Hur Fort Växer Svamp Efter Regn?

16.03.2023 0 Comments

Hur Fort Växer Svamp Efter Regn
Inför utflykten – Någon vecka efter ett ordentligt regn brukar svampar börja synas i skogen. Kolla gärna svampläget på Artportalen eller i Svamp-klapp. Anmäl dig till en utflykt som anordnas av svampkonsulenter eller andra svampkunniga så lär du dig fler arter. Hur Fort Växer Svamp Efter Regn Trattkantareller växer ofta många tillsammans, Foto: Alf Pallin

Hur snabbt växer en svamp?

I det rådande klimatet växer svampen upp på en eller ett par dagar. Bo Nyléns råd är därför att inte ge upp utan återvända till skogen om man inte funnit något. Det är framför allt i lövskog, med hassel, ek, björk, i blandskog och på sandig mark, som svamparna just nu finns.

Hur snabbt växer kantareller upp igen?

Att det tar ca 3 veckor för kantarellen att växa från knopp till utvuxen fruktkropp. Om väderlek och temperatur är idealisk, så kan dom enligt egen erfarenhet bil ‘plockstora’ (hattdiameter 35mm) på bara en vecka.

Hur snabbt växer svamp i skogen?

7 tips till svampsäsongen –

Svampsäsongen drar igång tidigt, ibland redan innan midsommar. Ett hett tips är att ge sig ut ca 14 dagar efter ett ordentligt sommarregn då svamparna börjar poppa upp i skogen. Augusti – september är högsäsong för de flesta av våra matsvampar i Sverige. Bästa vädret för att plocka svamp är när det är mulet, men inte regnar. Solljuset gör att svamparna syns sämre och väta försämrar kvaliteten på svamparna. Lägg svampen i små lådor eller papperspåsar för att hålla isär dem om du plockar flera olika sorter. Annars går en korg utmärkt. Svampar är känsliga och lägger man dem i en tät platspåse kan de börja växa bakterier. Plocka bara unga och friska svampar. Låt mindre svampar vara kvar för att växa till sig ordenligt. Och plocka BARA svampar du är säker på är ätbara! På hittar du Sveriges vanligaste matsvampar. Kom ihåg att det inte går att känna på smaken eller lukten om en svamp är giftig. Ladda ner en med bilder och information om de farligaste giftsvamparna i Sverige. Grovrensa i skogen, då går det mycket fortfara att rensa klart hemma sedan utan allt barr och löv! Bästa verktyget för svampplockning och rensning på plats är en svampkniv, dvs. en kniv med en kniv i ena ändan och en borste i den andra. Står du redan hemma i köket med orensad svamp finns det också ett smart trick att ta till, nämligen vatten och mjöl! Gör så här: 1. Ta bort det allra värsta skräpet från svampen.2. Häll vatten i diskhon och rör ner cirka en deciliter vetemjöl i det.3. Lägg i svampen och rör runt försiktigt så den inte blir skadad.4. Nu drar mjölet med sig skräpet ned på botten från svampen så du kan fiska upp den och skölja av. Klart! OBS: Kom ihåg att allt mjöl inte försvinner när svampen sköljs av och därmed är tipset inte lämpligt för dig med glutenintolerans. Det är lätt att man blir ivrig i svampskogen! Finns det mycket svamp kan det vara svårt att hejda sig. Nyplockad svamp är en färskvara så se till att du har tid att ta hand om den samma dag som den plockas. Här hittar du smarta tips på hur du tar tillvara på svampskörden!

Smarta tips! Här listar vi prylarna som underlättar både plockning och torkning, saftning och syltning. Från champinjon till kantarell Här här vi samlat våra bästa recept på pasta med svamp, från kantarell till champinjon! I säsong Dags för skördefest och härliga recept med säsongens fantastiska råvaror i fokus.

 • Ät i säsong Här är våra recept på den godaste höstmaten värdig en skördefest.
 • Morotsfakta För den som har en outröttlig törst för kunskap om moroten – den här är till er.
 • Säsong Höst = äppelsäsong! Vi fördjupar oss i äppelkunskap och bjuder på goda recept med äpplen.
 • Svampsäsong Här går vi igenom steg för steg hur du på bästa sätt lyckas med att konservera svamp.

