Hur Vanligt Är Svamp I Underlivet?

17.03.2023 0 Comments

Svamp i underlivet Svamp i underlivet är ofarligt men kan vara besvärligt eftersom det brukar klia och svida. Det är vanligt att få svamp i slidan. Svamp på penisen är däremot ovanligt. Ofta går det att behandla svampen med receptfria läkemedel. De vanligaste tecknen på svamp i slidan är att det kliar och svider kring slidöppningen och på blygdläpparna.

 1. Ibland får du en vit, grynig från slidan.
 2. Men flytningarna kan också vara tunna och ibland förändras inte flytningarna alls.
 3. Slemhinnorna i slidan svullnar och blir sköra.
 4. Det kan svida i slidan när du kissar och ofta gör det ont i vid slidsamlag.
 5. Blygdläpparna kan bli röda, svullna och sköra.
 6. Du kan få en vit hinna i vecken mellan de inre och de yttre blygdläpparna.

Hinnan brukar vara svårare att tvätta bort än smegma. Smegma är en sorts talg som finns mellan blygdläpparna för att skydda mot bakterier. Symtom på svamp på penisen De vanligaste tecknen på svamp på penisen är att ollonet på penisen är rött, torrt och fnasigt.

Ibland kan också penisskaftet, pungen eller ljumskarna bli röda, torra och fnasiga. Du kan få en vit hinna på eller runt ollonet, under förhuden om du har en sådan eller på penisskaftet. Hinnan brukar vara svårare att tvätta bort än smegma. Smegma är en sorts talg som finns under förhuden för att skydda mot bakterier.

Svamp på penisen behöver du oftast inte behandla. Svamp i slidan går ofta över av sig själv inom några dagar. Ibland går svampen inte över eller så kliar och svider det så mycket att du vill ha snabb lindring. Du kan använda receptfria läkemedel om allt det här stämmer in på dig:

Det kliar kraftigt i slidan. Blygdläpparna är röda. Flytningarna från slidan är vita och gryniga.

Hur många drabbas av svamp i underlivet?

Guide för svamp i underlivet. Symtom och orsaker till svamp i underlivet Är du orolig för att du har en vaginal svampinfektion? En vaginal svampinfektion kan vara kliande, obekväm och i vissa fall smärtsam. Så många som kommer någon gång i livet att få en svampinfektion i underlivet.

Om du är benägen att drabbas av svampinfektioner eller tror att du kan ha en svampinfektion kommer du att bli glad att höra att denna vaginala irritation lätt kan behandlas. En vaginal svampinfektion är en typ av vaginalinfektion som orsakas av en överväxt av en svamp som kallas candida. En frisk vagina innehåller både bakterier (bra och dåliga) och jästsvampar.

Men när den känsliga balansen i slidan störs kan candida växa okontrollerat och orsaka en svampinfektion. Förutom vaginala svampinfektioner kan jästinfektioner även drabba munnen och orsaka vita fläckar och ibland irritation. Män kan också drabbas av, även om det är mindre vanligt, och de kan få symptom på penis, som rodnad, klåda och irritation.

Rodnad och svullnad i vulva eller vaginaSmärta och sveda vid urineringObehag vid sexTjock, klumpig vit flytning som liknar keso Flytning som luktar jäst

Förutom att en svampinfektion ger flytningar kan vissa kvinnor också få smärta i ländryggen eller i bäckenet. Om du är osäker på om du har en svampinfektion eller inte kan det vara en bra idé att boka en tid hos en allmänläkare. På så sätt kan du utesluta andra infektioner, t.ex. sexuellt överförbara sjukdomar som måste behandlas med antibiotika. Hur Vanligt Är Svamp I Underlivet Som tidigare nämnts är svampinfektioner i slidan otroligt vanliga, och vissa kvinnor är helt enkelt mer mottagliga än andra. Det finns dock vissa faktorer som gör att du löper större risk att få en svampinfektion. Dessa inkluderar: Även den minsta förändring i dina hormonnivåer kan störa den känsliga pH-balansen i din vagina och leda till en svampinfektion.

 • Stora förändringar som graviditet, klimakteriet och amning kan öka risken för svampinfektion.
 • Om du tar p-piller eller nyligen har bytt preventivmedel till ett östrogenpiller är det också mer sannolikt att du får en svampinfektion.
 • Om du tar antibiotika för att behandla en infektion eller sjukdom, kan din kropp få en svampinfektion på grund av antibiotika.

