Kan Man Få Svamp Av Kondom?

24.03.2023 0 Comments

Kan Man Få Svamp Av Kondom
Ha inte samlag när du har svamp – Det är ovanligt att svamp förs över till någon annan om du har samlag. Men ibland kan huden på en penis reagera med en slags allergisk reaktion mot svampen i slidan. Såna besvär går över av sig själv efter några dagar.

Varför får jag svamp i underlivet så ofta?

Orsaker till svamp i underlivet – Svampinfektioner orsakas av en jästsvamp, ofta så kallad candida albicans. Den finns naturligt i tarmen och även i mindre mängder på andra delar av kroppen. Om svampen förökar sig kan det leda till en svampinfektion i exempelvis underlivet.

Vissa personer har lättare att få besvär med candida i underlivet än andra och det verkar finnas en ärftlig faktor. Svampen får lättare fäste om slemhinnan är skör, skadad eller om bakteriefloran i slidan eller på penis har förändrats. Antibiotikabehandling en vanlig orsak, men även förhöjda blodsockervärden vid diabetes.

Hormonbalansen kan också påverka svampens tillväxt – det är till exempel vanligare att få svamp dagarna innan du får mens och om du äter p-piller. Utlösande faktorer som kan orsaka svamp:

hormonförändringar – graviditet, menstruationscykeln och preventivmedel med hormoner som till exempel p-piller och spiral kan göra att svampen förökar sig antibiotikabehandling – kan rubba bakteriebalansen i slidan nedsatt immunförsvar – till exempel vid sjukdom eller stress förhöjda blodsockervärden – exempelvis i samband med diabetes förhudsbesvär hos män – förhudsinfektion och förhudsförträngning gör att svampen har särskilt lätt att föröka sig friktion mot underlivet – svamp i underlivet kan ibland uppstå efter exempelvis cykling, ridning och penetrerande sex eller samlag.

Det fanns tidigare en uppfattning om att socker och jäst i kosten orsakar svamp, men det finns inga vetenskapliga bevis. Du kan inte få svamp genom munsex och det är ovanligt att en svampinfektion överförs till någon annan från penis eller slidan.

Kan män runka när män har svamp?

Har jag fått svamp på penisen?

Du är här:

Jag har en vit gegga på penisen, och ibland är ollonet rött och kliar. Tror ni jag har fått svamp? Finns det nån medicin som hjälper? Jag kan inte svara säkert på om det är svamp eller inte, utan att undersöka dig. Men troligtvis beror dina besvär på något annat.

 • Svamp på penisen är nämligen ovanligt.
 • Den vanligaste anledningen till att penisen blir röd och kliar är att huden är torr.
 • Det kan bero på att du har tvättat penisen för ofta.
 • Eller för att du har använt tvål eller duschkräm som torkar ut.
 • Tvätta inte oftare än en gång om dagen och använd bara vatten för att göra rent.

Du kan smörja in penisen och ollonet med en olja utan parfym efteråt om du är torr, till exempel matolja eller barnolja. Det vita kan vara så kallad smegma som börjar bildas i puberteten. Smegma funkar som smörjmedel för ollonet och skyddar mot bakterier och svamp.

Men gammal smegma kan göra att bakterier börjar växa och att det börjar lukta illa. Därför bör du tvätta penisen en gång om dagen och försiktigt gnugga bort smegman med fingrarna. Har du haft slidsamlag med någon kan det ibland göra att ollonet blir rött och kliar. Den känsliga huden på ollonet kan reagera på de bakterier och jästsvampar som finns i slidan.

Såna besvär brukar gå över på ett par dagar. I sällsynta fall kan besvären bero på svamp. Då kan ollonet bli rött, torrt och huden kan börja fjälla. Ibland kan också penisskaftet, pungen eller ljumskarna bli röda, torra och fnasiga. Det kan klia och svida.

 1. Du kan även få en vit hinna på ollonet som är svårare att tvätta bort än smegma.
 2. Svamp på penisen går nästan alltid över av sig själv inom några dagar och brukar inte behöva behandlas.
 3. Det finns receptfri medicin mot svamp på apotek.
 4. Men du ska inte använda sån medicin om du inte är säker på att det är svamp.

Besvären kan bero på något annat, och då kan svampmedicin göra det värre. Kontakta en eller om du har mycket besvär eller om de inte går över på en vecka. Då kan du få veta om du har svamp eller om besvären beror på något annat. Då får du också behandling om det behövs.

Hur vet män om män har svamp i underlivet kille?

