Hur Länge Håller Honung I Burk?

17.03.2023 0 Comments

Hur Länge Håller Honung I Burk
Honungens hållbarhet – Honung köpt i affären har en hållbarhet på ca 2-3 år, från tappdatum, i oöppnad förpackning. Men sannolikt håller den sig mycket längre om den försvaras på rätt sätt. Ibland märks honung med bäst-före datum men det betyder alltså “bäst” före.

Honungen blir inte oätbar efter bäst-före datumet. Honung kan med tiden mörkna, tappa smak, skikta sig eller jäsa, men den är alltid ätbar. Smakar inte honungen längre gott kan den användas till matlagning och bakning, Honung kan också bäst-före märkas t.ex. “Bäst före: Öppnad burk 12 månader” eller “Bäst före, oftast bra efter: Datum”.

Legenden säger att ätbar honung hittades i Egyptens pyramider och gravar, men det rör sig troligtvis bara om spår av honung i kärl. Läs diskussionen hos wikipedia, Hur det än är, så länge är det väl ingen vits att spara honung längre än för vinterhalvårets konsumtion, om nu honungen inte är så himla guda-god att man vill begrava sig med den.

Kan honung bli för gammal?

Lång hållbarhet – Honung sägs ha evig hållbarhet – förutsatt att den förvarats i en lufttät burk. Detta beror på dess kemiska sammansättning. Naturliga speciella enzymer, högt sockerinnehåll samt en låg vattenhalt gör honungen till en ogästvänlig miljö för bakterier. Enligt sägnen lades Alexander den stores kropp vid hans död 323 f.Kr. i en kista fylld till bredden av honung för att bevaras.

Kan honung gå ut i datum?

1. Honung har inget utgångsdatum – Till skillnad från all annan mat har honung den fantastiska förmågan att bevaras över tid och, om den förvaras under vakuum, åtnjuter den ett nästan evigt liv. Det kan bokstavligen förbli ätbart även i årtusenden. Beviset för detta ges just av det faktum att vissa historiker har hittat små mängder honung inuti egyptiska gravar och bara tänker,

Fortfarande ätbart! Honungens förmåga att bevaras över tid har vetenskapliga förklaringar. Det är i själva verket ett ämne som inte alls är gästvänligt för spridningen av bakterier som vanligtvis behöver fuktiga miljöer. Honung är ett inte särskilt fuktigt ämne eftersom bin tillämpar en sorts ventilation för att säkerställa att allt vatten som finns i ämnet avdunstar.

Detta förhindrar att mögel eller bakterier bildas med tiden. En fantastisk process!

Hur länge kan honung förvaras?

Vår honung Vi levererar alltid svensk honung av hög kvalitet till våra kunder. Men även den mest honungsälskande personen kan ha frågor om våra produkter. Här samlar och svarar vi på vanliga frågor så som: hur förvarar man honung på bästa sätt, varför skiljer sig honung mellan varandra och varför finns det ingen försegling på våra honungsburkar? Svaren finner du nedan.

Vår honung pastöriseras inte. Vi undviker dessutom under honungshanteringen att värma honungen högre än 40°C. Detta för att bevara så mycket som möjligt av smak, doft, enzymer, antioxidanter, vitaminer och antibakteriella ämnen som finns i honungen. Hur hård honungen ska vara beror på vilken man frågar.

För en del ska den vara så mjuk att den går bre på mackan, för andra får honungen inte vara så mjuk att det rinner då man tar en sked till teet. Vi försöker göra så att honungskonsistensen ska passa de flesta men tycker du den är för hård, kan du värma den försiktigt i ett vattenbad eller några sekunder i mikrovågsugnen. Hur Länge Håller Honung I Burk

Svensk honung Honung av högsta kvalitet tappad på glasburk. Glasburk, 500 g, Art nr 164297

Hur Länge Håller Honung I Burk Ftalater är en grupp kemiska ämnen som bland annat används som mjukgörare i plast. Men ingen av våra förpackningar innehåller Ftalater. Honungen får färg och smak efter den nektar som bina samlar in och förädlar till honung. Vår honung kommer direkt från biodlaren, som tappar upp den på burk i sin egen tappanläggning.

