Hur Tar Man Bort Svamp I Underlivet?
Svamp i slidan går ofta över av sig själv inom några dagar. Behandling med receptfria läkemedel
- En kräm som sprutas in i slidan med en plastspruta.
- Slidtabletter eller slidkapslar som du för in i slidan med hjälp av en införare.
- Vagitorier som du för in i slidan med ett finger.
Contents
- 1 Vad är bäst mot svamp i underlivet?
- 2 Hur ser flytningarna ut när man har svamp?
- 3 Varför kliar det i min snippa?
- 4 Hur smittar svamp?
- 5 Varför kliar det i slidan efter samlag?
- 6 Är svamp farlig?
- 7 Hur lång tid tar det att bli av med candida?
- 8 Hur får man ett fräscht underliv?
- 9 Vad är bäst Canesten eller Pevaryl?
- 10 Varför får jag svamp i underlivet hela tiden?
- 11 Hur lång tid tar det för Pevaryl att verka?
Vad är bäst mot svamp i underlivet?
Canesten är ett receptfritt läkemdel mot svampinfektion i underlivet. Det finns också som kräm mot fotsvamp. Canesten innehåller det verksamma ämnet klotrimazol. Canesten finns i olika former som vaginaltablett, vaginalkapsel eller kräm.
Vad händer om man inte behandlar svamp i underlivet?
Många får även en vit, grynig flytning i samband med svamp. Besvären kan försvinna av sig själva, men ibland krävs läkemedelsbehandling för att lindra besvär med svamp och klåda i underlivet. Det är däremot viktigt att inte behandla i onödan eftersom slemhinnan kan bli torr och skör.
Är det farligt att gå med svamp i underlivet för länge?
Svampinfektion i sig är inte farligt, och svamp kan gå över av sig själv. Det som kan hända om du inte behandlar svamp i underlivet är att symtomen förvärras, och obehaget ökar. Däremot kan det vara bra att vänta några dagar och se om symtomen går över av sig själv. Om så är fallet behöver du ingen behandling.
Varför får tjejer svamp?
Orsak till svamp i underlivet – Svamp i underlivet beror nästan alltid på jästsvamp, och i de flesta fall svampen candida albicans. Det är en svamp som förekommer naturligt i tarmen, och hos vissa även i slidan utan att det ger besvär. I slidan finns en balanserad blandning av bakterier och svampar.
antibiotikabehandling, vilket kan rubba balansen i underlivet att ditt immunförsvar är försvagat att du är gravid eller snart ska få mens, eftersom hormonnivåerna påverkar slemhinnor och immunförsvar att du använder hormonella preventivmedel eller annan behandling som kan öka östrogennivåerna att något skavt mot underlivet, så att det blivit små sprickor eller sår
Vad dödar svamp?
Nagelsvamp – Nagelsvamp angriper oftast tånaglarna och påverkar nagelns utseende. På huden kan svampinfektioner ge röda utslag, klåda, fjällning eller sårig hud. På fotsulan kan huden bli torr och fjällande. Infekterade slemhinnor i munnen kan bli kraftigt röda, ibland med vita beläggningar.
Det kan också svida. Ibland kan det uppstå sprickor i mungiporna. De tydligaste symtomen på svampinfektion i underlivet är klåda och irritation. Kvinnor kan ibland få en luktlös vit grynig flytning. Nagelsvamp gör att nageln blir gulaktig, förtjockad och uppluckrad. Svampinfektioner kan ibland vara svåra att skilja från andra hudsjukdomar.
När och var ska jag söka vård? Kontakta en om du tror att du har något av följande:
Torsk Ringorm Hårbottensvamp Nagelsvamp Svamp på fotsulan eller i hudveck.
Kontakta också en vårdcentral om du har behandlat med receptfritt läkemedel i några veckor men inte blivit bättre. Vänta tills det blir vardag om det är helg. Många mottagningar kan du kontakta genom att, Kontakta din tandläkare om du har tandprotes och tror att du har svampinfektion i munnen.
- Ring telefonnummer 1177 om du vill ha,
- Då kan du få hjälp att bedöma dina symtom och var du kan söka vård.
- Eftersom svamp trivs där det är varmt och fuktigt är det bra att hålla huden ren och torr.
- Använd så luftiga kläder eller skor som möjligt.
- Det finns flera olika receptfria läkemedel som motverkar svamp och som kan användas vid följande svampinfektioner: Vilket läkemedel du ska använda beror på var på kroppen du har besvär.
Läkemedel i form av kräm, gel, lösning och schampo används mot infektioner i hud och hårbotten. Det finns kräm som även innehåller kortison, som lindrar klåda. Nagelsvamp behöver inte behandlas om du inte har besvär av nagelförändringarna. Det finns ett medicinskt nagellack som du kan köpa om en läkare har konstaterat att du har nagelsvamp.
- Svampinfektioner i slidan kan försvinna av sig själv och då behöver du inte göra någonting.
- Om du har så mycket besvär att du vill behandla dig finns vagitorier och vaginaltabletter. Det är,
- Vaginalkräm och vaginalgel kan användas både i slidan och runt slidmynningen.
- Fråga på ett apotek vilka läkemedel som finns för dina besvär.
Det finns även andra läkemedel som du kan få på recept av en läkare. Allvarliga svampinfektioner Ibland kan svamp infektera olika organ i kroppen, till exempel lungorna, tarmen, urinvägarna och hjärnan. Det kallas invasiva svampinfektioner. Sådana infektioner är ovanliga men allvarliga.
- Risken för invasiva svampinfektioner ökar om ditt immunförsvar är försämrat.
- Det kan till exempel vara om du har en sjukdom som cancer, hiv eller dåligt kontrollerad diabetes.
- Detsamma gäller om du har fått ett organ transplanterat eller behandlas med cytostatika.
- Risken ökar också om du får dialys, har brännskador eller har genomgått en stor operation.
Ett vanligt symtom är feber. I övrigt kan symtomen vara diffusa och beror på vilket organ som är infekterat. Åsa Schelin, 1177.se, nationella redaktionen Kristina Lewis, hudläkare, Stockholm : Svampinfektioner
Hur luktar svamp i underlivet?
