Vad Gör Man Med Jäst Honung?

22.03.2023 0 Comments

Vad Gör Man Med Jäst Honung
HONUNG SOM JÄSER – Det vanliga problemet som man stöter på är att honungen har jäst. En honung som jäser kan man om den är förpackad i en plastburk redan känna igen på att locket buktar. Honungen luktar sött och fruktigt och dess yta kan bubbla. Jäsningen gör att smaken på honungen ändrar, men honungen blir inte giftig eller ohälsosam.

Man kan skumma bort ytan på honungen och använda resten i till exempel bakning. Det är ett kvalitetsfel att honungen har jäst. Orsaken är oftast att honungen har för hög fukthalt, vilket gör att det eventuellt har kommit jästsporer i honungen som sedan kan försöka sig i honungen. Speciellt regniga somrar utgör en risk, men också lagringsförhållandena inverkar på hållbarheten.

Om du misstänker att du köpt en honung som jäser, så tag kontakt med producenten. Honung som jäser borde inte finnas till försäljning. För att undvika att honungen börjar jäsa skall man förvara honungen torrt och svalt. Kylskåpet är vanligtvis för kallt och fuktigt för honungen.

Vad kan man göra med gammal honung?

Honungens hållbarhet – Honung köpt i affären har en hållbarhet på ca 2-3 år, från tappdatum, i oöppnad förpackning. Men sannolikt håller den sig mycket längre om den försvaras på rätt sätt. Ibland märks honung med bäst-före datum men det betyder alltså “bäst” före.

 • Honungen blir inte oätbar efter bäst-före datumet.
 • Honung kan med tiden mörkna, tappa smak, skikta sig eller jäsa, men den är alltid ätbar.
 • Smakar inte honungen längre gott kan den användas till matlagning och bakning,
 • Honung kan också bäst-före märkas t.ex.
 • Bäst före: Öppnad burk 12 månader” eller “Bäst före, oftast bra efter: Datum”.

Legenden säger att ätbar honung hittades i Egyptens pyramider och gravar, men det rör sig troligtvis bara om spår av honung i kärl. Läs diskussionen hos wikipedia, Hur det än är, så länge är det väl ingen vits att spara honung längre än för vinterhalvårets konsumtion, om nu honungen inte är så himla guda-god att man vill begrava sig med den.

Var slänger man gammal honung?

2014-11-06 kl.07:50 #14865 Hej! Det börjar närma sig första bedömningen av honung för min del och jag hoppas förstås att den ska bli godkänd men det kvarstår att se. Läste igenom om bihusesyn (underbart namn förresten) och noterade att endast nya kärl och lock får användas.

Oops. Visste inte det. Tänkte att glas är ju glas och diskar man dem ordentligt så bör de ju vara rena och gå att använda. Lock har jag köpt in nya eftersom de inte går att få riktigt rena igen efter klister och annat elände. Men har jag underkänt min honung genom att tappa den i väldiskade burkar istället för helt nya? Känns ju som ett otroligt slöseri om mina kunder vill lämna tomburkar tillbaka de kan diskas och återanvändas men blir då isf honungen inte godkänd enligt SBR ? 2014-11-06 kl.16:08 #18803 Har du räknat på timkostnaden för att diska? Nej, jag misstänkte det Det blir mångdubbelt dyrare än att köpa nya tomglas! Släng allt vad gamla burkar heter, de återvinns ju ändå i retursystemet.

Dessutom slipper du få s.k. “silla-honung”, dvs honung som hamnat i före detta sillglas, gurk- eller rödbetsburkar. Hur många gånger du än diskat dessa, så tar honungen ändå smak, den är väldigt känslig! Tänk på att vi saluför en delikatess, inget slarv kan förlåtas här.

Mvh 2014-11-07 kl.07:00 #18805 Tack för svar Thomas Ganska grön på området så nej, jag har inte räknat på tider osv. men har inga problem att tänka mig att du har rätt, burkar är ju trots allt inte speciellt dyra. Jag har endast diskat upp honungsburkar och återanvänt så förhoppningsvis ska den inte ta smak av några rester av annan produkt än honung.

Men jag ska inte försvara mitt beteende, är det endast nya burkar som gäller så ska jag inte riskera att försämra min honung genom att återanvända diskade burkar i framtiden. Jag har ju köpt en del burkar som står och väntar på nästa säsong, inplastade ifrån biredskapsfabriken.

Håller de sig rena där i eller ska man diska ur/skölja ur dem innan användning? Hur håller sig locken rena i de plastpåsar de kom i ? Och så frågan om godkänd honung – Är den automatiskt underkänd nu när jag tappat den på diskade burkar? 2014-11-07 kl.08:49 #18806 Det finns inget som hindrar dig att använda diskade burkar.

Läs punkt 3.2 i Bihusesyn.2014-11-07 kl.12:47 #18807 Tack Curt. Känns lite bättre. Anledningen till min oro är att det är en ja/nej grej som man ska kryssa i när man lämnar sin honung för bedömning enligt bedömningsformuläret och då tänkte jag att det kanske är väldigt viktigt.

Men då kan jag andas ut 🙂 Trevlig helg! 2014-11-07 kl.16:58 #18809 Helt riktigt! Det ÄR godkänt att använda begagnade burkar ja. Men om det sedan är vist och klokt att göra det är väl upp till var och en. Själv gillar jag klirret i soptunnans fack för o-färgat glas, då man vräker ner några retur-burkar där som någon gammal kund envisas med att släpa tillbaks till biodlaren 😉 2014-11-19 kl.09:26 #18821 En liten undran? Desinficerar ni inte era nya burkar innan tappning? Kokande vatten? I det sammanhanget tycker jag att besväret att diska ett antal returburkar är litet.

