Varför Får Man Svamp I Naveln?
Hudinfektioner orsakade av jästsvamp är vanligtvis hypertrofi av jästsvamp som hör till hudens normalflora, oftast orsakade av Candida albicans eller Malassezia furfur. Candida-jästsvampinfektion förekommer oftast i fuktiga hudvecksområden, såsom under brösten, i leder, naveln, mellan skinkorna, fingrarna eller mungipan.
Även en nagelbandsinfektion kan orsakas av jästsvamp (se paronyki). Torsk hos barn orsakas av Candida-jästsvamp. Hudinfektioner orsakade av Candida förekommer allt oftare om personen har ett lokalt eller allmänt nedsatt immunförsvar. Sådana orsaker är en föregående antibiotikakur, diabetes, övervikt, kortikosteroidmedicinering eller anna medicinering som försvagar immunförsvaret, HIV/AIDS och lokala orsaker såsom hudskador till följd av upprepad fukt eller skavning.
Svampinfektioner förekommer oftare hos åldringar än hos unga.
Contents
- 1 Varför får man infektion i naveln?
- 2 Vad får man svamp av?
- 3 Vad händer om man inte behandlar svamp?
- 4 Vilket organ sitter vid naveln?
- 5 Finns det mycket bakterier i naveln?
- 6 Kan man tvätta naveln?
- 7 Kan man få svamp av att använda trosskydd?
- 8 Vilken svamp kan man dö av?
- 9 Kan man tvätta naveln?
- 10 Varför läcker min navel?
Nagelsvamp – Nagelsvamp angriper oftast tånaglarna och påverkar nagelns utseende. På huden kan svampinfektioner ge röda utslag, klåda, fjällning eller sårig hud. På fotsulan kan huden bli torr och fjällande. Infekterade slemhinnor i munnen kan bli kraftigt röda, ibland med vita beläggningar.
- Det kan också svida.
- Ibland kan det uppstå sprickor i mungiporna.
- De tydligaste symtomen på svampinfektion i underlivet är klåda och irritation.
- Vinnor kan ibland få en luktlös vit grynig flytning.
- Nagelsvamp gör att nageln blir gulaktig, förtjockad och uppluckrad.
- Svampinfektioner kan ibland vara svåra att skilja från andra hudsjukdomar.
När och var ska jag söka vård? Kontakta en om du tror att du har något av följande:
Torsk Ringorm Hårbottensvamp Nagelsvamp Svamp på fotsulan eller i hudveck.
Kontakta också en vårdcentral om du har behandlat med receptfritt läkemedel i några veckor men inte blivit bättre. Vänta tills det blir vardag om det är helg. Många mottagningar kan du kontakta genom att, Kontakta din tandläkare om du har tandprotes och tror att du har svampinfektion i munnen.
Ring telefonnummer 1177 om du vill ha, Då kan du få hjälp att bedöma dina symtom och var du kan söka vård. Eftersom svamp trivs där det är varmt och fuktigt är det bra att hålla huden ren och torr. Använd så luftiga kläder eller skor som möjligt. Det finns flera olika receptfria läkemedel som motverkar svamp och som kan användas vid följande svampinfektioner: Vilket läkemedel du ska använda beror på var på kroppen du har besvär.
Läkemedel i form av kräm, gel, lösning och schampo används mot infektioner i hud och hårbotten. Det finns kräm som även innehåller kortison, som lindrar klåda. Nagelsvamp behöver inte behandlas om du inte har besvär av nagelförändringarna. Det finns ett medicinskt nagellack som du kan köpa om en läkare har konstaterat att du har nagelsvamp.
- Svampinfektioner i slidan kan försvinna av sig själv och då behöver du inte göra någonting.
- Om du har så mycket besvär att du vill behandla dig finns vagitorier och vaginaltabletter. Det är,
- Vaginalkräm och vaginalgel kan användas både i slidan och runt slidmynningen.
- Fråga på ett apotek vilka läkemedel som finns för dina besvär.
Det finns även andra läkemedel som du kan få på recept av en läkare. Allvarliga svampinfektioner Ibland kan svamp infektera olika organ i kroppen, till exempel lungorna, tarmen, urinvägarna och hjärnan. Det kallas invasiva svampinfektioner. Sådana infektioner är ovanliga men allvarliga.
