Hur Blir Man Av Med Maskrosor?

11.03.2023 0 Comments

Hur Blir Man Av Med Maskrosor
Tre enkla steg för att bli av med maskrosor Har ni något bra tips för att bli av med maskrosor? De verkar komma i olika omgångar och jag vill verkligen bli av med dem en gång för alla. Vänligen Susanne Hur Blir Man Av Med Maskrosor Hej Susanne! Maskrosorna finns i hela landet och sprider sig lättvindigt med sina “parasoll”-försedda frön, så det kommer alltid att bli en viss inflygning så att säga. Men här kommer några bra tips på hur man effektivt får bukt med maskrosorna. Maskrosor har två strategie r för spridning: med frön och med rötter,

 • Därför behöver man jobba på två fronter.1.
 • Se till att knipsa bort alla blommor och knoppar, även de gröna eftersom de knopparna eftermognar om de läggs i komposten.
 • Då hindrar du all fröspridning inom din tomt.
 • Använd gärna diskhandskar eller dylikt, fingrarna blir annars bruna av maskrosens mjölksaft.

Lägg blommor och knoppar i soporna.2. Genom att trötta ut rotsystemet kommer också detta att ge upp. Liksom bekämpning av alla rotogräs ska man vara ute strax efter ett regn, då rötterna lossnar mycket lättare ur jorden och hela rotsystemet därför följer med.

Tag bort plantan med så mycket rötter som möjligt när den är som frodigast. Då har maskrosen satsat massor av energi på att växa till sig och rötterna är nu ganska försvagade. Ett långt ogräsjärn, så kallat, måste till för att nå den långa roten. Den upptagna plantan befrias från eventuella blommor och knoppar, som slängs i soporna.

Resten av plantan får bli gödning och mull till andra växter. Lägg dem ovanpå jorden så torkar rötterna in och växtresterna blir till nytta.3. I stenläggningar är det svårt att komma åt med rensjärn, här får man bränna eller skära bort bladen. Gör detta i skedet då maskrosen vuxit till sig och är som mest sårbar.

Dessa metoder kommer på sikt att minska maskrosbeståndet radikalt i din trädgård! Maskrosorna kommer i regel i två massiva omgångar; en tidig under senvåren/försommaren där övervintrande rötter skjuter fart och sensommarens spridda frön gror. Sedan ytterligare en svärm under högsommaren då frösådda maskrosor blommar.

Lycka till hälsar Karin Text av: Karin Elmberg, 2018-05-02 Info : Tre enkla steg för att bli av med maskrosor

Vad tar bort maskrosor?

Bli av med maskrosor i gräsmattan: – Idag finns ingen mirakelmetod för att bli av med maskrosor i gräsmattan eller på annan plats där man vill bevara växtligheten runtomkring. Ett alternativ är att rensa för hand, ett annat alternativ är att försiktigt punktmarkera varje maskros med ogräsbekämpning.

Hur tar man bort maskrosor från gräsmattan?

Rensa ogräs i gräsmattan – enkelt och effektivt – För att få bukt med maskrosor finns det en hel del olika saker du kan göra. Till exempel finns flera ogräsmedel på marknaden som effektivt hindrar maskrosornas framfart och håller gräsmattan grön och fin.

 1. Men det håller oftast bara en sommar tyvärr.
 2. Om ihåg att maskrosor i gräsmattan har ett djupt rotsystem som dessutom är känt för sin förmåga att övervintra.
 3. Därför är det inte sällan som blommorna kommer tillbaka upp igen nästa säsong.
 4. Så för att verkligen bli av med ogräsblommorna en gång för alla? Då är det enklast att rycka upp dem för hand.

Läs också: Drömmarnas trädgård i vår – med dessa enkla förberedelser Se bara till att få upp dem ordentligt med hela roten. Det bästa och mest effektiva sättet för att rensa bort maskrosor i gräsmattan är oftast genom att använda spade eller markrosjärn, då får du även med hela roten. Hur Blir Man Av Med Maskrosor

Varför kommer det maskrosor?

