När Kan Man Plocka Karl Johan Svamp?

13.03.2023 0 Comments

När Kan Man Plocka Karl Johan Svamp
I dagens korg hittar vi den fina matsvampen med en nöt- eller mandelliknande och sötmild smak – KARLJOHAN🌱 Stensopp Karljohan ingår i stensopp-familjen. Där ingår även t. ex finluden stensopp och rödbrun stensopp. Dessa kan förväxlas, men det gör faktiskt inte så mycket eftersom de är likvärdiga som matsvampar.

 • Man känner igen en sopp på att de har tunna rör under hatten som påminner om en tvättsvamp.
 • Säsong & plock I Sverige växer karljohanssvampen under sensommaren ända till sen höst i hela landet.
 • Och även i fjällen.
 • Är vädret gynnsamt så växer stensoppen väldigt bra, men det är oftast en begränsad intensiv växtperiod – en till två veckor.

Då gäller det att hinna före skadedjur och andra organismer som förr eller senare angriper svampen. Det är bäst att plocka i korg, papperspåse eller tygpåse. I plastpåsar förökar sig jordbakterierna snabbt samt att större svampar gärna krossar de mindre.

 • En svampkniv är en bra idé och att grovrensa svampen direkt i skogen.
 • Stora svampar är oftast angripna varpå rören skärs bort. Inte av rädsla för att få i sig småkryp, utan för att det mest blir slemmigt vid tillagning.
 • Under rören syns hur hattköttet har klarat sig från mask och dylikt.
 • Skala bort jorden från fotbasen.
 • Dela foten på längden. Ofta är mittpelaren angripen, ta bort innerkärnan och behåll det yttre oangripna fotköttet.

När Kan Man Plocka Karl Johan Svamp Förvara Sopparna är väldigt tacksamma att torka, de blir både fastare i konsistens och får mer koncentrerad smak. Skiva tunnt och lägg på myggnät, galler eller tidningspapper. Plockar du mycket svamp kan det vara värt att investera i en torkmaskin. Du kan även köra dem på låg värme, 50° i ugnen. När Kan Man Plocka Karl Johan Svamp Tillaga Här finns många olika åsiker hur man gör bäst. Det här är min favorit på snabbtillagning av Karl Johan.

 1. Lägg svampen i en torr panna på låg värme.
 2. Låt den först svettas ut all vätska. Låt sedan vätskan puttra bort.
 3. När det börjar bli torrt i pannan så adderas smör och hackad lök. Stek den ganska ordentligt och smaka av med salt och peppar.
 4. Här har jag även adderat hackad hasselnöt och timjan. Så gott!

Namn Karljohan heter Boléltus èdulis på latin vilket passande nog betyder ätlig klump. Namnet Karl Johan kommer från vår förste Bernadotte, Karl XIV Johan som blev svensk och norsk kung 1818, han introducerade svampen efter att ha upplevt franska mattraditioner.

 • När Kan Man Plocka Karl Johan Svamp Karljohan Karljohansvamp. Beskriver kännetecken, plockning, rensning, tillagning, konsrevering.
 • När Kan Man Plocka Karl Johan Svamp Svamplasagne Laga med egenplockad svamp eller köp på torget.
 • När Kan Man Plocka Karl Johan Svamp Svampöverbakad lax För den svampnörd som jag är – är det här ett helt underbart fiskrecept. Men jag tror att det finns många som kan uppskatta det här härlig fisk och svampreceptet.
 • När Kan Man Plocka Karl Johan Svamp Porcinirisotto Härligt krämig smakbomb som vi äter till förrätt hemma.
 • När Kan Man Plocka Karl Johan Svamp Renskavsgryta med Svamp Skär upp svampen och stek i smör. Stek upp renskaven i smör och blanda ihop med svampen. Häll på grädden & kalvfonden sen kryddar du med sojan, samba oelek, lingonsylt, lite salt, peppar & timjan efter egen smak. Låt koka upp så grädden tjocknar
 • När Kan Man Plocka Karl Johan Svamp Lyxig pasta med timjan & tryffel Läcker pastarätt med strimlad biff och smak av karljohan, timjan och tryffel. Perfekt fredagsrätt när man är sugen på något gott som går snabbt att slänga ihop.
 • När Kan Man Plocka Karl Johan Svamp Fläskfilé med karljohanssvamp, curry och banan En god och smakrik gryta på fläskfilé och färsk, fryst eller konserverad karljohanssvamp.
 • När Kan Man Plocka Karl Johan Svamp Ljuvligt god karljohansoppa En riktig festrätt, suverän både som förrätt eller som huvudrätt. Kan förstås göras på annan svamp också, men Karljohan står i en klass för sig. Allra bäst blir den på torkad svamp.
 • När Kan Man Plocka Karl Johan Svamp Renskav Enkelt och jättegott! Viltskav görs på samma sätt. Variant för mjölkproteinallergiker: se kommentar här ovanför.

