Röka fisk

Så brukar jag göra

rok

Fyll  ett paket ca 15x10 cm av folie med  1 dl rökspån. Picka små hål i paketet och lägg det under dropp plåten i botten på röklådan.  Som värmekälla har jag en spisplatta hemmavid då slipper jag hantera spritbrännaren.  Tid och värme beror på vilken fisk du vill röka. Som ett experiment testade jag att röka Coop  färsk fläskkorv. Gör inte om det urk... 

Makrill

Så gör du

Rensa hel makrill eller lägg ihop 2 filéer så skinnsidan skyddar köttet mot för kraftig röksmak. Gnid in fisken med rapsolja, kryddor och salta lätt med salt utan jod.
Salt med jod ger en besk bismak så det är viktigt att saltet är jod-fritt.
Låt fisken marinera i ca  en timme eller kör på direkt om du vill.

roktmakrill

Hela fiska är enklast att röka

För bästa resultat är hel fisk att föredra när du röker och det att viktigt med jodfritt salt!!!helfisk