Hur Mycket Sprit Från Gran Canaria?

21.03.2023 0 Comments

Hur Mycket Sprit Från Gran Canaria
Ta med alkohol hem från ett land utanför EU – Om du har köpt alkohol i ett land utanför EU, eller från ett område utanför EU:s skatteområde, får du bara ta med dig en viss mängd (per person) utan att betala några avgifter. Mängden är:

  • 1 liter spritdryck eller 2 liter starkvin (inklusive mousserande vin)
  • 4 liter vin
  • 16 liter starköl.

Om du är bosatt i Sverige måste du ha varit utomlands längre än 20 timmar, eller att inresan sker med kommersiellt flyg, för att du ska få ta med dig alkohol till Sverige utan att betala avgifter. Om du vill ta med dig alkohol utöver den avgiftsfria mängden, måste du betala tull och skatt för den.

  • spritdryck, tull 4 kr/liter, skatt 265 kr/liter
  • starkvin, tull 2 kr/liter, skatt 85 kr/liter
  • vin, tull 1 kr/liter, skatt 38 kr/liter
  • starköl, tull 3 kr/liter, skatt 21 kr/liter.

Hur mycket sprit får man ta med från Kanarieöarna?

Frågor och svar om att handla alkohol på resa Vi svarar på de vanligaste frågorna kring vad som gäller när du handlar alkohol i ett annat land och tar med dig det hem till Sverige. Jag ska åka till Tyskland och undrar hur mycket sprit jag får ta med mig när jag kommer hem till Sverige? Hur mycket alkohol får jag ta med mig till Sverige om jag köpt den ombord på färjan mellan Finland och Sverige via Åland? Du får ta med dig en begränsad mängd alkohol avgiftsfritt eftersom alkohol som säljs ombord på färjor som går via Åland inte är beskattad i EU.

Land är ett område utanför EU:s skatteområde. Tar du med dig mer alkohol än de begränsade mängderna ska du deklarera det till Tullverket och betala avgifter. För att alkoholen ska bli avgiftsfri krävs dessutom att du varit utomlands i mer än 20 timmar. Hur stor mängd du får ta med dig avgiftsfritt kan du läsa om under rubriken Ta med alkohol hem från ett land utanför EU, på sidan,

Kan jag låta en vän eller bekant handla alkohol åt mig på sin resa till Danmark? Ja, men då måste du betala svensk alkoholskatt för den alkoholen som din vän eller bekant köper till dig. Varför får jag inte handla alkohol i taxfree-butiken när jag reser inom EU eller innan jag passerar tullen när jag kommer hem till Sverige igen? “Taxfree” betyder skattefri.

De så kallade taxfree-butikerna på till exempel Arlanda är en skattebutik och drivs inte av Systembolaget. Systembolaget har ensamrätt på att sälja alkohol i Sverige. Därför får taxfree-butikerna bara sälja skattefri alkohol till resenärer som lämnar EU. Hur mycket sprit får jag handla tax-free på flygplanet när jag reser från Turkiet? Eftersom Turkiet är ett land utanför EU, får du ta med dig 1 liter sprit eller 2 liter starkvin (inklusive mousserande vin), 4 liter vin och 16 liter starköl till Sverige utan att betala några avgifter.

Du får säkert köpa mer alkohol än så, men om du vill ta med dig mer alkohol än den avgiftsfria mängden måste du betala tull, moms och eventuellt andra skatter. Jag arbetar som hovmästare på en passagerarfärja som trafikerar Sverige – Tyskland, får jag ta med mig alkohol hem som jag köpt i Tyskland? Du får ta med dig alkohol som är för privat bruk.

Hur mycket sprit får jag ta med mig hem till Sverige när jag reser från Thailand? Du får ta med dig 1 liter sprit eller 2 liter starkvin inklusive mousserande vin, 4 liter vin och 16 liter starköl utan att betala några avgifter. Om du vill ta med dig alkohol utöver den avgiftsfria mängden, måste du betala tull, moms och eventuellt andra skatter för den.

Du ska också anmäla den alkoholen till Tullverket genom att välja röd fil när du passerar gränsen. Om jag reser från Thailand, och mellanlandar i Belgien, kan jag köpa med mig alkohol därifrån också? Ja, det kallas dubbel ranson. Men du ska kunna visa med kvitto att du även köpt alkohol i ett EU-land på resan.

Om jag vill ta med mig alkohol när jag reser till Thailand, hur mycket får jag ta med mig? Vilka regler som gäller i andra länder kan tyvärr inte vi svara på. Vi rekommenderar dig att kontakta landets ambassad eller konsulat. Jag arbetar som flygvärdinna och reser mellan Sverige och USA i tjänsten, får jag ta med mig alkohol hem? Ja, men då måste du antingen ha uppehåll i din tjänstgöringen ombord för semester eller annan ledighet i minst 15 dagar, varit utomlands i minst 15 dagar om du är bosatt i Sverige eller ha slutat din anställning hos flygbolaget.

Sidan uppdaterades : 2023-01-18 Vad är ändrat: Innehållet är kvalitetssäkrat : Frågor och svar om att handla alkohol på resa

Hur mycket alkohol får man ta med sig till Gran Canaria?