Maskrosor – ett kärt ogräs? – Maskrosor är ett av våra första vårtecken med en blomperiod från tidig vår till sen höst. Maskrosen är mycket utbredd över hela hela landet, från norr till syd, från Torneträsk till Smygehuk. De flesta känner snabbt igen maskrosen men det finns vissa liknande växter som den kan förväxlas med som t.ex.

 • Tussilago, mjölktistel och ängshaverrot.
 • Det finns mängder av varianter av maskrosor, men det som kännetecknar dem, och skiljer dem från förväxlingsbara växter, är maskrosens ihåliga och bladlösa stjälk.
 • Maskrosen (latin Taraxacum) är en flerårig ört, med gula korgblommor och en kraftig förgrenad pålrot (roten växer rakt nedåt).

Plantan överlever flera år i jorden och skjuter nya skott från sin pålrot. När blommorna blommat ut bildas det frön med fallskärmar som sprider sig med vinden. Då maskrosorna är bland de först blommorna på våren är de extra viktiga för våra pollinatörer som kan ha svårt att hitta födoämnen den tiden på året.

 • Formen på blommorna gör det lätt för insekter att landa på blomman och att komma åt födan.
 • Därav kan man gärna spara lite maskrosor i sin trädgård för pollinörernas skull, eller åtminstone börja bekämpningen strax efter att de första blommorna slagit ut på våren, då pollinatörerna har extra svårt att hitta föda.

Samtidigt är maskrosor inte direkt hotade eller bristvara på något sätt, växten är en överlevare som sprider sig snabbt. På mycket kort tid kan de etablera sig i stora mängder och förfula din trädgård, eller dra till sig ilskna blickar från grannar.

Hur sprider sig maskros?

Från frö etablerar plantan sig väldigt snabbt i bara fläckar i en kortklippt gräsyta. Sådana bara fläckar i gräsytan, kan upp- stå av slitage eller uppslagen torv. Spridning kan också ske vegetativt via rotdelar, även de djupast sittande delarna har förmåga att bilda nya skott och en ny planta.

You might be interested:  Hur Länge Klarar Sig En Gran Inomhus?

Vilka äter maskrosor?

Hur Blir Man Av Med Maskrosor Vildbin som letar mat i en maskros. Foto: Erik Hansson De är vanliga, fina, blommar under en lång säsong, uppskattas av pollinatörer och varenda del av dem går att äta. Det är egentligen ett mysterium att inte maskrosor är mer populära. En gräsmatta full med dessa knallgula blommor borde väcka glädje snarare än bekämpningsmani.

 • Ska vi vara noga är “maskros” egentligen inte tillräckligt specifikt uttryckt.
 • Det finns nämligen ungefär 1 000 olika arter i maskrossläktet i Skandinavien och även i en gräsmatta kan det hittas tiotals olika arter.
 • Många av dem är dock oerhört lika varandra.
 • Maskrosor är en av de viktigaste nektarkällorna bland arterna som vanligen anses vara ogräs” Studien ” Opportunities and threats for pollinator conservation in global towns and cities ” Att maskrosor ofta benämns som “ogräs” handlar delvis om vår konstiga syn på allt som är önskvärt och icke önskvärt i trädgården, men det beror kanske också på att det faktiskt finns en samling maskrosor på ungefär 500 småarter som kallas just “ogräsmaskrosor”.

Visst kan de vara lite jobbiga att gräva upp och de sprider sig effektivt, men det finns verkligen betydligt värre växter att ha utspridda i trädgården. Hur Blir Man Av Med Maskrosor Du kanske inte behöver ha sådana här mängder av maskrosor i din gräsmatta, men att åtminstone spara grupper av maskrosor uppskattas av pollinatörer. Foto: Erik Hansson 100 småblommor i varje blomkorg För att se skillnad på olika maskrosor måste dels bladen studeras, men också blommorna och här kanske nästa överraskning kommer.

