Varför Får Man Maskrosor I Gräsmattan?

14.03.2023 0 Comments

Varför Får Man Maskrosor I Gräsmattan
Fakta om maskrosor –

Maskrosor är apomiktiska – de behöver varken befruktning, meios eller produktion av gameter utan är en organism som förökar sig själv. Det är också därför som det är så svårt att bli av med dessa när de väl fått fäste i gräsmattan. När en växt förökar sig genom apomixis kan den nämligen sprida sig effektivare. Maskrosor är ätbara – växtens rötter innehåller en stor mängd kolhydrater och kan ätas om du kokar den i ungefär 15 minuter. För att dess bittra smak ska dämpas är det bra att skala och urlaka den innan kokningen. Maskrosblad går också att äta och innehåller hög halt C vitamin, men dessa behöver du inte koka utan kan äta färska. Vin på maskrosor – av maskrosens gula blomma går det att göra maskrosvin, det är något som under några år var olagligt att göra. Men sedan år 1994 är det återigen tillåtet att göra hemma själv och olika recept på detta finns att hitta lite varstans. Har stor medicinsk inverkan – maskrosor innehåller bland annat ämnen som motverkar gasbildning, stimulerar produktionen av matsmältningsvätskor och är vätskedrivande. Dessutom hjälper maskrosor till att både öka gallproduktion och löser upp slaggämnen i bindvävnaden. Blommorna bidrar dessutom till röntgenmaskulationsbildning vilket betyder att maskrosen kan hjälpa till så att livsviktiga proteiner utsöndras i blodet.

Varför kommer det maskrosor?

Maskrosor – ett kärt ogräs? – Maskrosor är ett av våra första vårtecken med en blomperiod från tidig vår till sen höst. Maskrosen är mycket utbredd över hela hela landet, från norr till syd, från Torneträsk till Smygehuk. De flesta känner snabbt igen maskrosen men det finns vissa liknande växter som den kan förväxlas med som t.ex.

Tussilago, mjölktistel och ängshaverrot. Det finns mängder av varianter av maskrosor, men det som kännetecknar dem, och skiljer dem från förväxlingsbara växter, är maskrosens ihåliga och bladlösa stjälk. Maskrosen (latin Taraxacum) är en flerårig ört, med gula korgblommor och en kraftig förgrenad pålrot (roten växer rakt nedåt).

Plantan överlever flera år i jorden och skjuter nya skott från sin pålrot. När blommorna blommat ut bildas det frön med fallskärmar som sprider sig med vinden. Då maskrosorna är bland de först blommorna på våren är de extra viktiga för våra pollinatörer som kan ha svårt att hitta födoämnen den tiden på året.

Formen på blommorna gör det lätt för insekter att landa på blomman och att komma åt födan. Därav kan man gärna spara lite maskrosor i sin trädgård för pollinörernas skull, eller åtminstone börja bekämpningen strax efter att de första blommorna slagit ut på våren, då pollinatörerna har extra svårt att hitta föda.

Samtidigt är maskrosor inte direkt hotade eller bristvara på något sätt, växten är en överlevare som sprider sig snabbt. På mycket kort tid kan de etablera sig i stora mängder och förfula din trädgård, eller dra till sig ilskna blickar från grannar.

Är maskrosor bra för gräsmattan?

En välmående gräsmatta är stark och vacker och har en naturlig plats i våra trädgårdar. Kan vi förmå oss att spara maskrosorna till insekterna är chansen större att pollinerarna stannar i trädgården. Maskros, klöver och revsuga är några av många arter som gärna dyker upp i våra gräsmattor, ofta till trädgårdsägarens förtret, men väldigt välkommet för våra viktiga insekter.

 1. Det här är naturens eget sätt att försöka rädda gräsmattan från att bli den monokultur av gräs vi skapar när vi sår in den med enbart gräsfrö.
 2. De flesta av oss önskar en lättskött och tät gräsmatta med välskött och friskt, grönt gräs.
 3. Men en sådd gräsmatta innehåller ofta väldigt få arter, vilket inte är särskilt naturligt.