Hur mycket sprit får man ta in från Kanarieöarna? såg ngnstans att man bara får ta in 1 liter sprit. Men gäller det även när man beställer på planet? Alkohol från tredje-land Resor från icke EU-land, samt Åland, Kanarieöarna och liknande områden Den tull- och skattefria privatinförseln av alkohol från icke EU-land till Sverige är begränsad till vissa kvantiteter av varor, den sk resanderansonen. För alkoholvaror utöver denna kvantitet måste tull och svensk punktskatt betalas. Tull- och skattefri privatinförsel är endast möjlig om: alkoholvarorna är för eget bruk (dvs för eget eller familjens behov, eller som gåva till närstående) och inte införs i kommersiellt syfte. varorna medförs av den resande. För resande bosatt i Sverige får tull- och skattefri resanderanson endast införas om: inresan sker med flyg i reguljärtrafik eller utlandsvistelsen varat längre än 20 timmar eller varorna beskattats på Åland eller i Norge. Observera att alkoholvaror endast får föras in av den som fyllt 20 år. Hur mycket alkohol får jag ta med i resanderansonen? 1 liter spritdryck eller 2 liter starkvin (inklusive mousserande vin).2 liter vin, Starköl räknas in under övriga varor vilket innebär att det totala värdet för öl inklusive andra varor som inköpts under resan ej får överstiga 1700 kr tillsammans för att få införas avgiftsfritt. Definitioner Spritdryck: alkoholhalten överstiger 22 volymprocent Starkvin: alkoholhalt överstiger 15, men inte 22 volymprocent Vin: annat vin än starkvin, samt annan alkoholdryck som överstiger 3,5, men inte 15 volymprocent och som inte är starköl. Starköl: öl med en alkoholhalt som överstiger 3,5 volymprocent. Observera att olika regler gäller för skattefrihet och tullfrihet vid införsel från länder utanför EU, samt Åland, Kanarieöarna och liknande områden. att mousserande vin räknas som starkvin vid införsel från länder utanför EU, samt Åland, Kanarieöarna och liknande områden. att öl räknas in i värdegränsen för övriga tull- och skattefria varor, som för närvarande är 1700 kr (175 ecu). Jag hittade det eniro Mvh Benny alias Bumpen Längtar alltid till holmarna! Ja, det stämmer.det är som Åland, de tillhör ju EU men har andra bestämmelser.

Hur mycket sprit får man ta med från Spanien?

Ta med dig 4 liter icke-mousserande vin, 16 liter öl, en halv liter sprit och 1 liter starkvin eller 4 liter icke-mousserande vin, 16 liter öl och 2 liter mousserande vin.

Hur mycket sprit får man ta in i Sverige med flyg?

I incheckat bagage – Alkoholhaltiga drycker i obrutna förpackningar som innehåller mellan 24 och 70 volymprocent alkohol får tas med i incheckat bagage. Du får sammanlagt ta med dig 5 liter per person.

Får man handla taxfree till Kanarieöarna?

Undantag. Om du köper tobak på till exempel Åland eller Kanarieöarna (vissa områden utanför EU:s skatteområde) räknas de som länder utanför EU. Detta betyder att om du till exempel på en färja från Åland köper varor via taxfree så är de varorna tullfria men inte skattefria.

Vad händer om tullen tar spriten?

Definitioner angående alkohol: – Spritdryck: alkoholhalten överstiger 22 volymprocent. Starkvin: alkoholhalt överstiger 15, men inte 22 volymprocent. Vin: annat vin än starkvin, samt annan alkoholdryck (till exempel alkoläsk) som överstiger 3,5, men inte 15 volymprocent och som inte är starköl.

  1. Starköl: öl med en alkoholhalt som överstiger 3,5 volymprocent.
  2. För alkohol som du tar med dig från ett land utanför EU, utöver den avgiftsfria mängden, måste du betala tull, moms och svensk alkoholskatt.
  3. Spritdryck, tull 4 kronor/liter, skatt 262 kronor/liter.
  4. Starkvin, tull 2 kronor/liter, skatt 81 kronor/liter.

Vin, tull 1 krona/liter, skatt 36 kronor/liter. Starköl, tull 3 kronor/liter, skatt 20 kronor/liter. Källa: tullverket.se

Är Gran Canaria med i EU?

Euron utanför Europa 24 januari 2017 (uppdaterat den: 1 februari 2020) Runt 346 miljoner människor i euroområdet använder eurosedlar och euromynt i sina dagliga liv. Men visste du att euron också används utanför Europeiska unionen och till och med utanför vår världsdel? Ta reda på var! Kanarieöarna är en ögrupp i Atlanten och är en självständig spansk region.

  • De är en utomeuropeisk del av EU och är en del av euroområdet även om de inte geografiskt sett tillhör Europa.
  • Ceuta och Melilla är två självständiga spanska städer som ligger på Afrikas norra kust.
  • Medelhavet skiljer dem från spanska fastlandet.
  • Eftersom de är en del av Spanien tillhör de EU.
  • Därför betalar invånarna i städerna med euro.

Azorerna och Madeira är två ögrupper i Atlanten och är självständiga portugisiska regioner. Precis som Kanarieöarna är de utomeuropeiska delar av EU och är därför med i euroområdet. Mayotte och Réunion är två öar som ligger i Indiska oceanen, väster respektive öster om Madagaskar.

  1. Båda två är franska utomeuropeiska departement och därför även utomeuropeiska delar av EU.
  2. De som bor där betalar således med euro.
  3. Saint Pierre och Miquelon är en ögrupp utanför Kanadas östkust och är ett franskt utomeuropeiskt förvaltningsområde.
  4. Det betyder att de är en del av Frankrike, men inte en del av EU.
You might be interested:  Ps5 Gran Turismo 7 Release Date?