Hur behandlar män svamp i underlivet? – Killar kan få en svampinfektion som ofta yttrar sig i form av en irritation på ollonet eller under förhuden, som ibland kallas för balanit. Det är även vanligt att killar får ett utbrott på huden runt ljumskarna, vilket orsakas av samma typ av svamp som ger fotsvamp,

 • Den här typen av utbrott kan liknas vid ett eksem och kan orsaka intensiv klåda.
 • Balanit försvinner ofta av sig själv om man håller en god hygien och tvättar penis två till tre gånger om dagen med ljummet vatten.
 • Candida hos män resulterar ofta i irritation samt fnasig och röd hud runt penisskaftet och förhuden.

Irritation och rodnad är också vanligt om man fått svamp på ollonet. Svampinfektion hos killar kan behandlas med samma produkter som kvinnor använder. Ljumsksvamp ska dock behandlas med ett svampdödande medel, oftast i form av en kräm med mikonazol, som till exempel Daktacort eller Daktar.

Hur ser en snippa med svamp ut?

Behandling med receptfria läkemedel – Det finns receptfria läkemedel mot svamp som används direkt i slidan. De brukar fungera bra. Du kan välja mellan följande läkemedel:

En kräm som sprutas in i slidan med en plastspruta. Slidtabletter eller slidkapslar som du för in i slidan med hjälp av en införare. Vagitorier som du för in i slidan med ett finger.

You might be interested:  Var Ska Man Bo På Gran Canaria?

Läkemedlen smälter eller löses upp inne i slidan. Medlen kan ge kortvariga biverkningar som gör att det svider, kliar, blir rött och irriterat. Du som är gravid bör prata med din barnmorska eller en läkare om hur du ska göra. Efter att du har fullföljt behandlingen med ett receptfritt läkemedel brukar symtomen försvinna.

Är det farligt att gå med svamp i underlivet för länge?

Put a CONDOM over your FAUCET and WATCH WHAT HAPPENS 💥 (Ingenious) 🤯

Svampinfektion i sig är inte farligt, och svamp kan gå över av sig själv. Det som kan hända om du inte behandlar svamp i underlivet är att symtomen förvärras, och obehaget ökar. Däremot kan det vara bra att vänta några dagar och se om symtomen går över av sig själv. Om så är fallet behöver du ingen behandling.

Hur luktar svamp i underlivet?

Luktar svamp i underlivet? Svamp i underlivet ger ingen särskild lukt. Om det luktar illa från vaginan kan du ha drabbats av bakteriell vaginos. Det är en obalans mellan bakterierna inne i vaginan och vanligt att man får samtidigt som svamp.

Varför kliar det i slidan efter samlag?

Använd en vass rakhyvel och smörj in underlivet om du rakar dig – Använd en ren och vass rakhyvel och mycket rakgel eller raklödder om du rakar dig i underlivet. Det är bättre för huden att raka medhårs än att raka mothårs. Det brukar kännas skönt att smörja med en oparfymerad mjukgörande kräm efteråt.

Det kan också minska risken för, Undvik att raka dig under en period om du får mycket besvär, så att huden får vila. Smittar klåda i underlivet? Hudsjukdomar som eksem smittar inte. Det är ovanligt att svamp i underlivet överförs vid sex. och kan däremot överföras vid sex. Klåda i underlivet och graviditet Graviditet kan tillfälligt ändra bakteriebalansen i underlivet.

Det är till exempel vanligt att få svamp under graviditeten. Prata med din barnmorska om du har besvär. Det kan finnas många orsaker till att det kliar i underlivet. En orsak till klåda är infektioner, oftast, Det ger en plötslig, stark klåda, svullnad och rodnad i underlivet.

Det kan klia och svida under eller efter vaginala samlag. som eller kan också göra att det kliar. Det finns även vissa hudsjukdomar som kan orsaka klåda i underlivet. och är exempel på sådana hudsjukdomar. Du kan få röda prickar, små sår, klåda och hårsäcksinflammationer om du rakar underlivet. Det beror på att rakningen skadar lite av det yttersta hudlagret, som annars skyddar mot att bakterier får fäste där.

Det är mycket ovanligt, men ibland kan det klia för att du är överkänslig mot olika material. Det kan till exempel vara material i trosskydd och bindor eller latex i kondomer. Vissa reagerar på tvättmedel, sköljmedel eller tvål., eller kan också ge klåda i underlivet.

Varför kliar det i min snippa?

