Hur Länge Kan Man Ha Torkad Svamp?

15.03.2023 0 Comments

Hur Länge Kan Man Ha Torkad Svamp
Torkad svamp har väldigt lång hållbarhet. Vi sätter en hållbarhet på 5 år på vår svamp men förvarar man den torkade svampen mörkt och svalt och lufttätt så håller den mycket länge.

Kan torkad svamp bli för gammal?

Torka svamp – De flesta svampar kan torkas. Förvara i glasburk med tättslutande lock i ett mörkt och torrt utrymme. Då är hållbarheten flera år. Du bör helst inte vistas i samma rum som du torkar svamp. Svamp avger sporer och de kan ge luftvägsbesvär och allergiska reaktioner. Svampen läggs på särskilda brickor i svamptorken. Foto: Dicte Helmersson För att svampen inte ska bli dålig under torktiden är det viktigt att det finns luftcirkulation runt svampen och att torkprocessen går relativt snabbt. Det bästa och enklaste är att använda en eldriven svamp- och bärtork.

Det går också bra att torka svamp på exempelvis ett myggfönster. Använd gärna en fläkt eller kupévärmare för att snabba på torkprocessen. Ett alternativ är att torka på väldigt låg värme i varmluftsugn med luckan på glänt. Torktemperaturen ska aldrig överstiga 50 grader och helst vara lägre. Svart trumpetsvamp, blodriskor och kantareller bör torkas i max 30 grader för att inte bli beska.

Några torkar svamp på tidningspapper, vilket vi inte rekommenderar, eftersom tidningspapper suger åt sig fukt. Svampen tenderar då att kladda fast i pappret och det blir ingen luftcirkulation runt svampen. Foto: Dicte Helmersson Soppar och andra mer kompakta svampar skärs i tunna skivor innan de torkas. Trattkantareller, trumpetsvamp och andra tunnare svampar delas. Tunna svampar kan torkas i rumstemperatur om det är bra luftcirkulation. När svampen är riktigt torr och smulbar är den klar.

Hur länge kan man bevara torkade trattkantareller?

Torka svampen på 40°C tills svampen är knastertorr. Du kan använda blötläggningsvattnet som buljong i t ex en soppa eller risotto. Om svampen förvaras torrt i lufttäta burkar så håller de minst ett år.

Kan torkad svamp mögla?

3. Rör om – Under tiden som svampen knastrar till sig i ugnen ska du med jämna mellanrum röra runt den. Svampar vill inte ligga för tätt under torkningsprocessen, då finns det risk att den möglar.

 • Hur länge ska torkade trattkantareller ligga i blöt?

  Användning –

  Kan smulas eller läggas i torkade i maten. Torkade trattkantareller ger fyllig och god smak att smula över såser, soppor, wok, pokebowl med mera. Gott att laga sås, risotto, pasta och paj med. Svampen kan läggas i blöt 10-15 minuter och sedan hällas av i durkslag och kramas ur. Eller förvällas/kokas i lite hett vatten någon minut. Ett enkelt grönsakstillbehör får du med stekt blötlagd svamp med lite smör blandad med grönsaker som broccoli, gröna sojabönor, brysselkål, vaxbönor eller liknande. Kan då även smaksättas på asiatiskt vis med majsolja, sesamolja, chiliflakes, vitlök, ingefära och ljus soja.

  Är det farligt att äta gammal svamp?

  En förbryllande fluffig yta – Vissa svampar kan bli lite fluffiga efter en stund i kylen, det betyder dock inte att den blivit dålig! S vamp fortsätter att utvecklas efter skörd, och det kan man se genom att det bildas ett vitt lager på ytan (det liknar mögel, men det är faktiskt svampens egna sporer, mycelerna, som fortsätter att växa).

  Hur länge håller torkad?

  Hur länge håller maten? – Om du har torkat maten på rätt sätt håller den i flera år. Kött, fisk och kyckling har kortare hållbarhet, men den kan förlängas om de förvaras i kyl eller frys. Ost håller i ca ett halvår. Förvara den torkade maten tätt försluten i plastpåsar eller glasburkar, mörkt, svalt och torrt. Feta livsmedel förvaras i kyl eller frys.

  Hur vet man om trattkantareller är dåliga?

  Så länge får svampen ligga FRÅGA: Jag har hört att man ska behandla kantareller som köttfärs, alltså inte äta dem om de legat några dagar i kylen. Men jag tycker att “bortglömda” kantareller har smakat bra i alla fall. Hur länge kan de ligga, om de är fint rensade?

