Hur Torkar Man Karl Johan Svamp?
Ta bara fin svamp. Skär den i grova bitar och sedan i tunna skivor. I SVAMPTORK DEHYDRATOR: Placera svampen med lite mellanrum i torken samt torka i ca 7-10 timmar på låg effekt. Kontrollera efter några timmar och när de är helt torra då är de klara.
Contents
Kan man torka karl-johan svamp?
Svamp från skogen eller på burk – Som grundprincip fungerar all svamp att torka. Karl-Johan, olika skivlingar och champinjoner. Det är bara murklor som verkligen måste förvällas, gärna i omgångar, annars kan de vara giftiga! Våra svenska gula kantareller kan vara något svåra att förvara som torrvara.
- De kan ge en besk smak.
- Så just gula kantareller är ofta bättre att förvälla och sen frysa in i frysen istället.
- Annars funkar i stort sett alla matsvampar.
- Även de som legat i konserv i mataffären.
- Onserverade svampar har i dag lite dåligt rykte men smaken brukar det inte vara något fel på.
- Tvärtom! Konserveringen kan göra att smaken på till exempel champinjoner blir djup och mustig.
Konserver håller länge, men om du till exempel ska ut på en längre utflykt, kanske en fjällvandring, är det onödigt tungt att släpa med sig burkar med mycket vätska i packningen. Torka då vanligt burksvamp och ta med i ryggsäcken. Mat som väger mindre är svår att hitta!
Kan man torka svamp i rumstemperatur?
Torka svamp – De flesta svampar kan torkas. Förvara i glasburk med tättslutande lock i ett mörkt och torrt utrymme. Då är hållbarheten flera år. Du bör helst inte vistas i samma rum som du torkar svamp. Svamp avger sporer och de kan ge luftvägsbesvär och allergiska reaktioner. Svampen läggs på särskilda brickor i svamptorken. Foto: Dicte Helmersson För att svampen inte ska bli dålig under torktiden är det viktigt att det finns luftcirkulation runt svampen och att torkprocessen går relativt snabbt. Det bästa och enklaste är att använda en eldriven svamp- och bärtork.
- Det går också bra att torka svamp på exempelvis ett myggfönster.
- Använd gärna en fläkt eller kupévärmare för att snabba på torkprocessen.
- Ett alternativ är att torka på väldigt låg värme i varmluftsugn med luckan på glänt.
- Torktemperaturen ska aldrig överstiga 50 grader och helst vara lägre.
- Svart trumpetsvamp, blodriskor och kantareller bör torkas i max 30 grader för att inte bli beska.
Några torkar svamp på tidningspapper, vilket vi inte rekommenderar, eftersom tidningspapper suger åt sig fukt. Svampen tenderar då att kladda fast i pappret och det blir ingen luftcirkulation runt svampen. Foto: Dicte Helmersson Soppar och andra mer kompakta svampar skärs i tunna skivor innan de torkas. Trattkantareller, trumpetsvamp och andra tunnare svampar delas. Tunna svampar kan torkas i rumstemperatur om det är bra luftcirkulation. När svampen är riktigt torr och smulbar är den klar.
Hur tar man tillvara på Karl-Johan svamp?
Karljohansvamp Boléltus èdulis – Det latinska namnet betyder (édulis) ätlig och (bolos) klump. Karljohan är Upplands landskapssvamp. Foto: Stefan Lindberg HATT: 5–20 cm bred. Först välvd sedan nästan helt plan. Vid väta klibbig. Hatthudens färg skiftar från ljus- till mörkbrun som ytterst avslutas med en vit kant. Det vita köttet är till en början fast och mjuknar sedan. Köttet närmast under hatthuden är svagt tonat. RÖR: Till en början ljust gråbeige, sedan gula till gröngula.
FOT: 5–15 cm hög. Alla stensoppar har ett vitt ådernät som blir tydligare och finmaskigare upp mot hattfästet. Formen är knubbigt uppsvälld. Kan också ha en slankare form. Fotköttet är fastare och fibrigare än hattens.
Ett tvärsnitt av Karljohanssvamp som “tonåring”. Hatthudens bruna ton färgar av sig en liten bit ner i hattköttet som har en mjukare konsistens än fotköttet. Det är fast, krispigt och glänser som vattrat siden. Foto: Stefan Lindberg DOFT & SMAK: Nöt- eller mandelliknande, mild och angenämt sötaktig.
PLOCKNING & RENSNING: Undvik att plocka vid fuktig väderlek. Karljohan suger åt sig mycket vatten. Grovrensa i skogen. Rören avlägsnas på full- vuxna exemplar, de är oftast mycket angripna och tappar styrseln vid tilllagning. Under rören syns hur hattköttet har klarat sig från mask och dylikt. Skala bort jorden från fotbasen.
