Svamp Man Blir Hög Av I Sverige?

23.03.2023 0 Comments

Svamp Man Blir Hög Av I Sverige
Magiska svampar – Magiska svampar, psykedeliska svampar eller magic mushrooms kallas ofta en typ av svampar som innehåller ämnet psilocybin, vilket har hallucinogena egenskaper. Det finns i bland annat släktet slätskivlingar och är narkotikaklassat i Sverige.

Ruset från psilocybin sägs likna det från LSD men är kortare — runt sex timmar. Även hjärnan och serotoninsystemet kan påverkas på samma sätt som vid LSD-användning. Serotonin är en signalsubstans som påverkar bland annat humöret och minnet och systemet kan försämras vid droganvändning. När man tar psilocybin omvandlas det i kroppen till det aktiva ämnet psilocin.

Effekterna av ämnet är känslan av eufori och en förståelse för naturen och universum. Man kan också uppleva ångest, panik och otäcka hallucinationer till följd av psilocybin-missbruk. Källa: Drugsmart, Nationalencyklopedin TT/DAGENS MEDICIN

Vilka svenska svampar kan man bli hög på?

Psykadeliska svampar i Sverige I Sverige är de mest använda svamparna toppslätskivling (Psilocybe semilanceata) och ringslätskivling (Psilocybe cubensis). Svampar med psilocybin eller psilocin är narkotikaklassade i Sverige och ingår i förteckning I.

Hur blir man hög på svamp?

Ungdomar plockar svamp – och drogar sig | SvD Så kallade Magic Mushrooms har blivit ett allt större problem i Umeå. Det gynsamma svampvädret är en anledning. Det är svampen toppslätskivling som har lockat ut ungdomar i skog och mark. Den växer vilt i norra Sverige och innehåller det hallucinogena ämnet psilocybin som är narkotikaklassat.

Svampen äts rå eller torkad och framkallar ett LSD-liknande rus. Vid snedtrippar drabbas man av panikångest, hjärtklappning och andningsförlamning. Den varma och fuktiga hösten har fått antalet svampar att öka markant. Roger Sandqvist på socialtjänsten i Umeå tror att lättillgängligheten är en av anledningarna till att bruket av svampen har ökat.– Det finns säkert de som inte har provat droger förut som ger sig på det här.

Det värsta är att även om svampsäsongen snart är över så är det inte otänkbart att de fortsätter in på andra droger, säger han till SvD.se. : Ungdomar plockar svamp – och drogar sig | SvD

Hur mycket svamp för att bli hög?

Benämningar: psilocin, psilocybin, ‘magic mushrooms’. Doser: 1,0 – 2,5 gram torkad svamp, psilocybin i ren form rusgivande från 5 mg, vanliga missbruksdoser om 10 – 20 mg, psilocin ca 1,4 ggr mer potent än psilocybin.

Vart hittar man magiska svampar i Sverige?

Toppslätskivling
Systematik
Domän Eukaryoter Eukaryota
Rike Svampar Fungi
Stam Basidiesvampar Basidiomycota
Klass Agaricomycetes
Ordning Agaricales
Familj Agaricaceae
Släkte Slätskivlingar Psilocybe
Art Toppslätskivling P. semilanceata
Vetenskapligt namn
§ Psilocybe semilanceata
Auktor Fr. & P.Kumm.
Synonymer
Panaeolus semilanceatus (Fr.) J.E. Lange 1939 Panaeolus semilanceatus (Fr.) J.E. Lange 1936 Psilocybe semilanceata f. semilanceata (Fr.) P. Kumm.1871 Agaricus semilanceatus Fr.1818

table>

? Den mykologiska karaktären hos toppslätskivling : hymenium: skivor hatt: toppig skivtyp: täta ätlighet: psykoaktiv fot: bar sporavtryck : lila ekologi: saprofyt

Toppslätskivling ( Psilocybe semilanceata ) är en i Sverige mindre allmän psilocybinsvamp (en grupp av psykedeliska svampar ) som växer främst på välgödslade gräs- och ängsmarker i hela landet, från de sydligaste spetsarna upp till fjällmarkerna i norr.

Toppslätskivlingen är hygrofan vilket innebär att den ändrar färg efter fuktighet. Den är vid torrt tillstånd halmfärgad eller sandgul och går mot grå-, brun- eller mörkbrun vid väta. Den geléliknande hatthuden går att dra av från hatten, vilket är ett karakteristiskt kännetecken för svampen. Det är en 4–9 cm hög svamp med smal, stel fot och hatt med en spetsig topp, också kallad umbo.

Foten är ofta karakteristiskt skruvad eller krokig vilket till viss del skiljer den från andra svampar i liknande miljö. Den förväxlas ofta med gul kragskivling som till skillnad mot toppslätskivling ofta har rester av en ring strax under hatten. Toppslätskivlingen innehåller en hög halt av den hallucinogena substansen psilocybin,

 1. Den aktiva substansen psilocybin ingår i förteckning P I i 1971 års psykotropkonvention,
 2. Svampen är narkotikaklassad i Sverige, vilket innebär att den är olaglig att plocka, odla eller inneha i landet.
 3. Det har tidigare, felaktigt, hävdats att toppslätskivling växer på komockor, vilket däremot släktingen ringslätskivling ( Psilocybe cubensis ) gör.

Den arten förekommer dock ej i Sverige.

Är magiska tryfflar lagligt i Sverige?

Så kallade tryfflar, en del av de ‘magiska svamparna’ som växer under jord, är lagliga.

Hur lång tid är man hög på svamp?

Så påverkas kroppen av LSD – Fysiska tecken på LSD-rus kommer först och kan vara:

Förstorade pupiller Förhöjt blodtryck Förhöjd kroppstemperatur

(2) Ruset kommer efter ungefär 30 minuter. Ruset kan hålla i sig (olika starkt) under 8-12 timmar, beroende på hur stor dos som tagits (2). Hallucinationer kan synas, höras och kännas. De kan variera beroende på yttre och inre förutsättningar, som miljö och känslotillstånd.

Är Microdosing lagligt i Sverige?