Hatten på! Ska du på din första kräftskiva? Här finns tipsen du behöver! Kräftskick! Följ vår steg-för-steg guide och bli ett proffs på att skala och äta kräftor. : Svampplockning – plocka, rensa och förvara svamp

Hur mycket regn behöver kantareller?

Experten: Så blir kantarellåret 2022 – Svamp gillar värme och fukt, men i lagom mängd. Kantareller behöver både sol och regn för att klara sig. Optimalt är om det regnar på natten och är sol på dagen. Men det gäller att hålla koll på hur vädret har varit, en tid tillbaka, för att veta var kantarellerna finns. Hur Fort Växer Svamp Efter Regn Hur Fort Växer Svamp Efter Regn 1 AV 2 Kantarellen gillar både träd, mossa och fukt. Foto: Shutterstock 2 AV 2 Majken Ekstrand med årets första lilla kantarell. Foto: Privat

När växer svamp som mest?

När är den bästa tiden att plocka svamp? – Om vintrarna är milda kan många svampar plockas året om. Juni och juli: Kantareller vid rätt förhållande. Augusti och september: Högsäsongen för flertalet svampar. Stensopp, smörsopp, fårticka, trattkantareller och kantareller.

Var växer svamp bäst?

Leta i gammal och fuktig skog. Där trivs de flesta svamparna. – En del svampar trivs bäst i lövskog, andra i barrskog. Kantarellen som de flesta är ute efter är ju finurlig eftersom den trivs i alla skogar, säger Cecilia.

När växer kantareller som bäst?

Kantarellens långa skördesäsong och mångsidiga näringsinnehåll – Årets första kantareller brukar komma fram vid midsommar och flest kantareller finns det i juli. Du kan dock hitta kantareller ännu sent på hösten, fram tills det blir minusgrader. Kantareller innehåller sparsamt med energi men desto mer protein: ungefär 25 procent av torrvikten, vilket är mer än de flesta grönsaker.

Vilken skog är bäst för kantareller?

Här trivs kantarellerna – De gula kantarellerna även kallade skogens guld är nog den svampen som flest känner till och också letar efter i våra svenska skogar. Du hittar kantareller i hela Sverige och vanligast mellan juli och oktober. De trivs i löv- och barrskog och är lätta att upptäcka med sin fantastisk gul/orange färg i den gröna mossan.

You might be interested:  Vad Kan Man Tillverka Av Gran?

Varför hittar jag inga kantareller?

Hitta kantareller – tips! – Leta inte i allt för unga skogar och inte heller i skogar som blivit röjda av skogsmaskiner. Skippa de områden där många går. Ju svårtillgängligare skog, desto större chans att vara först på kantarellerna! Och förväxla dem inte med Narrkantarell även kallad falsk kantarell. Ordentliga kläder är ett måste när man är ute i skogen. Det gäller att skydda sig mot fästingar, älgflugor och vassa grenar. Och man kan vara ute betydlig längre med bra kläder! Papperspåse eller korg är ännu bättre alternativ att plocka svamp i – men ibland får man ta det man hittar!

Varför ska man inte plocka svamp i plastpåsar?

Några råd om svampplockning Svamp bör behandlas som en ömtålig färskvara, jämförbar med skaldjur. Det är mycket vanligare att bli sjuk av dåliga exemplar av ätliga arter än att verkligen bli svampförgiftad. Foto: Håkan Borgström

Plocka bara svampar som du säkert känner igen som ätliga. Undvik gamla tumregler om giftiga och ätliga svampar.Ta bara svamp som känns fast och frisk.Plocka aldrig svamp i plastpåse. Det utvecklas lätt bakterier i denna täta miljö.Skär bort allt som är insektsangripet (“maskätet”).Rensa bort allt skräp och tillaga svampen samma dag.

: Några råd om svampplockning

Vilken svamp är lättast att odla?

