Hur Lindrar Man Svamp I Underlivet?

19.03.2023 0 Comments

Hur Lindrar Man Svamp I Underlivet
Behandling med receptfria läkemedel – Det finns receptfria läkemedel mot svamp som används direkt i slidan. De brukar fungera bra. Du kan välja mellan följande läkemedel:

En kräm som sprutas in i slidan med en plastspruta. Slidtabletter eller slidkapslar som du för in i slidan med hjälp av en införare. Vagitorier som du för in i slidan med ett finger.

Läkemedlen smälter eller löses upp inne i slidan. Medlen kan ge kortvariga biverkningar som gör att det svider, kliar, blir rött och irriterat. Du som är gravid bör prata med din barnmorska eller en läkare om hur du ska göra. Efter att du har fullföljt behandlingen med ett receptfritt läkemedel brukar symtomen försvinna.

Vad är bäst mot svamp i underlivet?

Canesten är ett receptfritt läkemdel mot svampinfektion i underlivet. Det finns också som kräm mot fotsvamp. Canesten innehåller det verksamma ämnet klotrimazol. Canesten finns i olika former som vaginaltablett, vaginalkapsel eller kräm.

Kan svamp i underlivet gå bort av sig själv?

Svampinfektion i underlivet kan behandlas receptfritt – Att ha svamp är ofarligt och går oftast över av sig självt efter några dagar. Det kan dock vara riktigt obehagligt, och klåda och irritation kan göra att man ändå vill behandla problemet. På apoteket finns receptfria läkemedel som verkar genom att döda och förhindra att svampen kan fortsätta växa.

Vad händer om man inte behandlar svamp i underlivet?

Symptom på svamp i slidan : Det svider i underlivet och kliar runt slidöppning och på blygdläpparna. Blygdläpparna och slemhinnorna kan svullna, bli röda och sköra vilket kan göra ont när du kissar och/eller har samlag. Det kan uppstå vita och gryniga flytningar.

Hur blir man av med svamp i underlivet snabbt?

Svamp i underlivet hos män – Svamp på penis är ovanligare än svamp i slidan, men även man kan drabbas. Svamp i underlivet hos män visar sig på penisskaftet, ollonet, pungen eller på innanlåren med symtom som till exempel:

klåda som kan vara intensiv att huden blir röd, torr och fnasig utslag som kan se ut som röda prickar att den drabbade huden är öm och känslig att det svider när du kissar att det samlas lite grynig, vitaktig vätska innanför förhuden

Symtomen vid svamp i underlivet kan likna andra infektioner. Om det är första gången du har sådana symtom kan det vara bra att söka vård för att få hjälp att veta vad som är orsaken. Svamp i underlivet är ofarligt och går ofta över av sig själv. Behandling är sällan nödvändig.

Om symtomen är besvärande kan du använda svampdödande läkemedel (kräm eller salva) som finns receptfritt på apoteket. Om symtomen inte går över bör du söka vård, för att säkerställa att det inte är något annat du drabbats av. Svamp går ofta över inom några dagar. Om klådan är besvärande och om du vet säkert att det är svamp du drabbats av kan du använda receptfria läkemedel mot svamp.

Däremot om du får svamp i underlivet som gravid bör du prata med din läkare eller barnmorska först. Det finns flera andra saker du kan göra för att lindra symtomen. Här är några exempel:

Undvik att tvätta dig med för ofta i underlivet. Använd en mild olja istället för tvål när du tvättar dig. Välj naturmaterial i dina underkläder, till exempel bomull eller bambu. Undvik alltför tajta kläder. Undvik att ha samlag under tiden du har svamp eller om du har ont.

Vid svamp i underlivet finns ingen huskur med bevisad effekt. Vissa tror att det ska ge effekt att smörja med yoghurt. Det kan möjligen lindra något, men gör inte att du blir av med infektionen,

Kan svamp i underlivet göra ont?

Könsorgan Här kan du läsa om klåda och smärta i underlivet. Klåda i underlivet Det är vanligt att det kliar runt slidöppningen och på blygdläpparna. Ofta kan du behandla klådan med receptfria läkemedel. Bartolinit – infektion i slidöppningen Bartolinit innebär att det har blivit en infektion i en körtel som finns i slidans öppning.

