönsaker och frukt. Med tiden behöver barnet även få andra mer fiberrika livsmedel. Från ungefär åtta månaders ålder kan barn till exempel dricka fullkornsvälling. Bild 1 Det är bra att så länge det är möjligt undvika sötsaker och snacks till små barn.

 1. Det är bland annat för att barn annars lär sig känna igen den söta smaken och föredrar den.
 2. Ge istället frukt eller bär i den konsistens som barnet tycker om.
 3. Bild 1 Att känna och smaka är naturligt för ett litet barn och det är utvecklande att träna på att äta själv.
 4. Barnet kan till exempel få små bitar mat att själv plocka med.
You might be interested:  Hur Länge Håller En Gran Utomhus?

Barnet behöver också träna på att slicka. Därför är det bra att låta bli att torka rent runt barnets mun alltför ofta. Fotograf: Juliana Wiklund Maten under barnets första sex månader Bröstmjölk eller bröstmjölksersättning ger barnet tillräckligt med näring de första sex månaderna.

 1. Det är bra att fortsätta att ge bröstmjölk hela första året eller längre.
 2. Bröstmjölk är den bästa maten för så små barn då den bland annat minskar risken för infektioner och övervikt.
 3. Det går också bra att ge bröstmjölksersättning om du inte kan eller vill ge barnet enbart bröstmjölk.
 4. Från tidigast fyra månaders ålder kan du låta barnet få smaka lite av din mat om hen är intresserad.

Du kan ge barnet motsvarande ungefär ett kryddmått med en liten sked eller på fingret. Barn behöver under sina första år. Rekommendationen är att börja ge D-droppar när barnet är en vecka gammalt. Smakportioner när barnet är ungefär sex månader Från sex månader behöver barnet få börja med vanlig mat för att få i sig tillräckligt med näring och energi.

Vad händer om barn äter honung?

Livsmedelsverket avråder – I sällsynta fall kan sporer av bakterien Clostridium botulinum finnas i honung. Dessa sporer kan orsaka en förgiftning som kallas botulism hos spädbarn, men inte hos äldre barn och vuxna. Därför avråder Livsmedelsverket från att ge honung till barn under ett år. http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=10176

Kan en tvååring äta honung?

Botulinumsporer förekommer frekvent i honung, som därför inte bör ges till spädbarn. Matförgiftning orsakad av neurotoxin från Clostridium botulinum (botulism) har beskrivits i Läkartidningen 2014.

Kan barn över 1 är äta allt?

Läs mer på Livsmedelsverket –

Livsmedelsverket har mer information om bra mat och dryck för barn.Här kan du läsa om,Här kan du läsa om,

Mat som barn helt eller delvis ska undvika Från ett års ålder kan barn äta i stort sett samma mat som vuxna. Men det är bra att undvika att ge följande mat till barn:

Opastöriserad mjölk och färskost tillverkad av opastöriserad mjölk. Dessa livsmedel kan innehålla farliga bakterier som ger svår diarré och skador på njurarna. Opastöriserad mjölk får inte säljas i affärer men kan finnas på bondgårdar. Rå köttfärs eller rått kött kan innehålla bakterier. Köttfärs och kyckling ska därför vara genomstekt och inte rosa eller röd. Risbaserad mjölk och riskakor innehåller relativt mycket arsenik. Livsmedelsverket rekommenderar därför inte risdrycker eller riskakor till barn som är yngre än sex år. Det är bra om du inte vänjer barn vid för mycket salt i maten. Socker och sötade livsmedel.,

Till de yngsta barnen är det också bra att vänta med att ge de här livsmedlen:

hela nötter mandel vindruvor jordnötter.

Det beror på att barnet kan råka få ner dem i luftstrupen och, Mosade eller i mycket små bitar går det däremot bra.

Kan bebisar äta falukorv?

Spädbarn bör inte alls äta korv. – Enligt rekommendationen ska spädbarn, alltså barn under ett år, undvika korvar helt och hållet. Spädbarn bör också undvika de grönsaker som av naturen innehåller rikligt med nitriter. För de lite äldre barnen är det inte lika strikt.