Odla mycel i träpluggar – Han är en av de företagare som tagit fram lösningar som inte bara passar yrkesodlare i svampbranschen utan småodlare som vill odla för nöjes skull. – Bästa nybörjarsvampen är ostronskivling. Den är lättast att lyckas med. Jag brukar råda folk att inte börja med mycel i träpluggar, det är svårare att få bra resultat.

Kan man odla egna kantareller?

Kan man odla kantareller? | Forskning & Framsteg Varför kan man odla champinjoner men inte kantareller? Jesper Nyström, fil.dr i ekologi och redaktör på Forskning & Framsteg, fick frågan av sin dotter under en skogsvandring. Och blev svaret skyldigt. Han bestämde sig för att ta reda på mer om svampar, vilket resulterade i boken som släpps på Bonnier fakta i augusti 2020.

Boken tar oss med ner i urberget, till botten av världshaven och ut i världsrymden – och till och med över vår kropp. Vilken svamp är du mest fascinerad av? – Det finns många. Men några favoritarter finns inom släktet Ophiocordyceps, Dessa svampar infekterar insekter och förvandlar dem till viljelösa zombier som lyder svamparnas kommandon.

När insekterna dör växer det ut fruktkroppar ur deras huvuden. Rena skräckfilmsscenariot med andra ord. Kan du svaret på frågan om att odla kantareller nu? – Ja. Det beror på att kantarellen lever i symbios med bland annat tallar och granar. Kantarellens svamptrådar är sammanvuxna med trädens rotsystem – symbiosen kallas mykorrhiza,

Hur länge kan kantareller ligga i vatten?

Blötlägga svamp – Det finns olika syn på hur man bör tillaga torkad svamp. Det traditionella är att blötlägga den i vatten, tiden varierar med svampen. Tunna svampar som trattkantarell och svart trumpetsvamp behöver bara 15–20 minuter, medan grövre svamp kan behöva blötläggas i upp till 3 timmar.

 • Längre tid gör sällan nytta.
 • Den andra skolan säger att man kokar upp den torra svampen i lite vatten och fett och låter den småputtra tills vattnet ångat bort.
 • Man kan tillsätta mer vatten om svampen känns hård eller tillföra mer fett och tillaga svampen direkt med kryddor med mera.
 • Metoden baseras på att torktemperaturen inte överstiger 30 grader för blodriska, svart trumpetsvamp och kantarell.

För övrig svamp gäller max 50 grader, gärna lägre. Det går också bra att smula ner torkad svamp direkt i en gryta eller soppa och låta den koka med. Man kan också mala torkad svamp till svampmjöl. Se mer under artikeln tillaga svamp.

Var i Sverige finns det mest kantareller?

Hitta svampen! Att börja plocka svamp kan kännas som en hög tröskel att ta sig över, men med lite handfasta tips kommer du enkelt igång. Vi var ute med Helena Lindgren, svampkonsulent på Stolta Fjellan, som ger sina bästa råd för den som vill komma igång eller lära sig mer om svampplockning.

Hur hittar jag svamp? Svamp finns nästan överallt och i många former, men de svampar som vi kallar för matsvampar hittas oftare i vissa typer av miljöer. Generellt är gammal skog med liten påverkan från exempelvis skogsmaskiner bäst. Men även i gräsmarker förekommer svampar som vi kan lägga i stekpannan.

– Många svenska svampböcker ges ut en bra bit norr om Skåne, då skrivs det ofta att kantareller växer i barrskog. Det stämmer i större delen av Sverige, eftersom Sverige till största delen består av just barrskog. I Skåne har vi en relativt hög andel lövskog och i exempelvis gammal, gles bok- eller ekskog som har en låg påverkan från skogsbruk, hittar man ofta många svamparter – bland annat just kantareller.

 • Ljusa skogsbryn och gläntor är ofta särskilt bra, säger Helena Lindgren.
 • Helena menar också att många begränsar sig i sitt svampletande genom att bara plocka svamp en kort tid under sensommaren eller hösten och dessutom bara på helger.
 • I Skåne kan vi plocka svamp nästan hela året.
 • Många svampar tittar upp så länge frosten inte är för ihållande och sen kommer bland annat vinterskivling och ostronmussling som växer hela vintern om vädret är gynnsamt.

