Hur Får Jag Bort Svamp På Tungan?

20.03.2023 0 Comments

Hur Får Jag Bort Svamp På Tungan
Svampinfektion i munnen – behandling – Behandling hos barn: Svamp i munnen hos barn är ofarligt och går oftast över av sig självt efter några veckor. Tänk på att hålla rent genom att koka barnets nappar, nappflaskor och tvätta bröstvårtorna om du ammar.

Om svampen inte går över i barnets mun kan den behandlas med medicin som penslas dit. Svamp som vandrat till stjärten och till bröstvårtorna på mamman, behöver luftas och kan behöva en bedömning av läkare. Eftersom svampinfektion i munnen är smittsamt kan både du och barnet behöva behandlas med mediciner.

Behandling hos vuxna: Vilken behandling som behövs handlar framförallt om den bakomliggande orsaken till varför svampen uppstått. Svamp kan gå över av sig själv efter några veckor men om den till exempel uppstått under pågående antibiotikabehandling, måste kuren ätas klart innan svampen kan gå över.

Precis som hos barn finns olika medel som penslas på eller sköljs likt munskölj. Genom god munhygien, bra kostval och stöd för sådant som muntorrhet kan du förebygga och ge din mun ett stärkt skydd mot svamputbrott. Mycket svåra svampangrepp kan behöva en mer omfattande utredning. Vichyvatten/mineralvatten: Ett vanligt förekommande husmorsknep hos både vuxna och barn med svamp på tungan och i munnen, är att pensla med vichyvatten.

Barnavårdscentralen kan ibland rekommendera vichyvatten för svampinfektion hos spädbarn. Vissa upplever att detta hjälper men det kan vara bra att veta att inga vetenskapliga belägg finns för behandlingen. Det kan vara så att Vichyvatten som innehåller natriumbikarbonat har en viss påverkan på svampinfektionen.

Kan svamp i munnen gå över av sig själv?

Behandling vid torsk i munnen hos barn – En svampinfektion i munnen hos barn går vanligen över utan behandling. Det händer att infektionen smittar vid amning och ger upphov till en svampinfektion i bröstet. Även den går oftast över av sig själv om symtomen är lindriga. Om svampinfektionen inte går över kan den behandlas med ett läkemedel som penslas i barnets mun.

Vad händer om man inte behandlar svamp på tungan?

Svamp på tungan Svamp på tungan smittar inte. Svampinfektion i munnen kan se mycket olika ut: Vita avskrapningsbara beläggningar som sällan ger några symptom eller röda förändringar på slemhinnan. Det sistnämnda är ofta förbundet med en svidande och brännande känsla som lätt kan triggas av stark mat och dryck.

 • Om svampinfektionen inte behandlas utan övergår till att bli kronisk, kan den utveckla sig och bilda vita områden som inte går att skrapa bort.
 • Sällan förekommer några andra symptom.
 • Antibiotikabehandling mot infektioner i kroppen är en av de vanligaste orsakerna till svamp på tungan eftersom antibiotika dödar bakterierna i munnen men inte svampen.

Nedsatt immunförsvar, vitaminbrist, blodbrist och allmän sjukdom som t.ex. diabetes, ökar också risken för svamp på tungan och i munhålan. Dessutom kan olika förhållanden i munnen främja svampens tillväxt: Rökning, nedsatt salivproduktion, annan slemhinnesjukdom i munnen, användning av proteser, dålig mun- eller proteshygien, stort intag av söta produkter och läsk samt påverkan från medicin.

Här kan du läsa hur svamp på tungan uppstår, botas och hur du kan förebygga den. Om du upprätthåller rengöringsrutinen för din mun minskar du risken för att få svamp på tungan svamp på tungan: symptom du ska hålla ett öga på Det finns flera tecken och symptom på att du är på väg att få svamp på tungan.