Den här artikeln publicerades ursprungligen på VICE Danmark, Inget gick som Julie Ugleholdt hade tänkt sig. Efter att ha haft värkar i 24 timmar var det fortfarande inga tecken på att hennes dotter var på väg att komma ut. Varje gång Julie fick värkar gick barnets puls ner till 50.

Julie var rädd för att något var fel. Efter ett helt dygn på sjukhuset förlöstes till slut dottern Charlie i ett akut kejsarsnitt, och det visade sig att Charlie hade haft navelsträngen virad runt sig. När Julie fick värkar höll hennes dotter på att kvävas. “Jag var så otroligt rädd för att hon var död, att jag hade förlorat henne innan hon kom till världen”, säger Julie, sittandes vid köksbordet i hennes och maken Jons hem i Köpenhamn.

Hon berättar att förlossningen hade satt sig i hennes kropp rent fysiskt, och hon bar med sig den hem från sjukhuset. Hela tiden satt hon och ältade vad hon skulle tagit sig till om hennes dotter hade dött. Hela tiden såg hon operationsbordet framför sig, det gröna tygskynket som avskärmade henne från läkarna som hade sina händer i hennes uppskurna mage.

“Jag tror jag fick en förlossningsdepression direkt efter födseln, men jag fick inte diagnosen förrän 20 veckor senare”, berättar hon. Julie har precis släppt sin debutroman i Danmark, Projekt Baby – Mit første år som uperfekt mor, som handlar om födseln, dottern Charlie, förlossningsdepression och krossade drömmar – men även om att ta sig ur på andra sidan av depressionen genom att självmedicinera illegala psykedeliska svampar – som man tar för att man är rädd för att man inte kommer överleva.

Julie hade aldrig ens tänkt tanken att hon skulle mikrodosera svamp mot sin förlossningdepression. Hon hade aldrig tagit psykedeliska droger tidigare och hade heller inte haft någon lust att testa. Hon hade dock inte heller trott att hon skulle bli deprimerad, ha självmordstanker, social fobi och gömma sig i sitt hem i flera veckor i sträck.

Hennes liv innan graviditeten bestod av jobb och karriär, sin man och vänner. Depression var bara något som andra fick och som man kunde komma ur om man bara tog sig samman lite. Men under månaderna efter förlossningen blev det svårare och svårare för Julie att finna sig till rätta i sin nya roll som mamma.

“Jag kände mig så fel. Jag hade inte alls de känslor jag förväntat mig att man skulle ha, och jag kunde inte ge mig hän till min dotter. Jag hade räknat med att jag skulle bli som förälskad i henne och stolt över att visa henne för andra, men i verkligheten hade jag ingen lust med det.

Enligt danska Rigshospitalet får 10-14 procent av kvinnor och 7-8 procent av män psykiska komplikationer efter sitt barns födsel. Förlossningsdepression kännetecknas bland annat av nedstämdhet, att man gråter, sömnlöshet, trötthet, självmordstankar och att man har besvär med minnet och koncentrationen.

Dessutom kan symptomen vara särskilt belastande när man samtidigt har ett litet barn att ta hand om. VIDEO: Om ketaminets potential som botemedel mot depression Svamp Man Blir Hög Av I Sverige För Julie innebar förlossningsdepressionen att hennes liv plötsligt kändes meningslöst. Hon började se tillbaka på sitt gamla liv där hon hade ett bra jobb och massvis med fritid. Då hon hade haft tid att både äta och sova ordentligt. Dottern Charlie hade kolik och grät fem timmar om dagen.

 1. Julies vaknar timmar gick nu ut på att amma, trösta och ta hand om Charlie.
 2. Det kändes som att jag förlorade mig själv i allt det.
 3. Jag hade blivit ett serviceorgan, en tröstande zombie.
 4. Man hör talas om alla de här mammorna som plötsligt känner att livet får en mening på ett helt annat sätt, men jag kunde inte känna så.

Mitt liv hade aldrig varit mer meningslöst”, säger hon. Köket vi sitter i blir tyst, bortsett från ett dovt surr från kylskåpet. Rummet är städat och prydligt, bortsett från några tomma flaskor på diskbänken och en halväten Risifrutti som Julie tar en tugga av när hon går förbi den. “Det är sällan man möter en förälder som säger att de kan bli arga på sitt barn med kolik, men ibland hade jag bara lust att kasta ut henne genom fönstret eller ge bort henne. Jag var arg på henne för att hon grät så mycket, och jag var arg för att hon hade kommit in i mitt liv, för det kändes som att det var förstört”, säger hon.

Julie blev så uttömd av sömnbrist, en skrikande bebis och för lite mat att till och med den minsta uppgiften kändes omöjlig. Varför bry sig om att tömma diskmaskinen om man ändå ska dö eftersom livet inte känns värt att leva? Vissa dagar låg hon bara i sängen och ropade till sin man att hon ville gå och köpa en pistol så hon kunde skjuta sig själv i huvudet, eller att hon önskade att en lastbil kom så hon kunde bli överkörd och få ligga på sjukhuset i några dagar.

Trots att hon gick till en psykolog och barnmorska beslöt sig Julie och hennes man till slut att det var dags att Julie fick komma i kontakt med en psykiatriker. “Jag var så sjuk att jag inte längre kunde läsa vid det här laget. Min man var tvungen att sitta och förklara för mig vad det var jag skrev under och var jag skulle sätta kryss på kontraktet.

Psykiatriker rekommenderade henne att börja ta antidepressiva. Det hade Julie inte lust med. Dels för att antidepressiva mediciner kan förvärra ens symptom i en period innan det blir bättre, och Julie var rädd för att hennes självmordstankar skulle bli värre – att de skulle komma att bli verklighet. Från vänner och familj hade hon även hört att det kan ta lång tid innan de börjar verka.

You might be interested:  Varför Inte Plocka Svamp I Plastpåse?

Hennes psykolog hade även förklarat att antidepressiva inte bara kan ta udden av de dåliga känslorna utan även av de goda. Julie valde därför att inte ta antidepressiva. Hennes man föreslog istället att hon provade att mikrodosera svamp. “Min man la en dos svamp i mitt kaffe en morgon, för jag klarade inte riktigt av att göra någonting själv.

