Hur Länge Kan Man Plocka Svamp?

11.03.2023 0 Comments

Hur Länge Kan Man Plocka Svamp
Kantarellens långa skördesäsong och mångsidiga näringsinnehåll – Årets första kantareller brukar komma fram vid midsommar och flest kantareller finns det i juli. Du kan dock hitta kantareller ännu sent på hösten, fram tills det blir minusgrader. Kantareller innehåller sparsamt med energi men desto mer protein: ungefär 25 procent av torrvikten, vilket är mer än de flesta grönsaker.

När slutar svampsäsongen?

Svampsäsongen är här! Fritid Många förknippar svampen med hösten, och det stämmer för många sorter plockas just under årstiden. Men, man kan faktiskt göra bra kantarellfynd redan i mitten på sommaren. Hur påverkar vädret svampskörden? Vi reder ut. Väder, temperatur och svampskörd hänger ihop.

  • Visste du att efter regn kommer svamp? De trivs inte i för torrt väder och torka kan i värsta fall förstöra svampskörden.
  • Allra bäst trivs de under svalare somrar med temperaturer på ungefär 15-18 grader.
  • Samtidigt behöver de växlande väder – en blandning av sol och regn helt enkelt.
  • En varm sommar som följs av en period med rikliga regnmängder kan också bidra till att svamparna frodas.

Ungefär två veckor efter ett ordentligt regn är det perfekt att ge sig ut på svampjakt. De flesta svampar plockas under hösten, mellan augusti-oktober. Skogens guld kantareller är dock ett undantag som börjar sin säsong redan i juni och juli.

Hur länge plockar man svamp?

7 tips till svampsäsongen –

Svampsäsongen drar igång tidigt, ibland redan innan midsommar. Ett hett tips är att ge sig ut ca 14 dagar efter ett ordentligt sommarregn då svamparna börjar poppa upp i skogen. Augusti – september är högsäsong för de flesta av våra matsvampar i Sverige. Bästa vädret för att plocka svamp är när det är mulet, men inte regnar. Solljuset gör att svamparna syns sämre och väta försämrar kvaliteten på svamparna. Lägg svampen i små lådor eller papperspåsar för att hålla isär dem om du plockar flera olika sorter. Annars går en korg utmärkt. Svampar är känsliga och lägger man dem i en tät platspåse kan de börja växa bakterier. Plocka bara unga och friska svampar. Låt mindre svampar vara kvar för att växa till sig ordenligt. Och plocka BARA svampar du är säker på är ätbara! På hittar du Sveriges vanligaste matsvampar. Kom ihåg att det inte går att känna på smaken eller lukten om en svamp är giftig. Ladda ner en med bilder och information om de farligaste giftsvamparna i Sverige. Grovrensa i skogen, då går det mycket fortfara att rensa klart hemma sedan utan allt barr och löv! Bästa verktyget för svampplockning och rensning på plats är en svampkniv, dvs. en kniv med en kniv i ena ändan och en borste i den andra. Står du redan hemma i köket med orensad svamp finns det också ett smart trick att ta till, nämligen vatten och mjöl! Gör så här: 1. Ta bort det allra värsta skräpet från svampen.2. Häll vatten i diskhon och rör ner cirka en deciliter vetemjöl i det.3. Lägg i svampen och rör runt försiktigt så den inte blir skadad.4. Nu drar mjölet med sig skräpet ned på botten från svampen så du kan fiska upp den och skölja av. Klart! OBS: Kom ihåg att allt mjöl inte försvinner när svampen sköljs av och därmed är tipset inte lämpligt för dig med glutenintolerans. Det är lätt att man blir ivrig i svampskogen! Finns det mycket svamp kan det vara svårt att hejda sig. Nyplockad svamp är en färskvara så se till att du har tid att ta hand om den samma dag som den plockas. Här hittar du smarta tips på hur du tar tillvara på svampskörden!

Smarta tips! Här listar vi prylarna som underlättar både plockning och torkning, saftning och syltning. Från champinjon till kantarell Här här vi samlat våra bästa recept på pasta med svamp, från kantarell till champinjon! I säsong Dags för skördefest och härliga recept med säsongens fantastiska råvaror i fokus.