I början kan det vara svårt att upptäcka eller se symptomen. När svampen på tungan förvärras kan du få eller uppleva följande:

Vita beläggningar på tungan och på insidan av kinderna Smärtor i munnen Sprickor i mungiporna Nedsatt smaksinne Obehaglig brännande känsla i mun och svalg

När ska du söka tandläkare? Det är viktigt att upprätthålla sina kontinuerliga tandundersökningar även om man inte upplever någon form av smärta i munnen. Upplever du något av de ovan nämnda symptomen bör du kontakta din tandläkare eller läkare snarast.

 1. Behandling av svamp på tungan Din tandläkare kommer förmodligen börja med att identifiera hur svampen har uppstått.
 2. Det kan vara flera orsaker till svamp på tungan och därför är det viktigt att du får det utrett med din tandläkare.
 3. Typiskt sett kommer du få ett recept på ett svampdödande medel.
 4. Det är i regel en smärtfri behandling.

Utsikten mot framtiden är lyckligtvis ljus då svamp på tungan ofta fås under kontroll. Infektionen kan försvinna på blott några få dagar med lokalbehandling. Om du upplever symptom med svamp på tungan bör du kontakta läkare eller tandläkare så snabbt som möjligt för att undvika att tillståndet förvärras.

Upprätthåll en god munhygien Sluta rök om du röker Stimulera salivproduktionen om du har för lite saliv Minska ditt sockerintag om du har ett stort intag av söta saker Skölj munnen med vatten och spotta ut efter eventuell användning av inhalationsmedel mot astma.

För att uppnå en bra munhälsorutin kan du pröva Zendium Biogum-tandkräm utvecklad speciellt för människor som har tandköttsproblem. Den innehåller samma enzymer och proteiner som finns i munnen, inklusive laktoferrin – ett protein känt för sina lindrande egenskaper.

 1. Vid varje borstning ger den extra styrka till att motverka orsaker till blödning och inflammation i tandköttet och därmed också till at bekämpa parodontit.
 2. Tandkrämen innehåller samma enzymer och proteiner som finns naturligt i munnen, inklusive laktoferrin.
 3. Tipsen i artikeln ersätter inte en läkares bedömning utan tjänar endast ett informationsändamål.

Vi rekommenderar att du uppsöker din tandläkare om du upplever något av de nämnda symptomen. : Svamp på tungan

Hur lång tid tar det innan svamp i munnen försvinner?

Svampinfektionen behandlas vanligtvis genom att munnen sköljs med en antisvampmedicin. Den skrivs ut på recept av tandläkare eller läkare. Behandlingen skall fortgå 1-2 veckor efter symtomfrihet.

Finns det receptfri medicin mot svamp i munnen?

Produkter som lindrar blåsor i munnen – Det finns produkter som kan hjälpa dig med dina besvär. Här hittar du bland annat tandkräm för känsligt tandkött och bakteriedödande munskölj. Det finns även skyddande gel. Det finns också vissa receptfria läkemedel som kan lindra munsår.

Måste man behandla svamp i munnen?

Vad är svamp i munnen? – Oral candidos är det som i folkmun kallas för svamp i munnen. Det är en svampinfektion vi hittar i munhålan, även känd som “torsk i munnen”. Hos friska människor förekommer candidos som en del av den normala bakteriefloran. Men svampen kan växa till sig och orsaka problem.

You might be interested:  Hur Hög Kan En Gran Bli?

Kan man skrapa bort svamp i munnen?

SYMTOM OCH KLINISKA FYND – Symtom De subjektiva symtomen vid oral candidos är ofta måttliga. Många patienter upplever förändrad smakförnimmelse och speciellt vid erytematös candidos är sveda ett vanligt symtom. Kliniska fynd Pseudomembranös candidos Vid denna form ser man vanligtvis vita avskrapbara prickar och plack på slemhinnan.