 • Jag kunde märka när jag drack det att jag blev lite varm inombords, lite gladare.
 • Den dagen sjöng jag vaggvisor för min dotter.
 • Vi satt och lekte tillsammans och hon log mot mig, och jag var bara så otroligt glad för att jag kunde ta in det”, säger Julie.
 • Att mikrodosera innebär att man tar en väldigt liten dos av en psykedelisk substans, som till exempel svamp som innehåller psilocybin eller LSD.

Eftersom dosen är så pass liten, ofta bara en tiondel av en vanlig dos, blir man inte hög av det. Men många känner att de blir mer i kontakt med sina känslor, att de kan arbeta mer koncentrerat och tänka mer kreativt, Det är en metod som använts av allt från techpersoner i Silicon Valley till människor som experimenterat med det för att försöka behandla sin psykiska ohälsa,

Fram tills nyligen har fördelarna med mikrodosering mest backats upp av människors personliga erfarenheter, men i och med att trenden blivit allt mer vanlig har det även börjats forska kring det. På University of Toronto Missisuaga började forskare förra året att undersöka effekterna med mikrodosering genom att låta människor fylla i enkäter över internet.

Data från undersökningen, som hade över 900 deltagare, visade att personer som testat att mikrodosera till exempel upplevde färre migränattacker, samtidigt som det blev lättare att fokusera och vara produktiv och lättare att knyta an till andra. De som mikrodoserade angav även att de upplevde mindre negativa känslor än de som inte mikrodoserade. Julie tog svamp i sitt morgonkaffe var tredje dag, och redan från första dagen kunde hon märka av en förändring. Saker som tidigare känts omöjliga blev möjliga. När Charlie tappade sin mat på golvet kunde Julie skratta åt det. Tidigare hade hon knappt energi att mata sin dotter.

“Svampen gjorde det enklare för mig att komma i kontakt med positiva tankar och känslor, vilket jag inte hade mycket av just då. Jag hade inga positiva tankar om mig själv, mitt liv eller mitt barn. Plötsligt kunde jag känna lycka igen, åtminstone en glimt av det”, säger hon. Mest av allt hjälpte svamparna henne att bli mer närvarande.

“Jag var helt fast i mitt eget huvudet, och svampen hjälpte mig att stänga av det lite grann. Det var ju min sjukdom som talade när jag hade alla de där tankarna om att mitt liv var över och att jag ville dö”, säger Julie. Under tre månader mikrodoserade hon svamp, alltid på morgonen, när hennes man var med.

 • Samtidigt som hon började mikrodosera slutade hon att amma Charlie.
 • Jag frågar Julie om hon kritiserats efter hon släppte sin bok för att hon tagit droger runt sitt barn.
 • Jag blev mer berusad av att dricka en öl på kvällen tillsammans med min man än av mitt kaffe med svamp i på morgonen.
 • Eftersom det är olagligt är folk enormt fördomsfulla.

Men bara för att något är lagligt, som alkohol, betyder det ju inte att det inte är fel eller farligt. Alkohol är ett av de skadligaste drogerna som finns, men vi tar det ändå eftersom det är lagligt.” Julie berättar att hon valde att ignorera det faktum att svamp är olagligt för att rädda sitt eget liv.

“Jag ville så gärna vara en mor till min dotter, jag ville överleva, så jag gjorde något olagligt för att komma ut på den andra sidan”, säger hon. Julie såg alltid fram emot “svampdagen” som hon kallade det, eftersom effekten kändes av mest den dagen hon tog sin dos. Efter två månader glömde hon ibland bort att ta sin dos.

Efter tre månader slutade hon helt. Hon resonerade att om hon hade kommit till en punkt där hon kunde glömma att ta det behövde hon det inte längre. “Jag saknar dem inte, för jag mår helt annorlunda idag”, säger hon. Julie friskförklarades i juli i år, och hon sa i samma veva upp sig från sitt jobb som managementkonsult.

Istället började hon skriva på sin bok om hennes erfarenheter av att vara mamma. Även fast hon inte är deprimerad längre kan hon fortfarande märka av sjukdomen. Hon kan till exempel inte vagga sin dotter på helgen när det är dags för henne att sova middag utan att få panik. På vardagarna sover Charlie på en förskola, och på kvällarna är hon så trött att läggningen brukar gå utan problem.

Men på helgen drar sig Julie för att försöka få henne att sova middag, då dotterns sömn var något av det som gjorde henne som mest stressad och ledsen när hon mådde dåligt. Förlossningsdepressionen tvingade Julie att förändra sitt liv helt. Då hon mikrodoserade svamp lyftes dimman av negativa tankar bara så pass mycket att hon fick energi att kunna göra någonting bra för sig själv.

Hon började meditera och träna yoga. “Svamp var inte en mirakelkur i sig själv, men det gjorde att många av de verkligen jobbiga, negativa tankarna stängdes av lite grann så att jag kunde få små bitar av glädje i min vardag. Det gav mig så mycket hopp, och det gjorde att jag kunde hjälpa mig själv att komma i gång med vissa saker som var bra för mig”, berättar hon.

Hon understryker att hon inte vill uppmuntra någon att göra något som är olagligt. Men hon hoppas att hennes bok kan bidra till att lyfta fram de positiva effekterna med mikrodosering, och att det kommer fortsätta forskas mer på det. “Jag hoppas att det skulle kunna erbjudas inom psykiatrin i kombination med psykologisk behandling som ett faktiskt alternativ till antidepressiva mediciner, så att det inte är något man köper i smyg från en langare, och så man kan få stöd och vägledning.

Hur farligt är magiska svampar?

Svar – Svampar som innehåller psilocybin påverkar det centrala nervsystemet. Psilocybin omvandlas i kroppen till psilocin och används inte i några läkemedel. Vilken effekten blir beror på dos, individuell känslighet, tidigare erfarenheter och sammanhanget. Samma person kan också reagera olika vid olika tillfällen. Effekterna kan bli

milda känslor av avkoppling eufori visuella förändringar (till exempel att se färger ljusare) visuella störningar (till exempel att se ytor röra sig som vågor) vanföreställningar hallucinationer

Man kan känna

rastlöshet oro och ångest nedsatt bedömning av tid och rum overklighetskänslor svårigheter att styra kroppen

Det som utmärker användandet är inte fysiska symptom men dessa symtom förekommer

yrsel och illamående svaghet och muskelvärk frossa buksmärta kräkningar och diarré ökning av hjärtfrekvensen och andning höjd blodtryck

Det förekommer även panikreaktioner och psykosliknande tillstånd. Senast uppdaterad

Hur mycket kostar psykedeliska svampar?

