Varför Växer Det Svamp I Gräsmattan?

11.03.2023 0 Comments

Varför Växer Det Svamp I Gräsmattan
Anledningen till att du får svamp i gräsmattan fram mot hösten kan bero på att det finns sporer i jorden/underlaget, dessa kan komma från gamla rötter eller annat material som förmultnar i underlaget. När vädret blir optimalt med varm och fuktigt väder börjar svampen växa.

Hur blir man av med svamp i gräsmattan?

Häxring – Så blir du av med svampar i gräsmattan Varför Växer Det Svamp I Gräsmattan Det händer ibland att små hattsvampar dyker upp i gräsmattan. De växer gärna i båg- eller cirkelform – fenomenet kallas häxring och orsakas av flera svamparter. Om du snabbt vill reparera en gräsmatta som drabbats, hittar du här vårt sortiment av, Varför Växer Det Svamp I Gräsmattan En “snäll” häxringssvamp som påtagligt gynnar gräset genom att frigöra kväve. Det syns på att gräset intill svampkolonin är saftigt grönskande. Häxringar är vanligast i äldre, näringsfattiga gräsmattor. Svampen utgår från en ursprungskoloni. Kolonins underjordiska rottrådar, mycelet, växer sedan utåt i radie och bildar den båglika formationen. Varför Växer Det Svamp I Gräsmattan Nejlikbroskskivling är ingen höjdare för gräsmattan.

Några arter dödar, eller skadar gräset. Till dem hör de vanligaste arterna nejlikbroskskivling och jättetrattskivling. De verkar genom att utsöndra blåsyra och genom att svampmycelet torkat ut jorden. Ofta ser man en tydlig zon med skadat gräs. Andra arter stimulerar gräset, eftersom de vid nedbrytningen frigör näringsämnen (framför allt kväve) och mull. Till dessa hör champinjoner och musseroner. Några svamparter, som röksvampar, påverkar inte gräset alls.

Varför Växer Det Svamp I Gräsmattan Genom att gödsla gräset och vattna ut trichodermasvampar kommer häxringen att försvinna.

Det är viktig att redan vid anläggningen av en gräsmatta ta bort cellulosarikt växtmaterial som gamla rötter, barkflis och stubbrester. Mycelet går meterdjupt ner i jorden och det är därför omöjligt att försöka gräva bort. Gynna gräset genom att gödsla med kväverikt gödselmedel som, Vattna rikligt, då svampens fina rottrådar, mycelet, torkar ut jorden. Bekämpa biologiskt med, “goda” trichodermasvampar, som effektivt konkurrerar ut häxringssvamparna. Läs om dessa naturliga nyttosvampar i Faktabankens, Undvik att dressa gräsmattan med cellulosarikt material som täckbark, vilket gynnar svamparna. Svampen vänder inte tillbaka, du kan därför lugnt så in nytt gräs.

Läs om fler bra sätt att få en fin gräsmatta i Faktabankens, Foto: Luke Emski, Mushroom observer och Nilfanion. Text av: Karin Elmberg, 2021-05-24 Info : Häxring – Så blir du av med svampar i gräsmattan

Vad är det för svamp som växer i gräsmattan?

Månadens kryptogam augusti 2007 – Det finns ett antal försommarsvampar som växer i våra gräsmattor. Bland de vanligaste är nejlikbrosking ( Marasmius oreades ). Redan efter de första regnskurarna finns den i villagräsmattor, i parker och på fotbollsplaner.

Den växer karakteristiskt i ringar som med tiden växer utåt och ökar i storlek (häxringar). Bra beskrivningar av denna lilla svamp finns i varje svampbok, men trots att den är mycket vanlig, så är den ganska okänd för allmänheten. Som matsvamp är den förbisedd, kanske för att den är så liten och att det behövs så många svampar för att få ihop tillräckligt mycket för en enda smörgåsstuvning.

Elias Fries skrev i Sveriges ätliga och giftiga svampar (1860-66), “Ehuru ätlig och välsmakande är den som näringsmedel af föga vigt, men mycket eftersökt och värderad som kryddar på köttsoppor o.s.v., hvilka den meddelar en ganska angenäm smak.” Nejlikbrosking kan torkad och pulveriserad användas i såser och soppor, eller som svampmjöl.

Är svamp i gräsmattan giftig?

