Hur Mycket Väger 1 Liter Svamp?

18.03.2023 0 Comments

Hur Mycket Väger 1 Liter Svamp
Vad väger svamp, bönor, linser & ärtor? 1 liter färsk svamp som champinjoner, ostronskivling, trattkantareller eller kantareller väger ca 300 gram; blir ca 200 gram förvälld svamp eller ca 25 gram torkad svamp. Grundregeln är att 100 gram kokta bönor ger ca 3 dl kokta.

Räkna ca 80 gram okokta per portion eller 2-2,5 dl färdigkokta Grundregeln är att 100 gram ger mellan 2,5-3 dl kokta linser. Räkna ca 60 gram okokta eller 2-2,5 dl kokta linser per portion Gula ärtor väger 80 gram per dl okokta.100 gram kokta gula ärtor blir 2,5-3 dl eller 240 gram. Till ärtsoppa kan du räkna 60-80 gram okokta gula ärtor per portion.

Kikärter väger 85 gram per dl okokta.100 gram kokta kikärter blir ca 3 dl eller 225 gram : Vad väger svamp, bönor, linser & ärtor?

Hur många liter är 2 kg kantareller?

Forum – Kantareller – vikt/liter Att mäta plockad svamp i liter är totalt ointressant. Det är en kvarleva från tiden när man snackade alnar i stället för meter. Om man t.ex. plockar ett större antal kantareller av knappnålsstorlek så får man plats med oändligt mycket mer vikt i ett litermått än om man hittar några riktiga bamsingar och försöker trycka ner dem i samma mått.

 • Det enda rätta är således att använda begreppet vikt.
 • Ett kilo kantareller är alltid just ett kilo kantareller men en liter kantareller är inte lika med en annan liter kantareller enligt logiken ovan.
 • Inte går man och köper en liter havskräftor eller en liter äpplen, naturligtvis köper man vikt och inte volym.

Ett annat exempel: Hur mycket är en liter fågelfjädrar? Man kan lägga ner fjädrarna varsamt eller så kan man trycka ner dessa i ett litermått i all oändlighet men ändå kommer volymen i slutändan att vara en liter. Däremot är ett kilo fjädrar konstant, d.v.s.

 • Alltid just ett kilo.
 • Som svar på din fråga Göran, så brukar man räkna med att det går mellan 2,5 och 3 liter kantareller på ett kilo men det hänger ju på om svampen är torr eller blöt.
 • Alla människor har förhoppningsvis en våg hemma för inte tror jag att man kollar hur många liter fru eller man man är tillsammans med OBS! Detta var inga pekfingrar från någon besserwisser, det var bara mina personliga åsikter som ingen behöver påtvingas.

GOD NATT! önskar : Forum – Kantareller – vikt/liter

Hur mycket är 1 liter torkad svamp?

Färsk Förkokt Torkad
1 liter 3 dl 1-3 dl
200-300 g knappt 200-300 g 20-30 g

Vad kostar 1 liter kantareller?

14,95/kg.

Hur mycket är 100 gram torkad svamp?

Torkad svamp omräknas gånger 10 för att få den mängd färsk svamp som det motsvarar.10 g torkad svamp motsvarar 100 g färsk svamp. Den torkade svampen blir därför drygt att använda och är en gammal konserveringsmetod som som är utan konserveringsmedel.

Hur många gram på en liter?

Vad väger mjölkprodukter? – De flesta mjölkprodukter väger som vatten, d.v.s.1 deciliter väger 100 g, 1 liter väger 1 kg.

Mjölkprodukt 1 dl, ca g 1 msk, ca g 1 tsk, ca g
Keso 100
Mjölkpulver 50 7 2
Ost, riven 35-40 5-6

Hur mycket kostar 1 kg svamp?

Möjligt att tjäna extra pengar på skogens svampar Svamp är en nödvändig del av skogens ekosystem. Svamparna och träden är förenade via rötterna i en symbios där svampen hjälper trädet med upptag av vatten och näring. I utbyte får svampen energi i form av kolhydrater från trädets fotosyntes.

Utan svamp blir det ingen tillväxt i skogen, men svampen har fler värden än så. – Vi köper in 150 – 200 ton svamp per år, säger Ola Hultman på Wermlands Skogsförråd, och jag tror att vi är störst i landet vad gäller svensk svamp. Företaget har inga anställda plockare, leverantörerna är 3 400 registrerade privatpersoner.

– Framför allt för att vi inte vill bli förknippade med arbetskraftsimport och slavhandel, som hänt inom en del andra näringar, säger Ola Hultman. Plockarna erbjuds utbildningar och målet är en certifierad och spårningsbar kedja från slutkund ända till plockaren.

Oavsett vilka som plockar så finns det mycket att dela på och det mesta ruttnar bort. Enligt en av de få svenska studier på området produceras cirka 1 miljard kilo matsvampar per år i Sverige. Av det tror man att cirka 2-4 procent tas till vara, Ola Hultman uppskattar den totala skörden till kanske 1 500 000 kilo per år.

De vanligaste kommersiella svampsorterna är kantareller, Karl-Johan och trumpetsvampar. För dem får plockarna mellan 80 och 130 kronor per kilo, beroende på tillgång. Enligt Ola Hultman finns det plockare som får ihop 50 000 kronor på bara några veckor, och från och med i år får de möjlighet att bredda underlaget: – Efter att i 18 år bara har köpt in sju olika sorter har vi i år ökat med 25 nya arter.