För miljön är det ett lyft att slippa smälta om glaset en gång till. “Silla- och gurkburkarna” åker naturligtvis i återvinningen liksom alla gamla lock.2014-11-19 kl.15:18 #18822 Nya burkar skall inte diskas eller sköljas. Se till att förvara dom på rätt sätt, dvs dammfritt och med mynningen nedåt.2014-11-19 kl.17:53 #18823 En liten undran? Desinficerar ni inte era nya burkar innan tappning? Kokande vatten? I det sammanhanget tycker jag att besväret att diska ett antal returburkar är litet.

För miljön är det ett lyft att slippa smälta om glaset en gång till. “Silla- och gurkburkarna” åker naturligtvis i återvinningen liksom alla gamla lock. Naturligtvis inte! Nya burkar från fabrik ÄR helt rena och livsmedelsgodkända. Kom bara ihåg att förvara dem stående med öppningen nedåt! Hur ser du skillnad på sillburkar och andra?? Det märks först då du tappat honung i dem och börjar konsumera denna om det varit ättika el.

dyl. i dem 2014-11-19 kl.22:51 #18824 Nya burkar skall inte diskas eller sköljas. Se till att förvara dom på rätt sätt, dvs dammfritt och med mynningen nedåt. Räcker det inte att man behåller dem i plasten som de levererats i? Då kvittar det väl vilket håll de står på? 2014-11-20 kl.15:39 #18825 Det har hänt att det funnits glasflisor i burkar.

Hur länge håller honung i kylen?

Vår honung Vi levererar alltid svensk honung av hög kvalitet till våra kunder. Men även den mest honungsälskande personen kan ha frågor om våra produkter. Här samlar och svarar vi på vanliga frågor så som: hur förvarar man honung på bästa sätt, varför skiljer sig honung mellan varandra och varför finns det ingen försegling på våra honungsburkar? Svaren finner du nedan.

Vår honung pastöriseras inte. Vi undviker dessutom under honungshanteringen att värma honungen högre än 40°C. Detta för att bevara så mycket som möjligt av smak, doft, enzymer, antioxidanter, vitaminer och antibakteriella ämnen som finns i honungen. Hur hård honungen ska vara beror på vilken man frågar.

För en del ska den vara så mjuk att den går bre på mackan, för andra får honungen inte vara så mjuk att det rinner då man tar en sked till teet. Vi försöker göra så att honungskonsistensen ska passa de flesta men tycker du den är för hård, kan du värma den försiktigt i ett vattenbad eller några sekunder i mikrovågsugnen. Vad Gör Man Med Jäst Honung

Svensk honung Honung av högsta kvalitet tappad på glasburk. Glasburk, 500 g, Art nr 164297

Vad Gör Man Med Jäst Honung Ftalater är en grupp kemiska ämnen som bland annat används som mjukgörare i plast. Men ingen av våra förpackningar innehåller Ftalater. Honungen får färg och smak efter den nektar som bina samlar in och förädlar till honung. Vår honung kommer direkt från biodlaren, som tappar upp den på burk i sin egen tappanläggning.

 • Slättbygdens honung är oftast ljus och mild i smaken med inslag av många blommor, t.ex.
 • Sälg, vitklöver och raps.
 • Skogsbygdens honung är däremot mörkare och har kraftigare smak.
 • Ofta innehåller den en del ljunghonung, vilket ger den karakteristiska smaken och gyllene färgen.
 • Då vi inte blandar honung från olika delar av landet bevaras nyanserna och smakerna i de lokala sorterna ända fram till matbordet.

Förseglingen skall garantera att burken inte har öppnats av någon obehörig. Problemet vi möter är att det inte finns någon försegling som verkligen kan garantera att förpackningen inte öppnats. Klicklock är en metod som främst används på produkter som förpackas uppvärmda, ev.

 1. Vid undertryck.
 2. Sigill i form av en pappersremsa över lockkanten ser prydligt ut, men kostar mycket i vår småskaliga honungshantering, dessutom är det enkelt att öppna och återförsluta ett sådant sigill.
 3. Brytkant på en plastbit över burkens tumgrepp för locköppning är en vanlig metod som vi använder på alla våra plastburkar.

Honung förvaras bäst i mörker vid en jämn och låg temperatur. Skall den lagras upp till ett år så går det bra i kylskåp. Den honung som används varje dag kan gärna vara rumstempererad, vilket gör att smak och aromämnen kommer till sin fulla rätt. Undvik temperaturer över 25°C, då honungskristallerna sakta löses upp och efter en tid blir honungen tunnflytande eller börjar “separera”, se vidare om gammal honung. Vad Gör Man Med Jäst Honung Svensk honung Gjord av 100 % svensk honung utan att något socker eller annat har tillsatts. Detta gör produkten unik på marknaden. Burk, 500 g, Art nr 164297 Vad Gör Man Med Jäst Honung Honung innehåller över 80 % naturliga sockerarter, vilket fungerar som en konservering. Det enda som kan hända är att honungen börjar jäsa om vattenhalten skulle stiga över 20 %. Oftast börjar den sakta att “separera”. Det betyder att honungskristallerna sjunker mot botten medan fruktsockret lägger sig överst som en klar vätska.

 1. Genom separeringen ökar vattenhalten något i ytlagret vilket ger ev.
 2. Jästsvampar en chans att utvecklas och honungen kan med tiden börja jäsa.
 3. Jäst honung luktar lite som öl, men den är inte farlig att äta och duger utmärkt till bakning.
 4. Separerad honung som inte börjat jäsa kan utmärkt väl användas.
 5. Rör bara om i burken för att få en jämn blandning, så är den nästan som nytappad igen.
You might be interested:  Bästa Stället På Gran Canaria Med Barn?

Fenomenet kallas oftast “rimfrost” och beror på att honungen efter tappning dragit ihop sig en aning. Vi säger att honungen “krympt”, vilket medfört att luft trängt ner mellan honungen och burkens insida och genom ljusbrytningen ser luftkanalerna vita ut. Vad Gör Man Med Jäst Honung Svensk sorthonung Honung som har sorterats ut efter vilken blomma som har gett huvuddelen till honungens innehåll. Beroende på vilken sorthonung som du väljer får du uppleva dess unika smak, lukt och färg. Glasburk, 320 g, Art nr 161371 © Svensk Landskapshonung : Vår honung

Kan honung mögla?