Risken för invasiva svampinfektioner ökar om ditt immunförsvar är försämrat. Det kan till exempel vara om du har en sjukdom som cancer, hiv eller dåligt kontrollerad diabetes. Detsamma gäller om du har fått ett organ transplanterat eller behandlas med cytostatika. Risken ökar också om du får dialys, har brännskador eller har genomgått en stor operation.
Ett vanligt symtom är feber. I övrigt kan symtomen vara diffusa och beror på vilket organ som är infekterat. Åsa Schelin, 1177.se, nationella redaktionen Kristina Lewis, hudläkare, Stockholm : Svampinfektioner
Andra tänkbara förklaringar – Om du upplever smärta runt naveln och i magen tillsammans med feber, illamående, kräkningar och diarré kan det bero på magsjuka. På läkarspråk kallas detta för gastroenterit och orsakas oftast av olika typer av virus. Symptomen kan vara i några dagar upp till en vecka och tillståndet är mycket smittsamt.
- Magsjuka är självläkande och oftast behöver du inte uppsöka vård.
- Eftersom det finns en risk för uttorkning är det viktigt att få i sig mycket vätska via exempelvis vätskeersättning.
- Vid blindtarmsinflammation kan du få plötsligt ont i magen vid eller runt naveln, därefter kan smärtan övergå till en öm punkt längre ned till höger om naveln.
Du kan också få sjukdomskänsla, feber, illamående eller kräkningar. Vid blindtarmen sitter ett mindre bihang utan passage. Om exempelvis avföringsrester täpper till blindtarmen blir det ett ökat tryck i bihanget och det bildas en inflammation. Tillståndet behandlas oftast genom att bihanget opereras bort.
Om du känner en knöl på magen vid eller ovanför naveln som gör ont när du trycker på det kan det vara navelbråck. Detta tillstånd är oftast medfött och är vanligast hos barn men förekommer även hos vuxna. Bråcket kan bli synligt när du till exempel hostar eller nyser. Det beror på att muskler och bindväv i bukväggen inte har slutits ordentligt eller försvagats.
Navelbråck kan förekomma hos individer med exempelvis övervikt eller vid graviditet, Om du upplever smärta vid bråcket, får illamående eller kräkningar kan det bero på att kärl har blivit inklämda i bråcket, du kan då behöva opereras.
Navelinfektion hos nyfödda När ett barns navelsträng klipps av blir det en liten stump kvar. Den ramlar av efter några veckor. Ibland kan det bli en infektion i naveln. Då behöver barnet få behandling. Det är vanligt att det syns en liten mängd klar vätska i naveln.
Huden i och runt naveln är röd och svullen. Det kommer en gul och illaluktande vätska från naveln.
Det finns en liten risk att infektionen sprider sig i kroppen. Då kan barnet bli mer sjuk och få ett eller flera av följande symtom:
Barnet är slö och irriterad. Barnet vill inte äta. Barnet kan få, Barnet kan få gråblek hud.
När och var ska jag söka vård? Kontakta genast en eller en om du tror att barnet har en navelinfektion. Om det är stängt på vårdcentralen eller den jouröppna mottagningen, sök vård på en akutmottagning. Ibland kan det räcka att du ringer, chattar eller med en sjuksköterska på en barnavårdscentral, BVC för att få hjälp.
Ring telefonnummer 1177 om du vill ha, Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård. Så kan du minska risken för navelinfektion När ett nyfött barns navelsträng klipps av blir det kvar en liten stump i naveln. Den torkar och ramlar bort efter ett par veckor. Det är viktigt att barnets navel hålls ren.
Tvätta försiktigt med vanligt vatten på en bomullspinne och torka sedan med en torr bomullspinne. Det är också viktigt att alla som tar i barnet har rena händer. Tvätta naveln med tvål och vatten om den ser kladdig ut. Torka sedan torrt och lufta ordentligt.
Kan man få svamp av dålig hygien?
10 myter om fotsvamp – Vad är sant och inte om fotsvamp? Det finns många myter som inte stämmer. Här reder vi ut vad som gäller för de vanligaste myterna och vad som egentligen är sant:
Myt 1: Om du inte har flagnande skinn mellan tårna är det inte fotsvamp. Detta stämmer inte. Även om det är vanligt att fotsvamp sitter mellan tårna och gör att skinnet flagnar, så kan den också växa både under och ovanpå fötterna.
