Hur Länge Håller Soppa I Frysen?

22.03.2023 0 Comments

Hur Länge Håller Soppa I Frysen
Blir mat farligt om det ligger i frysen för länge? – Det som är viktigt att komma ihåg är emellertid att maten inte blir dålig av att befinna sig i frysen. I teorin kan den hålla hur länge som helst utan att bli farlig att äta, vare sig den är tillagad eller inte.

  1. Detta eftersom mikroorganismer inte orkar föröka sig i kylan.
  2. Däremot kan maten tappa exempelvis textur och smak över tid, vilket gör den mindre aptitlig.
  3. Så länge din frys är inkopplad och fungerar som den ska kommer frusen mat aldrig gå ut, bli dålig eller utgöra ett hot mot din hälsa “, skriver sajten Kitchn.com,

LÄS OCKSÅ: Fredrik Paulún: 11 billiga och nyttiga livsmedel

Hur länge håller grönsakssoppa i frysen?

Morotssoppa med ingefära – solgul goding – Grönsakssoppor håller riktigt goda i ungefär tre månader i frysen. Den här härligt gula och lena soppan får ett extra sting av ingefära – och om du vill – lite chili. Härligt gul morotssoppa med sting av ingefära. Foto: Thinkstock

Kan man frysa in soppor?

Vilken soppa passar att frysa? Hej! Om man ska göra mycket soppa i förväg- vilken typ av soppa skulle man kunna frysa? – Ewa 60 Hej! Jag brukar själv frysa soppa, det är väldigt praktiskt att ha färdigt. De flesta soppor går bra att frysa. Om receptet innehåller bitar av potatis är det inte säkert att det blir bra efter frysning, potatis brukar bli seg och trist av att frysas. Soppor där till exempel crème fraiche rörs ner på slutet är bra att frysa utan crème fraichen, som sedan tillsätts när soppan tinat och värmts. Kommentar av kristina 10 februari 2014 SÅ kan man frysa slät potatissoppa? Redaktionens kommentar Det brukar gå bra. Om du vill ha grädde i så blir den ofta bättre om du tillsätter den när du tinat upp soppan igen. Gyllengul, serverad på klassiskt vis med vispgrädde och salmbärssylt – saffranspannkakan är en riktig, gotländsk läckerhet! Men kakan är inte svår att lyckas med hemma i köket. Tvärtom är den en lättlagad efterätt som går fint att laga till många. Prova ett recept på saffranspannkaka i långpanna till helgen! Och skulle du sakna salmbärssylt i skafferiet så prova med björnbär eller hjortron. efterratter.se Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak! Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg. Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan. Läs mer,

Hur länge kan man förvara mat i frysen?

Generellt håller mat med lite fett längre än mat med mycket fett. Mager fisk och kött som exempelvis torsk och viltkött kan hålla ungefär ett år eller längre. Fet fisk och fett kött som exempelvis lax och nötkött håller upp till cirka ett halvår eller längre.

Kan man frysa Cowboysoppa?

Bra som matlådor och för att frysa in.

Hur länge kan man förvara soppa?

Publisert: Publicerad 21 augusti 2019 Rester – härligt, härligt men också farligt? I nya kokboken “Rädda maten” tar Paul Svensson och Christoffer Ekman hjälp av att kostekonom Anna K Sjögren för att reda ut hållbarhet och hantering av matrester.

Tillagade matrester, exempelvis en gryta håller 5–6 dagar i kylen. Det vill säga om du har en kall kyl, 4 grader. De flesta kylskåp ligger på 7–8 grader. Kolla din! Och ställ resterna kallt bums. Mat som stått framme i timmar och otillagade råvaror, särskilt skaldjur och köttfärs, är betydlig känsligare. Hållbarheten är bara något dygn i kylskåp. Frys matrester och överblivna råvaror som du inte ska använda närmaste dagarna. Det går att frysa exempelvis en soppa eller gryta flera gånger – så länge den fräsch – utan att den tappar särskilt mycket i kvalitet. Kött, fisk och grönsaker blir ofta torrare ju fler gånger du fryser dem. Mögel på mögelost – som det gröna på en gorgonzola eller det vita skalet på en brie är förstås ofarligt. Men grönt mögel på en hårdost kan vara ohälsosamt. Skär bort det mögliga med ett par centimeters marginal. Mögel sprider sig lättare i bröd än i ost. Så släng mögligt bröd. Samma med charkuterier. Släng hela paketet även om bara någon enstaka korv- eller skinkskiva möglat. Mjölk och andra mejeriprodukter är okej att dricka så länge de smakar och doftar gott, oavsett bäst före-datum. Sur mjölk är både äcklig och kan göra dig magsjuk. Ägg håller sig ofta fräscha veckor efter bäst före-datum. Ett (för) gammalt ägg flyter i vatten. Är ägget otjänligt känner du det på lukten.

Varje vecka är det onsdag. Men inte vilken onsdag som helst. Det är Matsmarta onsdag ! Genom kunskap, härliga tips och recept vill vi inspirera dig och hela svenska folket att äta lite klimatsmartare. Och man måste ju börja någonstans – så varför inte en dag i veckan?

Kan det bli fara att äta för gammal mat från frysen?

Det är inte någon fara. Maten är fryst även vid – 8 grader. I det långa loppet är det bästa för kvaliteten på maten att frysen håller cirka – 18 grader, men maten blir inte farlig (inga mikroorganismer kan växa till) så länge frysen håller minusgrader.

Vad går inte att frysa in?

Gör inte så här när du fryser in maten: –

  • Frys inte in råvaror med högt vatteninnehåll, som potatis, gurka och sallad. Smak och konsistens förstörs av nedfrysningen. Även yoghurt och filmjölk mår dåligt i frysen, och blir klumpigt och vattnigt.
  • Stoppa inte in varm mat i frysen. Det höjer temperaturen i hela frysen, och kan potentiellt förstöra det som ligger i närheten.
  • Låt inte maten stå i rumstemperatur i mer än 2 timmar innan du fryser in den. Det kan orsaka kraftig bakterietillväxt.
  • Lägg inte in halvfulla förpackningar i frysen, då uppstår frysbränna i den tomma delen. Packa lådor och bunkar så fulla som möjligt – men lämna lite plats så att maten kan expandera när den fryser.
  • Ha inte en tom frys. En välfylld frys håller temperaturen bättre och drar mindre el än en tom.