Luktar svamp i underlivet? Svamp i underlivet ger ingen särskild lukt. Om det luktar illa från vaginan kan du ha drabbats av bakteriell vaginos. Det är en obalans mellan bakterierna inne i vaginan och vanligt att man får samtidigt som svamp.
Hur ser flytningarna ut när man har svamp?
Svamp – Du kan få vita och gryniga flytningar från slidan om du har fått svamp i underlivet. Men de kan också vara klara och tunna. Det är också vanligt att det kliar och svider i underlivet om du har fått svamp. Du kan också bli röd och svullen runt slidan.
Varför kliar det i min snippa?
Klåda i underlivet Det är vanligt att det kliar runt slidöppningen och på blygdläpparna. De vanligaste orsakerna är svamp i underlivet eller någon form av eksem. Ofta kan du behandla klådan med receptfria läkemedel. Klådan kan ibland bero på en könssjukdom.
Då behöver du få behandling. Det kan klia och svida i underlivet och ibland bak mot ändtarmsöppningen. Ibland kan du se att huden är röd och svullen, eller att du har små utslag. När och var ska jag söka vård? Använd olja i stället för tvål när du tvättar dig i underlivet. Då blir du ren samtidigt som vattnet inte torkar ut slemhinnorna lika lätt.
Oljan kan också lindra klådan. Du kan prova exempelvis barnolja eller intimolja som finns att köpa på apotek. Även oljor som används vid matlagning fungerar bra, till exempel olivolja eller solrosolja. Det kan kännas skönt att använda kläder som inte sitter åt om du har klåda.
Varför får jag svamp i underlivet så ofta?
Läs mer om återkommande svampinfektioner – Svampinfektioner är en vanlig men obehaglig infektion. Det uppstår när det finns en överväxt av en svamp som kallas candida som kan orsaka klåda, ömhet och irritation i mun, på könsorgan och hud. Både kvinnor och men kan få svamp, men det är vanligare hos kvinnor. Medan de flesta utbrott av svamp är enkla att behandla, många upplever många återkommande symtom. Det uppskattas att 138 miljoner kvinnor världen över kämpar med återkommande svampinfektion i underlivet.
Hur smittar svamp?
Hudsvamp – symptom, orsaker, behandling och prov Svamp finns naturligt på huden, men ibland orsakar hudsvamp besvär som kräver behandling. Det är när svampen förökar sig för mycket som problemen uppstår, då den tar över för mycket av bakteriefloran på området. Det kan också handla om svamp som normalt sett inte finns på huden.
- Svampinfektioner i huden kan visa sig genom:
- Röda utslag
- Klåda
- Fjällning
- Sårig hud
I vissa fall kan angreppsområdet också börja vätska. Eftersom symptomen på hudsvamp kan likna andra hudbesvär är det bra att ta reda på att det handlar om just svamp, då det är viktigt att sätta in rätt typ av behandling. Hudsvamp är vanligen helt ofarligt, men det kan i vissa svårare fall gör att huden spricker. Dessa sprickor kan ge rosfeber. Rosfeber ger rodnad, ömhet och ödem i området samt feber och ibland kräkningar
- Besvär med hudsvamp orsakas av att någon svamp förökar sig någonstans på kroppen. Det handlar vanligen om trådsvampar.Trådsvampar finns vanligtvis inte på huden, men kan överföras när du kommer i kontakt med infekterade ytor. Svampen kan breda ut sig över stora hudområden och kan dessutom sprida sig till naglarna. Hudsvamp smittar framförallt vid direktkontakt, men även indirekt kontakt kan överföra infektioner. Några exempel är handdukar, duschgolv och husdjurs päls. Svamp trivs bra i varma och fuktiga miljöer och därför drabbas idrottare oftare av svamp än andra. Dels är de mer svettiga och blöta, dels vistas de i miljöer där svamp lätt sprids. Hudsvamp brukar oftast uppstå i hudveck. Några vanliga platser är kring ljumskar, bröst och skinkor. När hudsvamp uppstår på fötterna brukar det kallas för, Det kan leda till torr och fjällande hud. Även, underlivet och munnen kan drabbas av svampinfektioner. Hudsvamp är smittsamt och kan sprida sig mellan olika ställen på kroppen. Därför bör du tvätta dig noggrant efter att du svampbehandlat ett område på kroppen. Annars är risken att du kommer i kontakt med ett annat område och överför svampinfektionen dit.
- Hudsvamp behandlas med receptfria svampläkemedel. Dessa finns i form av krämer, gel och pulver. Om den receptfria behandlingen inte fungerar kan du behöva söka vård för att få annan hjälp. Du bör bara behandla dig mot hudsvamp om du vet att det faktiskt är svamp. Vid svår inflammation eller för personer med nedsatt immunförsvar kan det vara nödvändigt att behandla med antibiotika.
- Köp för att ta reda på om du har hudsvamp orsakad av trådsvampar (dermatofyter). Dessutom kan du får hjälp med problemet utan att besöka en vårdcentral. När du har fått självprovtagningskitet tar du ett hudprov enligt instruktionerna och därefter skickar du provet till vårt kvalitetssäkrade laboratorium. Hudprovet tas genom att skrapa på det angripna området och gör alltså inte ont. Tre dagar efter att provet inkommit till laboratoriet får du ditt svar på Dynamic Codes webbsida. Med din personliga analyskod hämtar du provsvaret och får reda på om ditt prov innehöll trådsvamp (dermatofyter) inom släktena Trichophyton, Microsporum och/eller Epidermophyton eller inte. Visar sig ditt prov innehålla trådsvamp (dermatofyter) inom släktena Trichophyton, Microsporum och/eller Epidermophyton får du hjälp att komma i kontakt med en digital vårdgivare som hjälper dig. Skulle du föredra en annan vårdgivare än de som Dynamic Code hänvisar till så är det bara att skriva ut ditt provsvar och ta med. Är provet negativt, dvs. innehöll inte trådsvamp (dermatofyter) inom släktena Trichophyton, Microsporum och/eller Epidermophyton, och du fortsätter uppleva symptom kan det bero på andra hudsjukdomar som t.ex. eksem eller psoriasis. Förebygg hudsvamp Det finns saker du kan göra för att undvika hudsvamp. Allra viktigast är att hålla huden ren och torr. Tvätta regelbundet, men undvik överdriven tvättning. Bär kläder som andas och inte skaver. Det är bra att använda tofflor när du vistas i t.ex. badhus och omklädningsrum.
