Får Man Äta Honung När Man Ammar?

21.03.2023 0 Comments

Får Man Äta Honung När Man Ammar
Det går bra för dig att äta honung även när du ammar ditt barn. Den bakterie,(Clostridium botulinum), som kan finnas i honung och som små barn (under 1 år) kan bli sjuka av kan inte gå över i bröstmjölken.

Vad bör man undvika att äta när man ammar?

Mat och dryck när du ammar Din bröstmjölk är anpassad till just ditt barn, för att barnet ska växa och utvecklas. Det finns en del saker att tänka på när du ammar. Till exempel behöver du dricka extra mycket vatten och undvika viss mat. Det går åt extra energi och näringsämnen för att producera bröstmjölk.

 • Du behöver därför äta allsidigt och varierat.
 • Välj gärna mat som innehåller mycket vitamin D, omega 3-fett, jod och folsyra.
 • Det är också bra att äta järnrik mat.
 • Du kan äta det mesta när du ammar, men det finns en del mat du bör undvika.
 • Enligt Livsmedelsverkets rekommendationer ska du inte äta fisk som kan ha förhöjda halter av kvicksilver, dioxin och PCB oftare än två till tre gånger per år.

Många går ner i vikt när de ammar, även om de äter som vanligt. De första veckorna är det vanligt att gå ner ganska mycket i vikt. Därefter är det bra att hålla viktnedgången till högst ett halvt kilo i veckan. Du behöver ungefär en liter extra vatten per dygn när du ammar, eftersom det går åt vätska till bröstmjölken.

Drick när du är törstig så får du i dig tillräckligt. Undvik helst läsk, energidrycker och saft, eftersom de varken ger dig eller barnet någon näring utan bara onödiga kalorier. Du kan dricka kaffe och te när du ammar. Den lilla mängd koffein som förs över via bröstmjölken skadar inte barnet. Du bör undvika att dricka alkohol när du ammar.

Enligt forskning innebär det inga medicinska risker för barnet så länge du dricker måttliga mängder. Med det menas ett till två glas vin eller motsvarande en till två gånger i veckan. Däremot har studier kunnat visa att det finns risker om barnet får i sig mer alkohol än så.

När ska man inte äta honung?

Honung är en smittkälla som kan undvikas. Med tanke på sporernas allmänna förekomst tillsammans med den potentiellt allvarliga sjukdomsbilden finns goda skäl att hålla strikt på Livsmedelsverkets tydliga rekommendation att inte ge honung till barn före ett års ålder.

Är det farligt att äta honung när man är gravid?

Ja, gravida kan äta honung. Det går bra. Barn under 1 år ska däremot inte äta honung.

Varför man inte ska äta honung?

Spädbarnsbotulism – Spädbarnsbotulism är ännu ovanligare än födoämnesrelaterad botulism, och ger normalt inte lika allvarliga symtom. Den beror på att bakterien Clostridium botulinum förökat sig i tarmen hos spädbarn, på grund av att dessa ännu inte hunnit utveckla en naturlig flora av skyddande tarmbakterier.

 1. Spädbarnsbotulism drabbar framförallt barn yngre än 6 månader, sedan minskar risken betydligt.
 2. Bland de ytterst få fall som finns registrerade har några haft kopplingar till honung.
 3. Därför rekommenderar Livsmedelsverket att man för säkerhets skull inte ger honung till barn yngre än ett år.
 4. Om man ändå råkat göra det är risken extremt liten.

Symtom debuterar efter 3-30 dagar och börjar ofta med förstoppning. Senare tillkommer muskelsvaghet som t.ex. nedsatt sugkraft vid amning, och hängande ögonlock. Symtomen kan av flera skäl vara svåra att härleda till botulism, men är sådana att man normalt ändå söker läkare för dem.

Kan man äta choklad när man ammar?

Livsmedelsverket har inga råd om att undvika choklad när man ammar.

Hur mycket går man ner i vikt när man ammar?

NY STUDIE. Att gå ner i vikt efter graviditeten är viktigt för hälsan, men en ny studie visar att halterna av organiska miljöföroreningar ökar i modersmjölken vid viktnedgång under amningsperioden. Med en måttlig viktnedgång på i snitt ett halvt kilo per vecka är ökningen däremot liten och påverkar därmed inte nyttan med amningen.