2017-08-14 kl.17:38 #15398 Hej I min flytande honung så har det uppkommit något som liknar dimslöjor. Har silat om den och det visade sig att det var som små klumpar. Inte direkt kristaller. Honungen i övrigt är inte heller så klar som jag är van vid. Kan någon vägleda mig i vad som kan ha hänt och om den är otjänlig? hoppas på svar! /yvonne 2017-08-14 kl.18:54 #20046 Var den klar från början och dimslöjor uppstått är det troligen så att den börjat kristallisera.

Var den dimmig från början kan den börjat kristallisera i ramarna, eller gissningsvis pollen som slungats med o honungen. Pollenkornen är bas för kristallerna att påbörja processen. Kristallerna kan vara så små att de inte känns. Bina kan ha dragit på växter de inte brukar, vilket gör honungen annorlunda mot vad du är van vid? Jäst honung luktar distinkt (syrlig, jäst frukt, typ).

Tror du skulle känt det. Jäst honung är inte otjänlig, men mindre god. Mögel kan i regel inte växa i honung. /M 2017-08-14 kl.19:08 #20047 Tack för svar. Det var en lättnad ;D //Yvonne 2017-08-15 kl.05:15 #20051 Men. jag har för mig att på kursen som jag gick för några år sedan talades det om att honung kan mögla om det är för hög vattenhalt.

När blir honung dåligt?

Om honung förvaras i en kruka med tättslutande lock, så att fukt inte kan tränga in, kan den i princip hålla sig för evigt. Den obegränsade hållbarheten beror på en kombination av högt sockerinnehåll, låg vattenhalt och speciella enzymer.

Kan honung gå ut i datum?

1. Honung har inget utgångsdatum – Till skillnad från all annan mat har honung den fantastiska förmågan att bevaras över tid och, om den förvaras under vakuum, åtnjuter den ett nästan evigt liv. Det kan bokstavligen förbli ätbart även i årtusenden. Beviset för detta ges just av det faktum att vissa historiker har hittat små mängder honung inuti egyptiska gravar och bara tänker,

 1. Fortfarande ätbart! Honungens förmåga att bevaras över tid har vetenskapliga förklaringar.
 2. Det är i själva verket ett ämne som inte alls är gästvänligt för spridningen av bakterier som vanligtvis behöver fuktiga miljöer.
 3. Honung är ett inte särskilt fuktigt ämne eftersom bin tillämpar en sorts ventilation för att säkerställa att allt vatten som finns i ämnet avdunstar.

Detta förhindrar att mögel eller bakterier bildas med tiden. En fantastisk process!

Kan man äta jäst honung?

HONUNG SOM JÄSER – Det vanliga problemet som man stöter på är att honungen har jäst. En honung som jäser kan man om den är förpackad i en plastburk redan känna igen på att locket buktar. Honungen luktar sött och fruktigt och dess yta kan bubbla. Jäsningen gör att smaken på honungen ändrar, men honungen blir inte giftig eller ohälsosam.

Man kan skumma bort ytan på honungen och använda resten i till exempel bakning. Det är ett kvalitetsfel att honungen har jäst. Orsaken är oftast att honungen har för hög fukthalt, vilket gör att det eventuellt har kommit jästsporer i honungen som sedan kan försöka sig i honungen. Speciellt regniga somrar utgör en risk, men också lagringsförhållandena inverkar på hållbarheten.

Om du misstänker att du köpt en honung som jäser, så tag kontakt med producenten. Honung som jäser borde inte finnas till försäljning. För att undvika att honungen börjar jäsa skall man förvara honungen torrt och svalt. Kylskåpet är vanligtvis för kallt och fuktigt för honungen.

Är honung bakteriedödande?

Honung används i vården – Honung är bakteriedödande och biter också på en del svampar. Numera använder man honungsomslag inom vården vid svårläkta sår, liggsår och brännskador. Den bakteriedödande effekten beror på en synergieffekt mellan olika ämnen. Honung innehåller väteperoxid och fenoler som båda är bakteriedödande och läkande.

Kan man mata bin med honung?

Vad Gör Man Med Jäst Honung Stödfodring görs inom biodling på våren om bisamhället inte har tillräckligt med vintermat kvar. Under våren används i första hand ramar med täckt honung som sparats från hösten till stödfodring. Stödfodring görs även på sommaren, i regel för att förstärka avläggare inför vintern.

 • Ett normalstarkt bisamhälle ska under sommaren alltid ha en matreserv av honung för två-tre veckor så ingen stödfodring behövs.
 • Stödfodring ska inte förväxlas med drivfodring som görs i små givor ett par gånger per vecka under våren för att stimulera yngelsättningen, även om bisamhället inte har brist på foder.

Hur biodlare kan stödfodra bisamhällen

Sparade ramar med täckt honung, Placeras nära yngelklotet i yngelrummet. Vaxlocken rispas med fördel. Foderdeg, Ett hål skärs i förpackningen som placeras bäst på ramarna i översta lådan. Honungslösning (honung och vatten) med honung från tvättning av avtäckningsvax eller skördad honung, Fodras med foderballong eller foderram, Honung- och vaxrester från fjolårets silning. Smetas på ramarna eller i en foderram.50% sockerlösning (en del socker och en del vatten). Används bara under våren om inget annat finns tillhands. Fodras med foderballong eller foderram. Socker. Kan användas i avläggare under sommaren om draget helt uteblir pga långvarig torka eller regn.

Se filmer om hur stödfodring kan gå till nedan. Film om stödfodring av bisamhällen på våren. Film om stödfodring av avläggare,

Kan man frysa honung?