Naturens eget mål blir då att öka mångfalden för att så många insekter som möjligt ska få mat. Naturen kommer alltså att så in fler arter som kan göra nytta i gräsmattan. Varför Får Man Maskrosor I Gräsmattan Bildtext Maskrosorna får blomma i Strömsös gräsmatta. De ger mat till bl.a. humlor. Bild: Monica Storm / Yle maskros,maskrossläktet,Vilda blommor,Gräsmatta,blommor (växtdelar),gräsmattor,Gräsklippning,gräsplaner,trädgårdar,trädgårdsväxter,trädgårdsskötsel,trädgårdsodling,blommor,Odling av blommor,Rädda pollineraren,pollinering,pollinerare Maskros är en mycket viktig nektar- och pollenkälla för pollinerare, eftersom det sällan finns annan mat så tidigt på säsongen.

Därför kan man gärna låta maskrosorna blomma på våren innan man klipper gräsmattan. Man kan också låta delar av gräsmattan leva sitt eget liv hela sommaren och uppleva hur nya arter lockar till sig insekter. I Strömsös trädgård har vi satt vårlökar i gräsmattan kring ett äppelträd och kallar det humlebuffé.

En fredad buffé av nektar och pollen för alla slags insekter. Här klipper vi inte gräset utan låter blommorna och pollinerarna frodas. Varför Får Man Maskrosor I Gräsmattan Bildtext En del av gräsmattan som gärdas in och inte klipps blir ett inslag av blommande äng. Bild: Monica Storm / Yle Påsklilja,Narcisser (växter),Narcissläktet,Amaryllisväxter,Gräsmatta,gräsmattor,Gräsklippning,gräs,gräs,gräsplaner,Lena Gillberg,Strömsö

När försvinner maskrosor?

Plocka maskrosor hela säsongen – Maskrosorna går bra att plocka under hela säsongen, men det är mest effektivt att ta dem tidigt innan de står i full blom eller har blommat färdigt. – Om du rensar maskrosorna när de står i full blom kan de fortfarande ha kvar så mycket energi i sig att de orkar producera livsdugliga frön trots att du har ryckt upp dem med rötterna och kastat dem på komposten, säger Henrik Bodin.

Hur tar man bort maskrosor från gräsmattan?

Rensa ogräs i gräsmattan – enkelt och effektivt – För att få bukt med maskrosor finns det en hel del olika saker du kan göra. Till exempel finns flera ogräsmedel på marknaden som effektivt hindrar maskrosornas framfart och håller gräsmattan grön och fin.

Men det håller oftast bara en sommar tyvärr. Kom ihåg att maskrosor i gräsmattan har ett djupt rotsystem som dessutom är känt för sin förmåga att övervintra. Därför är det inte sällan som blommorna kommer tillbaka upp igen nästa säsong. Så för att verkligen bli av med ogräsblommorna en gång för alla? Då är det enklast att rycka upp dem för hand.

Läs också: Drömmarnas trädgård i vår – med dessa enkla förberedelser Se bara till att få upp dem ordentligt med hela roten. Det bästa och mest effektiva sättet för att rensa bort maskrosor i gräsmattan är oftast genom att använda spade eller markrosjärn, då får du även med hela roten. Varför Får Man Maskrosor I Gräsmattan

You might be interested:  Bästa Tiden Att Åka Till Gran Canaria?

Är maskrosor farliga?

Träffyta för direktlänk till innehåll Taraxacum vulgare Växtsaften som förekommer rikligt framför allt i blomstjälken innehåller bitterämnet taraxacin. Förtäring av stor mängd kan eventuellt ge magbesvär (t.ex. ont i magen, illamående, kräkningar och diarré). Att smaka en liten mängd kan betraktas som ofarligt.

