Smittar Svamp Från Hund Till Människa?

23.03.2023 0 Comments

Smittar Svamp Från Hund Till Människa
Hundar kan vara smittbärare av rävens dvärgbandmask – SVA Första fyndet av rävens dvärgbandmask i Sverige skapar nya frågor för landets hundägare. Parasiten ger inga sjukdomssymtom på hundar men hundar kan vara smittbärare och smitta människa. – För hundar är det inte farligt att äta bär eller svamp och hundar smittar inte varandra.

Hundar smittas av att äta gnagare och hunden kan i sin tur smitta människa, säger Bodil Ström Holst, veterinär på SVA. SVA kan idag inte säga hur utbredd rävens dvärgbandmask är i Sverige. Under 2010 undersöktes 300 rävar och det är endast den nu aktuella räven från Uddevallatrakten som har varit infekterad med parasiten.Hundar smittas genom att äta infekterade gnagare.

När en hund blir smittad dröjer det 28 dagar innan dvärgbandmasken börjar utsöndra ägg som i sin tur kan smitta människa. Hunden är sedan smittbärande i cirka 3-4 månader. En hund som är smittad kan avmaskas och blir då smittfri inom 3 dygn. Hundar som är i riskzonen för att smittas är hundar som springer lösa i skog och mark.

I dagsläget är utbredningsområdet inte känt. I avvaktan på att vi har mer kunskap rekommenderas avmaskning med praziquantel för hundar som bor i Uddevalla, Färgelanda, Munkedal och Vänersborgs kommun och där i trakten brukar vistas i skog och mark (och därigenom haft möjlighet att äta gnagare). Området är valt utifrån hur långt SVA bedömer att den infekterade räven kan ha rört sig.

Uppgifter om utbredningsområde kan komma att förändras allteftersom ny information insamlas. Äggen som en infekterad hund utsöndrar i avföringen kan smitta människor. Äggen kan också fastna i hundens päls och på så sätt kan människor som klappar en hund infekteras.

Därför bör människor i nämnda område tänka på att ha god handhygien efter kontakt med sin hund, om hunden kan ha blivit infekterad. Tänk på god handhygien och pussa inte på hunden. SVA rekommenderar hundägare i smittat område : Om du tror att hunden kan vara/har varit utsatt för smittan och för att minimera risk för smitta till dig själv och till omgivningen: • Håll hunden kopplad när du rastar den.• Tvätta händerna efter att du klappat din hund.

Pussa inte på hunden.• Avmaska hunden med praziquantel. Månatlig avmaskning kan bli aktuell för hundar som är konstant utsatta för smitta genom att de har möjlighet att äta smågnagare.• Duscha och schamponera hunden i samband med första avmaskningen för att avlägsna eventuella ägg i pälsen.

Hur får man bort svamp på hund?

Infektioner – Hudinfektioner kliar ofta kraftigt. Det som orsakar infektionen kan vara bakterier eller svampar. Bakteriella infektioner kan vara ytliga och ser då ut som fuktande skinnflådda partier eller som finnar som spricker och bildar skorpor. Djupare hudinfektioner kan orsaka större svullnader som spricker och släpper ut blodig, varig vätska.

Behandlingen kan i lättare fall bestå av tvätt med desinfekterande lösning eller schampo. I svårare fall kan antibiotika i tablettform bli nödvändigt, ofta tas då en odling innan behandlingen sätts in för att rätt preparat ska kunna sättas in. Jästsvampinfektioner är en vanlig orsak till klåda hos hund.

Jästen trivs bra i lite fuktiga miljöer och förökar sig snabbt i hudveck och fuktiga skrymslen på hunden. Typiska ställen för denna typ av infektion är mellan trampdynor och tår, i öronen, ljumskar och armhålor samt i veck kring läppar, vulva eller pung.

 1. Behandlingen består av bad med svampdödande schampo och ibland läkemedel i form av tabletter, droppar eller salvor.
 2. Ringorm är en speciell typ av svampinfektion som inte är så vanlig hos hund.
 3. Dessa svampar kan smitta mellan djurslag och förekommer hos bl.a.
 4. Katt, marsvin, nöt och häst.
 5. Även människa kan smittas.

Klåda brukar inte vara ett utmärkande symtom. Både bakteriella infektioner och jästsvampsinfektioner drabbar mest hundar som har en annan sjukdom i botten som minskar hudens motståndskraft mot infektioner. Det kan röra sig om allergier eller hormonella rubbningar.