Den optimala temperaturen i frys är -18°C. Det ger bra matförvaring och håller nere elförbrukning. Om du sänker en grad använder frysen upp till 5 procent mer el.

Kan man frysa in ärtsoppa?

Ärtsoppa extra allt Spara Gillar du ärtsoppa? Prova då denna lite extravaganta variant med flera olika styckdelar och korvar som dels är goda i sig, dels ger soppan en ovanligt fyllig karaktär. Det sägs att ärtsoppa blir bättre om den lagas i stora mängder, så när man väl håller på kan man lika gärna koka åtta portioner åt gången.

  • 1 kg torkade gula ärtor
  • blötläggningsvatten
  • vatten (för koket)
  • 1 tsk salt
  • 1 morot, skalad
  • 1 gul lök, skalad
  • 2 hela nejlikor
  • 1 lagerblad
  • 2 tsk torkad timjan (eller mejram eller kyndel)
  • 400 g rimmat bogfläsk (sidfläsk i bit eller fläsklägg)
  • 200 g bacon, i bit (rökt sidfläsk)
  • 200 g rå fläsk- eller köttkorv
  • ev lite vatten och lite salt
  • timjan, mejram eller kyndel
  • skånsk senap
  • söt senap
  • dijonsenap
  1. Lägg ärterna i en bunke eller skål. Fyll med vatten, 8 portioner cirka 2 ½ liter, så att det täcker ärterna även när de sväller. Ställ svalt eller kallt över natten.
  2. Låt ärterna rinna av i ett durkslag och häll dem sedan i en kastrull och täck dem med nytt vatten, cirka 2 liter.
  3. Tillsätt salt och koka upp det hela och skumma bort de lösa skal som flyter upp till ytan.
  4. Lägg i morot, lök med två nejlikor instuckna, samt lagerblad och timjan, mejram eller kyndel. Lägg även i bogfläsk eller sidfläsk och bacon.
  5. Sjud under lock i 1 ½ timme. Lägg ner korven efter 1 timme.
  6. Ta upp moroten och löken, de har gjort sitt. Ta upp lagerbladet. Ta också upp kött och korv och skär i skivor och bitar, så att man kan särskilja dem.
  7. Koka upp soppan och vispa den lite så att fler skalrester fastnar i vispen och kan avlägsnas.
  8. Smaka av med lite salt. Späd med vatten om soppan blir alltför tjock. Tillsätt eventuellt lite salt och kanske lite mer örtkryddor.
  9. Duka med djupa tallrikar och sked, men också med en liten assiett och kniv och gaffel. Kött och soppa serveras var för sig med extra örtkryddor och flera sorters senap till.

: Ärtsoppa extra allt

Är soppor bra för magen?

– Provivas drycker såsom blåbärssoppa eller nyponsoppa och Dofilus har bra bakterier som hjälper magen. Potatismos, kalvsylta, kokt fisk och omelett är alla lättsmälta. Mixat eller rivet är lättare för magen så soppor med grönsaker som mixas är perfekt, säger Yvonne Barck-Holst.

Hur länge kan man spara köttfärs i frysen?

4. Hållbarhet för köttfärs i frysen – Fryst köttfärs, oavsett om det är magert eller fett, kan förvaras i upp till 3 månader. Efter upptining måste färsen stekas, grillas eller på annat sätt tillagas tillräckligt länge för att vara säker på att alla eventuella bakterier försvinner. Malet kött tinas med fördel i kylen – detta tar längre tid, men det är det säkraste sättet att tina det på.

Kan man lägga falukorv i frysen?

Kontakta oss Bland våra frågor & svar har vi samlat information om bland annat svenskt kött, våra produkter, klimat, hälsa och djuromsorg. Vi tror på bra mat från svenska gårdar och står för svensk kvalitet i råvaror, smak, hantverk och djuromsorg. Just därför kommer alla våra produkter från djur som är födda, uppfödda, slaktade och styckade i Sverige.

  1. Ärnan i vår verksamhet är hantverket och kontrollen över hela kedjan – från gård till gaffel.
  2. Vi tror att när man känner till matens ursprung och kan vara säker på att djuren behandlas väl så smakar den faktiskt godare.
  3. Det svenska ursprunget kommer med så många fördelar och vi arbetar engagerat för att säkra de höga förväntningar som ställs på svensk köttkvalitet och svenska råvaror.

Det kallar vi för Smaken av Sverige. Ja! När du köper en av Scans produkter kan du vara säker på att det alltid är tillverkat av 100 % svenskt kött. Samtliga av våra produkter är tillverkade från djur som är födda, uppfödda och slaktade i Sverige Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige.

  1. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag från Sverige.
  2. Rökarom är riktig rök som passerat genom vattenånga och som bildat ett rökkondensat.
  3. Rökkondensatet innehåller samma smakämnen och samma konserverande ämnen som riktig rök, dock utan mindre hälsosamma ämnen som tjära.

Rökningen sker i helt slutna system vilket gör att man inte har några utsläpp. Dessutom går det bara åt en femtedel så mycket flis som vid traditionell rökning. Våra färskkorvar ska alltid tillagas innan man äter den. Våra övriga korvar går att äta som de är men vi rekommenderar alltid att man tillagar den för smakens skull.

You might be interested:  Dryck Som Vikingarna Sötade Med Honung?

Det varierar. Naturskinn är fjälster av fårtarm eller svintarm, medan kollagentarm finns som tunt skinn på vissa korvar och även som tarm. Plasttarmar på falukorv och skaltarm av cellulosa på skinnfri korv. I de av våra produkter som innehåller druvsocker så är druvsockret alltid utvunnet ur majs om inget annat anges.

Ja, några produkter innehåller jodsalt, t.ex. Mamma Scans köttbullar. När jodsalt används så anges det alltid på förpackningen. Vid vacummörning är det köttets egna enzymer som mörar produkten i en vacuumförpackning. Produkten blir mörare hela tiden fram till bäst före datum.

Scan använder inte några E-nummer i onödan och vi försöker att hela tiden minimera användningen av dem. Vissa E-nummer krävs ibland för att säkerställa produktsäkerheten. En sådan är E250, Natriumnitrit, som är en blandning koksalt och nitrit. Nitrit kan bildas av nitrat som finns naturligt i t.ex. rödbetor och spenat och hämmar tillväxten av bakterier i produkten.