Honungens användning och förvaring | Suomen Mehiläishoitajain Liitto Vad Gör Man Med Jäst Honung Honung passar utmärkt till bakning. ©Kirsi Tuura

Det lönar sig att förvara honungen i rumstemperatur på köksbänken eller i köksskåpet. Det är inte lämpligt att förvara honungen i kylskåpet eller i en fuktig källare, för honungen är hygroskopisk och tar åt sig lätt fukt och lukter. Rätt förvarad honung håller minst två år, ofta även längre. Ens egen doft- och smaksinne är en bra mätare på om honungen ännu går att använda. Kristalliserad honung får man lätt flytande genom att värma upp den i vattenbad. Honung kan man också frysa. Då fördröjs honungen kristallisering märkbart. Därför köper många nyslungad honung på hösten och fryser ner den. När honungen tinar upp är den åter oftast flytande. De enzymer som finns i honungen kan förstöras av värme. De hälsobefrämjande ämnena i honungen bibehålls bäst om man inte hettar upp honungen över 40 grader. Då man sätter honung tex i hett te hinner inte mera än en liten mängd enzymer förstöras. När man bakar motsvarar 1 dl strösocker 3/4 dl honung. Honung innehåller ca.20% vatten vilket gör att det lönar sig att minska lite på den övriga vätskan i receptet. Det lönar sig inte att i alla recept såsom då man bakar en sockerkaka byta ut allt socker mot honung för det kan ändra på hela kakans konsistens. Läs också om andra vinkar om hur man använder honung i bakverk och matlagningen.

© Suomen Mehiläishoitajain Liitto SML ry : Honungens användning och förvaring | Suomen Mehiläishoitajain Liitto

Varför tar man honung på tungan?

Vet du vad manuka honung kan göra för dig? | Åsa Waak Livsstil Av: Åsa Waak Publicerat: 04 March 2020

 • Har du koll på manuka honung ?
 • Den här kraftfulla honungen har det forskats en hel del på.
 • Studier som gjorts i England har visat att manuka honungen är mer kraftfull än antibiotika i vissa avseenden.

Den har t.ex visat sig mer effektiv än antibiotika vid halsfluss.

 1. Den slår ut streptokocker både invärtes och i sår.
 2. Den har en stark effekt på MRSA bakterier som är multiresistenta.
 3. Honungen verkar antibakteriellt, antiseptiskt och sårläkande.
 4. Manukan har dessutom extremt höga nivåer av antioxidanter.
 5. Det som gör manukan så speciell är att den är rik på ett ämne som heter methylglyoxal (MGO) som har en betydligt större antibakteriellt aktivitet jämfört med honung som inte innehåller MGO.
 6. För att kallas manukahonung bör den ha en MGO och UMF eller NPA- märkning.
 7. Ju högre värden desto större är honungens antibakteriella effekt.
 8. Min burk har en märkning med 15 UMF.

Jag brukar ta en tsk och stoppa i munnen, sedan låter jag honungen ligga kvar ett tag på tungan innan jag sväljer så att den hinner verka. Lägg inte dessa dyra droppar i ditt te utan låt dom göra nytta där det ska. Att ibland göra en ansiktsmask av manukahonung kan göra den mest upprörda hy lugn och fin igen. Prova så får du se!

Är det bra att äta honung?

Exempel på hur honung kan nyttjas för hälsans skull –

 • Honung verkar antibakteriellt, hämmar tillväxten av bakterier.
 • Honung har osmotisk, sårläkande effekt.
 • Honung är rogivande, kan hjälpa vid sömnsvårigheter.
 • Honung är bra för magen, gynnar matsmältningen.
 • Honung är svagt laxerande.
 • Honung är slemlösande och hostdämpande.
 • Honung är rik på antioxidanter, lindrar inflammationer.
 • Honung hjälper för minskat sockerintag eftersom honung är sötare än socker och har lågt GI.
 • Honung gör huden mjuk och len. Även hår blir mjukt och lent av honung.
 • Honung mot pollenallergi, pollen i honung vänjer kroppen vid pollen via matvägarna.

Är honung bra på sår?

Honung läker sår Honung är ett utmärkt medel för att behandla sår, både småsår såväl som inflammerade och svår- läkta sår. Man tvättar såret med ljummet vatten, breder på lite honung och täcker med en gasväv för att motverka kladd.

Vad händer om man kokar honung?

Värm inte honungen för mycket! – Man ska helst inte värma honungen till för hög temperatur, då dör nämligen nyttiga enzymer, Den som sötar sitt te med honung kan se till att inte ha den i kokhett tevatten. Först när teet är lagom varmt för att drickas, ca 60°C, rör man ner honungen.

 • Men trots detta vill vi inte göra dig totalt livrädd för att hetta upp honung.
 • En del nyttigheter går såklart förlorade men de finns även såna som klarar att hettas upp.
 • Både temperatur och hur länge värmningen pågår påverkar enzymnivån.
 • För smak och sötning är honung utmärkt i all typ av matlagning och det försöker vi också ge exempel på här.

Man kan alltid uppskatta recept som bevarar honungen så rå som möjligt men vi har samtidigt många recept där honungen bakas eller kokas. För att bevara maximal enzymnivå ska du dock förvara honung mörkt och svalt samt äta den rå direkt ur honungsburken.

You might be interested:  Försvinner Svamp I Underlivet Av Sig Själv?
Temperatur (C) Halvering av mängden
Diastas Invertas
10° 34 år 26 år
20° 4 år 2 år
30° 200 dagar 85 dagar
40° 31 dagar 10 dagar
50° 5 dagar 1 dag
60° 1 dag 5 timmar
70° 5 timmar 47 minuter
80° 1 timme 9 minuter
Källa: A Book of Honey, Eva Crane, National Bee Research Association och Oxford Press 1980.

Film som visar hur du gör fast/kristalliserad honung flytande.

Hur vet man att det är äkta honung?

Vad är äkta honung? av · Publicerat 19 maj, 2014 · Uppdaterat 12 oktober, 2020 Vad är äkta honung? Vad betyder egentligen naturlig honung, kallslungad eller rå honung och vad krävs för att få kalla honung ekologisk? Hur hanterar man bäst honungen för att behålla all nytta och smak? Svenska Bin reder ut begreppen.