Öarna har ett avtal med EU om att få använda euron. Franska Guyana är ett franskt utomeuropeiskt departement som ligger på Sydamerikas norra atlantkust. Då det är en del av Frankrike räknas det som en utomeuropeisk del av EU och tillhör därför euroområdet.

Öarna Guadeloupe och Martinique är franska utomeuropeiska departement i Västindien och därmed med i EU. Saint Martin är sedan 2007 ett utomeuropeiskt förvaltningsområde, men är fortfarande med i EU. Det utomeuropeiska förvaltningsområdet Saint-Barthélemy, som inte är del av EU, har ett monetärt avtal med EU om att få använda euron.

De europeiska mikrostaterna Andorra, Monaco, San Marino och Vatikanstaten är inte med i EU, men de har monetära avtal med EU. Det betyder att befolkningen som bor här använder euron som officiell valuta. De fyra staterna får dessutom ge ut en begränsad, egenutformad upplaga av mynt.

Får man dricka alkohol på stranden Spanien?

Varning för att köpa drycker på stranden Hälsovårdsmyndigheterna i Benidorm har utfärdat en varning mot att köpa cocktails och andra drycker på stränderna i sommar. De drycker som säljs, oavsett om det är mojitos eller andra varianter har inte gått igenom någon form av kontroll.

Stadens hälsovårdsmyndigheter säger att “de utgör en allvarlig hälsorisk” Säljarna, de så kallade “mojiteros” erbjuder ett brett utbud av färdigblandade drycker som ropas ut och säljs på stränderna i Benidorm. Detta är helt olagligt enligt den lokala dagstidningen Informacion. Drycker, med eller utan alkohol definieras i Spanien som mat och skall behandlas i enlighet med det.

Hälsovårdsmyndigheterna säger bland annat att ingen vet var isbitar, sprit eller blanddryckerna kommer ifrån. Det kan mycket väl vara ohygieniska och falska varor. Ingen av säljarna har egna lokaler för lagring och blandning av drycker och det är därför inte möjligt att kontrollera verksamheten.

Vad är billigt på Gran Canaria?

alkohol – Eftersom Gran Canaria är ett frihandelsområde är det betydligt billigare att köpa alkohol här. Det kan därför vara värt att köpa en flaska att ta med hem till barskåpet. Har du förälskat dig i de kanariska vinerna finns det verkligen pengar att spara här.

Får man köpa sprit i Spanien?

Bodegashop.com är ett spanskt bolag med säte i Barcelona. Ditt köp av varor görs här hos oss i Spanien vilket medför att alkoholskatt och moms är betalat i Spanien. Vilka är införselrekommendationerna inom EU? Följande rekommendationer gäller per person: 10 liter starksprit 20 liter starkvin 90 liter vin (120 flaskor) 110 liter öl (333 burkar=14 flak (24×0,33 liter) Vid samköp, då kvoten för införsel överstigs, rekommenderar vi att ni meddelar oss namnen på samtliga beställare.

Skicka ett e-post till med beställningens ordernummer samt namnen på beställarna. OBS tänkt på att alkohol kan skada din hälsa Får vem som helst handla hos er? Du måste vara 20 år för att få handla hos oss. Ditt inköp ska endast vara för enskilt bruk och får inte säljas vidare. Det är endast den person som står uppgiven som mottagare av varorna som kan lösa ut dem, detta gäller oavsett vilken transportör man anlitar för sin leverans.

Mottagaren måste vara minst 20 år och legitimera sig vid leveranstillfället. Är det lagligt att handla alkohol på Internet? Ja, det är lagligt för privatpersoner att köpa alkohol i andra EU-medlemsländer och ta hjälp av ett oberoende fraktföretag för att transportera hem varorna.

Tidigare var det förbjudet för privatpersoner att köpa alkohol från andra EU-länder. Rosengrensdomen gjorde det möjligt att privatimportera vin Ett beslut i EG-domstolen 2007 har gjort det möjligt för konsumenter att privatimportera vin och sprit från andra EU-länder trots det alkoholmonopol som finns i Sverige.

Beslutet gjorde det även möjligt för utlandsbaserade företag att hjälpa svenskar att importera vin utan inblandning från Systembolaget. Detta under förutsättning att man följer de försäljningsregler som gäller med ålderskontroll vid köp- och leveranstillfälle.

  • På Bodegashop.com kontrollerar vi samtliga kunders ålder vid köptillfället.
  • Domstolen ansåg att det svenska importförbudet av alkohol inte var förenligt med EU:s regler om fri rörlighet för varor.
  • Den har kommit att kallas Rosengrensdomen, efter privatpersonen Klas Rosengren, som drev ärendet till EG-domstolen.

Alkoholskatt i samband med vinimport Alkohol är en punktskattepliktig vara enligt det så kallade punktskattedirektivet. Huvudprincipen är enligt direktivet att punktskatt ska beskattas i konsumtionslandet. Detta betyder att även om vi på Bodegashop.com betalar spansk alkoholskatt och moms, så måste du betala punktskatt och mervärdeskatt på alkoholen i det land du valt att importera till.

Vi rekommenderar därför att du tar kontakt med ditt lands tull och skattemyndighet för att ta reda på vad som gäller i det specifika landet samt hur man i de fall man betalar alkoholskatten i konsumtionslandet, återfår den spanska alkoholskatten. Hur betalar jag alkoholskatten i Sverige? För närmare information, kontakta gärna Skatteupplysningen på telefon 0771-567 567 eller via e-post på sfsk.