Orsaker till klåda i underlivet Svampinfektion, är ett vanligt besvär som ger klåda och flytningar. Eksem, till exempel överkänslighet mot trosskydd, tvål, tvättmedel eller liknande. Könssjukdomar av olika slag kan ge klåda och sveda. Bakteriell vaginos kan göra att det kliar, särskilt vid samtidig svampinfektion.

Vad dödar svamp?

Nagelsvamp – Nagelsvamp angriper oftast tånaglarna och påverkar nagelns utseende. På huden kan svampinfektioner ge röda utslag, klåda, fjällning eller sårig hud. På fotsulan kan huden bli torr och fjällande. Infekterade slemhinnor i munnen kan bli kraftigt röda, ibland med vita beläggningar.

Det kan också svida. Ibland kan det uppstå sprickor i mungiporna. De tydligaste symtomen på svampinfektion i underlivet är klåda och irritation. Kvinnor kan ibland få en luktlös vit grynig flytning. Nagelsvamp gör att nageln blir gulaktig, förtjockad och uppluckrad. Svampinfektioner kan ibland vara svåra att skilja från andra hudsjukdomar.

När och var ska jag söka vård? Kontakta en om du tror att du har något av följande:

Torsk Ringorm Hårbottensvamp Nagelsvamp Svamp på fotsulan eller i hudveck.

Kontakta också en vårdcentral om du har behandlat med receptfritt läkemedel i några veckor men inte blivit bättre. Vänta tills det blir vardag om det är helg. Många mottagningar kan du kontakta genom att, Kontakta din tandläkare om du har tandprotes och tror att du har svampinfektion i munnen.

 • Ring telefonnummer 1177 om du vill ha,
 • Då kan du få hjälp att bedöma dina symtom och var du kan söka vård.
 • Eftersom svamp trivs där det är varmt och fuktigt är det bra att hålla huden ren och torr.
 • Använd så luftiga kläder eller skor som möjligt.
 • Det finns flera olika receptfria läkemedel som motverkar svamp och som kan användas vid följande svampinfektioner: Vilket läkemedel du ska använda beror på var på kroppen du har besvär.

Läkemedel i form av kräm, gel, lösning och schampo används mot infektioner i hud och hårbotten. Det finns kräm som även innehåller kortison, som lindrar klåda. Nagelsvamp behöver inte behandlas om du inte har besvär av nagelförändringarna. Det finns ett medicinskt nagellack som du kan köpa om en läkare har konstaterat att du har nagelsvamp.

Svampinfektioner i slidan kan försvinna av sig själv och då behöver du inte göra någonting. Om du har så mycket besvär att du vill behandla dig finns vagitorier och vaginaltabletter. Det är, Vaginalkräm och vaginalgel kan användas både i slidan och runt slidmynningen. Fråga på ett apotek vilka läkemedel som finns för dina besvär.

Det finns även andra läkemedel som du kan få på recept av en läkare. Allvarliga svampinfektioner Ibland kan svamp infektera olika organ i kroppen, till exempel lungorna, tarmen, urinvägarna och hjärnan. Det kallas invasiva svampinfektioner. Sådana infektioner är ovanliga men allvarliga.

 • Risken för invasiva svampinfektioner ökar om ditt immunförsvar är försämrat.
 • Det kan till exempel vara om du har en sjukdom som cancer, hiv eller dåligt kontrollerad diabetes.
 • Detsamma gäller om du har fått ett organ transplanterat eller behandlas med cytostatika.
 • Risken ökar också om du får dialys, har brännskador eller har genomgått en stor operation.

Ett vanligt symtom är feber. I övrigt kan symtomen vara diffusa och beror på vilket organ som är infekterat. Åsa Schelin, 1177.se, nationella redaktionen Kristina Lewis, hudläkare, Stockholm : Svampinfektioner

Kan man få svamp av spermier?

Ärftlighet – De former av sjukdomen som beror på mutationer i STAT1 respektive IL17F nedärvs autosomalt dominant. Detta innebär att om en av föräldrarna har sjukdomen, det vill säga har en normal gen och en muterad gen, är sannolikheten för såväl söner som döttrar att få sjukdomen 50 procent. De barn som inte har fått den muterade genen får inte sjukdomen och för den inte heller vidare. Autosomal dominant nedärvning. Övriga former nedärvs autosomalt recessivt, vilket innebär att båda föräldrarna är friska bärare av en muterad gen. Vid varje graviditet med samma föräldrar är sannolikheten 25 procent att barnet får den muterade genen i dubbel uppsättning (en från varje förälder). Autosomal recessiv nedärvning. Om en person med en autosomalt recessivt ärftlig sjukdom, som alltså har två muterade gener, får barn med en person som inte har den muterade genen ärver samtliga barn den muterade genen i enkel uppsättning. De får då inte sjukdomen.