: Hudsvamp – symptom, orsaker, behandling och prov
Varför bränner det i underlivet?
Orsaker till sveda i underlivet – I vissa fall är det främsta symtomet sveda i underlivet, även det ett vanligt besvär. Vissa beskriver en brännande sveda i underlivet, som kan vara särskilt uttalad i samband med sex. Sveda i underlivet kan bero på många saker. Här är några exempel:
Urinvägsinfektion ger ofta sveda när du kissar. Mykoplasma i underlivet kan göra att det svider när du kissar, och klåda är också vanligt. Svampinfektion kan ge både sveda och klåda, ofta i kombination med flytningar. Vestibulit kan upplevas som en brännande sveda i underlivet, och beror på att nerverna runt slidöppningen har blivit överkänsliga. Könssjukdomar, till exempel klamydia och gonorré kan ge symtom som sveda eller smärta, särskilt när du kissar. Klimakteriebesvär kan yttra sig på olika sätt, och sveda i underlivet vid klimakteriet är inte ovanligt, eftersom slemhinnorna blir torrare och lite skörare.
Det finns saker du kan göra själv för att minska risken för besvär i underlivet. Många tvättar sig för mycket eller med fel produkter, vilket kan göra att miljön i slidan påverkas. Slidan mår bäst av att ha en sur miljö, då trivs de goda bakterierna bäst.
Tvätta underlivet en gång om dagen. Använd mild tvål eller olja avsedda för intimhygien. Vanlig tvål har för högt pH-värde och kan vara för uttorkande. Undvik att skölja in i slidan. Undvik alltför tajta kläder om du ofta får besvär från underlivet. Använd gärna trosor i naturmaterial som bomull eller bambu. Sov gärna utan underkläder. Ha inte sex om du inte vill. Ha inte oskyddat sex.
Vad kan man smörja in underlivet med?
Så slipper du att det kliar i underlivet –
Tvätta dig lagom mycket. Överdriven renlighet kan leda till att bakteriebalansen rubbas och slemhinnorna blir irriterade. Vatten torkar ut slemhinnorna, så se upp med att skölja inuti slidan med vatten. Om du måste tvätta dig med tvål använd en skonsam, oparfymerad tvål, intimtvätt eller intimolja. Låt underlivet andas! För mycket bad, för tajta trosor och föråtsittande kläder kan skapa irritation. Byt alltid badkläder efter bad för att undvika uttorkning, ha gärna luftiga underkläder och sov utan trosor så ofta du kan så att huden får andas. Om du vill råda bot på att det kliar i underlivet kan du smörja in dig med intimolja flera gånger om dagen. Oljan kan både lindra klåda och ge ett bra skydd mot torra slemhinnor. Om du har svamp hjälper däremot inte olja. En intimkräm kan också kännas skönt att smörja med efter duschen. Vissa får klåda efter sex; använd gärna glidmedel för att undvika irritation under eller efter sex. Vissa reagerar på tvättmedel, starka tvålar, särskilda trosskydd och bindor eller latex i kondomer. Kör uteslutningsmetoden för att se vad det är som leder till att det kliar i underlivet hos just dig. Hos oss kan du köpa latexfria kondomer,
Varför kliar det i slidan efter samlag?
Andra tänkbara förklaringar – Om det kliar och svider i underlivet vid slidöppningen eller runt blygdläpparna kan det bero på svamp, Andra tecken är vita, gryniga flytningar, rodnad och irritation i huden. Du kan också känna att det svider när du kissar eller kliar i underlivet efter samlag.
- Faktorer som kan möjliggöra att du får symptom av svampinfektion är stress, antibiotikabehandling eller hormonella förändringar som graviditet och mens.
- Du kan behandla svamp med receptfria krämer eller vagitorier.
- Om det inte hjälper kan du behöva receptbelagda tabletter.
- Vid skabb och flatlöss kan du uppleva klåda i underlivet.
Klådan kan också uppstå på andra kroppsområden såsom vid bröstvårtor, navel, armhålor, skägg eller i ögonbryn. Dessa parasiter sprids vanligen via kroppskontakt eller sängkläder. Behandling mot skabb eller flatlöss går ut på hygienåtgärder samt receptfria krämer från apoteket.
Springmask är en vanlig smittsam infektion som kan leda till att det kliar i underlivet och rumpan. Det är vanligast hos barn och sprids genom att du får maskägg i munnen via händer och fingrar. Du kan stoppa spridningen främst genom hygienåtgärder. Tillståndet är självläkande men vid kraftig klåda kan du behöva behandla med receptfria tabletter eller flytande lösning.
Om det svider och kliar i underlivet kan det bero på en könssjukdom såsom genital herpes, Andra symptom kan vara blåsor och sår, svullnad och ömhet vid beröring. Första gången du drabbas av herpes kan du få kraftigare symptom med feber och svullna lymfkörtlar.
Måste man rensa svamp?
Svampexperten: Okej skölja kantarellerna | SvD Lyckliga svampplockare kommer hem med fulla korgar – fast då väntar tidsödande rensning. Det finns dock genvägar för att snabbt bli av med skräpet. Många plockare blir så hitteglada att de bara rafsar ned svampen i korgar och påsar.
- Fast då gör man sig en otjänst, tycker svampexperten Pelle Holmberg.
- De blir så lyckliga att de blir näriga! När man plockar kantareller ska man grovrensa i skogen, och ta bort den jordiga lilla biten på en gång innan man lägger den i korgen.
- Lyv gärna också svampen, så ser man om den är angripen av larver, säger han.
: Svampexperten: Okej skölja kantarellerna | SvD
Är svamp farlig?