Psilocybin Psilocybin – svamprikets magi 1.Sammanfattning Jag har undersökt giftverkan från psilocybin, som är det gift som återfinns i många “magiska svampar”. De hallucinationer som giftet orsakar ger färg åt en grå och tråkig vardag för de som avsiktligt äter svamparna.

 1. Det är också en utbredd uppfattning att det är ganska ofarligt att äta dessa svampar, vilket verkar bekräftas av att användningen av svamparna som drog är vidspridd och att det ändå inte finns mer än ett enda bekräftat dödsfall där svamparna varit orsak.
 2. Giftet ger inte några bestående skador på människokroppen, men en resistens byggs snabbt upp vilket leder till att man hela tiden behöver större doser.2.Inledning2.1Bakgrund Då jag var liten var orden knark och narkotika omgivna av en svart, ondskefull skugga.

Alla som knarkade dog en smärtsam död och levde innan det ett liv i total misär. Alkohol var inte lika illa, men den bild som målats upp för mig av skador och biverkningar var ändå tillräckligt svart för att få mig att vända mig åt andra hållet så fort någon föreslog att det kunde vara kul att dricka några droppar.

 • När jag nu har växt upp har jag sett att den bild jag hade då jag var liten inte helt stämmer överens med verkligheten.
 • Jag har träffat många människor som både dricker alkohol regelbundet och använder narkotiska preparat lika regelbundet, och de ser ut att må minst lika bra som jag själv gör.
 • Något som verkar vara väldigt populärt bland studenter och många andra yngre människor är “magiska svampar”.

Jag har hört mycket om användandet av svampar som berusningsmedel, men jag känner inte till så mycket om hur giftet i svamparna verkar på kroppen. Eftersom jag har människor i min närhet som jag bryr mig om och inte vill att de skadas som äter “magiska svampar” ibland känns det viktigt att känna till hur de påverkas av det de stoppar i sig.2.2Syfte Syftet med det här arbetet är att ta reda på varför man väljer att frivilligt äta en svamp som klassas som dödligt giftig, och dessutom att ta reda på vilken effekt giftet har på människokroppen.2.3Metod Jag har framförallt letat information på Internet, eftersom jag räknar med att den är mest omfattande och nyligen uppdaterad.

Dessutom har jag gjort en intervju med en person som regelbundet använder “magiska svampar” och som umgås med andra som har liknande erfarenheter.3.”Magiska svampar”3.1Vad är “magiska svampar”? När man pratar om “magiska svampar” eller “magic mushrooms” på engelska (ofta förkortat “shrooms”) menar man oftast svampar av släktet psilocybe, som är artrikast (ca 190 arter ) och vanligast att man odlar hemma.

De andra svampar som kan räknas bland “magiska svampar” är arter ur släktena agrocybe, conocybe, copelandia, galerina, gymnopilus, inocybe, panaeolus och pluteus.3.2Är “magiska svampar” knark? Knark är en slangbeteckning för narkotika. “Narkotika är ett samlingsbegrepp för “illegala”, ofta skadliga, substanser vars syfte är att framkalla eufori, styrka, vidgat medvetande, sexuell lust (se afrodisiakum) eller dylikt hos brukaren.

Substanser narkotikaklassas av Läkemedelsverket. Legaliteten beror på användningsområdet. Många narkotikaklassade preparat används legalt inom sjukvården för att bota eller lindra sjukdomar, men är illegala för privatpersoner att handla med eller bruka på egen hand.” Idag är det olagligt att inneha och förmedla magiska svampar om de är tillredda på något sätt.

Däremot hamnar man inte i fängelse för att man råkat plocka dom då man varit ute och plockat matsvamp.”Som narkotika enligt narkotikastrafflagen skall även anses, svamparna Psilocybe semilanceata (toppslätskivling) och Psilocybe cubensis. Detsamma skall gälla andra svampar som innehåller ämnena psilocybin eller psilocin, om svamparna är framodlade eller om de har torkats eller på annat sätt beretts.” Betydelsen av narkotika verkar vara att det är olagligt att använda och distribuera bland privatpersoner utan särskilt tillstånd.

Alkohol är mycket mer skadligt för kroppen än vissa typer av narkotika, och alkoholrelaterade skador är den vanligaste dödsorsaken för medelålders män i Sverige. I USA har man försökt att klassa alkoholen som illegal med följden att den amerikanska maffian växte fram. I Sverige försökte man ransonera tillgången på alkohol med motboken (1917-1955) då man såg alkoholens skadeverkningar,

You might be interested:  Vad Gör Man Åt Svamp I Munnen?

Eftersom försök att begränsa alkoholens tillgänglighet inte fungerat har myndigheterna i Sverige legaliserat denna drog och monopoliserat distributionen för att kunna använda intäkterna till att betala delar av de kostnader som uppstår i sjukvården på grund av alkoholens bruk.

Jag tycker att det verkar vara så att det inte är skadan som tillfogas av att använda en drog som bestämmer om den är illegal, utan droger som är illegala verkar vara sådana droger som inte har blivit socialt accepterade. Däremot verkar allmänhetens uppfattning stå över lagen, och jag undrar om det innebär att svampar från släktet psilocybe kommer att säljas på systembolaget i framtiden? Det är naturligtvis omöjligt att svara på just nu, men om användandet av “magiska svampar” blir lika accepterat som användandet av alkohol verkar det vara fullt möjligt.

Hur är då acceptansen bland allmänheten för “magiska svampar”? Det hade naturligtvis varit intressant att göra en enkät för att undersöka detta närmare. Jag nöjde mig med att fråga ett dussintal personer på universitetet, på mitt jobb och några av mina vänner runt om i landet.

 • De flesta verkade vara beredda att “prova på” för att stilla sin nyfikenhet om hur det känns att få hallucinationer.
 • Det var inte någon av de jag pratade med som ifrågasatte om det var lagligt eller ej.
 • Däremot fanns det en stor skepsis mot kemiska droger, som LSD och amfetamin.
 • Jag har dragit slutsatsen att många är mer öppna för att äta dessa svampar eftersom de växer naturligt runtomkring dem.