 1. Om en person med en autosomalt recessivt ärftlig sjukdom däremot får barn med en frisk bärare av den muterade genen i enkel uppsättning är sannolikheten 50 procent att barnet får sjukdomen.
 2. Sannolikheten för att barnet blir frisk bärare av den muterade genen är också 50 procent.
 3. Det är också vanligt att sjukdomen uppkommer som en nymutation.
You might be interested:  Hur Länge Håller Sig Torkad Svamp?

Mutationen har då oftast skett i en av föräldrarnas könsceller (ägg eller spermier). Sannolikheten att de på nytt får ett barn med sjukdomen uppskattas till mindre än 1 procent. Den nyuppkomna mutationen hos barnet blir dock ärftlig och kan föras vidare till nästa generation.

Varför gör det ont när jag blir kåt?

Tips på vad du kan göra om du har sex med någon: –

 • Prata med den du har sex med. Det är oftast bättre att prata om hur det känns i stället för att låtsas att allt är bra.
 • Prova att ha munsex eller smeksex i stället för att föra in något i slidan.
 • Vill du föra in en penis eller något annat i slidan kan du knipa rejält en lång stund först. När du sedan slappnar av kan du föra in det du vill föra in en bit i taget.

För inte in något i slidan om det gör ont. När och var ska jag söka vård De allra flesta som har vaginism behöver inte söka vård eftersom besvären brukar gå över av sig själv om du tränar och tar hand om dig enligt råden i den här texten. Det kallas egenvård.

 1. Ontakta en eller om du tror att du har vaginism och råden i den här texten inte hjälper.
 2. De kan hjälpa dig och ibland hänvisa vidare till en så kallad vulvamottagning.
 3. Vulvamottagningar finns på flera sjukhus i landet och är specialiserade på smärta vid samlag.
 4. Du kan kontakta många mottagningar genom att Är du ung kan du kontakta en ungdomsmottagning.

Åldersgränsen kan vara olika på olika ungdomsmottagningar. Ring telefonnummer 1177 om du vill ha och hjälp med var du kan söka vård. En gynekolog kan undersöka dig för att utesluta att det finns någon annan orsak som gör att du har ont. Till exempel kan en del personer ha en extra medfödd flik av slemhinna vid slidans öppning.

 • Fliken beror inte på vaginism och kan tas bort genom en enkel operation.
 • Undersökningen kan göras försiktigt, så att det inte gör ont.
 • Vid undersökningen tittar gynekologen på slemhinnan, undersöker hur musklerna i bäckenbotten fungerar, om du kan knipa och slappna av och om det går att föra in något i slidan.

Det kan vara svårt att för dig att genomgå en där man för in ett instrument i slidan. Gynekologen brukar vara mycket försiktig, men om det gör mycket ont ska du be att få avbryta undersökningen. Behandling vid vaginsm består av samtal och övningar. Du kan till exempel få prata om dina tankar och känslor och lära dig olika övningar som hjälper dig att slappna av.

Du kan också få lära dig att föra in något i slidan utan att det gör ont och utan att du blir rädd för det. Behandlingen syftar till att du så småningom ska kunna ha sex utan smärta. Din partner kan också följa med, om du vill det. Du kan också få medicinsk behandling om det behövs. De allra flesta som har vaginism blir bra men det kan variera hur lång tid det tar.

Besvär med kramp i slidan kan bero på många olika saker. Här är några exempel:

 • Du har tidigare varit med om sex som har gjort ont eller varit obehagligt.
 • Du har inte varit tillräckligt upphetsad eller fuktig när du har haft sex.
 • Du har haft sex när du har haft en irritation eller
 • Du har gått igenom en skrämmande eller smärtsam undersökning av underlivet eller urinvägarna.
 • Du har haft sex på ett sätt eller vid en tidpunkt när du egentligen inte ville, eller med någon du inte ville ha sex med.
 • Du har varit utsatt för

Vad kan jag göra som partner? Det finns mycket du kan göra för att underlätta om du är partner till någon som har vaginism.