Vid öppnad förpackning gäller inte längre det bäst-före-datum som anges på förpackningen. Många produkter går bra att frysa in, till exempel färskt kött och köttfärs, kokt julskinka, falukorv och köttbullar. Det är viktigt att man försöker ta bort så mycket luft som möjligt i den förpackningen man fryser in i för att undvika “frysbränna” och uttorkning av produkten.

  • Produkter som redan har varit frysta och upptinade ska inte frysas igen.
  • Vi har produkter som innehåller gluten och laktos.
  • Två exempel är vår Gräddleverpastej som innehåller grädde och mjölk, samt vår Kalvschnitzel som innehåller vetemjöl.
  • Detta är allergener och i de fall de ingår i produkten är de alltid angivna i ingrediensförteckningen och är särskilt markerade med fet och kursiv stil eller med VERSALER.

Ekologiskt nötkött kommer från djur som äter ekologiskt odlat foder som till stor del är gårdsodlat. Kalvarna går med sina mammor på bete under första sommaren och diar under minst tre månader. Ekologiskt griskött kommer från grisar som utfodrats med i huvudsak gårdsodlat foder utan mineralgödselkväve och kemiska bekämpningsmedel.

  1. Ekologiska grisar ska också ha möjlighet att vistas utomhus.
  2. Allt kött som används i Scans bacon är svenskt.
  3. Djuren är födda, uppfödda, slaktade och styckade i Sverige, men själva skivningen och förpackningen sker på HKScans anläggning i Polen.
  4. Vi förstår att det kan verka konstigt, men faktum är att detta ger oss en lägre klimatpåverkan.

Från vår anläggning i Kristianstad fraktar vi baconprodukter till Polen för att skivas och paketeras. Transporten mellan Kristianstad och Polen går med reguljär båttrafik och medför därmed inga extra utsläpp. Transporterna på land är extremt korta då båda anläggningarna ligger nära färjelägena.

  1. I Polen har HKScan-koncernen en väldigt modern anläggning som är specialiserad på bacon.
  2. Här förädlar vi samtliga av våra baconprodukter till både Sverige, Finland, Danmark och Baltikum.
  3. Med en storskalig produktion blir vi mer miljöeffektiva då stora volymer kräver en lägre energianvändning.
  4. Vi minimerar matsvinn och kan optimera förpackningsmaterial.

Storskalig produktion är idag det mest miljöeffektiva sättet för att bedriva livsmedelsproduktion. Ja! Sedan våren 2022 har Scan ett flertal vegetariska och veganska produkter i sitt sortiment. Bland annat en middagskorv som påminner och Scans klassiska falukorv, vegokorvar, vegofärs och vegobullar.

Gröna kusiner till Scans mest ikoniska produkter skulle man kunna säga och självklart gjorda på svenska råvaror. Våra vegobullar och vår vegofärs innehåller inga allergener. Våra vegokorvar är ovo-vegetariska då de innehåller ägg. De innehåller bland annat svensk åkerböna, gråärt och raps. Scan har alltid haft ett löfte om att enbart producera mat från svenska gårdar och så är fallet även med våra vegetariska produkter.

Våra vegokorvar är ovo-vegetariska då de innehåller ägg. Hos oss på Scan är arbetet med att sänka vår klimatpåverkan en självklar del av vår verksamhet. Som en av livsmedelsbranschens största aktörer har vi goda möjligheter att ligga i framkant och visa hur vi kan göra skillnad hela vägen från gård till gaffel.

Vi har som mål att minska vår klimatpåverkan från den egna verksamheten till netto noll fram till år 2025, och för hela vår värdekedja, från gård till konsument, är 2040. Läs gärna mer om vad vi gör här. Det beror på vilket kött man väljer. Svenskt kött är mer hållbart än utländskt kött, med bättre djurvälfärd och betydligt lägre klimatpåverkan och antibiotikaanvändning.

Djur i lantbruk är en viktig förutsättning för ett långsiktigt hållbart kretslopp. Med djuren kan vi upprätthålla ett hållbarare lantbruk, både genom att säkerställa livsmedelsproduktion i områden där det inte går att producera vegetabilier, till exempel i skogsbygdsområden, och återföring av organiskt material till jorden i form av gödsel.

Foderodlingen av vall och betesmarker binder mycket kol och är nödvändig för att hålla jorden bördig genom omväxlande växtföljd. Läs mer om hur många gårdars naturliga kretslopp fungerar här. Svenskt nötkött har 60 % lägre klimatpåverkan än resten av världen och 25 % lägre än genomsnittet för EU. God djurhälsa, effektiv gödselhantering, foderodling och god tillgång till vatten och betesmarker är några av faktorerna som bidrar till det lägre klimatavtrycket.

Betande kor omvandlar gräs till näringsrikt protein och hjälper också till att hålla landskapen öppna och gynna den biologiska mångfalden. Det här är bara några av de goda argumenten som vi hoppas kunna nyansera debatten och lyfta fram fördelarna med vårt svenska kött.

Läs gärna mer om hur vi jobbar med att minska vårt klimatavtryck här. Sverige har mycket goda förutsättningar för att driva ett av världens mest hållbara lantbruk. Våra svenska vegetabilier har fördelen att de ofta har lägre klimatpåverkan än många importerade råvaror och dessutom har Sverige en striktare lagstiftning kring kemiska bekämpningsmedel än de flesta andra länder.

Utöver det krävs det färre transporter vid inhemsk produktion jämfört med om en produkt behöver importeras. Och allt det här bidrar ju såklart även till att vi stöttar våra egna svenska bönder och landsbygd. De flesta näringsexperterna är idag överens om att när kött äts som en del av en sund och balanserad kost är det en utmärkt källa till bland annat järn, zink, B-vitaminer och protein, vilka alla är ämnen som kroppen behöver.

  1. Rött kött innehåller dessutom inga allergener, det vill säga ämnen som är vanliga orsaker till allergi och överkänslighet.
  2. Det finns många olika sätt att komponera en hälsosam måltid, men det som läggs på tallriken bör alltid betraktas som en helhet.
  3. En balanserad diet handlar om måttlighet och så länge kött inkluderas i måltiden enligt de rekommendationer som Livsmedelsverket anger blir det en värdefull del av en hälsosam kost.