Ät i säsong Här är våra recept på den godaste höstmaten värdig en skördefest. Morotsfakta För den som har en outröttlig törst för kunskap om moroten – den här är till er. Säsong Höst = äppelsäsong! Vi fördjupar oss i äppelkunskap och bjuder på goda recept med äpplen. Svampsäsong Här går vi igenom steg för steg hur du på bästa sätt lyckas med att konservera svamp.

Hatten på! Ska du på din första kräftskiva? Här finns tipsen du behöver! Kräftskick! Följ vår steg-för-steg guide och bli ett proffs på att skala och äta kräftor. : Svampplockning – plocka, rensa och förvara svamp

Kan man fortfarande plocka svamp?

Ostronmussling – Hur Länge Kan Man Plocka Svamp Ostronmussling på stam av poppel. För ett par år sedan omvandlades en grov poppel i centrala Kungälv till skulptur. Varje vinter får denna rikligt med “öron” i form av så kallad “ostronskivling” Den mäst kända, omtyckt av många, är ostronmusslingen, Pleurotus ostreatus,

  • Den säljs i många matvarubutiker under namnet ostronskivling.
  • De saluförda kommer från odling, men den går ofta att hitta vildväxande, på diverse lövträd.
  • Ofta växer denna vedsvamp på mjuka träslag som asp, poppel och al, men den förekommer på många andra träd.
  • Det finns en stor variation inom arten ostronmussling både när det gäller färg och smak.
You might be interested:  Torka Svamp I Ugn Hur Länge?

Det finns även ett antal liknande arter, ofta för beska eller sega för att tjäna som matsvamp, men ingen är giftig. Ett par veckor med blidväder under vinterns månader gör att ostronmusslingens fruktkroppar sätter fart och växer ut som stora, oftast grå eller beigefärgade tungor.

  1. Skulle det sedan smälla till och bli frost kan man fortfarande plocka dem och tillreda de stelfrusna svamparna.
  2. Växlar vädret mellan frost och tö blir svamparna snart sladdriga och oaptitliga.
  3. Svampen tillreds med en ganska lång kokning (ca 20 min), varpå den lämpligen steks med lite smör eller olja.
  4. En del vilda varianter är lite beska, varför det kan vara bra att slå av det första kokvattnet.

Kan användas som köttsubstitut i många maträtter. Konsistensen är snarlik. I asiatisk matlagning är ostronmussling flitigt använd i wok mm. Det går utmärkt att själv odla ostronmussling på färsk lövträdsved, eller på “stockar” gjorda av pastöriserad, pressad halm.

Hur sent kan man plocka svamp?

När finns det mest svamp? (Bästa tiden för kantareller) Är du sugen på att plocka egen svamp? Men inte riktigt vet vart den växer och när det är som mest svamp i skogen? Vi ska ge dig de bästa tipsen på vart och när du kan plocka svamp. Men också vad som är bra att ha med sig.

Kan man plocka svamp i november?

Senhösten bjuder på matsvamp i november – Senhösten bjuder på fina exemplar av trattkantarell, blåmusseron och rödgul taggsvamp! Vi hittar även blomkålssvamp, brunsopp, sammetssoppar och sillkremlor. Sillkremlorna är tyvärr larvangripna och de flesta soppar har passerat bäst före datum men det finns ju annan matsvamp att glädja sig åt!

Vilken tid på året kan man plocka trattkantareller?

Cantharellus tubaeformis Kännetecken: Trattkantarellen är som namnet säger en tratt eller lurformad, tämligen liten svamp. Dess hatt är brun och har en nyans av gult eller grått. Foten är tämligen smal, ihålig och gul. Under hatten finns gulgrå lamellartade fåror som löper nedåt foten.

  • Arter som liknar: Den röda trumpetsvampen (C.
  • Aureum) som liknar trattkantarellen mycket har inga djupa fåror på hattens undersida.
  • Den röda trumpetsvampen förekommer på frodigare och fuktigare ställen än trattkantarellen.
  • Även den röda trumpetsvampen är en ypperlig matsvamp.
  • Växtplatser: Trattkantarellen förekommer allmänt i södra och mellersta Finland.

Den påträffas i mossiga skogar, främst i grandungar men också i blandskogar. Vanligtvis växer den i stora grupper på samma ställen år efter år. Det kan vara svårt att hitta den eftersom den växer djupt nere i mossan. Under goda skördeår förekommer den betydligt mer än sin nära släkting kantarellen.