BEHANDLING –
Identifiering av svampen (tillkalla expert). Alla allmänpåverkade patienter bör behandlas på sjukhus. Ta Hb, LPK, CRP, trombocyter, PK/INR, APTT, kreatinin, leverstatus och urinsticka. Vid behov sätt dropp, t ex Ringer-acetat eller Plasmalyte. Vid förgiftning med stenmurkla, eller pluggskivling kontrollera hemolysprover. Adekvat vätsketillförsel, sätt minst en PVK och ge riklig rehydrering (2-3 liter Ringer-Acetat) med sikte på god diures. Noggrann monitorering av vätskebalans, elektrolytstatus, njurfunktion och leverstatus. Korrigera elektrolytrubbningar. Ventrikelsköljning kan ev utföras vid tidigt omhändertagande (inom 6-8 timmar efter svampintag, helst inom en timme). Bör inte utföras vid ihållande kräkningar. Medicinskt kol ( Carbomix ) p.o., 50 g x 4 (10-25 g till barn) kan ges upp till 2-3 dygn efter förtäring av giftig svamp. Kol ges i upprepade doser under ett dygn. Bör ges även i sent skede efter förgiftning med amatoxin. Acetylcystein i.v. vid förgiftning med lömsk flugsvamp och vit flugsvamp. Acetylcystein 200 mg/ml ges långsamt intravenöst under 1 timme 150 mg/kg i 200 ml glukosinfusionsvätska 50 mg/ml. Därefter 50 mg/kg under 4 timmar och därefter 100 mg/kg under de följande 16 timmarna (uppblandad i likadan glukoslösning som ovan). Totalt ges alltså 300 mg/kg under 20 timmar. Det finns visst vetenskapligt stöd för att acetylcystein skall ges i minst 48 timmar vid förgiftning med amatoxin. Enligt vissa kritiker saknas god vetenskaplig evidens för att acetylcystein hjälper vid amatoxinförgiftning. Silibinin (Legalon Sil, licenspreparat från Madaus/Schering-Plough ), ges vid förgiftning med vit flugsvamp, lömsk flugsvamp och gifthätting. Dosering: 20 mg/kg/dygn i 2 dygn uppdelat på 4 doser (5 mg silibinin/kg per infusion). Infusionen ges under 2 timmar med 4 timmars mellanrum. Silibinin är ett extrakt från växten Carduus marianus, Mariatistel, mjölktistel eller St. Marys tistel (Eng: Milk thistle). Bensylpenicillin ( bensylpenicillin ) i hög dos (5 g x 4) i 3 dygn vid förgiftning med vit flugsvamp, lömsk flugsvamp och gifthätting) om silibinin inte finns tillgängligt. Antiemetika ges vid illamående, t ex Zofran ( ondansetron ) 4 mg x 1. Bensodiazepiner vid oro eller kramper (inj. Stesolid ( diazepam ) 5-10 mg i.v. vb). Atropin ( atropin ), 1-2 mg i.v. vid kolinerga symtom. Observera att vanliga doser om 0,5-1 mg oftast är otillräckligt. Ibland behövs mer än 1-2 mg, symtomatologin styr. Undvik atropin vid förgiftning med isoxazolderivat. Acidoskorrektion, buffra med natriumbikarbonat vb. Vid hemolys alkalinisering av urinen med natriumbikarbonat. Pyridoxinhydroklorid ( Pyridoxin ) vid intag av stenmurkla. Dosering: 1,5-2 g per dygn (25 mg/kg) i.v. som engångsdos eller två-dosförfarande beroende på symtom. Hemoperfusion (hemodialys med kolfilter), alternativt forcerad diures kan övervägas i tidigt skede (inom 36 h) vid förgiftning med toppig giftspindling. Behandling av njursvikt. Behandling av leversvikt, Fytomenadion (Konakion) 10 mg x 2 i.v. Överväg MARS-behandling vid akut leversvikt. Överväg levertransplantation i allvarliga fall av leversvikt.
Tabell 3, Antidotbehandling vid vissa svampförgiftningar
Svampnamn | Antidot 1 | Antidot 2 | Antidot 3 |
Vit flugsvamp | Aktivt kol | Silibinin | alt. Acetylcystein |
Lömsk flugsvamp | Aktivt kol | Silibinin | Acetylcystein |
Gifthätting | Aktivt kol | Silibinin | alt. Acetylcystein |
Stenmurkla | Aktivt kol | Pyridoxin | |
Muskarinhaltiga svampar (fr a arterna Inocybe och Clitocybe ) | Aktivt kol | Atropin |
Ventrikelsköljning och administrering av medicinskt kol är de viktigaste initiala åtgärderna vid svampförgiftning, men måste ges kort tid efter svampintag för god effekt (var god se ovan för detaljer). Kol är atoxiskt och ofarligt att dricka för den som inte är medvetandesänkt.
Aktiva antidoter finns mot förgiftning med vit flugsvamp, lömsk flugsvamp, gifthätting, stenmurkla och muskarinhaltiga svampar (se tabell 2 ovan). Silibinin (Legalon Sil) anses förhindra toxinupptag i levercellerna och minskar risken för leverskada. Möjligen ökar även nivåerna av glutation i levern. Acetylcystein bör ges vid leverskada efter förgiftning med amatoxininnehållande svampar.
Biverkningar utgörs fr a av värmekänsla och flush. Även bensylpenicillin reducerar risken för leverskada och bör ges om silibinin inte finns tillgängligt vid förgiftningar med vit flugsvamp, lömsk flugsvamp eller gifthätting. Observera att bensylpenicillin i högdos riskerar att ge upphov till generella kramper.
- Ett alternativ till bensylpenicillin är cefuroxim,
- Behandlingen i övrigt är i huvudsak symtomatisk.
- Vid förgiftning med neurotoxiska svampar (t ex psilocybes-arter) bör patienten vårdas i ett lugnt och stilla rum.
- Förvirring och andra psykiska symtom behandlas symtomatiskt med sedativa och neuroleptika, t ex olanzapin eller droperidol,
Njurskador efter svampförgiftning leder inte sällan till manifest njursvikt med uremi som behandlas med dialys eller njurtransplantation. Akut leverskada kan leda till fulminant leversvikt med dålig prognos 3-7 dagar efter intag av giftsvamp. Fulminant levercellskada efter svampförgiftning har varit fall för akut levertransplantation.
- Akut leversvikt efter svampförgiftning behandlas på sedvanligt sätt men observera möjligheten av antidotbehandling.
- Behandling med dialys och kolfilter i ett MARS system kan prövas.
- Patienter med njur- eller leverskador efter svampförgiftning bör behandlas på en intensivvårdsavdelning.