 • Det bildas var, blir svullet och gör ont.
 • Ibland går det över av sig själv, men ofta behövs behandling.
 • Endometrios Ett vanligt symtom är att ha mycket ont i samband med mens.
 • Det vanligaste är att du behöver behandling för att smärtan ska lindras eller försvinna.
 • Lichen sclerosus et atrophicus Lichen sclerosus et atrophicus är en kronisk sjukdom som ger klåda och hudförändringar, oftast i underlivet.

Sjukdomen smittar inte. Många får lindrigare besvär om behandlingen påbörjas tidigt. En del blir fria från besvären. Andra kan behöva fortsätta behandla sig i perioder hela livet. Svamp i underlivet Svamp i underlivet är ofarligt men kan vara besvärligt eftersom det brukar klia och svida.

Provocerad vulvodyni – ont i slidöppningen Det gör ont i och runt öppningen till slidan om de små ytliga nerverna i slemhinnan har blivit överkänsliga. Det kan till exempel göra ont när du har slidsamlag eller för in något i slidan. Så fungerar det kvinnliga könsorganet Könsorganen består av flera delar och har flera olika funktioner.

De innehåller bland annat de urinvägar som gör det möjligt att kissa. Könsorganen gör det också möjligt att ha sex och att fortplanta sig. Några delar sitter utanpå kroppen och du kan se dem eller känna på dem och en del sitter inuti kroppen.

Vad kan man smörja in underlivet med?

Klåda i underlivet Det är vanligt att det kliar runt slidöppningen och på blygdläpparna. De vanligaste orsakerna är svamp i underlivet eller någon form av eksem. Ofta kan du behandla klådan med receptfria läkemedel. Klådan kan ibland bero på en könssjukdom.

 1. Då behöver du få behandling.
 2. Det kan klia och svida i underlivet och ibland bak mot ändtarmsöppningen.
 3. Ibland kan du se att huden är röd och svullen, eller att du har små utslag.
 4. När och var ska jag söka vård? Använd olja i stället för tvål när du tvättar dig i underlivet.
 5. Då blir du ren samtidigt som vattnet inte torkar ut slemhinnorna lika lätt.
You might be interested:  Hur Länge Klarar Sig Torkad Svamp?

Oljan kan också lindra klådan. Du kan prova exempelvis barnolja eller intimolja som finns att köpa på apotek. Även oljor som används vid matlagning fungerar bra, till exempel olivolja eller solrosolja. Det kan kännas skönt att använda kläder som inte sitter åt om du har klåda.

Hur ser flytningarna ut när man har svamp?

Svamp – Du kan få vita och gryniga flytningar från slidan om du har fått svamp i underlivet. Men de kan också vara klara och tunna. Det är också vanligt att det kliar och svider i underlivet om du har fått svamp. Du kan också bli röd och svullen runt slidan.

Varför får jag svamp i underlivet så ofta?

Orsaker till svamp i underlivet – Svampinfektioner orsakas av en jästsvamp, ofta så kallad candida albicans. Den finns naturligt i tarmen och även i mindre mängder på andra delar av kroppen. Om svampen förökar sig kan det leda till en svampinfektion i exempelvis underlivet.

 1. Vissa personer har lättare att få besvär med candida i underlivet än andra och det verkar finnas en ärftlig faktor.
 2. Svampen får lättare fäste om slemhinnan är skör, skadad eller om bakteriefloran i slidan eller på penis har förändrats.
 3. Antibiotikabehandling en vanlig orsak, men även förhöjda blodsockervärden vid diabetes.

Hormonbalansen kan också påverka svampens tillväxt – det är till exempel vanligare att få svamp dagarna innan du får mens och om du äter p-piller. Utlösande faktorer som kan orsaka svamp:

hormonförändringar – graviditet, menstruationscykeln och preventivmedel med hormoner som till exempel p-piller och spiral kan göra att svampen förökar sig antibiotikabehandling – kan rubba bakteriebalansen i slidan nedsatt immunförsvar – till exempel vid sjukdom eller stress förhöjda blodsockervärden – exempelvis i samband med diabetes förhudsbesvär hos män – förhudsinfektion och förhudsförträngning gör att svampen har särskilt lätt att föröka sig friktion mot underlivet – svamp i underlivet kan ibland uppstå efter exempelvis cykling, ridning och penetrerande sex eller samlag.