Skördeperiod: Trattkantarellen växer tämligen sent på hösten från september till november. Användning: Eftersom svampen har tunn märg lämpar den sig bra för torkning och djupfrysning. Torkningen lyckas även hemma mycket bra. Vid djupfrysning bibehålls svampens näringsvärde bra, men smaken kan bli vattnig.

Trattkantarellen lämpar sig naturligtvis också som sådan för stekning, djupfrysning eller i marinad. Det finns rikligt med D-vitamin i trattkantarellen. Vintertid får finländarna på ett naturligt sätt D-vitamin från svampen.

Hur länge plocka kantareller?

Kantarellens långa skördesäsong och mångsidiga näringsinnehåll – Årets första kantareller brukar komma fram vid midsommar och flest kantareller finns det i juli. Du kan dock hitta kantareller ännu sent på hösten, fram tills det blir minusgrader. Kantareller innehåller sparsamt med energi men desto mer protein: ungefär 25 procent av torrvikten, vilket är mer än de flesta grönsaker.

Hur länge kan man plocka trattkantarell?

Så hittar du trattkantareller – I södra och mellersta Sverige mellan september och november hittar du vanligen trattkantareller även kallad höstkantarell. Du känner igen den på den tunna trattformade hatten som vanligen är gulbrun till brunsvart på ovansidan och gul till gråa grenade åsar ner på foten samt med en ihålig fot.

När är det säsong för kantareller?

Kantarellsäsongen – Kantarellsäsongen i skogarna kring våra stugor börjar i juli och håller igång till slutet av oktober. Den riktiga högsäsongen är oftast i september och början av oktober. Beståndet beror på hur klimatet har varit i Sverige under sommaren. En varm men fuktig sommar är förhållanden som gör att det finns gott om kantareller i våra Svenska skogar.

Får man plocka svamp i privat skog?

Vilt växande bär och svamp tillhör markägaren så länge de står på rot eller sitter på riset. Men markägaren får inte hindra någon från att plocka dem på marker där allemansrätten gäller.

Kan man plocka kantareller i november?

När och var kan man plocka svamp? – Svampsäsongen kan sträcka sig ända från midsommar till november, lite beroende på vilken art du plockar och var i landet du befinner dig. Den bästa tiden att hitta svamp brukar vara en mulen dag ett par veckor efter ett ordentligt regn.

  • Då har svamparna börjat ploppa upp i skogen och du ser svampen lättare än när solen skiner.
  • Där allemansrätten gäller kan du plocka svamp, bär och blommor i naturen, så vida de inte är fridlysta.
  • Särskilda regler gäller i nationalparker, naturreservat och i fornminnesområden – vad som gäller ska framgå på anslagstavlor i området.

Från kommunen och länsstyrelsen kan du också få mer information.

Var i Sverige finns det mest kantareller?

De växer ofta många samlingar kantareller utmed trädets rötter, så har du hittat några stycken växer det ofta fler nära, eller på andra sidan trädet. Leta under mossa, gräs och löv. Där kan det gömma sig massvis! Blandskog är ett bra ställe för kantareller, men de växer även i mossig barrskog med blåbärsris.

När plocka svamp efter regn?

Inför utflykten – Någon vecka efter ett ordentligt regn brukar svampar börja synas i skogen. Kolla gärna svampläget på Artportalen eller i Svamp-klapp. Anmäl dig till en utflykt som anordnas av svampkonsulenter eller andra svampkunniga så lär du dig fler arter. Hur Länge Kan Man Plocka Svamp Trattkantareller växer ofta många tillsammans, Foto: Alf Pallin

You might be interested:  När Kan Man Börja Plocka Svamp?

När är bästa Svamptiden?

Svampsafari – plocka goda höstsvampar | Svampkurs Stockholm Hålls på svenska eller engelska Följ med svampgurun Karita på skogssafari, gammal som ung, alla brukar uppskatta att lära sig mer om skogens guld. Karita delar gärna med sig av sina bästa svampställen och menar att det aldrig är för sent för fynd.

Den bästa svamptiden är ofta efter lite blöta i september och oktober. Trattkantareller tex kan man hitta ända in i december. Men då är de frusna och måste knäckas av och sedan gå rakt ner i stekpannan. Under detta härliga höst-safari lär du dig urskilja vilka svampar som är ätbara och vilka du ska undvika, samt att hitta rätt marker för olika typer av svamp.