- Dödsfall till följd av svampförgiftning är mycket sällsynt, men förekommer även bland små barn, oftast sekundärt till akut leversvikt.
Uppföljning efter allvarlig svampförgiftning bör planeras med kontroll av leverfunktion och njurfunktion. Det är beskrivet att man kan få permanent försämrad leverfunktion i en del fall. Tabell 4, Toxiner i olika svampar
Toxin | Toxicitet | Effekter |
Alpha- amaniti | Livshotande | Orsakar ofta dödlig leverskada 1-3 dagar efter intag. Amanitin (amatoxin) utgör det huvudsakliga toxinet i Lömsk flugsvamp ( Amanita phalloides ). |
Arabitol | Icke-dödligt | Orsakar diarré hos vissa människor |
Bolesatin | Icke-dödligt | Orsakar gastrointestinal irritation, kräkningar, illamående |
Coprin | Icke-dödligt | Orsakar sjukdom när den konsumeras med alkohol. Huvudtoxin i släktet Coprinus. |
Ergotamin | Livshotande | Påverkar kärlsystemet och kan leda till uttalad perifer ischemi eller hjärtstillestånd. Finns i släktet Claviceps purpurea (Mjöldryga) |
Ibotensyr | Potentiallt livshotande | Huvudtoxin i Amanita muscaria, A. pantherina och A. gemmata. |
Koprin | Potentiallt livshotande | Ger flush, rodnad, svettning, takykardi, blodtrycksfall. Finns i Grå bläcksvamp |
Monomethylhydrazine (MMH) | Livshotande | Orsakar CNS symptom, gastrointestinala symptom och hemolys. Huvudtoxin i släktet Gyromitra. |
Muskarin | Potentiallt livshotande | Kolinergt. Orsakar SLUDGE-syndromet. Finns i många olika svampar. |
Muskazon | Potentiallt livshotande | Kolinergt. Orsakar SLUDGE-syndromet. Finns i många olika svampar. |
Muskimol | Potentiallt livshotande | Orsakar CNS-depression och hallucinationer. Huvudtoxin i Amanita muscaria, A. pantherina och A. gemmata. |
Orellanin | Livshotande | Orsakar njursvikt inom tre veckor efter intag. Huvudtoxin i släktet Cortinarius (spindelskivling). Orsakar SLUDGE-syndrom. (S=salivation, L=lacrimation, U=urination, D=defecation, G=gastritis, E=emesis). Finns i olika svampar. |
Paxillustoxin | Potentiallt livshotande | Kan ge kräkningar, diarée, hemolys, respsvikt, njursvikt. Finns i pluggskivling. |
Phallotoxin | Icke-dödligt | Orsakar uttalade gastrointestinala symptom med illamående kräkningar. Finns i en rad olika svampar. |
Psilocybin | Potentiallt livshotande | Hjärtklappning, andningsbesvär, hypertermi, psykoser, ångest. Tryptaminliknande. Huvudtoxin i Toppslätskivling. Panaeolus, Psilocybe, Conocybe m.fl. |
Psilocin | Potentiallt livshotande | Hjärtklappning, andningsbesvär, hypertermi, psykoser, ångest. Tryptaminliknande. Värmeinstabilt. Toxin i Toppslätskivling Panaeolus, Psilocybe, Conocybe m.fl. |
Visa behandlingsöversikt – Leversvikt ICD-10 Toxisk effekt av förtärd svamp T62.0 Referenser Mushroom poisoning epidemiology in the United States. Brandenburg WE, Ward KJ.Mycologia.2018 Jul-Aug; 110(4):637-641. Epub 2018 Jul 31. Länk Evaluation of complete blood count parameters, cell ratios, and cell volume indices in mushroom poisonings.
- Doğan M, Karahan I.
- Hum Exp Toxicol.2019 Jun.
- Länk Hulting, J., Green, K., & Persson, H. (1984).
- Svampförgiftning med amatoxin – aktuellt om diagnostik och behandling.
- Läkartidningen, 81(36), 3133-6.
- Persson, H., & Karlsson-Stiber, C. (1993).
- Ett alltjämt aktuellt problem.
- Svampförgiftning – klinik och behandling.
Läkartidningen, 90(35), 2857-64. Holsen, D.S., & Aarebrot, S. (1997). Giftsopper, soppgifter og soppforgiftninger. En oversikt. Tidsskrift for Den Norske Laegeforening, 117(23), 3385-8. Svendsen, B.S., Gjellestad, A., Eivindson, G., Berentsen, G., & Jacobsen, D.
(2002). Alvorlige soppforgiftninger med giftslörsopper og hvit fluesopp. Tidsskrift for Den Norske Laegeforening, 122(8), 777-80. Länk Madsen, S., & Mohn Jenssen, K. (1990). Forgiftning med hvit fluesopp (Amanita virosa). Symptomer, diagnose og behandling. Tidsskrift for Den Norske Laegeforening, 110(14), 1828-9.
Schiödt, F.V., Ott, P., & Bondesen, S. (1995). Forgiftning med grön og hvid fluesvamp på en hepatologisk specialafdeling, 1989-1994. Ugeskrift for Laeger, 157(31), 4350-4. Hallas, J., & Jensen, K. (1988). Forgiftning med grön fluesvamp. Ugeskrift for Laeger, 150(16), 875-8. COPYRIGHT © INTERNETMEDICIN AB
Hur lång tid tar det att bli av med candida?
SVAMPINFEKTIONER – Vid intensivvård eller efter större kirurgi Candida-infektioner Svampinfektioner hos patienter inom intensivvården eller som genomgått större kirurgi orsakas oftast av olika Candida -arter. Den vanligaste formen är candidemi, d v s Candida i blodbanan.
- Liniskt yttrar sig candidemi som sepsis av varierande svårighetsgrad – från antibiotikarefraktär feber till fullt utvecklad septisk chock.
- En candidemi kan övergå i akut disseminerad candidiasis, varvid metastatiska infektioner med små abscesser i olika organ bildas, t ex i öga, njure och lunga.
- I likhet med många bakterier kan Candida även orsaka lokalt invasiv infektion, t ex i buken, urinvägarna, pleura, skelett, leder eller kring proteser.