 1. Det är till exempel kremlor, mandelriska och stolt fjällskivling, arter som det inte finns någon kommersiell aktör som hanterar, men som jag är övertygad att vi kan bygga en marknad för.
 2. För till exempel kremlorna ligger priset på 150 kronor per kilo, sen tillkommer en bonus på mellan 20 – 30 kronor per kilo beroende på svampens skick.

– De här nya arterna innebär också ett försprång för skogsägarna, eftersom de oftast kan sina marker och vet var de ska leta, säger Ola Hultman. : Möjligt att tjäna extra pengar på skogens svampar

Hur mycket väger 1 liter färska kantareller?

Vad väger svamp, bönor, linser & ärtor? 1 liter färsk svamp som champinjoner, ostronskivling, trattkantareller eller kantareller väger ca 300 gram; blir ca 200 gram förvälld svamp eller ca 25 gram torkad svamp. Grundregeln är att 100 gram kokta bönor ger ca 3 dl kokta.

 • Räkna ca 80 gram okokta per portion eller 2-2,5 dl färdigkokta Grundregeln är att 100 gram ger mellan 2,5-3 dl kokta linser.
 • Räkna ca 60 gram okokta eller 2-2,5 dl kokta linser per portion Gula ärtor väger 80 gram per dl okokta.100 gram kokta gula ärtor blir 2,5-3 dl eller 240 gram.
 • Till ärtsoppa kan du räkna 60-80 gram okokta gula ärtor per portion.

Kikärter väger 85 gram per dl okokta.100 gram kokta kikärter blir ca 3 dl eller 225 gram : Vad väger svamp, bönor, linser & ärtor?

Vad väger 1 kantarell?

1 Deciliter (dl) Kantarell motsvarar:

1 dl 1 liten 1 stor
40 g 25 g 60 g

Hur många gram svamp ska man ta?

Doser: 1,0 – 2,5 gram torkad svamp, psilocybin i ren form rusgivande från 5 mg, vanliga missbruksdoser om 10 – 20 mg, psilocin ca 1,4 ggr mer potent än psilocybin.

Hur mycket kostar 1 kg trattkantareller?

Som blandfärs från Sverige, endast 42:90 kr. Perfekt till tacomiddagen!

Vad kostar en liter trattkantareller?

44,95/st.

Hur mycket kan man sälja kantareller?

Vad omfattas av skattefriheten? – Inkomster vid försäljning av vilt växande bär, svamp och kottar som man själv har plockat är skattefria till den del de inte överstiger 12 500 kr under ett beskattningsår. Beloppet är individuellt och gäller för varje medlem i en familj.

Kan torkad svamp bli för gammal?

Torka svamp – De flesta svampar kan torkas. Förvara i glasburk med tättslutande lock i ett mörkt och torrt utrymme. Då är hållbarheten flera år. Du bör helst inte vistas i samma rum som du torkar svamp. Svamp avger sporer och de kan ge luftvägsbesvär och allergiska reaktioner. Svampen läggs på särskilda brickor i svamptorken. Foto: Dicte Helmersson För att svampen inte ska bli dålig under torktiden är det viktigt att det finns luftcirkulation runt svampen och att torkprocessen går relativt snabbt. Det bästa och enklaste är att använda en eldriven svamp- och bärtork.

 1. Det går också bra att torka svamp på exempelvis ett myggfönster.
 2. Använd gärna en fläkt eller kupévärmare för att snabba på torkprocessen.
 3. Ett alternativ är att torka på väldigt låg värme i varmluftsugn med luckan på glänt.
 4. Torktemperaturen ska aldrig överstiga 50 grader och helst vara lägre.
 5. Svart trumpetsvamp, blodriskor och kantareller bör torkas i max 30 grader för att inte bli beska.

Några torkar svamp på tidningspapper, vilket vi inte rekommenderar, eftersom tidningspapper suger åt sig fukt. Svampen tenderar då att kladda fast i pappret och det blir ingen luftcirkulation runt svampen. Foto: Dicte Helmersson Soppar och andra mer kompakta svampar skärs i tunna skivor innan de torkas. Trattkantareller, trumpetsvamp och andra tunnare svampar delas. Tunna svampar kan torkas i rumstemperatur om det är bra luftcirkulation. När svampen är riktigt torr och smulbar är den klar.

Hur ofta kan man äta svamp?

Ett par hekto per månad – ett bra riktmärke På samma sätt som med många andra livsmedel bör man undvika extrem konsumtion. Som ett riktmärke för en konsumtion som innebär en mycket liten risk kan man ta medelintaget av champinjoner i Sverige som ligger mellan 2 och 2,5 kilo per person och år.

You might be interested:  Smittar Svamp Från Hund Till Människa?

Hur mycket är ett kilo bär i liter?

VAD KOSTAR DET? – Blåbären kostar 80 kr per kilo. Ett 1 kg motsvarar ca 1,7 liter bär. En hel 10L-hink (om du vill frysa ner bär och ha hela året) kostar alltså runt 480 kr.

Hur många liter är 1500 gram?