 1. Att inte gå ner till sin ursprungsvikt efter avslutad graviditet kan påverka moderns hälsa och kommande graviditeter negativt.
 2. Att gå ner sina graviditetskilon efter förlossning är därför viktigt.
 3. Samtidigt visar en ny studie från Sahlgrenska akademin, som gjorts i samarbete med Livsmedelsverket, att halterna av organiska miljöföroreningar ökar i modersmjölken om mamman går ner i vikt under amningsperioden.

Vid en måttlig viktnedgång på omkring ett halvt kilo per vecka är ökningen dock liten och påverkar därmed inte nyttan med amningen. Resultaten kommer från studien LEVA (Livsstil för Effektiv Viktminskning under Amning) där huvudsyftet var att hjälpa mammor med övervikt att gå ner i vikt under amningsperioden. Anders Glynn – Vår studie visar att halterna av den vanligast förekommande PCB-varianten, PCB 153, ökade med cirka 12 procent i mjölk från de 27 kvinnor som gick ner i vikt, säger Anders Glynn, toxikolog vid Livsmedelsverket och en av dem som genomförde studien. Hilde Brekke – Ammande kvinnor brukar avrådas från att gå ner för snabbt i vikt, men det finns få andra studier som faktiskt undersökt hur mycket halterna av organiska miljöföroreningar i modersmjölk ökar vid viktnedgång, säger Hilde Brekke, forskare vid Sahlgrenska akademin och ansvarig för studien.

Resultaten från LEVA-studien är viktiga och ger stöd för Livsmedelsverkets rekommendation att gå ner i vikt efter förlossningen, men att inte minska med mer än omkring ett halvt kilo per vecka under amningsperioden. Den snabba viktminskning som många kvinnor upplever under de första veckorna efter förlossning beror till stor del på att vätska försvinner ur kroppen och påverkar troligen inte utsöndringen av organiska miljöföroreningar.

Det är under den senare perioden då viktminskningen framförallt beror på att kroppsfettet minskar som PCB-nivåerna i modersmjölken kan öka. Artikeln Environmental organic pollutants in human milk before and after weight loss publicerades online i den vetenskapliga tidskriften Chemosphere den 7 juni.

 • Länk till artikel: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0045653516307330 Fakta om PCB PCB är en industrikemikalie som hade många användningsområden innan den förbjöds på 1970-talet.
 • Trots att det var länge sedan PCB förbjöds finns ämnet kvar i miljön eftersom det är mycket svårnedbrytbart.
You might be interested:  Hur Är Puerto Rico Gran Canaria?

Människor får främst i sig PCB via maten och feta animaliska livsmedel är den största källan. PCB lagras i kroppen under hela livet och förs över till foster och spädbarn via moderkakan och modersmjölken. Under foster- och spädbarnsperioden är också känsligheten för PCB som störst.

 1. I djurförsök har man sett att PCB kan påverka utvecklingen av hjärnan och nervsystemet, fortplantningen, immunförsvarets funktion, hormonsystemen samt orsaka cancer.
 2. De mängder av PCB som finns i modermjölk i Sverige i dag bedöms inte vara en anledning till att avråda från amning.
 3. Halterna är omkring en femtedel av de halter som uppmättes i modersmjölk på 1970-talet.

Mer om dioxiner och PCB på Livsmedelsverkets hemsida: http://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/miljogifter/dioxiner-och-pcb/ Livsmedelsverkets kostråd för ammande: http://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/kostrad-och-matvanor/ammande/

Är det bra att äta honung varje dag?

Honung mot hosta och förkylning – Honung är bättre än vanliga läkemedel för att lindra symtom i övre de luftvägarna, särskilt hosta. Honung är billigt, lättillgängligt och har praktiskt taget inga biverkningar. Läkare kan rekommendera honung enligt forskning, Ät honung per tesked och utan uppvärmning vid symtom på hosta och förkylning.

Kan man leva på honung?

Page 3 – Produktkatalog Page 3 – Produktkatalog P.3 Kan man leva på biodling ? Absolut. Det är som vilket lantbruk som helst fast enklare. Man behöver inte äga någon mark eller investera i dyra maskiner. De flesta kommuner ställer upp med mark och många privatpersoner är tacksamma om det kommer bin.