Myt 2: Du kan bara få fotsvamp genom att gå barfota där fotsvamp lever. Fotsvamp smittar mellan människor. Att gå barfota på våta golv i omklädningsrum och simhallar där andra människor med fotsvamp gått är en vanlig orsak till att du drabbas, men inte den enda. Till exempel kan du smittas om du använder samma handduk eller strumpor som någon som redan har svamp, eller via golv, mattor och sängkläder.
Myt 3: Fotsvamp kan bara växa på fötterna. Fotsvamp kan tyvärr spridas och växa även på andra delar av kroppen, till exempel om du först kliar på fötterna och sedan kliar dig någon annanstans. Ställen där svampen kan trivas är bland annat på huden under armarna och i ljumskarna. Men det är bara när svampen växer på fötterna som den kallas för fotsvamp.
Myt 4: Fotsvamp orsakas av dålig hygien. Nej, det är inte dålig hygien som orsakar fotsvamp. Men samtidigt är en viktig del av behandlingen att tvätta fötterna med tvål och vatten, och låta dem torka ordentligt, eftersom fotsvampen trivs när det är fuktigt och varmt.
Myt 5: Att duscha regelbundet kan förebygga fotsvamp. Nej, oavsett hur noga du duschar och skrubbar kan du inte tvätta bort alla svampsporer som skulle kunna börja växa i huden på foten. Att duscha regelbundet är därför ingen enskild lösning. Det kan snarare göra att risken för fotsvamp ökar, om du inte är noga med att varje gång torka ordentligt, även under fötterna och mellan tårna.
Myt 6: Om du täcker fötterna med strumpor och skor hela dagarna kan du inte få fotsvamp. Att stänga inne fötterna hela dagen kan snarare öka risken för fotsvamp. Inne i skorna kan det bli varmt och du kanske svettas. Fuktiga eller våta strumpor eller skor tillsammans med värme skapar en perfekt miljö där svampen trivs.
Myt 7: Fotsvamp går över av sig självt. Fotsvamp försvinner inte utan behandling. Du riskerar bara att dina besvär blir värre och att svampen i värsta fall sprider sig till andra delar av kroppen.
Myt 8: Du behöver bara behandla där du kan se att svampen växer. Det stämmer inte. Det är tvärtom viktigt att du smörjer kräm, gel eller annan behandling av fotsvamp en bit utanför området där du ser att svampen växer, eftersom det där kan finnas svampsporer som inte syns. Om du bara behandlar den svamp som du ser är risken stor att sporerna växer till sig igen så att du snart är tillbaka där du startade.
Myt 9: Du kan sluta behandla fotsvampen så fort den försvinner. Samma gäller här som i myten ovan. Bara för att du inte längre ser svampen betyder det inte att alla svampsporer är borta. Det är viktigt att fortsätta behandla några dagar efter att det ser ut som att svampen försvunnit.
Myt 10: Om du haft fotsvamp och behandlat den kan du inte få fotsvamp igen. Det hade varit fantastiskt om det vore sant! Men tyvärr, du kan få fotsvamp om och om igen om du inte förhindrar det genom att skapa en miljö där svampen inte trivs och undviker smitta.
Läs vidare om du känner dig orolig för fotsvamp. : Vi reder ut myter och fakta om fotsvamp
Vad får man svamp av?
Olika faktorer ökar risken för en svampinfektion – Grundorsaken till att du kan få en svampinfektion i underlivet, och att den ger symtom, är okänd. Men det finns några faktorer som ökar risken för svampinfektioner:
En antibiotikabehandling kan påverka de nödvändiga bakterierna i slidan, vilket kan bidra till att du får en svampinfektion. Svamp kan bero på att immunförsvaret är nedsatt av någon anledning. Till exempel om du håller på att bli sjuk eller har stressat mycket. Hormonerna i kroppen påverkar slemhinnorna och därmed immunförsvaret i underlivet. Därför är det vanligt att få en svampinfektion strax före mens eller under en graviditet. Ibland kan svamp komma av att något har skavt mot slidan eller blygdläpparna, till exempel om du har cyklat mycket eller haft mycket slidsex. Det är för att svampen lättare får fäste om det finns små sår eller sprickor.
Ida Friedmann, 1177.se, nationella redaktionen Lena Marions, läkare, specialist i gynekologi, Södersjukhuset, Stockholm : Svamp i underlivet
Vad händer om man inte behandlar svamp?
Besvären kan försvinna av sig själva, men ibland krävs läkemedelsbehandling för att lindra besvär med svamp och klåda i underlivet. Det är däremot viktigt att inte behandla i onödan eftersom slemhinnan kan bli torr och skör.