Hur Mycket Väger 1 Liter Svamp Svaret är att det beror på vad man har i måttet. Alla saker har inte samma vikt/volymförhållande. När man skall räkna ut en ingrediens gram till deciliter så måste man först veta var det är för något. Det vanligaste man kommer i kontakt med är vatten.1 liter vatten väger, som de flesta kanske vet 1 kg.

Hur många liter är tusen gram?

Prefix – Något som du kan ha lagt märke till när vi har undersökt olika enheter, är att vissa delar av ord kommer tillbaka i såväl viktenheter som volymenheter och längdenheter. Till exempel heter det ju kilo gram och kilo meter, och centi liter och centi meter.

När vi skriver kilo – så menar vi 1 000. Kilogram betyder därför 1 000 gram och kilometer betyder 1 000 meter. På motsvarande sätt menar vi hundradel när vi skriver centi-, Centiliter betyder därför hundradels liter och centimeter betyder hundradels meter. Den här typen av del av ord, som vi kallar prefix, ändrar på så sätt betydelsen av det som står efter prefixet.

I tabellen här nedanför listar vi några av de vanligaste prefixen och vad de betyder. Eftersom de här prefixen ofta dyker upp när man anger enheter är de bra att kunna utantill.

Prefix Betydelse Exempel
kilo- tusen kilometer (km)
hekto- hundra hektogram (hg)
deci- tiondel decimeter (dm)
centi- hundradel centiliter (cl)
milli- tusendel milliliter (ml)

Vilken är världens dyraste svamp?

Hotad framtid för gammelskogens dyrgrip – Sveriges Natur Goliatmusseronen är Japans nationalsvamp och en av världens dyraste svampar. Den berättar om svenska skogars historia och visar på värdet av skog som aldrig varit kalavverkad. F​​ramför oss i den glesa tallskogen söder om Skellefteå står en gråbrun svamp, en sådan som de flesta människor inte skulle ha lagt märke till.

 1. Men när biologen Niclas Bergius faller på knä och försiktigt skär av foten blir det uppenbart att detta inte är vilken svamp som helst.
 2. På ett par meters håll känns lukten genast.
 3. Detta är en goliatmusseron, vars första vetenskapliga namn var Tricholoma nauseosum, efter det latinska ordet för sjösjuka.

Lukten från svampen går direkt ner i magen och sätter faktiskt igång en föraning om sjösjuka som hänger sig kvar en stund. Hur Mycket Väger 1 Liter Svamp Goliatmusseronen är världens dyraste matsvamp. Tryffel kan förvisso vara ännu dyrare men den används mer som krydda och kallas inte matsvamp. Niclas Bergius vänder undersidan av hatten tätt mot näsborrarna och blundar. Han har lärt sig att älska den här doften som han liknar vid kolasnören. Hur Mycket Väger 1 Liter Svamp Niclas Bergius vill likna goliatmusseronens speciella sötaktiga doft vid kolasnören. Lukter är svåra att fånga i ord men i Japan är den här sötaktiga doften själva essensen av höst. I japansk kultur är årstidsväxlingarna centrala. Våren och körsbärsblomningen är en stor högtid, men även höstens början är viktig, och denna svamp är höstens budbärare.

I början av oktober ska den ätas, ungefär som vi äter kräftor i augusti. I Japan kallas goliatmusseronen för matsutake. Den nämns i japansk poesi från 600-talet och har ätits av kejsare i många dynastier. Matsutaken kan säljas för 10 000 kronor kilot och ett perfekt exemplar kan vara värt ännu mer. En sådan svamp kan ges som gåva mellan japanska företagsledare eller maffiabossar.

Hur hamnade denna celebritet i en lavgrå västerbottnisk tallskog? Svaret är att den har funnits här mycket länge men levt en anonym tillvaro. Ända fram till 1998, då Niclas Bergius hörde talas om likheten mellan goliatmusseronen och japanernas nationalsvamp. Hur Mycket Väger 1 Liter Svamp Marken vi står på är bara ett tunt lager av lav, och om man skrapar undan den med foten ligger sanden direkt under. Just i så här karga, långsamväxande sandtallskogar trivs goliatmusseronen bäst. Varför är japanska svampköpare beredda att åka till andra sidan jorden? Det minskade beståndet i Japan beror på en millimeterlång mask, en tallvedsnematod som kom med importerat timmer från USA och spred sig explosionsartat på 1970-talet.

Mil efter mil av Japans tallskogar blev rödbruna och dog. De som blev kvar tätnade när de började skötas mer rationellt. Resultatet blev att matsutaken har minskat med omkring 99 procent i Japan sedan 1940-talet. ​​En mångtusenårig tradition är hotad. Varje år äter japanerna ungefär 3 000 ton matsutake, och bara 100 ton kommer numera från Japan, resten måste importeras.

Även i övriga världen krymper goliatmusseronens skogar. Till exempel här i Västerbotten. Bara en del av skogen vi går i nu är skyddad som naturreservat, resten skulle kunna avverkas när som helst. Visserligen är värdet av goliatmusseronen högre än virkesvärdet på den här marken, om svampen hamnar hos rätt köpare, men eftersom vem som helst kan plocka svamp enligt allemanssätten blir det ändå mer lönsamt för skogsägaren att avverka. Hur Mycket Väger 1 Liter Svamp Matsutake kan säljas för 10 000 kronor kilot, men ett perfekt exemplar kan vara mer värt än så. Hittills har vi mest tittat ner i marken men som goliatmusseronjägare är det viktigt att lyfta blicken också. Det mesta av skogen är luft. Den är så gles att man kan gå med armarna utsträckta åt båda sidorna.

