Torka Svamp I Ugn Hur Länge?

13.03.2023 0 Comments

Torka Svamp I Ugn Hur Länge
Torka karl-johan svamp i ugn – Svampen ska torkas vid 70 grader i ugnen, helst i en plåt med galler. Lägg svampen på gallret och ställ in den i ugnen. Det tar cirka två timmar att torka svampen ordentligt. När svampen är torr ska den plockas bort från gallret och läggas in i en burk eller lufttät behållare.

Hur lång tid tar det att torka svamp i ugn?

TORKA SVAMP I UGN/VARMLUFTSUGN – Sätt ugnen på 50 grader Luftiga svampar, som trattkantareller, kan du lägga lite huller om buller i dubbla lager (i varmluftsugn, inte i ugn utan varmluft). Svamp som skivas behöver ligga plant och i enkla lager. Svampen är torr efter 8-10 timmar, helt beroende på hur tjock den är samt hur blöt den är.

Hur många grader när man torkar svamp?

Torka svamp – De flesta svampar kan torkas. Förvara i glasburk med tättslutande lock i ett mörkt och torrt utrymme. Då är hållbarheten flera år. Du bör helst inte vistas i samma rum som du torkar svamp. Svamp avger sporer och de kan ge luftvägsbesvär och allergiska reaktioner. Svampen läggs på särskilda brickor i svamptorken. Foto: Dicte Helmersson För att svampen inte ska bli dålig under torktiden är det viktigt att det finns luftcirkulation runt svampen och att torkprocessen går relativt snabbt. Det bästa och enklaste är att använda en eldriven svamp- och bärtork.

Det går också bra att torka svamp på exempelvis ett myggfönster. Använd gärna en fläkt eller kupévärmare för att snabba på torkprocessen. Ett alternativ är att torka på väldigt låg värme i varmluftsugn med luckan på glänt. Torktemperaturen ska aldrig överstiga 50 grader och helst vara lägre. Svart trumpetsvamp, blodriskor och kantareller bör torkas i max 30 grader för att inte bli beska.

Några torkar svamp på tidningspapper, vilket vi inte rekommenderar, eftersom tidningspapper suger åt sig fukt. Svampen tenderar då att kladda fast i pappret och det blir ingen luftcirkulation runt svampen. Foto: Dicte Helmersson Soppar och andra mer kompakta svampar skärs i tunna skivor innan de torkas. Trattkantareller, trumpetsvamp och andra tunnare svampar delas. Tunna svampar kan torkas i rumstemperatur om det är bra luftcirkulation. När svampen är riktigt torr och smulbar är den klar.

Hur torr ska torkad svamp vara?

4. Nu snackar vi torrboll – En färdigtorkad svamp ska vara knastertorr. Så torr att den kan smulas sönder.

  • När är svampen Färdigtorkad?

    Så torkar du svamp: –

    1. Skär svampen i några mm tunna skivor eller hacka i småbitar. Trattkantareller och trumpetsvampar kan torkas hela. Stora trattkantareller kan behöva delas.
    2. Sprid ut svampen jämnt på svamptorkens ollor. Inga svampar ska ligga på varandra, mindre noga med lättorkade trattkantareller och trumpetsvampar. Torka olika svampsorter för sig på ollorna. I vamluftsugn läggs svampen allra helst på proffsplåtar för brödbak som är perforerade. Luckan ska var öppen eller på glänt med fläkten på.
    3. Ställ in temperaturen i torkugnen gärna till helst 40°C för att sedan öka till något under 50°C. Värmen i varmluftsugnen får aldrig överstiga 50°C. Kan du inte hålla ner temperaturen, sätt endast på fläkten i ugnen.
    4. Vänd svampen under torkningen för snabbare torkning. Vänd även galler i ugn eller ollor i svamptork för att snabba på en jämn torkning.
    5. När svampen är knastrigt torr och kan smulas mellan fingrarna är den färdigtorkad. I en bra torkugn tar det ungefär 4-6 timmar och snabbare för småhackade bitar. I varmluftsugn är torktiden ca 8–10 timmar.

    Exakt temperatur går att ställa in på torkugnar av god kvalitet, vilket ger bäst torkning och bibehållande av näring. Samma låga temperatur kan vara svårt att uppnå i varmluftsugn och luftcirkulationen är heller inte lika god. Blir svampen för varm blir den besk.

    Hur torkar man svamp i varmluftsugn?

    Ugnsvärme ger torr svamp snabbare – Om du hellre föredrar att torka svampen på plåt i ugn, varmluft eller vanlig ugn spelar ingen roll, kan du sätta ugnen på ca 50 grader. Efter en dag (ungefär 8-12 timmar) har svampen blivit torr. Tänk på att det är smidigt att lägga ett bakplåtspapper mellan plåt och svamp.

    Måste man blötlägga torkade trattkantareller?