Contents

You might be interested:  Hur Länge Ska Man Torka Svamp?

När ska man plocka Karl Johan?

Plocka karljohan – Karljohan kan växa både i löv- och barrskog Undvik att plocka vid fuktig väderlek, karljohan suger nämligen åt sig mycket vatten. Vid gynnsamt väder kan det finnas mängder av stensopp i skog och mark under en begränsad växtperiod – bara en till två veckor.

 1. Då gäller det att hinna före skadedjur och andra organismer som så småningom angriper svampen.
 2. Du kan märka att svampen är angripen om den är täckt med en vitaktig hinna som sedan gulnar och luktar mycket illa.
 3. Då är det parasitsvampen gul svampsnylting som har hunnit fram.
 4. En karljohan som har abnormt stor och oformlig fot och ovanligt liten hatt kan också bero på svampsnyltningen.

Ät aldrig en angripen svamp, det kan orsaka magsjuka.

Kan man förväxla karl johan svamp?

Karl-Johan och andra goda soppar Karl-Johan och andra goda soppar Soppar är lätta att känna igen. De har alltid rör under hatten, aldrig skivor. De är ofta mycket goda matsvampar som man gärna kan smaksätta både sås och risotto med. Den allra godaste är Karl-Johansvampen eller Stensopp som den också heter.

Det finns några sorter som man lätt förväxlar med Karl-Johansvampen. De är Gallsopp, Rödbrun stensopp, Finluden stensopp och Brunsopp. Ingen av dem är giftig men Gallsoppen är, precis som namnet antyder, hemsk i smaken. Får man med en sådan i maten är lätt hela rätten förstörd. Den är inte giftig men absolut inget man vill ha med i svampkorgen.

Enklaste sättet att avgöra om det är en Gallsopp är att bryta en lite bit av svampen och smaka på den. Du känner direkt om det är en gallsopp. Spotta ut svampen efter du smakat på den. Ta för vana att alltid göra så när du provsmakar svamp. De andra tre, Rödbrun stensopp, Finluden stensopp och Brunsopp är goda matsvampar, i god klass med Karl-Johan.

 • Andra ätbara soppar är till exempel björksopp och smörsopp.
 • Ha alltid en bra svambok att titta i.
 • Gärna en tålig variant som man kan ha med sig ut i skogen.
 • Den får inte vara gammal då kunskapen om olika svamparter har förändrats.
 • Flera som man ansåg ätliga förr, t ex murklor, avråder man idag ifrån att äta då de innehåller giftiga ämnen som inte är lämpliga att äta.

Leta gärna upp en svampförening i din närhet. Det är ett bra sätt att lära sig mer om svamp, för både nybörjare och mer vana svampplockare.

Hur vet man att det är en karl johan svamp?

Stensopp/karljohan – Boletus edulis • Hatt välvd, ljusbrun till mörkbrun, ofta vit den yttersta milimetern närmast hattkanten, i fuktigt väder klibbig. • Fot vit till ljusbrun, vanligen knubbig, med ett vitt ådernät (syns tydligast upptill). • Rör som unga vitaktiga, senare gula till gulgröna.

 1. Svampkött vitt, strax under hatthuden svagt brunviolett.
 2. Smak mild, nötlik.
 3. Arljohan förekommer allmänt i barr- och lövskog över hela Skandinavien.
 4. Vissa år uppträder den i stora mängder, s k karljohanår.
 5. De gula rören på äldre exemplar kan användas till att färga ullgarn vackert gult.
 6. Passar till all sorts matlagning, god som ingrediens i såser, soppor, stuvningar mm.

Går bra att torka för långtidsförvaring. Skiva då svamparna i ca 5 mm. tunna skivor innan du lägger dem på tork. Hatthuden kan ibland bli grönfärgad vid upphettning. Det är en naturlig egenskap hos vissa stensoppar och har ingen negativ inverkan på matvärdet.

Finns det någon giftig svamp som liknar Karl Johan?

Förväxling – Karljohan förväxlas ofta med gallsopp, som inte giftig men oätlig på grund av sin bittra smak. Bästa sättet att känna igen en gallsopp är därför att smaka. Gallsoppen skiljer sig även från karljohan genom att ådernäten på foten är grövre och mörkare.

Hur tar jag hand om Karl Johan svamp?