Om jag har 100 bisamhällen. Hur mycket kan jag tjäna på det ? Det beror lite på hur mycket arbete man lägger ner och hur duktig man är. Om man bara räknar ett genomsnitt på vilka intäkter kuporna kan ge så ser det ut som följer: 30 kg Honung vilket är en genomsnittsskörd i Sverige per säsong. Tappat i burk får man ca 80:- kg exkl moms.

Ger en intäkt på ca 240.000:- När man vill ha fler bisamhällen så delar man samhällena på sommaren. På detta sätt kan man fördubbla antalet samhällen varje säsong.Man kan också dela ett bisamhälle i ännu fler om man snabbt vill komma upp i antal, men då påverkar det honungsproduktionen.

 • Om man säljer dem nästkommande vår får man ca 2000:- st exkl moms.
 • Ger en intäkt på ca 200.000:- Man kan också samla in pollen.
 • Varje samhälle ger minst 1-2 kg.
 • Torkat, rensat och förpackat får man ca 650:- kg exkl moms.
 • Ger en intäkt på ca 100.000:- Totalt ca 540.000:- Utöver det kan man tillverka salva, cerat, ljus m m.

Man kan också sälja bidrottningar. För oparade drottningar får man ca 125:- st och för parade drottningar ca 500:- st exkl moms. Man skall dock räkna med att det kan komma bakslag. Ca 10% är den normala bidödligheten under vintern i Sverige. Dåligt väder och sjukdomar skall man också väga in i kalkylen.

Page 3 – Produktkatalog

Hur mycket honung kan man äta per dag?

Näringsvärden och hälsofördelar – En tesked honung innehåller cirka 15 kcal. Det är en bra mat för vår kropp, men som alla ämnen som innehåller socker rekommenderas måttlig konsumtion från 50 gram till högst 100 gram per dag. Inuti hittar vi sockerarter 66-83% glukos, fruktos, sackarosoligosackarider, vatten 13-20% och en liten del proteiner.

 • Honung är en antibakteriell mat och en antibiotisk allierad av immunsystemet, som ofta används inte bara för naturlig hälsa utan även för kosmetika.
 • Honung är ett utmärkt avsvällande medel och lugnande medel för luftvägarna, utför kardiopatiska funktioner och är ett utmärkt avgiftningsmedel för levern.

Det är en riktigt bra mat för vår kropp och det är helt naturligt!

Hur mycket honung per dag gravid?

Enligt livsmedelsverket är det inga problem att äta honung vid graviditet och/eller vid amning. Vid amning är det dock direkt olämpligt att applicera manukahonung på bröstet för att läka exempelvis en sårig bröstvårta eftersom barn under 12 månader inte ska äta honung.

Hur mycket honung motsvarar 1 dl socker?

Många gånger kan man byta ut socker mot honung i ett recept. Eftersom honung är dubbelt så sött som socker kan t ex 2 dl socker bytas mot 1/2 dl honung. Man får dock ta med i beräkningen att honung innehåller vatten och justera vätskemängden i receptet.

Honung har en annan brännpunkt än socker och om man bakar med honung kan man sänka temperaturen cirka 10-15 grader. Ta lite honung i degspadet med jästen. Brödet jäser mycket bättre och får en härlig smak. Pensla både matbröd och bullar med lite honung mot slutet av gräddningen. Det ger en knäckig skorpa och i matbrödet blir den lilla sötman en underbar smakförstärkare.

Skulle olyckan vara framme och man bränner sig, t ex vid matlagning, kan man stryka lite honung på såret. Honungen är bakteriedödande och mjukgörande. Små sår läker fortare och med mindre ärrbildning. Får Man Äta Honung När Man Ammar Anmäl dig för en påminnare inför nästa marknad. Här hittar du vad som händer just nu på din marknad!

Är svensk honung pastöriserad?

Får Man Äta Honung När Man Ammar Rå honung eller Raw honung kallas ibland honung som inte värms över kupvärme (värmen som är i bikupan ), cirka 35°C. Men man ska vara medveten om att så produceras merparten av svensk honung. Det är främst inom den storskaliga “honungsförädlingen” som pastörisering av honung förekommer.

