Soja inte

Snabbmat och halvfabrikat innehåller oftast sojautfyllnad för att det är billigt för industrin inte för att gynna konsumentens hälsa.
Soja som är en av huvudråvaran i globala matindustrin och omvandlas genom olika processer till en mängd matvaror och ingredienser som används i matindustrin. Genom mekaniska och kemiska processer kan sojabönan omvandlas till en för matindustrin mycket lönsam liten böna men hur nyttigt är den för dig?
Sojabönorna förvandlas på mekanisk väg till flingor som därefter behandlas med lösningsmedlet hexan för att utvinna fettet. I detta skede är massan en brunaktig, trögflytande massa så nästa steg är att separera smeten från oljan med hjälp av hett vatten och ett antal centrifuger.
När oljan har skilds ifrån sojamassan blir restprodukten billigt sojaprotein och sojamjöl eller det som brukar betecknas som texturerat vegetabiliskt protein som används i exempelvis vegetariska burgare, korv eller färs.
Sojaolja är intressant för både skönhets och matindustrin och betäcknas då som vegetabilisk olja i innehållsförteckning.
Sojalecitin (E322)
Många tillverkare vill ha ett fastare fett som uppför sig som smör och härdar därför oljan med en serie avancerade processteg då vätgas under högt tryck pumpas in i oljan och metallen nickel används som en katalysator.

sojakaka

Härdat eller delvis härdat vegetabiliskt fett är vanliga ingredienser i exempelvis matbröd och kaffebröd. Finns även i hälsokostpreparat som Udo's Choice, CFriggs Naturdiet, är berikade, blandt mycket annat med sojalecitin, sojaprotetin och olja m
Livsmedelsverket lät för några år sedan analysera margariner. Det visade sig då att "Flora" och "Nytta/Becel" innehöll förhållandevis höga halter av bensin. Företaget angav då att bensinen kom med sojalecitinet. Då lecitinet utgör en liten andel av ett margarin måste halterna i lecitinet var mycket höga, för att nå upp till nästan 1 mg/kg i margarinet, som då var fallet. Ärendet väckte en rad obehagliga frågor från konsumenterna men har kommit i glömska.
Restprodukten efter att oljan och proteinet har utvunnits blir efter ytterligare processande – exempelvis blekning och behandling med aceton – något som heter sojalecitin.
Det används som ett emulgeringsmedel för att hålla vatten och fett från att separera i livsmedel som margarin, choklad och glass mm. Sojalecetin är en viktig komponent i kosmetika, målarfärger och sprängämnen. Producenter av näringstillskott låter sojalecitinet genomgå en klarningsprocedur och låter det ingå näringstillskott i hälsokostbutiken.I teorin, eliminerar klarning a lecitin sojaprotein som även tar bort allergenet soyaprotein men i verkligheten förblir, små mängder av sojaprotein alltid kvar i lecitin samt i sojaolja.

GMOfri soja
Processad soya har i många studier visat sig skadliga för både djur och människor. Ofta hänvisar man till länder där man har ätit soja i tusentals år och då glömmer man att man inte äter samma kvantitet ofermentead soja som det äts i väst där man byter ut mjölk, kött, ost med sojaprodukter. Även mjölkersättning till spädbarn tillsätts eller byggs på sojaprodukter som skapar en hög belastning av växostrogen. Det kan ge tidig pubertet hos flickor och sen för pojkar.

GMO soja
Djur som har gmosoja som huvudföda har en överdödlighet hos sina ungar. Djurförsök visar att andra eller tredje generationen djur som är uppväxta på gmosoja inte har kvar sin förmåga att reprodusera sig. Påverkar detta djuren så borde det påverka människan på liknande sätt.

Soy protein islate
Om sojaprotein finns i ett födoämne tillsätts nästan alltid msg(mono sodiun glutamat) MCSG tillsätts i livsmedel för att skapa en illution i hjärnan "god smak" oftas till högprocessade livsmedel som tappar smaken under produktion. Glutamat misstänks vara kopplat till canser, övervikt, diabetes mm.
Insulinliknande tillväxtfaktor, IGF1
En brittisk undersökning visar på att höga nivåer av IGF-1 främjar förekomsten av vissa sorter av cancer, såsom tjocktarmscancer, prostatacancer och premenopausala bröstcancer. Detta genom att öka cellens omsättning och mottaglighet till cancerceller och då IGF1 förhindrar cellens programmerade celldöd. Soja innehåller dubbelt så mycket IGF1 som komjölk.