Vad Kan Man Använda Honung Till?

17.03.2023 0 Comments

Vad Kan Man Använda Honung Till
Vanlig honung och flytande honung. Recept med Honung Näringsvärden Vikt-Volym Honung är sött och gott och används både i matlagning och bakning. Honung är nyttigare än socker, även om de har exakt samma GI-värde. Detta beror på att honung innehåller antioxidanter och att honung är sötare än socker och därför kan man ta mindre.

Vad använda honung till?

En allsidig ingrediens. Honung smakar gott på brödet och i teet, det är de flesta klara över, men det som många inte vet är att honung också med fördel kan användas i stället för socker, både i bakning, syltning och i matlagning. Honung innehåller heller inget fett.

Vad är dåligt med honung?

Honungens hållbarhet – Honung köpt i affären har en hållbarhet på ca 2-3 år, från tappdatum, i oöppnad förpackning. Men sannolikt håller den sig mycket längre om den försvaras på rätt sätt. Ibland märks honung med bäst-före datum men det betyder alltså “bäst” före.

Honungen blir inte oätbar efter bäst-före datumet. Honung kan med tiden mörkna, tappa smak, skikta sig eller jäsa, men den är alltid ätbar. Smakar inte honungen längre gott kan den användas till matlagning och bakning, Honung kan också bäst-före märkas t.ex. “Bäst före: Öppnad burk 12 månader” eller “Bäst före, oftast bra efter: Datum”.

Legenden säger att ätbar honung hittades i Egyptens pyramider och gravar, men det rör sig troligtvis bara om spår av honung i kärl. Läs diskussionen hos wikipedia, Hur det än är, så länge är det väl ingen vits att spara honung längre än för vinterhalvårets konsumtion, om nu honungen inte är så himla guda-god att man vill begrava sig med den.

Är det bra att äta honung varje dag?

Honung mot hosta och förkylning – Honung är bättre än vanliga läkemedel för att lindra symtom i övre de luftvägarna, särskilt hosta. Honung är billigt, lättillgängligt och har praktiskt taget inga biverkningar. Läkare kan rekommendera honung enligt forskning, Ät honung per tesked och utan uppvärmning vid symtom på hosta och förkylning.

Är honung lika farligt som socker?

Är det Ok att äta honung istället för socker? Fråga Hej! Jag försöker äta nyttigt och gärna gå ner några kilon. Ska försöka sluta äta socker och försöker äta begränsat med kolhydrater, framför allt snabba kolhydrater. Trots att jag tycker om den nyttiga maten har jag ändå en sötläpp och undrar om det är okej med honung? Tycker om att ha det i te ibland. dietist, Stockholm Besvarad: 2006-08-16 Svar: Honung består av de enkla sockerarterna druvsocker och fruktsocker men innehåller även lite sackaros. Honung bidrar med lite vitaminer och mineraler men dessa mängder anser jag försumbara. Energiinnehållet i honung är jämförbart med socker.1 tsk honung ger ungefär lika många kalorier som en sockerbit.

Kan honung bli för gammal?

Lång hållbarhet – Honung sägs ha evig hållbarhet – förutsatt att den förvarats i en lufttät burk. Detta beror på dess kemiska sammansättning. Naturliga speciella enzymer, högt sockerinnehåll samt en låg vattenhalt gör honungen till en ogästvänlig miljö för bakterier. Enligt sägnen lades Alexander den stores kropp vid hans död 323 f.Kr. i en kista fylld till bredden av honung för att bevaras.

Är honung bra för huden?

Honung som kroppsvård Honung är med sina egenskaper inte enbart för matlagning eller något att tillsätta i teet, det är ett utmärkt alternativ till kroppsvård. Honungens innehåll av vitaminer, mineraler, enzymer och aminosyror gör det möjligt att bruka honungen på olika sätt till fördel för ditt yttre.

 • Varför använda honung som kroppsvård? Honung har länge använts traditionellt i exempelvis läka och förebygga infektioner i skador och sår på grund av dess rika innehåll.
 • Munkens bisalva är en unik produkt gjord av bivax som exempelvis säljs i nästan alla välsorterade hälsokostbutiker och används till och med på sjukhus i Sverige.

Honung som kroppsvård är ett naturligt och traditionellt sätt att kurera och återfukta skadad hud och återge näring till huden. Hur använder jag honung i min kroppsvårdsrutin? Eftersom honung har fuktighetsbevarande egenskaper och bevarar fukten i de olika hudlagren är det en perfekt ingrediens i en ansiktsmask. Det finns även enzymer i rå honung som gör att du håller ditt ansikte rent från bakterier och kan därför även använda det som ansiktsrengöring.

Huden blir återfuktad och mjuk samtidigt som den blir fri från bakteriesamlingar i ansiktet. Eftersom honung besitter antibakteriella- och antiinflamatoriska egenskaper är det ett perfekt alternativ till behandling av akne. Bakterier och svullnad som uppstår av aknen lindras av honungens egenskaper. Munkens bisalva är även en salva av bivax som kan användas i dagligt bruk i din hudvårdsrutin som dag- och nattkräm för en återfuktad och mjuk hud.