Tallarna står som raka pelare i en stor balsal med vitt lavgolv. Det är inte sinnebilden av en urskog, här finns inga kringelkrokiga jätteträd eller plockepinn av fallna stammar. Det har varit svårt att övertyga myndigheterna om att skydda den här sortens skog, enligt Lill Eilertsen. Bara för några veckor sedan avverkades ett sådant område i närheten.

Vi såg det randiga hygget på vägen hit. − Jag hade inte hunnit se den avverkningsanmälningen innan det redan var avverkat. Jag brukar försöka hålla koll ifall några skogar med höga naturvärden häromkring ska avverkas, men tiden räcker inte alltid till, säger hon. Lill Eilertssen är svampkonsulent och svampforskare vid Umeå universitet. − Visst, folk har varit här och huggit ner ett och annat träd och tagit stubbar för att göra tjära, men det har nog aldrig varit kalavverkat, säger Lill Eilertsen. För 200 år sedan såg det förmodligen ut ungefär som i dag, tror hon.

Men vad händer när träden huggs ner? Kommer goliatmusseronen aldrig tillbaka? Lill Eilertsen pekar bort mot ungskogen som står i raka led en bit bort. – De där tallarna är 50–60 år. Där har goliatmusseronen inte kommit tillbaka fastän det här är ett av Sveriges absolut bästa ställen och svampen finns nära.

Vi befinner oss nu på den ungefärliga femtedel av Sveriges produktiva skogsmark som aldrig varit kalavverkad. Den här ytan minskar för varje år med över 50 000 hektar, vilket motsvarar nästan halva Ölands yta. För svampar som inte klarar kalavverkning krymper livsutrymmet alltså med nästan ett halvt Öland om året.

 • Många människor kan känna sorg när gammelträd sågas ner men få av oss tänker på svampmycelen i jorden under dem, som dukar under samtidigt.
 • Mycelen kan bli lika gamla som träden, eller ännu äldre.
 • De här underjordiska individerna har varit med om mycket i sina dagar – vissa av dem var kanske gamla redan på Gustav Vasas tid.

Svampar som lever i symbios med träden, som de flesta av våra matsvampar gör, svälter ihjäl när träden försvinner. Ekosystemet barrskog började utvecklas för 300 miljoner år sedan, medan kalhyggen har brett ut sig storskaligt i mindre än 100 år. På bara en mansålder har Sveriges skogar bytt ansikte och de håller på att byta innehåll, enligt Anders Dahlberg, som är professor i mykologi vid Sveriges lantbruksuniversitet. Hur Mycket Väger 1 Liter Svamp Kalhuggning ska användas “med försiktighet”, enligt EU:s nya skogsstrategi som presenterades i juli. EU-kommissionen vill värna de sista kvarvarande skogarna som aldrig har varit kalavverkade, och som är hemvist för bland annat goliatmusseron. Skogar som aldrig varit kalavverkade kallas kontinuitetsskogar.

 • Det är inte detsamma som en urskog, som ska vara helt opåverkad av människor.
 • I en kontinuitetsskog kan träd ha avverkats flera gånger, men marken i området har aldrig varit kal utan den har varit mer eller mindre trädbevuxen sedan de första träden slog rot.
 • Då och då har bränder dragit fram men de flesta bränder har lämnat kvar levande träd som mykorhizasvamparnas mycel kunnat hanka sig fram på och massor av död ved som vedlevande svampar kunnat frossa på.

När kontinuitetsskogar avverkas växer ny skog upp, så kallade produktionsskogar. Där är alla träd lika gamla och de avverkas efter 60 till 100 år. Så vad betyder det här för svamparna i det stora hela? Om de vanligaste arterna hinner komma tillbaka på 50 år kommer vi att kunna fortsätta att plocka kantareller i produktionsskogarna, även om de blir färre när de bara har några få decennier på sig innan skogen avverkas igen. Hur Mycket Väger 1 Liter Svamp Goliatmusseron är en hotad art såväl i Sverige som globalt. En av svamparna som klassas som sårbar både på den svenska och den globala rödlistan är matsutake, alias goliatmusseron. Japanerna importerar gärna nordisk matsutake, som sägs vara den bästa utanför Japan, men kruxet är att en matsutakesvamp inte klarar mer än två dygns transport.

Och torkad eller fryst matsutake funkar inte för japanska konsumenter − svampen måste föra med sig höstens budskap i realtid. Flera dyrbara svampförsändelser har blivit försenade och därmed förstörda under mellanlandningar, enligt Niclas Bergius. − Om vi bara kunde få en direkt flyglinje Japan–Sverige så skulle det kunna bli hur stort som helst, för den japanska marknaden är omättlig.

Men att flyga svamp till andra sidan jorden låter inte som en långsiktigt hållbar lösning. Kooperativet Svamp i norr satsar på att få fler svenska gourmeter och lyxrestauranger att upptäcka goliatmusseronen, berättar Niclas Bergius. Om den slog igenom ordentligt kunde det kanske få oss att uppvärdera våra kontinuitetsskogar.

You might be interested:  Vad Gör Man Åt Svamp I Munnen?