Behandlingsindikation föreligger alltid vid säkerställd Candida -infektion i form av växt av Candida i:
Blododling dragen från perifert kärl Normalt steril vätska, t ex likvor, led- eller pleuravätska Prov taget under sterila förhållanden från en icke dränerad abscess Peritonealdialysvätska vid peritonit eller påvisande av jästsvamp i vävnadsbiopsi från steril lokal
Vidare bör behandling i princip alltid ges om man funnit jästsvamp i peritonealvätska från en patient med nosokomial peritonit. Detsamma gäller vid växt i blod från CVK eller fynd av jästsvamp på CVK-spets om patienten har eller har haft feber eller symtom på sepsis.
Vid växt av jästsvamp från icke steril lokal, t ex bukabscess med kvarliggande dränage, får behandlingsindikationen ställas i relation till vilka andra agens som isolerats. Ju kortare tid dränaget har suttit desto högre relevans har fyndet. Växt inom ett dygn efter att dränaget satts talar starkt för en infektion.
Empirisk svampbehandling kan övervägas vid antibiotikarefraktär feber hos svårt sjuka koloniserade patienter med multipla riskfaktorer. Behandlingseffekten verkar dock begränsad hos patienter med stabil cirkulation. Vid nosokomial septisk chock bör däremot möjligheten av svampinfektion alltid övervägas och om patienten har riskfaktorer ska antifungal behandling snarast inledas tillsammans med övrig antibiotikabehandling.
Genomgången bukkirurgi Nekrotiserande pankreatit Akut eller kronisk njursvikt Mer än en veckas vårdtid på intensivvårdsavdelning Behandling med bredspektrumsantibiotika
Kolonisering med Candida kan förekomma på en eller flera lokaler som sår, dränage, luftvägar, urin och feces. Om patienten inte är koloniserad är sannolikheten för invasiv svampinfektion låg. Positiv urinodling från patienter utan KAD (> 10 4 cfu/mL) kan indikera akut disseminerad infektion med nedslag i njuren, vilket i så fall bör bli föremål för utredning och behandling. Patienter med KAD löper stor risk för kolonisering med Candida och en sådan kolonisering skall inte behandlas om inte särskilda skäl föreligger. Behandling Candida-infektion Förstahandsläkemedel vid candidemi är en echinocandin: caspofungin, anidulafungin eller micafungin, När tillståndet stabiliserats och det är frågan om en känslig stam byts behandlingen till flukonazol, Vid terapisvikt är liposomalt amfotericin B ett alternativ. Rekommenderad behandlingstid 2 veckor efter första negativa odling. Längre behandlingar, upp till 1-3 månader, behövs ibland vid akut disseminerad candidiasis. Samma initialbehandling gäller infektioner orsakade av Candida -arter med nedsatt känslighet mot flukonazol, t ex C. glabrata och C. krusei, I dessa fall får man ofta fortsätta behandlingen med echinocandiner under hela behandlingstiden. Vorikonazol kan någon gång användas som ett peroralt alternativ i slutet av behandlingen. Förutom behandling med antimykotika bör patientens CVK avlägsnas och en ny, i de fall en sådan krävs, läggas i ett annat kärl. Denna rekommendation är inte lika stark vid behandling med en echinocandin som vid behandling med flukonazol. CVK ska dock alltid avlägsnas vid persisterande eller recidiverande candidemi, vid tecken på lokal infektion eller om orsakande Candida -art är C. parapsilosis, Aspergillus-infektioner Invasiv infektion med Aspergillus eller andra mögelsvampar är mindre vanlig i denna patientgrupp men förekommer ibland. Förutom vid de traditionella patientgrupperna (se nedan), ses Aspergillus -infektioner främst hos patienter med kronisk lungsjukdom. Patienter med lång tid på intensivvårdsavdelningen efter trauma/sepsis kan ha en påtagligt tidnedsatt T-cellsfunktion och ökad känslighet för dessa infektioner. Andra riskfaktorer är levercirros, njursvikt, diabetes och behandling med kortikosteroider. Aspergillus -infektion har även iakttagits hos intensivvårdspatienter som vårdas på grund av influensa eller Covid-19. Kliniskt kan dessa Aspergillus -infektioner yttra sig som subakut eller kroniskt nekrotiserande, fibrotiserande och/eller kaviterande lungsjukdom. Behandlingen sker i princip på samma sätt som hos patienter med hematologisk eller malign sjukdom, se nedan. Efter transplantation, vid hematologisk eller malign sjukdom I denna grupp är infektioner orsakade av Aspergillus, Mucorales och andra mögelarter vanligare än Candida -infektioner. Ingångsport är oftast lunga eller sinus men ibland kan infektionen utgå även från hud eller tarm. Dokumenterade Candida -infektioner utgörs främst av candidemi. Vid metastatisk Candida -infektion hos neutropena patienter utvecklas inte mikroabscesser som vid akut disseminerad candidiasis utan svampen växer till lokalt och symtom kommer först när antalet neutrofila celler börjar återkomma. Multipla abscesser ses då med CT/MRT i lever, mjälte eller andra organ. Detta tillstånd tar även med adekvat behandling lång tid att läka och har därför kallats för kronisk disseminerad candidiasis eller hepatosplenal candidiasis efter den vanligaste lokalisationen i lever och mjälte. Diagnostik av invasiva svampinfektioner hos patienter med hematologisk eller malign sjukdom eller patienter som genomgått transplantation är förenad med betydande svårigheter. Såväl klinik som diagnostik påverkas av grad och typ av nedsatt infektionsförsvar. Därför sker behandlingen hos dessa patienter oftast på varierande grad av misstanke om invasiv svampsjukdom. Behandling Aspergillus-infektion, verifierad eller misstänkt Vorikonazol och isavukonazol är förstahandsmedel. Liposomalt amfotericin B och posakonazol utgör andrahandsalternativ. Caspofungin har också indikationen aspergillos men effekten är sämre än vid behandling med de övriga. Vid terapisvikt på en azol är liposomalt amfotericin B att föredra. Behandlingstiderna är mycket varierande beroende på utbredning, kliniskt läkningsförlopp och underliggande infektionsförsvar men i verifierade fall rekommenderas behandlingstiden vara minst 