  /Jenny SVAR: Hej Jenny!

  Svamp är färskvara och ska behandlas därefter. Att lägga en plastpåse med svamp på balkongen, för att rensa den någon dag senare, är ingen bra idé. Men alla svampar är inte lika känsliga. Kantareller är nästan aldrig angripna av några insekter och håller längre än de flesta andra svamparter.

  • Några dagar i kylskåpet är knappast något problem för kantareller.
  • Jag har sett uppgifter på nätet () om att de håller sig drygt en vecka i ett riktigt kallt kylskåp, men det är inget jag själv praktiserat.
  • Frågan är kanske varför man skulle låta svamparna ligga i kylskåpet så länge som en vecka.
  • Om det är för att kunna bjuda sina vänner på middag med färska kantareller en vecka senare så känner jag mig själv tveksam.

  Jag skulle istället rensa svamparna, skära ner dem och sedan koka in dem, som jag nyligen beskrivit i ett svar här på Corren Mera. Och sedan skulle jag lägga dem i frysen tills det är dags att laga till. Det är alltid klokt att lukta och känna på svampen för att upptäcka om den inte är riktigt fräsch längre.

  You might be interested:  Gran Hotel De La Ciudad Mexico?

  Kan man förvara torkad svamp i plastburkar?

  Visst går det bra att förvara torkad svamp i plastburkar/godis har bott där innan? De är praktiska stapelbara tar lite plats m! Det är så vi förvarar våra torkade svampar, och det har gått bra hittills. De äldsta burkarna med trattisar har stått så i flera år utan problem.

  Hur förvarar man torkade trattkantareller?

  Så torkar du svamp – Trattkantarell, karljohan och trumpetsvamp är goda som torkade. Rensa svampen och skär i mindre bitar. Om svampen är mycket fuktig kan den bredas ut på en kökshandduk för att torka några timmar. Bred sedan ut på exempelvis en stor plåt eller på en kökshandduk på tidningspapper och låt torka i luftigt utrymme i rumsvärme i några dagar upp till en vecka.

  En kall fläkt kan vara till hjälp. Ju kallare och luftigare torkmiljö desto bättre bibehålls svampens färg. Var noga med att skydda skörden för solljus. Är luftfuktigheten hög torkar inte svampen, då kan en svamptork underlätta. Förvara torkad svamp i glasburk med lock eller papperspåse. Använd svampen i såser, soppor, pastarätter eller bröddeg.

  Smula ner och blanda med salt för ett aromrikt svampsalt.

  Hur ser möglig svamp ut?

  När är det bättre att slänga svamp – Detta gäller dock bara så länge svamparna infunderade med mycelet fortfarande ser fräscha och krispiga ut och utstrålar en behaglig svampig doft. Du bör dock absolut inte använda dem (kassera dem istället) om du märker följande:

  Svampar har en stark eller obehaglig lukt. Svampar ser inte längre fräscha ut, har många mörka fläckar. Svampar är täckta med färgat fluff. Mögelsvampar på svampar är vanligtvis svarta, bruna eller gröna. Svampar har ruttna eller unkna fläckar.

  I dessa fall – endast en av de nämnda egenskaperna måste gälla! – Det är absolut nödvändigt att kassera svampen, annars riskerar du matförgiftning.

  Kan man torka svamp för mycket?

  Enkla förberedelser –

  Börja med att plocka bort svamp som ser skruttig ut, torka bara de svampar som ser bra ut. Du kan förstås skära bort dåliga bitar från en annars felfri svamp.Småsvampar som trattkantareller kan du torka bara som de är.Stora svampar kan däremot behöva delas i bitar för att torka bättre. Fukten, vätskan ska lämna svampen och det underlättar du genom att skära svampen i mindre bitar.Delad svamp gör också proceduren mycket lättare när du ska använda den torkade svampen i matlagningen. Som tumregel kan det vara bra att ha hacka till exempel champinjoner i skivor uppemot en halv centimeters tjocklek.

  Hur mycket är 1 liter torkad svamp?

  Färsk Förkokt Torkad
  1 liter 3 dl 1-3 dl
  200-300 g knappt 200-300 g 20-30 g

  Kan svamp bli dålig i frysen?

  Ja, i frysen kan dom ligga hur länge som hälst. Du kanske ville veta, hur lång tid kan jag ha dom i frysen före förtering. Kantarellerna blir bittra om de står frysta länge, jag fryser inte dom, men de som gör det säger max 3 månader, sen försämras dom ganska snabbt.