Slättbygdens honung är oftast ljus och mild i smaken med inslag av många blommor, t.ex. sälg, vitklöver och raps. Skogsbygdens honung är däremot mörkare och har kraftigare smak. Ofta innehåller den en del ljunghonung, vilket ger den karakteristiska smaken och gyllene färgen. Då vi inte blandar honung från olika delar av landet bevaras nyanserna och smakerna i de lokala sorterna ända fram till matbordet.

Förseglingen skall garantera att burken inte har öppnats av någon obehörig. Problemet vi möter är att det inte finns någon försegling som verkligen kan garantera att förpackningen inte öppnats. Klicklock är en metod som främst används på produkter som förpackas uppvärmda, ev.

vid undertryck. Sigill i form av en pappersremsa över lockkanten ser prydligt ut, men kostar mycket i vår småskaliga honungshantering, dessutom är det enkelt att öppna och återförsluta ett sådant sigill. Brytkant på en plastbit över burkens tumgrepp för locköppning är en vanlig metod som vi använder på alla våra plastburkar.

Honung förvaras bäst i mörker vid en jämn och låg temperatur. Skall den lagras upp till ett år så går det bra i kylskåp. Den honung som används varje dag kan gärna vara rumstempererad, vilket gör att smak och aromämnen kommer till sin fulla rätt. Undvik temperaturer över 25°C, då honungskristallerna sakta löses upp och efter en tid blir honungen tunnflytande eller börjar “separera”, se vidare om gammal honung. Hur Länge Håller Honung I Burk Svensk honung Gjord av 100 % svensk honung utan att något socker eller annat har tillsatts. Detta gör produkten unik på marknaden. Burk, 500 g, Art nr 164297 Hur Länge Håller Honung I Burk Honung innehåller över 80 % naturliga sockerarter, vilket fungerar som en konservering. Det enda som kan hända är att honungen börjar jäsa om vattenhalten skulle stiga över 20 %. Oftast börjar den sakta att “separera”. Det betyder att honungskristallerna sjunker mot botten medan fruktsockret lägger sig överst som en klar vätska.

 1. Genom separeringen ökar vattenhalten något i ytlagret vilket ger ev.
 2. Jästsvampar en chans att utvecklas och honungen kan med tiden börja jäsa.
 3. Jäst honung luktar lite som öl, men den är inte farlig att äta och duger utmärkt till bakning.
 4. Separerad honung som inte börjat jäsa kan utmärkt väl användas.
 5. Rör bara om i burken för att få en jämn blandning, så är den nästan som nytappad igen.

Fenomenet kallas oftast “rimfrost” och beror på att honungen efter tappning dragit ihop sig en aning. Vi säger att honungen “krympt”, vilket medfört att luft trängt ner mellan honungen och burkens insida och genom ljusbrytningen ser luftkanalerna vita ut. Hur Länge Håller Honung I Burk Svensk sorthonung Honung som har sorterats ut efter vilken blomma som har gett huvuddelen till honungens innehåll. Beroende på vilken sorthonung som du väljer får du uppleva dess unika smak, lukt och färg. Glasburk, 320 g, Art nr 161371 © Svensk Landskapshonung : Vår honung

You might be interested:  Riu Hotels Playa Del Ingles Gran Canaria?

Hur länge håller honung efter bäst före?

Om honung förvaras i en kruka med tättslutande lock, så att fukt inte kan tränga in, kan den i princip hålla sig för evigt. Den obegränsade hållbarheten beror på en kombination av högt sockerinnehåll, låg vattenhalt och speciella enzymer.

Kan honung vara giftigt?

Spädbarnsbotulism – Spädbarnsbotulism är ännu ovanligare än födoämnesrelaterad botulism, och ger normalt inte lika allvarliga symtom. Den beror på att bakterien Clostridium botulinum förökat sig i tarmen hos spädbarn, på grund av att dessa ännu inte hunnit utveckla en naturlig flora av skyddande tarmbakterier.

 1. Spädbarnsbotulism drabbar framförallt barn yngre än 6 månader, sedan minskar risken betydligt.
 2. Bland de ytterst få fall som finns registrerade har några haft kopplingar till honung.
 3. Därför rekommenderar Livsmedelsverket att man för säkerhets skull inte ger honung till barn yngre än ett år.
 4. Om man ändå råkat göra det är risken extremt liten.

Symtom debuterar efter 3-30 dagar och börjar ofta med förstoppning. Senare tillkommer muskelsvaghet som t.ex. nedsatt sugkraft vid amning, och hängande ögonlock. Symtomen kan av flera skäl vara svåra att härleda till botulism, men är sådana att man normalt ändå söker läkare för dem.