Det fanns tidigare en uppfattning om att socker och jäst i kosten orsakar svamp, men det finns inga vetenskapliga bevis. Du kan inte få svamp genom munsex och det är ovanligt att en svampinfektion överförs till någon annan från penis eller slidan.

Varför bränner det i underlivet?

Orsaker till sveda i underlivet – I vissa fall är det främsta symtomet sveda i underlivet, även det ett vanligt besvär. Vissa beskriver en brännande sveda i underlivet, som kan vara särskilt uttalad i samband med sex. Sveda i underlivet kan bero på många saker. Här är några exempel:

Urinvägsinfektion ger ofta sveda när du kissar. Mykoplasma i underlivet kan göra att det svider när du kissar, och klåda är också vanligt. Svampinfektion kan ge både sveda och klåda, ofta i kombination med flytningar. Vestibulit kan upplevas som en brännande sveda i underlivet, och beror på att nerverna runt slidöppningen har blivit överkänsliga. Könssjukdomar, till exempel klamydia och gonorré kan ge symtom som sveda eller smärta, särskilt när du kissar. Klimakteriebesvär kan yttra sig på olika sätt, och sveda i underlivet vid klimakteriet är inte ovanligt, eftersom slemhinnorna blir torrare och lite skörare.

Det finns saker du kan göra själv för att minska risken för besvär i underlivet. Många tvättar sig för mycket eller med fel produkter, vilket kan göra att miljön i slidan påverkas. Slidan mår bäst av att ha en sur miljö, då trivs de goda bakterierna bäst.

Tvätta underlivet en gång om dagen. Använd mild tvål eller olja avsedda för intimhygien. Vanlig tvål har för högt pH-värde och kan vara för uttorkande. Undvik att skölja in i slidan. Undvik alltför tajta kläder om du ofta får besvär från underlivet. Använd gärna trosor i naturmaterial som bomull eller bambu. Sov gärna utan underkläder. Ha inte sex om du inte vill. Ha inte oskyddat sex.

Hur ser svampinfektion ut?

Nagelsvamp – Nagelsvamp angriper oftast tånaglarna och påverkar nagelns utseende. På huden kan svampinfektioner ge röda utslag, klåda, fjällning eller sårig hud. På fotsulan kan huden bli torr och fjällande. Infekterade slemhinnor i munnen kan bli kraftigt röda, ibland med vita beläggningar.

 1. Det kan också svida.
 2. Ibland kan det uppstå sprickor i mungiporna.
 3. De tydligaste symtomen på svampinfektion i underlivet är klåda och irritation.
 4. Vinnor kan ibland få en luktlös vit grynig flytning.
 5. Nagelsvamp gör att nageln blir gulaktig, förtjockad och uppluckrad.
 6. Svampinfektioner kan ibland vara svåra att skilja från andra hudsjukdomar.

När och var ska jag söka vård? Kontakta en om du tror att du har något av följande:

Torsk Ringorm Hårbottensvamp Nagelsvamp Svamp på fotsulan eller i hudveck.

Kontakta också en vårdcentral om du har behandlat med receptfritt läkemedel i några veckor men inte blivit bättre. Vänta tills det blir vardag om det är helg. Många mottagningar kan du kontakta genom att, Kontakta din tandläkare om du har tandprotes och tror att du har svampinfektion i munnen.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha, Då kan du få hjälp att bedöma dina symtom och var du kan söka vård. Eftersom svamp trivs där det är varmt och fuktigt är det bra att hålla huden ren och torr. Använd så luftiga kläder eller skor som möjligt. Det finns flera olika receptfria läkemedel som motverkar svamp och som kan användas vid följande svampinfektioner: Vilket läkemedel du ska använda beror på var på kroppen du har besvär.

Läkemedel i form av kräm, gel, lösning och schampo används mot infektioner i hud och hårbotten. Det finns kräm som även innehåller kortison, som lindrar klåda. Nagelsvamp behöver inte behandlas om du inte har besvär av nagelförändringarna. Det finns ett medicinskt nagellack som du kan köpa om en läkare har konstaterat att du har nagelsvamp.