Bodegashop.com säljer endast “Fritt vårt lager”. Det innebär att kunden själv måste anordna med transport för varorna via Nordic Carry, DHL, UPS, eller något annat alternativ. Adressen för upphämtning är: Bodegashop.com c/o VinislicoursGrau Carrer Torroella 163 17200 Palafrugell SPANIEN ES Nyhetsbrev Håll dig uppdaterad med de senaste nyheterna direkt till din e-post! Följ oss

Får man handla taxfree till Spanien?

Förbeställning av Taxfree varor Om du till exempel reser till Bulgarien, Italien, Kroatien eller Spanien (gäller ej Kanarieöarna) finns ingen möjlighet att beställa taxfree-produkter.

Vad är promille gränsen i Spanien?

Andra brott mot de regler som kan ge höga böter – – Användning av radarhämmare eller radardetektorer och annan utrustning som är utformade för att störa funktionen av system för trafikövervakning: 6.000 euro och sex poängs avdrag från körkortet Verkstäder som installerar sådan utrustning kan dömas till böter från 3000 till 20.000 € – Fyllekörning: 500 euro och sex poäng.

– Om föraren är tidigare straffad för rattfylleri under det senaste året, eller kör med en hastighet som överstiger två gånger den tillåtna hastighet: 1000 euro och sex poäng. – Körning under påverkan av droger: 1000 euro och sex poäng. – Om du nekar att blåsa för alkohol eller ta narkotikakontroll, förlorar du sex poäng. – Om brottet är allvarligt, kan straffet fördubblas, och om det är mycket allvarligt, kan det tredubblats.

: Nu kan du få 4000 euro i böter om du röker bakom ratten i Spanien

Får man ta in 80% sprit i Sverige?

Ämne: Ta in +95% sprit ?

    2005-10-24, 14:26 Finns det någon gräns för hur stark sprit man får ta in till Sverige från annat EU-land ? Mitt hexakopterbygge Och mitt F450 bygge Bilbroschyrer 2005-10-24, 14:32 Vet att 96% fick man inte ta in förr i alla fall. Har dock för mig att jag hört att det numera är lagligt, rätt mig om jag har fel. En bra fråga är ju dock vad du ska ha så stark sprit till? 2005-10-24, 14:32 Ursprungligen postat av Impexus En bra fråga är ju dock vad du ska ha så stark sprit till? matlagning bl a. Mitt hexakopterbygge Och mitt F450 bygge Bilbroschyrer 2005-10-24, 14:32 2005-10-24, 14:34 Ursprungligen postat av Impexus Vet att 96% fick man inte ta in förr i alla fall. Har dock för mig att jag hört att det numera är lagligt, rätt mig om jag har fel. En bra fråga är ju dock vad du ska ha så stark sprit till? supa tills man stupar =) 2005-10-24, 14:37 är inte allt över 75% narkotikaklassat i sverige? Alla intäkter av försäljningen går oavkortat till fördelningen av vinsten 2005-10-24, 14:37 Finns ingen gräns längre.

    • POLO R WRC 2014 – 2005-10-24, 14:38 Saxat från tullverket: Det finns ingen övre procentgräns för den alkohol som du får ta med till Sverige med undantag för teknisk sprit.
    • Teknisk sprit, dvs.96 procent odenaturerad sprit och alkoholhaltiga preparat får föras in till landet endast av den som har tillstånd från Läkemedelsverket.

    2005-10-24, 14:43 Ursprungligen postat av ZipZip Saxat från tullverket: Det finns ingen övre procentgräns för den alkohol som du får ta med till Sverige med undantag för teknisk sprit. Teknisk sprit, dvs.96 procent odenaturerad sprit och alkoholhaltiga preparat får föras in till landet endast av den som har tillstånd från Läkemedelsverket. Ursprungligen postat av r_o_n Från tullverkets hemsida om införsel av alkohol: Vad är alkoholdryck? Med alkoholdryck avses en dryck som är avsedd att förtäras och som innehåller mer än 2,8 volymprocent etylalkohol. Ett alkoholhaltigt odenaturerat ämne som innehåller mer än 80 volymprocent alkohol anses däremot inte vara alkoholdryck oberoende av hur ämnet är förpackat, vilka märkningar förpackningen har eller hur ämnet används. Ursprungligen postat av ZipZip Hmmm vilket ska man lita på? har du lust och posta din länk? Jag kommer hänvisa till den ifall jag skulle bli stoppad. Mitt hexakopterbygge Och mitt F450 bygge Bilbroschyrer 2005-10-24, 16:05 Ursprungligen postat av Maciej EVO VI har du lust och posta din länk? Jag kommer hänvisa till den ifall jag skulle bli stoppad. Jag tvekar på att du klarar dig pga. det. Det du snackar om är ju till att förtäras har du sagt, då gäller ju det r_o_n postat, så tolkar jag det iaf. Mvh, Mario 2005-10-24, 16:09 Ursprungligen postat av fj0 Jag tvekar på att du klarar dig pga. det. Det du snackar om är ju till att förtäras har du sagt, då gäller ju det r_o_n postat, så tolkar jag det iaf. I ZipZips länk står det att det inte finns någon övre gräns och det gäller också sprit som skall förtäras, enl den finns det bestämmelser för teknisk sprit och det är inte vad jag ska ha med mig. Ursprungligen postat av ZipZip Saxat från tullverket: Det finns ingen övre procentgräns för den alkohol som du får ta med till Sverige med undantag för teknisk sprit. Teknisk sprit, dvs.96 procent odenaturerad sprit och alkoholhaltiga preparat får föras in till landet endast av den som har tillstånd från Läkemedelsverket.