Hur sprider sig maskros?

Från frö etablerar plantan sig väldigt snabbt i bara fläckar i en kortklippt gräsyta. Sådana bara fläckar i gräsytan, kan upp- stå av slitage eller uppslagen torv. Spridning kan också ske vegetativt via rotdelar, även de djupast sittande delarna har förmåga att bilda nya skott och en ny planta.

När börjar maskrosor växa?

Varför Får Man Maskrosor I Gräsmattan Vildbin som letar mat i en maskros. Foto: Erik Hansson De är vanliga, fina, blommar under en lång säsong, uppskattas av pollinatörer och varenda del av dem går att äta. Det är egentligen ett mysterium att inte maskrosor är mer populära. En gräsmatta full med dessa knallgula blommor borde väcka glädje snarare än bekämpningsmani.

Ska vi vara noga är “maskros” egentligen inte tillräckligt specifikt uttryckt. Det finns nämligen ungefär 1 000 olika arter i maskrossläktet i Skandinavien och även i en gräsmatta kan det hittas tiotals olika arter. Många av dem är dock oerhört lika varandra. “Maskrosor är en av de viktigaste nektarkällorna bland arterna som vanligen anses vara ogräs” Studien ” Opportunities and threats for pollinator conservation in global towns and cities ” Att maskrosor ofta benämns som “ogräs” handlar delvis om vår konstiga syn på allt som är önskvärt och icke önskvärt i trädgården, men det beror kanske också på att det faktiskt finns en samling maskrosor på ungefär 500 småarter som kallas just “ogräsmaskrosor”.

Visst kan de vara lite jobbiga att gräva upp och de sprider sig effektivt, men det finns verkligen betydligt värre växter att ha utspridda i trädgården. Varför Får Man Maskrosor I Gräsmattan Du kanske inte behöver ha sådana här mängder av maskrosor i din gräsmatta, men att åtminstone spara grupper av maskrosor uppskattas av pollinatörer. Foto: Erik Hansson 100 småblommor i varje blomkorg För att se skillnad på olika maskrosor måste dels bladen studeras, men också blommorna och här kanske nästa överraskning kommer.

Det som de flesta kanske tänker på som blomman (det gula “huvudet” på stjälken) är egentligen upp till 100 småblommor. På bilden ovan är vildbina på väg ner i varsin blomma. Maskrosor tillhör de korgblommiga växterna som ser ut ungefär som en färdig, noggrann och extremt färgkoordinerad bukett. Den här formen på blommorna uppskattas av insekter.

Varför får jag maskrosor i gräsmattan?

De är perfekta landningsplattformar för större flygfän och eftersom de är öppna är det lätt för pollinatörer att komma åt födan. Värre är det med blommor som ser ut som “cheerleader-bollar” där man måste bläddra bland bladen för att komma åt nektar och pollen.

Sådana blommor försvårar för insekterna. Håller igång länge En annan fin egenskap hos maskrosorna är att de blommar under stora delar av året. De kan vara bland de första som slår ut om våren och bland de sista som vissnar på hösten. Det är precis den sortens blommor som rekommenderas i de flesta guider till biologisk mångfald.

Inte minst för årets första bin som behöver alla födokällor de kan hitta tidigt på våren. “En hög andel av nektarproduktionen tidigt på våren stod inhemska ogräsarter för – speciellt maskrosor” Studien ” Food for Pollinators: Quantifying the Nectar and Pollen Resources of Urban Flower Meadows ” Förutom humlor och andra bin besöks maskrosor också av skalbaggar, fjärilar och blomflugor. Varför Får Man Maskrosor I Gräsmattan Maskrosens stadier från knopp till fröställning. Vill du inte att de ska spridas? Knipsa av knopparna efter blomningen och innan de bildat fröbollarna. Foto: Joe MiGo, CC BY-SA 3.0. Förutom att maskrosor är generösa med mat åt andra djur är de egentligen konstigt förbisedda som mat åt oss människor.