De flesta är ute under helgen – om du har möjlighet att komma ut mitt i veckan så har du större chans att hitta svamp. Hur Fort Växer Svamp Efter Regn Svampkonsulenten Helena Lindgren inspekterar den oätliga men vackra svampen ametistskivling. Vad behöver jag för att plocka svamp? Tålamod är din bästa vän när du ska du lära dig svampar och svampplockning. Enligt Helena Lindgren är svampplockning inte en engångsgrej, utan något som du lär dig över tid – ögonen tränas på att hitta svamp och bra svampställen ju mer du är ute och du tränar samtidigt din artkunskap.

Utöver tålamod så behöver du lite utrustning: Svampbok Innan du plockar en svamp så bör du veta vad det är för art. Att skaffa sig en bra svampbok är en bra start, men kanske inte alltid tillräckligt för den som är ovan vid att vistas i naturen. – Jag tycker att den senaste upplagan från 2021 av Nya Svampboken har ett väldigt pedagogiskt upplägg, bra artbeskrivningar och nämner dessutom förväxlingsarter och hur man skiljer dem åt.

Sen tycker jag som svampkonsulent så klart att man bör gå en kurs – då har du möjlighet att ställa frågor och få tips som kanske inte står i böcker. Att gå med i en svampförening är också ett bra sätt att lära sig mer. Skånes svampförening heter Puggehatten.

 • Det finns några appar för artbestämning av svamp, och även Google Lens, men jag rekommenderar dem inte alls till nybörjare.
 • Det är stor felmarginal vilket kan ge fruktansvärda konsekvenser.
 • Niv och borste När du väl har hittat en svamp, artbestämt den och bestämmer dig för att ta med den hem vill du gärna grovrensa den från jord och kolla så att det inte är larver i den, på exempelvis en sopp skär du av den nedersta delen av foten för att se om det finns hål efter larver.
You might be interested:  Events And Shows In Gran Canaria?

Då passar du också på att skära foten ren från jord och annat. Genom att göra detta i skogen sparar du mycket jobb med svampar som annars jordar ner varandra innan du kommer hem. – Om du vill ta med svampen hem för att artbestämma den så bör du däremot få med hela svampen – det kan finnas viktiga kännetecken längst ner på foten, förklarar Helena.

Det finns en uppsjö av varianter på knivar och borstar och alla hittar sin egen favorit. Helena visar en enkel, men modifierade, kniv med borste. – Jag brukar klippa av mina borstar för att göra dem styvare så att de effektivt tar bort jord och annat, tillägger Helena. Korg När du har plockat och grovrensat en svamp vill du lägga den luftigt för att svampen ska hålla sig hel och fin tills du kommer hem – till exempel en korg gör jobbet.

Förvaringen ska vara luftig även av hygieniska skäl. Helena Lindgren förklarar: – Plastpåse är det sämsta du kan lägga svamp i. Plastpåsen håller fukt och riskerar att bli rena bakteriehärden. Ofta när folk blir dåliga efter att ha ätit svamp, tror de att de har råkat plocka en giftig art.

 1. Ofta handlar det istället om felaktig förvaring av svampen.
 2. Hellre fälla än fria Ät aldrig en svamp som du inte helt säkert på att du kan äta! Som nybörjare kan du dock lära dig ganska många arter på kort tid så länge du har tålamod och vet vad du ska titta efter.
 3. Plocka inte svamp i klungor eller tuvor utan att kolla varje enskild svamp redan innan du lägger den i korgen.

Det kan gömma sig en annan art mitt i ett knippe trattkantareller. Ta gärna foton av svampar på plats i skogen när du känner dig osäker och fråga i en bra svampgrupp på Facebook, till exempel Svamp-klapp, uppmanar Helena Lindgren.

Tips: se kartan intill för att få tips på bra områden för svampplockning!Text & foto: Johan Larsson

: Hitta svampen!

Hur länge kan svampar vara kvar på samma ställe?