 • Skonsam behandling utan värmning” är ett begrepp som Sveriges biodlare sedan länge använt sig av.
 • Rå, raw, kallslungad och kallrörd är trendiga begrepp som lånats från andra delar av livsmedelsindustrin.
 • Biodlare nöjer sig ofta med att kalla sin honung skonsamt eller varsamt behandlad.
 • För extra råhet kan honungen tappas direkt på burk (som nyslungad honung ) där den får självkristallisera utan ympning och rörning,

Kakhonung är dock alltid den den råaste, mest oprocessade formen av honung. För hundra år sedan var ympning och rörning inte lika vanligt så “rå honung” kan också kallas “gammaldags honung”. När honungen får självkristallisera bildas grova kristaller som påverkar smakupplevelsen.

 • En del föredrar den gryniga, sockriga konsistensen medan andra gillar den rörda, smöriga konsistensen.
 • Vill man som konsument köpa honung som hanterats skonsamt och inte hettats upp över 35°C (opastöriserad honung) kan det vara bra att välja lokal honung med tydligt ursprung.
 • Välj inte honung märkt med ursprung EU/Icke EU som sannorlikt har transporterats, blandats och processats runt om i världen.

Köp istället svensk honung från lokala biodlare som med stolthet kan berätta var honungen skördas och hur den hanteras. Film om rå / raw honung.

Är honung lika farligt som socker?

Är det Ok att äta honung istället för socker? Fråga Hej! Jag försöker äta nyttigt och gärna gå ner några kilon. Ska försöka sluta äta socker och försöker äta begränsat med kolhydrater, framför allt snabba kolhydrater. Trots att jag tycker om den nyttiga maten har jag ändå en sötläpp och undrar om det är okej med honung? Tycker om att ha det i te ibland. dietist, Stockholm Besvarad: 2006-08-16 Svar: Honung består av de enkla sockerarterna druvsocker och fruktsocker men innehåller även lite sackaros. Honung bidrar med lite vitaminer och mineraler men dessa mängder anser jag försumbara. Energiinnehållet i honung är jämförbart med socker.1 tsk honung ger ungefär lika många kalorier som en sockerbit.

You might be interested:  Barcelo Ron Dominicano Gran Añejo Precio?

Är honung lugnande?

Honung innehåller antioxidanter Den söta honungen har under århundraden uppskattats för sina många goda egenskaper, till exempel att den är lugnande. Honung är en sann gåva från bina som kan uträtta små mirakel. REN HONUNG GER OTROLIG FUKT Honung är otroligt fuktighetsbevarande, vilket betyder att den drar åt sig fukt från luften och skickar den vidare. Ren honung är full av antioxidanter. Antioxidanter är ett start vapen mot fria radikaler. Ju mörkare honungen är, desto mer antioxidanter innehåller den – och vissa typer av honung innehåller ännu fler antioxidanter än färsk frukt och grönsaker. Atleter i det gamla Grekand åt honung inför sportutövning för att öka sin uthållighet och efter sport för en energiboost. : Honung innehåller antioxidanter

Vad gör honung för kroppen?

Nyttiga mjölksyrabakterier och antibakteriell verkan – Men trots den höga sockerhalten och trots att nyttigheterna är begränsade, lyfts honung ofta fram som en ren hälsoprodukt. Anledningen är att bina under honungsproduktionen tillsätter levande mjölksyrabakterier, som har antibakteriella egenskaper och därför kan vara ett alternativ till antibiotika.

 1. Men mjölksyrabakterierna dör snabbt och enligt Alejandra Vásquez finns det inga levande mjölksyrabakterier i honungen vi köper i matbutiken.
 2. Det är bara nyproducerad honung som innehåller levande mjölksyrabakterier i varierande mängd.
 3. Sådan honung är näst intill omöjlig att få tag på i Sverige, såvida man inte har direktkontakt med en biodlare.

Alternativet är att man återintroducerar levande mjölksyrebakterier i mogen honung, säger Alejandra Vásquez, som är med och utvecklar sådan honung under produktnamnet Doktor Honung. – Som Alejandra säger, de nyttiga mjölksyrebakterierna dör snabbt. Men innan bakterierna dör så producerar de bakteriehämmande substanser som finns kvar i den mogna honungen.