När dör bakterier i honung?

Honung som antibiotika – Streptokocker är bakterier som kan orsaka en mängd allvarliga sjukdomar, t.ex. blodförgiftning och halsfluss. Den biofilm som omger streptokocker har vanlig antibiotika svårt att tränga igenom. Forskare fann att honung kunde tränga igenom och oskadliggöra dessa bakterier.

 1. Man påvisade att honung efter två timmar oskadliggjort 85% av bakterierna.
 2. Dessutom hade honung förmågan att förebygga infektioner.
 3. Honung som kommer från Manukaträdets blommor har visat sig särskilt effektiv.
 4. Trädet växer i Australien och Nya Zeeland.
 5. Manukahonung har visat sig vara ett skydd mot närmare 80 olika bakteriesorter och ingår i ett flertal mediciner för sårläkning.

Honung hindar bakterierna att häfta fast på mänskliga celler, genom att angripa dockningsproteiner som finns på bakteriens yta, visar studien som leddes av Sara Maddoks. Studier visar också att honung har effekt på MRSA-bakterier som orsakar sjukhussjuka.

 • Mot just sjukhussjuka har flera våra vanliga antibiotika förlorat sin verkan.
 • Det finns därför ett stort behov av att utveckla nya sätt att bekämpa infektioner där antibiotika drabbats av resistens.
 • Sara Maddoks studie visar att manukahonung kan vara ett tänkbart komplement till dagens antibiotika.
 • Men låt dig inte snöa in helt på hajpen av manukahonung utan välj lokal honung.

Ljunghonung har i likhet med manukahonung hög fruktsockerhalt och en geléaktig konsistens. Karolinska institutet genomförde 2006 en metodstudie, Där påvisade man att även svensk ljunghonung hade vissa antibakteriella egenskaper, om än inte lika höga som manukahonungens.

Kan man förvara honung i kylen?

Honungens användning och förvaring | Suomen Mehiläishoitajain Liitto Hur Länge Håller Honung I Burk Honung passar utmärkt till bakning. ©Kirsi Tuura

Det lönar sig att förvara honungen i rumstemperatur på köksbänken eller i köksskåpet. Det är inte lämpligt att förvara honungen i kylskåpet eller i en fuktig källare, för honungen är hygroskopisk och tar åt sig lätt fukt och lukter. Rätt förvarad honung håller minst två år, ofta även längre. Ens egen doft- och smaksinne är en bra mätare på om honungen ännu går att använda. Kristalliserad honung får man lätt flytande genom att värma upp den i vattenbad. Honung kan man också frysa. Då fördröjs honungen kristallisering märkbart. Därför köper många nyslungad honung på hösten och fryser ner den. När honungen tinar upp är den åter oftast flytande. De enzymer som finns i honungen kan förstöras av värme. De hälsobefrämjande ämnena i honungen bibehålls bäst om man inte hettar upp honungen över 40 grader. Då man sätter honung tex i hett te hinner inte mera än en liten mängd enzymer förstöras. När man bakar motsvarar 1 dl strösocker 3/4 dl honung. Honung innehåller ca.20% vatten vilket gör att det lönar sig att minska lite på den övriga vätskan i receptet. Det lönar sig inte att i alla recept såsom då man bakar en sockerkaka byta ut allt socker mot honung för det kan ändra på hela kakans konsistens. Läs också om andra vinkar om hur man använder honung i bakverk och matlagningen.

© Suomen Mehiläishoitajain Liitto SML ry : Honungens användning och förvaring | Suomen Mehiläishoitajain Liitto

Är honung bakteriedödande?

Honung används i vården – Honung är bakteriedödande och biter också på en del svampar. Numera använder man honungsomslag inom vården vid svårläkta sår, liggsår och brännskador. Den bakteriedödande effekten beror på en synergieffekt mellan olika ämnen. Honung innehåller väteperoxid och fenoler som båda är bakteriedödande och läkande.

Varför tar man honung på tungan?

Vet du vad manuka honung kan göra för dig? | Åsa Waak Livsstil Av: Åsa Waak Publicerat: 04 March 2020

 • Har du koll på manuka honung ?
 • Den här kraftfulla honungen har det forskats en hel del på.
 • Studier som gjorts i England har visat att manuka honungen är mer kraftfull än antibiotika i vissa avseenden.