Viktigt inför hösttiden är också att hålla huden återfuktad i och med torrare luft. Munkens beewax lipbalm är därför perfekt att ha i väskan för nariga läppar som behöver återfuktning. Honung kan även användas som badkur där du tillsätter rå honung i varmt vatten och låter den lösas upp för att sedan tillsätta i ditt bad.

Det är inte bara återfuktande utan bygger även upp ett försvar i huden mot den yttre miljön som kan tära på din hud. För torrt och skadat hår är även en hårmask med honung som ingrediens något som kurerar och livar upp slitet hår. Detta är bra vid semestertider då saltvatten tär på håret men även att smörja in i huden om en råkar bränna sig i solen.

Ljunghonung – svenska motsvarigheten till manukahonungen? Manukahonung är inte som annan honung då den bland annat visat sig vara mer effektiv än antibiotika vid infektioner. Den har höga antibakteriella egenskaper och motsvarigheten till manukahonung är svensk ljunghonung,

 • Ljunghonung motverkar ärrbildning, läker sår, lindrar brännskador och är en idag efterfrågad naturlig ingrediens för behandling av akne som visat sig vara väldigt effektiv.
 • Ljunghonung är den svenska honungen som har bäst antibakteriella egenskaper vilket är anledningen till att den är mest framgångsrik vid behandling av just akne.

Läs mer: http://www.miljomagasinet.se/artiklar/150930-en-riktig-dunderhonung.html https://kurera.se/kanner-du-till-var-svenska-dunderhonung/ https://kurera.se/nya-honungen-som-ar-mer-effektiv-an-antibiotika/ http://www.mynewsdesk.com/se/svenska-bin/news/saesong-foer-exklusiv-och-haelsosam-ljunghonung-126082 https://www.mabra.com/7-satt-att-anvanda-honung-som-kroppsvard/

Kan man förvara honung i kylen?

Honungens användning och förvaring | Suomen Mehiläishoitajain Liitto Vad Kan Man Använda Honung Till Honung passar utmärkt till bakning. ©Kirsi Tuura

Det lönar sig att förvara honungen i rumstemperatur på köksbänken eller i köksskåpet. Det är inte lämpligt att förvara honungen i kylskåpet eller i en fuktig källare, för honungen är hygroskopisk och tar åt sig lätt fukt och lukter. Rätt förvarad honung håller minst två år, ofta även längre. Ens egen doft- och smaksinne är en bra mätare på om honungen ännu går att använda. Kristalliserad honung får man lätt flytande genom att värma upp den i vattenbad. Honung kan man också frysa. Då fördröjs honungen kristallisering märkbart. Därför köper många nyslungad honung på hösten och fryser ner den. När honungen tinar upp är den åter oftast flytande. De enzymer som finns i honungen kan förstöras av värme. De hälsobefrämjande ämnena i honungen bibehålls bäst om man inte hettar upp honungen över 40 grader. Då man sätter honung tex i hett te hinner inte mera än en liten mängd enzymer förstöras. När man bakar motsvarar 1 dl strösocker 3/4 dl honung. Honung innehåller ca.20% vatten vilket gör att det lönar sig att minska lite på den övriga vätskan i receptet. Det lönar sig inte att i alla recept såsom då man bakar en sockerkaka byta ut allt socker mot honung för det kan ändra på hela kakans konsistens. Läs också om andra vinkar om hur man använder honung i bakverk och matlagningen.

© Suomen Mehiläishoitajain Liitto SML ry : Honungens användning och förvaring | Suomen Mehiläishoitajain Liitto

Är honung bra för högt blodtryck?

Denna tillsats har visat sig bidra till fetma, diabetes, hjärt- kärlsjukdomar, stroke och högt blodtryck, sjukdomar som leder till försämrad glukosmetabolism. Honung har visat sig bidra till en mer stabil glukosmetabolism än det amerikanska sötningsmedlet HFCS.

Kan honung höja blodtrycket?

5. Skyddar hjärtat – Honung kan bidra till att minska risken att utveckla hjärt-kärlsjukdom. Bland annat kan den gynnsamma kombinationen av antioxidanter bidra till att vidga kärlen, samt förhindra bildning av blodproppar. Honung kan även bidra till att skydda hjärtat mot oxidativ stress. LÄS OCKSÅ: Så nyttiga är bi-produkterna

Är honung lugnande?