    All 96% sprit är icke teknisksprit. Tex vanlig 96% är gjord på socker,jäst o vatten. Teknisksprit är ofta “Träsprit” och då framställd via tex trämassa osv o då får den som nämt inte införas utan tillstånd. Men så länge det är framställt på ett narturligt sätt och inte tekniskt så får du föra in det fritt.

    Dock tror jag det faktiskt finns vissa begränsningar på det då det är så pass starkt. Men en liter räcker länge om du bara ska ha det till matlagning. Det räcker länge om du lägger i en andel vatten med. 2005-10-24, 19:32 Ursprungligen postat av Maciej EVO VI har du lust och posta din länk? Jag kommer hänvisa till den ifall jag skulle bli stoppad. Högst upp till höger på sitter Sandra och svarar på frågor. Om man ställer frågan: Hur stark sprit får man ta in i sverige? Då får man följande svar: Det finns ingen övre procentgräns för den alkohol som du får ta med till Sverige med undantag för teknisk sprit. Teknisk sprit, dvs.96 procent odenaturerad sprit och alkoholhaltiga preparat får föras in till landet endast av den som har tillstånd från Läkemedelsverket. Direktlänk till Sandra

: Ämne: Ta in +95% sprit ?

Vad får man inte ta med sig in i Sverige?

Det är förbjudet att ta in vissa livsmedel – En del livsmedel från länder utanför EU är helt förbjudna att ta in, både till Sverige och till EU i stort. Det gäller mat och drycker av både animaliskt och vegetabiliskt ursprung. Livsmedel av animaliskt ursprung kan sprida smittor som till exempel mul- och klövsjuka och svinpest.

  • Det är därför förbjudet att ta in många livsmedel av animaliskt ursprung från länder utanför EU.
  • Det finns dock undantag – dem kan du läsa mer om under rubriken Livsmedel av animaliskt ursprung som du får ta in i Sverige.
  • Det är även förbjudet att ta in en del färska frukter, grönsaker och färska växtdelar, om de kommer från länder utanför EU eller från Kanarieöarna.

Det gäller till exempel potatis och vinblad. Anledningen är att det finns en alltför stor risk att det följer med växt­skadegörare som inte är spridda inom EU, så kallade karantän­skadegörare.

Lista över växter och växtprodukter med importförbud

Måste man ha munskydd på Kanarieöarna?

Det är t ex inte längre är nödvändigt att bära munskydd i affärer eller på restauranger. Munskydd rekommenderas i de fall det är svårt att hålla ett säkerhetsavstånd på minst 1,5 meter eller i dåligt ventilerade lokaler.

Vad ska man köpa på Kanarieöarna?

Shopping på Gran Canaria – Allt du behöver veta för att fynda På Gran Canaria finns det gott om shopping. I turistorterna finner man i varje ort de basarliknande köpcentrum Centro comercial, framförallt i Playa del Inglés finner man flera av dessa. I köpcentren finner man många souvenir- och turistaffärer.

  • Parfym, elektronik, alkohol och tobak är något man finner här till bra priser.
  • Anledningen till de låga priserna beror på att Kanarieöarna har sedan länge varit ett frihandelsområde och det för med sig låga skatter och avgifter på dessa produkter.
  • Piratkopiering kan förekomma och när man köper elektronik är det lätt att bli lurad på pris och kvalitét.

Butikskedjan vid namnet “Visanta” garanterar bland annat att deras varor är original samt äkta. Visanta finns i Playa del Inglés i shoppingcentret Jumbo och även i Las Palmas. Vill man handla kläder och är ute efter mer än turistaffärer, så är Las Palmas eller stora shoppingcentret Atlantico som ligger i orten Vecindario att rekommendera.

Kan man dricka kranvattnet på Gran Canaria?

Du kan dricka kranvattnet på Gran Canaria men du ska räkna med att det smakar klor eller salt. De flesta väljer därför att köpa vatten på flaska, vilket finns i alla affärer som säljer matvaror. Vattenflaskorna på Gran Canaria är endera ‘sin gas’ (utan kolsyra) eller ‘con gas’ (med kolsyra).

Får tullen stoppa vem som helst?

Tullverket ska få stoppa utgående stöldgods enligt ett nytt förslag. När börjar det gälla? Vilka befogenheter får Tullverket? Hur mycket av värde smugglas ut från Sverige per år? Vilken effekt får det nya förslaget på den organiserade brottsligheten? Detta är transkribering av poddavsnittet Tullverket får befogenheter att stoppa stöldgods, en intervju med Mats Galvenius, vd på Larmtjänst. Det verkar hända spännande och bra saker just nu gällande Tullverket och gränskontroller. Kan du Mats Galvenius, vd på Larmtjänst, berätta vad som händer? Ja, vi fick reda på i går kväll (torsdag den15/10) att regeringen eller egentligen finansdepartementet nu skickar ut ett förslag på remiss om att Tullverket ska få befogenhet att stoppa utförseln av stöldgods och det är väldigt positivt tycker vi.

Vad är bakgrunden till det här? Har tullen inte fått stoppa stöldgods förut? Nej, det är något som Tullverket inte har fått göra tidigare. Smugglingslagen reglerar vad tullen får göra. När det gäller införsel av gods har tullen väldigt långtgående befogenheter men när det gäller utförs av gods är det bara ett litet antal produkter som man har möjlighet att stoppa.