BEHANDLING FÖR ATT FÖREBYGGA INFEKTION –
God handhygien hos sjukvårdspersonalen (dit hör också läkare!) är avgörande. Barnen skall koloniseras med moderns bakterier, inte personalens. Sprita händerna innan du tar i ett spädbarn. Tvättspriten skall innehålla glycerol så att händerna inte blir fulla med sprickor. Amning Rooming in: Barnet är hos mamma dygnet runt. För navelvård hos friska BB-barn i höginkomstländer finns det två möjliga alternativ:
Klorhexidin: På en del svenska BB-avdelningar har man tvättat navelstumpen en eller flera gånger dagligen med klorhexidin i tvållösning eller klorhexidinsprit. – Fördelar: Beprövat. Hibiscrub (4 % klorhexidin i tvållösning) har dokumenterad förmåga att förebygga ytliga stafylokockinfektioner och att i låginkomstländer förebygga omfalit och död (Sinha 2015). Det har dock ifrågasatts i senare studier (se nedan) och har inte visats gälla i höginkomstländer. – Nackdelar: Troligen inga allvarliga nackdelar men klorhexidinallergi förekommer hos större barn och är kanske ett minne från BB; navelstumpen sitter kvar onödigt länge; barnet exponeras för kemikalier utan säkert påvisad nytta. Tvål, vatten, luft: Att hålla naveln ren och torr räcker kanske i i-länder enligt Cochrane Library och WHO – se dock nedan. – Fördelar: Enkelt. Rekommenderas av Barnläkarföreningen i USA (Stewart 2016). – Nackdelar: Skillnaden mellan alkohol/klorhexidin och tvål/vatten är inte stor men det är möjligt att infektionerna blir färre med alkohol/klorhexidin. Litteraturöversikt: Inga påvisade skillnader hos 1811 barn randomiserade till alkohol eller vatten (randomiserad kontrollerad studie, RCT; Dore 1998). Skillnader i incidens av omfalit kunde emellertid inte bedömas eftersom inget fall av omfalit förekom. En RCT från Tyskland (Kapellen 2009; n=669) visade en insignifikant högre förekomst av omfalit (7 respektive 2 fall) och en signifikant högre förekomst av andra patologiska händelser vid torr navelvård jämfört med klorhexidinpulver. En RCT från Holland (Janssen 2003; n=766) visade ett fall av omfalit i gruppen med torr navelvård, inget i gruppen med desinfektionsmedel. En stor fransk studie gav 3/4293 fall av omfalit i gruppen med torr navelvård och 0/4404 i klorhexidingruppen (skillnaden var inte signifikant; Gras-Le Guen 2017) Slutsats: Gynnsamma effekter av klorhexidin tycks i höginkomstländer inte överträffa negativa effekter och bör därför inte rekommenderas. Studierna är dock motsägelsefulla och evidensgraden därför låg.
Navelvård hos barn på neonatalavdelning: Man bör fortsätta använda klorhexidin-lösning eller klorhexidinsprit eftersom navelvård hos sjuka, nyfödda barn inte har utvärderats med randomiserade kontrollerade studier. Navelvård hos barn i fattiga länder:
Tetanusvaccination av den gravida kvinnan ger antitetanus-antikroppar hos fostret och det nyfödda barnet. Lär ut hygien till barnmorskor (inklusive jordemödrar, “traditional birth attendants”). Försök utrota skadliga traditioner, t ex dynga på naveln. Använd desinfektionsmedel (t ex klorhexidin) vid daglig navelrengöring. Flera stora RCT i låginkomstländer visar att detta effektivt minskar risken för omfalit och död (Soofi 2012, Imdad 2013, Sinha 2015). Dock har nya stora studier från Zambia (Sazawal KEA 2017) och Tanzania (Sazawal S 2016) inte visat någon signifikant minskning av mortaliteten i klorhexidingrupperna som var relativt låg.
Blindtarmen används i dagligt tal som namn på ett litet bihang som sitter på första delen av tjocktarmen. Bihanget är som en fingerformad ficka som sitter på tjocktarmen, långt ner på den nedre högra sidan av buken under naveln. Egentligen är blindtarmen namnet på den del av tjocktarmen (cecum) som bihanget sitter på.