Honung innehåller antioxidanter | Garnier Den söta honungen har under århundraden uppskattats för sina många goda egenskaper, till exempel att den är lugnande. Honung är en sann gåva från bina som kan uträtta små mirakel. REN HONUNG GER OTROLIG FUKT Honung är otroligt fuktighetsbevarande, vilket betyder att den drar åt sig fukt från luften och skickar den vidare. Ren honung är full av antioxidanter. Antioxidanter är ett start vapen mot fria radikaler. Ju mörkare honungen är, desto mer antioxidanter innehåller den – och vissa typer av honung innehåller ännu fler antioxidanter än färsk frukt och grönsaker. Atleter i det gamla Grekand åt honung inför sportutövning för att öka sin uthållighet och efter sport för en energiboost. : Honung innehåller antioxidanter | Garnier

You might be interested:  Hur Länge Klarar Sig Plockad Svamp?

Är all honung antibakteriell?

Färsk honung är ett gammalt läkemedel inom folkmedicinen. En forskargrupp från Lunds universitet kan nu visa att dess effekt beror på mjölksyrabakterier från binas honungsmage, som förts över till honungen. Med hjälp av dessa bakterier har forskarna både kunnat motverka antibiotikaresistenta stafylokocker i provrörsförsök och bota svårläkta sår på hästar.

Forskargruppen leds av Tobias Olofsson och Alejandra Vásquez, medan doktoranden Éile Butler har utfört en stor del av studierna. Paret Olofsson-Vásquez har länge forskat om honung och om de mjölksyrabakterier som finns i binas honungsmage (en utvidgad del av matstrupen). De har funnit att bakterierna producerar en mängd proteiner, fettsyror, organiska syror och andra antimikrobiella ämnen.

I två nyss publicerade studier har bi-bakterierna testats på sjukdomsbakterier hämtade från infekterade patienter. Den ena studien visar att mjölksyrabakterierna i kombination med färsk honung hade god effekt på bakterieprov från patienter med kroniska sår.

Den andra studien inriktades på de svåra sårbakterierna Staphylococcus aureus (MRSA, en bakterie som är resistent mot methicillin), Pseudomonas aeruginosa och Enterococcus (VRE, resistent mot vancomycin). Även här visade mjölksyrabakterierna en god effekt, vilket ger hopp om att de skulle kunna utvecklas till en ersättning för antibiotika.

– Antibiotiska läkemedel har oftast bara en aktiv substans, inriktad mot en viss grupp bakterier. Våra 13 mjölksyrabakterier har däremot förmågan att producera olika antibiotiska substanser beroende på vilka olika sjukdomsbakterier de möter, förklarar Tobias Olofsson.

 • Effekten bygger på att mjölksyrabakterierna är levande, som i färsk honung.
 • Honung köpt i en livsmedelsaffär innehåller inga levande bakterier och fungerar därför inte på samma sätt.
 • I tredje världen däremot finns det färsk honung från vilda bin, vilket gör det lättare att tänka sig att honungen skulle kunna användas som läkemedel.

Lundaforskarnas studier är ännu bara gjorda i laboratoriet och inte direkt på människor. Sådana försök startas först senare i höst. Då ska man prova behandlingen på 20 patienter med kroniska sår vid Blekinge sårcentrum – samma patienter som sjukdomsbakterierna i en av deras studier hämtats från.

Gruppen har däremot gjort studier på tio hästar med svårläkta sår. Deras ägare hade försökt behandla hästarna med många olika metoder (inklusive antibiotika) utan att lyckas, men kombinationen av färsk honung och mjölksyrabakterier läkte såren på alla de tio hästarna. Videoklipp på YouTube (engelska) Artiklarna A pilot study investigating lactic acid bacterial symbionts from the honeybee in inhibiting human chronic wound pathogens Författare : Éile Butler, Rut F.

Oien, Christina Lindholm, Tobias C. Olofsson, Bo Nilson och Alejandra Vásquez International Wound Journal, publicerad online: 8 SEP 2014 Lactic acid bacterial symbionts in honeybees – an unknown key to honey’s antimicrobial and therapeutic activities Författare : Tobias C Olofsson, Èile Butler, Pawel Markowicz, Christina Lindholm, Lennart Larsson och Alejandra Vásquez International Wound Journal, publicerad online: 8 SEP 2014 Ingela Björck

Varför är honung inte bra?

Botulinumsporer förekommer frekvent i honung, som därför inte bör ges till spädbarn. Matförgiftning orsakad av neurotoxin från Clostridium botulinum (botulism) har beskrivits i Läkartidningen 2014.

Är honung bra för magen?

Honung ett måste i husapoteket Honung ett måste i Husapoteket “Honung ger ju hål i tänderna och socker skall man ju hålla sig undan. Varför skall man ha det i apoteket?” Därför att honung har en mängd goda egenskaper som gör att du kan strunta i sockret just nu.

En sked honung när du har hosta eller honung på en blåsa när du bränt dig kommer inte att göra dig sockerberoende. Det är inte Heroin vi pratar om. Hostmedicin. Honung har visat sig om och om igen slå de flesta receptfria hostmediciner. Den enda kritiken som framförts är risken för karies, en risk som i sammanhanget kan anses som minimal.

