Förvara Karl Johan Svamp I Kylskåp?
FÖRVARING – Förvara svampen i bunke 2-4° C i kylskåp om du inte tillagar den direkt. Kantarell, karljohanssvamp och trattkantareller går att torka i ugn eller frysa in efter förvällning. Kantarell är kanske den mest älskade svenska matsvampen av alla och passar till många olika rätter.
Contents
Hur länge håller Karl-Johan i kylen?
Annars om du finrensar och där inte finns minst tendens till angrepp kan de kanske stå sig till imorgon fm. Jag skär upp välrensad KJ tunt och lägger ut glest på tidningspapper, fungerar bra som torkmetod. Om du finrensar och tar bort varje antydan till angrepp klarar de sig minst 4 dgr i kylskåp.
Hur länge kan färsk svamp ligga i kylen?
Hur länge håller kantareller? – Kantareller håller bättre än många andra svampar. Det lönar sig ändå att antingen laga eller frysa ner svamparna så snabbt som möjligt efter att de plockats. Efter att kantarellerna plockats ska de förvaras i kylskåpet eller på en annan kall plats, och gärna i en papperspåse.
Hur ska man förvara färsk svamp?
Torka svamp – De flesta svampar kan torkas. Förvara i glasburk med tättslutande lock i ett mörkt och torrt utrymme. Då är hållbarheten flera år. Du bör helst inte vistas i samma rum som du torkar svamp. Svamp avger sporer och de kan ge luftvägsbesvär och allergiska reaktioner. Svampen läggs på särskilda brickor i svamptorken. Foto: Dicte Helmersson För att svampen inte ska bli dålig under torktiden är det viktigt att det finns luftcirkulation runt svampen och att torkprocessen går relativt snabbt. Det bästa och enklaste är att använda en eldriven svamp- och bärtork.
Det går också bra att torka svamp på exempelvis ett myggfönster. Använd gärna en fläkt eller kupévärmare för att snabba på torkprocessen. Ett alternativ är att torka på väldigt låg värme i varmluftsugn med luckan på glänt. Torktemperaturen ska aldrig överstiga 50 grader och helst vara lägre. Svart trumpetsvamp, blodriskor och kantareller bör torkas i max 30 grader för att inte bli beska.
Några torkar svamp på tidningspapper, vilket vi inte rekommenderar, eftersom tidningspapper suger åt sig fukt. Svampen tenderar då att kladda fast i pappret och det blir ingen luftcirkulation runt svampen. Foto: Dicte Helmersson Soppar och andra mer kompakta svampar skärs i tunna skivor innan de torkas. Trattkantareller, trumpetsvamp och andra tunnare svampar delas. Tunna svampar kan torkas i rumstemperatur om det är bra luftcirkulation. När svampen är riktigt torr och smulbar är den klar.
Hur tar man hand om karljohansvamp?
I svampskogen – Det första du bör tänka på är att bara plocka svampar som du är helt säker på men det finns mycket godsaker att välja på, i Sverige har vi ungefär 100 matsvampar. Ta med dig en borste och en svampkniv för grovrensning. Borsta bort jorden från svampen och klyv den på längden.
Hur förvarar man bäst karl johan svamp?
FÖRVARING – Förvara svampen i bunke 2-4° C i kylskåp om du inte tillagar den direkt. Kantarell, karljohanssvamp och trattkantareller går att torka i ugn eller frysa in efter förvällning. Kantarell är kanske den mest älskade svenska matsvampen av alla och passar till många olika rätter.
Måste man förvälla Karl-Johan?
Vad gör man med Karl-Johan svamp? – Först och främst behöver du rensa svampen direkt efter att du plockat den. De flesta vill göra en grovrensning redan ute i skogen innan de kommer hem. Det finns ganska ofta mask i Karl-Johan svamp. Framför allt när de är lite större.
Kan man rensa svampen dagen efter?
Soppar, kremlor och andra lite lösare svampar lämpar sig däremot mindre för att blaska vatten på. – Om man inte hinner rensa på en gång klarar sig kantareller flera dagar i kylen, kanske upp till en vecka. Sopparna ska man helst ta hand om på en gång, säger Pelle Holmberg.