 • Om man skrapar bort det vita lagret är underliggande slemhinna ofta rodnad och lättblödande.
 • Visa bild pseudomembranös candidos 1 Visa bild pseudomembranös candidos 2 Erytematös candidos Vanligtvis ses en intensivt rodnad slemhinna.
 • Ofta föreligger samtidig sveda.
 • Ronisk atrofisk candidainfektion – protesstomatit (vanligtvis symtomfri), d v s en kraftigt rodnad slemhinna under protesbasen på avtagbara proteser.

Visa bild erytematös candidos 1 Visa bild erytematös candidos 2 Kronisk hyperplastisk candidos Vita förtjockade ej avskrapbara områden vilka ses vanligast i kommissuren hos rökare. Visa bild Kronisk hyperplastisk candidos

Kan man borsta bort svamp på tungan?

Skrapa bort beläggningar på tungan Beläggningen på tungan kan du ta bort med en tungskrapa när du borstar tänderna.

Vad dödar svamp?

Nagelsvamp – Nagelsvamp angriper oftast tånaglarna och påverkar nagelns utseende. På huden kan svampinfektioner ge röda utslag, klåda, fjällning eller sårig hud. På fotsulan kan huden bli torr och fjällande. Infekterade slemhinnor i munnen kan bli kraftigt röda, ibland med vita beläggningar.

 • Det kan också svida.
 • Ibland kan det uppstå sprickor i mungiporna.
 • De tydligaste symtomen på svampinfektion i underlivet är klåda och irritation.
 • Vinnor kan ibland få en luktlös vit grynig flytning.
 • Nagelsvamp gör att nageln blir gulaktig, förtjockad och uppluckrad.
 • Svampinfektioner kan ibland vara svåra att skilja från andra hudsjukdomar.

När och var ska jag söka vård? Kontakta en om du tror att du har något av följande:

Torsk Ringorm Hårbottensvamp Nagelsvamp Svamp på fotsulan eller i hudveck.

Kontakta också en vårdcentral om du har behandlat med receptfritt läkemedel i några veckor men inte blivit bättre. Vänta tills det blir vardag om det är helg. Många mottagningar kan du kontakta genom att, Kontakta din tandläkare om du har tandprotes och tror att du har svampinfektion i munnen.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha, Då kan du få hjälp att bedöma dina symtom och var du kan söka vård. Eftersom svamp trivs där det är varmt och fuktigt är det bra att hålla huden ren och torr. Använd så luftiga kläder eller skor som möjligt. Det finns flera olika receptfria läkemedel som motverkar svamp och som kan användas vid följande svampinfektioner: Vilket läkemedel du ska använda beror på var på kroppen du har besvär.

Läkemedel i form av kräm, gel, lösning och schampo används mot infektioner i hud och hårbotten. Det finns kräm som även innehåller kortison, som lindrar klåda. Nagelsvamp behöver inte behandlas om du inte har besvär av nagelförändringarna. Det finns ett medicinskt nagellack som du kan köpa om en läkare har konstaterat att du har nagelsvamp.

 • Svampinfektioner i slidan kan försvinna av sig själv och då behöver du inte göra någonting.
 • Om du har så mycket besvär att du vill behandla dig finns vagitorier och vaginaltabletter. Det är,
 • Vaginalkräm och vaginalgel kan användas både i slidan och runt slidmynningen.
 • Fråga på ett apotek vilka läkemedel som finns för dina besvär.

Det finns även andra läkemedel som du kan få på recept av en läkare. Allvarliga svampinfektioner Ibland kan svamp infektera olika organ i kroppen, till exempel lungorna, tarmen, urinvägarna och hjärnan. Det kallas invasiva svampinfektioner. Sådana infektioner är ovanliga men allvarliga.

 • Risken för invasiva svampinfektioner ökar om ditt immunförsvar är försämrat.
 • Det kan till exempel vara om du har en sjukdom som cancer, hiv eller dåligt kontrollerad diabetes.
 • Detsamma gäller om du har fått ett organ transplanterat eller behandlas med cytostatika.
 • Risken ökar också om du får dialys, har brännskador eller har genomgått en stor operation.