Kan hundar smitta människor?

Sjukdomar, hygienregler och antibiotikaresistens hos hundar Det är ditt ansvar som djurägare att se till att din hund är frisk och att inte sprida smitta till andra djur. Därför är det viktigt att känna till hur smittor sprids och vad du själv kan göra för att förhindra att din hund blir sjuk.

sprida smittan vidare till andra djur eller människorsenare bli sjuk och få symtom.

Olika faktorer som till exempel en dräktighet, förlossning, stress eller nedsatt immunförsvar kan bidra till att hunden blir sjuk. Det är bra att grundvaccinera din hund. Om du har en valp behöver den grundvaccineras mot hundpest det vill säga parvovirus, valpsjuka och hepatit som är en smittsam leversjukdom. Du bör prata med din veterinär om vad som är ett lämpligt skydd för just din hund eftersom behovet varierar beroende på vad hunden utsätts för. En hund som sällan är ute och träffar andra djur är mindre utsatt för smittor än en hund som ofta visas på utställning eller går på hunddagis. Om du reser med din hund ökar också risken för att den ska bli sjuk. En hund kan också få ärftliga sjukdomar i till exempel nervsystemet, njurarna, hjärtat, skelettet, huden och ögonen. Du kan kontakta rasklubbarna som ofta har avelsprogram som syftar till att minska förekomsten av de ärftliga sjukdomar som ger mest problem.

 1. Behandling av ärftliga sjukdomar bör du naturligtvis diskutera med sin veterinär.
 2. För att kunna förhindra utbrott och minska smittspridning är det viktigt att tidigt kunna upptäcka sjukdomar och smittor.
 3. Du som har djur har därför en viktig roll eftersom du ser dina djur varje dag och kan tidigt upptäcka om djuren har fått någon allvarlig smitta.

Det finns ett krav på att vissa sjukdomar ska anmälas till Jordbruksverket eller länsstyrelsen. Som regel är det inte du som har djuren som anmäler utan det gör den veterinär eller det laboratorium som konstaterar att det finns en anmälningspliktig smitta. Zoonoser är smittor som till exempel orsakas av bakterier, virus eller parasiter som kan spridas mellan djur och människor. Många av de zoonoser som är allvarliga för människor orsakar inte alltid sjukdom hos djuren och tvärtom. Ett djur som bär på en zoonotisk smitta kan sprida denna vidare till både andra djur och människor.

Hur vet jag om min hund har svamp?

Symtom – Hundar med jästsvampsinfektion får klåda och rodnad i huden. Områden som oftare drabbas av jästsvampsinfektion är huden kring ändtarmsöppning eller vulva, mellan tår och trampdynor eller i veck kring läpparna. Vid öroninfektion med jästsvamp får hunden förutom klåda också ökad produktion av öronvax.

Kan man få sjukdomar av hundar?

Gosa gärna med djuren – men glöm inte att tvätta händerna – Husdjuren är ofta våra bästa vänner. De oss ger sällskap, hjälp och nöje. Men de kan också göra oss sjuka. Ont i magen och infektioner kan härstamma från våra kompisar i hundkorgen och stallet.

 • Att kela med sin katt eller klappa en kalv över mulen är lycka för många.
 • Flera undersökningar visar att närhet till djur ger oss bättre hälsa.
 • Demenssjuka blir friskare om det finns höns på vårdhemmet.
 • Cancersjuka barn får bättre livskvalitet av att leka med hundvalpar.
 • En mjuk och varm kattpäls dämpar ångest och för en ensam människa kan undulaten ge livet mening.
You might be interested:  Hur Länge Sitter Svamp Kvar I Kroppen?

Men det finns en baksida. En del av djurens sjukdomar kan smitta oss. Virus, bakterier och parasiter håller sig oftast till en art. Vi människor har våra förkylningar, infektioner och maskar. Hunden, papegojan, hästen och skogsharen har sina. Men omkring 150 sjukdomar orsakas av mikroorganismer som kan tänka sig att byta värd, från djur till människa.

Kan svamp från hund smitta?