Däremot skall du äta skeden honung som den är för att göra nytta, inte ha den i teet. Det är förvisso gott med honung i thé, men honungens nyttiga egenskaperna försvinner vid ca 40 grader. Bra för magen Honung lugnar en orolig mage och kan vara bra för matsmältningen.

 • Honung är svagt laxerande.
 • Profeten Mohammed rekommenderade honung mot diarré.
 • Ja mot allt faktiskt.
 • Han skall ha sagt att det finns två botemedel för dig; Honung och Koranen.
 • När du äter honung kommer 1000 botemedel in i din mage och åter tusentals sjukdomar åker ut.” Om det stämmer kan ju man kanske tvista om, men honungens användningsområde är omfattande.

Typen av honung är viktigt Den honung med mest antibakteriella egenskaper förefaller vara vår inhemska Ljunghonung som många menar är minst lika bra som Manukahonung från Nya Zealand på andra sidan jordklotet. Förfalskad Manukahonung är dessutom big business.

 • Det har också visat sig att svensk vildblomshonung är bättre än tex honung från enbart raps.
 • Svensk honung är överlag av riktigt god kvalite, och får år inte värmas upp över 40grader för att få kallas för honung.
 • Flytande honung i affärerna är antingen blomhonung (går ej att producera i nord-europa) eller riktig fusk-honung som är smaksatt sirap.

Förfalskning av honung är ett mycket stort problem. Köp bara svensk honung, och helst av direkt av en biodlare. Flytande svensk honung finns endast under sommarhalvåret i form av råhonung, dvs nyskördad. Detta har att göra med sockerarterna i nektarn som finns på våra breddgrader.

Energi Honung har också visat sig klå de flesta sportdrycker när det gäller att få lite energi. Det kan ju vara ypperligt att öka på honungsdosen när man har varit eller är sjuk. Som återställare när man har varit magsjuk är det riktigt bra. Innehåller många olika vitaminer och mineraler som kroppen kan ha blivit dränerad på,

Antibakteriell och sårvårdande Vad är det som gör att honung funkar så bra på sår? Återigen handlar det om kvalitet och typ av honung. Ju nyare desto bättre. Helt direkt från kupan och absolut inte uppvärmd. En av orsakerna är att honungen är svagt sur, Ph 3,5 -4,2 beroende på sort.

 1. Mikrobakterier trivs inte i den miljön.
 2. Honung har visat sig vara effektiv mot Streptokocker Där försök visat att efter 2 timmar var 85 % av bakterierna borta.
 3. Även mot MRSA – bakterier har man med goda resultat använt honung.
 4. Det finns många studier kring detta och är man intresserad finns det en rad studier att läsa.

Men som med allt var noga med källor och vem som säger vad. Honung är ypperlig som sårförband och många egenskaper samverkar för att det skall bli riktigt bra. I geggiga sår drar honungen ut vätskan och gör det torrare. Honung bildar också en antibakteriell barriär.

Den förstör också sk. biofilmer ( nej inte sådana filmer ). Den tränger som få andra medel igenom bakteriens biofilm. Här en kort wikisida om vad det är https://sv.wikipedia.org/wiki/Biofilm Honungen fastnar inte heller i såret. Det klibbar inte fast som ett andra förband kan göra. Det har också en antiinflammatorisk effekt och bryter faktist ned död sårvävnad.

Sammantaget så är det en fantastisk produkt och alla borde alltid ha ett rejält lager honung hemma. : Honung ett måste i husapoteket

Hur vet man att det är äkta honung?

Vad är äkta honung? av · Publicerat 19 maj, 2014 · Uppdaterat 12 oktober, 2020 Vad är äkta honung? Vad betyder egentligen naturlig honung, kallslungad eller rå honung och vad krävs för att få kalla honung ekologisk? Hur hanterar man bäst honungen för att behålla all nytta och smak? Svenska Bin reder ut begreppen.

 1. Över 40 grader förstörs viktiga nyttigheter All honung är hanterad på ett eller annat sätt, annars kan man inte få den från vaxkakan till burken.
 2. Det absolut väsentligaste i arbetet med honung, och för konsumenten, är att inte värma den över 40 grader.
 3. Över detta gradantal börjar aktiva ämnen som olika enzymer att förstöras.

En försiktig upp-värmning däremot gör det möjligt att hälla honungen i konsumentförpackningar. Olika begrepp och etiketter på honung “Naturlig” eller “äkta” honung är en taftologi (dubbelsägning) då äkta honung är helt naturlig. Bara det som inte har några tillsatser som exempelvis fruktsocker eller smakämnen får kallas honung.

 • För att få kallas honung så ska ursprunget till 100% komma från blommornas nektar eller från honungsdagg.
 • Nyslungad honung: Honung som är från årets säsong, högst 3 månader gammal och flytande.
 • Hur snabbt en honung går från flytande till fast beror på vilken växt bina hämtat nektar från, vilket i sin tur påverkar mängd av de olika sockerarterna.