Ett vanligt symtom är feber. I övrigt kan symtomen vara diffusa och beror på vilket organ som är infekterat. Åsa Schelin, 1177.se, nationella redaktionen Kristina Lewis, hudläkare, Stockholm : Svampinfektioner

Vad kan svamp i munnen leda till?

Symptom på munsvamp – Om en vuxen person drabbas av svamp i munnen, så brukar ett av symptomen vara att man får som en brännande känsla i både mun och svalg. Det blir ofta även en gråvit beläggning på tunga, kinder och i gom. I munnen kan det även uppstå små, vitgula prickar. De kan i sin tur ge små blödande sår. Andra symptom är att mungiporna kan spricka eller bli irriterade.

Hur behandlar man svamp runt munnen?

Svampinfektioner i slemhinnor – Svamp i slemhinnor kännetecknas av rodnad, ofta med en vit beläggning, och klåda eller sveda. Vid svamp i munnen kan det även bildas sprickor i mungipan medan svamp i underlivet ofta ger en vit, grynig flytning.

 • Svamp i munnen – Svamp finns naturligt i munnen. Ibland rubbas balansen i munnen och då kan svampen föröka sig och utvecklas till en infektion. Det kan till exempel bero på nedsatt immunförsvar, muntorrhet eller en förändrad bakterieflora. Svamp kan föröka sig till följd av exempelvis antibiotika eller annan läkemedelsbehandling. Svampinfektion i munnen är vanligt hos små barn. Det kallas för torsk och ger en vit hinna i munhålan eller vita fläckar på tungan. Besvären går ofta över av sig själva. Vuxna kan också få svamp i munnen med kraftig irritation och sveda, ibland med sprickor i mungiporna. Tillfällig eller så kallad akut svamp läker ofta utan behandling, men det är viktigt med god munhygien. Vid muntorrhet kan du behöva salivstimulerande medel. Om infektionen beror på läkemedel brukar besvären försvinna efter avslutad behandling. Kronisk svamp i munnen kan orsakas av exempelvis tandproteser eller, Ibland är en svampinfektion i munnen tecken på en bakomliggande sjukdom som behöver behandlas.
 • Svamp i underlivet – Vanligast hos kvinnor i fertil ålder och hos kvinnor som får östrogenbehandling i samband med, Infektionen orsakas av en jästsvamp som finns naturligt i kroppen. Svampen får lätt fäste och kan föröka sig om slemhinnan i underlivet är skör, skadad eller om bakteriefloran eller hormonbalansen i slidan har förändrats. Typiska symptom är klåda, sveda, torrhet och rodnad i slidöppningen. Många får även vita, gryniga flytningar. Besvären kan försvinna av sig själva, men återkommande svampinfektion i underlivet kan kräva läkemedelsbehandling med exempelvis vagitorier. Det är däremot viktigt att inte behandla i onödan eller för ofta. Män som får svamp i underlivet behöver sällan behandlas. Besvären kan visa sig i form av rodnad och torrhet på penis, pungen eller i ljumskarna. Ibland syns en vit hinna på ollonet.

Hur ser en sjuk tunga ut?

Vit beläggning på tungan hos dig som är vuxen – Den allra vanligaste orsaken till vit beläggning på tungan hos en vuxen person är bakterier. Sådant som dålig munhygien, muntorrhet och att sova med öppen mun ger ökad bakterietillväxt och kan därför skapa en vit beläggning på tungan som du själv kan ta bort genom god munhygien och andra bra val.