Hundar kan vara smittbärare av rävens dvärgbandmask – SVA Första fyndet av rävens dvärgbandmask i Sverige skapar nya frågor för landets hundägare. Parasiten ger inga sjukdomssymtom på hundar men hundar kan vara smittbärare och smitta människa. – För hundar är det inte farligt att äta bär eller svamp och hundar smittar inte varandra.

 • Hundar smittas av att äta gnagare och hunden kan i sin tur smitta människa, säger Bodil Ström Holst, veterinär på SVA.
 • SVA kan idag inte säga hur utbredd rävens dvärgbandmask är i Sverige.
 • Under 2010 undersöktes 300 rävar och det är endast den nu aktuella räven från Uddevallatrakten som har varit infekterad med parasiten.Hundar smittas genom att äta infekterade gnagare.

När en hund blir smittad dröjer det 28 dagar innan dvärgbandmasken börjar utsöndra ägg som i sin tur kan smitta människa. Hunden är sedan smittbärande i cirka 3-4 månader. En hund som är smittad kan avmaskas och blir då smittfri inom 3 dygn. Hundar som är i riskzonen för att smittas är hundar som springer lösa i skog och mark.

 • I dagsläget är utbredningsområdet inte känt.
 • I avvaktan på att vi har mer kunskap rekommenderas avmaskning med praziquantel för hundar som bor i Uddevalla, Färgelanda, Munkedal och Vänersborgs kommun och där i trakten brukar vistas i skog och mark (och därigenom haft möjlighet att äta gnagare).
 • Området är valt utifrån hur långt SVA bedömer att den infekterade räven kan ha rört sig.

Uppgifter om utbredningsområde kan komma att förändras allteftersom ny information insamlas. Äggen som en infekterad hund utsöndrar i avföringen kan smitta människor. Äggen kan också fastna i hundens päls och på så sätt kan människor som klappar en hund infekteras.

 1. Därför bör människor i nämnda område tänka på att ha god handhygien efter kontakt med sin hund, om hunden kan ha blivit infekterad.
 2. Tänk på god handhygien och pussa inte på hunden.
 3. SVA rekommenderar hundägare i smittat område : Om du tror att hunden kan vara/har varit utsatt för smittan och för att minimera risk för smitta till dig själv och till omgivningen: • Håll hunden kopplad när du rastar den.• Tvätta händerna efter att du klappat din hund.

Pussa inte på hunden.• Avmaska hunden med praziquantel. Månatlig avmaskning kan bli aktuell för hundar som är konstant utsatta för smitta genom att de har möjlighet att äta smågnagare.• Duscha och schamponera hunden i samband med första avmaskningen för att avlägsna eventuella ägg i pälsen.

Kan svamp gå över av sig själv?

Svampinfektion i underlivet kan behandlas receptfritt – Att ha svamp är ofarligt och går oftast över av sig självt efter några dagar. Det kan dock vara riktigt obehagligt, och klåda och irritation kan göra att man ändå vill behandla problemet. På apoteket finns receptfria läkemedel som verkar genom att döda och förhindra att svampen kan fortsätta växa.

Kan man gosa för mycket med sin hund?

Gosa och prata med hunden i tre minuter. Då mår inte bara du bättre, utan även hunden. Och inte nog med det, hunden får även lättare att lösa uppgifter som att hitta gömt godis! – Hormonet oxytocin brukar ofta kallas kärlekshormon. Det frigörs till exempel när en bebis ammar och stärker banden mellan mor och barn.

 • Men oxytocinet spelar på samma sätt en viktig roll när människor och hundar bondar med varandra.
 • Tidigare har man sett att oxytocin kan förbättra den sociala förmågan hos människor.
 • Och den nya australiensiska studien, gjord vid Monash University, tyder på att samma sak händer hos hundarna.
 • De lär sig tolka oss.

– Det kan förklara varför hundar, till skillnad från till exempel vargar, är så bra på att lösa uppgifter som testar deras förmåga att lyssna på och använda människors sociala signaler för att till exempel hitta gömt hundgodis, säger forskarna bakom studien.

Kan man få Covid från en hund?

Kan man få COVID-19 smitta från ett djur, till exempel från djurets päls ? – Viruset SARS-CoV-2 som orsakar sjukdomen COVID-19 smittar enligt befintlig information från människa till människa, i första hand som dropp- och beröringssmitta när en sjuk person hostar eller nyser.