Det kan finnas över 2000 olika bakterier i din navel! Amerikansk dna-undersökning visar att nästan 1500 av bakterierna var helt nya bekantskaper för forskarna. De åtta vanligaste bakteriestammarna hittades i 70 procent av de undersökta navlarna, men alla de 60 personer som undersöktes hade en helt egen bakteriestam som inte kunde förklaras med faktorer som kön, ålder eller boningsort.
Mest överraskande var att en del bakterier – som hör till jordens äldsta livsformer – överhuvudtaget hittades på människokroppen. Tidigare har man trott att de bara har kunnat existera i extrema förhållanden, så som vid bubblande heta svavelkällor. Naveln är en ypperlig miljö för bakterieforskning, eftersom bakterierna där i lugn och ro kan föröka sig.
Händerna tvättar vi ofta med olika kemikalier, men ända in i navelns djup når medlen sällan. Forskargruppen funderar nu på vidare forskning i kroppens mikroflora genom undersökning av armhålor. Forskningen har publicerats i Plos One
Naveln behöver bara tvättas –
om det kommit urin eller avföring på den om den är kladdig eller blöder
Tvätta då med ljummet vatten och torka torrt. Barnet har ingen känsel i navelstumpen så det gör inte ont.
Webbredaktör: Granskare: Karin Pettersson, Läkare/Chef Uppdaterad: 2022-04-13
: Navel på nyfödd
En frisk navel ser torr ut. Navelstumpen ramlar av efter cirka 7- 10 dagar. Huden runt ska vara blek. Om fuktigt eller kladdigt rengörs naveln med vatten en gång om dagen.
Om det är bråttom – Ring genast 112 om symtomen kommer snabbt och du eller barnet mår mycket dåligt. Du får börja med att berätta om symtomen. Sedan känner läkaren på magen, och om det gör mer ont i magens nedre högra del. Du får också lämna, Läkaren kan behöva undersöka ändtarmsöppningen med sitt finger.
Hur smittar svamp?
Hudsvamp – symptom, orsaker, behandling och prov Svamp finns naturligt på huden, men ibland orsakar hudsvamp besvär som kräver behandling. Det är när svampen förökar sig för mycket som problemen uppstår, då den tar över för mycket av bakteriefloran på området. Det kan också handla om svamp som normalt sett inte finns på huden.
- Svampinfektioner i huden kan visa sig genom:
- Röda utslag
- Klåda
- Fjällning
- Sårig hud
I vissa fall kan angreppsområdet också börja vätska. Eftersom symptomen på hudsvamp kan likna andra hudbesvär är det bra att ta reda på att det handlar om just svamp, då det är viktigt att sätta in rätt typ av behandling. Hudsvamp är vanligen helt ofarligt, men det kan i vissa svårare fall gör att huden spricker. Dessa sprickor kan ge rosfeber. Rosfeber ger rodnad, ömhet och ödem i området samt feber och ibland kräkningar
- Besvär med hudsvamp orsakas av att någon svamp förökar sig någonstans på kroppen. Det handlar vanligen om trådsvampar.Trådsvampar finns vanligtvis inte på huden, men kan överföras när du kommer i kontakt med infekterade ytor. Svampen kan breda ut sig över stora hudområden och kan dessutom sprida sig till naglarna. Hudsvamp smittar framförallt vid direktkontakt, men även indirekt kontakt kan överföra infektioner. Några exempel är handdukar, duschgolv och husdjurs päls. Svamp trivs bra i varma och fuktiga miljöer och därför drabbas idrottare oftare av svamp än andra. Dels är de mer svettiga och blöta, dels vistas de i miljöer där svamp lätt sprids. Hudsvamp brukar oftast uppstå i hudveck. Några vanliga platser är kring ljumskar, bröst och skinkor. När hudsvamp uppstår på fötterna brukar det kallas för, Det kan leda till torr och fjällande hud. Även, underlivet och munnen kan drabbas av svampinfektioner. Hudsvamp är smittsamt och kan sprida sig mellan olika ställen på kroppen. Därför bör du tvätta dig noggrant efter att du svampbehandlat ett område på kroppen. Annars är risken att du kommer i kontakt med ett annat område och överför svampinfektionen dit.
- Hudsvamp behandlas med receptfria svampläkemedel. Dessa finns i form av krämer, gel och pulver. Om den receptfria behandlingen inte fungerar kan du behöva söka vård för att få annan hjälp. Du bör bara behandla dig mot hudsvamp om du vet att det faktiskt är svamp. Vid svår inflammation eller för personer med nedsatt immunförsvar kan det vara nödvändigt att behandla med antibiotika.