Ingen av arterna är känd för att vara ätlig, några är misstänkt giftiga. (Den giftigaste, bolmörtsskivlingen, är denna dock inte). Men du bör nog hindra valpen från att äta av dem om de skulle återkomma.

Vilket pH trivs svamp i?

Den rika mångfalden av svampar i svensk natur gör att svamparna blir fina indikatorer på miljötillståndet i skogen. Många svamparter trivs bäst på sur mark, andra vill ha mer kalkrik mark. Kantarell trivs t ex bäst om markens pH-värde ligger mellan 4.0 och 5.5.

När är det dags att kalka gräsmattan?

Det går bra att kalka under hela året, men bästa tid är på hösten/vintern då regn och snö effektivt transporterar ner kalken i jorden. Hela trädgården behöver kalk – gräset för bättre konkurrens mot mossa eller ogräs och kökslandet för att kunna dra större nytta av din gödsling.

Hur blir det nya svampar?

Finns det många olika sorters svampar? – – Det finns närmare sex miljoner olika svamparter, och de påträffas precis överallt – i jord och mark, i sjö och hav, från klippor i Antarktis till diskhon i köket. Man har till och med hittat svampar inne i Tjernobyl. Varför Växer Det Svamp I Gräsmattan – Många svampar lever underjordiskt, oftast i form av tunna svamptrådar (hyfer). Under sensommaren-hösten uppfattar svamparna att vintern är i antågande, och om tillräckligt mycket vatten finns att tillgå börjar de anlägga fruktkroppar, till exempel gula kantareller när det gäller den vanliga kantarellen.

 1. På fruktkropparna bildas sporer, som vi kan tänka på som svamparnas frön.
 2. När dessa blåser iväg och landar på något mysigt ställe, kan de, särskilt när vintern är över, gro och ge upphov till nya svamptrådar.
 3. Svamparna finns överallt och hela tiden, men vi observerar dem oftast bara som fruktkroppar, och då främst på hösten.

Att man bara ibland snubblar på svampar kan få en att tro att svamparna inte rimligen kan spela någon särskilt framstående roll i naturen. Ingenting kunde vara mer fel. Läs mer:

När börjar svampar växa?

7 tips till svampsäsongen –

Svampsäsongen drar igång tidigt, ibland redan innan midsommar. Ett hett tips är att ge sig ut ca 14 dagar efter ett ordentligt sommarregn då svamparna börjar poppa upp i skogen. Augusti – september är högsäsong för de flesta av våra matsvampar i Sverige. Bästa vädret för att plocka svamp är när det är mulet, men inte regnar. Solljuset gör att svamparna syns sämre och väta försämrar kvaliteten på svamparna. Lägg svampen i små lådor eller papperspåsar för att hålla isär dem om du plockar flera olika sorter. Annars går en korg utmärkt. Svampar är känsliga och lägger man dem i en tät platspåse kan de börja växa bakterier. Plocka bara unga och friska svampar. Låt mindre svampar vara kvar för att växa till sig ordenligt. Och plocka BARA svampar du är säker på är ätbara! På hittar du Sveriges vanligaste matsvampar. Kom ihåg att det inte går att känna på smaken eller lukten om en svamp är giftig. Ladda ner en med bilder och information om de farligaste giftsvamparna i Sverige. Grovrensa i skogen, då går det mycket fortfara att rensa klart hemma sedan utan allt barr och löv! Bästa verktyget för svampplockning och rensning på plats är en svampkniv, dvs. en kniv med en kniv i ena ändan och en borste i den andra. Står du redan hemma i köket med orensad svamp finns det också ett smart trick att ta till, nämligen vatten och mjöl! Gör så här: 1. Ta bort det allra värsta skräpet från svampen.2. Häll vatten i diskhon och rör ner cirka en deciliter vetemjöl i det.3. Lägg i svampen och rör runt försiktigt så den inte blir skadad.4. Nu drar mjölet med sig skräpet ned på botten från svampen så du kan fiska upp den och skölja av. Klart! OBS: Kom ihåg att allt mjöl inte försvinner när svampen sköljs av och därmed är tipset inte lämpligt för dig med glutenintolerans. Det är lätt att man blir ivrig i svampskogen! Finns det mycket svamp kan det vara svårt att hejda sig. Nyplockad svamp är en färskvara så se till att du har tid att ta hand om den samma dag som den plockas. Här hittar du smarta tips på hur du tar tillvara på svampskörden!