Ofta är fotens mittpelare angripen. Dela svampen och ta bort innerkärnan och behåll det yttre oangripna fotköttet. Lägg de största svamparna för sig eller i botten på korgen så att de inte förstör de mindre. TILLAGNING & FÖRVARING: Torkning är det bästa sättet att bevara stensopp på. Karljohanssvamp innehåller bland annat höga halter av selen som är en nyttig antioxidant. Foto: Stefan Lindberg
- FÖRVÄXLINGSSVAMPAR, GODA:
- Finluden stensopp, Bolétus reticulátus, skiljer sig från karljohanssvampen genom att:
- – den bara växer i lövskog, främst med bok och ek, från södra Sverige upp till Dalälven,
- – den växer främst under sommaren,
- – hatten är ljusare – från beige till gulbrun,
- – i torrt väder krackelerar hatthuden och foten får fläkskador,
- – unga svamphattar liknar sämskskinn,
- – foten är äggformad eller cylindrisk,
- – hattköttet är vitt ända upp till hatthuden.
Vi tävlar inte bara med småkryp om de läckra stensopparna. Även större djur som exempelvis rådjur, vildsvin, ekorrar och möss gillar att äta dem. På den här finludna stensoppen har rören inte börjat gulna ännu, men mask-angreppen har redan börjat. Ingångarna syns som små stickhål i rörlagret. Foto: Stefan Lindberg
- Rödbrun stensopp, Bolétus pinóphilus, skiljer sig från karljohanssvampen genom att:
- – den växer vanligtvis ihop med tall, ibland även med gran,
- – den har mörkare rödbrun hatt som är ojämnare i strukturen,
- – på äldre exemplar blir rören rödbruna,
- – även foten är rödbrun.
Rödbrun stensopp. Foto: Stefan Lindberg
- FÖRVÄXLINGSSVAMP, INTE GOD:
- Gallsoppen, Tylopilus felleus, skiljer sig från karljohanssvampen genom att:
- – den har ett fluffigt rörlager som till en början är ljusgrått, sedan rosa
- – den smakar mycket bittert, förstör hela anrättningar.
- – foten är nätmönstrad med ett ljusare bälte närmast hatten.
Gallsopp växer i mager tallskog. Foto: Stefan Lindberg : Karljohan – svampens konung
Hur tar man bäst hand om karljohansvamp?
Torka karljohan – Allra bäst hållbarhet får du genom att torka stensoppen. Det gör du genom att skära ner svampen till tunna skivor om cirka 3-4 mm. Använd en svamptork, lägg luftigt på exempelvis myggnät eller torka i ugn på låg temperatur. Källor : Svampguiden, Naturochträdgård.se
Hur länge ska man torka Karl Johan?
Ta bara fin svamp. Skär den i grova bitar och sedan i tunna skivor. I SVAMPTORK DEHYDRATOR: Placera svampen med lite mellanrum i torken samt torka i ca 7-10 timmar på låg effekt. Kontrollera efter några timmar och när de är helt torra då är de klara.
Måste man förvälla karl johan svamp?
Förvara svamparna – Efter en bra dag i svampskogen är det lätt att man plockar mer svamp än man kan äta. Att komma hem med en överfull korg är toppen men man bör komma ihåg att svamp är en färskvara som bör ätas omgående. Det du vet med dig att du inte kommer att tillaga med en gång kan du antingen frysa in, torka eller lägga in.
Frysa svamparna är det vanligaste sättet att spara dem men de kan inte frysas som de är. Precis som när de tillagas måste de ångas och förvällas först får att få bort överflödig vätska och de enzymer som kan förstöra svampen när den fryses. Rensa och hacka svamparna och lägg dem sedan i en torr panna utan fett där du hettar upp dem i cirka en kvart tills de är torra. Låt dem sedan svalna innan du fryser in dem.
Torka svampen är ett annat sätt att spara den. Framför allt större svampar som Karl Johan vinner på att torkas. Det finns flera metoder för att torka svamp. Efter att du har rensat dem kan du antingen lägga dem på ett galler eller ett myggnät i några dagar, men det går också att använda torkskåp, svamptork, eller att lägga den skivade svampen i en 40-50 grader varm ugn med luckan öppen. Torkad svamp kan hålla i flera år om man förvarar dem i lufttäta glasburkar som står svalt. När svamparna sedan ska användas blötlägger man dem i 15-30 minuter.