Med mer fruktsocker än druvsocker håller honungen sig flytande längre. Primörhonung: Tidig honung som skattas redan i maj eller juni, beroende på vårens utveckling. Sorthonung: Beroende på vilka blommor bina hämtar nektar från får honungen olika smak och karaktär.

Genom att skörda ofta och hålla isär skördarna kan man få honung med smak av exempelvis klöver, lind, maskros eller ljung. Färsk honung: Honung som är nyslungad och högst ett par veckor gammal. Rå honung: Honung som slungats och sedan direkt tappats på burk utan någon extra hantering. Kallslungad honung: Ett påfunnet begrepp som används för att berätta att man inte värmt upp honungen under hanteringen.

Man kan inte slunga honung kallt – den blir då trögflytande och går inte att få ut ur vaxkakorna. Därför håller man oftast en temperatur på cirka 25 grader i slungrummet. Begreppet kallslungad är missvisande då man kan få uppfattningen att all honung som inte etiketteras kallslungad är uppvärmd, vilket inte är sant.

 1. Vildhonung: Ett begrepp som ibland används för att beskriva färsk honung men egentligen hör hemma i andra delar av världen där man går på honungsjakt och tar honung från vilda bisamhällen.
 2. Region och växtsort ger olika smak och konsistens Den svenska honungen blir ofta ljus och fast, det beror på våra växtsorter, och kan variera stort mellan olika landsändar.
You might be interested:  Gran Canaria Playa Del Ingles Tips?

En ren ljunghonung från Bohuslän är till exempel mörkare och mer flytande än en rapshonung från Skåne som blir vit och fast. Precis som med vin så handlar det om växtsorter och regioner. Flytande och fast honung och honungsprodukter Den svenska honungen är naturligt flytande när den är nyslungad men kristalliseras sedan i olika utsträckning beroende på vilken sorts nektar honungsbina samlat och gjort honung av.

Dessutom finns olika produkter med honung, ibland även uppblandade med fruktos för att hålla produkten flytande. De kan ibland vara värmebehandlade, då har man hettat upp honungen över 50 grader och då blir det en så kallad fördröjd rekristallisation som göra att honungen håller sig flytande längre. Det bra sockret som fruktsocker och druvsocker finns dock kvar i honungen även om den hettats upp, men enzymerna finns inte kvar.

Ekologisk honung Ekologisk är den honung som är producerad enligt regelverket för ekologisk honungsproduktion. Det innebär bland annat att det inom en radie av 3 km från bikupan enbart ska finnas bra föda till bina på ekologiska odlingar eller i naturområden.

Detta gör att honung från stadsbin inte kan klassas som ekologisk. Eftersom bin är blomtrogna så håller de sig kvar där så länge det finns tillgång på mat. Bina ska matas med ekologiskt socker eller honung som vintermat och det är inte tillåtet att använda läkemedlet Apistan mot varroakvalstret. De som producerar biodynamisk så kallad Demeterhonung får inte mata bina med annat än honung.

Ett av världens mest förfalskade livsmedel Jämte olivolja är honung det livsmedel som är mest utsatt för förfalskningar och utspädning. Leta gärna efter svensk honung och gynna dina lokala biodlare, de bidrar till pollineringen i ditt närområde. Vad får bina när vi har skördat honungen? Biodlaren skattar under hela sommaren en del av honungen som bina samlat och på hösten får de i gengäld en sockerlösning.

 • Bin är beroende av att ha tillgång till rätt sorts foder, annars svälter de lätt ihjäl.
 • Inga undersökningar visar att binas hälsa blir sämre av socker som vintermat, men det är viktigt att odlaren inte skattar all honung i bikupan och att de får tillräckligt med socker för att klar sig ända fram till april, maj året därpå.

Honungen är bara en biprodukt – pollineringen är det viktigaste Eftersom honung är en så fantastisk produkt är det lätt att glömma att biodlingen egentligen är en ekosystemtjänst, och att honungen bidrar till finansieringen av pollineringen i Sverige.

 1. Var tredje tugga vi stoppar i oss är beroende av pollinering.
 2. Skördarna varierar Honungsskörden kan variera från år till år och hänger främst ihop med vädret, men kan även höra ihop med stora vinterförluster av bisamhällen, och därför är det viktigt att svensk biodling ständigt växer och utvecklas.
 3. I första hand för att pollineringen av våra livsmedel ska säkras, men även för att det ska finnas tillräckligt med honung i butik.

Endast 50 procent av den honung som säljs i Sverige kommer från svenska biodlare. För att lyfta svensk honung och binas pollineringsarbete har vi skapat föreningen Svenska Bin.

Föreningen har tiotalet medlemmar, läs mer på Ladda hem faktamaterialet som pdf Etiketter:

: Vad är äkta honung?

Vilken svensk honung är bäst?