Den har t.ex visat sig mer effektiv än antibiotika vid halsfluss.

 1. Den slår ut streptokocker både invärtes och i sår.
 2. Den har en stark effekt på MRSA bakterier som är multiresistenta.
 3. Honungen verkar antibakteriellt, antiseptiskt och sårläkande.
 4. Manukan har dessutom extremt höga nivåer av antioxidanter.
 5. Det som gör manukan så speciell är att den är rik på ett ämne som heter methylglyoxal (MGO) som har en betydligt större antibakteriellt aktivitet jämfört med honung som inte innehåller MGO.
 6. För att kallas manukahonung bör den ha en MGO och UMF eller NPA- märkning.
 7. Ju högre värden desto större är honungens antibakteriella effekt.
 8. Min burk har en märkning med 15 UMF.

Jag brukar ta en tsk och stoppa i munnen, sedan låter jag honungen ligga kvar ett tag på tungan innan jag sväljer så att den hinner verka. Lägg inte dessa dyra droppar i ditt te utan låt dom göra nytta där det ska. Att ibland göra en ansiktsmask av manukahonung kan göra den mest upprörda hy lugn och fin igen. Prova så får du se!

Vad är det vita på honungen?

FROST OCH ETT VITT LAGER PÅ HONUNGENS YTA – Det kan någon gång förekomma ett vitt lager som ser ut som iskristaller på ytan av honungen. Det här är ett tecken på mycket låg fukthalt i honungen och hög kvalitet. Alltså en sådan här honung går att använda som sådan. : Är det något fel på min honung? | Suomen Mehiläishoitajain Liitto

Hur vet man om det är äkta honung?

Kolla om din honung är äkta – En bra start är att läsa på etiketten. Den enda ingrediensen ska vara honung, och välj svenskt och närodlat så gott det går. Genom att stötta svenska biodlare gör vi den svenska naturen en tjänst, och fusket är mer utbrett bland stora varumärken som köper in honung från underleverantörer och inte kan garantera honungens ursprung och äkthet.

 • Men tänk på att etiketten inte avslöjar alla sätt som honungen kan vara manipulerad.
 • Flera socker- och stärkelsetillsatser kan bara upptäckas med särskilda verktyg i ett lab.
 • Några tecken på att din honung inte är äkta vara är om den skummar, skiktar sig, har klumpar i sig (att honung kristalliserar sig är däremot normalt) eller är väldigt rinnig.
You might be interested:  Hur Gammal Honung Kan Man Äta?

Källa: Testafakta, Times of India, Ica, Kurera, Allt om honung Foto: Thinkstock

Hur mycket honung ska man ha i te?

Ex. ekologiskt ceylon te 0,5 – 1 dl honung 1 citron Isbitar Gör så här Koka upp vatten och tillsätt teblad.

Varför stelnar flytande honung?

Hur Länge Håller Honung I Burk Kristalliserad honung, kanderad honung eller fast honung kallas honung av nektar från växter som med tiden får mer trögflytande, fast, eller hård konsistens, I nästan alla nordiska honungssorter bildas förr eller senare kristaller. Nyslungad /nyskördad honung är alltid flytande.

Efter en tid övergår honungen i fast form, genom att sockret kristalliserar. Om vattenhalten är låg och andelen druvsocker hög så börjar honungen kristallisera tidigt, i värsta fall redan innan den slungats ur vaxkakan, Läs mer om honungens konsistens, Vill man göra kristalliserad honung flytande igen så kan man värma den försiktigt, läs mer,

Läs mer om honung i böckerna Bin till nytta och nöje och Honung,

Varför är svensk honung fast?

Munkens – Svensk Honung & KRAV-märkt – Människans kärlek till honungen är tusentals år gammal, historiskt sett har honungen varit en viktig del i både kosten men även som ett naturläkemedel. Ofta användes honungen antingen i dess råa form eller som en ingrediens i en rad olika kurer.

 1. Smaken och egenskaperna på Svensk honung kan variera kraftigt beroende på var i lander vi befinner oss, vilka blommor som bina hämtat sin nektar ifrån och hur man har hanterat honungen under och efter skörden.
 2. Honungens lukt, smak och färg beror av de blommor som bina hämtat nektar från.
 3. Emiskt sett innehåller honung ca 75% sockerarter och ca 20% vatten.