Du kan också få tips på hur du förbättrar dina chanser om du vill hitta något särskilt. Att ta med barnen ut i skogen är ett hett tips för den som vill ha svamp med sig hem. Så har du små barn eller barnbarn i familjen eller bland vänner, fråga om de vill följa med.

Urskilja vilka svampar som är ätbara Vilka svampar man ska undvikaBra mark för olika typer av svampar

1 tillfälle, 3.5h Vi börjar med att träffas under en halvtimme för att titta och känna på ett antal matsvampar och deras förväxlingssvampar samt gå igenom deras karaktäristika. Sedan vandrar vi i skogen och plockar egna svampar under ett par timmar för att därefter samlas på överenskommen plats för medhavd fika och genomgång av de egna fynden. Mitt intresse är matsvampar och svampmatlagning. Arrangemanget anpassas efter deltagarna, men jag brukar oftast gå ut i skogen dagen innan och plocka en uppsättning demonstrationssvampar för att visa vad som finns just då och för att alla ska få känna på riktiga svampar vid genomgång av de vanligaste mat – och förväxlingssvamparna.

Finns det svamp i december?

Publicerad 2018-01-02 Radar – Nyhet Många svampletare har lyckats fylla sina korgar till brädden med trattkantareller långt in i december. Inget konstigt med det, anser svampexperter. Både trattkantareller och vinterskivling är svampar som inte är helt ovanliga så här års i södra och mellersta Sverige.

  1. Framförallt den förstnämnda är dessutom tålig.
  2. Det går att plocka trattkantareller när det är frost ute och det är bara att knipsa av de frysta svamparna.
  3. Det är nästan som höst nu, det har inte varit jättekallt och det har knappt kommit någon snö, säger svampkonsulenten Cecilia Hultqvist till TT.
  4. Generellt har svampsäsongen blivit allt längre i hela Europa under de senaste decennierna till följd av varmare höstar och vintrar, enligt Anders Dahlberg, professor i mykologi vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala.

Det är alltså ingenting ovanligt att hitta trattkantareller eller kantareller milda vintrar som denna. – Jag minns ett år när jag var ute och plockade vanliga kantareller på julafton som vi hade på julbordet, berättar Cecilia Hultqvist. För de som känner sig manade att ge sig ut i skogen vintertid för att leta svamp har Cecilia Hultqvist framförallt ett råd.

Kan man plocka svamp efter Frost?

Passar på innan frost – I dag ska hon ut och plocka på sig så mycket trumpetsvamp och soppar som möjligt innan nattfrosten kommer. – Efter frosten brukar det ta slut. De som finns skadas och det kommer få nya. Men trattkantarellerna tål frosten bättre. Dem kan man plocka längre, säger Monica Svensson. : “Plocka matsvamparna innan frosten”

Kan man ta fel på trattkantareller?

Det ser ut att bli en fin svampsäsong i år. Men expertens tips är att vara väldigt försiktig med vad man plockar och äter. Foto: Maja Larsson En del giftiga svampar ger kräkningar och magont. Andra angriper lever och njurar – i värsta fall är transplantation enda räddningen.

  1. IVA-läkaren och toxikologen Kai Knudsen har sett det mesta.
  2. Hans budskap är tydligt: var försiktig när du plockar svamp.
  3. Trattkantarell, skogschampinjon och stolt fjällskivling.
  4. Allesammans är de goda matsvampar.
  5. Men de har också något annat gemensamt: de kan lätt förväxlas med ordentligt giftiga svampar.

Den mycket giftiga toppiga giftspindlingen är till utseendet ganska lik trattkantarell – och de växer dessutom ofta nära varandra. Det räcker med en liten, liten bit av den toppiga giftspindlingen för att man ska bli rejält sjuk och giftet tål både kokning och frysning.

Det finns många goda svampar, som dessutom kan vara näringsrika. Men man ska vara väldigt försiktig med vad man plockar och äter, säger Kai Knudsen. Han är överläkare i anestesiologi och intensivvård, verksam på IVA Sahlgrenska, och dessutom universitetslektor vid Sahlgrenska akademin. Ett av hans specialområden är toxikologi, läran om gifter, och han kan mycket om svampförgiftningar – något som 100-200 personer årligen söker vård för i Sverige.