 • Tillfredsställ din partner utan att föra in någonting i slidan. Hitta på andra sätt att själv bli tillfredsställd eller tillfredsställa dig själv på.
 • Låt din partner bestämma hur ni ska ha sex Avbryt alltid om det gör ont.
 • Stöd din partner och följ med på vårdbesök om din partner vill det.
 • Var med i de övningar ni fått av läkare, till exempel penetration med finger eller stav. Om det är lämpligt och om det känns okej för dig.

Det går oftast bra att föda vaginalt även om du har eller har haft vaginism. Ida Friedmann, 1177.se, nationella redaktionen Inga Sjöberg, gynekolog och förlossningsläkare, Ersboda hälsocentral, Umeå Kari Toverud, certifierad medicinsk illustratör Lust till sex kan variera från person till person, och vara olika stark i olika perioder av livet.

Hur djup är en F * * * *?

Hur djup är en slida? | RFSU Jag undrar hur djup en kvinna är? Min fritidslärare säger att en kvinna bara är 8 cm djup, stämmer det? Jag har läst att en mans snopp är 17 cm vid stånd hur kommer då den in? Din fritidslärare har rätt på sätt och vis. En slida är mellan 8-10 centimeter i icke sexuellt upphetsat tillstånd.

 • Men när en person med slida blir kåt och ordentligt upphetsad och stimulerad så både fördjupas och vidgas slidan.
 • Dessutom blir den våt, det kallas för lubrikation.
 • En genomsnittspenis är 15 centimeter vid stånd och även om den är längre så brukar slidan kunna omsluta en penis om tjejen är ordentligt upphetsad.

Om hon inte vill ha sex eller är rädd och spänd så har kroppen en förmåga att säga nej genom att musklerna spänns och slidan blir trång och gör ont. : Hur djup är en slida? | RFSU

You might be interested:  Will Gran Turismo 7 Be On Pc?

Hur ska en normal snippa lukta?

Det kan kännas lite genant att prata om sitt underliv och annorlunda lukter. Men om du lär känna din kropp kan det hjälpa dig att identifiera vad som är “normalt” för dig, och när du kan behöver söka vård. – En vagina har en naturlig bakterieflora vars syfte är att upprätthålla en god balans, förklarar Elisabeth.

– Det är på grund av dessa naturliga bakterier som sekretet i vaginan alltid har en diskret lukt. Du kan även uppleva förändringar under menscykeln eftersom pH-balansen i vaginan förändras. Men hur ska underlivet lukta om det är friskt och hälsosamt? Elisabeth säger att det vanligtvis är en lätt syrlig doft, till en mer metallisk lukt runt omkring eller efter din mens.

Om du mår bra och flytningarna inte luktar på något ovanligt sätt finns det i allmänhet ingen anledning till oro.

Hur ofta ska man tvätta sig i underlivet?

Att tvätta snippan

Du är här:

Det är lagom att tvätta snippan en gång om dagen. Använd bara vatten och undvik att tvätta inne i slidan. Den hålls ren av flytningarna. Du kan tvätta snippan som vanligt när du har mens. Kan Man Få Svamp Av Kondom Tvätta snippan med varmt eller ljummet vatten. Tvål kan torka ut I börjar de flesta få i slidan. De brukar lukta lite syrligt och är kroppens sätt att skydda den mot bakterier och, Flytningar är alltså bra att ha och inget du ska tvätta bort. I vecken mellan de inre och yttre blygdläpparna kan det samlas lite smegma, som är smuligt och vitaktigt.

 • Smegma håller blygdläpparna mjuka och skyddar mot bakterier och svamp.
 • Smegma är alltså något bra, men behöver ändå tvättas bort eftersom det hela tiden bildas nytt.
 • Gammal smegma kan göra att bakterier börjar växa och det börjar lukta illa.
 • Det räcker att tvätta bort smegman med vatten.
 • Det är lagom att tvätta könet en gång om dagen med vanligt vatten.

Det är det bästa. Det räcker även när du har, Det är bra om vattnet är ljummet eller varmt eftersom kallt vatten inte gör rent lika bra. Huden på könet kan bli torrt om du tvättar det oftare, eller med tvål. Då kan det bli små sprickor och det kan svida eller göra ont, till exempel om du rör på dig eller om du har sex.

Smörj könet med oparfymerad olja eller mjukgörande kräm om huden är torr. Elisabet Essegård, barnmorska, Umeå ungdomshälsa Cecilia Birgerson Nordling Här hittar du innehåll om snippan. Artikel Det är lagom att tvätta penisen och pungen ungefär en gång om dagen. Använd bara vatten och var noga med att göra rent under förhuden, runt ollonet.