Frysa in svamp – Förkoka svampen enligt ovan. OBS! Använd inte något matfett eller kryddor om du ska frysa svamp, då blir hållbarheten sämre! Låt svampen svalna och frys sedan in i lagom stora förpackningar. Karljohan kan styckfrysas rå. Skär svampen i 2 mm tjocka skivor på längden, det blir vackrast om svamp och fot sitter ihop.

 1. Lägg i frysen på plåt eller fat.
 2. När skivorna är frusna packar du om dem i fryspåsar eller lådor.
 3. Tina inte svampskivorna införväg när de sedan ska anrättas, utan stek dem direkt i ett lager i het panna.
 4. Svampen kan också frysas i halvor, skurna på längden genom hatt och fot.
 5. Det är viktigt att kontrollera att den inte är angripen och skära bort eventuellt insektsangripna delar.
You might be interested:  Svamp I Munnen Barn 2 Är?

Lägg smörpapper mellan halvorna och frys in i fryspåse eller låda. Halvtina svampen innan den ska tillagas, skiva och stek direkt i het panna.

Måste man förvälla karl johan svamp?

Förvara svamparna – Efter en bra dag i svampskogen är det lätt att man plockar mer svamp än man kan äta. Att komma hem med en överfull korg är toppen men man bör komma ihåg att svamp är en färskvara som bör ätas omgående. Det du vet med dig att du inte kommer att tillaga med en gång kan du antingen frysa in, torka eller lägga in.

Frysa svamparna är det vanligaste sättet att spara dem men de kan inte frysas som de är. Precis som när de tillagas måste de ångas och förvällas först får att få bort överflödig vätska och de enzymer som kan förstöra svampen när den fryses. Rensa och hacka svamparna och lägg dem sedan i en torr panna utan fett där du hettar upp dem i cirka en kvart tills de är torra. Låt dem sedan svalna innan du fryser in dem.

Torka svampen är ett annat sätt att spara den. Framför allt större svampar som Karl Johan vinner på att torkas. Det finns flera metoder för att torka svamp. Efter att du har rensat dem kan du antingen lägga dem på ett galler eller ett myggnät i några dagar, men det går också att använda torkskåp, svamptork, eller att lägga den skivade svampen i en 40-50 grader varm ugn med luckan öppen. Torkad svamp kan hålla i flera år om man förvarar dem i lufttäta glasburkar som står svalt. När svamparna sedan ska användas blötlägger man dem i 15-30 minuter.

Lägga in eller sylta svamparna kräver lite mer finess men då har man å andra sidan en färdig delikatess som man kan lägga på mackan med en gång när man är sugen. Koka svampen med vatten, socker och ättika, smaksätt gärna med kanel, ingefära, chili eller kryddnejlika.

: Så tar du hand om svampen – bästa tipsen – ICA Stop i Täby

Kan man äta rå karl johan svamp?

AVRÅDES DOCK ATT ÄTA DEN RÅ: Svårspjälkad, det finns ämnen i rå svamp som kan ha skadlig inverkan på oss. FÖRKOKAS: Skär svampen i mindre bitar. Förkokad färsk karljohan blir först slemmig (efter 5-10 minuter), men efter ca.15 minuter försvinner den slemmiga konsistensen.

Finns giftiga soppar i Sverige?

Ätliga eller oätliga soppar? – Det finns många goda matsvampar bland sopparna som t.ex. karljohan, smörsopp, grynsopp, brunsopp och blodsopp, En bra grupp för nybörjare eftersom det inte finns några dödligt giftiga soppar, men åtminstone fyra arter är giftiga: djävulssopp, falsk djävulssopp, purpursopp och rosensopp.

De är alla mycket sällsynta och giftet i dem är inte cellskadande men kan orsaka kraftigt illamående med magsmärtor, diarré och kräkningar. En enkel regel för matsvampsplockare är att undvika soppar med röda färger på fot och rör. Då missar du visserligen blodsopp som är en god matsvamp, men minimerar samtidigt risken att få med dig någon av de giftiga sopparna.

Några arter är oätliga på grund av besk eller bitter smak, som t.ex. gallsopp och bittersopp,

Hur nyttig är Karl Johan svamp?

Karljohansvamp – Precis som kantarellen innehåller Karljohansvamp mycket D-vitamin. Karljohansvamp hittar du vanligtvis i lövskog tidigt på säsongen och vid granplanteringar senare in på svampsäsongen. Karljohansvamp är mild med en fast konsistens och en nötaktig smak som passar gott som stekta, i stuvningar och torkade. Även Karljohansvamp behåller mycket av D-vitaminet även efter tillagning.

Hur förvarar man bäst karl johan svamp?

FÖRVARING – Förvara svampen i bunke 2-4° C i kylskåp om du inte tillagar den direkt. Kantarell, karljohanssvamp och trattkantareller går att torka i ugn eller frysa in efter förvällning. Kantarell är kanske den mest älskade svenska matsvampen av alla och passar till många olika rätter.

