Hur Länge Klarar Sig Plockad Svamp?

15.03.2023 0 Comments

Hur Länge Klarar Sig Plockad Svamp
Hur länge håller kantareller? – Kantareller håller bättre än många andra svampar. Det lönar sig ändå att antingen laga eller frysa ner svamparna så snabbt som möjligt efter att de plockats. Efter att kantarellerna plockats ska de förvaras i kylskåpet eller på en annan kall plats, och gärna i en papperspåse.

Hur länge kan man spara Förvälld svamp?

Gör så här: –

 1. Rensa svampen. Borsta av jord och skräp och skär av fula kanter. Lägg kantarellerna i en kastrull. Sätt på plattan på svag värme. Efter en stund börjar det fräsa, det är vattnet i kantarellerna som börjar sippra ut.
  • 400 g färska kantareller
   • eller annan färsk svamp t.ex. champinjoner

  Rensade trattkantareller.

 2. Låt det fräsa vidare och rör om lite då och då, om det bränner fast på bottnen av kastrullen, sänk värmen och/eller tillsätt någon tesked matolja eller smör eller någon matsked vatten. När det fräst ett tag märker man att svamparnas volym blivit mycket mindre. Det beror på att vattnet sipprat ut. När du ser att det är en del vätska på bottnen av kastrullen så höj värmen till medelhög så kokar vätskan bort fortare.
  • ev.1 tsk matolja
   • eller smör
   • eller 1 msk vatten

  Förvällda kantareller.

 3. När vätskan är borta, låt kallna och förpacka i plastpåsar. Lägg in i kylen och när det är kylskåpskallt kan man frysa in dem.

GI Tips: Förvälld svamp har lågt GI. LCHF Tips: Svamp innehåller i princip inga kolhydrater så det är perfekt LCHF-mat. Hållbarhet och förvaring: Frysta förvällda kantareller håller sig ca 1 år i frysen. | Tillbehör | E-postadress: Det är frivilligt att ange sin epostadress. Din epostadress visas ej ! Du behöver inte oroa dig för SPAM! Din epostadress används till att:

 • skicka svar till dig
 • visa din avatar om du har en registrerad avatar på gravatar.com

Kontroll Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar. Vill du ha svar? Prenumerera på svar Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd. Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut. ✏️ Skrivet av 2010-10-18 21:03 När jag förväller svamp så brukar jag inte steka torr svampen utan spar vattnet som stekt ur svampen och använder det när man fryser in den, då riskerar svampen inte att bli torr och jag tycker det blir mer svampsmak kvar. När jag sen ska använda svampen steker jag naturligtvis torr den.

Hur länge håller sig svampar?

Hur länge är den nedfrysta svampen hållbar? Blancherad, infryst svamp är hållbar i cirka sex månader. Rent allmänt gäller att ju färskare svampen är när du fryser in den, desto längre håller den sig fräsch.

Kan svamp bli för gammal?

En förbryllande fluffig yta – Vissa svampar kan bli lite fluffiga efter en stund i kylen, det betyder dock inte att den blivit dålig! S vamp fortsätter att utvecklas efter skörd, och det kan man se genom att det bildas ett vitt lager på ytan (det liknar mögel, men det är faktiskt svampens egna sporer, mycelerna, som fortsätter att växa).

Hur länge kan man spara torkad svamp?

Torka svamp – De flesta svampar kan torkas. Förvara i glasburk med tättslutande lock i ett mörkt och torrt utrymme. Då är hållbarheten flera år. Du bör helst inte vistas i samma rum som du torkar svamp. Svamp avger sporer och de kan ge luftvägsbesvär och allergiska reaktioner. Svampen läggs på särskilda brickor i svamptorken. Foto: Dicte Helmersson För att svampen inte ska bli dålig under torktiden är det viktigt att det finns luftcirkulation runt svampen och att torkprocessen går relativt snabbt. Det bästa och enklaste är att använda en eldriven svamp- och bärtork.

 • Det går också bra att torka svamp på exempelvis ett myggfönster.
 • Använd gärna en fläkt eller kupévärmare för att snabba på torkprocessen.
 • Ett alternativ är att torka på väldigt låg värme i varmluftsugn med luckan på glänt.
 • Torktemperaturen ska aldrig överstiga 50 grader och helst vara lägre.
 • Svart trumpetsvamp, blodriskor och kantareller bör torkas i max 30 grader för att inte bli beska.