    Blötlägga torkad svamp – Blötlägg i vatten. Tunna svampar som trattkantarell behöver bara 15-20 minuter, medan tjockare som Karl Johan kan behöva blötläggas i upp till 3 timmar. : Lär dig torka svamp

    Vad är bäst torka eller förvälla trattkantareller?

    Så torkar du svamp – Trattkantarell, karljohan och trumpetsvamp är goda som torkade. Rensa svampen och skär i mindre bitar. Om svampen är mycket fuktig kan den bredas ut på en kökshandduk för att torka några timmar. Bred sedan ut på exempelvis en stor plåt eller på en kökshandduk på tidningspapper och låt torka i luftigt utrymme i rumsvärme i några dagar upp till en vecka.

    En kall fläkt kan vara till hjälp. Ju kallare och luftigare torkmiljö desto bättre bibehålls svampens färg. Var noga med att skydda skörden för solljus. Är luftfuktigheten hög torkar inte svampen, då kan en svamptork underlätta. Förvara torkad svamp i glasburk med lock eller papperspåse. Använd svampen i såser, soppor, pastarätter eller bröddeg.

    Smula ner och blanda med salt för ett aromrikt svampsalt.

    Hur lång tid tar det för svamp att komma upp efter regn?

    Inför utflykten – Någon vecka efter ett ordentligt regn brukar svampar börja synas i skogen. Kolla gärna svampläget på Artportalen eller i Svamp-klapp. Anmäl dig till en utflykt som anordnas av svampkonsulenter eller andra svampkunniga så lär du dig fler arter. Torka Svamp I Ugn Hur Länge Trattkantareller växer ofta många tillsammans, Foto: Alf Pallin

    Hur mycket torkad svamp motsvarar färsk?

    Torkad svamp omräknas gånger 10 för att få den mängd färsk svamp som det motsvarar.10 g torkad svamp motsvarar 100 g färsk svamp.

    Kan torkad svamp bli för gammal?

    Hållbarhet för torkad svamp Torkad svamp håller i en evighet. Eller åtminstone nästan. Foto by Kia Du ser på svampen om den möglat, ändrat färg, känns konstig eller luktar konstigt. Annars går det fint att äta. Att all mat i Sverige är bäst före märkt är bra, men betyder inte att maten måste slängas när datumet passerats.

    Titta, lukta och smaka! Lita på dina sinnen. Med tiden tappar svamparna färg, smak och lukt så det är en bra idé att äta upp svamparna inför nästa säsong då du kan äta färsk svamp och torka en ny laddning. Står dina torkade trattkantareller med annan stark mat kan de ta upp smak och lukt av detta. Förvaringen ska därför ske mörkt i låg luftfuktighet.

    En tillsluten glasburk i skafferiet fungerar bra. Som ett exempel går bra att spara torkade trattkantareller i över ett år. Huvudsaken att du har en bra burk med ett lock som sluter tätt och att det är torrt där burken förvaras. : Hållbarhet för torkad svamp

    Hur länge kan man torka trattkantareller?

    Torka svampen på 40°C tills svampen är knastertorr. Du kan använda blötläggningsvattnet som buljong i t ex en soppa eller risotto. Om svampen förvaras torrt i lufttäta burkar så håller de minst ett år.

    Måste man förvälla torkad svamp?

    Att lägga torkade trattkantareller i vatten i 10-30 minuter är trolleri. De små, snustorra svampbitarna, återgår till sin forna form och storlek. Kokar du en gryta behöver du inte lägga svamparna i blöt innan utan det går bra att bara slänga ner dem. Glöm inte att också använda spadet till såsen, det ger smak och färg. Annars är fördelen med att torka svamp och att inte förvälla att den torkade svampen får lång hållbarhet samtidigt som smak och arom bibehålls bättre.

    Hur tillagar man svamp som är torkad?

    Vad kan man ha svampen till? –

    Torkad svamp är god att smula över såser, soppor, wok med mera. Svampen är full av extra smak (umami). Gott att laga sås, risotto, pasta och paj på också. Torkad kan svampen smulas och tillsättas direk i maten. Kan även läggas i blöt ca 15 minuter eller förvällas/kokas i lite hett vatten några minuter. Häll av och krama ur. Stek/fräs med lite smör eller olivolja och blanda med grönsaker som broccoli, gröna bönor eller liknande.

    Vilken är den farligaste svampen?

    Svampgift kan döda en människa – – Svampar är mycket framgångsrika i underjorden. Att de enklare nedbrytarsvamparna evolverat till mykorrhiza betyder att de har utvecklat en massa försvar och blivit ganska bra på det, säger Håkan Wallander. Några av kemikalierna i svamparnas försvarsarsenal tillhör de giftigaste ämnen vi människor kan få i oss. Torka Svamp I Ugn Hur Länge Lömsk flugsvamp kallas för världens giftigaste svamp. De allra farligaste svampgifterna är amatoxiner, som finns i bland annat vit och lömsk flugsvamp. Det är ytterst starka cellgifter, som stänger av cellernas syntes av mRNA – en del av arvsmassan som styr produktionen av proteiner.