Huvuddelen av sockret är de enkla sockerarterna druvsocker och fruktsocker. Svensk honung är i regel fast till konsistensen eftersom svenska blommors nektar innehåller relativt mycket druvsocker.

Kan man äta kristalliserad honung?

Fast honung – – All honung är flytande när den är nyslungad. Den håller sig flytande i några månader innan den kristalliseras och blir fast. Denna fasta honungen har en ljus färg och grövre sockerkristaller än den flytande honungen. Fast honung passar bra att använda som sötningsmedel i te, till bakning och griljering.

När ska man inte äta honung?

Honung är en smittkälla som kan undvikas. Med tanke på sporernas allmänna förekomst tillsammans med den potentiellt allvarliga sjukdomsbilden finns goda skäl att hålla strikt på Livsmedelsverkets tydliga rekommendation att inte ge honung till barn före ett års ålder.

Är honung lika farligt som socker?

Är det Ok att äta honung istället för socker? Fråga Hej! Jag försöker äta nyttigt och gärna gå ner några kilon. Ska försöka sluta äta socker och försöker äta begränsat med kolhydrater, framför allt snabba kolhydrater. Trots att jag tycker om den nyttiga maten har jag ändå en sötläpp och undrar om det är okej med honung? Tycker om att ha det i te ibland. dietist, Stockholm Besvarad: 2006-08-16 Svar: Honung består av de enkla sockerarterna druvsocker och fruktsocker men innehåller även lite sackaros. Honung bidrar med lite vitaminer och mineraler men dessa mängder anser jag försumbara. Energiinnehållet i honung är jämförbart med socker.1 tsk honung ger ungefär lika många kalorier som en sockerbit.

Är honung antiinflammatoriskt?

Honungens hälsoegenskaper – En sorthonung från Nya Zeeland som kallas Manukahonung är väldigt populär världen över på grund av sina mycket goda antibakteriella egenskaper. I Sverige har vi ljunghonungen som motsvarighet. Den har genom forskning bevisats innehålla samma nivå av bra egenskaper som Manukahonungen.

Honungen innehåller även antiinflammatoriska ämnen eftersom att mjölksyrebakterierna i honungen utsöndrar detta. Dessa ämnen verkar också som milt slemlösande. Eftersom honung är en väldigt skiftande produkt och inte standardiserad är det svårt att få ett helhetsgrepp om hur pass bevisad de medicinska egenskaperna i honung faktiskt är.

Trots dessa egenskaper går det inte att kalla honung nyttigt fullt ut eftersom den innehåller så mycket av sockerarten fruktos. Men tack vare att honung får sin sötma från just fruktos så innehåller honungen färre kalorier än vanligt vitt socker för samma mängd “söt smak”.

Är det antibiotika i honung?

Nyttiga mjölksyrabakterier och antibakteriell verkan – Men trots den höga sockerhalten och trots att nyttigheterna är begränsade, lyfts honung ofta fram som en ren hälsoprodukt. Anledningen är att bina under honungsproduktionen tillsätter levande mjölksyrabakterier, som har antibakteriella egenskaper och därför kan vara ett alternativ till antibiotika.

 • Men mjölksyrabakterierna dör snabbt och enligt Alejandra Vásquez finns det inga levande mjölksyrabakterier i honungen vi köper i matbutiken.
 • Det är bara nyproducerad honung som innehåller levande mjölksyrabakterier i varierande mängd.
 • Sådan honung är näst intill omöjlig att få tag på i Sverige, såvida man inte har direktkontakt med en biodlare.

Alternativet är att man återintroducerar levande mjölksyrebakterier i mogen honung, säger Alejandra Vásquez, som är med och utvecklar sådan honung under produktnamnet Doktor Honung. – Som Alejandra säger, de nyttiga mjölksyrebakterierna dör snabbt. Men innan bakterierna dör så producerar de bakteriehämmande substanser som finns kvar i den mogna honungen.

Vilken honung är bäst för halsen?

Manukahonung kan användas vid magbesvär – Vid tillfällig magknip eller förstoppning kan du prova att äta manukahonung för att lugna magen. Använd såhär: Vid tillfälliga mag-tarmproblem, prova ät 1–2 teskedar manukahonung under en dag. Vid stora eller återkommande besvär, gå till en läkare.

Vilken är den nyttigaste honungen?