Några torkar svamp på tidningspapper, vilket vi inte rekommenderar, eftersom tidningspapper suger åt sig fukt. Svampen tenderar då att kladda fast i pappret och det blir ingen luftcirkulation runt svampen. Foto: Dicte Helmersson Soppar och andra mer kompakta svampar skärs i tunna skivor innan de torkas. Trattkantareller, trumpetsvamp och andra tunnare svampar delas. Tunna svampar kan torkas i rumstemperatur om det är bra luftcirkulation. När svampen är riktigt torr och smulbar är den klar.

Hur förvarar man plockad svamp?

FÖRVARING – Förvara svampen i bunke 2-4° C i kylskåp om du inte tillagar den direkt. Kantarell, karljohanssvamp och trattkantareller går att torka i ugn eller frysa in efter förvällning. Kantarell är kanske den mest älskade svenska matsvampen av alla och passar till många olika rätter.

Hur länge står sig förvälld svamp i kylen?

Skogens guld, kantareller, är en delikatess. Kantarellen är en omtyckt matsvamp som växer i barr- och lövskog över hela Sverige. Dock är den ovanlig i Norrlands inland. Kantarellsäsongen är mycket lång. De första kantarellerna dyker oftast upp redan i juni – juli, och man kan finna dem långt in på senhösten.

 1. Det beror mycket på försommarregnet.
 2. I Sverige finns sex arter av kantareller varav fyra är ätliga och goda: Blek kantarell, kantarell, rödgul trumpetsvamp och trattkantarell.
 3. Hela svampen är gul, guldgul.
 4. Öttet är vitt, men kan få en gul ton.
 5. Hattens översida är slät, men på undersidan är det grenade åsar som löper ner på foten.

Det finns inga giftiga svampar som liknar kantarellen. Kantarellen passar utmärkt att förvälla och frysa in. Den kan bli lite besk om man torkar den, vilket inte rekommenderas. När det gäller förvaring och hållbarhet av färsk svamp, så håller det sig i kylen minst en vecka, men är godare ju färskare den är.

I affärer kan man när det är säsong köpa färska kantareller. Dock är den ganska dyr då, men finns även i konserver året om. Det bästa är dock att plocka kantarellerna själv, då svampen är en av de enklaste att känna igen. Tips! Ett tips efter man har plockat kantarellerna är att förvälla dem. Då kan man lägga dem i frysen och ta fram efter behov, tex till en smörgås eller till sås.

Man rensar svampen först. Lägger kantarellerna i en kastrull och därefter sätter man på plattan på svag värme. Efter ett tag börjar det fräsa och då är det vattnet i svampen som börjar sippra. Rör om ofta så att det inte bränns fast i botten. När sedan allt vatten är borta är det färdigt. Hur Länge Klarar Sig Plockad Svamp Huvudbild: Public Domain / Maria. med-arbetare på Sommar Upp till toppen

Kan man rensa svampen dagen efter?

Soppar, kremlor och andra lite lösare svampar lämpar sig däremot mindre för att blaska vatten på. – Om man inte hinner rensa på en gång klarar sig kantareller flera dagar i kylen, kanske upp till en vecka. Sopparna ska man helst ta hand om på en gång, säger Pelle Holmberg.

Kan kantareller bli giftiga?

BAKGRUND – I Norden växer cirka 10 000 olika svampar ute i naturen, varav endast ett hundratal är ätliga. Svampar växer inte bara i jorden utan även på stubbar och träd, på växter och andra biologiska organismer och många andra ställen. Totala antalet arter på jorden uppskattas till över en miljon.

 1. Svampar består av rottrådar, ett mycel och en fruktkropp.
 2. Det är vanligen fruktkroppen som vi benämner för svamp och är den del som äts.
 3. Svampförgiftning inträffar vanligen efter förtäring av giftig svamp som förväxlats med ätlig svamp.
 4. I sällsynta fall förekommer förgiftning på annat sätt, t ex genom rökning eller konsumtion av hallucinogena svampar eller efter inandning av ångor vid förvällning av murklor.