    You might be interested:  Hur Torkar Man Karl Johan Svamp?

    Har gott om svamp ruttnar?

    Det här är ett utkast till en artikel kring torkning av svamp. Artikeln är inte riktigt färdig, men eftersom ämnet är så brännande aktuellt vill jag inte hålla på den längre. Jag vill hemskt gärna veta hur ni torkar er svamp och om ni lagt märke till något intressant under torkning och blötläggning, och kanske vill någon upprepa mina experiment? Lämna gärna både ris och ros i kommentatorsfältet.

    • Nu när det är sagt vill jag hälsa er välkomna till mitt längsta blogginlägg hittills och vad som förhoppningsvis blir en Taffel-artikel en dag.
    • Torka den, blötlägg den, älska den! Kunskap som vi inte tar till oss och reflekterar över är inte kunskap mer än till namnet, snarare trivia.
    • Så nu när vi känner till en del om vad som händer i svamp när den torkas är det naturligt att vilja använda den kunskapen för att torka svamp på ett annorlunda, kanske bättre sätt.

    För det är svampens utdragna dödskamp och den nedbrytning som svampen utsätts för under torkningen som ger oss de där unika, fylliga smakerna som torkad svamp levererar. Låt oss rekapitulera vad vi redan vet. Torka Svamp I Ugn Hur Länge Under torkningen angrips svampen av olika mikroorganismer samtidigt som dess celler kollapsar då vätskebalansen i svampen rubbas. Skadorna triggar interna biokemiska processer som ytterligare bryter ner svampen och som till och med gör fåfänga försök att bygga upp den igen.

    Under nedbrytningen frisätts aminosyror i svampen, en av dessa är glutaminsyra eller glutamat, som många blev bekanta med redan under den molekylära gastronomins era då begreppet umami på allvar började klibba vid matnördars tungor. Glutamat – och även andra aminosyror – stimulerar våra umamireceptorer, ger en känsla av fyllighet eller matighet i munnen och förstärker intrycket från andra smaker.

    Det är alltså aminosyror som är att tacka för den torkade svampens smakförhöjande effekt, Aminosyrorna i svampen kan reagera med olika sockerarter i det välsignade och arombefrämjande famntag som kan tillskrivas maillardreaktionen, som nog är mest känd för den alkemi som sker i stekytor i kött.

    1. Maillardreaktionen är mest framträdande vid temperaturer över kokpunkten men verkar ändå i det tysta i svampen under torkning, framför allt då torkningen kan pågå under lång tid.
    2. De molekyler som skapas under maillardreaktionen har stulit svavel och fosfor från aminosyror och ger köttiga, fylliga och lökiga smakbidrag.

    Frisättningen av aminosyror under torkningen gör också att smakbidraget från maillardreaktionen blir än större då värmen höjs och svampen skall lagas till genom att det finns råmaterial i överflöd. Maillardreaktionen skapar smaker som inte fanns i svampen från början, och i en annan smakbildande process bryts linolsyra i svampens cellväggar ner av enzymer med gravt tungvrickande namn ( lipoxygenas, hydroperoxidlyas) och blir råmaterial till oktenol, Torka Svamp I Ugn Hur Länge Frisättning av aminosyror, maillardreaktionen och produktionen av oktenol är förmodligen de tre viktigaste smakgivande faktorerna under torkningen, men är inte de enda. Till exempel kan enzymatiska blåningsprocesser i svampen aktiveras vid skador, något som ger vissa arter ett rejält uppsving i smak efter torkning.

    1. Vi vet väl inte riktigt in i minsta detalj vad som sker i svampen under torkning, men vi vet åtminstone att torkning gör mer med svampen än att bara få den torr.
    2. Vi gör alltså klokt i att inte fixera oss vid snabb torktid utan att istället analysera och bedöma olika torkningstider och torkningsmetoder ur ett annat perspektiv: förädlingens,

    Den klassiska torkningen på ett tidningsklätt köksbord handlar då om att premiera den nedbrytning som gynnas av lång torktid. Det blir då speciellt viktigt att rensa svampen hårt innan torkning; angripna delar gör att svampen under torkning möglar, ruttnar eller blir dålig på annat sätt, och ingen tror väl förresten att de larver som lämnas kvar i svampen upphör med sitt fördärvande värv under torkningen? För stora mängder av blöt svamp fungerar köksbordstorkning sällan bra, och vill man ändå försöka kan man med fördel låta svampen förtorka i kylskåpet (husets torraste plats) ett par dagar först, eller i varmluftsugnen om man är varsam med temperaturen och lämnar luckan öppen.

    • Om det är dåligt luftdrag i köket stannar fuktig och kall luft lätt kvar runt svampen och torkningen kan då ta så lång tid att svampen blir svart, sladdrig och illaluktande och passar bättre i kompost än i mat.
    • Även temperatur och luftfuktighet spelar in, i ett varmt och torrt kök torkar svamp onekligen snabbare än i en källarhåla.