Varför ska man inte äta jordgubbar när man ammar?

Du kan äta jordgubbar när du ammar. Ibland påstås det att barnet får prickar om mamman äter jordgubbar medan hon ammar. Men det är inte vetenskapligt belagt. Hudutslag hos barnet är oftast helt ofarliga.

Vad går över i bröstmjölken?

Avstå helt från alkohol och nikotin, eftersom båda överförs till bröstmjölken. Tänk på att prata med din läkare innan du börjar äta mediciner. För mycket koffein är inte bra för bebisen, så begränsa intaget av kaffe, svart och grönt te till två till tre koppar om dagen. Det är inte alla fisksorter som är lämpliga.

Vad gör bebisar Gasiga?

Hej! Det finns många myter som florerar gällande mammans kost i förhållande till skrik/kolik hos barnet. Ni skriver inte hur barnet reagerar och vad det är som gör att ni tolkar det som magont/gaser? Rådfråga gärna BVC om det är så att ni har misstanke om magont/kolik samt om det är skrik/gråt som gör att ni oroar er för att barnet inte mår bra.

På Vårdguidens webbplats kan ni läsa mer om spädbarnskolik och ont i magen hos barn, Ont i magen kan bero på många olika orsaker och flera av dessa beror inte på maten. Livsmedelsverket har inte någon fullständig sammanställning om mammans kost i förhållande till symtom hos det ammande barnet. På sidan 14 via denna länk (Vetenskapligt underlag som bakgrund till Råd om bra mat för barn 0-5 år) finns det dock viss information,

Där står det också att en diet som utesluter vissa livsmedel ha negativ inverkan på mammans näringsintag. Livsmedelsverket har inte heller några särskilda råd om den ammande mammans kost i förhållande till magont/kolik hos spädbarnet. I vissa landsting finns det rekommendationer om att mamman utesluter komjölk i ca 4 veckor för att se om koliksymtomen blir bättre hos barnet.

 • En del studier har visat att viss kolik kan förbättras om den ammande mamman undviker mjölkprodukter.
 • Man ska dock diskutera med BVC om man misstänker att barnet lider av kolik.
 • När det gäller kål, lök, baljväxter med flera kan fibrer i dessa ge buller och gaser hos de som äter dessa fibrer.
 • Livsmedelsverket har dock inte hittat någon vetenskaplig litteratur som visar att dessa stora kolhydrater hamnar i bröstmjölken och på så sätt orsakar symtom hos barnet.

Vänliga hälsningar

Kan man äta vitlök när man ammar?

Får Man Äta Honung När Man Ammar I denna den tredje delen om kosten handlar det om några utvalda örter och kryddor. Det finns växter som är extra bra att äta direkt efter förlossningen. Tex nässlor som hjälper kroppen att återhämta sig efter blodförlust, gurkmeja som hjälper mot inflammationer som kan uppstå i kroppen och korn som lugnar magen och hjälper kroppen att återhämta sig.

Om du har förlorat blod i samband med förlossningen bör du undvika att äta ingefära under de efterföljande veckorna. Det finns också kryddor och örter som är extra bra vid amning. Örtkryddor Persilja, anis, dill och kummin är bra örtkryddor att använda i matlagningen då de anses har positiv effekt på bröstmjölksproduktionen.

Även svartpeppar i små mängder är positivt. Gurkmeja Den huvudsakliga kryddan i curry är gurkmeja som har antiinflammatoriska och antioxiderande egenskaper. Studier visar att gurkmeja kan förebygga sjukdomar som Alzheimers, reumatism och cancer. Gurkmeja är också känd för sin förmåga att öka bröstmjölksproduktionen och minska risken för mjölkstockning.

 • Använd gärna gurkmeja i matlagningen men tänk på att inte överdriva mängden utan tillämpa försiktighetsprincipen.
 • Vitlök Vitklök har många positiva hälsoeffekter och anses även gynna bröstmjölksproduktionen.
 • Dock kan vissa barn ogilla smaken av vitlök i bröstmjölken och vissa barn kan även få ont i magen av vitlök som de får i sig genom bröstmjölken.