Attityden verkar vara att om det växer i naturen är det nog inte lika farligt som de där vita pillren som någon “galen vetenskapsman” skapat i ett laboratorium.4.Intervju Jag har intervjuat en person som har ganska stor erfarenhet av droger i allmänhet och även av svampar.

Dessutom umgås den här personen med andra personer som använder svamp mer eller mindre regelbundet. Syftet med intervjun var dels att få reda på vilken effekt “magiska svampar” har på medvetandet, och dels att försöka få en liten inblick i varför och hur ofta man använder svamp som drog. Nedan följer en sammanställning av vårt samtal.

Har du testat andra droger än “magiska svampar”? -(skrattar) Ja, jag har nog prövat det mesta, utom heroin. När åt du “magiska svampar” första gången? -Jag var runt 16 år, det var på sommaren. Det var jag och 3 andra kompisar. Vilken skillnad är det på effekten av LSD och svampar? -Det är stor skillnad om man jämför med slättoppskivling, men det finns ju svampar som är nästan lika starka som LSD.

Men grundskillnaderna är att på LSD blir trippen så stark att man inte kan förstå skillnaden mellan verklighet och hallisar, medan man förstår vad som är hallisar och overkligt när man ätit svamp. Får man en snedtripp på LSD är det i princip kört, men med svamp kan man resonera sig fram till ett trevligare sinnestillstånd.

Till exempel kan man få se blod som rinner nerför väggarna; med LSD tror du att det händer på riktigt och kommer inte på tanken att det bara är i ditt sinne, men med svamp ser du vad som händer och förstår att det inte är på riktigt så att du kan ta dig ur det.

Vilka svampar använder man? -Det är väl mest toppslätskivling och cubensis. Cubensis växer inte fritt i Sverige, utan den odlar man. Var hittar du toppslätskivlingen, och när hittar man den? -Gödslade marker, typ gräsmattor eller kohagar. Högsäsongen ligger runt september till oktober, gärna precis efter första frosten slagit till.

Men svamp kan man ju odla hemma också. Det sköter nästan sig själv, och resultatet blir bättre och jämnare än om man plockar utifrån naturen. Det enda som är krångligt är att man ska ha sporerna sterilt om det ska ta sig bra. Mycket lättare att odla än cannabis, plus att man tjänar bättre.

Torkad svamp säljer man för runt 100kr/g, och det kostar nästan inget att odla. Tar man det till Kristiania byter dom rakt av mot holk. Hur mycket brukar du ta? -1-5 gram torkad svamp beroende på sort. Toppslätskiving skulle jag nog ta 2 gram av. Plockar man utifrån nån hage eller gräsmatta kan styrkan på svampen variera väldigt mycket.

Odlar man svampen själv är det lättare att säga precis hur mycket man ska ta. Är svamp ett substitut för andra droger, eftersom man kan plocka den gratis ute i markerna och på så vis kan tillgodose sig även då man inte har några pengar? -Nä fan, det är inte ett substitut, vissa föredrar svamp framför andra droger.

 1. Det är ju roligare än holk.
 2. Varför är det roligare än hasch? -För att dels så är det ett större lyckorus i svamparna, mysiga hallisar, och man har alltid skitkul ihop med polarna.
 3. Det är mer som en fylla, man blir lite skev.
 4. Är svamp mer av en “uppåtdrog” än hasch eller är det bara annorlunda? -Det är mer uppåt, man får typ den känslan som när alkoholen börjar slå när man är lagomt berusad, fast hela tiden.

Det är faktiskt en riktigt rolig resa. Hur känns det att genomgå ett rus från svampar? -Det beror på, omgivningen är viktig, man måste känna sig trygg på platsen man befinner sig, man kan ta en lång promenad, eller åka till ett slott och bara sitta och njuta.

 • Man ska dricka mycket C-vitamin tillsammans med svampen så får man fetare och färggladare hallisar.
 • Det förstärker verkligheten, så tycker man om djur ska man sätta sig på ett zoo till exempel.
 • Man ska omge sig med det man gillar.
 • Hur vanligt är det att använda svampar? -Finns det nån som säljer svamp så tar det slut direkt, så det är stor efterfrågan.

Det är rätt vanligt ändå.5.Verksamma gifter5.1Gifternas kemi Psilocybin och psilocin är de aktiva ämnena i många “magiska svampar”, framförallt i arterna från psilocybe-släktet. Psilocybin, vars kemiska struktur syns i bilden här till höger, är den stabila formen.

 1. Då kroppen bryter ner psilocybin bildas psilocin som är mycket instabilt och snabbt bryts ner till beståndsdelar som inte är verksamma som gift.
 2. En del psilocybe-arter innehåller även baeocystin och norbaeocystin samt ett 30-tal andra ämnen, men dessa ämnen är inte lika potenta nervgifter som psilocin, eller förekommer i så liten mängd att de inte innebär någon risk,

Psilocin bryts ner och försvinner då man torkar svamp. Psilocybin är mycket mer stabilt och har hittats i torkad svamp som daterats till 115 år. Rent kemiskt är det enda som skiljer mellan psilocybin och psilocin att i psilocin har fosfatet (PO3) bytts ut mot en väteatom.

Baeocystin och norbaeocystin är också väldigt lika psilocybin, men där har metylgrupperna ersatts. En annan känd kemikalie som har en väldigt liknande kemisk uppbyggnad som psilocin är LSD-25.Psilocin liknar väldigt mycket det kroppsegna ämnet serotonin, och det är därför det ger effekt på medvetandet.

Serotonin är en transmittorsubstans i nerverna och psilocin sätter sig på receptorerna 5-HT1A och 5-HT2A som används av serotoninet så att det blockeras.5HT1-A är en receptor som styr känslor och sinnesstämning.5HT2-A är en receptor som styr beteende, sinnesintryck och kärlsammandragningar.