Får 1 åring äta salami?

Salt – Salt innehåller natrium (även benämnt sodium), 1 gram natrium motsvarar cirka 2,5 gram salt. Barn inte kan reglera saltbalansen så bra som vuxna, var därför särskilt försiktig med salt till barn. För barn som inte fyllt ett år bör du undvika salt så mycket som möjligt, en viss mängd salt finns naturligt i många livsmedel och det finns ingen anledning att utsätta ditt barn för risk genom att tillsätta salt.

Hur mycket ska en 1 åring äta?

– Från fem månaders ålder kan man börja servera barnet små portioner gröt. – Max tre portioner gröt eller välling/dag vid 12 mån. Barn från vecka 1, ungdomar, vuxna, gravida och ammande: 10 ug/dag. – från 6 mån – 1 år som tillägg till måltid.

Vad är dåligt med honung?

Honungens hållbarhet – Honung köpt i affären har en hållbarhet på ca 2-3 år, från tappdatum, i oöppnad förpackning. Men sannolikt håller den sig mycket längre om den försvaras på rätt sätt. Ibland märks honung med bäst-före datum men det betyder alltså “bäst” före.

Honungen blir inte oätbar efter bäst-före datumet. Honung kan med tiden mörkna, tappa smak, skikta sig eller jäsa, men den är alltid ätbar. Smakar inte honungen längre gott kan den användas till matlagning och bakning, Honung kan också bäst-före märkas t.ex. “Bäst före: Öppnad burk 12 månader” eller “Bäst före, oftast bra efter: Datum”.

Legenden säger att ätbar honung hittades i Egyptens pyramider och gravar, men det rör sig troligtvis bara om spår av honung i kärl. Läs diskussionen hos wikipedia, Hur det än är, så länge är det väl ingen vits att spara honung längre än för vinterhalvårets konsumtion, om nu honungen inte är så himla guda-god att man vill begrava sig med den.

Vilken honung till barn?

Barn under 1 år ska inte äta honung – På grund av botulismbakterier ( Clostridium botulinum ) som finns i naturen där bina hämtar sin föda bör barn under 1 år inte äta honung enligt Livsmedelsverkets rekommendationer, Undvik även bipollen och bibröd eftersom de kan innehålla honung.

Kan honung bli giftig?

HONUNG SOM JÄSER – Det vanliga problemet som man stöter på är att honungen har jäst. En honung som jäser kan man om den är förpackad i en plastburk redan känna igen på att locket buktar. Honungen luktar sött och fruktigt och dess yta kan bubbla. Jäsningen gör att smaken på honungen ändrar, men honungen blir inte giftig eller ohälsosam.

Man kan skumma bort ytan på honungen och använda resten i till exempel bakning. Det är ett kvalitetsfel att honungen har jäst. Orsaken är oftast att honungen har för hög fukthalt, vilket gör att det eventuellt har kommit jästsporer i honungen som sedan kan försöka sig i honungen. Speciellt regniga somrar utgör en risk, men också lagringsförhållandena inverkar på hållbarheten.

You might be interested:  Hur Mycket Växer En Gran Per År?

Om du misstänker att du köpt en honung som jäser, så tag kontakt med producenten. Honung som jäser borde inte finnas till försäljning. För att undvika att honungen börjar jäsa skall man förvara honungen torrt och svalt. Kylskåpet är vanligtvis för kallt och fuktigt för honungen.

När kan man börja ge barn havregrynsgröt?