Vill du använda vitlök i matlagningen så prova försiktigt och var lyhörd för ditt barns reaktion.

Varför skriker min bebis vid amning?

Barnet kan ha ont i magen – De första levnadsmånaderna är det vanligt att barn är känsliga i magen. De kan ha svårt att få ut luften ur tarmarna och pruttar därför mycket. Om du ammar kan det hjälpa att amma ofta och lite. Ger du bröstmjölksersättning kan det hjälpa att ge ersättning lite i taget.

Kan man äta godis när man ammar?

Godis och amning Fråga Hej, Påverkar mycket godisätande bröstmjölkssammansättningen, dvs ger en sämre och fetare mjölk? Om jag äter mycket socker, går då dessa kalorier ut i mjölken och vidare till min bebis? dietist, Stockholm Besvarad: 2007-03-13 Svar: Hej, Ditt godisätande påverkar inte mjölkens sammansättning, däremot kan det vara en nackdel för dig själv om du har några extra kilon att bli av med sen graviditeten. Du behöver extra energi under amningen, men godis ger dig bara energi, inga vitaminer, mineraler eller andra näringsämnen.

You might be interested:  Hur Tar Man Död På Maskrosor?

Vad får man inte äta och dricka när man ammar?

Mat när du ammar – Den första perioden när man kommer hem från förlossningen är det inte alltid lätt att tänka på eller att hinna med att äta ordentligt. Försök dock att prioritera detta och be om hjälp om du inte hinner med att laga mat. Tänk på att barnet får alla sin näring via bröstmjölken under amningen.

 • Amningstillfällena varierar i början mellan cirka 6 och 15 gånger per dygn.
 • Bröstmjölk innehåller en perfekt sammansättning av de näringsämnen som din bebis behöver för att utvecklas och växa den första tiden.
 • Din kropp prioriterar näring till barnet och för att du inte själv ska få för lite näring när du ammar är det viktigt att du äter näringsrik kost.

Vanligtvis består bebisens kost till stor del av bröstmjölk under sina första sex levnadsmånader. Nedan hittar du livsmedelsverkets rekommendation om mat medan du ammar. Livsmedelsverket rekommenderar att du äter följande varje dag medan du ammar;

Frukt och grönt varje dag, ca 500 gramFisk 2-3 gånger i veckan (se fisklista under kost för gravida )5 dl lättmjölk, naturell lättfil eller naturell lättyoghurtLättmargarin till smörgåsen och flytande margarin eller olja till matlagningKött, kyckling, ägg, böner, linser eller ärtor varje dagBröd, potatis, ris, pasta eller liknande varje dag, gärna fullkornsalternativ

Normalt behöver man lite mer av nästan alla näringsämnen medan man ammar. Välj därför mat som innehåller mycket D-vitamin, omega 3 och folsyra. Se även till att fylla på lagret av järn efter graviditeten. Du bör även dricka extra mycket vatten när du ammar då det går åt vätska till bröstmjölken.

Är det bra att äta ägg när man ammar?

Bra mat att äta när man ammar –

• 500 gram frukt och grönt varje dag, till exempel två portioner grönsaker och tre frukter • Fisk 2-3 gånger i veckan, se kostråd för mer information gällande fisk • Mjölk, naturell fil eller naturell yoghurt, cirka 5 dl per dag • Nyckelhålsmärkt matfett på smörgåsen och till matlagning • Kött, kyckling, ägg, bönor, linser eller ärtor varje dag • Potatis, bröd, ris, pasta, bulgur eller liknande varje dag, i första hand fullkornsalternativ (som innehåller mycket fibrer vilket är bra för matsmältningnen)

Du behöver lite mer av de flesta näringsämnen när du ammar. Välj särskilt mat som innehåller mycket vitamin D, omega 3-fett och folat (folsyra). Det är också bra att fylla på lagret av järn efter graviditeten genom att äta järnrik mat. Bra källor till: • DHA, ett omega-3-fett: Fet fisk, till exempel lax, makrill och sill • Vitamin D: Fisk och ägg innehåller vitamin D.