Samtliga av Scans produkter är ansvarsfullt tillverkade och håller en mycket hög livsmedelssäkerhet. Våra anläggningar uppfyller alla Livsmedelsverkets krav och har alla certifieringar som krävs för att bedriva livsmedelsproduktion. Vi är även certifierade enligt ISO 9001 och 14001.

  1. Livsmedelsverket och andra externa aktörer samt vi själva, gör regelbundna kontroller och revisioner.
  2. Vi arbetar kontinuerligt för att ta fram mer hälsosamma produkter och genom åren har vi genomfört en rad förebyggande åtgärder för att reducera faktorer i kött som skulle kunna anses vara mindre hälsosamma.

Det handlar bland annat om optimering av uppvärmning och rökning, samt en minskad användning av nitrit. Dessutom har både salt- och fetthalterna minskat i våra olika produkter. Utöver det har vi på ett antal utvalda svenska gårdar tillsammans med bönderna valt att tillsätta svensk rapsolja i grisarnas foder.

  • En helt naturlig kost som gör att köttet får en högre andel naturligt nyttiga fetter, som Omega 3.
  • Läs mer om våra bönder och rapsgrisar här.
  • För oss på Scan är en god djuromsorg avgörande för vår verksamhet.
  • För att kunna ta ansvar för att djuren mår bra hela vägen från gård till slakteri har vi ett nära samarbete med våra djurleverantörer och transportörer.

Vi besöker även våra gårdar regelbundet. Förutom det sker också oberoende myndighetsinspektioner av bland annat Länsstyrelsen och veterinär från Livsmedelsverket finns på plats på heltid på våra slakterier. I Sverige får inget kött innehålla antibiotika när det når konsumenten.

  1. Därför finns en karenstid som säkerställer att djur inte har någon antibiotika kvar i kroppen innan de slaktas.
  2. I Sverige ger vi endast antibiotika till ett djur som är sjukt och bara på ordination av veterinär.
  3. Antibiotika får inte användas i preventivt syfte eller för snabbare tillväxt, vilket är fallet i många andra länder som Sverige importerar kött ifrån.

En hög antibiotikaanvändning i samhället innebär en ökad risk för resistenta bakterier i vår miljö. Det här tycker givetvis vi på Scan är både fel och onödigt. Vi är stolta över att vi i Sverige har en så god djuromsorg, vilket också ger oss EU:s lägsta antibiotikaanvändning.

  • Om brister i djuromsorgen konstateras hos en leverantör upprättar vi, tillsammans med leverantören, ett åtgärdsprogram.
  • Om leverantören inte vill eller har möjlighet att genomföra förbättringsåtgärder har vi på Scan rätt att avsluta samarbetet och säga upp alla avtal med gården i fråga.
  • Genom Länsstyrelsen tar vi del av rapporter för att se om några av våra gårdar har fått några avvikelser.

I många fall kan vi stötta och bidra för att lösa eventuella problem. Ibland är till exempel djurantalet på gården för högt i förhållande till tillgång på foder och då kan vi hjälpa till med försäljningen av en del av djuren så att de får komma till en annan uppfödare.

  1. Våra leverantörer, det vill säga lantbrukarna, är egna företagare som vi på Scan har ett nära samarbete med.
  2. Och där vi kan, vill vi gärna ta ansvar och hjälpa till.
  3. Som en av Sveriges största livsmedelsaktörer har vi både kunskaper, resurser och erfarenheter att dela med oss av.
  4. Varje år gör vi närmare 4000 gårdsbesök hos våra leverantörer.

Scan erbjuder bland annat utbildning och rådgivning avseende avel, djuruppfödning, utfodring, djurhälsovård och utformning av nya produktionsanläggningar. Vi bjuder även in till seminarier för att ge ny och aktuell information om branschen, samt för att underlätta möjligheten att skapa nätverk mellan de olika gårdarna.

Tillsammans med våra leverantörer skapar vi mer livskraftiga och hållbara jordbruksverksamheter och en djurhållning med konkurrenskraft och kontinuitet. Under 2019 startade vi Gårdsinitiativet tillsammans med svenska bönder med målet att minska svenskt kötts klimatpåverkan och öka miljöfördelarna. Vi har närmare 7 000 gårdar som vi samarbetar med.

Hela vår slaktprocess bevakas av en oberoende myndighet, Livsmedelsverket (SLV) De har ca 20-talet heltidsanställda inspektörer/assistenter på plats på våra slakterier (i Linköping och Kristianstad). Dels besiktigar SLV djuren när de anländer till oss för att säkerställa att djuren mår bra och är i god kondition.

Dels kontrollerar de att slaktprocessen på vårt slakteri följer svensk lagstiftning. Dels ansvarar också för inspektion av vår livsmedelssäkerhet och hygien på de olika produktionsplatserna. Vi har dessutom alltid veterinär på plats på våra slakterier och även kameraövervakning. Våra anläggningar uppfyller alla Livsmedelsverkets krav och har alla certifieringar som krävs för att bedriva livsmedelsproduktion.

Vi är även certifierade enligt ISO 9001 och 14001. Livsmedelsverket och andra externa aktörer samt vi själva, gör regelbundna kontroller och revisioner. Kontroller som är värdefulla verktyg för oss i vår strävan att hela tiden förbättra vår verksamhet.

Hur länge håller sig matlådor i frysen?

Frys in mat i portionslådor Fryst mat kan hålla i upp till ett år. Så gör ett storkok och frys in, så har du hållbar mat för lång tid framöver!

Kan man frysa in räksoppa?

Orkar man inte ta hand om skalen direkt om man t.ex. ätit räkor kan man frysa in dem och använda till räksoppa vid ett senare tillfälle. Soppan går också bra att frysa in innan man häller i grädden. –

Hur länge ska man frysa?

Magra livsmedel håller längst – Rent teoretiskt kan man förvara maten i frysen hur länge som helst utan att den blir farlig att äta. Detta eftersom mikroorganismer inte kan föröka sig i frystemperaturer (-18 grader eller kallare). Däremot kan kvaliteten på maten försämras vid lång tids förvaring.

  1. Tumregeln är att magra råvaror håller längre i frysen än feta råvaror.
  2. Det som händer vid en längre frysförvaring är att fettet i maten gradvis härsknar.
  3. Fet fisk och fett kött (till exempel lax och nötkött) bör tinas och ätas inom några månader, max ett halvår, medan magra fiskar och magert kött (till exempel torsk och vilt) kan ligga i frysen i upp till ett år om de är väl förpackade.
You might be interested:  Bästa Stället På Gran Canaria Med Barn?