Frågeställare Besvarades av Pia Barklund tisdag, 15 november, 2005 – 18:47 Fråga Hur länge lever en svamp? Svar Allt fler uppskattningar pekar på att många arters svampindivider kan bli mycket gamla, tiotals till flerahundra år. Det finns också de som är jämförelsevis mycket kortlivade. Bland mykorrhizasvampar uppges kantarell bli > 39 år, örsopp >75 år och medellivslängd 35 år, Droptaggsvamp Hydnellum ferrugineum >150 år. Vedlevande patogena svampar uppvisar mycket höga åldrar. En honungsskivlingsart Armillaria gallica har angivits åldern >1500 år. Phellinus weiri >1300 år. I blad och barr kan livscykeln var ett år eller tom kortare. Att Lophodermium piceae, granskyttesvampen som lever i granens gröna barr blir omkring sju år hänger samman med att barren infekteeras som helt unga och att fruktkroppsbildningen inte kommer förrän barret har dött, och granbarr blir uppskattnigsvis sju år. I princip är svampmycel odödliga, om substratet där de växer inte tar slut. Svampar bä ringa cellstrukturer med sig hela livet, till skillnad mot växter och djur. Istället dör äldre delar av och hyfer nybildas kontinuerligt. Hypotetiskt kan svampindivider som kom in direkt efter istiden finnas kvar i våra skogar. Länkar Publicerad: mån, 1997-03-24 01:00

När plocka svamp efter regn?

Inför utflykten – Någon vecka efter ett ordentligt regn brukar svampar börja synas i skogen. Kolla gärna svampläget på Artportalen eller i Svamp-klapp. Anmäl dig till en utflykt som anordnas av svampkonsulenter eller andra svampkunniga så lär du dig fler arter. Hur Fort Växer Svamp Efter Regn Trattkantareller växer ofta många tillsammans, Foto: Alf Pallin

När är bästa Svamptiden?

Svampsafari – plocka goda höstsvampar | Svampkurs Stockholm Hålls på svenska eller engelska Följ med svampgurun Karita på skogssafari, gammal som ung, alla brukar uppskatta att lära sig mer om skogens guld. Karita delar gärna med sig av sina bästa svampställen och menar att det aldrig är för sent för fynd.

Den bästa svamptiden är ofta efter lite blöta i september och oktober. Trattkantareller tex kan man hitta ända in i december. Men då är de frusna och måste knäckas av och sedan gå rakt ner i stekpannan. Under detta härliga höst-safari lär du dig urskilja vilka svampar som är ätbara och vilka du ska undvika, samt att hitta rätt marker för olika typer av svamp.

Du kan också få tips på hur du förbättrar dina chanser om du vill hitta något särskilt. Att ta med barnen ut i skogen är ett hett tips för den som vill ha svamp med sig hem. Så har du små barn eller barnbarn i familjen eller bland vänner, fråga om de vill följa med.

Urskilja vilka svampar som är ätbara Vilka svampar man ska undvikaBra mark för olika typer av svampar

1 tillfälle, 3.5h Vi börjar med att träffas under en halvtimme för att titta och känna på ett antal matsvampar och deras förväxlingssvampar samt gå igenom deras karaktäristika. Sedan vandrar vi i skogen och plockar egna svampar under ett par timmar för att därefter samlas på överenskommen plats för medhavd fika och genomgång av de egna fynden. Mitt intresse är matsvampar och svampmatlagning. Arrangemanget anpassas efter deltagarna, men jag brukar oftast gå ut i skogen dagen innan och plocka en uppsättning demonstrationssvampar för att visa vad som finns just då och för att alla ska få känna på riktiga svampar vid genomgång av de vanligaste mat – och förväxlingssvamparna.

Var växer trattkantareller bäst?

Trattkantareller trivs i fuktig, mossig barrskog och i lövtäcket i bokskog. När du ger dig ut i skogen ta med en vass svampkniv, en svampkorg och en svampbok. Sätt dig ner på huk så du kommer nära marken, då är det lättare att hitta svamparna.

Vad behöver svamp för att växa?

Svamparna sprids antingen genom att mycelet växer utåt eller genom sporer. Sporer bildas antingen sexuellt i fruktkroppar eller asexuellt direkt i anslutning till det växande mycelet (ex gråmögel) eller i små, asexuella frukt- kroppar (pyknidier). Svampar behöver organiskt material för att växa.