 • Roppen utsöndrar serotonin så att det fäster mot dessa receptorer och reglerar därmed kroppstemperatur, vakenhet, sinnesstämning och beteende.
 • Vid regelbundet intag av psylocin anpassar sig kroppen efter att receptorerna blockeras och därför uppstår efter ett tag tolerans, dvs att man måste öka dosen för att få samma effekt.

Eftersom LSD fäster vid samma receptorer ger regelbundet intag av psilocin även tolerans mot LSD och vice versa. Psilocin är inte fysiskt beroendeframkallande. Däremot är det starkt psykiskt beroendeframkallande, och de som ofta använder psykedeliska droger beskriver gärna verkligheten som tråkig.5.2Effekt Omedelbart efter förtäring av svampen drabbas man ofta av illamående, vilket går över efter någon halvtimme.

 • Därefter vidtar de hallucinogena effekterna allt mer under någon timme, varefter de långsamt klingar ut.
 • I likhet med andra hallucinogener verkar psilocin så att den påverkade personens tankar, känslor och sinnesintryck förskjuts från verkligheten i varierande grad.
 • Det första som brukar förändras är synintryck, så att färger uppfattas annorlunda och lysande.

Därefter börjar man uppfatta ljud annorlunda och vid kraftigare förgiftning förlorar man kontrollen över musklerna så att ett tillstånd av temporär förlamning inträder. Eftersom känslor och vissa personlighetsdrag förstärks kan förgiftning i samband med depression eller psykisk sjukdom förstärka densamma vilket även kan bestå då giftet gått ur kroppen.

 1. Personer som har anlag för t.ex.
 2. Schizofreni kan även få detta sjukdomstillstånd utlöst av en psilocin-förgiftning.
 3. Även psykoser kan inträda.
 4. Avsiktlig förgiftning för att få uppleva nämnda hallucinationer avråds därför mycket starkt.
 5. Effekterna av en psilocin-förgiftning håller i sig ungefär 4-6 timmar beroende på mängd som intagits.

Så vitt man känner till ger inte giftet några bestående fysiska skador, men de psykologiska effekterna kan bli bestående.5.3Dödsfall För att ange hur dödliga ämnen är brukar man använda beteckningen LD50. Det står för den letala dosen för 50% av de som förgiftats, dvs då hälften av de försöksdjur man använder dör.

LD50 för LSD är 30 mg/kg. För psilocybin är LD50 280 mg/kg. Psilocybin är alltså mycket mindre farligt än LSD som har ungefär samma effekt, och trots att det är relativt vanligt med både avsiktlig och oavsiktlig förtäring av svamp som innehåller psilocybin finns bara ett enda dödsfall registrerat. Den normala dosen, 2 gram toppslätskivling, innehåller 10-20 mg psilocybin vilket innebär att man normalt måste överdosera med ett dussin normaldoser för att det ska ge en dödlig utgång.

En 22-årig man i Finistére, Frankrike, hade inga pengar och därför ingen tillgång till cannabis, som var hans vanliga berusningsmedel. Han hade under flera år plockat och ätit toppslätskivling (Psilocybe semilanceata). Därför gick han ut och hittade en kohage med en stor mängd av denna svamp.

 1. Samtidigt som han plockade svampen åt han ett okänt antal råa.
 2. Den plockade svampen tog han sedan med sig till några vänner som han träffade på en bar.
 3. Där åt han ytterligare ett dussin svampar.
 4. Fyra av vännerna lät sig sedan övertalas att koka te på 20-40 svampar som de fem sedan delade på.
 5. Nedan följer en redogörelse för hur mycket svamp de åt eller hur mycket svamp-te de druckit och vilken verkan det gav.24-årig man, kom inte ihåg hur mycket te han druckit.

Kände sig bara smått berusad. Hade dessutom druckit några öl tidigare.20-årig man, drack en halv kopp te. Illamående och uppkastningar följt av ett euforiskt, berusat tillstånd. Han hade tidigare under dagen druckit sammanlagt 15 glas öl.20-årig kvinna, drack en kopp te.

Kände berusning ungefär en timme senare, därefter kramp i benen.36-årig man, drack en kopp te och åt 2-3 råa svampar. En timme senare kände han sig berusad och såg färgglada syner.22-årig man, åt okänt antal svampar och kan även ha druckit av det te som kokades. Efter 4 timmar oregelbunden andning, utan kontroll på kroppen (tillfällig förlamning).6 timmar efter de hade kokat te på svampen fick han muskelspasmer och föll i koma.

Hans vänner körde honom genast till närmaste sjukhus, men där fanns ingen akutmottagning och därför kördes han hem utan åtgärd.2,5 timmar senare var han fortfarande medvetslös och läkare kallades hem till honom. Då läkaren kom fram var mannen död.Undersökning av mannens döda kropp visade inga tecken på hälsoproblem.

 • Andra namn:
 • Byggnad: Hatt:Mörkbrun till beige. Hygrofan, bleknar
 • Skivor: Mörkt grå, går mot mörkbrunt.
 • Fot: 5 – 10 cm lång, < 0,5 cm grov.
You might be interested:  Hur Får Jag Bort Svamp På Tungan?

Toppslätskivling, Liberty capvid torka.1 – 2,5 cm i diameter.Konisk, ofta med liten topp. Med ökande ålder blir kanten något inåtböjd.Urnupna.Svarta sporer.Ljus eller vitaktig. Övrigt: Blånar svagt vid tumning. Ingen särskild lukt. Smakar jordigt. Biotop: Gödslade marker, i högt gräs och hagar, ofta på gräsmattor.

 1. Gärna i tätt växande tuvor.
 2. Jag har hållit ögonen öppna efter denna svamp under hösten i Umeå, och hittade den till slut bara på ett enda ställe, nämligen på ersbodaanstaltens gräsmatta.
 3. Smått ironiskt att det växer högar av narkotikaklassad svamp mitt under näsan på de som dagligen kämpar för att hålla anstalten fri från droger.

Naturlig utbredning: Europa och norra Nordamerika. Gift: Psilocybin, baeocystin. Livscykel: 3-5 dagar efter sporsättning har mycelet hunnit växa till med ögat synlig storlek. Då temperaturen faller på hösten börjar svampen bilda fruktkroppar. Varje mycel skjuter nya fruktkroppar med 2-15 dagars mellanrum.