You might be interested:  Vad Kan Man Använda Gran Till?

Smarta tips! Här listar vi prylarna som underlättar både plockning och torkning, saftning och syltning. Från champinjon till kantarell Här här vi samlat våra bästa recept på pasta med svamp, från kantarell till champinjon! I säsong Dags för skördefest och härliga recept med säsongens fantastiska råvaror i fokus.

 • Ät i säsong Här är våra recept på den godaste höstmaten värdig en skördefest.
 • Morotsfakta För den som har en outröttlig törst för kunskap om moroten – den här är till er.
 • Säsong Höst = äppelsäsong! Vi fördjupar oss i äppelkunskap och bjuder på goda recept med äpplen.
 • Svampsäsong Här går vi igenom steg för steg hur du på bästa sätt lyckas med att konservera svamp.

Hatten på! Ska du på din första kräftskiva? Här finns tipsen du behöver! Kräftskick! Följ vår steg-för-steg guide och bli ett proffs på att skala och äta kräftor. : Svampplockning – plocka, rensa och förvara svamp

Vad behöver svamp för att växa?

Svamparna sprids antingen genom att mycelet växer utåt eller genom sporer. Sporer bildas antingen sexuellt i fruktkroppar eller asexuellt direkt i anslutning till det växande mycelet (ex gråmögel) eller i små, asexuella frukt- kroppar (pyknidier). Svampar behöver organiskt material för att växa.

Hur lång tid växer svamp?

I det rådande klimatet växer svampen upp på en eller ett par dagar. Bo Nyléns råd är därför att inte ge upp utan återvända till skogen om man inte funnit något. Det är framför allt i lövskog, med hassel, ek, björk, i blandskog och på sandig mark, som svamparna just nu finns.

Vad kan svampar orsaka?

Svampinfektioner

Svampinfektioner

Svamp kan orsaka infektioner i bland annat huden, naglarna, munnen och underlivet. Hudsvamp visar sig ofta i form av röd hud med utslag som kliar, svider eller fjällar. Svamp i slemhinnor orsakar rodnad, irritation och ibland en vit hinna eller flytning.

 1. Svampinfektioner behandlas på olika sätt beroende på var de uppstår och vilken svamp som ligger bakom besvären.
 2. Svampinfektioner är mycket vanliga hos både barn och vuxna.
 3. Svamp trivs som regel i fuktiga och varma miljöer, men du kan även drabbas av svamp om du har eksem eller är särskilt sårbar för infektioner.

Små barn, gravida och äldre personer har lättare att få svampinfektioner än andra. Det är inte farligt att ha ytlig svamp i huden och slemhinnorna, men svampen kan orsaka besvär som bland annat sveda och klåda. Det finns olika sätt att behandla svamp – vid hudsvamp räcker det ofta att hålla huden torr och ren.

 • I vissa fall behövs svampdödande medel eller andra läkemedel för att bli av med infektionen.
 • En svampinfektion kan ibland misstas för hudbesvär som torr hud, eller,
 • Läs gärna mer under rubriken “Besvär som kan likna svamp” lite längre ner i texten.
 • I ovanliga fall kan svamp angripa inre organ.
 • Det kallas för invasiva svampinfektioner.

Infektionerna kan vara både allvarliga och svåra att behandla. Besvären kan till exempel uppstå i samband med operationer, svåra sjukdomar och kraftigt nedsatt immunförsvar. Vanliga svampar som orsakar infektion:

 • Jästsvamp – Förekommer naturligt i huden, slemhinnorna och tarmen. Det finns olika sorters jästsvamp – candida och malassezia. Ibland förökar sig svampen och orsakar besvär. Det kan till exempel bero på att den normala bakteriefloran har förändrats eller att immunförsvaret har försvagats i samband med sjukdom eller läkemedelsbehandling.
 • Trådsvamp – Kommer utifrån och kan angripa både människor och djur. Svampen orsakar infektioner som kallas för tinea. Det finns olika sorter trådsvamp – alla infekterar kroppen utifrån. Svamparna kan få fäste hos människor, djur eller ibland hos både människor och djur. Du kan smittas av både människor och djur, direkt eller indirekt.

Det finns även andra typer av svamp som kan orsaka infektion eller besvär i kroppen. Dit hör mögelsvamp, som bland annat kan angripa inre organ i samband med allvarlig sjukdom eller kraftigt nedsatt immunförsvar.