Det gäller bland annat utförsel av konstskatter, vissa vapen, barnpornografi. Det gör att tullen inte lägger några resurser allas på utförselkontroller. Det gör man bara om man har ett tydligt tips på någon av dessa kategorier. Man gör inga regelmässiga utförselkontroller av något slag.

  1. Hittar man stöldgods på väg ut ur landet, och det händer då och då.
  2. Till exempel att man ser att det kommer en bil med väldigt många båtmotorer som verkar misstänkt.
  3. Då har tullen varit tvungen att ringa till polisen och polisen hinner sällan till platsen innan exempelvis färjan har gått.
  4. Då kan tullen inte göra någonting.

De kan bara vinka och säga hejdå åt motorerna. Vad innebär det här nya uppdraget? Förslaget är att man ska ändra i smugglingslagen så att utförsel av stöldgods betraktas som smuggling. Då får tullen de befogenheter att stoppa fordon, att kvarhålla fordon och beslagta gods.

  • Nu har jag inte studerat hela förslaget i detalj, men det ger förhoppningsvis tullen möjlighet att kvarhålla personer och se till att godset inte kommer ut i landet.
  • Hur länge har försäkringsbranschen försökt att få till den här förändringen? Jag har jobbat 11 år i branschen och jag har pratat om det här sedan jag började.

Rävar i branschen säger att vi har pratat om det här i minst 20 år. Alltså – så länge som de internationella stöldligorna har varit ett stort problem i Sverige har vi pratat om detta. De internationella stöldligorna kommer österifrån och i samband med att muren revs började de så smått komma hit och stjäla bilar, göra bostadsinbrott och annat och sedan har det bara eskalerat.

  1. Det har blivit mer och mer organiserat och nu är de extremt väloljade maffiaorganisationer långt österut som ägnar sig åt den här typen av brottslighet.
  2. Vad är det de stjäl och vad är det de gör? Stöldligornas intresseområden varierar med vilken efterfrågan och vilken avsättningmarknad som finns så det har varierat över tid.

Man har alltid ägnat sig mycket åt fordonsbrottslighet. Exklusiva bilar har alltid varit intressant. Sen är det en ständig kapplöpning om tekniken man använder för att stjäla och hur man kan få ut godset. Men över tid har det här intresset ökat till andra produktområden.

  1. Båtmotorer är ett typexempel.
  2. På senare år har vi haft jätteproblem med bildelsstölder: Bilar slaktas i stället för att föra ut hela bilar tar man vissa delar.
  3. Det kan vara airbags, strålkastare, navigationsutrustning och på senare tid katalysatorer.
  4. Atalysatorer stjäl man för att få med sig metallvärdet, de är gjorda av dyra metaller.

Men det är också gods från bostadsinbrott; hemelektronik, robbotgräsklippare etc. Det kan vara vattenskotrar, handverktyg från hantverkarbilar och från byggarbetsplatser. Det gäller även butiksstölder. Man tar märkesjackor eller annat exklusivt gods allt som sedan kan föras över gränsen.

  • Hur mycket pengar pratar vi om här.
  • Har du någon uppskattning? Ja, det har vi.
  • Totalt så stjäls det för ungefär tre miljarder kronor om året i Sverige.
  • Ungefär hälften av det som stjäls i Sverige beräknas hamna utomlands.
  • Ungefär 1,5 miljarder i försäkrat gods, sen är det mycket gods som är oförsäkrat inte minst till exempel från byggarbetsplatser eller från butiker.

När jag säger en och en halv miljard som förs över gränserna varje år, så är det antagligen en underskattning. Andelen som förs utomlands varierar mellan olika kategorier av gods. När det gäller bostadsinbrott säger man att det är ungefär hälften som förs utomlands.

När det gäller båtmotorer då är det mer än 90 procent. I stort sett alla stulna båtmotorer som hittas, de hittas österut; Polen, Litauen, Ryssland, Rumänien och Ukraina och så vidare. Senast hittades ett jättebeslag i Rumänien med 51 stulna båtmotorer. Och vad var det som gjorde att det nu helt plötsligt går åt rätt håll med lagstiftningen? Ja, det kan man ju bara spekulera i.

Vi har ju tjatat om det här i 20 års tid. Jag har varit i riksdagen själv två gånger och pratat om det här och det har varit helt fascinerande. Vi har träffat folk från samtliga riksdagspartier och alla riksdagsledamöter jag pratat med har varit helt förvånade över att tullen inte har haft det här mandatet.

De har ju tyckt att det varit en självklarhet och “det ska vi ordna med en gång”. ändå har det tagit så lång tid att få igenom en förändring. Det tycker jag är anmärkningsvärd. Jag tror att problemet med de internationella stöldligorna nu har blivit så stort och uppenbart och det får så stor påverkan på tryggheten att regeringen inser att någonting måste göras.

Det har även funnits visst motstånd inifrån Tullverket, som jag förstått, man har känt att man inte vill ta på sig mer uppdrag om man inte får mer resurser. Det är klart ska man börja med utförselkontroller i större skala måste man ha mer personal på plats och det tycker jag vore en väldigt god investering för att höja tröskelvärdet för internationella stöldligorna, att ge tullen befogenheter men också mer resurser.

Ett förslag från våra följare är att gränspolisen egentligen skulle få mer resurser för det här? Vad tänker du om det? Ja, frånsett från försäkringsbranschen sida så spelar det egentligen inte så stor roll om det är tullen som har befogenheter eller om det är gränspolisen som har befogenheterna. Det viktiga är att det sker någon form av utförselkontroll eller att man höjer tröskelvärdet vid gränserna.