    Råkalla och regniga dagar tillbringar man hellre under en filt än torkandes svamp. Det gäller att välja sina torkdagar. Om trycksvärta vore gott skulle man servera det på Frantzén-Lindeberg, så köksbordstorkaren tjänar på att hålla svamp och tidning isär med något lager hushållspapper. Vill man ta det ännu längre är man förtjänt av att veta att det bland svampvänner finns stor fantasi när det gäller att ta fram mer effektiva metoder för torkning, med myggnät, linor, spisplattor, korgar, ombyggda torkskåp, fläktar och termostater med mycket mera.

    Den som däremot inte är så händig och vill göra det enkelt för sig skaffar sig en dedikerad svamptork, till exempel en sådan, I en svamptork finns oftast möjlighet att med hyfsad precision ställa in torktemperatur, men tänk då på att det oftast är termostatens omslagstemperatur som ställs in. För i och med att färsk svamp innehåller upp emot 90% vatten så är avdunstningen under torkning påtaglig, speciellt inledningsvis.

    Den temperatur som är viktigast under torkningen, den på svampens yta, är då många grader lägre än den omgivande luftens och temperaturen kan sättas högt för att få fart på torkprocessen, men allt eftersom vattnet försvinner ur svampen måste värmen minskas.

    Stark värme och svamptorkning går helt enkelt inte ihop, vi återkommer till varför. Att torka svamp i ugnen kan förefalla lockande men det är en tveksam idé av flera skäl. Det är svårt att hålla en standardugn stadigt vid en tillräckligt låg temperatur, även om det kan vara något lättare i en varmluftsugn där luften åtminstone cirkuleras.

    Inbitna ugnstorkare brukar förespråka att luckan skall vara öppen under torkningen för att hålla nere temperaturen och underlätta ventileringen, men då är å andra sidan termostaten påslagen för jämnan och strålningsvärmen gör att svampen lätt blir alldeles för varm.

    Ugnen kan ändå ha visst värde då man som redan nämnts vill ge en startknäpp åt blöt svamp inför köksbordstorkning. En del använder dessutom ugnen precis i slutet av torkningen för att maximera hållbarheten. En dos ugnsvärme kan driva ut ytterligare någon procent vatten och göra svampen knastertorr inför förvaringen.

    De biokemiska processer som nämndes ovan är temperaturberoende, och temperatur är en viktig frihetsgrad vid torkning. Tid är en annan, men är kopplad till temperatur på ett intimt sätt: hög temperatur ger kort torktid och vice versa. Vilken temperatur som borde ge den största nettoeffekten kan vara intressant att resonera kring, men det är lätt att istället bli förvirrad.

    • Låg temperatur och en lång torktid borde kunna få svampen att brytas ner ordentligt, men en högre temperatur skulle å andra sidan kunna sätta fart på diverse kemiska processer och därmed nybildningen av smaker.
    • Nej, teori duger till att ge oss riktlinjer och hypoteser, men bara köksexperiment kan svara på vad som gäller.

    Till syvende och sist är det förstås munnen som avgör utfallet. Om nu ingen därute har en gaskromatograf till övers? Torka Svamp I Ugn Hur Länge I experiment är det två torktemperaturer och metoder som utmärkt sig. Dels den klassiska köksbordstorkningen i rumstemperatur (uppskattningsvis 22 grader), dels torkning i svamptork inställd på 40 grader (alltså en något lägre torktemperatur i praktiken).

    Om temperaturen sätts till högre än 40 grader blir resultatet en platt och trist smak hos svampen, och värre blir det ju högre temperatur som används. Det är i sig inte så märkligt. De enzymer som katalyserar de biokemiska processerna skadas vid höga temperaturer, och det kan ske så tidigt som strax över 40 grader.

    Istället för att sätta turbofart på de smakalstrande biokemiska processerna så gör den höga temperaturen istället att de upphör. Och det har inte bara att göra med att svampen vid de temperaturerna torkas så snabbt att den inte hinner brytas ned och bilda alla välgörande smakämnen: i ett experiment genomvärmdes champinjoner först till över 50 grader i ett vattenbad innan de skivades och torkades på vanligt sätt, med fullständigt uselt resultat.

    • Den höga temperaturen drabbar torkningen på flera fronter, förutom inaktivering av enzymer påverkas även avdunstningen av flyktiga aromämnen, och förstås även graden av nedbrytning.
    • Soppar verkar kunna komma undan med något högre torkningstemperaturer, även uppemot 50 grader, förmodligen beroende på att de torkas i så stora bitar att vatteninnehållet håller temperaturen under kontroll och nedbrytningen ändå hinner bli märkbar.
    You might be interested:  Hur Länge Kan Man Plocka Svamp?

    Vid övriga utvärderade torktemperaturer blev resultatet inte alltid dåligt, men ändå märkbart sämre. Det allra sämsta resultatet, belagt flera gånger om, erhölls då svampen torkades med fläkt vid rumstemperatur (i svamptork). Med en sådan metod går torkningen snabbare än vid torkning i fria luften vilket kan påverka graden av nedbrytning, och svampen kyls dessutom ner av den snabbare avdunstningen och den förbiströmmande luften.