Hur mycket kostar svamp drog?

Psilocybin Psilocybin – svamprikets magi 1.Sammanfattning Jag har undersökt giftverkan från psilocybin, som är det gift som återfinns i många “magiska svampar”. De hallucinationer som giftet orsakar ger färg åt en grå och tråkig vardag för de som avsiktligt äter svamparna.

Det är också en utbredd uppfattning att det är ganska ofarligt att äta dessa svampar, vilket verkar bekräftas av att användningen av svamparna som drog är vidspridd och att det ändå inte finns mer än ett enda bekräftat dödsfall där svamparna varit orsak. Giftet ger inte några bestående skador på människokroppen, men en resistens byggs snabbt upp vilket leder till att man hela tiden behöver större doser.2.Inledning2.1Bakgrund Då jag var liten var orden knark och narkotika omgivna av en svart, ondskefull skugga.

Alla som knarkade dog en smärtsam död och levde innan det ett liv i total misär. Alkohol var inte lika illa, men den bild som målats upp för mig av skador och biverkningar var ändå tillräckligt svart för att få mig att vända mig åt andra hållet så fort någon föreslog att det kunde vara kul att dricka några droppar.

När jag nu har växt upp har jag sett att den bild jag hade då jag var liten inte helt stämmer överens med verkligheten. Jag har träffat många människor som både dricker alkohol regelbundet och använder narkotiska preparat lika regelbundet, och de ser ut att må minst lika bra som jag själv gör. Något som verkar vara väldigt populärt bland studenter och många andra yngre människor är “magiska svampar”.

Jag har hört mycket om användandet av svampar som berusningsmedel, men jag känner inte till så mycket om hur giftet i svamparna verkar på kroppen. Eftersom jag har människor i min närhet som jag bryr mig om och inte vill att de skadas som äter “magiska svampar” ibland känns det viktigt att känna till hur de påverkas av det de stoppar i sig.2.2Syfte Syftet med det här arbetet är att ta reda på varför man väljer att frivilligt äta en svamp som klassas som dödligt giftig, och dessutom att ta reda på vilken effekt giftet har på människokroppen.2.3Metod Jag har framförallt letat information på Internet, eftersom jag räknar med att den är mest omfattande och nyligen uppdaterad.

Dessutom har jag gjort en intervju med en person som regelbundet använder “magiska svampar” och som umgås med andra som har liknande erfarenheter.3.”Magiska svampar”3.1Vad är “magiska svampar”? När man pratar om “magiska svampar” eller “magic mushrooms” på engelska (ofta förkortat “shrooms”) menar man oftast svampar av släktet psilocybe, som är artrikast (ca 190 arter ) och vanligast att man odlar hemma.

De andra svampar som kan räknas bland “magiska svampar” är arter ur släktena agrocybe, conocybe, copelandia, galerina, gymnopilus, inocybe, panaeolus och pluteus.3.2Är “magiska svampar” knark? Knark är en slangbeteckning för narkotika. “Narkotika är ett samlingsbegrepp för “illegala”, ofta skadliga, substanser vars syfte är att framkalla eufori, styrka, vidgat medvetande, sexuell lust (se afrodisiakum) eller dylikt hos brukaren.

 1. Substanser narkotikaklassas av Läkemedelsverket.
 2. Legaliteten beror på användningsområdet.
 3. Många narkotikaklassade preparat används legalt inom sjukvården för att bota eller lindra sjukdomar, men är illegala för privatpersoner att handla med eller bruka på egen hand.” Idag är det olagligt att inneha och förmedla magiska svampar om de är tillredda på något sätt.

Däremot hamnar man inte i fängelse för att man råkat plocka dom då man varit ute och plockat matsvamp.”Som narkotika enligt narkotikastrafflagen skall även anses, svamparna Psilocybe semilanceata (toppslätskivling) och Psilocybe cubensis. Detsamma skall gälla andra svampar som innehåller ämnena psilocybin eller psilocin, om svamparna är framodlade eller om de har torkats eller på annat sätt beretts.” Betydelsen av narkotika verkar vara att det är olagligt att använda och distribuera bland privatpersoner utan särskilt tillstånd.

Alkohol är mycket mer skadligt för kroppen än vissa typer av narkotika, och alkoholrelaterade skador är den vanligaste dödsorsaken för medelålders män i Sverige. I USA har man försökt att klassa alkoholen som illegal med följden att den amerikanska maffian växte fram. I Sverige försökte man ransonera tillgången på alkohol med motboken (1917-1955) då man såg alkoholens skadeverkningar,

Eftersom försök att begränsa alkoholens tillgänglighet inte fungerat har myndigheterna i Sverige legaliserat denna drog och monopoliserat distributionen för att kunna använda intäkterna till att betala delar av de kostnader som uppstår i sjukvården på grund av alkoholens bruk.

Jag tycker att det verkar vara så att det inte är skadan som tillfogas av att använda en drog som bestämmer om den är illegal, utan droger som är illegala verkar vara sådana droger som inte har blivit socialt accepterade. Däremot verkar allmänhetens uppfattning stå över lagen, och jag undrar om det innebär att svampar från släktet psilocybe kommer att säljas på systembolaget i framtiden? Det är naturligtvis omöjligt att svara på just nu, men om användandet av “magiska svampar” blir lika accepterat som användandet av alkohol verkar det vara fullt möjligt.