Över 40 grader förstörs viktiga nyttigheter All honung är hanterad på ett eller annat sätt, annars kan man inte få den från vaxkakan till burken. Det absolut väsentligaste i arbetet med honung, och för konsumenten, är att inte värma den över 40 grader. Över detta gradantal börjar aktiva ämnen som olika enzymer att förstöras.

En försiktig upp-värmning däremot gör det möjligt att hälla honungen i konsumentförpackningar. Olika begrepp och etiketter på honung “Naturlig” eller “äkta” honung är en taftologi (dubbelsägning) då äkta honung är helt naturlig. Bara det som inte har några tillsatser som exempelvis fruktsocker eller smakämnen får kallas honung.

För att få kallas honung så ska ursprunget till 100% komma från blommornas nektar eller från honungsdagg. Nyslungad honung: Honung som är från årets säsong, högst 3 månader gammal och flytande. Hur snabbt en honung går från flytande till fast beror på vilken växt bina hämtat nektar från, vilket i sin tur påverkar mängd av de olika sockerarterna.

Med mer fruktsocker än druvsocker håller honungen sig flytande längre. Primörhonung: Tidig honung som skattas redan i maj eller juni, beroende på vårens utveckling. Sorthonung: Beroende på vilka blommor bina hämtar nektar från får honungen olika smak och karaktär.

Genom att skörda ofta och hålla isär skördarna kan man få honung med smak av exempelvis klöver, lind, maskros eller ljung. Färsk honung: Honung som är nyslungad och högst ett par veckor gammal. Rå honung: Honung som slungats och sedan direkt tappats på burk utan någon extra hantering. Kallslungad honung: Ett påfunnet begrepp som används för att berätta att man inte värmt upp honungen under hanteringen.

Man kan inte slunga honung kallt – den blir då trögflytande och går inte att få ut ur vaxkakorna. Därför håller man oftast en temperatur på cirka 25 grader i slungrummet. Begreppet kallslungad är missvisande då man kan få uppfattningen att all honung som inte etiketteras kallslungad är uppvärmd, vilket inte är sant.

 • Vildhonung: Ett begrepp som ibland används för att beskriva färsk honung men egentligen hör hemma i andra delar av världen där man går på honungsjakt och tar honung från vilda bisamhällen.
 • Region och växtsort ger olika smak och konsistens Den svenska honungen blir ofta ljus och fast, det beror på våra växtsorter, och kan variera stort mellan olika landsändar.

En ren ljunghonung från Bohuslän är till exempel mörkare och mer flytande än en rapshonung från Skåne som blir vit och fast. Precis som med vin så handlar det om växtsorter och regioner. Flytande och fast honung och honungsprodukter Den svenska honungen är naturligt flytande när den är nyslungad men kristalliseras sedan i olika utsträckning beroende på vilken sorts nektar honungsbina samlat och gjort honung av.

 • Dessutom finns olika produkter med honung, ibland även uppblandade med fruktos för att hålla produkten flytande.
 • De kan ibland vara värmebehandlade, då har man hettat upp honungen över 50 grader och då blir det en så kallad fördröjd rekristallisation som göra att honungen håller sig flytande längre.
 • Det bra sockret som fruktsocker och druvsocker finns dock kvar i honungen även om den hettats upp, men enzymerna finns inte kvar.

Ekologisk honung Ekologisk är den honung som är producerad enligt regelverket för ekologisk honungsproduktion. Det innebär bland annat att det inom en radie av 3 km från bikupan enbart ska finnas bra föda till bina på ekologiska odlingar eller i naturområden.

 1. Detta gör att honung från stadsbin inte kan klassas som ekologisk.
 2. Eftersom bin är blomtrogna så håller de sig kvar där så länge det finns tillgång på mat.
 3. Bina ska matas med ekologiskt socker eller honung som vintermat och det är inte tillåtet att använda läkemedlet Apistan mot varroakvalstret.
 4. De som producerar biodynamisk så kallad Demeterhonung får inte mata bina med annat än honung.

Ett av världens mest förfalskade livsmedel Jämte olivolja är honung det livsmedel som är mest utsatt för förfalskningar och utspädning. Leta gärna efter svensk honung och gynna dina lokala biodlare, de bidrar till pollineringen i ditt närområde. Vad får bina när vi har skördat honungen? Biodlaren skattar under hela sommaren en del av honungen som bina samlat och på hösten får de i gengäld en sockerlösning.

 • Bin är beroende av att ha tillgång till rätt sorts foder, annars svälter de lätt ihjäl.
 • Inga undersökningar visar att binas hälsa blir sämre av socker som vintermat, men det är viktigt att odlaren inte skattar all honung i bikupan och att de får tillräckligt med socker för att klar sig ända fram till april, maj året därpå.

Honungen är bara en biprodukt – pollineringen är det viktigaste Eftersom honung är en så fantastisk produkt är det lätt att glömma att biodlingen egentligen är en ekosystemtjänst, och att honungen bidrar till finansieringen av pollineringen i Sverige.

Var tredje tugga vi stoppar i oss är beroende av pollinering. Skördarna varierar Honungsskörden kan variera från år till år och hänger främst ihop med vädret, men kan även höra ihop med stora vinterförluster av bisamhällen, och därför är det viktigt att svensk biodling ständigt växer och utvecklas. I första hand för att pollineringen av våra livsmedel ska säkras, men även för att det ska finnas tillräckligt med honung i butik.

Endast 50 procent av den honung som säljs i Sverige kommer från svenska biodlare. För att lyfta svensk honung och binas pollineringsarbete har vi skapat föreningen Svenska Bin.

Föreningen har tiotalet medlemmar, läs mer på Ladda hem faktamaterialet som pdf Etiketter:

: Vad är äkta honung?

Är honung lika farligt som socker?