Börja med gröt och välling | Semper Barnmat Små barn brukar ha lätt för att tycka om både  och  och det kan du börja servera när ditt barn är runt 6 månader.  Det passar både till frukost och mellanmål, eller som kvällsmål. Gröten och vällingen från Semper är gjord på havre och mjölk från svenska gårdar och är berikade med bland annat järn, kalcium och vitaminer för att ditt barn ska få en mättande och näringsrik måltid. 7 av 10 barn i Sverige dricker välling – ett superlivsmedel fullt av vitaminer, mineraler och järn. När barnet är runt 4–6 månader behöver järnförrådet som barn föds med fyllas på. Därför är vår järnberikade välling och gröt, ett bra komplement till ditt barns dagliga kost. Semper har två grötar som där det är tillsatt 1 gram vetemjöl per portion för att göra dem lämpliga för glutenintroduktion: Havregröt från 4 månader och Fruktgröt från 6 månader. Du kan börja ge ditt barn välling från 6 månaders ålder, eller när ni känner er redo. Vi har välling för barn i alla åldrar. Så här gör du:

Börja med en liten portion (50 eller 100 milliliter). Låt barnet avgöra hur mycket det vill äta.  Fortsätt att ge en liten portion under en längre period för att gradvis introducera välling. Om barnet verkar tycka om vällingen och må bra av den kan du öka mängden lite i taget. Det viktigaste är att alltid lyssna på barnet, det är du som förälder som känner ditt barn bäst.  Gör vällingstunden till en mysig godnattstund, ett mättande mellanmål eller en bra frukost. Allt efter vad som känns bäst för er familj.  

Barn kan vara skeptiska mot nya smaker och konsistenser – och det är inget konstigt. Om ditt barn till en början inte gillar välling eller annan mat du provar, kan du behöva testa det flera gånger. Tänk på att aldrig tvinga eller truga i barnet mat. Erbjud mat och låt barnet bestämma. Precis som med vällingen går det bra att börja med gröt från 6 månaders ålder. Gröt kan ätas när som helst under dagen, till frukost, lunch, mellanmål, middag eller kvällsmål. De flesta barn älskar gröt för den goda smaken och konsistensen. Gröt är bra mat för magen.

 • När du serverar gröt från Semper kan du vara trygg med att den innehåller allt ditt barn behöver.
 • Du behöver inte lägga till mjölk eller extra fett.
 • Gröten kan serveras både varm och kall och blandas enkelt ut med vatten.
 • Gröt innehåller massor av viktiga näringsämnen, vitaminer och mineraler som till exempel järn.

Järn är väldigt viktigt för växande barn och eftersom den gröt du kan köpa i barnmatshyllan är järnberikad, uppmuntrar Livsmedelsverket att du serverar den till ditt barn. En portion av Sempers gröt täcker en tredjedel av barnets dagsbehov av järn. Gröt innehåller också fibrer som minskar risken för förstoppning.   Det finns gröt baserad på olika råvaror och ingredienser – med eller utan smak.

kokos små bitar av kokt frukt fruktpuré riven morot eller äpple

Om du gör hemlagad gröt till barnet så tillsätt alltid järn och lägg gärna till en frukt som innehåller vitamin C. Det ökar nämligen upptaget av järn.  Läs gärna mer om vår gröt och välling: : Börja med gröt och välling | Semper Barnmat

Får bebisar äta choklad?

Kakao, kaffe och te – Kakao innehåller oxalsyra och garvämnen. Därför ska man undvika ge kakao till barn som ammas. Kaffe och te rekommenderas inte i kosthållningen till barn under 1 år, då de innehåller koffein och koffeinliknande ämnen. Man ska begränsa barnens koffeinintag även i högre åldrar. Örttedrycker rekommenderas inte till barn som ammas eller till barn under skolålder.

Kan små barn äta pepparkakor?

– Det är inte farligt att äta pepparkakor, men man ska inte låta små barn äta pepparkakor varje dag året runt. Debatten om kanel och pepparkakor blossade upp i EU för ett tag sedan. Hela Europa, inte bara Sverige, använder i huvudsak samma sorts kanel, cassiakanel som har en stark smak och innehåller mycket kumarin.

Kan 1 åring äta räkor?

Näringslära för barnmat – Se vår film om näringslära för barnmat och lär dig mer om vad ditt barn behöver: Barnmatsskolan – Barn och näringsrik mat Det finns vissa näringsämnen som är extra viktiga för små barn. Eftersom ett barns medfödda järnförråd minskar vid 4–6 månader är det då extra viktigt att äta mat som innehåller järn.