- Köp för att ta reda på om du har hudsvamp orsakad av trådsvampar (dermatofyter). Dessutom kan du får hjälp med problemet utan att besöka en vårdcentral. När du har fått självprovtagningskitet tar du ett hudprov enligt instruktionerna och därefter skickar du provet till vårt kvalitetssäkrade laboratorium. Hudprovet tas genom att skrapa på det angripna området och gör alltså inte ont. Tre dagar efter att provet inkommit till laboratoriet får du ditt svar på Dynamic Codes webbsida. Med din personliga analyskod hämtar du provsvaret och får reda på om ditt prov innehöll trådsvamp (dermatofyter) inom släktena Trichophyton, Microsporum och/eller Epidermophyton eller inte. Visar sig ditt prov innehålla trådsvamp (dermatofyter) inom släktena Trichophyton, Microsporum och/eller Epidermophyton får du hjälp att komma i kontakt med en digital vårdgivare som hjälper dig. Skulle du föredra en annan vårdgivare än de som Dynamic Code hänvisar till så är det bara att skriva ut ditt provsvar och ta med. Är provet negativt, dvs. innehöll inte trådsvamp (dermatofyter) inom släktena Trichophyton, Microsporum och/eller Epidermophyton, och du fortsätter uppleva symptom kan det bero på andra hudsjukdomar som t.ex. eksem eller psoriasis. Förebygg hudsvamp Det finns saker du kan göra för att undvika hudsvamp. Allra viktigast är att hålla huden ren och torr. Tvätta regelbundet, men undvik överdriven tvättning. Bär kläder som andas och inte skaver. Det är bra att använda tofflor när du vistas i t.ex. badhus och omklädningsrum.
: Hudsvamp – symptom, orsaker, behandling och prov
Hur ser svampinfektion ut?
Svampinfektioner
Svampinfektioner
Svamp kan orsaka infektioner i bland annat huden, naglarna, munnen och underlivet. Hudsvamp visar sig ofta i form av röd hud med utslag som kliar, svider eller fjällar. Svamp i slemhinnor orsakar rodnad, irritation och ibland en vit hinna eller flytning.
- Svampinfektioner behandlas på olika sätt beroende på var de uppstår och vilken svamp som ligger bakom besvären.
- Svampinfektioner är mycket vanliga hos både barn och vuxna.
- Svamp trivs som regel i fuktiga och varma miljöer, men du kan även drabbas av svamp om du har eksem eller är särskilt sårbar för infektioner.
Små barn, gravida och äldre personer har lättare att få svampinfektioner än andra. Det är inte farligt att ha ytlig svamp i huden och slemhinnorna, men svampen kan orsaka besvär som bland annat sveda och klåda. Det finns olika sätt att behandla svamp – vid hudsvamp räcker det ofta att hålla huden torr och ren.
- I vissa fall behövs svampdödande medel eller andra läkemedel för att bli av med infektionen.
- En svampinfektion kan ibland misstas för hudbesvär som torr hud, eller,
- Läs gärna mer under rubriken “Besvär som kan likna svamp” lite längre ner i texten.
- I ovanliga fall kan svamp angripa inre organ.
- Det kallas för invasiva svampinfektioner.
Infektionerna kan vara både allvarliga och svåra att behandla. Besvären kan till exempel uppstå i samband med operationer, svåra sjukdomar och kraftigt nedsatt immunförsvar. Vanliga svampar som orsakar infektion:
- Jästsvamp – Förekommer naturligt i huden, slemhinnorna och tarmen. Det finns olika sorters jästsvamp – candida och malassezia. Ibland förökar sig svampen och orsakar besvär. Det kan till exempel bero på att den normala bakteriefloran har förändrats eller att immunförsvaret har försvagats i samband med sjukdom eller läkemedelsbehandling.
- Trådsvamp – Kommer utifrån och kan angripa både människor och djur. Svampen orsakar infektioner som kallas för tinea. Det finns olika sorter trådsvamp – alla infekterar kroppen utifrån. Svamparna kan få fäste hos människor, djur eller ibland hos både människor och djur. Du kan smittas av både människor och djur, direkt eller indirekt.