You might be interested:  Vad Kan Man Tillverka Av Gran?

Hur mycket kostar karl johan svamp?

Jfr-pris 3 497:50kr/kg.

Vilken är Sveriges farligaste svamp?

De arter som står för de allvarligaste svampförgiftningarna i Sverige är vit flugsvamp, lömsk flugsvamp, toppig giftspindling och gifthätting.

Vad är världens farligaste svamp?

Svampgift kan döda en människa – – Svampar är mycket framgångsrika i underjorden. Att de enklare nedbrytarsvamparna evolverat till mykorrhiza betyder att de har utvecklat en massa försvar och blivit ganska bra på det, säger Håkan Wallander. Några av kemikalierna i svamparnas försvarsarsenal tillhör de giftigaste ämnen vi människor kan få i oss. När Kan Man Plocka Karl Johan Svamp Lömsk flugsvamp kallas för världens giftigaste svamp. De allra farligaste svampgifterna är amatoxiner, som finns i bland annat vit och lömsk flugsvamp. Det är ytterst starka cellgifter, som stänger av cellernas syntes av mRNA – en del av arvsmassan som styr produktionen av proteiner.

Hur äta Karl Johan?

Karljohansvamp eller stensopp som den tidigare hette fick sitt namn av Kung Karl XIV Johan. När han tillträdde tronen i början av 1800-talet så rådde det stor matbrist i Sverige. Men då han upptäckte att det fanns stora mängder med stensopp i skogarna fick han svenskarna att äta svampen och namnet uppkallades istället efter honom som en hyllning. När Kan Man Plocka Karl Johan Svamp Tänk er en krämig risotto med smörstekt karljohan, eller carpaccio med parmesancrème eller kort och gott bara som den är stekt i mycket smör! Vi gillar karljohansvamp! När Kan Man Plocka Karl Johan Svamp Recept på krämig risotto med karljohansvamp

Hur länge kan man ha svamp i kylen?

Hur länge håller kantareller? – Kantareller håller bättre än många andra svampar. Det lönar sig ändå att antingen laga eller frysa ner svamparna så snabbt som möjligt efter att de plockats. Efter att kantarellerna plockats ska de förvaras i kylskåpet eller på en annan kall plats, och gärna i en papperspåse.

Kan man frysa in färsk svamp?

Frysa in svamp: Såhär gör du Om de är mycket smutsiga kan du rengöra dem med lite vatten. Därefter skär du av ändarna på svampfötterna samt skär av skadade eller torkade partier. Mycket små svampar kan frysas in hela. För de större svamparna rekommenderar vi att du skär svampen i fjärdedelar eller i skivor.

Kan svamp bli dålig i frysen?

Ja, i frysen kan dom ligga hur länge som hälst. Du kanske ville veta, hur lång tid kan jag ha dom i frysen före förtering. Kantarellerna blir bittra om de står frysta länge, jag fryser inte dom, men de som gör det säger max 3 månader, sen försämras dom ganska snabbt.

Hur torkar man karljohansvamp i ugn?

Ugnsvärme ger torr svamp snabbare – Om du hellre föredrar att torka svampen på plåt i ugn, varmluft eller vanlig ugn spelar ingen roll, kan du sätta ugnen på ca 50 grader. Efter en dag (ungefär 8-12 timmar) har svampen blivit torr. Tänk på att det är smidigt att lägga ett bakplåtspapper mellan plåt och svamp.

Hur länge ska man torka Karl Johan?

Ta bara fin svamp. Skär den i grova bitar och sedan i tunna skivor. I SVAMPTORK DEHYDRATOR: Placera svampen med lite mellanrum i torken samt torka i ca 7-10 timmar på låg effekt. Kontrollera efter några timmar och när de är helt torra då är de klara.

Hur länge förvälla Karl Johan?

Förvälld svamp – Att förvälla är egentligen att snabbt koka något med vatten och sedan kyla av det. Men med svamp menar många när de pratar om att förvälla den att fräsa svampen torr så att all vätska kokar bort – som i mitt recept här. Vill du förvälla svamp så ska du tillsätta något krm salt och någon dl vatten och koka ur svampen 2-3 minuter i panna.

Kan man äta på Karl Johan?

Bästa sättet att tillaga din karljohan | SvD Svampexperten Bo Nylén tycker utan tvekan att karljohan är den godaste svampen och föredrar att äta den utan andra tillbehör. Ofta är den angripen av larver, men så länge den inte är helt prickig inuti går den bra att äta. Bo Nyléns bästa karljohanrecept: : Bästa sättet att tillaga din karljohan | SvD