Vegetarian eller Vegan

Handla närproducerat och efter årstid

Ekologisk, kravmärkt och närproducera
Du bör undvika högprocessad livsmedel som sojaprodukter och qurnprodukter.

tomatKöp närodlat som åkerbönor har hög proteinhalt av god kvalitet. Åkerböna är en inhemsk böna och kan ersätta importerad soja vilket är både ekonomiskt och miljömässigt intressant. Ur klimatsynpunkt är grönsaker såsom rotfrukter, vitkål och broccoli bättre miljöval under höst, vinter och våren an tomat, gurka och sallad. Torkade baljväxter har låg klimatpåverkan och innehåller mycket proteiner och mineraler vilket gör dem till ett utmärkt substitut för kött. Bönor innehåller tyvärr även ämnet ( Fytinsyra) som skapar inflammationer i organ och leder. Du kan minska innehållet av Fytinsyra om du tillagar dom korrekt. Linser är att föredra framför torkade bönor på grund av detta då dom innehåller mindre av ämnet.  Varor odlade i kallare klimat och i växthus kräver mindre bekämpningsmedel än produkter odlade i varmare klimat.Halvfabrikat som quorn och sojaprodukter är inte helt problemfria. Andra torkade baljväxter och certifierade produkter är att föredra. Handla enligt årstiden för att undvika produkter som fraktas med flygtransporter.

Om du äter ägg och mjölkprodukter välj lågprocessat svenskt naturligt och välj bort varor med socker, smaktillsatser och förtjockningsmedel.

Soja är bra eller?

Soja utmålas som ett riktigt hälsolivsmedel och idag är det oändligt populärt att ha sojagrädde, sojamjölk, tofu, sojaburgare, sojayoghurt i och till allt möjligt. Soja som inte är fermenterad är dock inte nyttigt. Fermenterad soja (miso, tempeh, tamari, natto och vanlig sojasås) i små doser då och då gör ingen skada men den stora sojakonsumtionen av icke-fermenterad soja är direkt skadlig för hälsan.

Ibland tas argumentet att man i Asien ätit soja i tusentals år. I Asien använder man ofta hela sojabönan utan att separera fett och protein, man fermenterar den vilket minskar antinäringsämnen och man äter betydligt mindre mängder än den gängse bilden av det asiatiska köket. En stor studie uppskattade det dagliga sojaintaget till cirka 7-8 gram per dag där en del är fermenterad soja. Många vegetarianer i västvärlden, däremot, konsumerar cirka 220 gram ren soja per dag. Fermenterad soja som alltså intas i små mängder i det asiatiska köket har inte samma skadliga effekt på kroppen som sojaproteinisolat, sojamjölk, sojabönsolja, sojakött, tofu och andra icke-fermenterade sojaprodukter.
Exempel på fermenterad soja är: tempeh, miso, natto och sojasås

För mer information rekommenderar jag denn webbsida

www.perfekthalsa.se/tag/soja/

kamomille_253

 

 • Ät riktig mat, dvs. inget ”falskt” kött, processade sojaprodukter, veganskräpmat, etc.
 • Undvik vegetabiliska oljor som innehåller högt omega-6 och inta tillskott av vegan-DHA.
 • Komplettera med kosttillskott av vitamin K2.
 • Komplettera med kosttillskott av vitamin D3 i veganform.
 • Förbättra ditt upptag och omvandling av betakaroten.
 • Förbered de baljväxter, sädesslag eller nötter du äter på ett korrekt sätt.
 •  Maximera järnabsorptionen med C-vitaminrika livsmedel.
 • Se till att din sköldkörtel är i god form.
 • Ta kosttillskott vitamin B12.
 • Prova att äta glutenfritt.
 • Ät fermenterade livsmedel.
 • Komplettera med taurin.