Enligt vad vi vet för tillfället är risken för att COVID-19 ska smitta från ett djur till en människa mycket liten, och smittor hos djur har ingen betydelse för spridningen av epidemin. Betydligt mer sannolikt är att få Covid-19 infektion från en annan person. I Holland och Danmark har det konstaterats att på minkfarmer som fått COVID-19 -smittan har viruset SARS-CoV-2 överförts från minkar till enstaka arbetstagare på farmen.

Ursprungligen har minkarna fått COVID-19-smittan från personer som arbetar på farmen. Enligt en riskbedömning från den europeiska smittskyddsmyndigheten (ECDC) dessa infektioner hos minkar utgör dock endast minimal risk för personer utanför pälsdjursfarmerna.

En studie publicerad i Hong Kong våren 2022 har rapporterat isolerade SARS-CoV-2-infektioner som har överförts från husdjurshamstrar till människor. Ingenstans i världen har COVID-19 hittills observerats att smitta till människor från andra sällskapsdjur, husdjur eller vilda djur som vitsvanshjort. Överföringen av infektion till människor från djur som inte lever nära människor i samma hushåll eller inte behandlas dagligen är högst osannolikt.

Vaccination skyddar människör från COVID-19, oavsett infektionskälla. Dessutom skyddar vaccinering av människor mot sjukdomen också mottagliga djur när virusets cirkulation hos människor minskar, för den främsta källan till infektion för djur är de människor som bär infektionen.

 • Coronavirusen är till sin uppbyggnad sådana att deras infekterande förmåga inte kvarstår någon längre tid på ytor, i synnerhet inte i varierande temperaturer.
 • Det är känt att viruset kan hålla sig infektionsdugligt från några timmar till några dagar till exempel som aerosol eller på olika ytor.
 • Några undersökningar av hur länge viruset behåller sin infekterande förmåga på ytan av ett djur, till exempel i pälsen, har ännu inte gjorts.

Även om viruset förblir infektionsdugligt en tid, till exempel i en hundpäls, är risken för att bli smittad mycket liten jämfört med risken att bli smittad vid kontakt mellan människor. Det är ändå alltid viktigt att hålla god hygien vid hantering av djur, eftersom man vet att djuren bär på olika mikrober som smittar till människor, dvs.

Hur kan vi förebygga att smitta sprids från djur till människa?

En god djurhälsa skyddar både djur och människor – Genom att bekämpa sjukdomar kan vi uppnå en bra djurhälsa i Sverige vilket minskar risken för att djuren lider och för att människor blir smittade av djur eller livsmedel, till exempel av rabies eller salmonella. En god djurhälsa är även en förutsättning för att bromsa uppkomsten och spridningen av antibiotikaresistenta bakterier.

Antibiotikaresistens

En bra djurhälsa främjar även produktionen och underlättar våra möjligheter att sälja djur och produkter till andra länder. För att kunna arbeta strategiskt, långsiktigt och på ett behovsstyrt sätt med frågor inom smittskydd, djurhälsa, antibiotikaresistens och folkhälsa har vi tagit fram en strategi för dessa områden.

Djurhälso- och smittskyddsstrategin Pdf, 832.9 kB.

Hur får jag bort svamp på hundens tassar?

Du löser upp en tesked klorhexidinschampo i lite ljummet vatten i en balja. Så låter du hunden stå med tassarna i vattnet i 10 minuter. Skölj och torka torrt. Om du tycker det är besvärligt med tassbad kan du använda klorhexidinlösning att badda med eller klorhexidinspray istället.

Vad göra mot svamp?

Ha inte samlag när du har svamp – Det är ovanligt att svamp förs över till någon annan om du har samlag. Men ibland kan huden på en penis reagera med en slags allergisk reaktion mot svampen i slidan. Såna besvär går över av sig själv efter några dagar.

Hur lär man en hund att hitta svamp?

Visst vore det härligt att få hjälp av sin hund att hitta skogens guld och komma hem med en hel korg kantareller? Förutom att det är väldigt gott med kantareller så är det en fantastiskt bra aktiveringsform som ger hunden en kul utmaning i skogen. Hur gör man egentligen för att lära sin hund att leta eter kantareller? Vi berättar hur du kommer igång 🍄 Förberedelser Det första du behöver fundera över och bestämma dig för är vad du ska använda för startsignal, dvs.