Artikel Flytningar är en slags vätska som finns i slidan. Flytningarna börjar i puberteten, oftast innan den första mensen. Det är bra och naturligt att ha flytningar i slidan, och beror sällan på någon sjukdom. Fråga UMO Om jag inte har möjlighet att tvätta händerna när de är kladdiga, känner jag ett väldigt obehag.

Hur ser Flytningarna ut när man har svamp?

Svamp – Du kan få vita och gryniga flytningar från slidan om du har fått svamp i underlivet. Men de kan också vara klara och tunna. Det är också vanligt att det kliar och svider i underlivet om du har fått svamp. Du kan också bli röd och svullen runt slidan.

Varför får jag svamp i underlivet varje månad?

Svamp i underlivet kan bero på obalans – Miljön i slidan är vanligtvis sur och full av nyttiga mjölksyrebakterier som skyddar mot svamp och andra infektioner. Antibiotikabehandling kan döda de goda mjölksyrebakterierna som finns naturligt i slidan och kan öka risken för svamp. Kan Man Få Svamp Av Kondom Skav mot underlivet, till exempel av samlag eller cykling, kan också ge svamp. Svampen får nämligen lättare fäste om man har små sår eller sprickor. Hur lätt eller svårt man får svamp är individuellt, och att ha lätt att få svamp kan också vara ärftligt.2018-12-11 1000 UrinCUR Utipro Plus 179 Kan Man Få Svamp Av Kondom 2018-12-11 1000 CandiCUR 149 Kan Man Få Svamp Av Kondom 2018-12-11 1000 Intim Daily Wash 59 Kan Man Få Svamp Av Kondom 2018-12-11 1000 LactiCUR 139 Kan Man Få Svamp Av Kondom

Hur blir man av med återkommande svampinfektioner?

Svampinfektioner i slemhinnor – Svamp i slemhinnor kännetecknas av rodnad, ofta med en vit beläggning, och klåda eller sveda. Vid svamp i munnen kan det även bildas sprickor i mungipan medan svamp i underlivet ofta ger en vit, grynig flytning.

 • Svamp i munnen – Svamp finns naturligt i munnen. Ibland rubbas balansen i munnen och då kan svampen föröka sig och utvecklas till en infektion. Det kan till exempel bero på nedsatt immunförsvar, muntorrhet eller en förändrad bakterieflora. Svamp kan föröka sig till följd av exempelvis antibiotika eller annan läkemedelsbehandling. Svampinfektion i munnen är vanligt hos små barn. Det kallas för torsk och ger en vit hinna i munhålan eller vita fläckar på tungan. Besvären går ofta över av sig själva. Vuxna kan också få svamp i munnen med kraftig irritation och sveda, ibland med sprickor i mungiporna. Tillfällig eller så kallad akut svamp läker ofta utan behandling, men det är viktigt med god munhygien. Vid muntorrhet kan du behöva salivstimulerande medel. Om infektionen beror på läkemedel brukar besvären försvinna efter avslutad behandling. Kronisk svamp i munnen kan orsakas av exempelvis tandproteser eller, Ibland är en svampinfektion i munnen tecken på en bakomliggande sjukdom som behöver behandlas.
 • Svamp i underlivet – Vanligast hos kvinnor i fertil ålder och hos kvinnor som får östrogenbehandling i samband med, Infektionen orsakas av en jästsvamp som finns naturligt i kroppen. Svampen får lätt fäste och kan föröka sig om slemhinnan i underlivet är skör, skadad eller om bakteriefloran eller hormonbalansen i slidan har förändrats. Typiska symptom är klåda, sveda, torrhet och rodnad i slidöppningen. Många får även vita, gryniga flytningar. Besvären kan försvinna av sig själva, men återkommande svampinfektion i underlivet kan kräva läkemedelsbehandling med exempelvis vagitorier. Det är däremot viktigt att inte behandla i onödan eller för ofta. Män som får svamp i underlivet behöver sällan behandlas. Besvären kan visa sig i form av rodnad och torrhet på penis, pungen eller i ljumskarna. Ibland syns en vit hinna på ollonet.

Hur länge ska man vänta med samlag efter svamp?

Ha inte samlag när du har svamp Såna besvär går över av sig själv efter några dagar. Ha inte samlag så länge du har svamp eller har ont. Slemhinnorna i slidan kan bli överkänsliga så du får ont i slidöppningen även efter att svampen är borta.