 1. Svampinfektioner i slidan kan försvinna av sig själv och då behöver du inte göra någonting.
 2. Om du har så mycket besvär att du vill behandla dig finns vagitorier och vaginaltabletter. Det är,
 3. Vaginalkräm och vaginalgel kan användas både i slidan och runt slidmynningen.
 4. Fråga på ett apotek vilka läkemedel som finns för dina besvär.

Det finns även andra läkemedel som du kan få på recept av en läkare. Allvarliga svampinfektioner Ibland kan svamp infektera olika organ i kroppen, till exempel lungorna, tarmen, urinvägarna och hjärnan. Det kallas invasiva svampinfektioner. Sådana infektioner är ovanliga men allvarliga.

Risken för invasiva svampinfektioner ökar om ditt immunförsvar är försämrat. Det kan till exempel vara om du har en sjukdom som cancer, hiv eller dåligt kontrollerad diabetes. Detsamma gäller om du har fått ett organ transplanterat eller behandlas med cytostatika. Risken ökar också om du får dialys, har brännskador eller har genomgått en stor operation.

Ett vanligt symtom är feber. I övrigt kan symtomen vara diffusa och beror på vilket organ som är infekterat. Åsa Schelin, 1177.se, nationella redaktionen Kristina Lewis, hudläkare, Stockholm : Svampinfektioner

You might be interested:  Vad Gäller För Inresa Till Gran Canaria?

Hur luktar svamp i underlivet?

Luktar svamp i underlivet? Svamp i underlivet ger ingen särskild lukt. Om det luktar illa från vaginan kan du ha drabbats av bakteriell vaginos. Det är en obalans mellan bakterierna inne i vaginan och vanligt att man får samtidigt som svamp.

Kan man använda canesten kräm i underlivet?

Canesten 20 mg/g vaginalkräm används för lokal behandling av svampinfektioner i slidan och de yttre könsorganen. Dessa infektioner är vanligtvis orsakade av jästsvampen Candida.

Är kokosolja svampdödande?

Kokos i kampen mot virus En produkt som innehåller fantastiska antiverala egenskaper är kokosfett. Det stärker immunförsvaret och har i flera studier visats bekämpa både virus, bakterier och svamp. Kokosolja består till stor del av meddelånga fettsyror (MCFA) vilket bidrar till dess antivirala, antibakteriella och svampdödande egenskaper.

Till sådana medellånga fettsyror hör laurinsyra, myrstinsyra, kaprylsyra och kaprinsyra. Kokosolja innehåller ca 50% laurinsyra. Andra kokosprodukter som är rika på laurinsyra är kokosgrädde, färsk kokos och kokosflinger/chips. Laurinsyra är det ämne som har de starkaste antivirala och antibakteriella egenskaperna av de olika fettsyrorna.

Det förekommer i bröstmjölk och stärker barnets immunförsvar. Laurinsyra omvandlas till ämnet monolaurin. Monolaurin är mer biologiskt aktivt än laurinsyra och därmed större förmåga att förstöra virus, bakterier och svamp. Studier har visat att monolaurins antivirala och antibakteriella egenskaper sitter bland annat i att det löser upp virusets lipidhölje som skyddar mikroorganismen och dess DNA.

Detta bidrar till att mikroorganismen förstörs. Ett minskat intag av antiinflammatoriska omega 3-fettsyror som förekommer rikligt i laurinsyra bidrar till att immunförsvaret försvagas. Kokosolja är ett mättat fett med består till skillnad från andra mättade fetter inte av långa fettsyror utan av medellånga fettsyror.

Dessa medellånga fettsyror tas inte upp av lymfan som andra fetter, utan av tarmen, och de förs sedan genom portådern till levern och ut i blodet. De lagras därmed inte som kroppsfett utan används istället som energi av våra celler och påskyndar ämnesomsättningen.

 • Roppen har lätt för att ta upp dessa medellånga fettsyror, vilket bidrar till att de inte är påfrestande för matsmältningen.
 • Okosolja sänker kolesterolet Kokosolja bidrar även till att sänka blodfetter och LDL-kolesterol (low-density lipoprotein), vilket är den typ av kolesterol som kan utgöra hot mot hälsan.