Kan man frysa in färsk svamp?
Frysa in svamp: Såhär gör du Om de är mycket smutsiga kan du rengöra dem med lite vatten. Därefter skär du av ändarna på svampfötterna samt skär av skadade eller torkade partier. Mycket små svampar kan frysas in hela. För de större svamparna rekommenderar vi att du skär svampen i fjärdedelar eller i skivor.
Varför ska man förvälla svamp?
Förvälla kantareller gör man för att kunna spara svampen till ett senare tillfälle. Syftet är att få ur vätskan ur svampen. Förvälld svamp kan sedan frysas. Senare kan den förvällda svampen tas upp ur frysen och t.ex. stekas och ätas på smörgås eller användas till svampsås eller stuvning. Förvällda kantareller, det går lika bra med trattkantaraller. Kyl ner och frys in. Tid: 30 minuter Räcker till sås för 4 personer Näringsvärde per portion (100 g): 24 kalorier, 2 g kolhydrater, 0 g fett, 2 g protein
Hur fryser man in karl johan svamp?
Tips till fryst svamp – Fryst svamp håller sig ca 6 månader i frysen. Fryses helst utan smör, margarin, olja, salt och peppar. Tina i kylen, rumstemperatur, i mikron eller fräs den i direkt i pannan från frysen (häll ev. på någon halv dl vatten och lock samt låt koka tills den tinat).
Varför ska man inte förvara svamp i plastpåse?
Några råd om svampplockning Svamp bör behandlas som en ömtålig färskvara, jämförbar med skaldjur. Det är mycket vanligare att bli sjuk av dåliga exemplar av ätliga arter än att verkligen bli svampförgiftad. Foto: Håkan Borgström
Plocka bara svampar som du säkert känner igen som ätliga. Undvik gamla tumregler om giftiga och ätliga svampar.Ta bara svamp som känns fast och frisk.Plocka aldrig svamp i plastpåse. Det utvecklas lätt bakterier i denna täta miljö.Skär bort allt som är insektsangripet (“maskätet”).Rensa bort allt skräp och tillaga svampen samma dag.
: Några råd om svampplockning
Hur länge håller sig svamp i rumstemperatur?
Förvara svamp Nyplockad svamp är en färskvara som helst bör tillredas samma dag den plockats, eller tas hand om och förvaras på rätt sätt. Förvaring av svamp under längre tid kan ske genom torkning, konservering, djupfrysning, saltning eller mjölksurning. Varning! Murklor och en del andra svampar är giftiga och måste avkokas eller torkas. Även när detta gjorts kan gifter finnas kvar. Läs mer > Så tillagas svamp; > Giftiga svampar. FÖRVARA FÄRSK SVAMP Färsk svamp förvaras bäst riktigt kallt, från +2ºC till +4ºC i luftig papperspåse. Förvarad i plastpåse blir de lätt slemmiga och förstörs fortare. Lägg in hushållspapper för att suga upp fukt om plastpåse används. Det går bra att sköja av svampen innan förvaringen, förutsatt att de får rinna av väl. Svamp har en vattenavstötande hinna som skyddar mot fukt. Generellt kort hållbarhet, några dagar. Svamp som blivit soggiga och illaluktande kastas. TORKNING SVAMP Torkning av svamp är en gammal och enkel metod som i många fall till och med förhöjer svampens matvärde till exempel för karljohansvamp, murklor, fårticka och stolt fjällskivling. Kantareller blir sega om de torkas och bör ätas färsk. När svamp torkar bryts en del proteiner ner och de aromförstärkande egenskaperna förstärks. Den specifika svampsmaken orsakas främst av ämnet oktenol. Kantareller är ett undantag, de blir sega och tråkiga av torkning. Bäst är att konservera kantareller.
- Rensa svampen och ta bort larvangripna.
- Kraftig svamp skärs i tunna skivor, medan tunnköttiga kan torkas hela.