Läs också: Så fryser du in maten plastfritt

Kan man frysa in gryta?

Tips när du fryser soppa eller gryta – Det kan vara lite klurigt att lösa upp en soppa eller en köttgryta i en plastpåse. Det blir enklare om man gör så här: Fodra en plastskål eller frysform med en fryspåse. Häll i grytan och förslut påsen. Ställ in formen i frysen, när grytan är genomfrusen tar man påsen ur formen.

Kan man värma soppa flera gånger?

Den kände journalisten och läkaren Michael Mosley, berömd efter sin rapportering om 5:2-dieten, drar en lans för att vara mer noggrann vid uppvärmningen. Tricket är att innertemperaturen måste upp i 82 grader för att ta kål på skadliga bakterier. Men även om utsidan av maträtten ångar av hetta kan det var tillräckligt kallt inuti för att bakterier ska överleva.

Rör om maten så att allt värms jämnt, tipsar Mosley. Värm inte upp maten mer än en gång, råder han. För varje nedkylning ökar risken att farliga bakterier förökar sig, vilket försvårar eliminering nästa gång maten åker i pannan eller mikron. Det är särskilt sant för otäckingen Bacillus cereus, en bakterie som trivs i ris och producerar värmetåliga toxiner (gifter) varpå diarré och kräkning kan bli följden.

Om man verkligen ska spara risrester ska de in i kylen högst en timme efter tillagning, manar Michael Mosley: – Annars spelar du sannerligen rysk roulett med din mage. Bacillus cereus är en vanlig sporbakterie som lever i jord och vattendrag och finns i små mängder i de flesta råvaror.

Kan man bli mätt på soppa?

Blir man mätt på soppa? Absolut blir du mätt på soppa, det beror bara på vad du har i den. Om du lagar en lättare soppa kan du alltid lägga till en bit bröd för en mättande måltid. Eller lägg i fisk, grönsaker, potatis eller pasta för en matigare soppa.

Hur länge kan man ha broccoli soppa i kylen?

Gör så här: –

  1. Börja med att skära broccolins stam i bitar.
    • ca 500 g broccoli

    Skär broccolistammen i bitar.

  2. Koka upp vattnet och salt och lägg i broccoli-stambitarna. Låt koka 5 minuter. Skär under tiden resten av broccolin i bitar.
    • 8 dl vatten
    • 1 tsk salt
  3. Lägg i broccolibukett-bitarna och låt koka ytterligare 5 minuter under lock. (Tryck ner broccolibitarna med en sked så de hamnar så mycket som möjligt under vattenytan.) Koka broccoli-buketterna.
  4. Tillsätt vitpeppar och vitlök och mixa till en slät soppa med en mixer.
    • 0,5 krm malen vitpeppar
    • 1 klyfta vitlök
  5. Tillsätt grädde och blanda eller mixa. Smaka av och tillsätt ev. mer salt, vitpeppar, vitlök.
    • 1 dl vispgrädde

    Tillsätt grädde och mixa och soppan klar.

  6. Värm på broccolisoppan om det behövs. Servera gärna med rökt skinka eller kalkon i strimlor eller riven ost. Rostade pinjenötter eller solrosfrön är också gott i soppan.
    • ev. rökt skinka eller kalkon
    • ev. riven ost
    • ev. rostade pinjenötter

LCHF Tips: Ta gärna mera grädde. Tips för att undvika tillsatser: Använd äkta vispgrädde. Variationstips: Vitlök kan uteslutas. Grädde kan också uteslutas eller ersättas med mjölk. Man kan också ta mera grädde. Hållbarhet och förvaring: Förvara överbliven soppa i kylskåp. Håller sig minst 5 dygn. Den går även att frysa och håller sig ca 2-3 veckor. | Förrätter | Soppor | E-postadress: Det är frivilligt att ange sin epostadress. Din epostadress visas ej ! Du behöver inte oroa dig för SPAM! Din epostadress används till att:

  • skicka svar till dig
  • visa din avatar om du har en registrerad avatar på gravatar.com

Kontroll Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar. Vill du ha svar? Prenumerera på svar Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd. Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut. ✏️ Skrivet av 2020-02-12 20:21 Hej Jättegod broccolisoppa, har gjort den tidigare men denna gång helt efter receptet förutom att jag hade svartpeppar istället för vitpeppar. Till soppan hade vi frallor med olika sorters rökt skinka. ✏️ Skrivet av Luminita Ion 2019-07-15 11:49 Tack för dessa enkla och goda recepten. ⭐ webmaster 💬 Svar till Helena ✏️ Skrivet av Susanne 2016-12-13 15:41 Så trevligt! Bra att veta att det blev gott även med fryst broccoli! Tack för att du skrev! ✏️ Skrivet av Helena 2016-12-09 11:33 Jag gjorde soppan efter ditt recept, tog fryst broccoli istället för färsk. Alla i familjen åt med god aptit.

Hur länge kan man ha smör i frysen?

5. Mjölk, grädde och matfett – Mjölkprodukter går fint att förvara i frysen i upp till 3 månader. Tina varsamt, gärna i kylskåpet över natten. Grädde som har varit fryst går inte att vispa, men kan utan problem användas i matlagning. Smör kan frysas i ett par månader, margarin kan däremot förvaras i frysen i upp till ett år. Yoghurt och filmjölk bör inte frysas.

Vad händer med bakterier i frysen?

Fryst mat – så får du bästa kvalitet Att det är praktiskt att ha mat i frysen håller nog de flesta med om. Men hur hälsosam och miljösmart är egentligen mat som mellanlandat i frysen? Hur ska jag bäst hantera mat som ska frysas in eller tinas? Rätt använd är frysen en mycket bra konserveringsmetod med många fördelar; för hälsa, miljö och ekonomi.

  1. Idag börjar den frysta maten få konkurrens av kyld mat, ofta förpackad i vakuum eller livsmedelsatmosfär som förlänger hållbarheten betydligt.
  2. Men även i framtiden kommer vi med stor sannolikhet att använda en kombination av olika konserveringsmetoder som kompletterar varandra utifrån olika aspekter.