Likaså D-vitaminberikade livsmedel som många mjölkprodukter och de flesta margariner. Solljus är också en viktig källa. • Folat/folsyra: Grönsaker, bönor, kikärter, linser, frukt och bär, fullkornsprodukter. • Järn: Kött, leverpastej, blodpudding och fullkornsprodukter. Även linser, ärtor, bönor, gröna bladgrönsaker, pumpafrön och nötter innehåller järn.

• Jod: Du behöver också jod när du ammar. Använd jodberikat salt, men salta inte så mycket. Många mineral-, ört- och flingsalter är inte jodberikade. Läs på förpackningen. : Vad ska man äta när man ammar?

Vad gör bebisar Gasiga?

Hej! Det finns många myter som florerar gällande mammans kost i förhållande till skrik/kolik hos barnet. Ni skriver inte hur barnet reagerar och vad det är som gör att ni tolkar det som magont/gaser? Rådfråga gärna BVC om det är så att ni har misstanke om magont/kolik samt om det är skrik/gråt som gör att ni oroar er för att barnet inte mår bra.

 1. På Vårdguidens webbplats kan ni läsa mer om spädbarnskolik och ont i magen hos barn,
 2. Ont i magen kan bero på många olika orsaker och flera av dessa beror inte på maten.
 3. Livsmedelsverket har inte någon fullständig sammanställning om mammans kost i förhållande till symtom hos det ammande barnet.
 4. På sidan 14 via denna länk (Vetenskapligt underlag som bakgrund till Råd om bra mat för barn 0-5 år) finns det dock viss information,

Där står det också att en diet som utesluter vissa livsmedel ha negativ inverkan på mammans näringsintag. Livsmedelsverket har inte heller några särskilda råd om den ammande mammans kost i förhållande till magont/kolik hos spädbarnet. I vissa landsting finns det rekommendationer om att mamman utesluter komjölk i ca 4 veckor för att se om koliksymtomen blir bättre hos barnet.

 1. En del studier har visat att viss kolik kan förbättras om den ammande mamman undviker mjölkprodukter.
 2. Man ska dock diskutera med BVC om man misstänker att barnet lider av kolik.
 3. När det gäller kål, lök, baljväxter med flera kan fibrer i dessa ge buller och gaser hos de som äter dessa fibrer.
 4. Livsmedelsverket har dock inte hittat någon vetenskaplig litteratur som visar att dessa stora kolhydrater hamnar i bröstmjölken och på så sätt orsakar symtom hos barnet.

Vänliga hälsningar

Är det bra att dricka mjölk när man ammar?

Hälsosam kost, jämn måltidsrytm och tillräckligt vätskeintag stöder den som ammar – Den ammande mamman kan känna sig hungrigare och törstigare. Moderns energibehov ökar med upp till 500 kilokalorier om dagen under amningen, så det är viktigt att fästa tillräcklig uppmärksamhet vid högklassig näring, så att mammans resurser ska räcka till i vardagen.

Behovet av extra energi påverkas av antalet ammande barn hemma och den mängd lagrat fett som samlats före förlossningen – om mamman har varit överviktig före graviditeten eller vikten har ökat avsevärt under graviditeten, behöver man inte nödvändigtvis äta mer än normalt när man ammar. Det lönar sig att lyssna till den egna kroppen och orken och reagera på dess behov.

Man ska dricka tillräckligt när man ammar, eftersom vätskebehovet ökar i samma omfattning som mjölk utsöndras. När man ammar lönar det sig att dricka ett glas vatten och dricka rikligt med vätska också i samband med måltider. De bästa dryckerna är vid sidan av vatten mjölk, surmjölk och safter med låg sockerhalt.

Moderns energibehov ökar med upp till 500 kilokalorier om dagen under amningen, så det är viktigt att fästa tillräcklig uppmärksamhet vid högklassig näring, så att mammans resurser ska räcka till i vardagen.” Hälsosamma, mjuka fetter är en viktig del av moderns kost, eftersom de tas upp i modersmjölken redan på några timmar.

Dessa fettsyror stöder utvecklingen av barnets nervsystem och syn, så man måste se till att få tillräckligt mycket bra fett om dagen. Bra fetter finns till exempel i vegetabiliskt margarin, oljebaserade salladssåser, nötter och fisk.