Dela I tidningen Råd & Röns test av tolv sorters flytande blomsterhonung genom blindtester och kemiska analyser, gick Lidls Maribel Squeezy Blossom Honey segrande ur matchen med en delad förstaplats och utmärkelsen Bäst i test. Lidls egna ekologiska blomsterhonung, Maribel Bio Organic Blomsterhonung vann panelens smaktest. Bäst i test! – Maribel Squeezy Blossom Honey Maribel Squeezy Blossom Honey och Bellafonde Honung delade den totala förstaplatsen i Råd & Röns honungstest och får utmärkelsen Bäst i test. Lidl kammar även hem smaktestet och en total tredjeplats med den ekologiska honungen Bio Organic Blomsterhonung av Lidls eget märke Maribel med motiveringen – Len och fin i konsistensen, lagom rinnig och “en god honung med tydlig honungssmak”.

 1. De kemiska analyserna i testet ger Lidls honungprodukter ett mycket bra värden, ett resultat av ett konsekvent kvalitetsarbete i hela kedjan från odlare till butik.
 2. Vi är så stolta och glada över att vårt noggranna kvalitetsarbete och fokus på att förfina våra produkter ger resultat.
 3. Vi vet att våra egna varumärken håller väldigt hög kvalitet och är mycket uppskattade hos våra kunder.

Att vi nu får detta erkännande för två av våra honungsprodukter är stort för oss, säger Timo Hansio, Tf. Inköpsdirektör Lidl Sverige. Maribel Squeezy Blossom Honey har producerats på samma sätt under stränga kvalitetskontroller i över 13 år vilket gör att produkten håller en hög och stabil kvalitet.

 1. Honung är storleksmässigt en relativt liten kategori för Lidl men samtidigt en produktgrupp där kunderna har tydliga önskemål om kvalitet och variation.
 2. Lidl erbjuder i dagsläget tio olika sorters honung i sortimentet samt ytterligare ett par sorter under utvalda kampanjveckor.
 3. Bäst i test – Maribel Squeezy Blossom Honey Vikt: 500 gram Cirkapris: 36,90 kronor Omdöme Råd & Rön: Gulbrun i färgen.

Svag ton av bivax i doften. Något parfymig i smaken. Söt. En ganska god honung med lite ovanlig doft och smak. Smakvinnare – Maribel Bio Organic Blomsterhonung Vikt: 250 gram Cirkapris: 27,90 kronor Omdöme Råd & Rön Len och fin i konsistensen, lagom rinnig och “en god honung med tydlig honungssmak”.

 1. Fakta blomsterhonung (Källa: Råd & Rön) • Blomsterhonung innehåller honung från nektar som kommer från olika blommor.
 2. Vilka blommor bina har besökt påverkar honungens smak och också sammansättningen av olika sockerarter i honungen.
 3. Det är tillåtet att blanda honung med olika ursprung.
 4. Honung ligger på EU:s topp tio-lista över livsmedel som det fuskas mest med.

Om en produkt ska säljas som ren honung får den inte innehålla något annat än just honung. • All honung är flytande när den är nyslungad, över tid kristalliserar den och blir fast. Hur snabbt det går beror bland annat på hur mycket druvsocker honungen innehåller.

 1. Innehåller honungen mycket druvsocker stelnar den snabbare Olika sorters honung (Källa: Råd & Rön) Sorthonung Honung där mer än hälften av innehållet kommer från samma blomma.
 2. Ett vanligt exempel är ljunghonung.
 3. Ibland kallas också honung insamlad från en speciell plats eller vid en viss årstid för sorthonung.

Blomsterhonung En blandning av honung från nektar av olika sorters blommor. Bladhonung Honung där bina samlat nektar från bladlöss. Bagerihonung Honung som inte får säljas till konsument för att den till exempel hettats upp för mycket kan säljas för att användas som ingrediens i bröd eller andra livsmedel.

Kan honung vara giftigt?

Spädbarnsbotulism – Spädbarnsbotulism är ännu ovanligare än födoämnesrelaterad botulism, och ger normalt inte lika allvarliga symtom. Den beror på att bakterien Clostridium botulinum förökat sig i tarmen hos spädbarn, på grund av att dessa ännu inte hunnit utveckla en naturlig flora av skyddande tarmbakterier.

 • Spädbarnsbotulism drabbar framförallt barn yngre än 6 månader, sedan minskar risken betydligt.
 • Bland de ytterst få fall som finns registrerade har några haft kopplingar till honung.
 • Därför rekommenderar Livsmedelsverket att man för säkerhets skull inte ger honung till barn yngre än ett år.
 • Om man ändå råkat göra det är risken extremt liten.

Symtom debuterar efter 3-30 dagar och börjar ofta med förstoppning. Senare tillkommer muskelsvaghet som t.ex. nedsatt sugkraft vid amning, och hängande ögonlock. Symtomen kan av flera skäl vara svåra att härleda till botulism, men är sådana att man normalt ändå söker läkare för dem.

Är honung bra på sår?