Mat som är kyld, fryst, torkad, mjölksyrad och konserverad på burk/tetra osv har alla sina för- och nackdelar. Eftersom frysen är en vanlig vitvara i Sverige och förhållandevis enkel konserveringsmetod, som i princip alla använder i sina hem, ger hungrig.nu här lite bakgrundskunskaper och råd om hur du får så bra kvalitet som möjligt på den frysta maten.

  • Håll jämn, låg temperatur (-18°C eller lite kallare) på den frysta maten, både vid transport och under förvaring.
  • Förpacka maten väl i tunna paket med så lite luft som möjligt, frys in snabbt.
  • Märk förpackningen med datum och innehåll.
  • Ha bra omsättning på varorna, först-in-först-ut.
  • Tina upp kött, fisk och fågel snabbt, i tät plastpåse i kallt vatten.

I frystemperatur pausar och bromsas olika processer Mat kan bli dålig av mikroorganismer (och deras gifter), av uttorkning, oxidation, härskning mm. För att förlänga hållbarheten på mat kan vi bl a minska tillgången på vatten och syre, vi kan förändra PH och minska tillgången på näring för mikroorganismerna.

Ett mycket effektivt och förhållandevis enkelt sätt att konservera mat är att sänka temperaturen rejält. I kylan bromsar kemiska processer ner, som t ex oxidation, enzymatisk nedbrytning och fetthärskning, men det avstannar inte helt. Vi kan inte se frysen som ett ställe där maten får evigt liv. Ligger den för länge i frysen kommer den smaka härsket, hö, vara torr och bli allt annat än god.

Effektiv och riktigt lång hållbarhet får vi om vi förpackar mat med minimalt med luft och fryser ner den snabbt till -18°C eller kallare. Industrin använder lägre temperaturer för infrysning och långtidsförvaring. Mikroorganismer sover i frysen Bakterier behöver vatten för att föröka sig.

När vattnet i mat fryser blir det otillgängligt för bakterierna, de somnar in helt enkelt in och väntar på bättre tider. När temperaturen stiger och maten tinar vaknar bakterierna till liv igen och kan börja dela sig och göra maten dålig. Som huvudprincip finns virus, bakterier, mögel eller deras eventuella gifter kvar i maten när maten tinar, även om vissa bakterier är känsliga för den “torkan” som infrysningen innebär och antalet bakterier, t ex campylobakter, kan reduceras något.

Maten innehåller ungefär lika mycket mikroorganismer när vi tinar den som när vi frös in den. Parasiter däremot kan dö i frysen. Men hur lång tid det tar innan de dör variera mellan olika arter. Därför finns t ex rekommendationer om att frysa in fisk 2-3 dygn innan den gravas eller äts rå.

  1. Andra parasiter kan behöva längre tid för att dödas av kylan.
  2. Snabb infrysning ger små och jämna iskristaller När vatten fryser bildas iskristaller.
  3. Iskristallerna blir mindre om nedfrysningen till låg temperatr går snabbt, vilket ger bättre kvalitet på maten.
  4. Inom industrin används vanligen riktigt effektiva system med låg kyla, cirkulerande luft och kylda ytor för att snabb frysa ner maten och ge så bra kvalitet som möjligt.

Om vi fryser ner hemma kan vi tänka på detta för att få så bra kvalitet som möjligt: Att tänka på vid infrysning: 1. Ställ frysen i infrysningsläge om mycket mat ska frysas in (temperaturen sjunker under -18°C).2. Kyl ner maten snabbt.3. Förpacka maten väl, helst i platta paket och så lufttomt som möjligt.4.

  • Frys in lite i taget, helst i infrysningsfacket, så temperaturen sjunker snabbt i maten.
  • Jämn temperatur minskar isbildning och frysbränna För att kvaliteten ska hållas på den frysta maten är det viktigt att temperaturen hålls så konstant som möjligt.
  • Jämn temperatur genom hela livsmedelskedjans olika steg av förvaring och transport; från infrysning via grossist och butik, hem till våra egna frysar och fram till upptining eller tillagning.

Om temperaturen varierar i den frysta maten omformas iskristallernas och de kan bli större och spetsiga. Detta känner vi alla igen med glass som tinat och frysts in igen, som då får en helt annan konsistens. Spetsarna kan skära sönder cellerna i livsmedel.

  • Det resulterar i att vätska i cellerna rinner ut och livsmedlet förlorar i smak, blir onödigt torrt och får allmänt tråkig konsistens.
  • Varierande temperaturer resulterar också i att maten förlorar vätska direkt, som då samlar sig som is och frost i förpackningen eller i frysen.
  • T ex ärtorna blir skrumpna och torra.

Fisken eller köttet förlorar onödigt mycket vätska när den tillagas. Ibland förloras vätska främst i livsmedlets yta och bildar så kallad frysbränna. Det visar sig som en vit yta på t ex en kycklingfilé och ger en både sämre smak och ett torrare kött. Att tänka på för jämn temperatur: 1.

Använd infrysningsfacket när du fryser in mat, då påverkas temperaturen i andra livsmedel mindre.2. Låt inte frysens dörr eller lock stå öppen onödigt länge.3. När du handlar, plocka till dig frysvarorna sist och packa dem i samma kasse. Åk direkt hem och lägg genast in frysvarorna i frysen. Om det är varmt ute eller om du har lång resväg använd gärna frysväska.4.

Om du tar ut en förpackning men bara ska använda lite, ta ut det du behöver och stoppa in resten direkt. Tina mat eller tillaga direkt ? Huvudprincipen är att känslig mat ska tinas i kylskåp för att minska risken att bakterier ska föröka sig i rumstemperatur.

  1. Att tina bröd och kakor i rumstemperatur fungerar utmärkt, de tål det mesta, men om det är en tårta med grädde och känsliga krämer är det bättre att låta den tina i kylskåpet så tårtan hålls kall och bakterierna inte börja kalasa på härligheten.
  2. Om mat som t ex fisk och tinar långsamt eller helt har livsmedlet svårt att hålla kvar vätskan.

Köttsaft rinner ut under upptining eller tillagning och resultatet blir onödigt torrt och smaklöst. Forskning från RISE visar att fisk lättare håller kvar vätskan om den läggs i en tät plastpåse och tinas snabbt i kallt vatten. Om maten snabbtinas i varmt vatten ska maten tillagas direkt.