Svampinfektion – precis som hos barn kan candidasvamp växa till sig och skapa torsk på tungan. Hos en vuxen person beror detta oftast på ett nedsatt immunförsvar. Den kan uppstå i samband med en sjukdom, när du äter antibiotika, om du brukar narkotika eller genomgår någon form av behandling där detta är en vanlig bieffekt. Svampinfektion i munhålan är vanligare hos gravida, äldre och små barn. Oral lichen planus – är en hudsjukdom som kan finnas på flera ställen på kroppen. I munnen uppstår det som vita nätmönster och streck. Den kan även skapa röda sår och göra att tungan gör ont. Glossit – är en infektion eller inflammation i tungan där vita fläckar i kombination med en svullen tunga är vanligt. Det finns flera orsaker till tillståndet, där vanliga skäl är vitamin B12-brist, allergi mot livsmedel eller läkemedel, samt hormonell obalans. Obalans i njurarna eller andra sjukdomstillstånd som cancer – kombinationen vit beläggning på tungan och svullnad kan vara ett tecken på obalans i njurarna. Andra risker med vit beläggning är förstadiet till munhålecancer.

You might be interested:  Hotel Maspalomas Princess Gran Canaria All Inclusive?

Samtliga orsaker till vit beläggning på tungan som inte uppstått till följd av bakterier behöver din tandläkare hjälpa dig med.

Hur ofta ska man gurgla vichyvatten?

Akuta former, speciellt hos barn, läker ofta av sig själva på 1-4 veckor. Läkemedelsassocierad candidos försvinner när aktuell läkemedelsbehandling (t ex antibiotika) avslutas. Vid all svampbehandling är det viktigt att om möjligt först åtgärda bakomliggande faktorer.

God mun- och proteshygien är en förutsättning för ett lyckat resultat. Muntorrhet måste behandlas med salivstimulerande medel och saliversättningsmedel. Vid lindriga besvär kan behandling med vichyvatten lokalt 6–8 gånger/dag vara ett alternativ. Läkemedelsbehandling kan administreras lokalt eller systemiskt.

Två saker bör hållas i minnet vid terapistart:

Behandlingen måste fortgå minst 1-2 veckor efter symtomfrihet för att undvika recidiv Systemisk och lokal behandling ska inte kombineras

1:a hand lokal behandling Nystatin, generiska alternativ, mixtur 100 000 IU/ml, 1-4 ml för munsköljning 4 ggr dagligen upp till sex veckor. Särskilt muntorra patienter behöver den högre dosen. Lösningen kvarhålls i munhålan ca 1 minut innan den nedsväljs.

Hur lång tid tar det för en svampinfektion att gå över?

Svamp i underlivet Svamp i underlivet är ofarligt men kan vara besvärligt eftersom det brukar klia och svida. Det är vanligt att få svamp i slidan. Svamp på penisen är däremot ovanligt. Ofta går det att behandla svampen med receptfria läkemedel. De vanligaste tecknen på svamp i slidan är att det kliar och svider kring slidöppningen och på blygdläpparna.

 • Ibland får du en vit, grynig från slidan.
 • Men flytningarna kan också vara tunna och ibland förändras inte flytningarna alls.
 • Slemhinnorna i slidan svullnar och blir sköra.
 • Det kan svida i slidan när du kissar och ofta gör det ont i vid slidsamlag.
 • Blygdläpparna kan bli röda, svullna och sköra.
 • Du kan få en vit hinna i vecken mellan de inre och de yttre blygdläpparna.

Hinnan brukar vara svårare att tvätta bort än smegma. Smegma är en sorts talg som finns mellan blygdläpparna för att skydda mot bakterier. Symtom på svamp på penisen De vanligaste tecknen på svamp på penisen är att ollonet på penisen är rött, torrt och fnasigt.

Ibland kan också penisskaftet, pungen eller ljumskarna bli röda, torra och fnasiga. Du kan få en vit hinna på eller runt ollonet, under förhuden om du har en sådan eller på penisskaftet. Hinnan brukar vara svårare att tvätta bort än smegma. Smegma är en sorts talg som finns under förhuden för att skydda mot bakterier.

Svamp på penisen behöver du oftast inte behandla. Svamp i slidan går ofta över av sig själv inom några dagar. Ibland går svampen inte över eller så kliar och svider det så mycket att du vill ha snabb lindring. Du kan använda receptfria läkemedel om allt det här stämmer in på dig:

Det kliar kraftigt i slidan. Blygdläpparna är röda. Flytningarna från slidan är vita och gryniga.