 • Det går att äta hela växten, från blommorna till rötterna.
 • Smaken på bladen påminner en del om ruccola, som för övrigt växer vilt i Sverige under namnet senapskål.
 • Men de är godast på våren.
 • Resten av året går det att göra te på bladen och blommorna.
 • Dessutom ska det gå att rosta rötterna för att göra kaffesubstitut.

Rötterna ska då torkas, hackas, rostas och sedan malas. Låt sedan dra i kokande vatten, Blommorna kan du göra sirap på. Som om inte alla dessa användningsområden räckte har forskare vid Washington university kommit fram till att maskrosornas små frön är perfekta att använda som pipett i laboratoriemiljö.

 • Ett liknande, lika bra redskap är tydligen svårt att köpa in enligt forskarna.
 • En tysk studie har funnit maskrospollen på hela 71 olika biarter.” Ola Jennersten i boken “Naturlycka” Om du tycker det ser för rörigt ut med att spara alla blommor som skjuter upp i gräsmattan – spara åtminstone små gräsmatteholmar med maskrosor, röllika, tusensköna, vitklöver eller vad som kommer upp hos dig.

Glöm inte sedan att hålla koll på alla småkryp som kommer dyka upp i din lite mer färgglada del av gräsmattan. Får du för många maskrosor är det bara att börja bekämpa dem genom att äta upp dem. Källor: Phys.org, Introduced Species Summary Project, The Guardian, University of Texas och Yle

Är maskrosor ätbara?

1. Maskros – Maskros kan upplevas som lite besk och den blir som allra bäst tillagad. Hela maskrosen kan användas i matlagning men välj gärna de mer spröda bladen och maskrosens knoppar. Du kan göra allt från saft, sylt, gelé och som ingrediens i sallader. Prova Mandelmanns maskrossaft >> ​

Vad förstör gräsmattan?

Skator och gräsmatta | Odla.nu Vad kan man göra, skatorna hackar i sönder vår gräsmatta? Det händer varje höst. Det måste vara några djur de äter. /Susanne Odla svarar: Hej Susanne Skator och framför allt björktrastar brukar kalasa på pingborrelarver, som lever i gräsmattan. Larverna lever på gräsrötterna och orsakar stora skador på rötterna om gräset är stressat av torka, näringsbrist och alltför kortklippt gräs.

Du kan lätt förebygga angreppen genom att se till att din gräsmatta är motståndskraftig. Pingborrarna svärmar i början av juni och lägger sedan ägg i gräs som är glest, dåligt gödslat och gärna torrt. Om du toppdressar ditt gräs när det börjar vakna till liv på våren och sedan gödslar tre gånger under säsongen med Algomin Gräsgödsel och vattnar vid torka, så kommer ditt gräs att stå emot angreppen mycket bättre och pingborrarna kommer hellre att välja en annan gräsmatta för sin äggläggning.

Du kan också bekämpa larverna med nematoder som finns att köpa i välsorterad trädgårdsbutik. Lycka till i kampen! /Jankov : Skator och gräsmatta | Odla.nu

Måste man lufta gräsmattan?

En gräsmatta behöver luftas för att den ska må bra. I samband med att du luftar eller vertikalskär den ger du den bättre förutsättningar för att ta upp vatten och näring. Du gynnar tillväxten och den blir härdigare mot skadedjur och ogräs. ” read-time=”Lästid: 5 min.” keywords=”” cta-url=”/c/tradgard/tradgardsmaskiner/vertikalskarare-grasmatteluftare/S17810/” cta-label=”Se vårt sortiment av vertikalskärare & gräsmatteluftare” cta-button-text=”Till sortimentet” s-id=”1″> Tips & råd Lästid: 5 min. Varför Får Man Maskrosor I Gräsmattan # Gräs En gräsmatta behöver luftas för att den ska må bra. I samband med att du luftar eller vertikalskär den ger du den bättre förutsättningar för att ta upp vatten och näring. Du gynnar tillväxten och den blir härdigare mot skadedjur och ogräs. Se vårt sortiment av vertikalskärare & gräsmatteluftare En kompakt gräsmatta behöver luftas eller vertikalskäras en till två gånger per säsong.