LDL, det så kallade “dåliga” kolesterolet, transporterar fett och kolesterol från levern och blodet. Det är LDL som kan orsaka plack i blodkärlen. Medan kokosolja sänker LDL-kolesterol så höjer HDL ( high-density lipoprotein) vilket är det så kallade “bra” kolesterolet.

HDL-kolesterol hjälper till att ta bort kolesterol från blodet och föra tillbaka till levern. Höga halter av HDL är associerat till en lägre risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Kokosolja är det fett jag rekommenderar att laga mat med, eftersom oljan är stabil och har en hög tolerans för värme. Kokosolja kan användas i smoothies och som alternativ till smör.

Den är även fantastisk att smörja in kroppen med, som alternativ till hudlotion eller läppbalsam. Den bästa kokosoljan är den som är ekologisk och kallpressad. Sofia Dahlgren: Näringsmedicinsk Tidskrift Nr 5 2017 : Kokos i kampen mot virus

Varför kliar det i slidan efter samlag?

Andra tänkbara förklaringar – Om det kliar och svider i underlivet vid slidöppningen eller runt blygdläpparna kan det bero på svamp, Andra tecken är vita, gryniga flytningar, rodnad och irritation i huden. Du kan också känna att det svider när du kissar eller kliar i underlivet efter samlag.

Faktorer som kan möjliggöra att du får symptom av svampinfektion är stress, antibiotikabehandling eller hormonella förändringar som graviditet och mens. Du kan behandla svamp med receptfria krämer eller vagitorier. Om det inte hjälper kan du behöva receptbelagda tabletter. Vid skabb och flatlöss kan du uppleva klåda i underlivet.

Klådan kan också uppstå på andra kroppsområden såsom vid bröstvårtor, navel, armhålor, skägg eller i ögonbryn. Dessa parasiter sprids vanligen via kroppskontakt eller sängkläder. Behandling mot skabb eller flatlöss går ut på hygienåtgärder samt receptfria krämer från apoteket.

Springmask är en vanlig smittsam infektion som kan leda till att det kliar i underlivet och rumpan. Det är vanligast hos barn och sprids genom att du får maskägg i munnen via händer och fingrar. Du kan stoppa spridningen främst genom hygienåtgärder. Tillståndet är självläkande men vid kraftig klåda kan du behöva behandla med receptfria tabletter eller flytande lösning.

Om det svider och kliar i underlivet kan det bero på en könssjukdom såsom genital herpes, Andra symptom kan vara blåsor och sår, svullnad och ömhet vid beröring. Första gången du drabbas av herpes kan du få kraftigare symptom med feber och svullna lymfkörtlar.

Hur får man det att sluta klia i underlivet?

Så slipper du att det kliar i underlivet –

Tvätta dig lagom mycket. Överdriven renlighet kan leda till att bakteriebalansen rubbas och slemhinnorna blir irriterade. Vatten torkar ut slemhinnorna, så se upp med att skölja inuti slidan med vatten. Om du måste tvätta dig med tvål använd en skonsam, oparfymerad tvål, intimtvätt eller intimolja. Låt underlivet andas! För mycket bad, för tajta trosor och föråtsittande kläder kan skapa irritation. Byt alltid badkläder efter bad för att undvika uttorkning, ha gärna luftiga underkläder och sov utan trosor så ofta du kan så att huden får andas. Om du vill råda bot på att det kliar i underlivet kan du smörja in dig med intimolja flera gånger om dagen. Oljan kan både lindra klåda och ge ett bra skydd mot torra slemhinnor. Om du har svamp hjälper däremot inte olja. En intimkräm kan också kännas skönt att smörja med efter duschen. Vissa får klåda efter sex; använd gärna glidmedel för att undvika irritation under eller efter sex. Vissa reagerar på tvättmedel, starka tvålar, särskilda trosskydd och bindor eller latex i kondomer. Kör uteslutningsmetoden för att se vad det är som leder till att det kliar i underlivet hos just dig. Hos oss kan du köpa latexfria kondomer,

Hur blir man av med svamp?

Behandling mot hudsvamp – Du kan oftast bli av med hudsvamp med hjälp av receptfria läkemedel. Det finns flera produkter för att behandla fotsvamp och de funkar även bra som behandling mot annan svamp. Läs bipacksedeln om var och hur du kan använda produkten.