Är det Ok att äta honung istället för socker? Fråga Hej! Jag försöker äta nyttigt och gärna gå ner några kilon. Ska försöka sluta äta socker och försöker äta begränsat med kolhydrater, framför allt snabba kolhydrater. Trots att jag tycker om den nyttiga maten har jag ändå en sötläpp och undrar om det är okej med honung? Tycker om att ha det i te ibland. dietist, Stockholm Besvarad: 2006-08-16 Svar: Honung består av de enkla sockerarterna druvsocker och fruktsocker men innehåller även lite sackaros. Honung bidrar med lite vitaminer och mineraler men dessa mängder anser jag försumbara. Energiinnehållet i honung är jämförbart med socker.1 tsk honung ger ungefär lika många kalorier som en sockerbit.

Vilken honung är bäst för halsen?

Manukahonung kan användas vid magbesvär – Vid tillfällig magknip eller förstoppning kan du prova att äta manukahonung för att lugna magen. Använd såhär: Vid tillfälliga mag-tarmproblem, prova ät 1–2 teskedar manukahonung under en dag. Vid stora eller återkommande besvär, gå till en läkare.

Kan man gå upp i vikt om man dricker honung?

Honung och kanel hjälper när du vill gå ner i vikt. Drick en gång om dagen för ökad fettförbränning.

Varför ruttnar inte honung?

Om honung aldrig ruttnar, hur kommer det sig att vissa märken har ett bäst före datum på 18 månader? – Quora. Bäst före, garanterar smak, inget annat. Smaken kan förändras efter 18 månader, däremot kan den ätas lååång tid efter det. Sista förbrukningsdag är något helt annat.

Hur länge håller honung efter utgångsdatum?

VILKA LIVSMEDEL HAR LÄNGST HÅLLBARHET? Livsmedel som är ordentligt förseglad och förvarad på rätt sätt kan hålla i år eller årtionden. Honung, ris, jordnötssmör och torkade bönor är några exempel på livsmedel med lång hållbarhet. Vissa livsmedel kan hålla i flera år om de förvaras korrekt och ordentligt förseglade. Vad Gör Man Med Jäst Honung Håll det sött med honung Honung är känt för att vara ett av de enda livsmedel som kan hålla för evigt. Detta beror till stor del på att den består av socker vilket gör det svårt för bakterier eller mikroorganismer att påverka honungen. Honung i sin naturliga form har mycket låg fuktighet.

 • Väldigt få bakterier eller mikroorganismer kan överleva i en sådan miljö, de bara dör, helt enkelt.
 • Det moderna utgångsdatumet för honung hänvisar vanligtvis till när den börjar kristallisera, vilket är en regelbunden process av honung som inte gör den oätlig.
 • Du kan få kristallerna att återgå till sitt tidigare tillstånd genom att värma upp honungen.

(Bonus: Honung kan också användas medicinskt). Okokt ris kan hålla i 30 år. Vad Gör Man Med Jäst Honung En stapelvara Vanligt vitt ris eller “minutris” håller i upp till fem år, men okokt vitt ris i en syrefri behållare håller mellan 25 och 30 år. Jordnötssmör behöver ingen kylning. Vad Gör Man Med Jäst Honung Även en proteinkälla Utan fukt och mycket olja kan jordnötssmör hålla sig i minst tre till fem år. Den höga mängden fett och vitamin E i maten avvärjer oxidation och förlänger jordnötssmörets hållbarhet. “Härskning”, vilket är värre än det låter, kan ske cirka nio till 12 månader efter köpet om den förvaras felaktigt; syret bryts ner och jordnötssmörets smak och lukt kan bli mindre aptitretande. Vad Gör Man Med Jäst Honung Förseglad alkohol kan hålla ett tag. Oöppnade rena flaskor med starksprit som vodka, whisky och rom kommer att förbli drickbara i all evighet så länge de förvaras och försluts korrekt. Var bara försiktig med direkt värme eller solljus, alla drycker som har tillsatta ingredienser som smakämnen, samt sprit som innehåller mejeriprodukter och grädde. Torkade bönor håller på obestämd tid. Vad Gör Man Med Jäst Honung Torkade bönor har överlägsen hållbarhet Torkade bönor blir inte dåliga. Prover har visat att torkade bönor är ätdugliga även efter 30 år, förutsatt att de förpackats och lagrats på rätt rätt. Torkade bönor och linser kan hålla i det oändliga och konserverade bönor kan hålla i flera år om de förvaras på en sval och torr plats. Energibars är ett måste i prepper-förrådet. Vad Gör Man Med Jäst Honung Energibars ger dig bränsle De håller i princip för evigt och kommer väl till användning i ett nafs. Ha dessa energibars för att få snabb bränsle i en nödsituation. De tar inte mycket plats, väger lite och är enkla att ha med sig i packningen. Vissa typer av godis kan hålla i upp till ett år. Vad Gör Man Med Jäst Honung Gammalt godis kanske inte är gott, men du blir antagligen inte dålig av det De flesta godisar kan hålla i upp till ett år. Hårt godis, mörk choklad, gelégodis och kola kan hålla runt ett år, men skumgodis, tuggummi, mjölk- och vitchoklad bör kastas efter ca sex till nio månader. Vad Gör Man Med Jäst Honung Prova att tillaga det hemma Att torka kött är ett säkert sätt att få i sig protein om du har begränsad tillgång. Hemlagade torkade, magra köttbitar med salt och peppar håller i upp till två månader. Att använda en särskild torkugn istället för en vanlig ugn, vakuumförsluta den och frysa köttet kan förlänga dess hållbarhet. Vad Gör Man Med Jäst Honung De smaksätter all din mat Dessa torkade smakkuber, särskilt de vegetariska, kan hålla i upp till ett år efter utgångsdatumet. Så länge som ingen fukt har sipprat in i paketen är de fullt dugliga att bruka, trots att de kanske är mindre smakrika efter bäst före-datumet. Konserverad frukt, grönsaker, soppor och till och med kött håller från ett till fem år. Vad Gör Man Med Jäst Honung Konserverad mat är avgörande Allting från konserverad ananas till konserverad fläsk håller kvaliteten under lång tid framåt. Konserver med hög syrahalt (t.ex. tomater och frukter) kommer att ha bäst kvalitet i ca 12 till 18 månader. Medan konserver med låg syra (t.ex.