    Det är lätt att spekulera i att den trista och ofta beska smak som svamp torkad på detta sätt ger kan bero på att de temperaturberoende processerna hållits vid sparlåga samtidigt som den nedbrytning som trots allt skett lämnat outnyttjade och ibland beskt smakande aminosyror – som fenylalanin – efter sig.

    Men även om köksbordstorkning och 40-gradig svamptorkstorkning båda ger bra resultat är det inte samma resultat. Artkaraktären hos svampen och den generella svampsmaken blir mer framträdande för svamp som torkats vid 40 grader, medan den svamp som torkats vid rumstemperatur istället får en tydligare smakförhöjande effekt. Torka Svamp I Ugn Hur Länge Förutom temperaturen kan kanske graden av nedbrytning i svampen inför själva torkningen vara en viktig faktor. Om svampen är lätt bedagad redan då den läggs på köksbordet eller i svamptorken kanske de smakförhöjande processerna kan få en rivstart? I praktiken blir det inte speciellt stor skillnad, åtminstone mellan svamp som fått ligga till sig i kylskåp en vecka innan torkning jämfört med svamp som torkats omedelbart.

    Även om experimentet kanske inte säger hela sanningen så är resultatet befriande och lite avstressande för den som lyckats landa en rejäl mängd svamp utan tid eller möjlighet att ta hand om allt omedelbart. Det finns även andra metoder för att bryta ner svampen, som att utsätta färsk svamp för hård vakuumpackning innan den torkas.

    Cellerna sprängs då inifrån av tryckskillnaderna och nedbrytningsprocesserna kan chockstartas. I och med att svampen inte behöver ligga en tid först så har svampen sina sockerarter mer i behåll vilket maillardreaktionen kan tjäna på. Den som har tillgång till vakuummaskin får gärna utföra experimentet och dessutom ta åt sig äran av ett eventuellt gott resultat.

    • Den som är lagd åt tortyr uppskattar nog Sisyfos -metoden, inspirerad av en tvåårings lek i lönndom.
    • Om den svamp som ligger på köksbordet genomfuktas med en blomspruta innan den torkat ut helt, och sedan torkas på nytt i en upprepad process så genomgår svampen en drastisk nedbrytning, som ändå kan hållas under kontroll.

    Den krymper till miniformat och får en klart mörkare färg jämfört med sedvanlig köksbordstorkning, mer svart än brun. Metoden ger svamp med en något kraftigare smak men om den lilla effekten är värd besväret är en annan fråga. Torka Svamp I Ugn Hur Länge Så långt om torkning, men det är knappast någon mening att grunna över torkningen om man inte samtidigt vill ägna lite tid åt inversen: blötläggning. Och likt torkning inte bara handlar om att få svampen torr så handlar blötläggning inte bara om att göra den blötare; blötläggning är ytterligare en förädlande fas och inte bara ett nödvändigt ont.

    • Så fort svampen tillförts det vatten som drevs ut under torkningen så kan de smakgivande nedbrytningsprocesser som härjade i svampen under torkningen återupptas.
    • Svampen är ingen främling för uttorkning och många arter kan torka ut nästan helt och ändå växa vidare igen då regnet äntligen kommit.
    • Svamp innehåller kolhydraten trehalos som smörjer och gör sitt bästa att skydda svampens cellväggar från total kollaps under perioder av torka i naturen.

    Från vår njugga, gastronomiska infallsvinkel kan trehalos vara att tacka för att en del biokemiska processer återupptas under blötläggningen. Det gäller då förstås att svampen inte får ha utsatts för alltför höga temperaturer under torkningen. Och detsamma gäller vid blötläggning: vattnet får inte ha för hög temperatur om svampen skall väckas till någon form av biokemiskt liv igen.

    1. Torkad svamp som legat i rumstempererat vatten under lång tid (över ett dygn) ger en tydlig svampsmak med hyfsad artkaraktär.
    2. Men om vattnet slagits kokande över svampen kan inte längre några smakgivande enzymatiska processer verka.
    3. Svampsmaken blir också något tunnare, men samtidigt verkar svampen kunna lyfta andra smaker bättre.

    Det kan alltså finnas poänger även med en sådan behandling. Helt fel har alltså inte gjort då vi i alla tider smulat ner svamp direkt i en gryta eller soppa. Det kliar förstås i fingrarna på den vetgirige att nu få veta om det blir enorm skillnad på svamp som gått längs en av de två i teorin ultimata förädlingsvägarna: den smakförstärkande (torkning vid rumstemperatur, blötläggning i hett vatten) och den svampförstärkande (torkning vid 40 grader, blötläggning i rumstempererat vatten).