Vissa livsmedel kan fungera bäst om de tillagas direkt från fruset, eller bara är delvis tinade. Har du exempelvis frysta fisktärningar som ska ner i en soppa kan de läggas ner frysta i den kokande soppan. Det samma gäller även frysta grönsaker m fl. En personlig erfarenhet är att det ibland kan vara bra att halvtina maten för att inte de kalla råvarorna ska sänka temperaturen i en wok, stekpanna eller grytan för mycket.

Om temperaturen sjunker för mycket i pannan avges vätska från maten, det blir blött i pannan och maten blir torr och kokt istället för stekt. Hur länge håller mat i frysen? Vi kan konstatera att mikroorganismerna inte förökar sig i frysen, men att ezymatiska processer, oxidation och härskning fortsätter men i långsammare takt än vid högre temperatur.

Maten blir alltså inte “farlig” av att ligga i frysen, men den kan smaka dåligt eller bli torr och i princip oätlig ändå. Hur länge maten håller bra ätkvalitet påverkas av flera faktorer som beskrivits ovan, men också av om det är ett fett livsmedel, hur det är behandlat innan infrysning och hur det är paketerat.

Om maten förpackas lufttomt (i vakuum), inpackat i aluminiumfolie eller om livsmedlet fått en glasering av ett tunt lager is (t ex räkor och fisk) kan hållbarheten öka. Glaseringen stänger ute syret, det torkar inte lika lätt på ytan och det blir då mindre påverkat av små temperaturskillnader.

  • Undvik UFOn i frysen
  • Förebygg UFOn och gammal mat:
  • Hållbarhet i frysen
  • Vilken mat passar i frysen?

De flesta har någon gång upptäckt så kallade UFO (Odefinierbara Frusna Objekt) i frysen, eller mycket gamla matvaror. Matvaror som slängs för att de smakar dåligt eller är uttorkade. Trist och uselt för både ekonomi och miljö.1. Märka maten väl med innehåll och datum.2.

Håll god ordning så du har överblick och vet var du ska leta (ofta lättare sagt än gjort när flera personer har olika idéer) 3. Låt det eka i frysen ibland, d v s äta så mycket av maten i frysen som möjligt, t ex i samband med att frysen ska frostas av. Plockar du mycket bär och svamp eller jagar kan det vara bra att äta upp det mesta av det som finns i frysen i god tid innan årets skörd ska få plats.

En grundregel är att ju fetare ett livsmedel är, desto kortare hållbarhet i frysen. Fet fisk (lax, sill, makrill) 2-4 mån Kakor och bullar (feta) 3 mån Färdiglagad mat 3-6 mån Färs, chark och rökta varor 3-6 mån Mager fisk 6-12 mån Griskött och fetare kött 6 mån Matbröd 6-12 mån Frukt, bär, grönsaker 12 mån Svamp (utan tillsatt fett) 12 mån Magert kött 12 mån Det mesta kan faktiskt frysas.

  1. Ött, fisk, bröd, kakor och färdiglagad mat passar ofta utmärkt.
  2. De flesta grönsakerna ska förvällas (kokas snabbt) innan infrysning för att inaktivera enzymer och minska risken för att de smakar hö efter förvaring i frysen.
  3. Frukt i bitar, bär, paprika och kryddgrönt kan frysas in utan förvällning, men de får förstås en annorlunda konsistens nr de tinas.

Kokt potatis, syrade mejeriprodukter, gurka och geleade rätter är exempel på sådant som inte passar så bra i frysen. Syrade produkter kan dock användas som degspad. Hårdost kan frysas men får en annorlunda konsistens. Riv gärna osten och använd den i matlagning eller att strö över mat.

  1. Mjölk passar bra i degspad och tillagade maträtter.
  2. Grädde kan frysas i i t ex istärningspåsar och användas i sås och grytor.
  3. Tomater kan skäras i bitar och användas i matlagning.
  4. Får du äggulor över kan de vispas samman och håller ca 2 månader i frysen.
  5. Även äggvitor kan frysas och dessa har lång hållbarhet efter som de är fettfattiga.

Kokta ägg blir lite gummiaktiga efter att de varit frysta. Bananer kan skalas, skäras i bitar och sedan användas i t ex smoothie. Viss mat kan frysas om När vi ska ta ställning till om mat kan frysas om eller inte får vi väga in aspekter på både säkerhet och smaklighet.

  1. Anske har du tagit fram för mycket eller har en havererad frys med massor av olika typer av mat i.
  2. Bröd, kakor och bullar utan känsliga fyllningar är exempel på sådant som vanligtvis fungerar utmärkt att frysa om.
  3. De flesta andra livsmedlen kan frysas om ifall de fortfarande är fryskalla eller åtminstone kylskåpskalla och inte stått framme i rumstemperatur.

Konsistensen kan dock bli sämre eftersom iskristallerna blivit större vilket påverkar strukturen negativt. Då kan det vara bättre att ta fram livsmedlet, tillaga det och sedan frysa in det igen. Livsmedel som t ex tinad glass eller hackade örtkryddor påverkas mycket av upptining och är oftast utom all räddning när de tinat.

  • Hur påverkas näringsvärdet av infrysning Först och främst beror näringsvärdet i den frysta varan på vilken råvara det handlar om och hur den togs om hand innan den frystes ner.
  • Under upptining kan näring försvinna via dropp, avrinningsvätska.
  • Generellt påverkas inte näringsvärdet nämnvärt av själva infrysningen, det är vanligen processen innan eller efter som påverkar näringsvärdet mer.

Näringsfattig mat blir naturligtvis inte bättre av att den ha tagit vägen via frysen. Men det finns flera näringsfördelar med fryst mat jämfört med många andra konserveringsmetoder. I frysen kan maten konserveras utan tillsats av socker, salt, rökning eller konserveringsmedel.

Sen kanske vi eller livsmedelsproducenter tillsätter det ändå, men det är vanligtvis inte nödvändigt. Frysning kan ibland påverka konsistens negativt, t ex redning av potatismjöl och majsstärkelse och då använder industrin modifierade varianter som tål frysningen bättre. Fryst kan ha bättre näringsvärde än färskt För att få så hög halt av t ex vitamin C som möjligt, ska grönsaken eller frukten skördas när den är lagom mogen och skyndsamt tas om hand, hettas upp och kylas snabbt.

En process som många livsmedelsindustrier styr med stor precision. Om vi jämför med grönsaker som har legat i frukt- och grönt disken en period har ofta de industrifrysta grönsakerna bättre halt av t ex vit C på grund av optimal skördetid och en effektiv process.