  Hur länge ska man torka trattkantareller?

  TORKA SVAMP I UGN/VARMLUFTSUGN – Sätt ugnen på 50 grader Luftiga svampar, som trattkantareller, kan du lägga lite huller om buller i dubbla lager (i varmluftsugn, inte i ugn utan varmluft). Svamp som skivas behöver ligga plant och i enkla lager. Svampen är torr efter 8-10 timmar, helt beroende på hur tjock den är samt hur blöt den är.

  Måste man förvälla torkad svamp?

  Att lägga torkade trattkantareller i vatten i 10-30 minuter är trolleri. De små, snustorra svampbitarna, återgår till sin forna form och storlek. Kokar du en gryta behöver du inte lägga svamparna i blöt innan utan det går bra att bara slänga ner dem. Glöm inte att också använda spadet till såsen, det ger smak och färg. Annars är fördelen med att torka svamp och att inte förvälla att den torkade svampen får lång hållbarhet samtidigt som smak och arom bibehålls bättre.

  Vad händer om man har svamp länge?

  Undvik sex när du har svamp i underlivet – Det kan göra ont att ha slidsamlag eller andra typer av sex när du har en svampinfektion eftersom slemhinnorna i slidan eller på ollonet är irriterade. Därför bör du inte ha slidsex så länge du har infektionen och det gör ont eller på annat sätt känns obehagligt.

  Är det farligt att ha svamp länge?

  Svampinfektion i sig är inte farligt, och svamp kan gå över av sig själv. Det som kan hända om du inte behandlar svamp i underlivet är att symtomen förvärras, och obehaget ökar. Däremot kan det vara bra att vänta några dagar och se om symtomen går över av sig själv.

  Vad kan hända om man har svamp för länge?

  Allergisk alveolit är en kronisk lungsjukdom – Om man andas in organiskt damm ofta eller länge, kan det leda till inflammatoriska förändringar i lungan. Detta tillstånd kallas för allergisk alveolit och medför risk för bestående nedsättning av lungfunktionen.

  Sjukdomen kommer ibland smygande med symptom som rethosta och andfåddhet, och det kan vara svårt att se sambandet med att man har andats in damm. Det är viktigt att den som utvecklat allergisk alveolit inte exponeras för organiskt damm i fortsättningen. Det finns ett antal benämningar på allergisk alveolit beroende på i vilken arbetsmiljö den uppkommit: tröskdammlunga, lantbrukarlunga, fågelskötarlunga eller fliseldarsjuka.

  Dessa varianter kan ge något olika symptom. Endotoxiner är beståndsdelar från gramnegativa bakteriers cellväggar och består av lipid A som är bundet till en polysackarid – lipopolysackarid. Det finns några olika varianter av lipopolysackarider och de skiljer sig åt mellan olika bakteriearter.

  1. Lipid A är den toxiska delen av endotoxinet.
  2. Gramnegativa bakterier finns normalt i många olika miljöer utan att göra skada.
  3. Endotoxiner kan därför förekomma i många miljöer.
  4. Att andas in endotoxiner som finns i små luftburna vattendroppar eller partiklar (aerosoler) kan ge symptom som påminner om influensa.

  Symptomen kan uppstå 4–8 timmar efter att man har exponerats men går i allmänhet över på några dagar om exponeringen avbryts. Det finns många olika arter av mögelsvampar som kan ge upphov till olika hälsobesvär. Hur hälsofarlig en mögelpåväxt är beror på vilka svampar det är frågan om och hur man blir exponerad för dem.

  • Sporer från några mögelsvampar är kända för att kunna ge allergiska problem, som till exempel Cladosporium och Alternaria,
  • Dessa två svampar förekommer i pollenrapporterna under sensommaren.Andra slags mögelsvampar kan bilda gifter, så kallade mykotoxiner.
  • Några mögelsvampar kan ge upphov till infektioner i hud eller naglar.
  You might be interested:  Hur Mycket Förvälld Svamp Motsvarar Färsk?

  Mögelsvampar släpper också ifrån sig olika lättflyktiga kemikalier. De lättflyktiga kemikalierna kallas med en engelsk fackterm för Microbial volatile organic compounds, som förkortas MVOC. Kemikalierna kan ge lukt redan vid mycket låga halter. Det kan innebära att den mögellukt man känner kan komma från något annat rum i huset via ventilationen eller från inredning i rummet.