Detta beror på att antibiotika inte bara dödar de dåliga bakterierna i kroppen, men även de goda bakterierna, som är ansvariga för att förhindra överväxten av candida. Kvinnor med diabetes, särskilt okontrollerad diabetes, är mer benägna att drabbas av svampinfektioner.

Detta beror på en ökning av socker i kroppen och i slidan, vilket skapar en perfekt miljö för svamp att växa. Ett försvagat immunförsvar gör att du löper större risk att drabbas av många sjukdomar och besvär, inklusive vaginala svampinfektioner. Om du är hiv-positiv eller har en annan immunsjukdom kan det vara bra att vidta proaktiva åtgärder för att minska risken för svampinfektioner.

Även om vaginal svampinfektion inte är en sexuellt överförbar sjukdom kan den överföras från en person till en annan vid sexuell kontakt. För att undvika detta bör du använda en barriärmetod som kondom när du har sex och se till att både du och din partner får behandling om du får en svampinfektion. Hur Vanligt Är Svamp I Underlivet Om du aldrig har haft en svampinfektion tidigare är det lämpligt att boka tid hos din läkare för att utesluta andra vaginala infektioner, t.ex. bakteriell vaginos eller en sexuellt överförbar infektion. Om du inte känner dig bekväm med att träffa din läkare kan du köpa testkit för vaginal svampinfektion på nätet och på de flesta apotek.

De är lätta att använda och visar om du har en svampinfektion direkt och utan att du behöver gå till en läkare. Kvinnor som har haft en svampinfektion tidigare och känner igen symptomen behöver inte söka vård. Använd istället en receptfri behandling mot vaginal svampinfektion som Multi-Gyn FloraPlus, Gyno-Pevaryl eller en annan svampdödande medicin.

Under ett möte med din allmänläkare för att diagnostisera en vaginal svampinfektion kan du förvänta dig följande:

En kort diskussion om din sjukdomshistoriaEn bäckenundersökning som inkluderar en undersökning av dina vaginala väggar och livmoderhalsenEtt svabbprov kan krävas om din läkare är osäker på om du har en svampinfektion eller en annan vaginal infektion

Om du inte har gjort ett vaginalt svabbprov tidigare behöver du inte oroa dig för detta. Vaginala provtagningar är inte smärtsamma, även om vissa kvinnor tycker att de är obekväma. Även om vaginala svampinfektioner inte är allvarliga gör det dem inte mindre obehagliga.

När det gäller hur man behandlar en vaginal svampinfektion vill man därför hitta en behandling som fungerar snabbt och effektivt. Det finns många receptfria behandlingar mot vaginal svampinfektion, så vilken ska du använda? Multi-Gyn FloraPlus är ett receptfritt medel mot vaginal svampinfektion som är mycket effektivt för att lindra symtomen i samband med svamp i underlivet.

Multi-Gyn FloraPlus är inte ett anit-mykotikum, utan bygger på prebiotika och 2QR-komplex. Probiotika fungerar som näringsämnen för de nyttiga bakterierna (laktobaciller) och 2QR-komplexet kommer från aloe vera-gel. Till skillnad från andra svampdödande mediciner fungerar Multi-Gyn Flora Plus genom att stödja tillväxten av goda bakterier (laktobaciller) och på så sätt undertrycka tillväxten av candida.

Den levereras i en lättanvänd tub, och du för in den direkt i din vagina innan du går och lägger dig. Produkten innehåller också probiotika som fungerar som näringsämnen för de goda bakterierna för att hålla din bakterieflora i underlivet i optimalt skick. Dessutom innehåller den inga doftämnen, vilket ger ett mer naturligt sätt att lindra symptomen på vaginal svamp.

De vanligaste tecknen på en allvarlig vaginal jästinfektion är:

You might be interested:  Hur Länge Sitter Svamp Kvar I Kroppen?

Svår rodnad, svullnad och klåda Sår eller sprickor i din vaginala vävnad från klåda

Om du har haft mer än fyra svampinfektioner på ett år eller om du har en allvarlig vaginal svampinfektion kommer din husläkare troligen att skriva ut flera doser av något av ovanstående svampdödande läkemedel eller ett långtidsrecept av flukonazol som du måste ta under sex veckor.