 1. Det som de flesta kanske tänker på som blomman (det gula “huvudet” på stjälken) är egentligen upp till 100 småblommor.
 2. På bilden ovan är vildbina på väg ner i varsin blomma.
 3. Maskrosor tillhör de korgblommiga växterna som ser ut ungefär som en färdig, noggrann och extremt färgkoordinerad bukett.
 4. Den här formen på blommorna uppskattas av insekter.

De är perfekta landningsplattformar för större flygfän och eftersom de är öppna är det lätt för pollinatörer att komma åt födan. Värre är det med blommor som ser ut som “cheerleader-bollar” där man måste bläddra bland bladen för att komma åt nektar och pollen.

Sådana blommor försvårar för insekterna. Håller igång länge En annan fin egenskap hos maskrosorna är att de blommar under stora delar av året. De kan vara bland de första som slår ut om våren och bland de sista som vissnar på hösten. Det är precis den sortens blommor som rekommenderas i de flesta guider till biologisk mångfald.

Inte minst för årets första bin som behöver alla födokällor de kan hitta tidigt på våren. “En hög andel av nektarproduktionen tidigt på våren stod inhemska ogräsarter för – speciellt maskrosor” Studien ” Food for Pollinators: Quantifying the Nectar and Pollen Resources of Urban Flower Meadows ” Förutom humlor och andra bin besöks maskrosor också av skalbaggar, fjärilar och blomflugor. Hur Blir Man Av Med Maskrosor Maskrosens stadier från knopp till fröställning. Vill du inte att de ska spridas? Knipsa av knopparna efter blomningen och innan de bildat fröbollarna. Foto: Joe MiGo, CC BY-SA 3.0. Förutom att maskrosor är generösa med mat åt andra djur är de egentligen konstigt förbisedda som mat åt oss människor.

 1. Det går att äta hela växten, från blommorna till rötterna.
 2. Smaken på bladen påminner en del om ruccola, som för övrigt växer vilt i Sverige under namnet senapskål.
 3. Men de är godast på våren.
 4. Resten av året går det att göra te på bladen och blommorna.
 5. Dessutom ska det gå att rosta rötterna för att göra kaffesubstitut.

Rötterna ska då torkas, hackas, rostas och sedan malas. Låt sedan dra i kokande vatten, Blommorna kan du göra sirap på. Som om inte alla dessa användningsområden räckte har forskare vid Washington university kommit fram till att maskrosornas små frön är perfekta att använda som pipett i laboratoriemiljö.

Ett liknande, lika bra redskap är tydligen svårt att köpa in enligt forskarna. “En tysk studie har funnit maskrospollen på hela 71 olika biarter.” Ola Jennersten i boken “Naturlycka” Om du tycker det ser för rörigt ut med att spara alla blommor som skjuter upp i gräsmattan – spara åtminstone små gräsmatteholmar med maskrosor, röllika, tusensköna, vitklöver eller vad som kommer upp hos dig.

Glöm inte sedan att hålla koll på alla småkryp som kommer dyka upp i din lite mer färgglada del av gräsmattan. Får du för många maskrosor är det bara att börja bekämpa dem genom att äta upp dem. Källor: Phys.org, Introduced Species Summary Project, The Guardian, University of Texas och Yle

När Fröar maskrosor?

Maskrosen är perenn, inte tvåårig. Fröer kan också ligga länge i jorden och vänta på rätt förhållande för att gro. När man gräver och rensar i sina raatter medför det ofta att frön som legat för dupt för att gro nu nås av ljuset och snart växer det saker i rabatten man aldrig planterat

Är maskrosor urindrivande?