Är bikarbonat bra mot svamp i munnen?

Bli av med dålig andedräkt – Bikarbonat är en effektiv huskur mot dålig andedräkt som har varit med länge. Tillsätt en tesked bikarbonat till ett halvt glas vatten och använd lösningen som ett munvatten. Gurgla gärna så att du kommer åt längre ner i svalget. Upprepa vid behov. //Mikaela Bjerring från Passion för hälsa

När försvinner torsk på tungan?

Viktigt att veta om torsk/svamp hos bebisar | Fakta & Råd Torsk är en svampinfektion som är vanligast hos bebisar under ett år. Den visar sig genom en vitaktig hinna eller vita fläckar i munnen. Oftast går den över av sig själv inom några veckor, men vid svårare infektion eller om den överförs till ammande förälder finns det läkemedel att behandla med.

Vitaktig hinna eller vitaktiga fläckar i munnen, oftast på tungan, läpparna eller kindernas insida. Av dig själv eller erfaren barnsjuksköterska eller läkare utifrån symtom. Går oftast över av sig självt. Vid svårare eller långvariga infektioner finns läkemedel. Helt okej, uppmärksamma dock personal för att minska risken för smittspridning.

Torsk hos bebisar och barn märks genom att det uppstår en vitaktig hinna på tungan, kinderna eller i gommen. Det kan även uppstå vita fläckar. Slemhinnorna i munnen kan bli irriterade och röda och det kan bildas sprickor i mungiporna. Ibland kan det göra ont i munnen på barnet, och matningen kan bli svårare.

I vissa fall kan torsk även sprida sig genom tarmen till barnets stjärt, där det uppstår röda utslag. Normalt går infektionen över av sig självt på några veckor. Torsk är vanligast hos bebisar upp till ett år, men förekommer också hos barn i förskoleåldern. Ammande mammor kan få torsk på bröstet från sitt barn.

Du bör söka vård om du ammar och misstänker att svampinfektionen spridit sig till ditt bröst. Ofta behövs det då tas en mjölkodling. Torsk orsakas av svampen Candida albicans, som förekommer naturligt i munnen. Infektionen uppstår då svampen av någon anledning växer till sig.

 • Det kan bero på att barnet småkräks ofta, att barnet fått antibiotika eller att barnet har inhalerat kortison och glömt skölja munnen efteråt.
 • Spädbarns immunförsvar är heller inte helt utvecklade än, vilket kan göra att de inte har ett tillräckligt starkt försvar för att motverka infektionen.
 • Infektionen går ofta att bedöma av dig själv.

Om du är osäker kan du läsa mer om olika besvär i munnen eller kontakta erfaren barnsjuksköterska eller läkare. Du bör söka vård om:

Du misstänker att ditt barn har torsk och det inte går över på några veckor. Barnet har svårt att äta.Barnet har torsk i munnen och får besvär på huden vid stjärten. Du ammar och misstänker att smittan spridit sig till bröstet, exempelvis genom att du fått klåda, sår eller irriterad vårtgård.

Digital vård – vad kan Knodd hjälpa till med? Våra barnspecialister kan hjälpa er med bedömning och råd om behandling.

Koka nappar, nappflaskor och bitleksaker minst varje dag. Tvätta handdukar och trasor du använt kring barnets mun och händer i minst 60 grader dagligen. Om du ammar, tvätta bröstvårtor och vårtgård noggrant efter amning. Det kan även vara bra att lufta brösten och tvätta din bh dagligen i 60 grader. Laktobaciller och probiotika kan ha en förebyggande effekt mot svampinfektion för både barn och ammande mödrar.

I de flesta fall går torsk hos spädbarn över av sig självt på några veckor. Om svampinfektionen inte går över kan den behandlas med ett svampdödande läkemedel som penslas i barnets mun. Traditionellt sett har föräldrar också baddat munnen med vichyvatten eller sodavatten som innehåller natriumvätekarbonat och upplevt att det hjälper.