Lägga in eller sylta svamparna kräver lite mer finess men då har man å andra sidan en färdig delikatess som man kan lägga på mackan med en gång när man är sugen. Koka svampen med vatten, socker och ättika, smaksätt gärna med kanel, ingefära, chili eller kryddnejlika.
: Så tar du hand om svampen – bästa tipsen – ICA Stop i Täby
Hur länge håller torkad Karl Johan svamp?
Torkad Karl-Johan, trattkantarell och gul trumpetsvamp. Förvara den torkade svampen i glasburkar med tättslutande lock. Håller i flera år.
Kan torkad svamp bli för gammal?
Hållbarhet för torkad svamp Torkad svamp håller i en evighet. Eller åtminstone nästan. Foto by Kia Du ser på svampen om den möglat, ändrat färg, känns konstig eller luktar konstigt. Annars går det fint att äta. Att all mat i Sverige är bäst före märkt är bra, men betyder inte att maten måste slängas när datumet passerats.
Titta, lukta och smaka! Lita på dina sinnen. Med tiden tappar svamparna färg, smak och lukt så det är en bra idé att äta upp svamparna inför nästa säsong då du kan äta färsk svamp och torka en ny laddning. Står dina torkade trattkantareller med annan stark mat kan de ta upp smak och lukt av detta. Förvaringen ska därför ske mörkt i låg luftfuktighet.
En tillsluten glasburk i skafferiet fungerar bra. Som ett exempel går bra att spara torkade trattkantareller i över ett år. Huvudsaken att du har en bra burk med ett lock som sluter tätt och att det är torrt där burken förvaras. : Hållbarhet för torkad svamp
Måste man blötlägga torkad svamp?
Blötlägga torkad svamp – Blötlägg i vatten. Tunna svampar som trattkantarell behöver bara 15-20 minuter, medan tjockare som Karl Johan kan behöva blötläggas i upp till 3 timmar. : Lär dig torka svamp
Hur förvarar man bäst karl johan svamp?
FÖRVARING – Förvara svampen i bunke 2-4° C i kylskåp om du inte tillagar den direkt. Kantarell, karljohanssvamp och trattkantareller går att torka i ugn eller frysa in efter förvällning. Kantarell är kanske den mest älskade svenska matsvampen av alla och passar till många olika rätter.
Finns det någon giftig svamp som liknar Karl Johan?
Förväxling – Karljohan förväxlas ofta med gallsopp, som inte giftig men oätlig på grund av sin bittra smak. Bästa sättet att känna igen en gallsopp är därför att smaka. Gallsoppen skiljer sig även från karljohan genom att ådernäten på foten är grövre och mörkare.
Kan man äta stammen på Karl Johan?
Bästa sättet att tillaga din karljohan | SvD Svampexperten Bo Nylén tycker utan tvekan att karljohan är den godaste svampen och föredrar att äta den utan andra tillbehör. Ofta är den angripen av larver, men så länge den inte är helt prickig inuti går den bra att äta. Bo Nyléns bästa karljohanrecept: : Bästa sättet att tillaga din karljohan | SvD
Kan man äta rå karl johan svamp?
AVRÅDES DOCK ATT ÄTA DEN RÅ: Svårspjälkad, det finns ämnen i rå svamp som kan ha skadlig inverkan på oss. FÖRKOKAS: Skär svampen i mindre bitar. Förkokad färsk karljohan blir först slemmig (efter 5-10 minuter), men efter ca.15 minuter försvinner den slemmiga konsistensen.
Hur fryser man in karl johan svamp?
Tips till fryst svamp – Fryst svamp håller sig ca 6 månader i frysen. Fryses helst utan smör, margarin, olja, salt och peppar. Tina i kylen, rumstemperatur, i mikron eller fräs den i direkt i pannan från frysen (häll ev. på någon halv dl vatten och lock samt låt koka tills den tinat).
Vad kostar torkad karljohansvamp?
Jfr-pris 3 497:50kr/kg.
Kan man förvara torkad svamp i plastburkar?
Visst går det bra att förvara torkad svamp i plastburkar/godis har bott där innan? De är praktiska stapelbara tar lite plats m! Det är så vi förvarar våra torkade svampar, och det har gått bra hittills. De äldsta burkarna med trattisar har stått så i flera år utan problem.
Hur torkar man svamp bäst?
TORKA SVAMP I UGN/VARMLUFTSUGN – Sätt ugnen på 50 grader Luftiga svampar, som trattkantareller, kan du lägga lite huller om buller i dubbla lager (i varmluftsugn, inte i ugn utan varmluft). Svamp som skivas behöver ligga plant och i enkla lager. Svampen är torr efter 8-10 timmar, helt beroende på hur tjock den är samt hur blöt den är.