Hur är då acceptansen bland allmänheten för “magiska svampar”? Det hade naturligtvis varit intressant att göra en enkät för att undersöka detta närmare. Jag nöjde mig med att fråga ett dussintal personer på universitetet, på mitt jobb och några av mina vänner runt om i landet.

 1. De flesta verkade vara beredda att “prova på” för att stilla sin nyfikenhet om hur det känns att få hallucinationer.
 2. Det var inte någon av de jag pratade med som ifrågasatte om det var lagligt eller ej.
 3. Däremot fanns det en stor skepsis mot kemiska droger, som LSD och amfetamin.
 4. Jag har dragit slutsatsen att många är mer öppna för att äta dessa svampar eftersom de växer naturligt runtomkring dem.

Attityden verkar vara att om det växer i naturen är det nog inte lika farligt som de där vita pillren som någon “galen vetenskapsman” skapat i ett laboratorium.4.Intervju Jag har intervjuat en person som har ganska stor erfarenhet av droger i allmänhet och även av svampar.

 • Dessutom umgås den här personen med andra personer som använder svamp mer eller mindre regelbundet.
 • Syftet med intervjun var dels att få reda på vilken effekt “magiska svampar” har på medvetandet, och dels att försöka få en liten inblick i varför och hur ofta man använder svamp som drog.
 • Nedan följer en sammanställning av vårt samtal.

Har du testat andra droger än “magiska svampar”? -(skrattar) Ja, jag har nog prövat det mesta, utom heroin. När åt du “magiska svampar” första gången? -Jag var runt 16 år, det var på sommaren. Det var jag och 3 andra kompisar. Vilken skillnad är det på effekten av LSD och svampar? -Det är stor skillnad om man jämför med slättoppskivling, men det finns ju svampar som är nästan lika starka som LSD.

Men grundskillnaderna är att på LSD blir trippen så stark att man inte kan förstå skillnaden mellan verklighet och hallisar, medan man förstår vad som är hallisar och overkligt när man ätit svamp. Får man en snedtripp på LSD är det i princip kört, men med svamp kan man resonera sig fram till ett trevligare sinnestillstånd.

Till exempel kan man få se blod som rinner nerför väggarna; med LSD tror du att det händer på riktigt och kommer inte på tanken att det bara är i ditt sinne, men med svamp ser du vad som händer och förstår att det inte är på riktigt så att du kan ta dig ur det.

 1. Vilka svampar använder man? -Det är väl mest toppslätskivling och cubensis.
 2. Cubensis växer inte fritt i Sverige, utan den odlar man.
 3. Var hittar du toppslätskivlingen, och när hittar man den? -Gödslade marker, typ gräsmattor eller kohagar.
 4. Högsäsongen ligger runt september till oktober, gärna precis efter första frosten slagit till.

Men svamp kan man ju odla hemma också. Det sköter nästan sig själv, och resultatet blir bättre och jämnare än om man plockar utifrån naturen. Det enda som är krångligt är att man ska ha sporerna sterilt om det ska ta sig bra. Mycket lättare att odla än cannabis, plus att man tjänar bättre.

 • Torkad svamp säljer man för runt 100kr/g, och det kostar nästan inget att odla.
 • Tar man det till Kristiania byter dom rakt av mot holk.
 • Hur mycket brukar du ta? -1-5 gram torkad svamp beroende på sort.
 • Toppslätskiving skulle jag nog ta 2 gram av.
 • Plockar man utifrån nån hage eller gräsmatta kan styrkan på svampen variera väldigt mycket.

Odlar man svampen själv är det lättare att säga precis hur mycket man ska ta. Är svamp ett substitut för andra droger, eftersom man kan plocka den gratis ute i markerna och på så vis kan tillgodose sig även då man inte har några pengar? -Nä fan, det är inte ett substitut, vissa föredrar svamp framför andra droger.

 1. Det är ju roligare än holk.
 2. Varför är det roligare än hasch? -För att dels så är det ett större lyckorus i svamparna, mysiga hallisar, och man har alltid skitkul ihop med polarna.
 3. Det är mer som en fylla, man blir lite skev.
 4. Är svamp mer av en “uppåtdrog” än hasch eller är det bara annorlunda? -Det är mer uppåt, man får typ den känslan som när alkoholen börjar slå när man är lagomt berusad, fast hela tiden.
You might be interested:  Gran Turismo 7 Ps4 Release Date?

Det är faktiskt en riktigt rolig resa. Hur känns det att genomgå ett rus från svampar? -Det beror på, omgivningen är viktig, man måste känna sig trygg på platsen man befinner sig, man kan ta en lång promenad, eller åka till ett slott och bara sitta och njuta.

 1. Man ska dricka mycket C-vitamin tillsammans med svampen så får man fetare och färggladare hallisar.
 2. Det förstärker verkligheten, så tycker man om djur ska man sätta sig på ett zoo till exempel.
 3. Man ska omge sig med det man gillar.
 4. Hur vanligt är det att använda svampar? -Finns det nån som säljer svamp så tar det slut direkt, så det är stor efterfrågan.

Det är rätt vanligt ändå.5.Verksamma gifter5.1Gifternas kemi Psilocybin och psilocin är de aktiva ämnena i många “magiska svampar”, framförallt i arterna från psilocybe-släktet. Psilocybin, vars kemiska struktur syns i bilden här till höger, är den stabila formen.