Vilken honung är nyttigast? – Färsk honung, helt nyslungad honung, är allra nyttigast. I denna honung kan det nämligen finnas levande mjölksyrebakterier kvar. Näst nyttigast är oupphettad/raw honung. Alltså honung som inte hettats upp till mer än max 40 grader, vilket gör att den näring som naturligt finns i honungen bevarats. Hur Länge Håller Honung I Burk

Vad händer om man äter gammal honung?

Honungens hållbarhet – Honung köpt i affären har en hållbarhet på ca 2-3 år, från tappdatum, i oöppnad förpackning. Men sannolikt håller den sig mycket längre om den försvaras på rätt sätt. Ibland märks honung med bäst-före datum men det betyder alltså “bäst” före.

 • Honungen blir inte oätbar efter bäst-före datumet.
 • Honung kan med tiden mörkna, tappa smak, skikta sig eller jäsa, men den är alltid ätbar.
 • Smakar inte honungen längre gott kan den användas till matlagning och bakning,
 • Honung kan också bäst-före märkas t.ex.
 • Bäst före: Öppnad burk 12 månader” eller “Bäst före, oftast bra efter: Datum”.

Legenden säger att ätbar honung hittades i Egyptens pyramider och gravar, men det rör sig troligtvis bara om spår av honung i kärl. Läs diskussionen hos wikipedia, Hur det än är, så länge är det väl ingen vits att spara honung längre än för vinterhalvårets konsumtion, om nu honungen inte är så himla guda-god att man vill begrava sig med den.

You might be interested:  Gran Turismo Sport Ps4 Release Date?

Varför skär sig honung?

Hur Länge Håller Honung I Burk Skiktad honung kan uppstå om honung förvaras i för hög värme. Kristalliserat druvsocker sjunker till botten och fruktsocker lägger sig överst. Om honungen skiktar sig eller inte kan bero på honungssort, Honung skiktar sig oftast när den står lång tid utan användning.

Varför blir det kristaller i honung?

Hur Länge Håller Honung I Burk Kristalliserad honung, kanderad honung eller fast honung kallas honung av nektar från växter som med tiden får mer trögflytande, fast, eller hård konsistens, I nästan alla nordiska honungssorter bildas förr eller senare kristaller. Nyslungad /nyskördad honung är alltid flytande.

Efter en tid övergår honungen i fast form, genom att sockret kristalliserar. Om vattenhalten är låg och andelen druvsocker hög så börjar honungen kristallisera tidigt, i värsta fall redan innan den slungats ur vaxkakan, Läs mer om honungens konsistens, Vill man göra kristalliserad honung flytande igen så kan man värma den försiktigt, läs mer,

Läs mer om honung i böckerna Bin till nytta och nöje och Honung,

Hur vet man att det är äkta honung?

Vad är äkta honung? av · Publicerat 19 maj, 2014 · Uppdaterat 12 oktober, 2020 Vad är äkta honung? Vad betyder egentligen naturlig honung, kallslungad eller rå honung och vad krävs för att få kalla honung ekologisk? Hur hanterar man bäst honungen för att behålla all nytta och smak? Svenska Bin reder ut begreppen.

 • Över 40 grader förstörs viktiga nyttigheter All honung är hanterad på ett eller annat sätt, annars kan man inte få den från vaxkakan till burken.
 • Det absolut väsentligaste i arbetet med honung, och för konsumenten, är att inte värma den över 40 grader.
 • Över detta gradantal börjar aktiva ämnen som olika enzymer att förstöras.

En försiktig upp-värmning däremot gör det möjligt att hälla honungen i konsumentförpackningar. Olika begrepp och etiketter på honung “Naturlig” eller “äkta” honung är en taftologi (dubbelsägning) då äkta honung är helt naturlig. Bara det som inte har några tillsatser som exempelvis fruktsocker eller smakämnen får kallas honung.

För att få kallas honung så ska ursprunget till 100% komma från blommornas nektar eller från honungsdagg. Nyslungad honung: Honung som är från årets säsong, högst 3 månader gammal och flytande. Hur snabbt en honung går från flytande till fast beror på vilken växt bina hämtat nektar från, vilket i sin tur påverkar mängd av de olika sockerarterna.

Med mer fruktsocker än druvsocker håller honungen sig flytande längre. Primörhonung: Tidig honung som skattas redan i maj eller juni, beroende på vårens utveckling. Sorthonung: Beroende på vilka blommor bina hämtar nektar från får honungen olika smak och karaktär.