  • Det finns också ett slags bakterier som kallas för aktinomyceter, som kan växa till i fuktiga miljöer och orsaka lukt.
  • Aktinomyceterna liknar mögelsvampar och många av dem bildar sporer.
  • Stora mängder sporer från mögelsvampar och aktinomyceter i största allmänhet kan orsaka besvär som toxisk alveolit bara på grund av att de är så många.

  Allergi mot mögel är ovanligt, men när allergin en gång har utvecklats, kvarstår överkänsligheten i regel flera år eller hela livet.

  Hur luktar torkad svamp?

  Forum – Hur ska torkad svamp lukta Vissa sorter luktar starkt t ex KJ och mandelriska. KJ kan t o m lukta på ett nästan obehagligt vis och det är inget fel då, det är bara en aromstark svamp som man inte måste använda stora mängder av för att få smak på en rätt.

  • Första året jag torkade KJ trodde jag det var fel på den.
  • Men det var det inte.
  • Mandelriska doftar starkt av – ja, gissa, mandelriska, faktiskt =) Trattkantareller luktar också rätt starkt, inte helt ljuvligt.
  • Men vad man upplever som obehaglig doft är ju väldigt individuellt.
  • Det ska inte lukta mögel, jordslaget, förruttnelse.

  Att det luktar svamp är däremot normalt och önskvärt. : Forum – Hur ska torkad svamp lukta

  Hur länge håller torkad svart trumpetsvamp?

  Hållbarhet för torkad svamp Torkad svamp håller i en evighet. Eller åtminstone nästan. Foto by Kia Du ser på svampen om den möglat, ändrat färg, känns konstig eller luktar konstigt. Annars går det fint att äta. Att all mat i Sverige är bäst före märkt är bra, men betyder inte att maten måste slängas när datumet passerats.

  1. Titta, lukta och smaka! Lita på dina sinnen.
  2. Med tiden tappar svamparna färg, smak och lukt så det är en bra idé att äta upp svamparna inför nästa säsong då du kan äta färsk svamp och torka en ny laddning.
  3. Står dina torkade trattkantareller med annan stark mat kan de ta upp smak och lukt av detta.
  4. Förvaringen ska därför ske mörkt i låg luftfuktighet.

  En tillsluten glasburk i skafferiet fungerar bra. Som ett exempel går bra att spara torkade trattkantareller i över ett år. Huvudsaken att du har en bra burk med ett lock som sluter tätt och att det är torrt där burken förvaras. : Hållbarhet för torkad svamp

  Hur länge ska en stock torka?

  Olika metoder att torka virke – Företaget Alent Drying har mellan 2005 och 2009 utvecklat en patentskyddad teknik för att torka virke. Energianvändningen i virkestorkar kan minska med 300–400 MWh. Man kalkylerar att det bara i Sverige finns en potential för att spara 0,6–0,8 TWh per år.

  1. Metoden bygger på att utsätta virket för hård torkning under en begränsad tid och därefter stoppa cirkulationsfläktarna och låta virket återhämta sig.
  2. Fuktvandringen till virkesytan fortsätter även under viloperioderna.
  3. Virke kan torkas hårt under kortare perioder utan att spricka.
  4. Enligt företaget kan nå upp till 50 % i elbesparing samt nå 8 % högre produktion med bibehållen virkeskvalitet.

  Under en torkning på ett företag torkades sågad furu i sammanlagt 190 timmar, varav fläktarna var avslagna under 104 timmar, utan att torkningen eller virkeskvaliteten försämrades. Försök har gjorts med högtemperaturtorkning i 210 graders temperatur. Detta förändrar virket helt med avseende på färg, ökar formstabiliteten men minskar i viss mån hållfastheten.2008 upptäcktes det att ett stort antal telestolpar i landet behöver bytas ut i förtid för att de ruttnar för fort.

  Man misstänker att orsaken kan vara högtemperaturtorkning (120 grader) som gjorde att stolparna inte sög åt sig impregneringsmedel efteråt. Torkningssättet har stoppats och i stället ska man som tidigare tillämpa traditionell och långsam naturtorkning. Försök med torkning med hjälp av mikrovågor pågår, bland annat på träinstitutionen vid Luleå Tekniska Universitet.

  Det är i princip samma utrustning som de flesta av oss har i våra kök. Samiska slöjdare har till exempel fått hjälp av institutionen med hur de kan torka slöjdmaterial i mikrovågsugn. Fördelen med mikrovågor är att de tränger in i virket och torkar på djupet vilken ger en jämnare torkning utan att spänningar uppstår.