 1. Vad du ska säga för att be din hund att leta efter kantareller.
 2. Det kan tillexempel vara “kantarell”.
 3. Du behöver även ett gäng kantareller och något att belöna din hund med, supergott hundgodis i små bitar! Steg 1 Be din hund att vänta (ta hjälp av en medhjälpare om du är osäker på om hunden klarar av vara kvar) lägg en kantarell ca 1 meter framför hunden.
You might be interested:  Hur Länge Kan Svamp Ligga I Frysen?

Lägg en godisbit precis intill kantarellen. Steg 2 Säg “kantarell” (eller valfri startsignal) visa samtidigt med handen att hunden får gå fram till kantarellen. Låt hunden gå fram till den och äta upp godisbiten. Locka sedan med dig din hund tillbaka, ta hjälp av en godisbit.

 • Det är för att undvika att hunden plockar upp eller äter kantarellen.
 • Upprepa många gånger! Många fler än du tror krävs, det är mängdträning som kommer att ge resultat.
 • Tanken är att hunden ska koppla ihop kantarellen med den goda godisbiten.
 • Steg 3 Gör precis som innan men variera avståndet till kantarellen – testa att lägga ut den på 1 meters håll, 3 meter, 5 meter osv.

Upprepa det här steget många gånger. Steg 4 Gör som i steg 2, håll dig på ca 1 meters avstånd men börja gömma undan kantarellen. Lägg lite gräs eller mossa över. Det gör att hunden måste börja leta lite mer. Upprepa många gånger. Steg 5 Nu kan du börja plocka undan godisbiten intill kantarellen.

Gör som i steg 4 men utan godisbit. Var snabb och gå fram och belöna direkt med en jättesmarrig godisbit från din hand istället när hunden hittar kantarellen. Upprepa många gånger! Steg 6 När alla föregående steg fungerar bra är det dags att plocka doften av människa från kantarellen. Det är för att lära hunden att inte gå på vår doft och istället lära sig att leta efter kantarelldoften.

Använd handskar när du hanterar svampen. Det är även bra att träna på att inte gå i ditt doftspår genom att kasta ut kantarellen. Tips på vägen Förutom att använda en tydlig startsignal är det bra att använda en sele på din hund som den endast får ha på sig när ni letar kantareller.

Vilken hund får minst sjukdomar?

En frisk hund är en billig hund! Sveland Djurförsäkringar presenterar här fem friska raser för alla som funderar på att köpa hund. Våren och sommaren är den tid då många väljer att skaffa hund. För alla som går i hundköpartankar finns många viktiga frågor att ta ställning till.

Hunden man skaffar ska passa in i såväl livsstil som personlighet. Det är också klokt att undersöka den tilltänkta rasens hälsa. Raser som är mer skadedrabbade än andra får såväl högre försäkringskostnader och ägarna löper större risk för att behöva gå till veterinären. – Försäkringspremierna sätts bland annat efter rasens skadestatistik, en friskare hundras är billigare att försäkra, säger Ursula Lige-Berglund, produktspecialist på Sveland Djurförsäkringar.

Här kan du läsa om hur en hundförsäkring fungerar. Försäkra blandrashund En blandrashund kan ofta vara billigare att köpa, men att avgöra hur sund hunden kommer att vara som fullvuxen är snudd på omöjligt att bedöma. – Det är jättesvårt att spekulera i hur en blandrashund ser ut som vuxen det kan skilja sig mycket bara inom kullen.

 • Generellt är blandrashundar friska i jämförelse med många andra hundar, säger Ursula Lige-Berglund.
 • Läs mer om att skaffa en blandrashund här.
 • Friska hundraser Några av de friskaste hundraserna enligt Sveland Djurförsäkringars statistik är den brittiska terrierrasen jack russel, den dansk-svenska gårdshunden och den ungerska vallhunden pumin.

Bland de lite mer storväxta raserna finns finsk lapphund och japansk spets. – Naturligtvis är det inte bara rasen som spelar in. En sund livsstil, bra foder och att hålla vikten under kontroll är viktigt även för hundars hälsa, säger Ursula Lige-Berglund.

Till Sveriges populäraste hundras räknas labrador retrievern som är en relativt frisk ras. Labradoren, som ofta är väldigt matglad, sätter dock inte alltför sällan i sig olämpligheter som leder till både diarré och kräkningar. Allergier av olika slag är också vanligt bland labradorer. Trubbnosiga hundar mer sjuka Till de sjukare hundraserna räknas fransk bulldogg, boxer och andra trubbnosiga raser.