Maskrosen stimulerar bukspottkörtel och lever – Maskrosen innehåller mycket bitterämnen men läkeörtens blad och rot kan läggas i kallt vatten en stund för att minska den bittra smaken. Maskrosens läkande egenskaper och bitterämnena kan bidrar till bättre aptit och stödjer kroppens nedbrytning av fetter.

Maskrosen har starkt urindrivande egenskaper och den bittra smaken sätter igång utsöndringen av matsmältningsenzymer och galla från levern samtidigt som bukspottkörteln stimuleras till att reglera blodsockret. Maskrosens blad kan användas i sallader, pesto och smoothie. Rötterna kan exempelvis användas som utfyllnad i gratänger och biffar.

Roten är däremot väldigt besk och man bör koka den ett par gånger. Maskrosens blommor saknar bitterämnen och smakar sött och gott.

Hur tar man bort ogräs med ättika?

Ättika 24% – Plus Ättika är en naturligt förekommande förening i naturen. Syran tar snabbt kål på ogräset som vissnar ner inom något dygn. Efter besprutningen bryts ättikan snabbt ner till vatten och koldioxid och pH-värdet i jorden återgår till det normala.

 1. Minus Det är bara den besprutade delen av växten som dör.
 2. Var beredd att göra om jobbet flera gånger under en säsong vilket kan bli relativt dyrt.
 3. An eventuellt lämna fläckar på stenen, det är framför allt betong som kan påverkas.
 4. Prova på en liten yta först.
 5. Du kan få besvär från ögon och andningsvägar vid hantering av ättika, sprutar du stora ytor rekommenderas skyddsutrustning.
You might be interested:  Hur Länge Torka Svamp I Rumstemperatur?

Lukten kan hänga kvar i flera dagar.

Hur använde man maskrosor förr?

Sektioner av arter –

 • A Ishavsmaskrosor – Taraxacum sect. Arctica
 • B Strandmaskrosor – Taraxacum sect. Paulustria
 • C Sandmaskrosor – Taraxacum sect. Erythrosperma
 • D Dvärgmaskrosor – Taraxacum sect. Obliqua
 • E Kärrmaskrosor – Taraxacum sect. Celtica
 • F Fläckmaskrosor – Taraxacum sect. Naevosa
 • G Atlantmaskrosor – Taraxacum sect. Spectabilia
 • H Fjällmaskrosor – Taraxacum sect. Taraxacum
 • I Grovtandsmaskrosor – Taraxacum sect. Macrodonta
 • J Norrlandsmaskrosor – Taraxacum sect. Boreigena
 • K Nordmaskrosor – Taraxacum sect. Borea
 • L Ängsmaskrosor – Taraxacum sect. Hamata
 • M Hornmaskrosor – Taraxacum sect. Borealia
 • N Ogräsmaskrosor – Taraxacum sect. Ruderalia

Många arter av Taraxacum reproducerar sig asexuellt genom så kallad apomixis, där fröna produceras utan pollinering, och de då genetiskt blir i princip identiska med moderplantan. Den klotrunda, luftiga bollen av flygfrukter är ömtålig för en svag beröring eller en vindpust.

Stängeln är pipig (rörformig) och mjölksaftrik. Bladen smakar beskt och har egendomligt formade, bakåtriktade flikar. Roten är kraftig och vertikal (pålrot). Maskrosen är också känd för sin seglivade natur och stora förmåga att skjuta skott (rotskott) till nya plantor. Maskrossläktets arter är fleråriga och sprider sig både genom vindspridna frön och sina rötter.

De späda bladen kan användas i sallader. Roten rostades förr till kaffesurrogat, Av blommorna kan man göra maskrosvin, Det var länge olagligt att göra vin på maskrosor eftersom det jämställdes med mäsk, men det är numera lagligt igen. Maskrosor ger vart år stora mängder honung, de är utmärkta biväxter med högsta betyg på nektar och pollen.

Är maskrosor farliga?