Det är väldigt svårt att komma åt de internationella stöldligorna. De rör sig över hela landet. De är flexibla. De är väldigt välorganiserade men den svaga punkten för dem är att de måste föra ut godset. Det är ungefär ett tiotal platser i landet som de måste passera, det är Öresundsbron och ett tiotal hamnar och kanske Haparanda.

  1. Det är där allt gods passerar och då är det där man måste sätta in resurserna för att få stopp på dem.
  2. Man göra det med antingen med tullen som redan är på plats, det är det vi säger.
  3. Det vore det effektivaste.
  4. Men självklart kan man tänka sig att man sätter poliser på plats där också, men då får man dubbel bemanning.

På vissa av de större gränspassagerna kanske det är värt att ha både polis och tull på plats men i mindre hamnar och liknande så är det ganska ineffektivt att ha två myndigheter som står bredvid varandra och tittar på samma bilar. Det är enklare att en tulltjänsteman som tittar på ingående gods också kunde vända sig om och titta på utgående gods.

När kommer det här att börja gälla om det går som det ska? Hur ser processen framåt ut? Regeringens förslag är att det ska kunna träda i kraft den 1 juli 2021, det är lite drygt ett halvår eller nio månader innan det går igång. Det är antagligen så att det är svårt att genomföra fortare även om jag tror att det finns en väldigt stor politisk enighet och jag har svårt att se att särskilt många remissinstanser skulle vara emot det här förslaget.

Men det är väl antagligen svårt att genomföra tidigare än så. Vi fick många kommentarer om just det på Stöldtipset – varför tar det så lång tid – vi vill att det ska börja gälla på en gång! Man måste remissa, man måste sammanställa och se om det finns några svagheter eller om man måste fila på i förslaget.

All lagstiftning måste genomföras under ordnade former och Tullen måste väl ha lite tid på sig att förbereda för möjligheten till kontroller. Jag har inga problem med att den är den 1 juli 2021, huvudsaken är att det genomförs. Vi ska också komma ihåg att det här är har ett väldigt starkt signalvärde mot de internationella stöldligorna.

För vi ser att de internationella stöldligorna är väldigt lättrörliga när det blir lite svårare i ett land då går de vidare till ett annat land. Jag tror att bara upptäcktsrisken ökar i Sverige så kommer det att få dem att börja fundera på om de ska gå någon annanstans.

  1. Jag har ett exempel, ett alldeles färskt exempel, jag såg statistik från Finland, där har nämligen bostadsinbrott ökat med 11 procent under årets första nio månader.
  2. I Sverige har det minskat kraftigt.
  3. I Sverige har det minskat, tror vi, beroende på att folk har varit hemma.
  4. Det har varit hemarbete, och det har varit stängda gränser som har varit svårt för de internationella stöldligorna att komma in i landet och föra ut gods ur landet.

Det tror vi har haft väldigt positiv påverkan på bostadsinbrotten. Men då kan man ju fråga sig varför har det då ökat i Finland? De har också haft hemarbete. En hypotes är att Finland haft relativt öppna gränser mellan Finland och söderut mot Estland, Lettland och Litauen.

  1. De internationella stöldligorna har omorganiserat och i stället gått dit det har varit enklast att ta sig och det visar hur snabbfotade de är.
  2. De ändrar fokusområden snabbt.
  3. När ser vi effekten av det här lagförslaget? Det är svårt.
  4. Förhoppningsvis ser vi det omedelbart efter första juli men det beror också på hur det genomförs i praktiken.

Det måste faktiskt bli så att man inte bara har befogenheter utan att man också börjar titta efter stulet gods. Annars så får vi ju ingen effekt. I praktiken borde vi kunna få ganska god effekt redan från nästa sommar men det är inte den enda parametern för att lyckas mot de internationella stöldligorna.

Det är mycket som behöver fungera. En väldigt viktig sak är att tullen måste kunna bedöma vad som är stöldgods. Bara för att någon kommer med åtta båtmotorer så kan man ju inte med säkerhet säga att det är stöldgods. Jag kan ha köpt dessa åtta båtmotorer. Ofta har man kanske fejkade kvitton eller annan dokumentation som ska visa att man är den rättmätiga ägaren.

Här måste ju tullen upparbeta, precis som polisen har behövt göra, kanaler för att snabbt få information om hur man identifierar stöldgods och kopplar det till ett brott och det där är ganska svårt. Här har bland annat kontakter med oss på Larmtjänst en stor betydelse.

  1. Tullen måste veta vem de ska ringa för att snabbt kunna koppla godset till ett brott och vilken information man behöver för detta.
  2. Men vi står redo att ta hand om Tullens förfrågningar? Ja, det är ju en av våra viktigaste uppgifter på Larmtjänst att kunna tillhandahålla den informationen till myndigheterna.

Men, självklart när tullen har möjlighet att stoppa bilen innan den åker på färjan kvarhålla den. Då får man tid att göra den här utredningen så det är ju jättepositivt. Vad händer när tullen gör ett beslag, när den nya lagen är på plats? Jag måste grotta ner mig i vilka befogenheter tullen kommer att ha vad gäller utredning eller om man kommer att överföra utredningarna till polisen som sedan genomför förundersökning och ser till att personer blir lagförda.