 1. Kött och grönsaker) håller i två till fem år.” På grund av korrosion och rost håller konserver inte för evigt.
 2. Mjölkpulver håller länge.
 3. Som mjölk fast i pulverform Vanlig mjölkpulver har ofta ett “bäst före”-datum på 18 månader, men eftersom mjölkpulver är ett lagringsstabilt livsmedel, kan det möjligen hålla på obestämd tid.
You might be interested:  Hur Länge Kan Man Förvara Torkad Svamp?

Vissa överlevnadsbutiker säljer fettfri pulvermjölk och hävdar att den har en hållbarhet på 25+ år. Snabbkaffe kommer att ge dig en koffeinkick, Snabbkaffe gör sitt jobb även i krislägen Paket som förvaras i frysen håller i stort sett för evigt. Paket som förvaras i skafferiet håller fortfarande mellan två till 20 år.

 • Det finns inget socker, fett, vete eller fukt av något slag inuti denna typ av produkt.
 • Skeppsskorpor håller längre än dess ingredienser tillsammans.
 • Prova att steka dem i smör Mjöl har en hållbarhet på ett år men mjöl, salt och vatten kan kombineras för att göra skeppsskorpor, en typ av kex som var populär som en inbördeskrigsranson.

Enligt flera preppingkällor håller dessa i flera år. De hårda kexen ska doppas i vatten eller stekas med smör för att göra dem ätbara. Rent vaniljextrakt, När du öppnat flaskan har den en hållbarhet på flera år Använd rent vaniljextrakt för att smaksätta din mat, dina bakverk, ditt kaffe osv.

Varför blir honung fast?

Konsistensen på honung är från början flytande, men kommer efter en tid att börja kristallisera och få en fast konsistens. Förhållandet mellan sockerarterna i honungen avgör hur snabbt honungen blir fast. Honungens färg kan variera från nästan vit till svart beroende på vilka blommor bina har samlat nektar från.

Hur länge håller honung efter utgångsdatum?

VILKA LIVSMEDEL HAR LÄNGST HÅLLBARHET? Livsmedel som är ordentligt förseglad och förvarad på rätt sätt kan hålla i år eller årtionden. Honung, ris, jordnötssmör och torkade bönor är några exempel på livsmedel med lång hållbarhet. Vissa livsmedel kan hålla i flera år om de förvaras korrekt och ordentligt förseglade. Vad Gör Man Med Jäst Honung Håll det sött med honung Honung är känt för att vara ett av de enda livsmedel som kan hålla för evigt. Detta beror till stor del på att den består av socker vilket gör det svårt för bakterier eller mikroorganismer att påverka honungen. Honung i sin naturliga form har mycket låg fuktighet.

Väldigt få bakterier eller mikroorganismer kan överleva i en sådan miljö, de bara dör, helt enkelt. Det moderna utgångsdatumet för honung hänvisar vanligtvis till när den börjar kristallisera, vilket är en regelbunden process av honung som inte gör den oätlig. Du kan få kristallerna att återgå till sitt tidigare tillstånd genom att värma upp honungen.

(Bonus: Honung kan också användas medicinskt). Okokt ris kan hålla i 30 år. Vad Gör Man Med Jäst Honung En stapelvara Vanligt vitt ris eller “minutris” håller i upp till fem år, men okokt vitt ris i en syrefri behållare håller mellan 25 och 30 år. Jordnötssmör behöver ingen kylning. Vad Gör Man Med Jäst Honung Även en proteinkälla Utan fukt och mycket olja kan jordnötssmör hålla sig i minst tre till fem år. Den höga mängden fett och vitamin E i maten avvärjer oxidation och förlänger jordnötssmörets hållbarhet. “Härskning”, vilket är värre än det låter, kan ske cirka nio till 12 månader efter köpet om den förvaras felaktigt; syret bryts ner och jordnötssmörets smak och lukt kan bli mindre aptitretande. Vad Gör Man Med Jäst Honung Förseglad alkohol kan hålla ett tag. Oöppnade rena flaskor med starksprit som vodka, whisky och rom kommer att förbli drickbara i all evighet så länge de förvaras och försluts korrekt. Var bara försiktig med direkt värme eller solljus, alla drycker som har tillsatta ingredienser som smakämnen, samt sprit som innehåller mejeriprodukter och grädde. Torkade bönor håller på obestämd tid. Vad Gör Man Med Jäst Honung Torkade bönor har överlägsen hållbarhet Torkade bönor blir inte dåliga. Prover har visat att torkade bönor är ätdugliga även efter 30 år, förutsatt att de förpackats och lagrats på rätt rätt. Torkade bönor och linser kan hålla i det oändliga och konserverade bönor kan hålla i flera år om de förvaras på en sval och torr plats. Energibars är ett måste i prepper-förrådet. Vad Gör Man Med Jäst Honung Energibars ger dig bränsle De håller i princip för evigt och kommer väl till användning i ett nafs. Ha dessa energibars för att få snabb bränsle i en nödsituation. De tar inte mycket plats, väger lite och är enkla att ha med sig i packningen. Vissa typer av godis kan hålla i upp till ett år. Vad Gör Man Med Jäst Honung Gammalt godis kanske inte är gott, men du blir antagligen inte dålig av det De flesta godisar kan hålla i upp till ett år. Hårt godis, mörk choklad, gelégodis och kola kan hålla runt ett år, men skumgodis, tuggummi, mjölk- och vitchoklad bör kastas efter ca sex till nio månader. Vad Gör Man Med Jäst Honung Prova att tillaga det hemma Att torka kött är ett säkert sätt att få i sig protein om du har begränsad tillgång. Hemlagade torkade, magra köttbitar med salt och peppar håller i upp till två månader. Att använda en särskild torkugn istället för en vanlig ugn, vakuumförsluta den och frysa köttet kan förlänga dess hållbarhet. Vad Gör Man Med Jäst Honung De smaksätter all din mat Dessa torkade smakkuber, särskilt de vegetariska, kan hålla i upp till ett år efter utgångsdatumet. Så länge som ingen fukt har sipprat in i paketen är de fullt dugliga att bruka, trots att de kanske är mindre smakrika efter bäst före-datumet. Konserverad frukt, grönsaker, soppor och till och med kött håller från ett till fem år. Vad Gör Man Med Jäst Honung Konserverad mat är avgörande Allting från konserverad ananas till konserverad fläsk håller kvaliteten under lång tid framåt. Konserver med hög syrahalt (t.ex. tomater och frukter) kommer att ha bäst kvalitet i ca 12 till 18 månader. Medan konserver med låg syra (t.ex.