  1. Vid vanlig torkning torkar den yttre splintveden först i relativt snabb takt, medan den inre kärnveden torkar mycket långsamt vilket ger upphov till spänningar.
  2. Björk lämpar sig utmärkt för mikrovågstorkning i liten skala.
  3. Tall och gran däremot kan vid mikrovågstorkning drabbas av små sprängningar inne i virket.

  Forskning om detta pågår. Fuktkvoten efter normal torkning är 18-20 %. Idag förekommer även torkning under hög temperatur (100 grader Celsius), vilket ger ett formstabilare virke och ökar torkkapaciteten genom kortare torktider. Det enklaste sättet om man vill prova att torka virke i liten skala är genom friluftstorkning.

  • För att komma ner till en fuktkvot på 18-20% krävs 3-8 månaders torkning beroende på årstiden.
  • Finsmakare kan torka sitt virke så länge som fyra år ute och ett år inomhus.
  • Efter ett år utomhus har förmodligen de flesta spänningarna i virket försvunnit.
  • Vid friluftstorkningen blir inte virkets fuktkvot lägre än 17-18%, vilket inte är tillräckligt för snickeriprodukter.

  Ofta krävs att virket vid tillverkningen håller en betydligt lägre fuktkvot. Därför måste snickerivirke torkas inomhus en tid före användningen. Idag torkas virke företrädesvis i varmluftskammare. Här minskas virkets fuktkvot till önskad nivå. Under fibermättnadspunkten transporteras fukten ut ur virket dubbelt så snabbt radiellt jämfört med tangentiellt.

  I längdriktningen är fukttransporten 5-25 gånger snabbare än i tangentiell riktning. Därför uppstår lätt sprickbildning i ändytorna vilket försämrar virkets kvalitet. Fukt tränger också in snabbt via ändytorna. Därför är det viktigt att ändytor i fuktig miljö skyddas. Ett trästycke strävar efter ett jämviktsläge som är anpassat till den omgivande luftens relativa fuktighet och temperatur.

  Om man t.ex. förvarar en otorkad bit av furu i luft med 60 % relativ fuktighet, blir jämviktsfuktkvoten ca 13 %. Ett stycke som torkats till 2 % når i en miljö med 60 % relativ luftfuktighet en jämviktsfuktkvot på 11,5 %. Tidsåtgången för att uppnå jämviktsfuktkvoten beror på luftfuktigheten och trästyckets grovlek.

  You might be interested:  Hur Länge Sitter Svamp Kvar I Kroppen?

  Ett torkningsexempel: 120 kubikmeter sågat virke ska torkas från 75 % fuktkvot till 15 % fuktkvot i en torkkammare. Under torkningen (en vecka) avges 32 kubikmeter vatten som förångas. För detta åtgår 30 000 Kwh energi, vilket motsvarar energiförbrukningen/år för en villa i övre Norrland. Kostnaden för torkningen blir ca 200 kr/kubikmeter virke.

  Utöver detta måste virket efter torkningen konditioneras ett par timmar med vattenånga för att utjämna spänningar i virket som ger upphov till deformation.

  Hur ska torkad svamp lukta?

  Forum – Hur ska torkad svamp lukta Vissa sorter luktar starkt t ex KJ och mandelriska. KJ kan t o m lukta på ett nästan obehagligt vis och det är inget fel då, det är bara en aromstark svamp som man inte måste använda stora mängder av för att få smak på en rätt.

  Första året jag torkade KJ trodde jag det var fel på den. Men det var det inte. Mandelriska doftar starkt av – ja, gissa, mandelriska, faktiskt =) Trattkantareller luktar också rätt starkt, inte helt ljuvligt. Men vad man upplever som obehaglig doft är ju väldigt individuellt. Det ska inte lukta mögel, jordslaget, förruttnelse.

  Att det luktar svamp är däremot normalt och önskvärt. : Forum – Hur ska torkad svamp lukta

  Hur förvarar man torkade trattkantareller?

  Så torkar du svamp – Trattkantarell, karljohan och trumpetsvamp är goda som torkade. Rensa svampen och skär i mindre bitar. Om svampen är mycket fuktig kan den bredas ut på en kökshandduk för att torka några timmar. Bred sedan ut på exempelvis en stor plåt eller på en kökshandduk på tidningspapper och låt torka i luftigt utrymme i rumsvärme i några dagar upp till en vecka.