 1. Paltbröd (blodpalt)
 2. Leverpastej
 3. Lätt stekt blodpudding
 4. Vetegroddar
 5. Kött
 6. Aprikoser (torkade)
 7. Fullkornsprodukter
 8. Havregryn
 9. Kikärtor
 10. Sojabönor
 11. Linser
 12. Gröna bladgrönsaker (OBS! Ge inte till barn under 1 år.)

När ditt barn har blivit 6 månader kan du bjuda på de flesta sorters fisk och det finns många goda att välja på. Servera gärna fisk 2–3 gånger i veckan så får ditt barn i sig Omega 3-fettsyror som är bra för hälsan. Feta fiskar som lax, sill och makrill är extra rika på Omega 3.

 • Leta gärna efter miljömärkningar som MSC, ASC och Krav när du ska laga egen fisk till familjen.
 • Då vet du att du gör ett hållbart val.
 • I WWF:s fiskguide kan du läsa mer om varför det är viktigt.
 • De flesta fiskar kan barn äta ofta, men det finns några få sorter som kan innehålla höga halter miljögifter.

Undvik därför att servera:

 • Strömming från Östersjön
 • Vildfångad (inte odlad) lax och öring från Östersjön, Vänern och Vättern
 • Sik från Vänern och Vättern
 • Röding från Vättern

Dessa fiskar innehåller så pass höga halter dioxin och PCB att kvinnor som är eller vill bli gravida samt barn och ungdomar inte bör äta dem oftare än två till tre gånger per år. Vildfångad lax, öring och röding finns sällan att köpa i vanliga affärer. Den lax och röding som säljs är nästan alltid odlad. Vill du ge ditt barn en vegetarisk kost? Här kan du läsa mer om barn och vegetarisk mat: : Barn och näringsrik mat | Semper Barnmat

You might be interested:  Gran Turismo 7 Official Car List?

Hur mycket honung vid hosta?

Honungsdosen var på en halv till två teskedar beroende på barnets ålder (en tesked för barn 6–11 år). Föräldrarna bedömde barnens natthosta med en skala (0–6 poäng) nästa dag. Det visade sig att barn som fått honung (men inte de som fått dextrometorfan) hostade mindre än barn som inte fått behandling.

När kan man börja ge russin till barn?

Vanliga russin kan förgifta dina barn Publicerad: 20 december 2007 Uppdaterad: 7 juni 2022 Experter varnar: Inte mer än ett litet paket i veckan OKEJ I SMÅ MÄNGDER Russin kan vara farligt för barn under tre år – om de äter för mycket. Men i lussebullar är det inga problem. Foto: SC Nyttigare än godis? Glöm det. Russin kan vara giftiga för små barn. – Vi varnar alltid föräldrar inför jul, säger Laila Jensvoll på norska livsmedelsverket.

För två år sedan undersökte de halterna av mögelgiftet ochratoxin i russin. Studien visade att elva av tolv paket innehöll giftet. Därför rekommenderar de norska experterna att barn under tre år inte äter mer än 50 gram i veckan. Och inför den stundande julhelgen går de ut med påminnelser. – Många föräldrar tror att det är nyttigare med russin än godis och låter barnen äta obegränsat, särskilt till jul, säger Laila Jensvoll, rådgivare på Mattilsynet.

Stora mängder ochratoxin kan på längre sikt ge njurproblem. Det finns också uppgifter om att mögelgiftet kan vara cancerframkallande, men där tvekar experterna i dag.

Kan barn äta tonfisk på burk?

Välj rätt fisk till barn – En hel del miljögifter finns i viss fisk. PCB, dioxiner och kvicksilver är något av det som vi vill undvika att barnet får i sig. Fisk är viktigt för att barnet ska få i sig bland annat viktiga omega-3-fettsyror som behövs för hjärnans och nervsystemets utveckling, men det gäller att välja rätt.

 • All odlad fisk går bra att äta 2-3 gånger i veckan.
 • Tonfisk på burk går bra (välj gärna delfin-säkrad) men undvik att köpa hel tonfisk i bit.
 • Lax och laxfiskar går utmärkt att äta, utom sådan som är viltfångad från Östersjön och Vänern och Vättern.
 • Livsmedelsverket rekommenderar bland annat också följande fiskar: Sill (om den inte är fångad i Östersjön), torsk, sardiner, sej, Alaska pollock, kolja, kummel, lutfisk, makrill och rödspätta.