You might be interested:  Hur Länge Står Sig Torkad Svamp?

Varför Får Man Maskrosor I Gräsmattan 1. När du vertikalskär eller luftar din gräsmatta gynnar det tillväxten Varför Får Man Maskrosor I Gräsmattan 2. Detta leder till att gräsrötterna stimuleras och nya plantor bildas Varför Får Man Maskrosor I Gräsmattan 3. Efter en vertikalskärning eller luftning kommer din gräsmatta bli både tätare och friskare

Hur får man Grönast gräsmatta?

Klipp inte ner gräset mer än en tredjedel, det vill säga under grässtråets tillväxtzon. Klipper du gräset så kort att det går in i vila ger du ogräs och mossa chansen att etablera sig. Klipp ner gräset i omgångar om det har vuxit mycket. Klipper du för kort på en gång riskerar gräset gå in i viloläge och bli brunt.

Är maskrosor urindrivande?

Maskrosen stimulerar bukspottkörtel och lever – Maskrosen innehåller mycket bitterämnen men läkeörtens blad och rot kan läggas i kallt vatten en stund för att minska den bittra smaken. Maskrosens läkande egenskaper och bitterämnena kan bidrar till bättre aptit och stödjer kroppens nedbrytning av fetter.

Maskrosen har starkt urindrivande egenskaper och den bittra smaken sätter igång utsöndringen av matsmältningsenzymer och galla från levern samtidigt som bukspottkörteln stimuleras till att reglera blodsockret. Maskrosens blad kan användas i sallader, pesto och smoothie. Rötterna kan exempelvis användas som utfyllnad i gratänger och biffar.

Roten är däremot väldigt besk och man bör koka den ett par gånger. Maskrosens blommor saknar bitterämnen och smakar sött och gott.

Vilken miljö trivs maskrosor i?

#Maskrosen trivs nästan överallt# – Maskrosen trivs, som du säkert känner till, i de flesta jordar, men föredrar en djup, inte för torr men väldränerad och humusrik, något sandig och även lite lerig jord. Gula maskrosor i tusental Den vanliga, gula maskrosen är väl den de flesta av oss tänker på som ogräs, men visst är det vackert när en beteshage eller ett fält lyser av gula maskrosor i tusental!

Varför får man ogräs i gräsmattan?

Klipp ofta men inte för kort – Ett bra sätt att minska mängden ogräs i gräsmattan är att klippa gräset ofta. Då trivs inte ogräset lika bra. – En robotgräsklippare som går och klipper hela tiden är bra, eftersom klippet den lämnar efter sig göder gräsmattan och tillför näring kontinuerligt, säger Carl Svensson.

 • Ett vanligt fel många gör är att klippa sin gräsmatta för kort.
 • Det blir fint, men det försvagar gräset och gör att ogräs, som också gillar luft och ljus, får ett övertag.
 • Man vill ju ha en tät gräsmatta, men det får man inte automatiskt bara för att man klipper den kort.
 • Ställ upp klipphöjden lite, till 5-6 centimeter.

Då får du en tåligare gräsmatta som blir tätare och som bättre kan stå emot ogräs och förhindra att det sprider sig. Dessutom finns det även ogräs som trivs och frodas i kortklippta gräsmattor, säger Carl Svensson.

Vad gör man åt en gropig gräsmatta?

Jämna ut stora gropar i etapper – Är det djupa gropar behöver arbetet med att jämna ut ske etappvis. Börja med att fylla i sand eller jord, så och vattna. Använder du sand så tänk på att den inte får vara för fin, lite grövre passar bättre. Låt sedan gräset växa litegrann innan du lägger på nästa omgång och upprepar proceduren.