– De drabbas oftare av hudåkommor och andningsproblem på grund av sitt utseende, säger Ursula Lige-Berglund. Det bästa sättet att ta reda på rasens generella hälsa är att läsa på, till exempel via rasföreningens webbplats. Här kan du läsa mer om tips inför hundköpet.

När är man inte längre smittsam?

Ny vägledning om smittfrihet efter covid-19 — Folkhälsomyndigheten Publicerat 19 maj 2020 Hur länge är man egentligen smittsam efter en infektion med covid-19? Nu har Folkhälsomyndigheten tillsammans med en expertgrupp tagit fram en vägledning för hur smittfrihet kan bedömas.

Kunskapen om smittsamhet vid covid-19 är fortfarande begränsad, men flera studier talar för att den är störst i anslutning till insjuknandet och början av sjukdomsförloppet. Den testmetod – kallad PCR-teknik – som används för att se om en person har virus i kroppen kan inte skilja på aktivt och inaktivt virus.

Ett aktivt virus kan fortfarande infektera celler och alltså smitta andra personer, men ett inaktivt virus har oskadliggjorts av immunförsvaret och smittar inte längre. Därför kan den typen av prov inte användas för att avgöra om en person som tidigare testat positivt för covid-19 är fortsatt smittsam eller inte.

 • Den bedömningen får i stället bygga på kliniska kriterier (tecken på tillfrisknande) och den tid som gått från insjuknandet.
 • De nationella kriterierna för smittfrihet vid covid-19 är framtagna av en arbetsgrupp bestående av representanter från Svenska Infektionsläkarföreningen, Föreningen för klinisk mikrobiologi, Svenska Hygienläkarföreningen, Smittskyddsläkarföreningen samt Folkhälsomyndigheten.

De kommer att uppdateras allteftersom ny kunskap om SARS-CoV-2 tillkommer. Texten ändrad 2020-06-10

Kan man få springmask av hund?

Ja, människor kan få mask – rundmask, hakmask och bandmask – från hundar och katter. Här berättar vi vad du behöver veta. Många djurägare avmaskar sina husdjur för att djuren ska slippa obehag. Här följer vår vägledning till hur man behandlar och förebygger parasiter – som både din hund och katt kan få.

Kan svamp på kroppen smitta?

Hudsvamp – symptom, orsaker, behandling och prov Svamp finns naturligt på huden, men ibland orsakar hudsvamp besvär som kräver behandling. Det är när svampen förökar sig för mycket som problemen uppstår, då den tar över för mycket av bakteriefloran på området. Det kan också handla om svamp som normalt sett inte finns på huden.

 1. Svampinfektioner i huden kan visa sig genom:
  • Röda utslag
  • Klåda
  • Fjällning
  • Sårig hud

  I vissa fall kan angreppsområdet också börja vätska. Eftersom symptomen på hudsvamp kan likna andra hudbesvär är det bra att ta reda på att det handlar om just svamp, då det är viktigt att sätta in rätt typ av behandling. Hudsvamp är vanligen helt ofarligt, men det kan i vissa svårare fall gör att huden spricker. Dessa sprickor kan ge rosfeber. Rosfeber ger rodnad, ömhet och ödem i området samt feber och ibland kräkningar