Det finns även andra typer av svamp som kan orsaka infektion eller besvär i kroppen. Dit hör mögelsvamp, som bland annat kan angripa inre organ i samband med allvarlig sjukdom eller kraftigt nedsatt immunförsvar.
Kan man få svamp av att använda trosskydd?
Svampinfektion under mens – Överproduktionen av Candida kan explodera under mensen. I dessa fall är det extra viktigt att använda underkläder som andas och sköta hygienen. Ditt underliv ska dock inte tvättas för mycket! Och tvätta bara med vatten eller med en mild tvål med ett pH-värde under 7.
- Ofta är dock vanligt vatten det bästa.
- Under infektion bör användningen av bindor och trosskydd undvikas eftersom de inte andas och därmed främjar tillväxten av svamp.
- Menskopp är det bästa mensskyddet under en svampinfektion eftersom koppen tillåter dina nedre regioner att andas och stör inte den naturliga fuktbalansen.
Om infektionen är invändig och svampmedicinen inte kan tas oralt eller en vagitator (alltså en vaginaltablett) har ordinerats, ska medicinen användas på kvällarna. I dessa fall rekommenderas inte användning av en tampong eller menskopp, men som mensskydd kan bomullspads användas eftersom de skyddar mot läckage och tillåter din vagina att andas.
Kan en svampinfektion gå över av sig själv?
Svamp i underlivet går oftast över av sig själv. Om symtomen är besvärande kan du använda receptfria läkemedel som dödar svampen. Går besvären inte över med receptfri behandling bör du söka vård.
Hur lång tid tar det att bli av med svamp?
Ha inte samlag när du har svamp – Det är ovanligt att svamp förs över till någon annan om du har samlag. Men ibland kan huden på en penis reagera med en slags allergisk reaktion mot svampen i slidan. Såna besvär går över av sig själv efter några dagar.
Vad kan obehandlad svamp leda till?
Symptom – Ibland kan det vara svårt att skilja en svampinfektion från andra hudsjukdomar. Sitter infektionen på huden får du röda utslag, klåda, fjällning och hud som blir sårig. Om du får en infektion i munnens slemhinnor kan dom bli kraftigt röda och få vita beläggningar.
Vad behöver en svamp för att leva?
Växter får energi från solen genom fotosyntesen. Men svampar kan inte använda solljuset för att få energi på det sättet. Istället skaffar de sin energi genom att bryta ner olika material, och genom att leva tillsammans med växter.
Vilken svamp kan man dö av?
Mycket giftiga svampar – Cellskadande gifter kan ge livshotande skador på inre organ och finns hos ett par arter, flugsvampar och spindlingar. Gifterna kan ge lite olika besvär beroende på vilken svamp det är fråga om.
Orangebrun giftspindling eller toppig giftspindling kan ge livshotande skador på njurarna. Besvären kommer inom tre till sju dygn och består av brännande törst, huvudvärk, trötthet, frossa, muskelvärk och ont i magen.
Gifthätting, lömsk flugsvamp och vit flugsvamp innehåller gifter som kan ge skador i tarmkanalen, njurar och lever. Besvären brukar börja efter 8 till 24 timmar och består av ont i magen och vattentunn diarré. De här svamparna kan ge en livshotande förgiftning.
Andra svampar som innehåller det farliga cellskadande giftet är lömsk biskopsmössa, stenmurkla och mössmurkling. Besvären kommer efter 5 till 8 timmar och består av symtom från mage och tarm, yrsel, matthet, svettningar, talsvårigheter och balanssvårigheter.
Naveln behöver bara tvättas –
om det kommit urin eller avföring på den om den är kladdig eller blöder
Tvätta då med ljummet vatten och torka torrt. Barnet har ingen känsel i navelstumpen så det gör inte ont.
Webbredaktör: Granskare: Karin Pettersson, Läkare/Chef Uppdaterad: 2022-04-13
: Navel på nyfödd
Hur blir man av med svamp?
Ha inte samlag när du har svamp – Det är ovanligt att svamp förs över till någon annan om du har samlag. Men ibland kan huden på en penis reagera med en slags allergisk reaktion mot svampen i slidan. Såna besvär går över av sig själv efter några dagar.
Andra tänkbara förklaringar – En annan orsak till en knuta eller utbuktande mage vid naveln kan vara rektusdiastas. Det är vanligast hos gravida och innebär att magmusklerna töjs ut under graviditeten för att lämna plats åt det växande fostret. Det kan också ge andra symptom som ryggvärk och försämrad hållning.