När är svampen Färdigtorkad?
Så torkar du svamp: –
- Skär svampen i några mm tunna skivor eller hacka i småbitar. Trattkantareller och trumpetsvampar kan torkas hela. Stora trattkantareller kan behöva delas.
- Sprid ut svampen jämnt på svamptorkens ollor. Inga svampar ska ligga på varandra, mindre noga med lättorkade trattkantareller och trumpetsvampar. Torka olika svampsorter för sig på ollorna. I vamluftsugn läggs svampen allra helst på proffsplåtar för brödbak som är perforerade. Luckan ska var öppen eller på glänt med fläkten på.
- Ställ in temperaturen i torkugnen gärna till helst 40°C för att sedan öka till något under 50°C. Värmen i varmluftsugnen får aldrig överstiga 50°C. Kan du inte hålla ner temperaturen, sätt endast på fläkten i ugnen.
- Vänd svampen under torkningen för snabbare torkning. Vänd även galler i ugn eller ollor i svamptork för att snabba på en jämn torkning.
- När svampen är knastrigt torr och kan smulas mellan fingrarna är den färdigtorkad. I en bra torkugn tar det ungefär 4-6 timmar och snabbare för småhackade bitar. I varmluftsugn är torktiden ca 8–10 timmar.
Exakt temperatur går att ställa in på torkugnar av god kvalitet, vilket ger bäst torkning och bibehållande av näring. Samma låga temperatur kan vara svårt att uppnå i varmluftsugn och luftcirkulationen är heller inte lika god. Blir svampen för varm blir den besk.
Hur nyttig är Karl Johan svamp?
Karljohansvamp – Precis som kantarellen innehåller Karljohansvamp mycket D-vitamin. Karljohansvamp hittar du vanligtvis i lövskog tidigt på säsongen och vid granplanteringar senare in på svampsäsongen. Karljohansvamp är mild med en fast konsistens och en nötaktig smak som passar gott som stekta, i stuvningar och torkade. Även Karljohansvamp behåller mycket av D-vitaminet även efter tillagning.
Hur äta karl johan svamp?
Karljohansvamp eller stensopp som den tidigare hette fick sitt namn av Kung Karl XIV Johan. När han tillträdde tronen i början av 1800-talet så rådde det stor matbrist i Sverige. Men då han upptäckte att det fanns stora mängder med stensopp i skogarna fick han svenskarna att äta svampen och namnet uppkallades istället efter honom som en hyllning. Tänk er en krämig risotto med smörstekt karljohan, eller carpaccio med parmesancrème eller kort och gott bara som den är stekt i mycket smör! Vi gillar karljohansvamp!
Recept på krämig risotto med karljohansvamp
Kan svamp bli dålig i frysen?
Ja, i frysen kan dom ligga hur länge som hälst. Du kanske ville veta, hur lång tid kan jag ha dom i frysen före förtering. Kantarellerna blir bittra om de står frysta länge, jag fryser inte dom, men de som gör det säger max 3 månader, sen försämras dom ganska snabbt.
Hur länge håller torkad Karl Johan svamp?
Torkad Karl-Johan, trattkantarell och gul trumpetsvamp. Förvara den torkade svampen i glasburkar med tättslutande lock. Håller i flera år.
Hur förvarar man bäst karl johan svamp?
FÖRVARING – Förvara svampen i bunke 2-4° C i kylskåp om du inte tillagar den direkt. Kantarell, karljohanssvamp och trattkantareller går att torka i ugn eller frysa in efter förvällning. Kantarell är kanske den mest älskade svenska matsvampen av alla och passar till många olika rätter.
Hur Förväller man karl johan svamp?
Förvälla svamp – Allra bäst är att ta hand om svampen direkt när du kommer hem. Särskilt mjukare svampar som soppar och kremlor. Efter att ha rensat svampen skär du den i tärningsstora bitar. Lägg bitarna i en stor kastrull med lite vatten och koka bort vätskan. Tillaga därefter svampen eller frys in. Svamp som ska ätas bör tillredas i minst 15 minuter.
Hur torkar man svamp bäst?
TORKA SVAMP I UGN/VARMLUFTSUGN – Sätt ugnen på 50 grader Luftiga svampar, som trattkantareller, kan du lägga lite huller om buller i dubbla lager (i varmluftsugn, inte i ugn utan varmluft). Svamp som skivas behöver ligga plant och i enkla lager. Svampen är torr efter 8-10 timmar, helt beroende på hur tjock den är samt hur blöt den är.