Om du får är det möjligt att din partner också är infekterad och att ni överför infektionen till varandra. För att undvika detta bör du behandla både dig själv och din partner och avstå från sexuell aktivitet tills alla symtom har försvunnit. När du börjar behandla en vaginal svampinfektion bör du märka en förbättring av dina symtom redan efter 1–2 dagar.

Det kan dock ta upp till en vecka innan infektionen är över och alla symtom har försvunnit. Om du har en allvarlig svampinfektion kan det ta längre tid än så. Se alltid till att fullfölja den valda behandlingen, även om du börjar må bättre före det. När du börjar behandla en vaginal svampinfektion bör du märka en förbättring av dina symtom redan efter 1–2 dagar.

Det kan dock ta upp till en vecka innan infektionen är över och alla symtom har försvunnit. Hos vissa kvinnor går lindriga fall av vaginal svampinfektion över av sig själva. De flesta kvinnor med vaginal svamp behöver dock en receptfri behandling, t.ex. en svampdämpande tablett, ett pessar eller en kräm.

Om du har allvarliga symtom på vaginal svampinfektion eller om du har haft fler än fyra vaginala svampinfektioner på ett år bör du boka tid hos din husläkare för att försäkra dig om att du inte har någon annan typ av vaginal infektion, t.ex. en könssjukdom. Hur Vanligt Är Svamp I Underlivet

Om du föredrar att behandla en vaginal svampinfektion naturligt finns det flera huskurer som du kan prova. Det är dock värt att notera att detta inte är medicinskt godkända behandlingar för svamp i underlivet och att deras effekt inte är bevisad.Kokosolja har svampdödande egenskaper, vilket gör den till ett bra naturläkemedel mot svampinfektioner.Naturlig yoghurt är känd för att lindra symptomen i samband med en vaginal svampinfektion, som vaginal klåda, vaginal svullnad och vaginal rodnad.Tea tree-olja har svampdödande egenskaper som kan hjälpa till att behandla en svampinfektion.Vaginala används av kvinnor med återkommande vaginala svampinfektioner. En av de mest effektiva långtidsbehandlingarna för att förebygga och behandla vaginala jästinfektioner är ett dagligt probiotiskt tillskott som kan bidra till att säkerställa rätt balans av bakterier i slidan och stoppa en eventuell överväxt av candida.Multi-Gyn Flora Plus behandling av vaginal svampinfektion innehåller probiotika och kan användas för att behandla vaginala svampinfektioner och som underhållsbehandling för att hålla vaginala irritationer borta.

Som ordspråket säger är det bättre att förebygga än att bota, och det finns flera åtgärder som du kan vidta för att minska risken för att få en svampinfektion. Dessa inkluderar:

Ät en välbalanserad kost som innehåller begränsat med bearbetade livsmedel och sockerTa ett dagligt probiotiskt tillskottAnvänd andningsbara underkläder i bomullUndvik åtsittande kläderByt tamponger eller bindor oftaUndvik parfymerade intimvårdsprodukterUndvik varma bad och bubbelpooler

De vanligaste symptomen på vaginal svampinfektion är rodnad, svullnad och en vit, tjock och klumpig flytning som liknar keso. Hos vissa kvinnor uppstår en vattnig flytning. Du kan hitta bilder på vaginal svampinfektion på nätet, vilket kan ge dig en bättre uppfattning om hur en vaginal svampinfektion ser ut.

En vaginal svampinfektion orsakas av en överväxt av svamp som kallas candida i slidan. Även om alla kvinnor kan få en vaginal svampinfektion kan vissa faktorer som antibiotika, diabetes och användning av parfymerade tvålar öka risken. Svamp i underlivet är inte sexuellt överförbara infektioner, men de kan överföras från en person till en annan via sexuell kontakt.

Du kan få en svampinfektion från en man och vice versa, men det är ovanligt. Om du har fått diagnosen vaginal svampinfektion rekommenderas att du avstår från sex tills infektionen har försvunnit. Om du har en vaginal svampinfektion är det möjligt att din partner också får en svampinfektion, även om han eller hon är man.

Det är ovanligt att män drabbas av svampinfektioner i penis, men det är möjligt. Några av de vanligaste symptomen på en svampinfektion i penis är rodnad på ollonet, flytningar under förhuden och klåda. Om din partner har något av ovanstående symtom bör han också söka vård för en svampinfektion. Män kan använda svampdödande krämer och ta svampdödande tabletter för att behandla svampinfektioner i penis.