    Resultatet, utifrån ett experiment, var att den förväntade skillnaden fanns där, men att det var svårt att säga om själva multiplikatoreffekten existerade. Nå, åtminstone blev resultatet bra i båda fallen. Konsistensen hos torkad och blötlagd svamp kanske inte är mycket att jubla över, men läget är inte helt hopplöst.

    Kallt vatten ger för samma blötläggningstid en bättre konsistens hos svampen än om vattnet i inledningen var kokhett, kanske för att de återupptagna nedbrytande processerna hinner luckra upp svampen och göra konsistensen mer tuggvänlig? Med hett vatten omöjliggörs åtminstone den möjligheten.

    Det kan också spela in att inte bara enzymer förstörs av hettan. Hög värme denaturerar och koagulerar proteiner i allmänhet, något som i högsta grad kan påverka konsistensen, inte minst genom hur svampen kan ta till sig vatten under blötläggning och matlagning. Spelar det någon roll hur länge svampen ligger i blöt? Det gör ju det.

    Ju längre blötläggning desto bättre blir smak och arom, åtminstone gäller detta upp till ett dygn eller två. Men smakvinsten skall inte överdrivas, skillnaderna blir inte enorma, det krävs ett antal timmars skillnad i blötläggning för att de alls skall bli märkbara.

    1. Svamp som legat i blöt en längre tid har också en tendens att bli något beskare.
    2. Enzymatisk aktivitet tilltar med ökande temperatur, det vet vi.
    3. Blir det kanske någon skillnad mellan blötläggning i rumstempererat vatten respektive det i teorin ultimata: vatten som hålls strax under svampens smärtgräns, runt 40 grader? Liten, visar det sig, om ens någon.

    I experiment sågs inga större skillnader i smak eller konsistens trots att svampen fått ligga i drygt tre timmar i båda fallen. Med det varmare vattnet följde dessutom en markant beska, en tendens som varit märkbar även i andra experiment där varmt vatten ingått.

    Kanske löser det varmare vattnet effektivare ut beskt smakande ämnen till blötläggningsvattnet, där beskan kan uppfattas lättare? Spadet från blötläggningen skall givetvis tas tillvara. Många av svampens viktiga smakämnen är vattenlösliga och lakas därför ut ur de torkskadade cellerna i svampen en masse vid blötläggning.

    Det kan låta som en bra idé att låta svampen blötläggas i den vätska som senare skall användas under matlagningen, men då minskar förstås möjligheterna att slå bort spadet om det blir för beskt. Vissa sjuder djärvt in blötläggningsvattnet i den blötlagda svampen och menar att det är den bästa metoden för att någorlunda återställa svampens konsistens. Torka Svamp I Ugn Hur Länge Att svamp kan torkas och blötläggas på olika sätt med högst varierande resultat står klart. Skillnaderna är dessutom större än vad som kan anas på förhand. Men den viktigaste lärdomen som kan dras utifrån experimenten och resonemangen i den här artikeln är inte de absoluta resultaten (som kan och bör ifrågasättas) utan detta: det vi så länge trott om torkad svamps enhetlighet är fel,

    Det är en bra utgångspunkt, och ett underbart resultat i sig. Något om metoden : Svamp är i grunden en smakförhöjande råvara och skall bedömas både för vad den smakar i sig och hur den lyfter andra smaker. Vid samtliga experiment har en gräddig men inte alltför smakstark velouté på kycklingbuljong använts, en neutral soppa med ren smak där små skillnader mellan olika varianter av torkad svamp kan uppfattas.

    Vid jämförande torkning med olika temperaturer och metoder har svamp köpt eller insamlad vid ett och samma tillfälle använts (väl blandad) för att inte ge terroir och svampens ålder för stor inverkan, om nu sådan finns. I nästan samtliga fall har experimenten utförts på minst två arter (mestadels trattkantarell och rödgul trumpetsvamp).

    • Jämförelserna har alltid varit halvblinda, jag har själv lagat till respektive soppa men först efter någon form av anonymisering smakat av dem.
    • Tillagningen har gjorts på samma sätt, med samma sjudtid och med samma proportioner mellan velouté, svamp och spad.
    • En del resultat kommer från speciella tillfällen, med andra arter än de ovan nämnda och oftast i andra rätter.

    Resultaten är inte vattentäta, men är åtminstone ärligt redovisade. Torka Svamp I Ugn Hur Länge

    Peter Jägerbros blogg

    När ska man använda varmluft?

    Bra att ha koll på innan du börjar använda ugnen – ● Fler plåtar samtidigt. Om du har flera plåtar mat i ugnen kan du med fördel sänka temperaturen lite mer än grundregeln på 10%. ● Lägg maten glest. Luften behöver kunna cirkulera runt bakverk, kakor m.m.

    • Lägg de därför inte för tätt.
    • Låt bröd jäsa lite extra.
    • Bullar och bröd måste ha jäst klart ordentligt, annars kan dom missformas och färgen bli ojämn.
    • Laddkakor och bullar.
    • De är populära bakverk som du kanske vill prova i varmluftsugnen, men dessa brukar lämpa sig bättre för vanlig ugn.
    • Var noga med graderna.
    You might be interested:  Hur Snabbt Försvinner Svamp I Underlivet?