Vad saknar svampar?

Svampar skiljer sig från växterna genom att de saknar klorofyll och är heterotrofa, det vill säga, de behöver konsumera en annan organism för att få energi. De har cellväggar som främst består av ett ämne som är närbesläktat med kitin medan växternas cellväggar är uppbyggda av cellulosa.

Varför är det bruna fläckar i gräsmattan?

De flesta trädgårdsägare har haft problem med fula fläckar i den annars jämna och vackra gräsmattan. Det kan bero på flera olika saker. Gödsel/kemikalier Fläckar på gräsmattan behöver inte nödvändigtvis bero på svamp. Det kan också bero på felaktig gödsling eller andra kemiska ämnen.

 • Gödsel som har spridits ut ojämnt kan ge upphov till fläckar på gräsmattan.
 • Skiftande gröna nyanser kan vara ett tecken på detta.
 • Middagssolen kan också orsaka gula fläckar.
 • Om gödslet inte arbetas in i marken ordentligt kan solen bränna gräsmattan.
 • Anske spillde du lite gödsel när du fyllde på spridaren och har inte fått bort det ordentligt.

Det kan resultera i ett område med bruna fläckar – gräset dör helt enkelt av en gödselöverdos. Kemikalier som motorolja eller bensin kan också ha samma effekt. En droppe räcker för att skada den känsliga jorden. Därför bör du alltid stå på ett fast, ogenomträngligt underlag och undvika att spilla.

 1. Emikalier skadar inte bara din gräsmatta utan hela miljön.
 2. Om någon av ovanstående faktorer skulle vara orsaken dina fläckar kan du enkelt så igen de kala fläckarna med nya frön.
 3. Svampangrepp Svamp kan orsaka fläckar i olika färger, till exempel gula, bruna eller vita.
 4. De sprider sig särskilt lätt när gräsmattan utsätts för frost, värme, påfrestningar och ett långvarigt blött väder.
You might be interested:  Hur Torkar Man Svamp I Ugn?

Utan en noggrann analys kan du ofta bara spekulera kring vilken sorts svamp du har att göra med. Det finns dock några allmänna kännetecken: – grå/vita fläckar: snömögel (Microdochium nivale), gräsmjöldagg (Blumeria graminis) – gula fläckar: Sclerotinia homoeocarpa, rotdödarsvamp (Ophiobolus graminis) – bruna fläckar: rödtråd (Laetisaria fuciformis) Uttorkning Om gräsmattan får för lite vatten under de torra sommarmånaderna kan allt från enstaka fläckar till stora områden dö.

Varför luktar man illa i underlivet?

Vad beror bakteriell vaginos på? – Det finns alltid bakterier i slidan, så ska det vara. Bakteriell vaginos beror på att det har blivit obalans mellan dessa bakterier. Det gör att det är svårt att skydda sig mot bakteriell vaginos. Risken för att få bakteriell vaginos ökar om du byter sexpartner ofta. Använd därför kondom, femidom eller slicklapp när du har sex med en ny partner.

Hur får man högre pH-värde?

Syra-bas-balansen (pH-värdet) är en av kroppens viktigaste jämvikter. För att hålla en god balans i kroppen behöver vi äta cirka 75 procent basbildande mat och max 25 procent syrabildande mat. Basbildande mat har ett pH-värde över 7,0 och höjer kroppens pH-värde när det bryts ned i matsmältningen. Basbildande mat är i princip alla frukter och grönsaker, bär och alger.

Vad händer om man har för högt pH-värde?

Därför ser du svamp i gräsmattan

För högt pH kan vara hälsovådligt! – Har vattnet ett högt pH-värde (över 10,5) finns det risk för skador på slemhinnor och ögon. Om du misstänker för högt eller lågt pH-värde, iaktta försiktighet med att använda vattnet och gör snarast en vattenanalys som enkelt och tydligt ger besked om vattnets pH-värde.

Kan man kalka gräsmattan för mycket?

Om jorden är kemiskt sur (har lågt pH-värde) kommer mossan att trivas bättre än gräset. För att råda bukt på det kan du kalka gräsmattan. Kalkning gör att gräset växer bättre genom att höja jordens pH-värde, men kalka inte i onödan. Kalk fungerar extra bra i lerhaltig jord, då jorden blir mer luftig och gräset rotar sig snabbare. Varför Växer Det Svamp I Gräsmattan Kalken är lätt att sprida jämnt, den löser upp sig snabbt och har en långtidsverkande effekt.