Då kroppen bryter ner psilocybin bildas psilocin som är mycket instabilt och snabbt bryts ner till beståndsdelar som inte är verksamma som gift. En del psilocybe-arter innehåller även baeocystin och norbaeocystin samt ett 30-tal andra ämnen, men dessa ämnen är inte lika potenta nervgifter som psilocin, eller förekommer i så liten mängd att de inte innebär någon risk,

Psilocin bryts ner och försvinner då man torkar svamp. Psilocybin är mycket mer stabilt och har hittats i torkad svamp som daterats till 115 år. Rent kemiskt är det enda som skiljer mellan psilocybin och psilocin att i psilocin har fosfatet (PO3) bytts ut mot en väteatom.

 1. Baeocystin och norbaeocystin är också väldigt lika psilocybin, men där har metylgrupperna ersatts.
 2. En annan känd kemikalie som har en väldigt liknande kemisk uppbyggnad som psilocin är LSD-25.Psilocin liknar väldigt mycket det kroppsegna ämnet serotonin, och det är därför det ger effekt på medvetandet.

Serotonin är en transmittorsubstans i nerverna och psilocin sätter sig på receptorerna 5-HT1A och 5-HT2A som används av serotoninet så att det blockeras.5HT1-A är en receptor som styr känslor och sinnesstämning.5HT2-A är en receptor som styr beteende, sinnesintryck och kärlsammandragningar.

 • Roppen utsöndrar serotonin så att det fäster mot dessa receptorer och reglerar därmed kroppstemperatur, vakenhet, sinnesstämning och beteende.
 • Vid regelbundet intag av psylocin anpassar sig kroppen efter att receptorerna blockeras och därför uppstår efter ett tag tolerans, dvs att man måste öka dosen för att få samma effekt.

Eftersom LSD fäster vid samma receptorer ger regelbundet intag av psilocin även tolerans mot LSD och vice versa. Psilocin är inte fysiskt beroendeframkallande. Däremot är det starkt psykiskt beroendeframkallande, och de som ofta använder psykedeliska droger beskriver gärna verkligheten som tråkig.5.2Effekt Omedelbart efter förtäring av svampen drabbas man ofta av illamående, vilket går över efter någon halvtimme.

 • Därefter vidtar de hallucinogena effekterna allt mer under någon timme, varefter de långsamt klingar ut.
 • I likhet med andra hallucinogener verkar psilocin så att den påverkade personens tankar, känslor och sinnesintryck förskjuts från verkligheten i varierande grad.
 • Det första som brukar förändras är synintryck, så att färger uppfattas annorlunda och lysande.

Därefter börjar man uppfatta ljud annorlunda och vid kraftigare förgiftning förlorar man kontrollen över musklerna så att ett tillstånd av temporär förlamning inträder. Eftersom känslor och vissa personlighetsdrag förstärks kan förgiftning i samband med depression eller psykisk sjukdom förstärka densamma vilket även kan bestå då giftet gått ur kroppen.

 • Personer som har anlag för t.ex.
 • Schizofreni kan även få detta sjukdomstillstånd utlöst av en psilocin-förgiftning.
 • Även psykoser kan inträda.
 • Avsiktlig förgiftning för att få uppleva nämnda hallucinationer avråds därför mycket starkt.
 • Effekterna av en psilocin-förgiftning håller i sig ungefär 4-6 timmar beroende på mängd som intagits.

Så vitt man känner till ger inte giftet några bestående fysiska skador, men de psykologiska effekterna kan bli bestående.5.3Dödsfall För att ange hur dödliga ämnen är brukar man använda beteckningen LD50. Det står för den letala dosen för 50% av de som förgiftats, dvs då hälften av de försöksdjur man använder dör.

LD50 för LSD är 30 mg/kg. För psilocybin är LD50 280 mg/kg. Psilocybin är alltså mycket mindre farligt än LSD som har ungefär samma effekt, och trots att det är relativt vanligt med både avsiktlig och oavsiktlig förtäring av svamp som innehåller psilocybin finns bara ett enda dödsfall registrerat. Den normala dosen, 2 gram toppslätskivling, innehåller 10-20 mg psilocybin vilket innebär att man normalt måste överdosera med ett dussin normaldoser för att det ska ge en dödlig utgång.

En 22-årig man i Finistére, Frankrike, hade inga pengar och därför ingen tillgång till cannabis, som var hans vanliga berusningsmedel. Han hade under flera år plockat och ätit toppslätskivling (Psilocybe semilanceata). Därför gick han ut och hittade en kohage med en stor mängd av denna svamp.

 1. Samtidigt som han plockade svampen åt han ett okänt antal råa.
 2. Den plockade svampen tog han sedan med sig till några vänner som han träffade på en bar.
 3. Där åt han ytterligare ett dussin svampar.
 4. Fyra av vännerna lät sig sedan övertalas att koka te på 20-40 svampar som de fem sedan delade på.
 5. Nedan följer en redogörelse för hur mycket svamp de åt eller hur mycket svamp-te de druckit och vilken verkan det gav.24-årig man, kom inte ihåg hur mycket te han druckit.