  1. Halten vit C kan sedan sjunka lite under lång infrysningstid.
  2. Frysen kan minska matsvinnet Med en frys kan du lätt förlänga hållbarheten på maten och på sätt slippa slänga den.
  3. Det är snabbt och lätt att frysa in och långtidsförvara matrester av olika slag, frysa in frukt och bär, hemfiskat och jaktbyten, svamp och bröd mm.

Allt detta är förstås både praktiskt och bra för miljö och ekonomi. Under förutsättning att maten äts upp förstås, och inte blir liggande så länge att den sedan slängs. En annan fördel, speciellt om maten styck- eller lösförpackas, är att det blir lätt att ta fram precis så mycket som behövs vid ett tillfälle, för att sedan stoppa tillbaka det jag inte behöver.

Detta kan göra att matsvinnet blir minimalt. Åtminstone i teorin. Enligt statistik vet vi att det slängs väldigt mycket bröd i Sverige, vilket skulle kunna avhjälpas med bättre frysvanor. Energiförbrukning i frysen Förutom att olika frysar har olika energiförbrukning i grunden finns några andra saker att tänka på för att minska energiförbrukningen.1.

Håll inte dörren eller locket på frysen öppen längre än nödvändigt.2. Ha inte onödigt kallt i frysen, varje extra grad kallare än -18°C kostar extra kWh.3. Frosta av när det bildats mycket is.4. Dammsug, om möjligt, på baksidan av frysen då och då.5. Ställ inte in mycket varm mat i frysen och förvara inte mat som du vet att du inte kommer använda.6.

När du köper ny frys jämför energiförbrukningen och köp inte en onödigt stor frys. Historik I slutet av 1800-talet började infrysning användas för att frysa in bl a kött. Temperaturen var runt -10°C och köttet fick inte tillräckligt bra kvalitet. När metoden kom till Sverige användes den ibland för att ta hand om mat som höll på att bli förstörd och frysmetoden fick då ganska dåligt rykte.

Någon gång mellan 1910 och 1920 började fisk frysas ner i Göteborg. Fisken frystes ner i -12-16°C och detta möjliggjorde export av fisk. Det stora genomslaget för frysen i de svenska hemmen kom på 1950-talet. Innan det blev vanligt med frys i köken förekom det att hushållen kunde hyra en del i en frys.

Bland de första produkterna som kom var fisk och spenat. Idag har infrysningsmetoderna, förpackningar och produkterna utvecklats och den frysta maten har generellt förutsättningar för att få en mycket bra kvalitet. Industriellt sker infrysningen och långtidslagring vid betydligt lägre temperaturer än -18 grader.

Cecilia Sassa Corin, Matkonsult, Hushållningssällskapet Västra

Hur länge kan man ha grönsaker i frysen?

Hur länge håller grönsaker i frysen? Grönsaker som hanteras och fryses in på rätt sätt kan hålla upp till 12 månader i frysen. Det gör att du lätt kan ha fräscha grönsaker hemma, året om.

Hur länge kan man ha något i frysen?

Lagringstid i frys -18˚C: Griskött: feta delar: 3 månader, magra delar: 6 månader. Nötkött: 8-12 månader. Lammkött: 6-12 månader beroende på fetthalt.

Hur länge kan man ha broccoli soppa i kylen?

Gör så här: –

  1. Börja med att skära broccolins stam i bitar.
    • ca 500 g broccoli

    Skär broccolistammen i bitar.

  2. Koka upp vattnet och salt och lägg i broccoli-stambitarna. Låt koka 5 minuter. Skär under tiden resten av broccolin i bitar.
    • 8 dl vatten
    • 1 tsk salt
  3. Lägg i broccolibukett-bitarna och låt koka ytterligare 5 minuter under lock. (Tryck ner broccolibitarna med en sked så de hamnar så mycket som möjligt under vattenytan.) Koka broccoli-buketterna.
  4. Tillsätt vitpeppar och vitlök och mixa till en slät soppa med en mixer.
    • 0,5 krm malen vitpeppar
    • 1 klyfta vitlök
  5. Tillsätt grädde och blanda eller mixa. Smaka av och tillsätt ev. mer salt, vitpeppar, vitlök.
    • 1 dl vispgrädde

    Tillsätt grädde och mixa och soppan klar.

  6. Värm på broccolisoppan om det behövs. Servera gärna med rökt skinka eller kalkon i strimlor eller riven ost. Rostade pinjenötter eller solrosfrön är också gott i soppan.
    • ev. rökt skinka eller kalkon
    • ev. riven ost
    • ev. rostade pinjenötter

LCHF Tips: Ta gärna mera grädde. Tips för att undvika tillsatser: Använd äkta vispgrädde. Variationstips: Vitlök kan uteslutas. Grädde kan också uteslutas eller ersättas med mjölk. Man kan också ta mera grädde. Hållbarhet och förvaring: Förvara överbliven soppa i kylskåp. Håller sig minst 5 dygn. Den går även att frysa och håller sig ca 2-3 veckor. | Förrätter | Soppor | E-postadress: Det är frivilligt att ange sin epostadress. Din epostadress visas ej ! Du behöver inte oroa dig för SPAM! Din epostadress används till att:

  • skicka svar till dig
  • visa din avatar om du har en registrerad avatar på gravatar.com

Kontroll Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar. Vill du ha svar? Prenumerera på svar Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd. Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut. ✏️ Skrivet av 2020-02-12 20:21 Hej Jättegod broccolisoppa, har gjort den tidigare men denna gång helt efter receptet förutom att jag hade svartpeppar istället för vitpeppar. Till soppan hade vi frallor med olika sorters rökt skinka. ✏️ Skrivet av Luminita Ion 2019-07-15 11:49 Tack för dessa enkla och goda recepten. ⭐ webmaster 💬 Svar till Helena ✏️ Skrivet av Susanne 2016-12-13 15:41 Så trevligt! Bra att veta att det blev gott även med fryst broccoli! Tack för att du skrev! ✏️ Skrivet av Helena 2016-12-09 11:33 Jag gjorde soppan efter ditt recept, tog fryst broccoli istället för färsk. Alla i familjen åt med god aptit.

Hur länge kan is ligga i frysen?

Du kan säkert låta det ligga i många år innan du märker någon som helst smakförändring, och det är osannolikt att det skulle bli skadligt över huvud taget.