Hur sprider sig kantareller?

Så funkar svampars nätverk – Sveriges Natur Naturens abc * I hemlighet knyter svamparna samman världen. Genom underjordiska nätverk utbyts både näring, energi – och information. Smörstekta kantareller på en bit hårdbröd hör till årstidens stora upplevelser.

Men låt oss lämna de överjordiska smakerna därhän en stund. Det är i underjorden det riktigt storslagna i sammanhanget finns. En mil i en matsked Det vi plockar och äter är bara fruktkroppen som skjuter upp för att sprida den egentliga svampens sporer (alltså dess motsvarighet till frön). Den verkliga kantarellen, den som lever årtionde efter årtionde, är ett upp till hundra kvadratmeter stort nät av underjordiska trådar, var och en tunnare än ett hårstrå.

Detta nät är en del av ett större sammanhang eftersom svamptrådarna är anslutna till trädrötter som i sin tur hänger samman med andra svampindivider av olika arter som är förbundna med andra träd och andra växter. Nätverket är så tätt spunnet att en enda matsked mull kan rymma en mil svamptrådar.

 • Leva med svampar Kontaktpunkten mellan svamptrådarna och växternas tunnaste rötter kallas mykorrhiza – efter de grekiska orden för svamp (mykes) och rot (rhiza).
 • I en granskog finns ungefär lika många mykorrhizarotspetsar som det finns barr – myriader små gränssnitt förenar svamparnas värld och växternas och knyter samman skogen till ett samhälle.
You might be interested:  Hur Få Bort Svamp I Munnen?

Och inte bara skogen. Åttio procent av alla växtarter i världen – från ängens oansenligaste gräs via alla våra orkidéer till de största träd – lever samman med svampar. Ömsesidig nytta Nyttan är ömsesidig. Med sina barr eller blad förvandlar växterna solljus, luft och vatten till energirika kolhydrater.

En del av skörden slussas via rötterna till svamparna i nätverket. I gengäld fungerar svamparna som fingerfärdiga gruvarbetare som vittrar berg och utvinner kväve och fosfor och andra näringsämnen. En del av dessa transporteras, tillsammans med vatten, till växterna. Fördelar resurser I läroböcker beskrivs ofta utbytet som en privat affär mellan en svamp och en växt, till exempel en kantarell och en gran.

Numera vet forskarna att det är mycket vidare förgrenat än så: att kolhydrater rör sig från växt till växt via svamparnas nätverk. Det kan på så sätt hända att en liten trädkrake som står illa till får del av energiöverskottet från mer lyckligt lottade träd.

 1. Orsaken till att systemet uppstått kan vara att det ligger i svamparnas intresse att fördela resurserna i skogen.
 2. Ju fler välmående träd som finns i skogen, desto fler energileverantörer har de ju till sitt förfogande.) Förvarning Utbytet inskränker sig inte till näring och energi.
 3. På något sätt – man vet ännu inte hur – utbyts även information.

Brittiska forskare kunde nyligen visa att växter som angrips av bladlöss via svampnätverket i jorden kan informera ännu oangripna växter i närheten om saken. Dessa kan då aktivera sitt kemiska försvar, och vara bättre rustade om även de blir attackerade.

 1. Utan mykorrhiza ingen förvarning.
 2. Så tränger vetenskapen bit för bit närmare den fulla sanningen om hur svamparnas underjordiska verksamhet gör världen mer beboelig för växterna, och därmed även för oss.
 3. Internet i alla ära – världens viktigaste nätverk knyts av svampar.
 4. Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

: Så funkar svampars nätverk – Sveriges Natur

Vilken svamp växer i bokskog?

Svampar – Vi har många goda svampar i Sverige. De flesta går att äta, men inte alla. Det är därför bra med lite kunskap eller en bra svampbok när du plockar. Följande svampar är bra att lära sig; kantarell, trattkantarell, stensopp (Karl-Johansvamp), sandsopp, blek taggsvamp och fårticka.