Försök att hålla området rent och torrt, rengör försiktigt med en mild tvål och ljummet vatten. Badda området torrt med papper eller med en handduk. Det är viktigt att sedan tvätta handduken för att inte sprida svampen vidare. Håll huden torr, men torka inte ut den. Använd en mild och återfuktande produkt för att undvika framtida svampinfektioner. Det finns också gel, krämer och salvor just för att återfukta huden och förebygga svamp i huden. Lufta området med svamp i huden. Använd luftiga kläder som andas, gärna i naturmaterial som bomull och bambu. Byt kläder ofta och se till att de är rena och torra. Om du har fotsvamp bör du använda luftiga skor. Byt strumpor ofta och lufta fötterna när du har möjlighet.

You might be interested:  När Kan Barn Börja Äta Honung?

Kan man använda Bepanthen i underlivet?

Smörj underlivet och Bepanthen (salva som används för att förebygga och skydda mot uppkomst av lindriga hudirritationer och ytliga sprickor i huden som kan uppstå p.g.a. torr hud). Smörj dagligen och vid återkommande torrhet och/eller klåda, Ha tålamod, fortsätt smörja även när det blivit bättre.

Vad är bäst Canesten eller Pevaryl?

De lokala svampmedlen klotrimazol (Canesten) och ekonazol (Pevaryl m fl) är rekommenderad behandling av svamp i underlivet under graviditet. Inga risker för barnen har påvisats utan kvinnor som använt läkemedlen verkar snarare ha friskare graviditeter.

 1. Då medlen teoretiskt kan påverka östrogensyntesten kan det dock vara motiverat med viss återhållsamhet med längre tids vaginal behandling.
 2. Läkemedlen ekonazol (Pevaryl m fl) och klotrimazol (Canesten), har bytt graviditetsklass i Fass från A som innebär att inga risker finns, till de något strängare B3 respektive B1.

Inga nya medicinska rön ligger bakom förändringen utan det är enbart en anpassning av texterna inom EU. Förändringarna har dock lett till många frågor och vi har därför utrett de data som finns för de här läkemedlen. Enligt våra egna uppgifter från det svenska Medicinska födelseregistret finns inget som tyder på någon negativ effekt av läkemedlen.

Kvinnor som har använt läkemedlen har ett mycket gott förlossningsutfall med lägre missbildningsfrekvens än förväntat och låg andel för tidigt födda barn. Det finns dock in vitro studier som visar att medlen relativt kraftigt kan hämma östrogensyntesen generellt och i placenta, vilket teoretiskt skulle kunna påverka graviditeten.

Vulvovaginal candida ska behandlas under graviditet enligt tidigare rekommendationer men viss försiktighet kan vara motiverad vid lång tids vaginal behandling. Mer information finns i dokumenten om klotrimazol respektive ekonazol i tjänsten Läkemedel och fosterpåverkan.

Vad dödar svamp?

Hur man använder Canesten mot svamp i underlivet

Nagelsvamp – Nagelsvamp angriper oftast tånaglarna och påverkar nagelns utseende. På huden kan svampinfektioner ge röda utslag, klåda, fjällning eller sårig hud. På fotsulan kan huden bli torr och fjällande. Infekterade slemhinnor i munnen kan bli kraftigt röda, ibland med vita beläggningar.

Det kan också svida. Ibland kan det uppstå sprickor i mungiporna. De tydligaste symtomen på svampinfektion i underlivet är klåda och irritation. Kvinnor kan ibland få en luktlös vit grynig flytning. Nagelsvamp gör att nageln blir gulaktig, förtjockad och uppluckrad. Svampinfektioner kan ibland vara svåra att skilja från andra hudsjukdomar.

När och var ska jag söka vård? Kontakta en om du tror att du har något av följande:

Torsk Ringorm Hårbottensvamp Nagelsvamp Svamp på fotsulan eller i hudveck.