Om din partner inte har några symtom är det ändå en bra idé att avstå från samlag tills din vaginala svampinfektion har försvunnit helt och hållet. Du kan behandla en svampinfektion hemma med naturläkemedel som grekisk yoghurt, borsyrasuppositorer, kokosolja och vitlökstillskott.

Ingen av dessa är dock medicinskt godkända behandlingar för vaginal svampinfektion, så det rekommenderas att du använder en godkänd receptfri behandling eller att du rådfrågar din läkare. Om du vill bli av med en vaginal svampinfektion snabbt måste du ta en godkänd svampdödande behandling. De kan tas oralt eller appliceras som ett pessar direkt i slidan.

För att behandla symptomen kan en receptfri produkt som Multi-Gyn FloraPlus lindra symptomen på svampinfektioner. Den främsta orsaken till en jästinfektion är en överväxt av svamp som kallas candida i slidan. Detta kan bero på många faktorer, t.ex. hormonella förändringar i kroppen, antibiotikaanvändning eller okontrollerad diabetes.

Att duscha slidan ofta och att använda parfymerade intimprodukter kan också orsaka vaginala svampinfektioner. Behandling av en svampinfektion tar vanligtvis cirka 7 dagar, men det beror på hur allvarlig infektionen är. Om du har ett lindrigt fall av vaginal svamp kan du vänta och se om det försvinner av sig självt.

Men om dina symtom orsakar dig obehag bör du söka en receptfri behandling som Multi-Gyn FloraPlus. : Guide för svamp i underlivet. Symtom och orsaker till svamp i underlivet

Hur många tjejer får svamp i underlivet?

Svampinfektion, eller svamp i underlivet, är en infektion som drabbar ungefär 75% av alla kvinnor någon gång under livet.

Varför får jag svamp i underlivet så ofta?

Svamp i underlivet kan bero på obalans – Miljön i slidan är vanligtvis sur och full av nyttiga mjölksyrebakterier som skyddar mot svamp och andra infektioner. Antibiotikabehandling kan döda de goda mjölksyrebakterierna som finns naturligt i slidan och kan öka risken för svamp. Hur Vanligt Är Svamp I Underlivet Skav mot underlivet, till exempel av samlag eller cykling, kan också ge svamp. Svampen får nämligen lättare fäste om man har små sår eller sprickor. Hur lätt eller svårt man får svamp är individuellt, och att ha lätt att få svamp kan också vara ärftligt.2018-12-11 1000 UrinCUR Utipro Plus 179 Hur Vanligt Är Svamp I Underlivet 2018-12-11 1000 CandiCUR 149 Hur Vanligt Är Svamp I Underlivet 2018-12-11 1000 Intim Daily Wash 59 Hur Vanligt Är Svamp I Underlivet 2018-12-11 1000 LactiCUR 139 Hur Vanligt Är Svamp I Underlivet

Är det farligt att gå med svamp i underlivet för länge?

Svampinfektion i sig är inte farligt, och svamp kan gå över av sig själv. Det som kan hända om du inte behandlar svamp i underlivet är att symtomen förvärras, och obehaget ökar. Däremot kan det vara bra att vänta några dagar och se om symtomen går över av sig själv. Om så är fallet behöver du ingen behandling.

Hur undviker män att få svamp i underlivet?

Så förebygger du klåda & svamp i underlivet Om du har återkommande svampinfektioner i underlivet finns det några livsstilsförändringar som kan bidra till att hindra att infektionen kommer tillbaka. Tips som kan minska risken för svamp i underlivet : Undvik stress.

Varför kliar det i min snippa?

Klåda i underlivet Det är vanligt att det kliar runt slidöppningen och på blygdläpparna. De vanligaste orsakerna är svamp i underlivet eller någon form av eksem. Ofta kan du behandla klådan med receptfria läkemedel. Klådan kan ibland bero på en könssjukdom.

 • Då behöver du få behandling.
 • Det kan klia och svida i underlivet och ibland bak mot ändtarmsöppningen.
 • Ibland kan du se att huden är röd och svullen, eller att du har små utslag.
 • När och var ska jag söka vård? Använd olja i stället för tvål när du tvättar dig i underlivet.
 • Då blir du ren samtidigt som vattnet inte torkar ut slemhinnorna lika lätt.
You might be interested:  Hur Får Jag Bort Svamp På Tungan?

