Varför är exotiska varor att föredra ?

Det finns ingen bra förklaring till att vi köper frön och annat som måste fraktas över halva jordklotet när det finns produkter nära som har motsvarande näringsinnehåll i form av proteiner, fetter, vitaminer och mineraler. Det senaste i frö trend är Chia frö som har presenteras som ett super-frö. Chia frö är bra som livsmedel och kan jämföras med linfrö eller rapsfrö när det gäller näring.

Chiafrön är bra – men inte bättre än andra fröer. Det är snarare så att chiafrön innehåller lite mindre fett än sesamfrön, pumpafrön och solrosfrön och eftersom de har en lite lägre fetthalt så blir det lite mindre av de nyttiga fettsyrorna också, säger Veronica Öhrvik, nutritionist på Livsmedelsverket.

Jana Pickova, lipidforskare och professor inom livsmedel på Sveriges lantbruksuniversitet, säger att chiafrön är bra precis som andra fröer:

– Det innehåller fett, proteiner och antioxidanter, men det gör linfrön och rapsfrön också. 

Allt som kommer i mode under en tid handlar om mördande marknadsföring och ett ständigt behov hos oss att tro mer om mat som kommer från länder långt bortifrån. Exklusivt och en känsla av att tillhöra en liten skara som är uppdaterade kring nyttigheter gör att även födoämnen som inte är hälsosamma presenteras som super-food...

Litet frö på väg till dig i Sverige

Frön från den blommande chiaväxten, som tillhör myntasläktet och växer vilt i Mexiko och Guatemala. Ca  pris 300 kr kg

 

chia