6 veckor. Behandling Mucorales-infektion, verifierad eller misstänkt Liposomalt amfotericin B ges i hög dosering. Isavukonazol är ett peroralt uppföljningsalternativ som också kan prövas som primärbehandling om liposomalt amofotericin B bedöms olämpligt, vilket kan vara fallet vid nedsatt njurfunktion. Vid svårbehandlade svampinfektioner som t ex Mucorales -infektioner utgör kirurgi, om sådan är möjlig, en viktig komponent för att minska svampmängden. Behandlingstiden är som vid Aspergillus -infektion beroende på utbredning, kliniskt läkningsförlopp och underliggande infektionsförsvar. I verifierade fall rekommenderas behandlingstiden inte understiga 12 veckor. Behandling Candida-infektion Behandlas i princip efter de riktlinjer som ovan skisserats för patienter inom intensivvården. Behandlingstiden kan dock behöva förlängas i avvaktan på att underliggande infektionsförsvar rekonstitueras. Behandling av kronisk disseminerad candidiasis är ofta komplicerad och kräver långvarig behandling. Behandlingen inleds oftast med liposomalt amfotericin B för att sedan följas upp med någon av azolerna. Någon gång kan tillägg av steroider bli aktuell. Empirisk behandling vid misstänkt svampinfektion hos neutropena patienter På grund av svårigheterna att ställa diagnos och den allvarliga prognosen vid väl etablerad diagnos ges inte sällan empirisk svampbehandling till neutropena eller andra tungt immunosupprimerade patienter vid antibiotikarefraktär feber. Behandlingen insätts efter 4-10 dagar alltefter bedömningen av föreliggande riskfaktorer. Caspofungin eller liposomalt amfotericin B är de preparat som använts mest på denna indikation. Neutropena patienter behandlas oftast tills antalet neutrofiler stigit över 0,5 x 10 9 /L. Med förbättrade diagnostiska möjligheter och användandet av mögelaktiv profylax har behovet av empirisk behandling minskat. Patienter med mögelaktiv profylax som utvecklar feber bör, förutom utredning av eventuell genombrottsinfektion, även utredas med avseende på andra tänkbara orsker till febern. I många fall finns även anledning att kontrollera plasmakoncentrationen av givet profylaxläkemedel. Kryptokock-infektioner Kryptokocker orsakar i de flesta fall en progredierande meningit. Patienter med nedsatt T-cellsfunktion riskerar att infekteras och därför ses infektionen oftast i samband med hiv/aids. Ibland drabbas även patienter med blodmaligniteter eller som behandlas med immunsuppressiva läkemedel. I enstaka fall förekommer infektionen hos patienter utan påtagligt nedsatt infektionsförsvar. Behandlingen inleds helst med en kombination av liposomalt amfotericin B + flucytosin i 2 veckor. Alternativt ges liposomalt amfotericin B enbart i 4-6 v. Om patienten då svarat på initialbehandlingen och har negativ odling övergår man till underhållsbehandling oftast med flukonazol, Underhållsbehandlingen fortgår så länge T-cellsfunktionen är påtagligt defekt och i minst 6-12 månader.
Hur lång tid tar det att få bort svamp i underlivet?
Ha inte samlag när du har svamp – Det är ovanligt att svamp förs över till någon annan om du har samlag. Men ibland kan huden på en penis reagera med en slags allergisk reaktion mot svampen i slidan. Såna besvär går över av sig själv efter några dagar.
Hur får man ett fräscht underliv?
Att tvätta snippan
Du är här:
Det är lagom att tvätta snippan en gång om dagen. Använd bara vatten och undvik att tvätta inne i slidan. Den hålls ren av flytningarna. Du kan tvätta snippan som vanligt när du har mens. Tvätta snippan med varmt eller ljummet vatten. Tvål kan torka ut I börjar de flesta få i slidan. De brukar lukta lite syrligt och är kroppens sätt att skydda den mot bakterier och, Flytningar är alltså bra att ha och inget du ska tvätta bort. I vecken mellan de inre och yttre blygdläpparna kan det samlas lite smegma, som är smuligt och vitaktigt.
- Smegma håller blygdläpparna mjuka och skyddar mot bakterier och svamp.
- Smegma är alltså något bra, men behöver ändå tvättas bort eftersom det hela tiden bildas nytt.
- Gammal smegma kan göra att bakterier börjar växa och det börjar lukta illa.
- Det räcker att tvätta bort smegman med vatten.
- Det är lagom att tvätta könet en gång om dagen med vanligt vatten.
Det är det bästa. Det räcker även när du har, Det är bra om vattnet är ljummet eller varmt eftersom kallt vatten inte gör rent lika bra. Huden på könet kan bli torrt om du tvättar det oftare, eller med tvål. Då kan det bli små sprickor och det kan svida eller göra ont, till exempel om du rör på dig eller om du har sex.
Smörj könet med oparfymerad olja eller mjukgörande kräm om huden är torr. Elisabet Essegård, barnmorska, Umeå ungdomshälsa Cecilia Birgerson Nordling Här hittar du innehåll om snippan. Artikel Det är lagom att tvätta penisen och pungen ungefär en gång om dagen. Använd bara vatten och var noga med att göra rent under förhuden, runt ollonet.
Artikel Flytningar är en slags vätska som finns i slidan. Flytningarna börjar i puberteten, oftast innan den första mensen. Det är bra och naturligt att ha flytningar i slidan, och beror sällan på någon sjukdom. Fråga UMO Om jag inte har möjlighet att tvätta händerna när de är kladdiga, känner jag ett väldigt obehag.
Varför luktar tjejer fisk i underlivet?
Här är 7 vanliga orsaker till att det kan lukta annorlunda i underlivet – och råd om när du bör prata med en läkare: – 1. Bakteriell vaginos (BV) Lukt: fiskliknande Bakteriell vaginos är en av de vanligaste orsakerna till annorlunda lukt i underlivet som påverkar 15 till 50 procent av alla med livmoder i fertil ålder,
- Det är ett tillstånd där det råder obalans i den vaginala bakteriefloran, förklarar Elisabeth.
- Det första symptomet är ofta en fiskliknande lukt som kan leda till en skummig, grå eller grön flytning.
- Du kanske också upplever klåda och svullnad.
- Det finns ett antal olika behandlingsalternativ om symptomen på bakteriell vaginos inte försvinner på egen hand.