 1. Detta finns det inte vetenskapliga bevis för, men det är heller ingen fara att pröva.
 2. Smitta sker främst till ammande mammor.
 3. Smittorisken mellan barn är låg, men smitta förekommer.
 4. Var noga med hygien om barnet går i förskola eller träffar andra.
 5. Informera personal på förskolan om ditt barn har torsk.
 6. Då kan de vara extra uppmärksamma på att barnen inte stoppar samma saker i munnen.
You might be interested:  Dryck Som Vikingar Sötade Med Honung?

Så länge barnet mår bra i övrigt är det helt okej att gå till förskola. Torsk i munnen går oftast över hos bebisar på några veckor. Vanligtvis går torsk hos barn över på några veckor av sig självt. Om svampinfektionen inte går över på några veckor bör man söka vård för att få läkemedel som behandlar infektionen.

Torsk orsakas av en jästsvamp som finns naturligt i munnen, därför kan infektionen uppstå igen. Torsk, eller svampinfektion i munnen, går oftast över av sig självt. Vid långvariga infektioner som inte går över finns det läkemedel att få, som man penslar på tungan och i munnen. Torsk hos bebisar märks genom att det uppstår en vitaktig hinna på tungan, på insidan av kinderna eller i gommen.

Det kan även uppstå vita fläckar. Slemhinnorna i munnen kan bli irriterade och röda och det kan uppstå sprickor i mungiporna. Få trygg rådgivning för barnsjukvård, snabbt och enkelt via Knodd i Android och iOS.

Alltid kostnadsfritt All vårdpersonal har lång erfarenhet av barnsjukvård

: Viktigt att veta om torsk/svamp hos bebisar | Fakta & Råd

Vad kan svamp i munnen leda till?

Symptom på munsvamp – Om en vuxen person drabbas av svamp i munnen, så brukar ett av symptomen vara att man får som en brännande känsla i både mun och svalg. Det blir ofta även en gråvit beläggning på tunga, kinder och i gom. I munnen kan det även uppstå små, vitgula prickar. De kan i sin tur ge små blödande sår. Andra symptom är att mungiporna kan spricka eller bli irriterade.

Hur behandlar man svamp runt munnen?

Svampinfektioner i slemhinnor – Svamp i slemhinnor kännetecknas av rodnad, ofta med en vit beläggning, och klåda eller sveda. Vid svamp i munnen kan det även bildas sprickor i mungipan medan svamp i underlivet ofta ger en vit, grynig flytning.

 • Svamp i munnen – Svamp finns naturligt i munnen. Ibland rubbas balansen i munnen och då kan svampen föröka sig och utvecklas till en infektion. Det kan till exempel bero på nedsatt immunförsvar, muntorrhet eller en förändrad bakterieflora. Svamp kan föröka sig till följd av exempelvis antibiotika eller annan läkemedelsbehandling. Svampinfektion i munnen är vanligt hos små barn. Det kallas för torsk och ger en vit hinna i munhålan eller vita fläckar på tungan. Besvären går ofta över av sig själva. Vuxna kan också få svamp i munnen med kraftig irritation och sveda, ibland med sprickor i mungiporna. Tillfällig eller så kallad akut svamp läker ofta utan behandling, men det är viktigt med god munhygien. Vid muntorrhet kan du behöva salivstimulerande medel. Om infektionen beror på läkemedel brukar besvären försvinna efter avslutad behandling. Kronisk svamp i munnen kan orsakas av exempelvis tandproteser eller, Ibland är en svampinfektion i munnen tecken på en bakomliggande sjukdom som behöver behandlas.
 • Svamp i underlivet – Vanligast hos kvinnor i fertil ålder och hos kvinnor som får östrogenbehandling i samband med, Infektionen orsakas av en jästsvamp som finns naturligt i kroppen. Svampen får lätt fäste och kan föröka sig om slemhinnan i underlivet är skör, skadad eller om bakteriefloran eller hormonbalansen i slidan har förändrats. Typiska symptom är klåda, sveda, torrhet och rodnad i slidöppningen. Många får även vita, gryniga flytningar. Besvären kan försvinna av sig själva, men återkommande svampinfektion i underlivet kan kräva läkemedelsbehandling med exempelvis vagitorier. Det är däremot viktigt att inte behandla i onödan eller för ofta. Män som får svamp i underlivet behöver sällan behandlas. Besvären kan visa sig i form av rodnad och torrhet på penis, pungen eller i ljumskarna. Ibland syns en vit hinna på ollonet.