Kände sig bara smått berusad. Hade dessutom druckit några öl tidigare.20-årig man, drack en halv kopp te. Illamående och uppkastningar följt av ett euforiskt, berusat tillstånd. Han hade tidigare under dagen druckit sammanlagt 15 glas öl.20-årig kvinna, drack en kopp te.

Kände berusning ungefär en timme senare, därefter kramp i benen.36-årig man, drack en kopp te och åt 2-3 råa svampar. En timme senare kände han sig berusad och såg färgglada syner.22-årig man, åt okänt antal svampar och kan även ha druckit av det te som kokades. Efter 4 timmar oregelbunden andning, utan kontroll på kroppen (tillfällig förlamning).6 timmar efter de hade kokat te på svampen fick han muskelspasmer och föll i koma.

Hans vänner körde honom genast till närmaste sjukhus, men där fanns ingen akutmottagning och därför kördes han hem utan åtgärd.2,5 timmar senare var han fortfarande medvetslös och läkare kallades hem till honom. Då läkaren kom fram var mannen död.Undersökning av mannens döda kropp visade inga tecken på hälsoproblem.

 • Andra namn:
 • Byggnad: Hatt:Mörkbrun till beige. Hygrofan, bleknar
 • Skivor: Mörkt grå, går mot mörkbrunt.
 • Fot: 5 – 10 cm lång, < 0,5 cm grov.

Toppslätskivling, Liberty capvid torka.1 – 2,5 cm i diameter.Konisk, ofta med liten topp. Med ökande ålder blir kanten något inåtböjd.Urnupna.Svarta sporer.Ljus eller vitaktig. Övrigt: Blånar svagt vid tumning. Ingen särskild lukt. Smakar jordigt. Biotop: Gödslade marker, i högt gräs och hagar, ofta på gräsmattor.

 1. Gärna i tätt växande tuvor.
 2. Jag har hållit ögonen öppna efter denna svamp under hösten i Umeå, och hittade den till slut bara på ett enda ställe, nämligen på ersbodaanstaltens gräsmatta.
 3. Smått ironiskt att det växer högar av narkotikaklassad svamp mitt under näsan på de som dagligen kämpar för att hålla anstalten fri från droger.

Naturlig utbredning: Europa och norra Nordamerika. Gift: Psilocybin, baeocystin. Livscykel: 3-5 dagar efter sporsättning har mycelet hunnit växa till med ögat synlig storlek. Då temperaturen faller på hösten börjar svampen bilda fruktkroppar. Varje mycel skjuter nya fruktkroppar med 2-15 dagars mellanrum.

 1. 6.2Psilocybe cubensis
 2. Andra namn
 3. Byggnad: Hatt:Gulaktig eller vit mot brun-gult i mitten.
 4. Skivor: Grå-bruna, går mot svarta med åldern,

: Stropharia cubensis, Golden teacher1,5 – 9 cm i diameter.Konisk eller klockformad, breder ut sig med åldern. ljusare kanter.Vidväxta.Svarta sporer. Fot: 3,5 – 15 cm lång, 0,3 – 1,5 cm grov. Smalnar mot hatten. Ring. Övrigt: Blånar vid tumning. Biotop: Växer ofta direkt på komockor eller hästskit i hagar.

Hur stor dos svamp?

Svampinfektion i tarmen: Rekommenderad dos till vuxna är 5 ml 3 gånger dagligen. Suspensionen sväljs direkt. För att inte infektionen skall återkomma bör behandlingen fortsätta 2-3 dagar efter det att alla tecken på infektion försvunnit.

Hur mycket väger 2 liter kantareller?

Vad väger svamp, bönor, linser & ärtor? 1 liter färsk svamp som champinjoner, ostronskivling, trattkantareller eller kantareller väger ca 300 gram; blir ca 200 gram förvälld svamp eller ca 25 gram torkad svamp. Grundregeln är att 100 gram kokta bönor ger ca 3 dl kokta.

Räkna ca 80 gram okokta per portion eller 2-2,5 dl färdigkokta Grundregeln är att 100 gram ger mellan 2,5-3 dl kokta linser. Räkna ca 60 gram okokta eller 2-2,5 dl kokta linser per portion Gula ärtor väger 80 gram per dl okokta.100 gram kokta gula ärtor blir 2,5-3 dl eller 240 gram. Till ärtsoppa kan du räkna 60-80 gram okokta gula ärtor per portion.

Kikärter väger 85 gram per dl okokta.100 gram kokta kikärter blir ca 3 dl eller 225 gram : Vad väger svamp, bönor, linser & ärtor?

Hur mycket är 1 dl förvällda kantareller?

1 Deciliter (dl) Kantarell motsvarar:

1 dl 1 liten 1 mellan
40 g 25 g 40 g

Hur mycket vatten är det i kantareller?

Svamp är lätt och fettfattig kost – Färska svampar är lätt kost eftersom största delen av deras vikt, mellan 85 och 90 procent är vatten och deras energiinnehåll i genomsnitt endast är 25 kcal/100 gram. Färska svampar innehåller endast ungefär 0,5 gram/100 gram fett.

Hur mycket frysta kantareller motsvarar färska?

Istället för färsk svamp kan du ta 4 dl fryst förvälld stekt svamp. Eller 1 – 1,5 paket frysta kantareller på 150 – 250 gram. Det finns också kantareller på burk som går att laga sås på – räkna ca 4 dl avrunnen svamp.