– Det vanligaste är måttlig förgiftning som ger mag-tarmirritation som kräkningar, diarré och buksmärtor. Men allvarliga förgiftningar ser vi kanske vartannat år, och dödsfall som orsakats av svampförgiftning har vi haft 2010, 2008, 2002, 1996 och 1994. Kai Knudsen, universitetslektor vid Sahlgrenska akademin och överläkare, Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Bild: Magnus Gotander

Varför ska man inte plocka svamp i plastpåsar?

Några råd om svampplockning Svamp bör behandlas som en ömtålig färskvara, jämförbar med skaldjur. Det är mycket vanligare att bli sjuk av dåliga exemplar av ätliga arter än att verkligen bli svampförgiftad. Foto: Håkan Borgström

Plocka bara svampar som du säkert känner igen som ätliga. Undvik gamla tumregler om giftiga och ätliga svampar.Ta bara svamp som känns fast och frisk.Plocka aldrig svamp i plastpåse. Det utvecklas lätt bakterier i denna täta miljö.Skär bort allt som är insektsangripet (“maskätet”).Rensa bort allt skräp och tillaga svampen samma dag.

: Några råd om svampplockning

Vad är skillnad mellan kantareller och trattkantareller?

Trattkantareller – snart kryllar skogen av de små godingarna Publicerad: 26 september 2018 Uppdaterad: 26 september 2018 Trattkantarell, hittar du en hittar du nästan alltid fler. Foto: Colourbox Lär dig känna igen trattkantarellen och du har nästan garanti på att aldrig mer komma hem tomhänt från svamputflykten. Trattkantarellen växer ofta rikligt i södra och mellersta Sverige men mer sällan i de norra delarna av landet.

You might be interested:  Ferry Las Palmas De Gran Canaria Tenerife?

Är du lite otålig som svampplockare – då ska du satsa på trattkantareller, kallas även höstkantarell eller trattis. I alla fall om du bor i mellersta och södra Sverige. Riktigt bra svampår är det lätt att plocka kassar fulla med trattkantareller. Men även de år tillgången är begränsad är det fortfarande stor chans att du får ihop tillräckligt både till svampmackan och svampsoppan.

Trattkantarellen är egentligen inte någon äkta kantarell. Den hör till det mycket närstående släktet Craterellus. Trattkantarellen har ihålig fot medan de äkta kantarellerna har en kompakt fot, utan ihålighet. För att öka chanserna till att hitta trattkantareller måste du ställa in blicken. Till vänster trattkantarell, till höger toppig giftspindling. Foto: Colourbox, Wikipedia En sak ska man dock se upp med. Rafsa inte ihop allt du ser utan plocka och titta på vad du lägger ner i korgen. Mitt bland trattisarna kan det gömma sig en giftsvamp.

  1. Växer gärna i liknande miljöer och är man lite slarvig kan den åka med ner i korgen.
  2. Men det finns en enkel regel att komma ihåg.
  3. Plocka inte bruna svampar som har bruna skivor.
  4. En del av dem är inte matsvampar, andra är, som toppig giftspindling, giftiga.
  5. En andra kontroll gör du när du rensar svamparna.

Trattkantarellens hatt varierar från ljust gråbrun till brunsvart och den är trattformad. Undersidan har tydliga åsar som går ner på foten, som är ihålig. Toppig giftspindling har matt rödbrun till gulbrun hatt. Den är ofta toppig men kan vara tillplattad i mitten.

Skivorna under är rödbruna, tjocka, höga och ganska glesa. Foten är brun med gula oregelbundna band. Smaka aldrig på en giftspindling, det är farligt att äta även små bitar av den. Trattkantareller passar utmärkt att torka och spara i glasburkar. När du vill använda dem lägger du dem i blöt rn stund eller smular ner dem direkt i såsen eller grytan.

: Trattkantareller – snart kryllar skogen av de små godingarna

Hur ser falsk trattkantarell ut?