Kontakta också en vårdcentral om du har behandlat med receptfritt läkemedel i några veckor men inte blivit bättre. Vänta tills det blir vardag om det är helg. Många mottagningar kan du kontakta genom att, Kontakta din tandläkare om du har tandprotes och tror att du har svampinfektion i munnen.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha, Då kan du få hjälp att bedöma dina symtom och var du kan söka vård. Eftersom svamp trivs där det är varmt och fuktigt är det bra att hålla huden ren och torr. Använd så luftiga kläder eller skor som möjligt. Det finns flera olika receptfria läkemedel som motverkar svamp och som kan användas vid följande svampinfektioner: Vilket läkemedel du ska använda beror på var på kroppen du har besvär.

Läkemedel i form av kräm, gel, lösning och schampo används mot infektioner i hud och hårbotten. Det finns kräm som även innehåller kortison, som lindrar klåda. Nagelsvamp behöver inte behandlas om du inte har besvär av nagelförändringarna. Det finns ett medicinskt nagellack som du kan köpa om en läkare har konstaterat att du har nagelsvamp.

 1. Svampinfektioner i slidan kan försvinna av sig själv och då behöver du inte göra någonting.
 2. Om du har så mycket besvär att du vill behandla dig finns vagitorier och vaginaltabletter. Det är,
 3. Vaginalkräm och vaginalgel kan användas både i slidan och runt slidmynningen.
 4. Fråga på ett apotek vilka läkemedel som finns för dina besvär.

Det finns även andra läkemedel som du kan få på recept av en läkare. Allvarliga svampinfektioner Ibland kan svamp infektera olika organ i kroppen, till exempel lungorna, tarmen, urinvägarna och hjärnan. Det kallas invasiva svampinfektioner. Sådana infektioner är ovanliga men allvarliga.

 • Risken för invasiva svampinfektioner ökar om ditt immunförsvar är försämrat.
 • Det kan till exempel vara om du har en sjukdom som cancer, hiv eller dåligt kontrollerad diabetes.
 • Detsamma gäller om du har fått ett organ transplanterat eller behandlas med cytostatika.
 • Risken ökar också om du får dialys, har brännskador eller har genomgått en stor operation.

Ett vanligt symtom är feber. I övrigt kan symtomen vara diffusa och beror på vilket organ som är infekterat. Åsa Schelin, 1177.se, nationella redaktionen Kristina Lewis, hudläkare, Stockholm : Svampinfektioner

Hur lång tid tar det för svamp i underlivet att försvinna?

Vad kan jag göra själv? – Svamp i underlivet kan försvinna av sig själv efter några dagar, utan behandling. Det gäller särskilt svamp på penis. Har du svamp i slidan som inte går över kan du behandla med receptfria läkemedel som finns på apotek. Behandla bara med läkemedel mot svamp i underlivet om du är säker på att du har just svamp.

 1. Du bör inte behandla oftare än två gånger under en sexmånadersperiod.
 2. Det är viktigt att inte använda läkemedel i onödan eftersom de kan vara uttorkande och göra att slemhinnan i slidan blir skör och känslig – då blir du mer sårbar för nya svampinfektioner och andra underlivsbesvär.
 3. Om du har svamp i underlivet när du är gravid bör du rådgöra med en läkare eller barnmorska innan du använder behandling med receptfria läkemedel.

Svamp kan i vissa fall smitta i samband med sex. Svampinfektioner ökar dessutom risken för sexuellt överförbara sjukdomar eftersom små sprickor i en torr slemhinna gör det lättare att föra vidare en eventuell smitta. Därför bör du inte ha penetrerande sex när du har en svampinfektion.

undvik tvål – använd bara vatten när du ska tvätta underlivet använd inte vatten i onödan – vatten är uttorkande, så stryk gärna lite barnolja över slidväggen innan du duschar tillför extra fukt i slidan – barnolja eller exempelvis vaselin kan lindra smärtan avstå från penetrerande sex – slemhinnan är skör under infektionen och då kan det göra ont att föra upp något i slidan.

Män som har svampinfektion kan lindra besvären genom att hålla penis och förhuden ren och torr – tvätta bara med ljummet vatten.

Hur lång tid tar det för Pevaryl att verka?

Ingen förbättring sker eller om symtomen förvärras inom 3 dagar efter påbörjad behandling, symtomen inte fullständigt försvunnit inom 7 dagar efter påbörjad behandling, symtomen återkommer mer än 2 gånger inom 6 månader.