Honung läker sår Honung är ett utmärkt medel för att behandla sår, både småsår såväl som inflammerade och svår- läkta sår. Man tvättar såret med ljummet vatten, breder på lite honung och täcker med en gasväv för att motverka kladd.

Varför tar man honung på tungan?

Vet du vad manuka honung kan göra för dig? | Åsa Waak Livsstil Av: Åsa Waak Publicerat: 04 March 2020

 • Har du koll på manuka honung ?
 • Den här kraftfulla honungen har det forskats en hel del på.
 • Studier som gjorts i England har visat att manuka honungen är mer kraftfull än antibiotika i vissa avseenden.
You might be interested:  När Kan Man Ha Samlag Efter Svamp?

Den har t.ex visat sig mer effektiv än antibiotika vid halsfluss.

 1. Den slår ut streptokocker både invärtes och i sår.
 2. Den har en stark effekt på MRSA bakterier som är multiresistenta.
 3. Honungen verkar antibakteriellt, antiseptiskt och sårläkande.
 4. Manukan har dessutom extremt höga nivåer av antioxidanter.
 5. Det som gör manukan så speciell är att den är rik på ett ämne som heter methylglyoxal (MGO) som har en betydligt större antibakteriellt aktivitet jämfört med honung som inte innehåller MGO.
 6. För att kallas manukahonung bör den ha en MGO och UMF eller NPA- märkning.
 7. Ju högre värden desto större är honungens antibakteriella effekt.
 8. Min burk har en märkning med 15 UMF.

Jag brukar ta en tsk och stoppa i munnen, sedan låter jag honungen ligga kvar ett tag på tungan innan jag sväljer så att den hinner verka. Lägg inte dessa dyra droppar i ditt te utan låt dom göra nytta där det ska. Att ibland göra en ansiktsmask av manukahonung kan göra den mest upprörda hy lugn och fin igen. Prova så får du se!

När ska man ha i honung i te?

Te med honung när du har svårt att somna Har du svårt att somna? Gör te på t.ex. eller citronmeliss och söta med 1 tsk, Ett glas ljummen mjölk med honung är också bra för sömnen. Tänk på att inte värma honungen till för hög temperatur, då dör nämligen nyttiga enzymer.

Är honung bra för ont i halsen?

Det är både frustrerande och stressande att vara sjuk/förkyld. Jag är aldrig annars förkyld men när jag väl blir det så är det riktigt ordentligt, precis som denna gång. Jag är inne på 3e veckan och då det väl tycks bli bra tar det omtag igen, detta gör mig något stressad i och med vårens tävlingar och framförallt min cykelresa till Paris.

 1. Tyvärr finns det ju inte så mycket att göra mer än att vila och kurera sig.
 2. Nedan har jag listat några tips jag brukar använda mig av när jag är sjuk.1.
 3. Undvik mjölk.
 4. Mjölk är slembildande och gör din hosta ännu värre.
 5. Därför ska man helst inte dricka varm choklad eller Te med mjölk i.2.
 6. Ät honung.
 7. Honung har faktiskt en kraftig bakteriedödande effekt och fungerar därför väldigt effektivt vid förkylning, – halsont och hosta.

Dessutom är det ju gott också! 😉 Men var noga med att inte låta det värmas över 40 grader, då förlorar det sina välgörande näringsämnen. Undvik därför att ha det i ditt kokheta te och ta då hellre en sked efteråt istället som det är. Eller drick ditt te ljummet.3.

TRÄNA INTE! Tillåt dig att vara sjuk, det kan sluta riktigt illa om du tränar med halsont eller feber. Jag brukar säga att allt som känns från halsen och nedåt (inkl feber) = träningsförbud. Kroppen behöver vila för att återhämta sig, så enkelt är det.4. Drick grönt te. Inte nog med att grönt te är hälsosamt, det motverkar också förkylning enligt studier.

Drick det gärna ljummet. Älskar man dessutom te som jag så är det ju inte svårt att surpla detta.5. Mot halsen. Fänkål, ingefära och pepparrot hjälper till mot irritation, hosta och ont i halsen. Detta är även bra att äta i förebyggande syfte. I min andra blogg marathonemma.se/blogg kan du till exempel hitta recept på smoothie eller en asiatisk biffwook innehållande just ingefära.

Vad är honung bra för?

Honungens hälsoegenskaper – En sorthonung från Nya Zeeland som kallas Manukahonung är väldigt populär världen över på grund av sina mycket goda antibakteriella egenskaper. I Sverige har vi ljunghonungen som motsvarighet. Den har genom forskning bevisats innehålla samma nivå av bra egenskaper som Manukahonungen.

 1. Honungen innehåller även antiinflammatoriska ämnen eftersom att mjölksyrebakterierna i honungen utsöndrar detta.
 2. Dessa ämnen verkar också som milt slemlösande.
 3. Eftersom honung är en väldigt skiftande produkt och inte standardiserad är det svårt att få ett helhetsgrepp om hur pass bevisad de medicinska egenskaperna i honung faktiskt är.