Trattkantarell – Craterellus tubaeformis

Hur Länge Kan Man Plocka Svamp Craterellus tubaeformis Foto: © Michael Krikorev Hur Länge Kan Man Plocka Svamp Craterellus tubaeformis Foto: © Michael Krikorev Hur Länge Kan Man Plocka Svamp Craterellus tubaeformis Foto: © Michael Krikorev

Växer ganska sent på hösten och kallas även höstkantarell. En läcker matsvamp som passar all sorts matlagning. • Hatt tunn, navlad till trattformad, ovansidan är gulbrun till brunsvart. • Hattens undersida har gula till gråa grenade åsar som löper ner på foten.

• Fot ihålig, brungul till gul. Vanlig i mossig barrskog över hela landet. Ibland stöter man på trattkantareller som saknar ett färgpigment, de uppträder då i en helgul form. – saknar tydliga åsar, är snarare mer “rynkig” under hatten, läcker matsvamp. – geléaktig svamp som saknar åsar, oätlig. – påminner uppifrån mycket om trattkantarell, men växer på murken ved och har glesa vaxartade skivor.

– påminner om trattkantarell men är gråsvart, växer med ek, ätlig. Det finns inga giftsvampar i Sverige som liknar trattkantarell. Trots detta förekommer rapporter om människor som av misstag fått med sig toppig giftspindling när de varit ute för att plocka trattkantareller.

– Dödligt giftig. Växer i liknande miljö som trattkantarell, men är så annorlunda till utseendet att de båda arterna bara kan förväxlas genom ren slarv. är praktiskt i skog och mark. Svampguiden rekommenderar, de har låga priser och levererar snabbt direkt hem i brevlådan är en ny och uppdaterad version för iPhone och iPad.

: Trattkantarell – Craterellus tubaeformis

Måste man rensa trattkantareller?

Trattkantarell eller giftspindelskivling? – Toppig giftspindelskivling är dödligt giftig. FOTO: TT Trattkantarell bör alltid plockas en och en eftersom det annars finns risk att av misstag få med den liknande toppiga giftspindelskivlingen. Den är olik i utseendet, men dödligt giftig vid ytterst litet intag. Håll utkik efter den toppiga giftspindelskivlingen – så du kan undvika den. FOTO: TT Läs också: Skära svamp eller dra upp?

När är det säsong för kantareller?

Kantarellsäsongen – Kantarellsäsongen i skogarna kring våra stugor börjar i juli och håller igång till slutet av oktober. Den riktiga högsäsongen är oftast i september och början av oktober. Beståndet beror på hur klimatet har varit i Sverige under sommaren. En varm men fuktig sommar är förhållanden som gör att det finns gott om kantareller i våra Svenska skogar.

Kan man plocka svamp i augusti?

Svampar – Vi har många goda svampar i Sverige. De flesta går att äta, men inte alla. Det är därför bra med lite kunskap eller en bra svampbok när du plockar. Följande svampar är bra att lära sig; kantarell, trattkantarell, stensopp (Karl-Johansvamp), sandsopp, blek taggsvamp och fårticka.

Kantarell kan redan dyka upp i juni och plockas under hela hösten. Leta gärna i lövrika granskogar med inslag av gräs och mossa, men den verkar kunna växa i många olika skogstyper. Trattkantarell kommer upp i september och går att plocka hela hösten. Växer i granskogar och bokskogar. Stensopp dyker upp i augusti och man finner den ofta i barr och lövskogar. Smörsopp dyker upp i augusti och man hittar dem ofta längs skogsbilvägar och dikesrenar. Sandsopp dyker upp i augusti och man hittar dem ofta i torra tallskogar med vegetation med lav. Fårticka dyker upp i augusti och finns i mossiga barrskogar.

Du som vill lära dig mer om svampar kan kontakta,

Finns det kantareller i oktober?

Här trivs kantarellerna – De gula kantarellerna även kallade skogens guld är nog den svampen som flest känner till och också letar efter i våra svenska skogar. Du hittar kantareller i hela Sverige och vanligast mellan juli och oktober. De trivs i löv- och barrskog och är lätta att upptäcka med sin fantastisk gul/orange färg i den gröna mossan.

När plocka svamp efter regn?

Inför utflykten – Någon vecka efter ett ordentligt regn brukar svampar börja synas i skogen. Kolla gärna svampläget på Artportalen eller i Svamp-klapp. Anmäl dig till en utflykt som anordnas av svampkonsulenter eller andra svampkunniga så lär du dig fler arter. Hur Länge Kan Man Plocka Svamp Trattkantareller växer ofta många tillsammans, Foto: Alf Pallin