 2. Besvär med hudsvamp orsakas av att någon svamp förökar sig någonstans på kroppen. Det handlar vanligen om trådsvampar.Trådsvampar finns vanligtvis inte på huden, men kan överföras när du kommer i kontakt med infekterade ytor. Svampen kan breda ut sig över stora hudområden och kan dessutom sprida sig till naglarna. Hudsvamp smittar framförallt vid direktkontakt, men även indirekt kontakt kan överföra infektioner. Några exempel är handdukar, duschgolv och husdjurs päls. Svamp trivs bra i varma och fuktiga miljöer och därför drabbas idrottare oftare av svamp än andra. Dels är de mer svettiga och blöta, dels vistas de i miljöer där svamp lätt sprids. Hudsvamp brukar oftast uppstå i hudveck. Några vanliga platser är kring ljumskar, bröst och skinkor. När hudsvamp uppstår på fötterna brukar det kallas för, Det kan leda till torr och fjällande hud. Även, underlivet och munnen kan drabbas av svampinfektioner. Hudsvamp är smittsamt och kan sprida sig mellan olika ställen på kroppen. Därför bör du tvätta dig noggrant efter att du svampbehandlat ett område på kroppen. Annars är risken att du kommer i kontakt med ett annat område och överför svampinfektionen dit.
 3. Hudsvamp behandlas med receptfria svampläkemedel. Dessa finns i form av krämer, gel och pulver. Om den receptfria behandlingen inte fungerar kan du behöva söka vård för att få annan hjälp. Du bör bara behandla dig mot hudsvamp om du vet att det faktiskt är svamp. Vid svår inflammation eller för personer med nedsatt immunförsvar kan det vara nödvändigt att behandla med antibiotika.
 4. Köp för att ta reda på om du har hudsvamp orsakad av trådsvampar (dermatofyter). Dessutom kan du får hjälp med problemet utan att besöka en vårdcentral. När du har fått självprovtagningskitet tar du ett hudprov enligt instruktionerna och därefter skickar du provet till vårt kvalitetssäkrade laboratorium. Hudprovet tas genom att skrapa på det angripna området och gör alltså inte ont. Tre dagar efter att provet inkommit till laboratoriet får du ditt svar på Dynamic Codes webbsida. Med din personliga analyskod hämtar du provsvaret och får reda på om ditt prov innehöll trådsvamp (dermatofyter) inom släktena Trichophyton, Microsporum och/eller Epidermophyton eller inte. Visar sig ditt prov innehålla trådsvamp (dermatofyter) inom släktena Trichophyton, Microsporum och/eller Epidermophyton får du hjälp att komma i kontakt med en digital vårdgivare som hjälper dig. Skulle du föredra en annan vårdgivare än de som Dynamic Code hänvisar till så är det bara att skriva ut ditt provsvar och ta med. Är provet negativt, dvs. innehöll inte trådsvamp (dermatofyter) inom släktena Trichophyton, Microsporum och/eller Epidermophyton, och du fortsätter uppleva symptom kan det bero på andra hudsjukdomar som t.ex. eksem eller psoriasis. Förebygg hudsvamp Det finns saker du kan göra för att undvika hudsvamp. Allra viktigast är att hålla huden ren och torr. Tvätta regelbundet, men undvik överdriven tvättning. Bär kläder som andas och inte skaver. Det är bra att använda tofflor när du vistas i t.ex. badhus och omklädningsrum.

: Hudsvamp – symptom, orsaker, behandling och prov

Kan man smitta svamp?

Vad kan jag göra själv? – Svamp i underlivet kan försvinna av sig själv efter några dagar, utan behandling. Det gäller särskilt svamp på penis. Har du svamp i slidan som inte går över kan du behandla med receptfria läkemedel som finns på apotek. Behandla bara med läkemedel mot svamp i underlivet om du är säker på att du har just svamp.

 1. Du bör inte behandla oftare än två gånger under en sexmånadersperiod.
 2. Det är viktigt att inte använda läkemedel i onödan eftersom de kan vara uttorkande och göra att slemhinnan i slidan blir skör och känslig – då blir du mer sårbar för nya svampinfektioner och andra underlivsbesvär.
 3. Om du har svamp i underlivet när du är gravid bör du rådgöra med en läkare eller barnmorska innan du använder behandling med receptfria läkemedel.

Svamp kan i vissa fall smitta i samband med sex. Svampinfektioner ökar dessutom risken för sexuellt överförbara sjukdomar eftersom små sprickor i en torr slemhinna gör det lättare att föra vidare en eventuell smitta. Därför bör du inte ha penetrerande sex när du har en svampinfektion.

undvik tvål – använd bara vatten när du ska tvätta underlivet använd inte vatten i onödan – vatten är uttorkande, så stryk gärna lite barnolja över slidväggen innan du duschar tillför extra fukt i slidan – barnolja eller exempelvis vaselin kan lindra smärtan avstå från penetrerande sex – slemhinnan är skör under infektionen och då kan det göra ont att föra upp något i slidan.

Män som har svampinfektion kan lindra besvären genom att hålla penis och förhuden ren och torr – tvätta bara med ljummet vatten.

Hur ser ringorm ut på människor?

Hårbottensvamp – Svamp i hårbotten förekommer oftast hos barn. Hos vuxna bildas mer talg i områden där det växer hår och den hämmar svampens tillväxt. Infektionen kan också förekomma hos personer som har nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller medicinering.