- Lägg svampen utspritt på tidningspapper, eller på luftigt galler, eller trä upp svampen på snöre. Placera den nära en varm plats t.ex. intill ett element eller ovanpå kylskåpet. Värmen får dock inte vara för hög, vilket kan göra dem smaklösa. Ibland utvecklar svampar vissa bittra ämnen. De flesta svampar torkar på några dagar. Rör om någon gång. Kontrollera att alla svampar torkat.
- Torkad svamp kan stötas/malas till pulver, som sedan användas som krydda.
- Förvara torkad svamp i en rengjord burk med lock som ställs mörkt och svalt.
- Återupplivning av svamp sker bäst varsamt i ljummet vatten. Varmare vatten ger snabbare ätfärdig svamp, men då förvinner en del aromämnena.
- Hållbarhet torkad svamp : Cirka ett år.
- Användning torkad svamp: När svampen skall användas läggs den antingen i vatten några timmar, eller så används den direkt i soppor, stuvningar eller såser.
- Viktökning : Torkad svamp som blötlagts och kokas 3-dubblar sin vikt (eller mer), stekt viktökar cirka 2,5 gånger.
KONSERVERING SVAMP Konservering (hermetisk inkokning) av svamp är en välkänd gammal konserveringsmetod, men omständligare än torkning och djupfrysning. Med undantag för röksvampar passar denna metod för de flesta svampar och i synnerhet för kantareller som vid torkning blir lätt sega och tråkiga och vid infrysning lätt beska.
- Använd väl rengjord konserveringsburk som förslutats med gummiring och bygel.
- Ta bort maskangripen svamp. Rensa svampen och skär i bitar.
- Vissa svampar t.ex. murklor måste förvällas en eller flera gånger för att bli av med giftiga ämnen. Se respektive svamp.
- Koka/sjud svampen i eget spad (svamp släpper mycket vatten vid uppvärmning) under lock i kastrull i cirka 10 minuter, samt ytterligare några minuter utan lock. När svampen faller ihop häller man den på burk som vattenbadskokas.
- Häll svamp och spad på burk och fyll upp till 2 cm från kant. Förslut burken med bygeln.
- Kantarellalternativ: Fyll burken med rensad och skivad svamp. Packa ganska väl, tryck till med sked. Häll på avsvalnad svag saltlag (1,5 tsk salt per liter vatten) som skall täcka svampen. Förslut locket med bygeln. Fortsätt enligt nedan.
- Ställ burken i vattenbad. Vattnet skall nå upp till kanten på burken. En tygbit i botten på kastrullen gör att burkarna inte hoppar omkring under kokningen. Koka/sjud burkarna i en dryg timme.
- Ta ur burkarna och låt svalna. Kokning och avsvalning har nu skapat ett undertryck som suger fast locket till en helt tättslutande förpackning. Locket skall inte öppna sig ens när man släpper upp bygeln. Förvara burken i mörkt svalt utrymme.
Hållbarhet : Oöppnad, tättslutande burk är hållbar i flera år.40 år gammal konserverat älgkött har en gång testats och befunnits och helt ok ur hälsosynpunkt.M.a.o. konservering är i särklass den bästa metoden att långtidsbevara mat. Användning : Svampen används i matlagning på samma sätt som färsk svamp.
DJUPFRYSNING SVAMP Djupfrysa svamp kan ske av rensad rå eller stekt svamp. Rå svamp steks ganska torr utan matfett som sedan får svalna. Frys in i tättslutande förpackning. Egenligen är torkning en bättre metod. Fryst svamp tar onödig plats i frysen och är till besvär vid avfrostning. Kantareller blir beska vid frysning, bäst är att konservera denna svamp.
Hållbarhet: Rå svamp cirka 6 månader. stekt utan fett minst 1 år. Svamp stekt i fett har kortare hållbarhet. Användning : Svampen används i matlagning på samma sätt som färsk svamp. SALTNING SVAMP Insaltning av svamp är ett gammalt sätt att bevara svamp i Finland och Östeuropa och passar de flesta svamparna, dock mindre lämpligt för bl.a.
- Koksaltning innebär att rensad svamp, hel eller i bitar, kokas under lock 10-15 minuter.