Några vanliga goda och ätliga svampar är:

Kantarell Trattkantarell Tryffelsvamp Rödgul och svart trumpetsvamp Stensopp (Karl-Johansvamp) Champinjon Skiitake (ekmussling) Blek taggsvamp Stolt fjällskivling Ostronmussling Fjällig bläcksvamp Citrongul slemskivling Vinternagelskivling Blodriska Brunsopp

Uppskattningsvis uppsöker 50-200 personer sjukvården i Sverige för misstänkt svampförgiftning varje år. Vanligast är lätt till måttlig förgiftning med magtarmirriterande toxiner. Symptomen utgörs fr a av:

Illamående Buksmärtor Magkramper Kräkningar Diarré

Allvarliga förgiftningar är ovanliga, men enstaka allvarliga fall förekommer årligen. Dödsfall är mycket sällsynt och inträffar sporadiskt. Svampförgiftning är vanligast under svampsäsongen, d v s under hösten. Förgiftningar kan dock dyka upp året runt, exempelvis är stenmurklan en vårsvamp.

Trattkantareller som ibland förväxlas med toppig giftspindling (giftspindelskivling) växer i huvudsak sent om hösten. Vid förgiftningstillbud kontakta gärna Giftinformationscentralen i Stockholm för rådgivning. Vid misstänkt förgiftningstillbud spara om möjligt aktuell svamp för identifiering av svampexpert.

Tag gärna bild av samma slags svamp om möjligt på platsen där svampen plockats. Oftast är intagen svamp okänd (75 % av fallen) men om man kan identifiera svampen är mycket vunnet. På senare år har ett antal fall av allvarlig svampförgiftning inträffat bland nyanlända invandrare, både i Sverige och andra länder som Tyskland och USA.

Hur vet man om kantareller är dåliga?

Så länge får svampen ligga FRÅGA: Jag har hört att man ska behandla kantareller som köttfärs, alltså inte äta dem om de legat några dagar i kylen. Men jag tycker att “bortglömda” kantareller har smakat bra i alla fall. Hur länge kan de ligga, om de är fint rensade?

/Jenny SVAR: Hej Jenny!

Svamp är färskvara och ska behandlas därefter. Att lägga en plastpåse med svamp på balkongen, för att rensa den någon dag senare, är ingen bra idé. Men alla svampar är inte lika känsliga. Kantareller är nästan aldrig angripna av några insekter och håller längre än de flesta andra svamparter.

Några dagar i kylskåpet är knappast något problem för kantareller. Jag har sett uppgifter på nätet () om att de håller sig drygt en vecka i ett riktigt kallt kylskåp, men det är inget jag själv praktiserat. Frågan är kanske varför man skulle låta svamparna ligga i kylskåpet så länge som en vecka. Om det är för att kunna bjuda sina vänner på middag med färska kantareller en vecka senare så känner jag mig själv tveksam.

Jag skulle istället rensa svamparna, skära ner dem och sedan koka in dem, som jag nyligen beskrivit i ett svar här på Corren Mera. Och sedan skulle jag lägga dem i frysen tills det är dags att laga till. Det är alltid klokt att lukta och känna på svampen för att upptäcka om den inte är riktigt fräsch längre.

Hur gammal svamp kan man äta?

Vi har i år ätit av olika sorters svamp ur frysen, daterad juli – okt 2004. Absolut inga problem!

Vad händer om man äter gamla kantareller?

Jag blev i förra veckan bjuden på svampomelett av en bekant. Den var gjord på blandsvamp som han själv hade plockat. Dagen efter kände jag mig illamående och lite yr. Om jag har blivit svampförgiftad, finns det i så fall någon risk så här i efterhand att skador kan uppstå? Finns det några symtom jag ska vara uppmärksam på? Är det något jag kan göra? Det går inte att ge dig ett allmängiltigt svar på om du har blivit svampförgiftad, om det kan ge skador i efterhand eller vad du kan göra.

 • Svaret är helt beroende på vilken svamp du har ätit.
 • Du ska ringa till Giftinformationscentralen om du misstänker att du har ätit någon svamp som kan ha varit giftig.
 • De kan berätta mer om vilka symtom du ska vara uppmärksam på eller om du behöver någon form av vård.
 • Illamående och magsymtom som beror på att du har ätit svamp behöver inte vara tecken på svampförgiftning.

Precis som andra livsmedel kan svamp orsaka magsjuka på grund av att de lätt angrips av bakterier. Det absolut viktigaste om du misstänker att du har ätit en giftig svamp är att kunna beskriva svampen. Om du har fått stuvning med blandsvamp så är det den som har plockat svampen som kan ge dig dessa uppgifter.

Är det farligt att ha svamp länge?