Hur vet man om gräsmattan behöver kalk?

Kalkning av gräsmatta Kalkning är jordförbättring och ett sätt att minska jordens kemiska surhet (förväxla inte surhet med vått eller blött!) Jordens surhet är dels naturlig och kan dels bero på industrirök, som är sur. Med kalk kan man neutralisera, upphäva denna surhet.

 1. Man mäter surhetsgraden i pH-enheter, från 1-14 på skalan.
 2. Siffran 7 betyder att förhållandet mellan baser och syror är neutralt, högre siffra betyder en basisk (alkalisk) reaktion, lägre siffra betyder surt.
 3. Emiskt är pH-enheterna ett uttryck för koncentrationen av vätejoner.
 4. Läs också guiden: De flesta växter trivs bäst då surhetsgraden, pH, ligger mellan 6 och 7 på skalan, gräsplantan hör till dessa växter.

Behovet av kalkning i gräsmattan överdrivs ofta och orsaken är den varje höst och vår återkommande intensiva reklamkampanjen för kalkning i, Det vore bättre om gräsmattan i samma höga grad som den får kalk. Om man genom att ta prov och mäta pH-värdet säkert vet att jorden i gräsmattan har ett pH under 6 bör man naturligtvis kalka.

Kan man vattna gräsmattan på dagen?

När ska gräsmattan vattnas? – Tidigt på morgonen är den bästa tiden att vattna de flesta gräsmattor. Gräset har hela dagen på sig att torka och vattnet avdunstar inte direkt eftersom solen inte har hunnit värma upp gräsmattan. Men det mest ekonomiska alternativet är att vattna på kvällen.

Vad karaktäriserar svampar?

Hjälp gärna Wikipedia att åtgärda problemet genom att redigera artikeln eller diskutera saken på diskussionssidan,

Strax under 150 000 svamparter har hittills beskrivits av vetenskapen. Tidigare har riket uppskattats innehålla runt 1,5 miljoner arter, och en studie genomförd 2011 föreslog att det kan finnas över 5 miljoner arter. De livsformer som tidigare även kallades “äkta svampar” eller “högre svampar” ( Eumycota ) underdelas i följande fem avdelningar:

Gisselsvampar ( Chytridiomycota ): Dessa är mestadels encelliga svampar. Eftersom många har flagellerade sporstadier anses chytridiomyceterna som en mycket ursprunglig form av svamparna (Fungi).

Kopplingssvampar ( Zygomycota ): De skiljer sig från de andra svamparna genom bildandet av de okartade broarna mellan kompatibla hyfer under den sexuella fortplantningen. Cellväggarna innehåller kitin-kitosan. Kopplingssvamparna troddes inte bilda en fylogenisk monofyletisk grupp, vilket numera är konstaterat att de gör.

Sporsäcksvampar (även “säcksvampar”, Ascomycota ): Cellerna är avskilda genom tvärväggar (septa) med enkel spor och innehåller oftast endast en cellkärna. De könliga sporerna bildas i karakteristiska säckar, sporsäckar. Exempel är jästsvampar och penselmögel, Det finns en rad arter hos vilka makroskopiska fruktkroppar uppträder och som man därför betecknar som storsvampar, exempelvis murklor och skålsvampar,

Basidiesvampar ( Basidiomycota ): Cellerna är likaså avskilda genom septa (oftast med en uppsvälld så kallad dolipor samt parenthesomer, kringliggande strukturer genom vilka passage av organeller kan regleras) och innehåller oftast talrika olika cellkärnor. De könliga sporerna bildas i basidier, De flesta svampar med synliga fruktkroppar (storsvampar) räknas hit, till exempel kantareller, Mycelet kan i extremfall bli flera tusen år gammalt, som hos släktet Armillaria,

Arbuskulära mykorrhizasvampar ( Glomeromycota ): De arbuskulära mykorrhizasvamparna utbildar en typisk endomykorrhiza, hos vilken trädartade membranutskott, arbusklar, växer i det inre av växtliga rotceller och på detta sätt etablerar ett symbiotiskt förhållande.