Vissa svamparter som ger infektion i hårbotten är vanligare i andra länder än i Sverige. Många som har svamp i hårbotten har blivit smittade i tropiska länder. Hårbottensvamp kallas även tinea capitis. Det vanligaste symtomet på ringorm är små röda och kliande utslag. På mörk hud syns oftast inte det röda.

Utslagen är runda eller ovala och någon millimeter till flera centimeter i storlek. Ytan är ofta fjällande eller småknottrig. När utslagen blir större kan de börja läka i mitten och får då sin typiska ringform. Huden inuti ringen kan se ut som vanligt. Kanten på ringen är lite upphöjd och kan fjälla, den är röd på ljus hud och gråvit på mörk hud.

Vad händer om man inte behandlar svamp?

Svamp i underlivet Svamp i underlivet är ofarligt men kan vara besvärligt eftersom det brukar klia och svida. Det är vanligt att få svamp i slidan. Svamp på penisen är däremot ovanligt. Ofta går det att behandla svampen med receptfria läkemedel. De vanligaste tecknen på svamp i slidan är att det kliar och svider kring slidöppningen och på blygdläpparna.

Ibland får du en vit, grynig från slidan. Men flytningarna kan också vara tunna och ibland förändras inte flytningarna alls. Slemhinnorna i slidan svullnar och blir sköra. Det kan svida i slidan när du kissar och ofta gör det ont i vid slidsamlag. Blygdläpparna kan bli röda, svullna och sköra. Du kan få en vit hinna i vecken mellan de inre och de yttre blygdläpparna.

Hinnan brukar vara svårare att tvätta bort än smegma. Smegma är en sorts talg som finns mellan blygdläpparna för att skydda mot bakterier. Symtom på svamp på penisen De vanligaste tecknen på svamp på penisen är att ollonet på penisen är rött, torrt och fnasigt.

Ibland kan också penisskaftet, pungen eller ljumskarna bli röda, torra och fnasiga. Du kan få en vit hinna på eller runt ollonet, under förhuden om du har en sådan eller på penisskaftet. Hinnan brukar vara svårare att tvätta bort än smegma. Smegma är en sorts talg som finns under förhuden för att skydda mot bakterier.

Svamp på penisen behöver du oftast inte behandla. Svamp i slidan går ofta över av sig själv inom några dagar. Ibland går svampen inte över eller så kliar och svider det så mycket att du vill ha snabb lindring. Du kan använda receptfria läkemedel om allt det här stämmer in på dig:

Det kliar kraftigt i slidan. Blygdläpparna är röda. Flytningarna från slidan är vita och gryniga.

Hur blir man av med svamp i kroppen?

Besvär som kan likna svamp – Svamp som orsakar utslag kan ibland misstas för andra hudbesvär som exempelvis eksem, torr hud eller, Omvänt kan även eksem och psoriasis göra dig mer sårbar för svampinfektioner. Missfärgade naglar kan också bero på psoriasis eller till exempel tryck från skor som orsakar,

 1. Eller bakterieinfektioner kan ibland likna svamp.
 2. Barn får särskilt ofta utslag på kroppen i samband med barnsjukdomar eller exempelvis medaljongsjuka.
 3. Även kan orsaka utslag på kroppen.
 4. Läs gärna mer om,
 5. Svamp i slemhinnor kan ibland likna andra besvär.
 6. Burning mouth syndrome” kännetecknas av sveda och en brännande känsla i munnen.

Så kallad geografisk tunga ger inflammatoriska förändringar på tungan. Bakteriella infektioner och sexuellt överförbara sjukdomar kan ibland ge liknande symptom som svamp i underlivet.

Hur får man bort svamp snabbt?

Ha inte samlag när du har svamp – Det är ovanligt att svamp förs över till någon annan om du har samlag. Men ibland kan huden på en penis reagera med en slags allergisk reaktion mot svampen i slidan. Såna besvär går över av sig själv efter några dagar.

Hur får jag bort svamp på hundens tassar?

Du löser upp en tesked klorhexidinschampo i lite ljummet vatten i en balja. Så låter du hunden stå med tassarna i vattnet i 10 minuter. Skölj och torka torrt. Om du tycker det är besvärligt med tassbad kan du använda klorhexidinlösning att badda med eller klorhexidinspray istället.