Hur ser du att huden eller munnen har en svampinfektion?

Nagelsvamp – Nagelsvamp angriper oftast tånaglarna och påverkar nagelns utseende. På huden kan svampinfektioner ge röda utslag, klåda, fjällning eller sårig hud. På fotsulan kan huden bli torr och fjällande. Infekterade slemhinnor i munnen kan bli kraftigt röda, ibland med vita beläggningar.

 • Det kan också svida.
 • Ibland kan det uppstå sprickor i mungiporna.
 • De tydligaste symtomen på svampinfektion i underlivet är klåda och irritation.
 • Vinnor kan ibland få en luktlös vit grynig flytning.
 • Nagelsvamp gör att nageln blir gulaktig, förtjockad och uppluckrad.
 • Svampinfektioner kan ibland vara svåra att skilja från andra hudsjukdomar.

När och var ska jag söka vård? Kontakta en om du tror att du har något av följande:

Torsk Ringorm Hårbottensvamp Nagelsvamp Svamp på fotsulan eller i hudveck.

Kontakta också en vårdcentral om du har behandlat med receptfritt läkemedel i några veckor men inte blivit bättre. Vänta tills det blir vardag om det är helg. Många mottagningar kan du kontakta genom att, Kontakta din tandläkare om du har tandprotes och tror att du har svampinfektion i munnen.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha, Då kan du få hjälp att bedöma dina symtom och var du kan söka vård. Eftersom svamp trivs där det är varmt och fuktigt är det bra att hålla huden ren och torr. Använd så luftiga kläder eller skor som möjligt. Det finns flera olika receptfria läkemedel som motverkar svamp och som kan användas vid följande svampinfektioner: Vilket läkemedel du ska använda beror på var på kroppen du har besvär.

Läkemedel i form av kräm, gel, lösning och schampo används mot infektioner i hud och hårbotten. Det finns kräm som även innehåller kortison, som lindrar klåda. Nagelsvamp behöver inte behandlas om du inte har besvär av nagelförändringarna. Det finns ett medicinskt nagellack som du kan köpa om en läkare har konstaterat att du har nagelsvamp.

Svampinfektioner i slidan kan försvinna av sig själv och då behöver du inte göra någonting. Om du har så mycket besvär att du vill behandla dig finns vagitorier och vaginaltabletter. Det är, Vaginalkräm och vaginalgel kan användas både i slidan och runt slidmynningen. Fråga på ett apotek vilka läkemedel som finns för dina besvär.

Det finns även andra läkemedel som du kan få på recept av en läkare. Allvarliga svampinfektioner Ibland kan svamp infektera olika organ i kroppen, till exempel lungorna, tarmen, urinvägarna och hjärnan. Det kallas invasiva svampinfektioner. Sådana infektioner är ovanliga men allvarliga.

Risken för invasiva svampinfektioner ökar om ditt immunförsvar är försämrat. Det kan till exempel vara om du har en sjukdom som cancer, hiv eller dåligt kontrollerad diabetes. Detsamma gäller om du har fått ett organ transplanterat eller behandlas med cytostatika. Risken ökar också om du får dialys, har brännskador eller har genomgått en stor operation.

Ett vanligt symtom är feber. I övrigt kan symtomen vara diffusa och beror på vilket organ som är infekterat. Åsa Schelin, 1177.se, nationella redaktionen Kristina Lewis, hudläkare, Stockholm : Svampinfektioner