 1. Är ojämnheterna i din gräsmatta större men inte så djupa är det bästa att dressa gräsmattan med sand/jord i lager på 1–3 cm, också här i flera omgångar.
 2. Då bygger du upp gräsmattan på de ställen där det behövs.
 3. Precis som när du jämnar ut djupa gropar låter du gräset växa upp lite innan du lägger på nästa lager.

Läs mer om hur man topdressar gräsmattan

När Fröar maskrosor?

Maskrosen är perenn, inte tvåårig. Fröer kan också ligga länge i jorden och vänta på rätt förhållande för att gro. När man gräver och rensar i sina raatter medför det ofta att frön som legat för dupt för att gro nu nås av ljuset och snart växer det saker i rabatten man aldrig planterat

Är maskrosor ettåriga?

Dra och gräva upp maskrosrötter – Maskrosor har långa pålrötter. Det gäller att få upp så mycket som möjligt av roten, om man ska ha en chans att få kål på den. Det cirkulerar myter om att denna kortlivade perenn får förlängt liv och till och med blir större när den växer ut igen från den rotbit som blir kvar.

 1. Ologiskt. En växt hämtar sin kraft både från rot och från bladverk.
 2. Är det endast en bit rot kvar, är den kraftigt försvagad och kommer att behöva fokusera på återväxt.
 3. Även om vissa är seglivade och återkommer, så kommer ett idogt grävande att reducera antalet till det minimala, efter något år.
 4. Du tjänar på att börja tidigt på våren,

Var på dem med jämna mellanrum under året, så blir de färre år för år. Yngre exemplar är även lättare att dra upp, så det lönar sig inte att vänta.

Kan man gödsla bort maskrosor?

Förebygg uppkomsten av maskrosor i gräsmattan: – Förebygg uppkomsten av maskrosor i gräsmattan med hjälp av gödsel som stärker gräsmattan och skapar en otrivsam miljö för ogräs. För bästa resultat, gödsla gräsmattan med Greenkeeping Gräsgödsel Mossa & Ogräs minst tre gånger under tillväxtsäsongen!

Kan man bli hög på maskros?

Hur hög kan en maskros bli? På bilden var den 7 cm, så det var en del som tyckte att det kunde väl vara bra. Vi bestämde att när maskrosorna blommade som allra mest skulle vi gå ut och ha en riktig mask- rosdag. Vi har fördelen att vara på en skola som ligger alldeles invid ett grönområde.

Varför äter min hund maskrosor?

Maskrosor är nyttigt för dig och din hund Maskrosor är rika på A-, B-, C- och D-vitaminer och de innehåller även kalium, magnesium och kalcium, maskrosor är därmed mycket näringsrika och räknas till en av de 14 viktigaste överlevnadsväxter i naturen.

 • Efter att vi läst på om maskrosor så får våra hundar äta hur många blommor de vill, för maskros anses vara en mycket nyttig blomma också för männsikan.
 • Blommorna är vackra att se på och de smakar inte så illa.
 • Det går att göra saft på maskrosblommor.
 • Då använder man bara det gula i blomman.
 • De plockas, skjöls och rensas på småkryp.

Sätts i vatten över en natt, därefter silar man och är färdigt att dricka.

Maskrosen är ett bra medel mot förstoppning, åderförkalkning, gikt, reumatism och sockersjuka.DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

You might be interested:  Hur Torkar Man Svamp I Ugn?

Det här inlägget postades i, Bokmärk, : Maskrosor är nyttigt för dig och din hund

Hur använde man maskrosor för i tiden?

Så använder du maskrosen Maskrosblad kan i sin tur användas som sallad. Eftersom bladen kan ha en något besk smak är det fördelaktigt att plocka dem tidigt om våren då de fortfarande är små och har lägre beskhet. På våren är även C-vitamininnehållet i bladen som högst.