Kantarell kan redan dyka upp i juni och plockas under hela hösten. Leta gärna i lövrika granskogar med inslag av gräs och mossa, men den verkar kunna växa i många olika skogstyper. Trattkantarell kommer upp i september och går att plocka hela hösten. Växer i granskogar och bokskogar. Stensopp dyker upp i augusti och man finner den ofta i barr och lövskogar. Smörsopp dyker upp i augusti och man hittar dem ofta längs skogsbilvägar och dikesrenar. Sandsopp dyker upp i augusti och man hittar dem ofta i torra tallskogar med vegetation med lav. Fårticka dyker upp i augusti och finns i mossiga barrskogar.

Du som vill lära dig mer om svampar kan kontakta,

Hur lång tid tar det att odla svamp?

Hur Fort Växer Svamp Efter Regn STEG 1 Rör om i komposten (halmblandningen i lådan). Om lådan har stått ett tag innan man startar odlingen kan det ha bildats mycel överst på komposten. Mycelet kan missvisande se ut som mögel. Man behöver röra om så att myceltrådarna “trasas sönder” så att det finns förutsättningar att skapa nytt mycel. Hur Fort Växer Svamp Efter Regn STEG 2 Mätta torven (jorden i plastpåsen) genom att tillsätta vatten direkt i torvpåsen. Låt ligga i ca 1 timme och vänd på påsen några gånger så att vattnet fördelas jämnt i torven. Sprid ut torven ovanpå komposten. Om du har en ren låda för vita eller bruna champinjoner så låt några strån halm titta igenom torvlagret (dock inte för blandlådorna). Hur Fort Växer Svamp Efter Regn STEG 3 Efter cirka en vecka, när mycel (ser ut som vitt ludd) syns på torven, höj upp locket genom att trycka in flikarna på sidorna. Cirka 15% av ytan ska ha blivit vitt. Ställ lådan några grader kallare ca 15-19°C. Genom att göra det visar man svampen att det är höst och dags att blida fruktkroppar det vill säga svampar – precis vad som händer i skogen! STEG 4 Dags att skörda! Efter ca 3 -4 veckor är det dags att skörda. När du väl börjar skörda svampen så kan du ta upp lådan i köket så att du har nära till matlagningen. Du skördar vanligtvis under ett par, tre dagar. Efter skörden så ta gärna ner lådan i kallare grader igen. Hur skördas svampen? Vrid, lyft och skär bort foten – den jordiga biten. Var noga med att du får bort hela foten från odlingen. Du kan välja att skörda när de är små, stora eller öppnat sig. Ju längre tid de får växa desto mera smakar de. Plockade champinjoner håller sig minst en vecka i kylskåp. Det går även bra att frysa svampen, bara skiva och lägg i plastpåse, utan att förvälla innan. Hur Fort Växer Svamp Efter Regn Vattning Vanligtvis räcker det vatten som du tillförde torven när du startade odlingen fram till första skörden. Därefter, se till att fukta upp torven efter att du skördat de sista svamparna i första skörden. Använd en sprayflaska eller stril. Torven ska alltid vara lätt fuktigt men inte så blöt att det droppar om den om du tar upp en nypa.

Vilken svamp är lättast att odla?

Odla mycel i träpluggar – Han är en av de företagare som tagit fram lösningar som inte bara passar yrkesodlare i svampbranschen utan småodlare som vill odla för nöjes skull. – Bästa nybörjarsvampen är ostronskivling. Den är lättast att lyckas med. Jag brukar råda folk att inte börja med mycel i träpluggar, det är svårare att få bra resultat.

Hur fortplantar sig en svamp?

De flesta svampar förökar sig genom att bilda sporer. Sporerna sprids med vind och vatten, men också med exempel- vis insekter. Sporer som hamnar där det finns näring och fukt kan gro och utveckla hyfer som tillsammans bildar ett mycel.

Vad behöver svamp för att växa?

Svamparna sprids antingen genom att mycelet växer utåt eller genom sporer. Sporer bildas antingen sexuellt i fruktkroppar eller asexuellt direkt i anslutning till det växande mycelet (ex gråmögel) eller i små, asexuella frukt- kroppar (pyknidier). Svampar behöver organiskt material för att växa.