De grupper som tidigare betecknades som “lägre svampar”, exempelvis slemsvampar och svampliknande protister som Oomycota eller Hypochytriomycota räknas idag inte längre till svamparna (Fungi). Tidigare inräknades alltså även:

 • Slemsvampar (myxomyceter)
 • Oomyceter och andra alggrupper

Tekniska framsteg i den molekylära genetiken och användningen av datorunderstödda analysmetoder har möjliggjort att detaljerade och även säkra utsagor kan göras om de ovan anförda svamptaxas systematiska förhållanden till varandra. Vissa släktskaper, som tidigare förmodades på grund av morfologiska, anatomiska och fysiologiska skillnader eller gemensamheter, har genom dessa tekniker blivit bekräftade.

 1. Gisselsvamparna har enligt detta mycket tidigt avskilt sig från de andra svamparna och bevarat många ursprungliga kännetecken som flagell sporer,
 2. Opplingssvamparna representerar däremot mycket sannolikt ingen enhetlig släktskapsgrupp, utan en polyfyletisk grupp av skilda härstamningslinjer.
 3. Släktet Amoebidium, som tidigare räknades till dem, tillhör enligt nyare forskning inte ens svamparna.
You might be interested:  Puerto Rico Gran Canaria Att Göra?

Även de arbuskulära mykorrhizasvamparna, som ursprungligen hänfördes till kopplingssvamparna, anses nu som en självständig släktskapsgrupp, som idag oftast höjs till ställning av egen avdelning. De anses då som evolutionär systergrupp till ett taxon av sporsäcksvampar och basidsvampar, som man betecknar som Dikaryomycota.

 • Många svamparter har förlorat sin förmåga till sexuell förökning.
 • De arter som preliminärt inte kan entydigt inordnas i någon av de ovan nämnda grupperna, hänförs provisoriskt till imperfekta svampar ( Deuteromycota ); denna är dock endast en provisorisk och konstgjord formtaxon.
 • Svamparna räknades länge till växterna, men anses nu på grund av genetiska egenskaper vara väsentligt närmare besläktade med djuren.

Denna släktskap till djuren syns bland annat i att svamparna liksom djuren lagrar sin energi i glykogen, till skillnad från växterna som lagrar energin som cellulosa. Svampar förekommer som encelliga, till exempel jästsvamp, och som flercelliga organismer, till exempel stensopp,

Svamparna skiljer sig från växterna genom sitt heterotrofa (nedbrytande) levnadssätt, genom att de klarar sig utan pigmentet klorofyll och de flesta även genom förekomsten av kitin i cellväggen, Från djuren skiljer de sig bland annat genom att de har en cellvägg. Det är dock viktigt att notera att klassifikationen av svamp ännu är mycket långt ifrån färdigställd; nya grupper beskrivs regelbundet, och gamla sanningar omprövas och förfinas ständigt, inte minst tack vare metoder baserade på DNA-sekvensering,

Ovan nämnda grupper är aningen traditionella (om än mycket praktiska) och inte helt överensstämmande med de senaste rönen. En ny, formaliserad klassifikation av svamparna publicerades under 2007 (Hibbett et al 2007 nedan).

När dör svampar?

Frågeställare Besvarades av Pia Barklund tisdag, 15 november, 2005 – 18:47 Fråga Hur länge lever en svamp? Svar Allt fler uppskattningar pekar på att många arters svampindivider kan bli mycket gamla, tiotals till flerahundra år. Det finns också de som är jämförelsevis mycket kortlivade. Bland mykorrhizasvampar uppges kantarell bli > 39 år, örsopp >75 år och medellivslängd 35 år, Droptaggsvamp Hydnellum ferrugineum >150 år. Vedlevande patogena svampar uppvisar mycket höga åldrar. En honungsskivlingsart Armillaria gallica har angivits åldern >1500 år. Phellinus weiri >1300 år. I blad och barr kan livscykeln var ett år eller tom kortare. Att Lophodermium piceae, granskyttesvampen som lever i granens gröna barr blir omkring sju år hänger samman med att barren infekteeras som helt unga och att fruktkroppsbildningen inte kommer förrän barret har dött, och granbarr blir uppskattnigsvis sju år. I princip är svampmycel odödliga, om substratet där de växer inte tar slut. Svampar bä ringa cellstrukturer med sig hela livet, till skillnad mot växter och djur. Istället dör äldre delar av och hyfer nybildas kontinuerligt. Hypotetiskt kan svampindivider som kom in direkt efter istiden finnas kvar i våra skogar. Länkar Publicerad: mån, 1997-03-24 01:00

Vad behöver svampar för att överleva?