Men en väldigt viktig faktor för att komma till rätta med de internationella stöldligorna i Sverige det är att hela rättsväsendet, åklagare och domstolar, värderar att det är organiserad brottslighet, att man inte bara tittar på varje enskilt gods. Utan att man försöker koppla individen till alla brott som denne har begått.

På så sätt kan man få upp straffvärdet så att det blir grov stöld eller grovt häleri. Där har vi varit väldigt dåliga i Sverige på det. Det gör att personer som har gripits med två båtmotorer anses vara en vanlig stöld och så får de gå i stort sett dagen efter, och sen försvinner de ut ur landet.

  1. Det är naturligtvis inte okej.
  2. Hade man vidtagit utredningsåtgärder kanske man hade kunnat koppla dem till 20 stölder i närområdet och det var glasklart grov stöld och en ganska kraftig fängelsedom och utvisning under ganska lång period.
  3. Det är dit vi måste komma så att de faktiskt inte kommer tillbaka till landet.

Sen en annan sak vi tycker är viktigt är att de här personerna de ska avtjäna sitt fängelsestraff i hemlandet; Rumänien eller Estland eller Ryssland eller vad det nu är. För det första är det inte bra att de skapar kontakter med svenska kriminella. Dessutom finns ingen anledning att vi ska ta ansvar för deras fängelsevistelse som dessutom antagligen blir mindre trevlig i hemlandet.

Det är en annan fråga. Regeringen arbetar på det men det är svårt att få till stånd den typen av överenskommelser med andra länder. Vad tror du händer fram till fram till 1 juli 2021? Kommer de och dammsuger Sverige, kommer Corona till vår hjälp, vad tror du händer? Det finns alltid en risk att de försöker förekomma den nya lagstiftningen och förekomma att tröskeln höjs.

Men precis som du säger just nu är effekterna av Corona gör att det är lite svårare än vanligt att föra ut gods över gränserna inte minst är transportkapaciteten kraftigt minskad. Det är inte så många färjor som går fram och tillbaka och man syns mer när det inte är så stort passagerarflöde.

  1. Det tror jag har en ganska stor effekt kortsiktigt på de internationella stöldligornas agerande.
  2. Jag spekulerar, vi har sett det här med bildelstölderna har gått upp lite under hösten men de har legat på hyggligt låg nivå vad gäller den traditionella bildelsstölderna.
  3. Medan katalysatorstölderna har stuckit iväg rejält och där tror jag att det kan hända att man har avsättning i Sverige.

Man kan helt enkelt smälta ner godset, det är bara metallen man är ute efter. Det är enklare att göra sig av med det lokalt. Ligorna är smarta, de anpassar sig hela tiden. Det är svårt att säga vilken effekten blir men på lång sikt är jag övertygad om att det här är väldigt positivt.

Hur vet man att man fastnat i tullen?

Vad händer om ett paket fastnar i tullen? –

Ett paket som fastnar i tullen kan antingen tas i beslag av Tullverket, eller släppas vidare för leverans till mottagaren om genomförd undersökning visar att innehållet är godkänt för import. Försändelser som tas om hand på grund av bristfällig dokumentation kan returneras till postoperatören i avsändarlandet med en uppmaning om att fullständig paketinformation måste bifogas. Väntar man en leverans som fastnar i tullen för analys, skickar Tullverket alltid ett meddelande om att försändelsen finns hos dem. Vid beslag av otillåtna varor – exempelvis narkotika eller narkotikaklassade läkemedel – upprättas även en anmälan om misstänkt brott.

Kan man beställa hem sprit från Calles?

Handla alkohol från ett EU-land Om du är 20 år får du beställa alkoholvaror för ditt eller din familjs privata bruk. Din familj är de närmast anhöriga som du delar hushåll med till exempel partner, make eller sambo.

Är Kanarieöarna ett EU land?

Kanarieöarna är en ögrupp i Atlanten och är en självständig spansk region. De är en utomeuropeisk del av EU och är en del av euroområdet även om de inte geografiskt sett tillhör Europa.

Vad får man inte ta med sig till Sverige?

Det är förbjudet att ta in vissa livsmedel – En del livsmedel från länder utanför EU är helt förbjudna att ta in, både till Sverige och till EU i stort. Det gäller mat och drycker av både animaliskt och vegetabiliskt ursprung. Livsmedel av animaliskt ursprung kan sprida smittor som till exempel mul- och klövsjuka och svinpest.

  1. Det är därför förbjudet att ta in många livsmedel av animaliskt ursprung från länder utanför EU.
  2. Det finns dock undantag – dem kan du läsa mer om under rubriken Livsmedel av animaliskt ursprung som du får ta in i Sverige.
  3. Det är även förbjudet att ta in en del färska frukter, grönsaker och färska växtdelar, om de kommer från länder utanför EU eller från Kanarieöarna.

Det gäller till exempel potatis och vinblad. Anledningen är att det finns en alltför stor risk att det följer med växt­skadegörare som inte är spridda inom EU, så kallade karantän­skadegörare.

Lista över växter och växtprodukter med importförbud

Får man handla taxfree till Spanien?

Förbeställning av Taxfree varor Om du till exempel reser till Bulgarien, Italien, Kroatien eller Spanien (gäller ej Kanarieöarna) finns ingen möjlighet att beställa taxfree-produkter.

Vad är billigt på Gran Canaria?

alkohol – Eftersom Gran Canaria är ett frihandelsområde är det betydligt billigare att köpa alkohol här. Det kan därför vara värt att köpa en flaska att ta med hem till barskåpet. Har du förälskat dig i de kanariska vinerna finns det verkligen pengar att spara här.