Oljan kan också lindra klådan. Du kan prova exempelvis barnolja eller intimolja som finns att köpa på apotek. Även oljor som används vid matlagning fungerar bra, till exempel olivolja eller solrosolja. Det kan kännas skönt att använda kläder som inte sitter åt om du har klåda.

Varför luktar det i underlivet?

Vad beror bakteriell vaginos på? – Det finns alltid bakterier i slidan, så ska det vara. Bakteriell vaginos beror på att det har blivit obalans mellan dessa bakterier. Det gör att det är svårt att skydda sig mot bakteriell vaginos. Risken för att få bakteriell vaginos ökar om du byter sexpartner ofta. Använd därför kondom, femidom eller slicklapp när du har sex med en ny partner.

Kan svamp i underlivet lukta?

Här är 7 vanliga orsaker till att det kan lukta annorlunda i underlivet – och råd om när du bör prata med en läkare: – 1. Bakteriell vaginos (BV) Lukt: fiskliknande Bakteriell vaginos är en av de vanligaste orsakerna till annorlunda lukt i underlivet som påverkar 15 till 50 procent av alla med livmoder i fertil ålder,

– Det är ett tillstånd där det råder obalans i den vaginala bakteriefloran, förklarar Elisabeth. Det första symptomet är ofta en fiskliknande lukt som kan leda till en skummig, grå eller grön flytning. Du kanske också upplever klåda och svullnad. Det finns ett antal olika behandlingsalternativ om symptomen på bakteriell vaginos inte försvinner på egen hand.

– En läkare kan ordinera en antiseptisk behandling eller antibiotika, säger Elisabeth. Tyvärr är det inte ovanligt att diagnosen kommer tillbaka efter en antibiotikabehandling. Om du använder preventivmedel, särskilt om du använder spiral, kan det vara till hjälp att byta preventivmedel.

Om du drabbas av dessa symptom bör du låta en läkare undersöka dig och utesluta underliggande faktorer som kan behöva behandlas. Det är extra viktigt om du är gravid, eftersom risken för en tidig förlossning kan öka.2. Toxic shock syndrome (TSS) Lukt: Mycket obehaglig, men vaginal lukt, är ett mindre vanligt symptom i samband med TSS.

TSS är numera en mycket sällsynt sjukdom – den orsakas ofta av högabsorberande tamponger. – Om den här bakterien kommer in i kroppen blir du snabbt väldigt sjuk. Du får en hög feber, blodtrycksförändringar, eventuellt utslag och diarré eller kräkningar, och du kan känna dig svag, säger Elisabeth.

Om du drabbas av dessa symtom måste du direkt åka till akuten. TSS är dock mycket sällsynt numera.3. Om du har glömt att ta ut en tampong Lukt: Mycket tydlig och obehaglig – Det har hänt att en del söker vård för vaginal lukt och det har visat sig bero på att en tampong har lämnats kvar i flera dagar, ibland längre, säger Elisabeth.

Om det händer försämras lukten snabbt, den blir skarp och väldigt obehaglig – så om du upplever att lukten blir allt värre är det bra att kontrollera att du inte har glömt att ta ut tampongen.4. Svampinfektion Lukt: ibland jästliknande Vaginal svampinfektion är väldigt vanligt.

 1. Symptomen brukar vara klåda, en brännande känsla och förändrade flytningar som blir vita och klumpiga.
 2. Men flytningarna luktar oftast inte så mycket.
 3. Om dina symptom är så uttalade att det luktar illa bör du uppsöka läkare som utesluter alla underliggande sjukdomar, säger Elisabeth.5.
 4. Hormonella förändringar Lukt: Individuell Precis som lukten i underlivet kan förändras under hela menscykeln, så kan även andra hormonella förändringar påverka livmoderhalssekretet.

– Under klimakteriet, och åren efter, kan lukten förändras, berättar Elisabeth. Även under en graviditet, – Du kanske får fler flytningar, som både kan bli tjockare eller tunnare, men de ska inte lukta illa. Om du är gravid och har illaluktande flytningar bör du tala med en läkare eller barnmorska.6.

 1. Urinvägsinfektion Lukt: Ammoniakliknande Om du upplever en ammoniakliknande lukt är det troligtvis urinet som luktar.
 2. Detta kan inträffa om du har en urinvägsinfektion,
 3. Detta är mest sannolikt om du har en urinvägsinfektion som inte behandlas och orsakar en tillfällig inkontinens.
 4. En infektion som lämnas obehandlad kommer också att orsaka feber, och lukten kommer att vara ganska distinkt, förklarar Elisabeth.