Värt att veta Svamp består av mycelet, de fina rottrådar som kallas hyfer, och kan leva i många år om förutsättningarna är goda avseende näring och fukt. När mycelet samlat på sig näring kan fruktkroppar växa ut, det vi normalt benämner svamp. De växer mycket fort och bildar miljontals sporer som när fruktkroppen mognat sprids ut för att sprida svampmycelet till nya områden.

Sporer är mycket små och sprids långt med luft, vatten eller djur. Sporer kan normalt överleva torka och kyla men dör vid upphettning. Svampar är mer lika människor än gröna växter. Gröna växter kan med hjälp av solljus, koldioxid, vatten och näringsämnen samla energi och bygga upp en planta bestående av socker, stärkelse, cellulosa och proteiner, samtidigt som växten avger syrgas.

Svamparnas mycelium förbrukar energin som växter lagrat upp. Svampen förbrukar syre för nedbrytning av växt- eller djurrester och det som blir kvar är bara koldioxid, vatten och näringsämnen samtidigt som svampen själv växer. Jakten på den livsviktiga energi som finns lagrad i växter håller bakterier, djur och människor också på med i någon form, ofta i samverkan med svamp.

 • Samverkan där både växt och svamp gynnas Många svampar kan leva i symbios med levande växter, där svampens goda förmåga att ta upp vatten och näringsämnen utnyttjas av växten, samtidigt som svampen får tillgång till kolhydrater.
 • Näringsutbytet sker nere vid rötterna där svampen bildar mykorrhiza runt växtens finaste rotspetsar.

Några kända

mykorrhiza-bildande svampar är Karl Johan, Kantarell, Smörsopp och Blodriska. Bröd, öl och vin

All jäsning, oavsett om det gäller bröd, öl eller vin beror på att en jästkultur (mikrosvamp) växer i blandningen och vid sin nedbrytning av kolhydrater (socker eller stärkelse) bildar värme och koldioxid. Alla blir glada av rätt sorts svamp i maten. Andra mikrosvampar, ofta kallade mögelsvampar, kan å andra sidan snabbt förstöra den goda maten.

Vissa av dessa svampar kan bilda gifter. Medicinsk användning Här i västvärlden har vi penicillinet att tacka för att vi på ett effektivt sätt kan bekämpa sjukdomar. Penicillin är en speciell mikrosvamp som odlas. I många andra kulturer, främst i Asien, odlas de flesta sorters svamp för medicinskt syfte.

Svampar för sanering av farligt avfall Inom många områden har man lyckats sanera mark, olja, miljögifter m.m. genom att odla speciella sorters mikrosvampar som med sina unika egenskaper klarar av att bryta ner dessa kemikalier till sina minsta naturliga beståndsdelar då de är helt ofarliga.

Hur få bort Slemsvamp?

Behandling med receptfria läkemedel – Det finns receptfria läkemedel mot svamp som används direkt i slidan. De brukar fungera bra. Du kan välja mellan följande läkemedel:

En kräm som sprutas in i slidan med en plastspruta. Slidtabletter eller slidkapslar som du för in i slidan med hjälp av en införare. Vagitorier som du för in i slidan med ett finger.

Läkemedlen smälter eller löses upp inne i slidan. Medlen kan ge kortvariga biverkningar som gör att det svider, kliar, blir rött och irriterat. Du som är gravid bör prata med din barnmorska eller en läkare om hur du ska göra. Efter att du har fullföljt behandlingen med ett receptfritt läkemedel brukar symtomen försvinna.

Vad behöver svampar för att leva?

Växter får energi från solen genom fotosyntesen. Men svampar kan inte använda solljuset för att få energi på det sättet. Istället skaffar de sin energi genom att bryta ner olika material, och genom att leva tillsammans med växter.

Varför blir det ringar i gräsmattan?

Häxringar kallas det när svampar växer i cirklar eller bågar i gräsmattan, och bildar mörkgröna eller ljusa ringar. De uppkommer oftast på gamla gräsmattor som lider av näringsbrist och torka. Ringarna blir större för varje år och är besvärliga att ta bort eftersom svamparnas mycel sprider sig djupt och brett i jorden.