Vilken miljö trivs maskrosor i?

#Maskrosen trivs nästan överallt# – Maskrosen trivs, som du säkert känner till, i de flesta jordar, men föredrar en djup, inte för torr men väldränerad och humusrik, något sandig och även lite lerig jord. Gula maskrosor i tusental Den vanliga, gula maskrosen är väl den de flesta av oss tänker på som ogräs, men visst är det vackert när en beteshage eller ett fält lyser av gula maskrosor i tusental!

Vilket djur äter maskrosor?

Varför Får Man Maskrosor I Gräsmattan Vildbin som letar mat i en maskros. Foto: Erik Hansson De är vanliga, fina, blommar under en lång säsong, uppskattas av pollinatörer och varenda del av dem går att äta. Det är egentligen ett mysterium att inte maskrosor är mer populära. En gräsmatta full med dessa knallgula blommor borde väcka glädje snarare än bekämpningsmani.

Ska vi vara noga är “maskros” egentligen inte tillräckligt specifikt uttryckt. Det finns nämligen ungefär 1 000 olika arter i maskrossläktet i Skandinavien och även i en gräsmatta kan det hittas tiotals olika arter. Många av dem är dock oerhört lika varandra. “Maskrosor är en av de viktigaste nektarkällorna bland arterna som vanligen anses vara ogräs” Studien ” Opportunities and threats for pollinator conservation in global towns and cities ” Att maskrosor ofta benämns som “ogräs” handlar delvis om vår konstiga syn på allt som är önskvärt och icke önskvärt i trädgården, men det beror kanske också på att det faktiskt finns en samling maskrosor på ungefär 500 småarter som kallas just “ogräsmaskrosor”.

Visst kan de vara lite jobbiga att gräva upp och de sprider sig effektivt, men det finns verkligen betydligt värre växter att ha utspridda i trädgården. Varför Får Man Maskrosor I Gräsmattan Du kanske inte behöver ha sådana här mängder av maskrosor i din gräsmatta, men att åtminstone spara grupper av maskrosor uppskattas av pollinatörer. Foto: Erik Hansson 100 småblommor i varje blomkorg För att se skillnad på olika maskrosor måste dels bladen studeras, men också blommorna och här kanske nästa överraskning kommer.

Det som de flesta kanske tänker på som blomman (det gula “huvudet” på stjälken) är egentligen upp till 100 småblommor. På bilden ovan är vildbina på väg ner i varsin blomma. Maskrosor tillhör de korgblommiga växterna som ser ut ungefär som en färdig, noggrann och extremt färgkoordinerad bukett. Den här formen på blommorna uppskattas av insekter.

Varför får jag maskrosor i gräsmattan?

De är perfekta landningsplattformar för större flygfän och eftersom de är öppna är det lätt för pollinatörer att komma åt födan. Värre är det med blommor som ser ut som “cheerleader-bollar” där man måste bläddra bland bladen för att komma åt nektar och pollen.

 • Sådana blommor försvårar för insekterna.
 • Håller igång länge En annan fin egenskap hos maskrosorna är att de blommar under stora delar av året.
 • De kan vara bland de första som slår ut om våren och bland de sista som vissnar på hösten.
 • Det är precis den sortens blommor som rekommenderas i de flesta guider till biologisk mångfald.

Inte minst för årets första bin som behöver alla födokällor de kan hitta tidigt på våren. “En hög andel av nektarproduktionen tidigt på våren stod inhemska ogräsarter för – speciellt maskrosor” Studien ” Food for Pollinators: Quantifying the Nectar and Pollen Resources of Urban Flower Meadows ” Förutom humlor och andra bin besöks maskrosor också av skalbaggar, fjärilar och blomflugor. Varför Får Man Maskrosor I Gräsmattan Maskrosens stadier från knopp till fröställning. Vill du inte att de ska spridas? Knipsa av knopparna efter blomningen och innan de bildat fröbollarna. Foto: Joe MiGo, CC BY-SA 3.0. Förutom att maskrosor är generösa med mat åt andra djur är de egentligen konstigt förbisedda som mat åt oss människor.