– Ibland kan en ammoniakliknande lukt vara ett tecken på en befintlig inkontinensfråga som personen inte känner till, och dessa bekymmer är mycket vanliga. En läkare eller gynekolog kan ge råd om behandlingsalternativ.7. Gynekologisk cancer Lukt: Metallisk eller avvikande Det är väldigt ovanligt att illaluktande flytningar är symptom på livmoderhals- eller livmodercancer.

Får svamp överallt?

När bör jag söka vård? – Kontakta vården om du är osäker på vad som har orsakat dina besvär eller om du har en svampinfektion som inte går över med egenvård eller receptfria läkemedel. Sök vård vid upprepade svampinfektioner eller svampinfektion i hårbotten.

Hur blir man av med återkommande svampinfektioner?

Hur behandlar jag återkommande svampinfektion? – Med enstaka anfall av svampinfektion kan en kort behandlingstid framgångsrikt behandla infektionen. Men vid återkommande svampinfektion kan du behöva en lägre dos längre. Din läkare kommer att fråga om dina symtom för att utesluta andra tillstånd och kontrollera vad som kan orsaka dina symtom.

De kan göra livsstilsförslag innan de förskriver en behandling. Den vanligaste föreskrivna svampdödande medicinen för tröst är fluconazole (Diflucan), Den vanliga dosen för återkommande svampinfektion i underlivet är 150mg dagligen i 3 dagar, sedan en gång i veckan i 6 månader. För andra typer av infektioner, följ instruktionerna från din läkare.

Råden kommer också att vara annorlunda om du har ett försvagat immunförsvar.

Vad gör man åt återkommande svampinfektioner?

Nagelsvamp – Nagelsvamp angriper oftast tånaglarna och påverkar nagelns utseende. På huden kan svampinfektioner ge röda utslag, klåda, fjällning eller sårig hud. På fotsulan kan huden bli torr och fjällande. Infekterade slemhinnor i munnen kan bli kraftigt röda, ibland med vita beläggningar.

 • Det kan också svida.
 • Ibland kan det uppstå sprickor i mungiporna.
 • De tydligaste symtomen på svampinfektion i underlivet är klåda och irritation.
 • Vinnor kan ibland få en luktlös vit grynig flytning.
 • Nagelsvamp gör att nageln blir gulaktig, förtjockad och uppluckrad.
 • Svampinfektioner kan ibland vara svåra att skilja från andra hudsjukdomar.

När och var ska jag söka vård? Kontakta en om du tror att du har något av följande:

Torsk Ringorm Hårbottensvamp Nagelsvamp Svamp på fotsulan eller i hudveck.

Kontakta också en vårdcentral om du har behandlat med receptfritt läkemedel i några veckor men inte blivit bättre. Vänta tills det blir vardag om det är helg. Många mottagningar kan du kontakta genom att, Kontakta din tandläkare om du har tandprotes och tror att du har svampinfektion i munnen.

 1. Ring telefonnummer 1177 om du vill ha,
 2. Då kan du få hjälp att bedöma dina symtom och var du kan söka vård.
 3. Eftersom svamp trivs där det är varmt och fuktigt är det bra att hålla huden ren och torr.
 4. Använd så luftiga kläder eller skor som möjligt.
 5. Det finns flera olika receptfria läkemedel som motverkar svamp och som kan användas vid följande svampinfektioner: Vilket läkemedel du ska använda beror på var på kroppen du har besvär.

Läkemedel i form av kräm, gel, lösning och schampo används mot infektioner i hud och hårbotten. Det finns kräm som även innehåller kortison, som lindrar klåda. Nagelsvamp behöver inte behandlas om du inte har besvär av nagelförändringarna. Det finns ett medicinskt nagellack som du kan köpa om en läkare har konstaterat att du har nagelsvamp.

 1. Svampinfektioner i slidan kan försvinna av sig själv och då behöver du inte göra någonting.
 2. Om du har så mycket besvär att du vill behandla dig finns vagitorier och vaginaltabletter. Det är,
 3. Vaginalkräm och vaginalgel kan användas både i slidan och runt slidmynningen.
 4. Fråga på ett apotek vilka läkemedel som finns för dina besvär.