Kan bebisar äta fiskbullar?

Några fiskbullar, ett par matskedar leverpastej eller en skiva blodpudding är mat som bara behöver värmas i mikron och som passar bra åt små barn.

Är honung giftigt?

HONUNG SOM JÄSER – Det vanliga problemet som man stöter på är att honungen har jäst. En honung som jäser kan man om den är förpackad i en plastburk redan känna igen på att locket buktar. Honungen luktar sött och fruktigt och dess yta kan bubbla. Jäsningen gör att smaken på honungen ändrar, men honungen blir inte giftig eller ohälsosam.

 • Man kan skumma bort ytan på honungen och använda resten i till exempel bakning.
 • Det är ett kvalitetsfel att honungen har jäst.
 • Orsaken är oftast att honungen har för hög fukthalt, vilket gör att det eventuellt har kommit jästsporer i honungen som sedan kan försöka sig i honungen.
 • Speciellt regniga somrar utgör en risk, men också lagringsförhållandena inverkar på hållbarheten.

Om du misstänker att du köpt en honung som jäser, så tag kontakt med producenten. Honung som jäser borde inte finnas till försäljning. För att undvika att honungen börjar jäsa skall man förvara honungen torrt och svalt. Kylskåpet är vanligtvis för kallt och fuktigt för honungen.

Kan man bli sjuk av honung?

Orsakande mikroorganism, smittvägar och smittspridning – Clostridium botulinum är en strikt anaerob bakterie, det vill säga den tillväxer endast i syrefri miljö. Den är sporbildare. Såväl bakterier som sporer finns i jord, i djurexkrementer och i bottenslammet i olika vattendrag.

Klassisk botulism: Vid klassisk botulism har man förgiftats av något (felaktigt tillrett) livsmedel, i vilket bakterierna kunnat tillväxa samt bilda toxin och som inte heller kokats före konsumtion (till exempel hemkonserv, fiskinläggning, vacuumförpackad fisk eller korv).

Två andra, mindre vanliga, spridningsmekanismer är beskrivna:

Sårbotulism, där bakterierna kommit in i ett sår, och där miljön av någon anledning (till exempel stark bakterieförorening eller dålig blodförsörjning) är syrefri. Spädbarnsbotulism, där spädbarnet fått i sig bakterier eller sporer via födan (i USA har honung, alternativt jord angivits som smittkälla). Bakterierna har därvid kunnat tillväxa i barnets egen tarm och bildat toxin. I stort sett är det bara spädbarn under sex månader som är i riskgruppen.

Tiden till insjuknande anges vara 6 till 36 timmar, ibland flera dygn. Sjukdomen smittar ej från person till person.

Vilken honung till barn?

Barn under 1 år ska inte äta honung – På grund av botulismbakterier ( Clostridium botulinum ) som finns i naturen där bina hämtar sin föda bör barn under 1 år inte äta honung enligt Livsmedelsverkets rekommendationer, Undvik även bipollen och bibröd eftersom de kan innehålla honung.

Hur mycket honung kan man äta per dag?

Näringsvärden och hälsofördelar – En tesked honung innehåller cirka 15 kcal. Det är en bra mat för vår kropp, men som alla ämnen som innehåller socker rekommenderas måttlig konsumtion från 50 gram till högst 100 gram per dag. Inuti hittar vi sockerarter 66-83% glukos, fruktos, sackarosoligosackarider, vatten 13-20% och en liten del proteiner.

Honung är en antibakteriell mat och en antibiotisk allierad av immunsystemet, som ofta används inte bara för naturlig hälsa utan även för kosmetika. Honung är ett utmärkt avsvällande medel och lugnande medel för luftvägarna, utför kardiopatiska funktioner och är ett utmärkt avgiftningsmedel för levern.

Det är en riktigt bra mat för vår kropp och det är helt naturligt!