- Råsaltning innebär att svampen blötsläggs ett par dygn i kallt vatten som byts några gånger.
- Hållbarhet : Lång, ofta mer än ett år.
- Användning : Svampen blötsläggs över natt i rikligt med kallt vatten, varefter den är klar att användas som annan svamp.
- MJÖLKSURNING SVAMP
I båda fallen slås vattnet sedan bort och ytterligare vatten kramas ur svampen. Därefter varvas svamp med grovt salt i glasburk som försluts med lock. Förvaring i öppen kruka på gammalt sätt måste täckas med en kokt linneduk närmast svampen och ovanpå detta en väl rengjord tyngd.Mjölksurning av svamp (liksom grönsaker) är en gammal konserveringsmetod.
- Använd konserveringsburk som kan förslutats med gummiring och bygel. Mjölksurning i öppet kärl måste täckas med en kokt linneduk närmast svampen och ovanpå detta en väl rengjord tyngd.
- Surning sker enklast med vassle (3 dl per kilo svamp). Erhålles genom att sila filmjölk genom ett kaffefilter.
- Plocka bort maskäten svamp. Svampen skall vara av god kvalitet. Rensa och grovskär svampen.
- Koka svampen i eget spad några minuter i en kastrull under lock. Färsk svamp släpper mycket vatten.
- Varva svamp i burken, med bitar av lök och morötter, samt med salt och andra kryddor som senapsfrö, kummin, persilja e.d. Fyll upp till bredden, det är viktigt. Häll på svampspad från kokningen. Vätska måste täcka svampen. Förslut kärlet.
- Låt stå i 10 dagar i rumstemperatur (18-20°C). Ställ sedan svalt.
- Hållbarhet : Oöppnad burk är hållbar i flera år.
- Användning : Svampen används i matlagning på samma sätt som annan svamp.
: Förvara svamp
Kan man äta rören på Karl Johan?
Rensa karljohan – Grovrensa alltid i skogen. Rören ska avlägsnas på fullvuxna svampar, de är oftast mycket angripna och tappar styrseln vid tillagning. När du tar bort röret ser du om hatten har klarat sig från mask och dylikt. Ofta är bara fotens mittpelare angripen, så om du delar svampen och tar bort innerkärnan kan du behålla det yttre, friska fotköttet.
Är det nyttigt med karljohansvamp?
Karljohansvamp – Precis som kantarellen innehåller Karljohansvamp mycket D-vitamin. Karljohansvamp hittar du vanligtvis i lövskog tidigt på säsongen och vid granplanteringar senare in på svampsäsongen. Karljohansvamp är mild med en fast konsistens och en nötaktig smak som passar gott som stekta, i stuvningar och torkade. Även Karljohansvamp behåller mycket av D-vitaminet även efter tillagning.
Kan man ta fel på Karl Johan svamp?
Gallsopp – Tylopilus felleus
Tylopilus felleus Foto: © Michael Krikorev
Tylopilus felleus Foto: © Michael Krikorev
Tylopilus felleus Foto: © Michael Krikorev
Tylopilus felleus Foto: © Michael Krikorev
Tylopilus felleus Foto: © Michael Krikorev
Tylopilus felleus Foto: © Michael Krikorev
Tylopilus felleus Foto: © Michael Krikorev
Tylopilus felleus Foto: © Michael Krikorev
En klassisk förväxlingssvamp till karljohan. Är troligen inte giftig men är mycket bitter i smaken och kan därför förstöra en hel anrättning.
Hur tar man tillvara på Karl Johan svamp?
Karljohansvamp Boléltus èdulis – Det latinska namnet betyder (édulis) ätlig och (bolos) klump. Karljohan är Upplands landskapssvamp. Foto: Stefan Lindberg HATT: 5–20 cm bred. Först välvd sedan nästan helt plan. Vid väta klibbig. Hatthudens färg skiftar från ljus- till mörkbrun som ytterst avslutas med en vit kant. Det vita köttet är till en början fast och mjuknar sedan. Köttet närmast under hatthuden är svagt tonat. RÖR: Till en början ljust gråbeige, sedan gula till gröngula.