Träffyta för direktlänk till innehåll Taraxacum vulgare Växtsaften som förekommer rikligt framför allt i blomstjälken innehåller bitterämnet taraxacin. Förtäring av stor mängd kan eventuellt ge magbesvär (t.ex. ont i magen, illamående, kräkningar och diarré). Att smaka en liten mängd kan betraktas som ofarligt.

Vart trivs maskrosen?

Maskrosen – Linnés Uppsala Den klargula maskrosen är en jordnära och hjälpsam varelse. Den har en livskraftig natur och värdesätter stabilitet och trygghet. Maskrosens punktlighet för när blomman öppnas och stängs gjorde att Linné inkluderade den i sitt omtalade blomsterur.

Hur ser en maskros ut?

De gula blommorna sitter samlade i en korg. Stjälken är bladlös och ihålig och bär en enda blomkorg. De parflikiga bladen sitter i en rosett vid marken. Maskrosen kan bli upp till 40 cm hög.

Är maskros bra?

Därför är maskrosen nyttig Bland annat innehåller den naturligt vitaminerna A, B, C och mineralerna kalium, järn och zink. I maskrosen finner du även bitterämnen. Studier har visat att maskrosroten kan påverka matsmältningen genom att stimulera utsöndring av slaggprodukter via njurar och lever (1).

Kan man bli hög på maskros?

Hur hög kan en maskros bli? På bilden var den 7 cm, så det var en del som tyckte att det kunde väl vara bra. Vi bestämde att när maskrosorna blommade som allra mest skulle vi gå ut och ha en riktig mask- rosdag. Vi har fördelen att vara på en skola som ligger alldeles invid ett grönområde.

Vad är budskapet med maskrosen?

Margit Bethlen, 1927 – 1970, var en författare från Budapest i Ungern, som har skrivit en del kända noveller. Under min lärarutbildning på Högskolan i Falun, under tidigt 1990-tal, studerade vi olika skönlitterära former, bland annat noveller. Jag mötte då för första gången novellen Maskrosen.

Är maskrosor ätbara?

1. Maskros – Maskros kan upplevas som lite besk och den blir som allra bäst tillagad. Hela maskrosen kan användas i matlagning men välj gärna de mer spröda bladen och maskrosens knoppar. Du kan göra allt från saft, sylt, gelé och som ingrediens i sallader. Prova Mandelmanns maskrossaft >> ​

Får man göra vin på maskrosor?

Under många år var maskrosvinet förbjudet, men sedan 1994 är det återigen lagligt att göra maskrosvin. Nu när våren gör sitt intåg kommer snart dessa gula blommor att börja spira på ängar och i trädgårdar. Passa då på att göra något bra av blomman, som annars mest ses som ett ogräs.

Är maskrosor ettåriga?

Dra och gräva upp maskrosrötter – Maskrosor har långa pålrötter. Det gäller att få upp så mycket som möjligt av roten, om man ska ha en chans att få kål på den. Det cirkulerar myter om att denna kortlivade perenn får förlängt liv och till och med blir större när den växer ut igen från den rotbit som blir kvar.

 • Ologiskt. En växt hämtar sin kraft både från rot och från bladverk.
 • Är det endast en bit rot kvar, är den kraftigt försvagad och kommer att behöva fokusera på återväxt.
 • Även om vissa är seglivade och återkommer, så kommer ett idogt grävande att reducera antalet till det minimala, efter något år.
 • Du tjänar på att börja tidigt på våren,

Var på dem med jämna mellanrum under året, så blir de färre år för år. Yngre exemplar är även lättare att dra upp, så det lönar sig inte att vänta.

Kan hästar äta maskrosblad?

Chia de Gracia Leverans 2-3 arbetsdagar Ordinarie pris 360 kr Ordinarie pris Försäljningspris 360 kr Enhetspris per Rea Slutsåld Skatt ingår. Frakt beräknas i kassan. Maskrosen innehåller rikligt med vitaminer och näringsämnen som är gynnsamma för hästen samt ämnen som stöder ämnesomsättningen och upprätthåller magens välmående.