Svampinfektion i sig är inte farligt, och svamp kan gå över av sig själv. Det som kan hända om du inte behandlar svamp i underlivet är att symtomen förvärras, och obehaget ökar. Däremot kan det vara bra att vänta några dagar och se om symtomen går över av sig själv.

Hur många är kan man spara torkade trattkantareller?

Torka svampen på 40°C tills svampen är knastertorr. Du kan använda blötläggningsvattnet som buljong i t ex en soppa eller risotto. Om svampen förvaras torrt i lufttäta burkar så håller de minst ett år.

Kan torkad svamp mögla?

3. Rör om – Under tiden som svampen knastrar till sig i ugnen ska du med jämna mellanrum röra runt den. Svampar vill inte ligga för tätt under torkningsprocessen, då finns det risk att den möglar.

 • Kan svamp bli dålig i frysen?

  Ja, i frysen kan dom ligga hur länge som hälst. Du kanske ville veta, hur lång tid kan jag ha dom i frysen före förtering. Kantarellerna blir bittra om de står frysta länge, jag fryser inte dom, men de som gör det säger max 3 månader, sen försämras dom ganska snabbt.

  Hur länge kan plockad svamp ligga i kylen?

  Hur länge håller kantareller? – Kantareller håller bättre än många andra svampar. Det lönar sig ändå att antingen laga eller frysa ner svamparna så snabbt som möjligt efter att de plockats. Efter att kantarellerna plockats ska de förvaras i kylskåpet eller på en annan kall plats, och gärna i en papperspåse.

  Hur länge håller sig svamp i rumstemperatur?

  Förvara svamp Nyplockad svamp är en färskvara som helst bör tillredas samma dag den plockats, eller tas hand om och förvaras på rätt sätt. Förvaring av svamp under längre tid kan ske genom torkning, konservering, djupfrysning, saltning eller mjölksurning. Varning! Murklor och en del andra svampar är giftiga och måste avkokas eller torkas. Även när detta gjorts kan gifter finnas kvar. Läs mer > Så tillagas svamp; > Giftiga svampar. FÖRVARA FÄRSK SVAMP Färsk svamp förvaras bäst riktigt kallt, från +2ºC till +4ºC i luftig papperspåse. Förvarad i plastpåse blir de lätt slemmiga och förstörs fortare. Lägg in hushållspapper för att suga upp fukt om plastpåse används. Det går bra att sköja av svampen innan förvaringen, förutsatt att de får rinna av väl. Svamp har en vattenavstötande hinna som skyddar mot fukt. Generellt kort hållbarhet, några dagar. Svamp som blivit soggiga och illaluktande kastas. TORKNING SVAMP Torkning av svamp är en gammal och enkel metod som i många fall till och med förhöjer svampens matvärde till exempel för karljohansvamp, murklor, fårticka och stolt fjällskivling. Kantareller blir sega om de torkas och bör ätas färsk. När svamp torkar bryts en del proteiner ner och de aromförstärkande egenskaperna förstärks. Den specifika svampsmaken orsakas främst av ämnet oktenol. Kantareller är ett undantag, de blir sega och tråkiga av torkning. Bäst är att konservera kantareller.

  • Rensa svampen och ta bort larvangripna.
  • Kraftig svamp skärs i tunna skivor, medan tunnköttiga kan torkas hela.
  • Lägg svampen utspritt på tidningspapper, eller på luftigt galler, eller trä upp svampen på snöre. Placera den nära en varm plats t.ex. intill ett element eller ovanpå kylskåpet. Värmen får dock inte vara för hög, vilket kan göra dem smaklösa. Ibland utvecklar svampar vissa bittra ämnen. De flesta svampar torkar på några dagar. Rör om någon gång. Kontrollera att alla svampar torkat.
  • Torkad svamp kan stötas/malas till pulver, som sedan användas som krydda.
  • Förvara torkad svamp i en rengjord burk med lock som ställs mörkt och svalt.
  • Återupplivning av svamp sker bäst varsamt i ljummet vatten. Varmare vatten ger snabbare ätfärdig svamp, men då förvinner en del aromämnena.
  • Hållbarhet torkad svamp : Cirka ett år.
  • Användning torkad svamp: När svampen skall användas läggs den antingen i vatten några timmar, eller så används den direkt i soppor, stuvningar eller såser.
  • Viktökning : Torkad svamp som blötlagts och kokas 3-dubblar sin vikt (eller mer), stekt viktökar cirka 2,5 gånger.