FOT: 5–15 cm hög. Alla stensoppar har ett vitt ådernät som blir tydligare och finmaskigare upp mot hattfästet. Formen är knubbigt uppsvälld. Kan också ha en slankare form. Fotköttet är fastare och fibrigare än hattens.
Ett tvärsnitt av Karljohanssvamp som “tonåring”. Hatthudens bruna ton färgar av sig en liten bit ner i hattköttet som har en mjukare konsistens än fotköttet. Det är fast, krispigt och glänser som vattrat siden. Foto: Stefan Lindberg DOFT & SMAK: Nöt- eller mandelliknande, mild och angenämt sötaktig.
PLOCKNING & RENSNING: Undvik att plocka vid fuktig väderlek. Karljohan suger åt sig mycket vatten. Grovrensa i skogen. Rören avlägsnas på full- vuxna exemplar, de är oftast mycket angripna och tappar styrseln vid tilllagning. Under rören syns hur hattköttet har klarat sig från mask och dylikt. Skala bort jorden från fotbasen.
Ofta är fotens mittpelare angripen. Dela svampen och ta bort innerkärnan och behåll det yttre oangripna fotköttet. Lägg de största svamparna för sig eller i botten på korgen så att de inte förstör de mindre. TILLAGNING & FÖRVARING: Torkning är det bästa sättet att bevara stensopp på. Karljohanssvamp innehåller bland annat höga halter av selen som är en nyttig antioxidant. Foto: Stefan Lindberg
- FÖRVÄXLINGSSVAMPAR, GODA:
- Finluden stensopp, Bolétus reticulátus, skiljer sig från karljohanssvampen genom att:
- – den bara växer i lövskog, främst med bok och ek, från södra Sverige upp till Dalälven,
- – den växer främst under sommaren,
- – hatten är ljusare – från beige till gulbrun,
- – i torrt väder krackelerar hatthuden och foten får fläkskador,
- – unga svamphattar liknar sämskskinn,
- – foten är äggformad eller cylindrisk,
- – hattköttet är vitt ända upp till hatthuden.
Vi tävlar inte bara med småkryp om de läckra stensopparna. Även större djur som exempelvis rådjur, vildsvin, ekorrar och möss gillar att äta dem. På den här finludna stensoppen har rören inte börjat gulna ännu, men mask-angreppen har redan börjat. Ingångarna syns som små stickhål i rörlagret. Foto: Stefan Lindberg
- Rödbrun stensopp, Bolétus pinóphilus, skiljer sig från karljohanssvampen genom att:
- – den växer vanligtvis ihop med tall, ibland även med gran,
- – den har mörkare rödbrun hatt som är ojämnare i strukturen,
- – på äldre exemplar blir rören rödbruna,
- – även foten är rödbrun.
Rödbrun stensopp. Foto: Stefan Lindberg
- FÖRVÄXLINGSSVAMP, INTE GOD:
- Gallsoppen, Tylopilus felleus, skiljer sig från karljohanssvampen genom att:
- – den har ett fluffigt rörlager som till en början är ljusgrått, sedan rosa
- – den smakar mycket bittert, förstör hela anrättningar.
- – foten är nätmönstrad med ett ljusare bälte närmast hatten.
Gallsopp växer i mager tallskog. Foto: Stefan Lindberg : Karljohan – svampens konung
Kan man förväxla karl johan svamp?
Karl-Johan och andra goda soppar Karl-Johan och andra goda soppar Soppar är lätta att känna igen. De har alltid rör under hatten, aldrig skivor. De är ofta mycket goda matsvampar som man gärna kan smaksätta både sås och risotto med. Den allra godaste är Karl-Johansvampen eller Stensopp som den också heter.
Det finns några sorter som man lätt förväxlar med Karl-Johansvampen. De är Gallsopp, Rödbrun stensopp, Finluden stensopp och Brunsopp. Ingen av dem är giftig men Gallsoppen är, precis som namnet antyder, hemsk i smaken. Får man med en sådan i maten är lätt hela rätten förstörd. Den är inte giftig men absolut inget man vill ha med i svampkorgen.