Ett utmärkt vitamintillskott och en del av en mångsidig utfodning. Maskrosbladen innehåller cirka tre gånger mer av alla näringsämnen jämfört med andra salladsväxter. Maskrosblad är kända av att de stöder den normala ämnesomsättningen samt piggar upp och stärker kroppen. Maskrosbladen upprätthåller den normala funktionen av utsöndringsorganen.

You might be interested:  Hur Får Man Svamp På Tungan?

Den upprätthåller också matsmältningen och tack vare sin syrlighet kan den ges som aptitretare. Maskrosen har återhämtande och piggande effekt, och är därför en utmärkt efterbehandlingsväxt för konvalescenter och stressade djur. Maskrosen stöder även kroppens naturliga elektrolytproduktion och balanserar tarmsystemets surhetsgrad, så den kan även användas hos hästar som har stel avföring.

Vitamin C är ett vattenlösligt vitamin som främjar tillväxten och benstommens och tändernas bildning. Den agerar även som antioxidant, det vill säga att den skyddar kroppen från skadlig oxidering. C-vitamin effektiviserar kroppens folsyraomsättning och de vita blodkropparnas funktion samt ökar motståndskraften mot inflammationssjukdomar. Vitamin C fungerar tillsammans med de andra antioxidanterna i vår kropp, vitamin A och E samt selen, som del av försvarssystemet och främjar bl.a. funktionen av vitamin E. Vitamin A främjar bibehållandet av en normal synförmåga och immunsystemets normala funtkion. Den tar även del i hudens och slemhinnornas välmående. I växtriket förekommer vitamin A som karoten, som är naturens antioxidant. Ju starkare orange eller mörkgrön färg en grönsak har, desto högre karoteninnehåll har den. Det stora kaliuminnehållet i bladen försäkrar kroppens tillräckliga kaliumtillförsel, trots att kalium avlägsnas från kroppen med urinet. Kalium är, vid sidan av natrium, blodets andra viktiga salt. Den deltar i stor grad i kroppens elektrolytbalans, energiomsättning och regleringen av enzymfunktioner. Kalium är viktigt för hjärtats, nervsystemets och muskulaturens funktion. Vid sidan av andra vitaminer innehåller maskrosen också vitamin H, som också är kännt som biotin, Ett utmärkt tillskott för hästar som lider av dåliga hovar. Biotin d.v.s. vitamin H är viktigt i fettsyraomsättningen.

Maskrosblad fungerar som et vitamintillskott som höjer allmänkonditionen och kan ges hästar året om. Du kan tryggt använda maskros även i större mängder, men den lämpar sig ej för hästar som lider av förstoppningar i gallvägarna eller tarmarna.

Hur får man bort fläckar av maskros?

Använd brun tvål – När maskrosorna blommar kan en promenad på t.ex. äng snabbt leda till smutsiga skor och byxor. Hur kan man ta bort fläckar från maskrosor? Läs vidare.  Lägg brun tvål på fläcken, lägg kläderna i en stängd plastpåse och låt tvålen verka i 12 timmar.

Om tvålen börjar torka ut, fukta den med lite vatten, eftersom tvålen har störst effekt om den är fuktig. Skrapa sedan bort den bruna tvålen lätt med en kniv och torka av med en fuktig trasa.  Fläcken kanske inte försvinner, men den bruna tvålen kommer att lösa upp maskrosjuicen. Du kan upprepa processen om det är en envis fläck, eller helt enkelt tvätta kläderna på det antal grader som kläderna tål.  Har du maskrosfläckar på dina vita kläder? Ta bort fläckarna genom att badda fläcken med en blandning av 0,1 liter vatten, 0,1 liter hushållssprit, 2 teskedar vatten och en skvätt ofärgat diskmedel.