 1. Kött och grönsaker) håller i två till fem år.” På grund av korrosion och rost håller konserver inte för evigt.
 2. Mjölkpulver håller länge.
 3. Som mjölk fast i pulverform Vanlig mjölkpulver har ofta ett “bäst före”-datum på 18 månader, men eftersom mjölkpulver är ett lagringsstabilt livsmedel, kan det möjligen hålla på obestämd tid.

Vissa överlevnadsbutiker säljer fettfri pulvermjölk och hävdar att den har en hållbarhet på 25+ år. Snabbkaffe kommer att ge dig en koffeinkick, Snabbkaffe gör sitt jobb även i krislägen Paket som förvaras i frysen håller i stort sett för evigt. Paket som förvaras i skafferiet håller fortfarande mellan två till 20 år.

 • Det finns inget socker, fett, vete eller fukt av något slag inuti denna typ av produkt.
 • Skeppsskorpor håller längre än dess ingredienser tillsammans.
 • Prova att steka dem i smör Mjöl har en hållbarhet på ett år men mjöl, salt och vatten kan kombineras för att göra skeppsskorpor, en typ av kex som var populär som en inbördeskrigsranson.

Enligt flera preppingkällor håller dessa i flera år. De hårda kexen ska doppas i vatten eller stekas med smör för att göra dem ätbara. Rent vaniljextrakt, När du öppnat flaskan har den en hållbarhet på flera år Använd rent vaniljextrakt för att smaksätta din mat, dina bakverk, ditt kaffe osv.

Kan man mata bin med honung?

Vad Gör Man Med Jäst Honung Stödfodring görs inom biodling på våren om bisamhället inte har tillräckligt med vintermat kvar. Under våren används i första hand ramar med täckt honung som sparats från hösten till stödfodring. Stödfodring görs även på sommaren, i regel för att förstärka avläggare inför vintern.

 1. Ett normalstarkt bisamhälle ska under sommaren alltid ha en matreserv av honung för två-tre veckor så ingen stödfodring behövs.
 2. Stödfodring ska inte förväxlas med drivfodring som görs i små givor ett par gånger per vecka under våren för att stimulera yngelsättningen, även om bisamhället inte har brist på foder.

Hur biodlare kan stödfodra bisamhällen

Sparade ramar med täckt honung, Placeras nära yngelklotet i yngelrummet. Vaxlocken rispas med fördel. Foderdeg, Ett hål skärs i förpackningen som placeras bäst på ramarna i översta lådan. Honungslösning (honung och vatten) med honung från tvättning av avtäckningsvax eller skördad honung, Fodras med foderballong eller foderram, Honung- och vaxrester från fjolårets silning. Smetas på ramarna eller i en foderram.50% sockerlösning (en del socker och en del vatten). Används bara under våren om inget annat finns tillhands. Fodras med foderballong eller foderram. Socker. Kan användas i avläggare under sommaren om draget helt uteblir pga långvarig torka eller regn.

Se filmer om hur stödfodring kan gå till nedan. Film om stödfodring av bisamhällen på våren. Film om stödfodring av avläggare,

Är honung bra för magen?

Honung är bra för magen, gynnar matsmältningen. Honung är svagt laxerande. Honung är slemlösande och hostdämpande. Honung är rik på antioxidanter, lindrar inflammationer.

Kan man ha honung i kylskåp?

Honungens användning och förvaring | Suomen Mehiläishoitajain Liitto Vad Gör Man Med Jäst Honung Honung passar utmärkt till bakning. ©Kirsi Tuura

Det lönar sig att förvara honungen i rumstemperatur på köksbänken eller i köksskåpet. Det är inte lämpligt att förvara honungen i kylskåpet eller i en fuktig källare, för honungen är hygroskopisk och tar åt sig lätt fukt och lukter. Rätt förvarad honung håller minst två år, ofta även längre. Ens egen doft- och smaksinne är en bra mätare på om honungen ännu går att använda. Kristalliserad honung får man lätt flytande genom att värma upp den i vattenbad. Honung kan man också frysa. Då fördröjs honungen kristallisering märkbart. Därför köper många nyslungad honung på hösten och fryser ner den. När honungen tinar upp är den åter oftast flytande. De enzymer som finns i honungen kan förstöras av värme. De hälsobefrämjande ämnena i honungen bibehålls bäst om man inte hettar upp honungen över 40 grader. Då man sätter honung tex i hett te hinner inte mera än en liten mängd enzymer förstöras. När man bakar motsvarar 1 dl strösocker 3/4 dl honung. Honung innehåller ca.20% vatten vilket gör att det lönar sig att minska lite på den övriga vätskan i receptet. Det lönar sig inte att i alla recept såsom då man bakar en sockerkaka byta ut allt socker mot honung för det kan ändra på hela kakans konsistens. Läs också om andra vinkar om hur man använder honung i bakverk och matlagningen.

© Suomen Mehiläishoitajain Liitto SML ry : Honungens användning och förvaring | Suomen Mehiläishoitajain Liitto