    De flesta recept är inte skrivna för varmluftsugn, så glöm inte att ändra graderna, eller kolla upp om den mat du tänker tillaga faktiskt lämpar sig bättre med vanlig ugnsinställning. ● Höga temperaturer. Varmluftsugn lämpar sig oftast inte att använda vid höga temperaturer.

    Kan man förvara torkad svamp i plastburkar?

    Visst går det bra att förvara torkad svamp i plastburkar/godis har bott där innan? De är praktiska stapelbara tar lite plats m! Det är så vi förvarar våra torkade svampar, och det har gått bra hittills. De äldsta burkarna med trattisar har stått så i flera år utan problem.

    Kan svamp bli dålig i frysen?

    Ja, i frysen kan dom ligga hur länge som hälst. Du kanske ville veta, hur lång tid kan jag ha dom i frysen före förtering. Kantarellerna blir bittra om de står frysta länge, jag fryser inte dom, men de som gör det säger max 3 månader, sen försämras dom ganska snabbt.

    Kan man ta fel på trattkantareller?

    Det ser ut att bli en fin svampsäsong i år. Men expertens tips är att vara väldigt försiktig med vad man plockar och äter. Foto: Maja Larsson En del giftiga svampar ger kräkningar och magont. Andra angriper lever och njurar – i värsta fall är transplantation enda räddningen.

    • IVA-läkaren och toxikologen Kai Knudsen har sett det mesta.
    • Hans budskap är tydligt: var försiktig när du plockar svamp.
    • Trattkantarell, skogschampinjon och stolt fjällskivling.
    • Allesammans är de goda matsvampar.
    • Men de har också något annat gemensamt: de kan lätt förväxlas med ordentligt giftiga svampar.

    Den mycket giftiga toppiga giftspindlingen är till utseendet ganska lik trattkantarell – och de växer dessutom ofta nära varandra. Det räcker med en liten, liten bit av den toppiga giftspindlingen för att man ska bli rejält sjuk och giftet tål både kokning och frysning.

    1. Det finns många goda svampar, som dessutom kan vara näringsrika.
    2. Men man ska vara väldigt försiktig med vad man plockar och äter, säger Kai Knudsen.
    3. Han är överläkare i anestesiologi och intensivvård, verksam på IVA Sahlgrenska, och dessutom universitetslektor vid Sahlgrenska akademin.
    4. Ett av hans specialområden är toxikologi, läran om gifter, och han kan mycket om svampförgiftningar – något som 100-200 personer årligen söker vård för i Sverige.

    – Det vanligaste är måttlig förgiftning som ger mag-tarmirritation som kräkningar, diarré och buksmärtor. Men allvarliga förgiftningar ser vi kanske vartannat år, och dödsfall som orsakats av svampförgiftning har vi haft 2010, 2008, 2002, 1996 och 1994. Kai Knudsen, universitetslektor vid Sahlgrenska akademin och överläkare, Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Bild: Magnus Gotander

    Kan man bli sjuk av trattkantareller?

    Dåliga trattkantareller kan göra dig sjuk Färska och fina ska trattkantarellerna vara. Uddevalla Svampkonsulenten Eva Loodh varnar för att många svampplockare kan bli sjuka efter att ha plockat gamla trattkantareller. – De ska vara spänstiga och ljusa, berättar hon. 07:10 – 8 okt, 2011 Nu under hösten är många ute och plockar svamp.

    • Trattkantarellen hör till de ätliga svampar som är lätt att känna igen och är mycket populär.
    • Många ringer och frågar om trattkantareller just nu, säger Eva Loodh som varnar för att plocka skämd svamp.
    • Svampar är som vilket livsmedel som helst.
    • Är svampen för gammal är den inte lämplig att äta.
    • Man blir matförgiftad, precis som om man ätit för gammal köttfärs.

    – Då kan man bli ordentligt sjuk, säger Eva Loodh. Plocka alltså inte gamla och mjuka trattkantareller, de ska vara spänstiga och ljusa. Många torkar sin svamp för att konservera den. Undvik då tidningar som underlag. – Ett finmaskigt nät på en träram och en kupévärmare under, rekommenderar Eva Loodh som torkutrustning.

    Hur gör man när man torkar kantareller?

    Torka – Många sorter går bra att torka, särskilt trattkantareller, svart trumpetsvamp och olika soppar, som Karljohansvamp. Undvik att torka gula kantareller, de kan lätt bli beska. Skär svamparna i tunna skivor innan du torkar dem. Allra bäst blir det om du har en riktig svamptork ( läs vårt test av svamptorkar här ), men du kan också breda ut svampen på ett myggfönster eller liknande.

    • Det är svårare att få ett bra resultat om du lägger den på tidningar, det blir inte tillräckligt luftigt.
    • Det går att torka svamp i varmluftsugn, men då ska du helst ha perforerade plåtar att lägga den på.
    • Och det tar tid, du behöver ha ugnen på i flera timmar i cirka 40 grader.
    • Ha gärna ugnsluckan lite på glänt.