Det finns även andra läkemedel som du kan få på recept av en läkare. Allvarliga svampinfektioner Ibland kan svamp infektera olika organ i kroppen, till exempel lungorna, tarmen, urinvägarna och hjärnan. Det kallas invasiva svampinfektioner. Sådana infektioner är ovanliga men allvarliga.

You might be interested:  Vad Är Klockan På Gran Canaria?

Risken för invasiva svampinfektioner ökar om ditt immunförsvar är försämrat. Det kan till exempel vara om du har en sjukdom som cancer, hiv eller dåligt kontrollerad diabetes. Detsamma gäller om du har fått ett organ transplanterat eller behandlas med cytostatika. Risken ökar också om du får dialys, har brännskador eller har genomgått en stor operation.

Ett vanligt symtom är feber. I övrigt kan symtomen vara diffusa och beror på vilket organ som är infekterat. Åsa Schelin, 1177.se, nationella redaktionen Kristina Lewis, hudläkare, Stockholm : Svampinfektioner

Hur ser Flytningarna ut när man har svamp?

Svamp – Du kan få vita och gryniga flytningar från slidan om du har fått svamp i underlivet. Men de kan också vara klara och tunna. Det är också vanligt att det kliar och svider i underlivet om du har fått svamp. Du kan också bli röd och svullen runt slidan.

Vad händer om man inte behandlar svamp?

Besvären kan försvinna av sig själva, men ibland krävs läkemedelsbehandling för att lindra besvär med svamp och klåda i underlivet. Det är däremot viktigt att inte behandla i onödan eftersom slemhinnan kan bli torr och skör.

Är det farligt att inte behandla svamp i underlivet?

Svamp i underlivet hos män – Svamp på penis är ovanligare än svamp i slidan, men även man kan drabbas. Svamp i underlivet hos män visar sig på penisskaftet, ollonet, pungen eller på innanlåren med symtom som till exempel:

klåda som kan vara intensiv att huden blir röd, torr och fnasig utslag som kan se ut som röda prickar att den drabbade huden är öm och känslig att det svider när du kissar att det samlas lite grynig, vitaktig vätska innanför förhuden

Symtomen vid svamp i underlivet kan likna andra infektioner. Om det är första gången du har sådana symtom kan det vara bra att söka vård för att få hjälp att veta vad som är orsaken. Svamp i underlivet är ofarligt och går ofta över av sig själv. Behandling är sällan nödvändig.

 1. Om symtomen är besvärande kan du använda svampdödande läkemedel (kräm eller salva) som finns receptfritt på apoteket.
 2. Om symtomen inte går över bör du söka vård, för att säkerställa att det inte är något annat du drabbats av.
 3. Svamp går ofta över inom några dagar.
 4. Om klådan är besvärande och om du vet säkert att det är svamp du drabbats av kan du använda receptfria läkemedel mot svamp.

Däremot om du får svamp i underlivet som gravid bör du prata med din läkare eller barnmorska först. Det finns flera andra saker du kan göra för att lindra symtomen. Här är några exempel:

Undvik att tvätta dig med för ofta i underlivet. Använd en mild olja istället för tvål när du tvättar dig. Välj naturmaterial i dina underkläder, till exempel bomull eller bambu. Undvik alltför tajta kläder. Undvik att ha samlag under tiden du har svamp eller om du har ont.

Vid svamp i underlivet finns ingen huskur med bevisad effekt. Vissa tror att det ska ge effekt att smörja med yoghurt. Det kan möjligen lindra något, men gör inte att du blir av med infektionen,

Hur ser en snippa med svamp ut?

Behandling med receptfria läkemedel – Det finns receptfria läkemedel mot svamp som används direkt i slidan. De brukar fungera bra. Du kan välja mellan följande läkemedel:

En kräm som sprutas in i slidan med en plastspruta. Slidtabletter eller slidkapslar som du för in i slidan med hjälp av en införare. Vagitorier som du för in i slidan med ett finger.

Läkemedlen smälter eller löses upp inne i slidan. Medlen kan ge kortvariga biverkningar som gör att det svider, kliar, blir rött och irriterat. Du som är gravid bör prata med din barnmorska eller en läkare om hur du ska göra. Efter att du har fullföljt behandlingen med ett receptfritt läkemedel brukar symtomen försvinna.

Hur testar män sig för svamp underlivet?