  KONSERVERING SVAMP Konservering (hermetisk inkokning) av svamp är en välkänd gammal konserveringsmetod, men omständligare än torkning och djupfrysning. Med undantag för röksvampar passar denna metod för de flesta svampar och i synnerhet för kantareller som vid torkning blir lätt sega och tråkiga och vid infrysning lätt beska.

  • Använd väl rengjord konserveringsburk som förslutats med gummi­ring och bygel.
  • Ta bort maskangripen svamp. Rensa svampen och skär i bitar.
  • Vissa svampar t.ex. murklor måste förvällas en eller flera gånger för att bli av med giftiga ämnen. Se respektive svamp.
  • Koka/sjud svampen i eget spad (svamp släpper mycket vatten vid uppvärmning) under lock i kastrull i cirka 10 minuter, samt ytterligare några minuter utan lock. När svampen faller ihop häller man den på burk som vattenbadskokas.
  • Häll svamp och spad på burk och fyll upp till 2 cm från kant. Förslut burken med bygeln.
  • Kantarellalternativ: Fyll burken med rensad och skivad svamp. Packa ganska väl, tryck till med sked. Häll på avsvalnad svag saltlag (1,5 tsk salt per liter vatten) som skall täcka svampen. Förslut locket med bygeln. Fortsätt enligt nedan.
  • Ställ burken i vattenbad. Vattnet skall nå upp till kanten på burken. En tygbit i botten på kastrullen gör att burkarna inte hoppar omkring under kokningen. Koka/sjud burkarna i en dryg timme.
  • Ta ur burkarna och låt svalna. Kokning och avsvalning har nu skapat ett undertryck som suger fast locket till en helt tättslutande förpackning. Locket skall inte öppna sig ens när man släpper upp bygeln. Förvara burken i mörkt svalt utrymme.

  Hållbarhet : Oöppnad, tättslutande burk är hållbar i flera år.40 år gammal konserverat älgkött har en gång testats och befunnits och helt ok ur hälsosynpunkt.M.a.o. konservering är i särklass den bästa metoden att långtidsbevara mat. Användning : Svampen används i matlagning på samma sätt som färsk svamp.

  1. DJUPFRYSNING SVAMP Djupfrysa svamp kan ske av rensad rå eller stekt svamp.
  2. Rå svamp steks ganska torr utan matfett som sedan får svalna.
  3. Frys in i tättslutande förpackning.
  4. Egenligen är torkning en bättre metod.
  5. Fryst svamp tar onödig plats i frysen och är till besvär vid avfrostning.
  6. Antareller blir beska vid frysning, bäst är att konservera denna svamp.

  Hållbarhet: Rå svamp cirka 6 månader. stekt utan fett minst 1 år. Svamp stekt i fett har kortare hållbarhet. Användning : Svampen används i matlagning på samma sätt som färsk svamp. SALTNING SVAMP Insaltning av svamp är ett gammalt sätt att bevara svamp i Finland och Östeuropa och passar de flesta svamparna, dock mindre lämpligt för bl.a.

  1. Koksaltning innebär att rensad svamp, hel eller i bitar, kokas under lock 10-15 minuter.
  2. Råsaltning innebär att svampen blötsläggs ett par dygn i kallt vatten som byts några gånger.
  3. Hållbarhet : Lång, ofta mer än ett år.
  4. Användning : Svampen blötsläggs över natt i rikligt med kallt vatten, varefter den är klar att användas som annan svamp.
  5. MJÖLKSURNING SVAMP

  I båda fallen slås vattnet sedan bort och ytterligare vatten kramas ur svampen. Därefter varvas svamp med grovt salt i glasburk som försluts med lock. Förvaring i öppen kruka på gammalt sätt måste täckas med en kokt linneduk närmast svampen och ovanpå detta en väl rengjord tyngd.Mjölksurning av svamp (liksom grönsaker) är en gammal konserverings­metod.