Det går att äta hela växten, från blommorna till rötterna. Smaken på bladen påminner en del om ruccola, som för övrigt växer vilt i Sverige under namnet senapskål. Men de är godast på våren. Resten av året går det att göra te på bladen och blommorna. Dessutom ska det gå att rosta rötterna för att göra kaffesubstitut.

Rötterna ska då torkas, hackas, rostas och sedan malas. Låt sedan dra i kokande vatten, Blommorna kan du göra sirap på. Som om inte alla dessa användningsområden räckte har forskare vid Washington university kommit fram till att maskrosornas små frön är perfekta att använda som pipett i laboratoriemiljö.

Ett liknande, lika bra redskap är tydligen svårt att köpa in enligt forskarna. “En tysk studie har funnit maskrospollen på hela 71 olika biarter.” Ola Jennersten i boken “Naturlycka” Om du tycker det ser för rörigt ut med att spara alla blommor som skjuter upp i gräsmattan – spara åtminstone små gräsmatteholmar med maskrosor, röllika, tusensköna, vitklöver eller vad som kommer upp hos dig.

Glöm inte sedan att hålla koll på alla småkryp som kommer dyka upp i din lite mer färgglada del av gräsmattan. Får du för många maskrosor är det bara att börja bekämpa dem genom att äta upp dem. Källor: Phys.org, Introduced Species Summary Project, The Guardian, University of Texas och Yle

Hur använde man maskrosor förr?

Sektioner av arter –

 • A Ishavsmaskrosor – Taraxacum sect. Arctica
 • B Strandmaskrosor – Taraxacum sect. Paulustria
 • C Sandmaskrosor – Taraxacum sect. Erythrosperma
 • D Dvärgmaskrosor – Taraxacum sect. Obliqua
 • E Kärrmaskrosor – Taraxacum sect. Celtica
 • F Fläckmaskrosor – Taraxacum sect. Naevosa
 • G Atlantmaskrosor – Taraxacum sect. Spectabilia
 • H Fjällmaskrosor – Taraxacum sect. Taraxacum
 • I Grovtandsmaskrosor – Taraxacum sect. Macrodonta
 • J Norrlandsmaskrosor – Taraxacum sect. Boreigena
 • K Nordmaskrosor – Taraxacum sect. Borea
 • L Ängsmaskrosor – Taraxacum sect. Hamata
 • M Hornmaskrosor – Taraxacum sect. Borealia
 • N Ogräsmaskrosor – Taraxacum sect. Ruderalia

Många arter av Taraxacum reproducerar sig asexuellt genom så kallad apomixis, där fröna produceras utan pollinering, och de då genetiskt blir i princip identiska med moderplantan. Den klotrunda, luftiga bollen av flygfrukter är ömtålig för en svag beröring eller en vindpust.

Stängeln är pipig (rörformig) och mjölksaftrik. Bladen smakar beskt och har egendomligt formade, bakåtriktade flikar. Roten är kraftig och vertikal (pålrot). Maskrosen är också känd för sin seglivade natur och stora förmåga att skjuta skott (rotskott) till nya plantor. Maskrossläktets arter är fleråriga och sprider sig både genom vindspridna frön och sina rötter.

De späda bladen kan användas i sallader. Roten rostades förr till kaffesurrogat, Av blommorna kan man göra maskrosvin, Det var länge olagligt att göra vin på maskrosor eftersom det jämställdes med mäsk, men det är numera lagligt igen. Maskrosor ger vart år stora mängder honung, de är utmärkta biväxter med högsta betyg på nektar och pollen.