Trots dessa egenskaper går det inte att kalla honung nyttigt fullt ut eftersom den innehåller så mycket av sockerarten fruktos. Men tack vare att honung får sin sötma från just fruktos så innehåller honungen färre kalorier än vanligt vitt socker för samma mängd “söt smak”.

Hur mycket honung ska man ha i te?

Ex. ekologiskt ceylon te 0,5 – 1 dl honung 1 citron Isbitar Gör så här Koka upp vatten och tillsätt teblad.

Är honung bra för magen?

Honung ett måste i husapoteket Honung ett måste i Husapoteket “Honung ger ju hål i tänderna och socker skall man ju hålla sig undan. Varför skall man ha det i apoteket?” Därför att honung har en mängd goda egenskaper som gör att du kan strunta i sockret just nu.

 1. En sked honung när du har hosta eller honung på en blåsa när du bränt dig kommer inte att göra dig sockerberoende.
 2. Det är inte Heroin vi pratar om.
 3. Hostmedicin.
 4. Honung har visat sig om och om igen slå de flesta receptfria hostmediciner.
 5. Den enda kritiken som framförts är risken för karies, en risk som i sammanhanget kan anses som minimal.

Däremot skall du äta skeden honung som den är för att göra nytta, inte ha den i teet. Det är förvisso gott med honung i thé, men honungens nyttiga egenskaperna försvinner vid ca 40 grader. Bra för magen Honung lugnar en orolig mage och kan vara bra för matsmältningen.

 • Honung är svagt laxerande.
 • Profeten Mohammed rekommenderade honung mot diarré.
 • Ja mot allt faktiskt.
 • Han skall ha sagt att det finns två botemedel för dig; Honung och Koranen.
 • När du äter honung kommer 1000 botemedel in i din mage och åter tusentals sjukdomar åker ut.” Om det stämmer kan ju man kanske tvista om, men honungens användningsområde är omfattande.

Typen av honung är viktigt Den honung med mest antibakteriella egenskaper förefaller vara vår inhemska Ljunghonung som många menar är minst lika bra som Manukahonung från Nya Zealand på andra sidan jordklotet. Förfalskad Manukahonung är dessutom big business.

 • Det har också visat sig att svensk vildblomshonung är bättre än tex honung från enbart raps.
 • Svensk honung är överlag av riktigt god kvalite, och får år inte värmas upp över 40grader för att få kallas för honung.
 • Flytande honung i affärerna är antingen blomhonung (går ej att producera i nord-europa) eller riktig fusk-honung som är smaksatt sirap.

Förfalskning av honung är ett mycket stort problem. Köp bara svensk honung, och helst av direkt av en biodlare. Flytande svensk honung finns endast under sommarhalvåret i form av råhonung, dvs nyskördad. Detta har att göra med sockerarterna i nektarn som finns på våra breddgrader.

Energi Honung har också visat sig klå de flesta sportdrycker när det gäller att få lite energi. Det kan ju vara ypperligt att öka på honungsdosen när man har varit eller är sjuk. Som återställare när man har varit magsjuk är det riktigt bra. Innehåller många olika vitaminer och mineraler som kroppen kan ha blivit dränerad på,

Antibakteriell och sårvårdande Vad är det som gör att honung funkar så bra på sår? Återigen handlar det om kvalitet och typ av honung. Ju nyare desto bättre. Helt direkt från kupan och absolut inte uppvärmd. En av orsakerna är att honungen är svagt sur, Ph 3,5 -4,2 beroende på sort.

Mikrobakterier trivs inte i den miljön. Honung har visat sig vara effektiv mot Streptokocker Där försök visat att efter 2 timmar var 85 % av bakterierna borta. Även mot MRSA – bakterier har man med goda resultat använt honung. Det finns många studier kring detta och är man intresserad finns det en rad studier att läsa.

Men som med allt var noga med källor och vem som säger vad. Honung är ypperlig som sårförband och många egenskaper samverkar för att det skall bli riktigt bra. I geggiga sår drar honungen ut vätskan och gör det torrare. Honung bildar också en antibakteriell barriär.

Den förstör också sk. biofilmer ( nej inte sådana filmer ). Den tränger som få andra medel igenom bakteriens biofilm. Här en kort wikisida om vad det är https://sv.wikipedia.org/wiki/Biofilm Honungen fastnar inte heller i såret. Det klibbar inte fast som ett andra förband kan göra. Det har också en antiinflammatorisk effekt och bryter faktist ned död sårvävnad.

Sammantaget så är det en fantastisk produkt och alla borde alltid ha ett rejält lager honung hemma. : Honung ett måste i husapoteket

Har honung antibakteriell effekt?

Flera in vitro studier tyder på att honung har en antibakteriell verkan. Genom att bland annat använda sig av agardiffusionsmetoder där man testar hur olika bakterier växer på agarplattor preparerade med honung, har flera studier kunnat visa att bakterier uppvisar känslighet mot honung.