 1. 6.2Psilocybe cubensis
 2. Andra namn
 3. Byggnad: Hatt:Gulaktig eller vit mot brun-gult i mitten.
 4. Skivor: Grå-bruna, går mot svarta med åldern,

: Stropharia cubensis, Golden teacher1,5 – 9 cm i diameter.Konisk eller klockformad, breder ut sig med åldern. ljusare kanter.Vidväxta.Svarta sporer. Fot: 3,5 – 15 cm lång, 0,3 – 1,5 cm grov. Smalnar mot hatten. Ring. Övrigt: Blånar vid tumning. Biotop: Växer ofta direkt på komockor eller hästskit i hagar.

Var kan man hitta Toppisar?

Magiska svampar på recept Toppslätskivlingen ser inte mycket ut för världen där den växer vilt på svenska ängar och i kohagar. Men den lilla bruna svampen innehåller ett av de mest potenta ämnen vi känner till. Psilocybin. Psilocybin är en psykedelisk substans som påverkar 5HTA2-receptorn i hjärnan.

Likt andra psykedeliska substanser förstärker den sinnesintryck och förändrar perceptionen kring hur en person upplever sin omgivning, sitt stämningsläge och sina kognitiva förmågor. I värsta fall kan substansen även utlösa psykoser. Men det är inte bara toppslätskivlingen som har denna förmåga. Runt om i världen återfinns psykedeliska ämnen i svampar och växter, och användningen kan spåras långt tillbaka i historien.

Från grottmålningar i Algeriet till Antikens Grekland. Undangömd i en grotta i Bolivia hittade arkeologer tidigare i år en 1 000 år gammal tygväska. Där fanns spår av bland annat DMT, dimetyltryptamin, en kraftigt psykoaktiv substans som kan ge upphov till hallucinationer.

Kan man bli hög av flugsvamp?

Svar – Flugsvampar och dess gifter är inte narkotikaklassade men de kan mycket riktigt framkalla hallucinationer. Flugsvampar är bara några i raden av svampar och andra växter som innehåller hallucinogena ämnen och som förekommer vilt i naturen. Växter eller ämnen som klassificeras som narkotika är främst sådana som rapporteras användas mer frekvent i missbrukssyfte.

 • Här kan nämnas svampen toppslätskivling vilken innehåller ämnena Psilocybin och Psilocin.
 • Toppslätskivlingen är narkotikaklassad för sig som svamp och ämnena är även narkotikaklassade separat.
 • Detta gör att även andra svampar som innehåller ämnena är narkotika om de är framodlade, eller om de har torkats eller beretts på annat vis.

Att folk inte intresserar sig för att använda det stora flertalet vilda hallucinogena växter är att man kan räkna med otrevliga biverkningar. Dessa kan vara allt från relativt lindriga till direkt livsfarliga. Exempelvis innehåller den kända röda flugsvampen varierande grader av ämnena muskimol, ibotensyra, muskazon och muskarin; gifter som påverkar nervsystemet.

Kan man överdosera på Toppisar?

Denna svamp är INTE giftig och kan INTE överdoseras. Det enda som händer är att ditt psyke spelar dig ett enormt spratt om du tar för många svampar och ditt rus kommer att upplevas mycket starkare(ÄR en annan femma om du skulle inta flera gram rent av rusämnet).

Vart finns Knarksvampar?

Potent knarksvamp växer fritt i Sverige Publicerad: 22 februari 2014 Uppdaterad: 22 februari 2014 Klas Jaederfeldt.1 av 2 Foto: Privat.

Totalt finns det 20-tal svamparter som innehåller det narkotiska ämnet psilocybin.I Sverige finns toppslätskivlingen – en av de mest potenta “knarksvamparna”.– Den är inte farlig i sig men man kan dö om man till exempel får för sig att köra bil under ruset den ger upphov till, säger svampexperten Klas Jaederfeldt.En 23-årig man i Västerbotten dömdes nyligen för att ha ätit 250 “knarksvampar”.

– Det låter väldigt mycket. När de sålde på rejvfester brukade de ha fem stycken i varje paket, säger Klas Jaederfeldt, 73, svampexpert som tidigare jobbat på Naturhistoriska riksmuseet.

Hur ser magiska svampar ut?

Magiska svampar, psykedeliska svampar eller magic mushrooms kallas ofta en typ av svampar som innehåller ämnet psilocybin, vilket har hallucinogena egenskaper. Finns i bland annat släktet slätskivlingar och är narkotikaklassat i Sverige. Ruset från psilocybin sägs likna det från LSD men är kortare – runt sex timmar.

Kan man odla Toppisar?

Toppslätskivling (Psilocybe semilanceata), även kallad toppis, är en i Sverige mindre allmän psilocybinsvamp (en grupp av psykedeliska svampar ) som växer främst på välgödslade gräs- och ängsmarker i hela Sverige från de sydligaste spetsarna upp till fjällmarkerna i norr.

 • Svampen är narkotikaklassad i Sverige, vilket innebär att den är olaglig att plocka, odla eller inneha i landet.
 • Toppslätskivlingen är hygrofan vilket innebär att den ändrar färg efter fuktighet.
 • Den är vid torrt tillstånd halmfärgad eller sandgul och går mot grå-, brun- eller mörkbrun vid i väta.
 • Den geléliknande hatthuden går att dra av från hatten, vilket är ett karaktäristiskt kännetecken för svampen.

Det är en 4–9 cm hög svamp med smal, stel fot och hatt med en spetsig topp, också kallad umbo. Foten är ofta karaktäristiskt skruvad eller krokig vilket till viss del skiljer den från andra svampar i liknande miljö. Den förväxlas ofta med gul kragskivling som till skillnad mot toppslätskivling ofta har rester av en ring strax under hatten.

Toppslätskivlingen innehåller en hög halt av den hallucinogena substansen psilocybin, Svampen är därför narkotikaklassad i Sverige och ingår i förteckning I, men finns för närvarande inte upptagen som sådan i förteckningarna i internationella narkotikakonventioner. Den aktiva substansen psilocybin ingår dock i förteckning P I i 1971 års psykotropkonvention,

Narkotikaklassningen innebär att den är olaglig att plocka, odla eller inneha i Sverige. Det har tidigare, felaktigt, hävdats att toppslätskivling växer på komockor, vilket däremot släktingen ringslätskivling (Psilocybe cubensis) gör. Den arten förekommer dock ej i Sverige.