    Det är viktigt att se till att svampen är riktigt torr, du ska kunna smula den mellan fingrarna. Förpacka sedan i täta glasburkar som du har diskat och desinficerat i 100 graders ugnsvärme. När du ska använda svampen ska du blötlägga först, koka i en kvart och sedan tillaga dem.

    Kan man torka svamp i rumstemperatur?

    Att torka trattkantareller och annan svamp Vissa år är det äppelår, andra år är det blåbärsår. I år är det svampår, och då gäller det att både passa på att plocka svamp, men också att konservera för att kunna använda år då det inte finns lika mycket svamp att finna i skogen.

    1. Trattkantareller är en ypperlig svamp att konservera genom torkning.
    2. Vi torkar dem hela, och förvarar den sedan i tättslutande burkar, mörkt och svalt.
    3. Annan svamp går också bra att torka men bör då skäras i mindre bitar.
    4. Svamp innehåller mycket vatten.
    5. Idag torkade vi 1,5 kg svamp, och när torkningen var klar vägde samma svamp bara 90 gram.

    När man sedan vill använda sin torkade svamp, kan det vara bra att tillsätta den väskan igen, genom att låta svampen ligga i blöt några timmar innan. Sen är svampen bara att använda som om den vore färsk. Vi brukar dock inte ha så god framförhållning, så när vi gör en härlig svampsås, så lägger vi i och kokar de torkade svamparna direkt, så får de suga åt sig vätskan under kokningen.

    • Det fungerar bra det också.
    • När vi torkar svamp, så gör vi det i en elektrisk tork.
    • Vi fyller ollorna ganska rejält eftersom svampen krymper mycket vartefter den torkar.
    • Sedan torkar vi på 40 grader tills all svamp är knastertorr.
    • Det tar ca 6 timmar.
    • För bäst resultat byt ordning på ollorna under torkningen och rör runt lite bland svampen någon gång ibland.

    Om du inte har en elektrisk tork, eller om du har en väldigt stor mängd svamp att torka, går det fortfarande väldigt enkelt att torka svamp. Lägg ut dem luftigt på tidningspapper och rör runt bland svampen någon gång per dag. Din svamp borde då vara torr på några dagar till en vecka.

    Hur man torkar trattkantareller?

    Så torkar du svamp – Trattkantarell, karljohan och trumpetsvamp är goda som torkade. Rensa svampen och skär i mindre bitar. Om svampen är mycket fuktig kan den bredas ut på en kökshandduk för att torka några timmar. Bred sedan ut på exempelvis en stor plåt eller på en kökshandduk på tidningspapper och låt torka i luftigt utrymme i rumsvärme i några dagar upp till en vecka.

    En kall fläkt kan vara till hjälp. Ju kallare och luftigare torkmiljö desto bättre bibehålls svampens färg. Var noga med att skydda skörden för solljus. Är luftfuktigheten hög torkar inte svampen, då kan en svamptork underlätta. Förvara torkad svamp i glasburk med lock eller papperspåse. Använd svampen i såser, soppor, pastarätter eller bröddeg.

    Smula ner och blanda med salt för ett aromrikt svampsalt.

    Hur torkar man karljohansvamp i ugn?

    I UGN : Ställ in ugnen på lägsta värme varmluft. Värmen ska helst ej gå över 50 grader. Sprid ut på bakplåtspapper på galler. Torka något dygn.

    Hur länge kan en svamp leva?

    Frågeställare Besvarades av Pia Barklund tisdag, 15 november, 2005 – 18:47 Fråga Hur länge lever en svamp? Svar Allt fler uppskattningar pekar på att många arters svampindivider kan bli mycket gamla, tiotals till flerahundra år. Det finns också de som är jämförelsevis mycket kortlivade. Bland mykorrhizasvampar uppges kantarell bli > 39 år, örsopp >75 år och medellivslängd 35 år, Droptaggsvamp Hydnellum ferrugineum >150 år. Vedlevande patogena svampar uppvisar mycket höga åldrar. En honungsskivlingsart Armillaria gallica har angivits åldern >1500 år. Phellinus weiri >1300 år. I blad och barr kan livscykeln var ett år eller tom kortare. Att Lophodermium piceae, granskyttesvampen som lever i granens gröna barr blir omkring sju år hänger samman med att barren infekteeras som helt unga och att fruktkroppsbildningen inte kommer förrän barret har dött, och granbarr blir uppskattnigsvis sju år. I princip är svampmycel odödliga, om substratet där de växer inte tar slut. Svampar bä ringa cellstrukturer med sig hela livet, till skillnad mot växter och djur. Istället dör äldre delar av och hyfer nybildas kontinuerligt. Hypotetiskt kan svampindivider som kom in direkt efter istiden finnas kvar i våra skogar. Länkar Publicerad: mån, 1997-03-24 01:00