Genom att skörda ofta och hålla isär skördarna kan man få honung med smak av exempelvis klöver, lind, maskros eller ljung. Färsk honung: Honung som är nyslungad och högst ett par veckor gammal. Rå honung: Honung som slungats och sedan direkt tappats på burk utan någon extra hantering. Kallslungad honung: Ett påfunnet begrepp som används för att berätta att man inte värmt upp honungen under hanteringen.

Man kan inte slunga honung kallt – den blir då trögflytande och går inte att få ut ur vaxkakorna. Därför håller man oftast en temperatur på cirka 25 grader i slungrummet. Begreppet kallslungad är missvisande då man kan få uppfattningen att all honung som inte etiketteras kallslungad är uppvärmd, vilket inte är sant.

 1. Vildhonung: Ett begrepp som ibland används för att beskriva färsk honung men egentligen hör hemma i andra delar av världen där man går på honungsjakt och tar honung från vilda bisamhällen.
 2. Region och växtsort ger olika smak och konsistens Den svenska honungen blir ofta ljus och fast, det beror på våra växtsorter, och kan variera stort mellan olika landsändar.

En ren ljunghonung från Bohuslän är till exempel mörkare och mer flytande än en rapshonung från Skåne som blir vit och fast. Precis som med vin så handlar det om växtsorter och regioner. Flytande och fast honung och honungsprodukter Den svenska honungen är naturligt flytande när den är nyslungad men kristalliseras sedan i olika utsträckning beroende på vilken sorts nektar honungsbina samlat och gjort honung av.

Dessutom finns olika produkter med honung, ibland även uppblandade med fruktos för att hålla produkten flytande. De kan ibland vara värmebehandlade, då har man hettat upp honungen över 50 grader och då blir det en så kallad fördröjd rekristallisation som göra att honungen håller sig flytande längre. Det bra sockret som fruktsocker och druvsocker finns dock kvar i honungen även om den hettats upp, men enzymerna finns inte kvar.

Ekologisk honung Ekologisk är den honung som är producerad enligt regelverket för ekologisk honungsproduktion. Det innebär bland annat att det inom en radie av 3 km från bikupan enbart ska finnas bra föda till bina på ekologiska odlingar eller i naturområden.

 • Detta gör att honung från stadsbin inte kan klassas som ekologisk.
 • Eftersom bin är blomtrogna så håller de sig kvar där så länge det finns tillgång på mat.
 • Bina ska matas med ekologiskt socker eller honung som vintermat och det är inte tillåtet att använda läkemedlet Apistan mot varroakvalstret.
 • De som producerar biodynamisk så kallad Demeterhonung får inte mata bina med annat än honung.

Ett av världens mest förfalskade livsmedel Jämte olivolja är honung det livsmedel som är mest utsatt för förfalskningar och utspädning. Leta gärna efter svensk honung och gynna dina lokala biodlare, de bidrar till pollineringen i ditt närområde. Vad får bina när vi har skördat honungen? Biodlaren skattar under hela sommaren en del av honungen som bina samlat och på hösten får de i gengäld en sockerlösning.

 1. Bin är beroende av att ha tillgång till rätt sorts foder, annars svälter de lätt ihjäl.
 2. Inga undersökningar visar att binas hälsa blir sämre av socker som vintermat, men det är viktigt att odlaren inte skattar all honung i bikupan och att de får tillräckligt med socker för att klar sig ända fram till april, maj året därpå.

Honungen är bara en biprodukt – pollineringen är det viktigaste Eftersom honung är en så fantastisk produkt är det lätt att glömma att biodlingen egentligen är en ekosystemtjänst, och att honungen bidrar till finansieringen av pollineringen i Sverige.

 • Var tredje tugga vi stoppar i oss är beroende av pollinering.
 • Skördarna varierar Honungsskörden kan variera från år till år och hänger främst ihop med vädret, men kan även höra ihop med stora vinterförluster av bisamhällen, och därför är det viktigt att svensk biodling ständigt växer och utvecklas.
 • I första hand för att pollineringen av våra livsmedel ska säkras, men även för att det ska finnas tillräckligt med honung i butik.

Endast 50 procent av den honung som säljs i Sverige kommer från svenska biodlare. För att lyfta svensk honung och binas pollineringsarbete har vi skapat föreningen Svenska Bin.

Föreningen har tiotalet medlemmar, läs mer på Ladda hem faktamaterialet som pdf Etiketter:

: Vad är äkta honung?