Vad är straffet för svamp?

Plockat toppslätskivling? Här är straffet – Narkotikastrafflagen (1968:64) innebär bland annat att ett innehav av narkotikaklassade ämnen är straffbart. Om du dessutom bjuder på narkotikaklassade ämnen, säljer dem eller på något vis framställer dem är brottet grövre.

Ringa narkotikabrott – dagsböter eller 6 månaders fängelse

Är psykedeliska svampar lagligt i Sverige?

I Sverige är det olagligt att plocka, inta och sälja psykedelisk svamp. Det hindrar inte vännerna ‘Erik’ och ‘Johan’ från att gå ut i skogen för att hitta svampar som kan få dem att hallucinera.

Hur farligt är flugsvamp?

Mycket giftiga svampar – Cellskadande gifter kan ge livshotande skador på inre organ och finns hos ett par arter, flugsvampar och spindlingar. Gifterna kan ge lite olika besvär beroende på vilken svamp det är fråga om.

Orangebrun giftspindling eller toppig giftspindling kan ge livshotande skador på njurarna. Besvären kommer inom tre till sju dygn och består av brännande törst, huvudvärk, trötthet, frossa, muskelvärk och ont i magen.

Gifthätting, lömsk flugsvamp och vit flugsvamp innehåller gifter som kan ge skador i tarmkanalen, njurar och lever. Besvären brukar börja efter 8 till 24 timmar och består av ont i magen och vattentunn diarré. De här svamparna kan ge en livshotande förgiftning.

Andra svampar som innehåller det farliga cellskadande giftet är lömsk biskopsmössa, stenmurkla och mössmurkling. Besvären kommer efter 5 till 8 timmar och består av symtom från mage och tarm, yrsel, matthet, svettningar, talsvårigheter och balanssvårigheter.

Hur mår man dagen efter svamp?

Mycket giftiga svampar – Cellskadande gifter kan ge livshotande skador på inre organ och finns hos ett par arter, flugsvampar och spindlingar. Gifterna kan ge lite olika besvär beroende på vilken svamp det är fråga om.

Orangebrun giftspindling eller toppig giftspindling kan ge livshotande skador på njurarna. Besvären kommer inom tre till sju dygn och består av brännande törst, huvudvärk, trötthet, frossa, muskelvärk och ont i magen.

Gifthätting, lömsk flugsvamp och vit flugsvamp innehåller gifter som kan ge skador i tarmkanalen, njurar och lever. Besvären brukar börja efter 8 till 24 timmar och består av ont i magen och vattentunn diarré. De här svamparna kan ge en livshotande förgiftning.

Andra svampar som innehåller det farliga cellskadande giftet är lömsk biskopsmössa, stenmurkla och mössmurkling. Besvären kommer efter 5 till 8 timmar och består av symtom från mage och tarm, yrsel, matthet, svettningar, talsvårigheter och balanssvårigheter.

Vilken är den farligaste svampen i världen?

Svampgift kan döda en människa – – Svampar är mycket framgångsrika i underjorden. Att de enklare nedbrytarsvamparna evolverat till mykorrhiza betyder att de har utvecklat en massa försvar och blivit ganska bra på det, säger Håkan Wallander. Några av kemikalierna i svamparnas försvarsarsenal tillhör de giftigaste ämnen vi människor kan få i oss. Svamp Man Blir Hög Av I Sverige Lömsk flugsvamp kallas för världens giftigaste svamp. De allra farligaste svampgifterna är amatoxiner, som finns i bland annat vit och lömsk flugsvamp. Det är ytterst starka cellgifter, som stänger av cellernas syntes av mRNA – en del av arvsmassan som styr produktionen av proteiner.

Hur många svampar är ätbara?

Det finns över 10 000 svamparter i Norden, och drygt 100 av dem är bra matsvampar. Med begreppet ‘matsvampar’ menas ätliga svampar som innehåller smakämnen som tilltalar många människor, och som inte innehåller skadliga ämnen.

Hur ser psykedeliska svampar ut?

Tema – Svamp Man Blir Hög Av I Sverige

3 oktober 2019 Artikel från Ämne: Hälsa & medicin

Kan LSD och magiska svampar bota psykiatriska tillstånd? Forskningen på psykedeliska droger har återigen tagit fart. Nya studier tyder på att de kan hjälpa vid bland annat depressioner och posttraumatiskt stressyndrom, PTSD. Toppslätskivlingen ser inte mycket ut för världen där den växer vilt på svenska ängar och i kohagar.

Men den lilla bruna svampen innehåller ett av de mest potenta ämnen vi känner till. Psilocybin. Psilocybin är en psykedelisk substans som påverkar 5HTA2-receptorn i hjärnan. Likt andra psykedeliska substanser förstärker den sinnesintryck och förändrar perceptionen kring hur en person upplever sin omgivning, sitt stämningsläge och sina kognitiva förmågor.

I värsta fall kan substansen även utlösa psykoser. Men det är inte bara toppslätskivlingen som har denna förmåga. Runt om i världen återfinns psykedeliska ämnen i svampar och växter, och användningen kan spåras långt tillbaka i historien. Från grottmålningar i Algeriet till Antikens Grekland.

Finns giftiga soppar i Sverige?

Ätliga eller oätliga soppar? – Det finns många goda matsvampar bland sopparna som t.ex. karljohan, smörsopp, grynsopp, brunsopp och blodsopp, En bra grupp för nybörjare eftersom det inte finns några dödligt giftiga soppar, men åtminstone fyra arter är giftiga: djävulssopp, falsk djävulssopp, purpursopp och rosensopp.

De är alla mycket sällsynta och giftet i dem är inte cellskadande men kan orsaka kraftigt illamående med magsmärtor, diarré och kräkningar. En enkel regel för matsvampsplockare är att undvika soppar med röda färger på fot och rör. Då missar du visserligen blodsopp som är en god matsvamp, men minimerar samtidigt risken att få med dig någon av de giftiga sopparna.

Några arter är oätliga på grund av besk eller bitter smak, som t.ex. gallsopp och bittersopp,