  • Använd konserveringsburk som kan förslutats med gummi­ring och bygel. Mjölksurning i öppet kärl måste täckas med en kokt linneduk närmast svampen och ovanpå detta en väl rengjord tyngd.
  • Surning sker enklast med vassle (3 dl per kilo svamp). Erhålles genom att sila filmjölk genom ett kaffefilter.
  • Plocka bort maskäten svamp. Svampen skall vara av god kvalitet. Rensa och grovskär svampen.
  • Koka svampen i eget spad några minuter i en kastrull under lock. Färsk svamp släpper mycket vatten.
  • Varva svamp i burken, med bitar av lök och morötter, samt med salt och andra kryddor som senapsfrö, kummin, persilja e.d. Fyll upp till bredden, det är viktigt. Häll på svampspad från kokningen. Vätska måste täcka svampen. Förslut kärlet.
  • Låt stå i 10 dagar i rumstemperatur (18-20°C). Ställ sedan svalt.
  • Hållbarhet : Oöppnad burk är hållbar i flera år.
  • Användning : Svampen används i matlagning på samma sätt som annan svamp.

  : Förvara svamp

  Kan man skölja trattkantareller?

  Så rensar du kantareller blixtsnabbt! Har du också irriterat dig på den lilla svamppenseln som knappt fungerar. Istället står man med en liten kniv och petar bort små minispindlar, jord och mossa. Känns det igen? Nu har redaktionen testat super-rensar-tipset! Glöm den lilla spretiga penseln, istället ska du skölja kantarellerna i ett durkslag, med en hård och kall stråle vatten. Resultatet blir att allt skräp faller till botten av durkslaget och du enkelt kan plocka upp kantarellerna och tillaga dem. Redaktionen provade – och tipset FUNGERADE PERFEKT! Nedan hittar du våra bästa recept med skogens guld! : Så rensar du kantareller blixtsnabbt!

  Hur länge kan man vänta med att förvälla kantareller?

  Förvälla kantareller med kokning och infrysning – Kantareller som ska frysas in måste först värmebehandlas för att inte bli förstörd av enzymer. • Förkoka svampen i sin egen vätska tillsammans med 1/2 tsk salt per liter svamp. • Låt koka cirka 10-15 minuter under lock. Tillsätt lite vatten om svampen är torr. • Frys sedan svampen.

  Kan man frysa svamp två gånger?

  Livsmedelsverket säger så här: Svamp som har varit fryst och tinad under max ½ dygn går att återfrysa OM: den har varit infryst förvälld eller färsk.

  Måste man förvälla svamp?

  Rå svamp ska aldrig frysas in som den är. Vattnet i svampen gör dem sladdriga. Så här fryser du in en färsk svamp på ett bättre sätt. Fråga : Jag har hört att man kan frysa in färsk svamp som den är om man bara lösfryser och sedan lägger dem i påsar. Törs jag prova den metoden? Se också : Så gör du crepes med svampfyllning Svar : Nej, tyvärr.

  Det är inte lämpligt att frysa in rå svamp. Svamp innehåller mycket vätska och under frysningen omvandlas vätskan till stora iskristaller. Dessa kristaller spränger sönder svampen så att den blir lös och sladdrig i konsistensen efter upptining. Det kan även bli smakförändringar. Bäst är att förvälla svampen i sitt eget spad, alltså i den vätska som bildas när man hettar upp den.

  Förväll tills spadet nästan helt och hållet kokat in, låt svalna och frys in i lagom portioner. Gärna väl skyddad i lufttäta burkar. Läs också : Smartaste sättet att frysa in och tina köttfärs

  Hur länge kan man vänta med att förvälla kantareller?

  Förvälla kantareller med kokning och infrysning – Kantareller som ska frysas in måste först värmebehandlas för att inte bli förstörd av enzymer. • Förkoka svampen i sin egen vätska tillsammans med 1/2 tsk salt per liter svamp. • Låt koka cirka 10-15 minuter under lock. Tillsätt lite vatten om svampen är torr. • Frys sedan svampen.

  Hur länge håller sig tillagad svamp?

  Förvarar tillagad svamp, typ rester, max ett dygn i kylen, om de inte äts så fryses de in direkt. Färsk och frisk torr svamp håller bra i kylen, uppåt en vecka men är den minsta ‘skum’ så åker den i komposten.

  Hur länge ska man förvälla Taggsvamp?

  2. Håll en låg temperatur – Låt svampen förvällas på låg värme genom att låta den koka i sin egen vätska med 1/2 tsk salt/kg svamp i ca 5 min.

 • Hur länge kan man spara stekt svamp?

  Servera som den är eller använd till det du vill ex. sås, stuvning eller paj. Den stekta svampen kan också förvaras i kylen några dagar.