Test med självprovtagning för bakteriell vaginos och svamp i underlivet. Ger dig svar inom 3 dagar efter att testet ankommit till labbet. Om du testar positivt för bakteriell vaginos får du hjälp med e-recept på rätt antibiotika i samband med att du hämtar ditt provsvar.

Varför bränner det i snippan?

Orsaker till sveda i underlivet – I vissa fall är det främsta symtomet sveda i underlivet, även det ett vanligt besvär. Vissa beskriver en brännande sveda i underlivet, som kan vara särskilt uttalad i samband med sex. Sveda i underlivet kan bero på många saker. Här är några exempel:

Urinvägsinfektion ger ofta sveda när du kissar. Mykoplasma i underlivet kan göra att det svider när du kissar, och klåda är också vanligt. Svampinfektion kan ge både sveda och klåda, ofta i kombination med flytningar. Vestibulit kan upplevas som en brännande sveda i underlivet, och beror på att nerverna runt slidöppningen har blivit överkänsliga. Könssjukdomar, till exempel klamydia och gonorré kan ge symtom som sveda eller smärta, särskilt när du kissar. Klimakteriebesvär kan yttra sig på olika sätt, och sveda i underlivet vid klimakteriet är inte ovanligt, eftersom slemhinnorna blir torrare och lite skörare.

Det finns saker du kan göra själv för att minska risken för besvär i underlivet. Många tvättar sig för mycket eller med fel produkter, vilket kan göra att miljön i slidan påverkas. Slidan mår bäst av att ha en sur miljö, då trivs de goda bakterierna bäst.

Tvätta underlivet en gång om dagen. Använd mild tvål eller olja avsedda för intimhygien. Vanlig tvål har för högt pH-värde och kan vara för uttorkande. Undvik att skölja in i slidan. Undvik alltför tajta kläder om du ofta får besvär från underlivet. Använd gärna trosor i naturmaterial som bomull eller bambu. Sov gärna utan underkläder. Ha inte sex om du inte vill. Ha inte oskyddat sex.

Hur länge ska man vänta med samlag efter svamp?

Ha inte samlag när du har svamp Såna besvär går över av sig själv efter några dagar. Ha inte samlag så länge du har svamp eller har ont. Slemhinnorna i slidan kan bli överkänsliga så du får ont i slidöppningen även efter att svampen är borta.

Kan man få svamp i underlivet av trosskydd?

Svampinfektion under mens – Överproduktionen av Candida kan explodera under mensen. I dessa fall är det extra viktigt att använda underkläder som andas och sköta hygienen. Ditt underliv ska dock inte tvättas för mycket! Och tvätta bara med vatten eller med en mild tvål med ett pH-värde under 7.

Ofta är dock vanligt vatten det bästa. Under infektion bör användningen av bindor och trosskydd undvikas eftersom de inte andas och därmed främjar tillväxten av svamp. Menskopp är det bästa mensskyddet under en svampinfektion eftersom koppen tillåter dina nedre regioner att andas och stör inte den naturliga fuktbalansen.

Om infektionen är invändig och svampmedicinen inte kan tas oralt eller en vagitator (alltså en vaginaltablett) har ordinerats, ska medicinen användas på kvällarna. I dessa fall rekommenderas inte användning av en tampong eller menskopp, men som mensskydd kan bomullspads användas eftersom de skyddar mot läckage och tillåter din vagina att andas.

Kan barn få svamp i underlivet?

Svampinfektioner Svampinfektioner i hud, slemhinnor och naglar är vanligt. Det finns olika typer av svamp som kan orsaka infektion. En svampinfektion visar sig på olika sätt beroende på var på kroppen den finns. En del svampinfektioner kan behandlas med receptfria läkemedel.

 • Risken för svampinfektioner är större hos barn under ett år, gravida och äldre.
 • Jästsvampar och trådsvampar är två typer av svamp som orsakar vanliga infektioner i hud, slemhinnor och naglar.
 • Infektioner i hud och slemhinnor orsakade av jästsvampar Jästsvamp finns normalt i munnen, slidan, tarmen och talgkörtlarna utan att ge några besvär.

Men ibland kan svampen snabbt föröka sig och ge besvär. Det kan till exempel vara om kroppens infektionsförsvar försämras på grund av en allvarlig sjukdom eller om den normala bakteriefloran rubbas, till exempel i samband med antibiotikabehandling. Det kan också vara om du behandlas med höga doser kortison, har diabetes eller tandprotes.