  En kall fläkt kan vara till hjälp. Ju kallare och luftigare torkmiljö desto bättre bibehålls svampens färg. Var noga med att skydda skörden för solljus. Är luftfuktigheten hög torkar inte svampen, då kan en svamptork underlätta. Förvara torkad svamp i glasburk med lock eller papperspåse. Använd svampen i såser, soppor, pastarätter eller bröddeg.

  Smula ner och blanda med salt för ett aromrikt svampsalt.

  Kan svamp mögla?

  Mögel – Mögel är svampar som växer på virkets yta och som kan orsaka missfärgning av ytan. Missfärgning, som orsakas av mögelsvamparnas sporer, kan ofta rengöras eller hyvlas bort och påverkar inte hållfastheten, men kan ha en negativ inverkan på människors hälsa.

  Mögel ska därför undvikas inomhus i byggnader där personer vistas mer än tillfälligt. Virke som torkats till målfuktkvot 18 % eller lägre vid ett sågverk har så torra ytor att fukten i virket aldrig i sig kan ge upphov till mögel. Även om virkets inre delar är fuktiga så är fukttransporten ut till ytan betydligt långsammare än fuktavgivningen från virkesytan, även efter inbyggnad.

  För att torkat virke ska mögla krävs alltid att fukt tillförs utifrån. Mögel uppkommer på virke som lagrats på olämpligt sätt, till exempel om det ligger oskyddat under längre tids nederbörd eller om virke som utsatts för vatten när det byggs in utan att det ges möjlighet att snabbt torka ut.

  Eftersom mögel endast växer på virkesytan är det relativa fuktigheten, RF, eller virkets ytfuktkvot som är avgörande för om påväxt sker. Mögelsvampar tar i motsats till röt- och blånadssvampar den fukt och den näring de behöver från omgivande luft och ytorna de växer på. Avgaser, smuts och nedfall från omgivande växlighet kan ofta räcka som näringskälla.

  Detta gör att det är vanligt att mögel syns även på oorganiska materials ytor som till exempel betong eller metall, som blivit nedsmutsade. Etablering och tillväxt av mögel styrs av relativa luftfuktigheten, RF, den rådande temperaturen och under hur lång tid de aktuella förhållandena råder, vilket framgår av figur 59,

  • Det kan därför vara svårt att ange enbart en RF när det gäller risk för mögel.
  • Vid låga temperaturer krävs högre ytfuktkvoter och även betydligt längre tid för att mögel ska börja växa.
  • I Sverige är utomhusluftens RF hög den tiden på året då temperaturen samtidigt är låg, vilket förklarar varför virke kan lagras utomhus skyddat mot nederbörd och markfukt utan större problem.

  Däremot visar figur 59 att en regnskur sommartid medför mycket hög risk för att mögelpåväxt kan ske om inte virket snabbt får torka ut. Vid temperaturer över 55 °C kan mögel inte växa, vilket förklarar varför ingen tillväxt numer sker i virkestorkarna trots höga fuktkvoter under torkningens första fas.

  Virke till inbyggnad, som blivit utsatt för uppfuktning, måste torkas ut innan det byggs in för att förhindra att mögelpåväxt sker efter inbyggnad. Det rekommenderas då att man torkar virket med exempelvis en byggfläkt eller avfuktare tills dess att ytfuktkvoten är högst 18 %. Om virket blivit utsatt för långvarig uppfuktning, så att inte bara ytan blivit fuktig utan att även virkets inre delar fuktats upp, bör även fuktkvoten i virket kontrolleras.

  Detta för att förhindra att invändig fukt tränger ut till ytan efter inbyggnad. Fuktkvoten i virket ska då högst motsvara fuktkvotskraven för målfuktkvot 16 % och att ytfuktkvoten är högst 18 %. En träyta som ska målas ska ha högst 16 % ytfuktkvot vid målningstillfället. Hur Länge Kan Man Ha Torkad Svamp Figur 59 Kritiskt fukttillstånd : Mikroorganismer – Svenskt Trä

  Kan man äta torkad svamp?

  Vad kan man ha svampen till? –

  Torkad svamp är god att smula över såser, soppor, wok med mera. Svampen är full av extra smak (umami). Gott att laga sås, risotto, pasta och paj på också. Torkad kan svampen smulas och tillsättas direk i maten. Kan även läggas i blöt ca 15 minuter eller förvällas/kokas i lite hett vatten några minuter. Häll av och krama ur. Stek/fräs med lite smör eller olivolja och blanda med grönsaker som broccoli, gröna bönor eller liknande.