Låt blandningen tränga in i kläderna en stund och tvätta dem sedan.

Hur tar man bort ogräs med ättika?

Ättika 24% – Plus Ättika är en naturligt förekommande förening i naturen. Syran tar snabbt kål på ogräset som vissnar ner inom något dygn. Efter besprutningen bryts ättikan snabbt ner till vatten och koldioxid och pH-värdet i jorden återgår till det normala.

Minus Det är bara den besprutade delen av växten som dör. Var beredd att göra om jobbet flera gånger under en säsong vilket kan bli relativt dyrt. Kan eventuellt lämna fläckar på stenen, det är framför allt betong som kan påverkas. Prova på en liten yta först. Du kan få besvär från ögon och andningsvägar vid hantering av ättika, sprutar du stora ytor rekommenderas skyddsutrustning.

Lukten kan hänga kvar i flera dagar.

Hur använde man maskrosor förr?

Sektioner av arter –

 • A Ishavsmaskrosor – Taraxacum sect. Arctica
 • B Strandmaskrosor – Taraxacum sect. Paulustria
 • C Sandmaskrosor – Taraxacum sect. Erythrosperma
 • D Dvärgmaskrosor – Taraxacum sect. Obliqua
 • E Kärrmaskrosor – Taraxacum sect. Celtica
 • F Fläckmaskrosor – Taraxacum sect. Naevosa
 • G Atlantmaskrosor – Taraxacum sect. Spectabilia
 • H Fjällmaskrosor – Taraxacum sect. Taraxacum
 • I Grovtandsmaskrosor – Taraxacum sect. Macrodonta
 • J Norrlandsmaskrosor – Taraxacum sect. Boreigena
 • K Nordmaskrosor – Taraxacum sect. Borea
 • L Ängsmaskrosor – Taraxacum sect. Hamata
 • M Hornmaskrosor – Taraxacum sect. Borealia
 • N Ogräsmaskrosor – Taraxacum sect. Ruderalia

Många arter av Taraxacum reproducerar sig asexuellt genom så kallad apomixis, där fröna produceras utan pollinering, och de då genetiskt blir i princip identiska med moderplantan. Den klotrunda, luftiga bollen av flygfrukter är ömtålig för en svag beröring eller en vindpust.

Stängeln är pipig (rörformig) och mjölksaftrik. Bladen smakar beskt och har egendomligt formade, bakåtriktade flikar. Roten är kraftig och vertikal (pålrot). Maskrosen är också känd för sin seglivade natur och stora förmåga att skjuta skott (rotskott) till nya plantor. Maskrossläktets arter är fleråriga och sprider sig både genom vindspridna frön och sina rötter.

De späda bladen kan användas i sallader. Roten rostades förr till kaffesurrogat, Av blommorna kan man göra maskrosvin, Det var länge olagligt att göra vin på maskrosor eftersom det jämställdes med mäsk, men det är numera lagligt igen. Maskrosor ger vart år stora mängder honung, de är utmärkta biväxter med högsta betyg på nektar och pollen.

Är maskrosor urindrivande?

Maskrosen stimulerar bukspottkörtel och lever – Maskrosen innehåller mycket bitterämnen men läkeörtens blad och rot kan läggas i kallt vatten en stund för att minska den bittra smaken. Maskrosens läkande egenskaper och bitterämnena kan bidrar till bättre aptit och stödjer kroppens nedbrytning av fetter.

Maskrosen har starkt urindrivande egenskaper och den bittra smaken sätter igång utsöndringen av matsmältningsenzymer och galla från levern samtidigt som bukspottkörteln stimuleras till att reglera blodsockret. Maskrosens blad kan användas i sallader, pesto och smoothie. Rötterna kan exempelvis användas som utfyllnad i gratänger och biffar.

Roten är däremot väldigt besk och man bör koka den ett par gånger. Maskrosens blommor saknar bitterämnen och smakar sött och gott.