Enklaste sättet att avgöra om det är en Gallsopp är att bryta en lite bit av svampen och smaka på den. Du känner direkt om det är en gallsopp. Spotta ut svampen efter du smakat på den. Ta för vana att alltid göra så när du provsmakar svamp. De andra tre, Rödbrun stensopp, Finluden stensopp och Brunsopp är goda matsvampar, i god klass med Karl-Johan.
Andra ätbara soppar är till exempel björksopp och smörsopp. Ha alltid en bra svambok att titta i. Gärna en tålig variant som man kan ha med sig ut i skogen. Den får inte vara gammal då kunskapen om olika svamparter har förändrats. Flera som man ansåg ätliga förr, t ex murklor, avråder man idag ifrån att äta då de innehåller giftiga ämnen som inte är lämpliga att äta.
Leta gärna upp en svampförening i din närhet. Det är ett bra sätt att lära sig mer om svamp, för både nybörjare och mer vana svampplockare.
Kan man äta rå karl johan svamp?
AVRÅDES DOCK ATT ÄTA DEN RÅ: Svårspjälkad, det finns ämnen i rå svamp som kan ha skadlig inverkan på oss. FÖRKOKAS: Skär svampen i mindre bitar. Förkokad färsk karljohan blir först slemmig (efter 5-10 minuter), men efter ca.15 minuter försvinner den slemmiga konsistensen.
Hur äta Karl Johan?
Karljohansvamp eller stensopp som den tidigare hette fick sitt namn av Kung Karl XIV Johan. När han tillträdde tronen i början av 1800-talet så rådde det stor matbrist i Sverige. Men då han upptäckte att det fanns stora mängder med stensopp i skogarna fick han svenskarna att äta svampen och namnet uppkallades istället efter honom som en hyllning. Tänk er en krämig risotto med smörstekt karljohan, eller carpaccio med parmesancrème eller kort och gott bara som den är stekt i mycket smör! Vi gillar karljohansvamp!
Recept på krämig risotto med karljohansvamp
Hur länge håller Karl Johan i frysen?
Det är inga problem att låta svampen vara fryst i två år. Den smakar lika bra. Förväll svampen och avsluta med att salta lite grann innan den går in i frysen. Se till att få ur luften i fryspåsarna, jag brukar suga ur luften med munnen.
Hur länge håller is i kylskåp?
Ansjovis m.m. i konservburk (öppnad) – Används direkt eller läggs över i en glas- eller plastburk och behandlas som en färskvara, max 2-3 dagar i kyl.
Hur länge håller fryst karl johan svamp?
Tips till fryst svamp – Fryst svamp håller sig ca 6 månader i frysen. Fryses helst utan smör, margarin, olja, salt och peppar. Tina i kylen, rumstemperatur, i mikron eller fräs den i direkt i pannan från frysen (häll ev. på någon halv dl vatten och lock samt låt koka tills den tinat).
Hur länge håller sig kylskåp?
Kylskåpets livslängd – då och nu – Åsikten om hur länge ett kylskåp håller idag går lite isär beroende på vem man frågar. Många reparatörer verkar tycka att vitvarorna som kommer in för reparation blir allt yngre medan varumärken inte vill kännas till att kvaliteten blir sämre.
Om livslängden blivit kortare kan detta bero på flera olika orsaker. Slit-och-släng mentaliteten idag gör att vi hellre köper nytt än reparerar, det är helt enkelt en smidigare lösning för många. En annan orsak är att det är mycket dyrare att reparera ett nyare kylskåp än ett äldre. Att vårt samhälle har blivit allt mer prispressat kan definitivt också vara en stor faktor i det hela.
Det är helt enkelt inte möjligt att hålla upp kvaliteten och samtidigt hålla nere priset. Hur länge kan man då räkna med att ett kylskåp håller idag? Det beror självklart på vilken modell man väljer samt hur väl man tar hand om det, men generellt bör man i alla fall kunna räkna med en livslängd på mellan 10-15 år.