– En läkare kan ordinera en antiseptisk behandling eller antibiotika, säger Elisabeth. Tyvärr är det inte ovanligt att diagnosen kommer tillbaka efter en antibiotikabehandling. Om du använder preventivmedel, särskilt om du använder spiral, kan det vara till hjälp att byta preventivmedel.
Om du drabbas av dessa symptom bör du låta en läkare undersöka dig och utesluta underliggande faktorer som kan behöva behandlas. Det är extra viktigt om du är gravid, eftersom risken för en tidig förlossning kan öka.2. Toxic shock syndrome (TSS) Lukt: Mycket obehaglig, men vaginal lukt, är ett mindre vanligt symptom i samband med TSS.
TSS är numera en mycket sällsynt sjukdom – den orsakas ofta av högabsorberande tamponger. – Om den här bakterien kommer in i kroppen blir du snabbt väldigt sjuk. Du får en hög feber, blodtrycksförändringar, eventuellt utslag och diarré eller kräkningar, och du kan känna dig svag, säger Elisabeth.
Om du drabbas av dessa symtom måste du direkt åka till akuten. TSS är dock mycket sällsynt numera.3. Om du har glömt att ta ut en tampong Lukt: Mycket tydlig och obehaglig – Det har hänt att en del söker vård för vaginal lukt och det har visat sig bero på att en tampong har lämnats kvar i flera dagar, ibland längre, säger Elisabeth.
Om det händer försämras lukten snabbt, den blir skarp och väldigt obehaglig – så om du upplever att lukten blir allt värre är det bra att kontrollera att du inte har glömt att ta ut tampongen.4. Svampinfektion Lukt: ibland jästliknande Vaginal svampinfektion är väldigt vanligt.
- Symptomen brukar vara klåda, en brännande känsla och förändrade flytningar som blir vita och klumpiga.
- Men flytningarna luktar oftast inte så mycket.
- Om dina symptom är så uttalade att det luktar illa bör du uppsöka läkare som utesluter alla underliggande sjukdomar, säger Elisabeth.5.
- Hormonella förändringar Lukt: Individuell Precis som lukten i underlivet kan förändras under hela menscykeln, så kan även andra hormonella förändringar påverka livmoderhalssekretet.
– Under klimakteriet, och åren efter, kan lukten förändras, berättar Elisabeth. Även under en graviditet, – Du kanske får fler flytningar, som både kan bli tjockare eller tunnare, men de ska inte lukta illa. Om du är gravid och har illaluktande flytningar bör du tala med en läkare eller barnmorska.6.
Urinvägsinfektion Lukt: Ammoniakliknande Om du upplever en ammoniakliknande lukt är det troligtvis urinet som luktar. Detta kan inträffa om du har en urinvägsinfektion, – Detta är mest sannolikt om du har en urinvägsinfektion som inte behandlas och orsakar en tillfällig inkontinens. En infektion som lämnas obehandlad kommer också att orsaka feber, och lukten kommer att vara ganska distinkt, förklarar Elisabeth.
– Ibland kan en ammoniakliknande lukt vara ett tecken på en befintlig inkontinensfråga som personen inte känner till, och dessa bekymmer är mycket vanliga. En läkare eller gynekolog kan ge råd om behandlingsalternativ.7. Gynekologisk cancer Lukt: Metallisk eller avvikande Det är väldigt ovanligt att illaluktande flytningar är symptom på livmoderhals- eller livmodercancer.
Vad är bäst Canesten eller Pevaryl?
De lokala svampmedlen klotrimazol (Canesten) och ekonazol (Pevaryl m fl) är rekommenderad behandling av svamp i underlivet under graviditet. Inga risker för barnen har påvisats utan kvinnor som använt läkemedlen verkar snarare ha friskare graviditeter.
Då medlen teoretiskt kan påverka östrogensyntesten kan det dock vara motiverat med viss återhållsamhet med längre tids vaginal behandling. Läkemedlen ekonazol (Pevaryl m fl) och klotrimazol (Canesten), har bytt graviditetsklass i Fass från A som innebär att inga risker finns, till de något strängare B3 respektive B1.
Inga nya medicinska rön ligger bakom förändringen utan det är enbart en anpassning av texterna inom EU. Förändringarna har dock lett till många frågor och vi har därför utrett de data som finns för de här läkemedlen. Enligt våra egna uppgifter från det svenska Medicinska födelseregistret finns inget som tyder på någon negativ effekt av läkemedlen.
- Vinnor som har använt läkemedlen har ett mycket gott förlossningsutfall med lägre missbildningsfrekvens än förväntat och låg andel för tidigt födda barn.
- Det finns dock in vitro studier som visar att medlen relativt kraftigt kan hämma östrogensyntesen generellt och i placenta, vilket teoretiskt skulle kunna påverka graviditeten.
Vulvovaginal candida ska behandlas under graviditet enligt tidigare rekommendationer men viss försiktighet kan vara motiverad vid lång tids vaginal behandling. Mer information finns i dokumenten om klotrimazol respektive ekonazol i tjänsten Läkemedel och fosterpåverkan.
Varför får jag svamp i underlivet hela tiden?
Svamp i underlivet kan bero på obalans – Miljön i slidan är vanligtvis sur och full av nyttiga mjölksyrebakterier som skyddar mot svamp och andra infektioner. Antibiotikabehandling kan döda de goda mjölksyrebakterierna som finns naturligt i slidan och kan öka risken för svamp. Skav mot underlivet, till exempel av samlag eller cykling, kan också ge svamp. Svampen får nämligen lättare fäste om man har små sår eller sprickor. Hur lätt eller svårt man får svamp är individuellt, och att ha lätt att få svamp kan också vara ärftligt.2018-12-11 1000 UrinCUR Utipro Plus 179
2018-12-11 1000 CandiCUR 149
2018-12-11 1000 Intim Daily Wash 59
2018-12-11 1000 LactiCUR 139
Hur lång tid tar det för Pevaryl att verka?
Ingen förbättring sker eller om symtomen förvärras inom 3 dagar efter påbörjad behandling, symtomen inte fullständigt försvunnit inom 7 dagar efter påbörjad behandling, symtomen återkommer mer än 2 gånger inom 6 månader.