Kost och miljöpåverkan

Att äta enligt årstiderna är inte bara miljövänligt, utan också väldigt hälsosamt och gott! Vårt samhälle blir allt mer miljömedveten och klimatsmart, vilket givetvis är något mycket positivt! Dock pratar regeringen och andra instituter främst om olika drivmedel, återvinning samt avgaser, men man glömmer oftast bort att nämna matens betydelse för miljön. Det handlar inte i första hand om att handla kravmärkt eller köpa dyra ekologiska råvaror. Det handlar om att köpa mat enligt årstiderna och närproducerat!

När vi köper mat som följer säsongen får vi också mat som är fräscht, mogen och fullproppad med näring. Dessutom är det betydligt mycket billigare och kräver oftast inte några långa transportsträckor om det är närproducerat. Det blir med andra ord inte mycket mer miljövänligt eller hälsosamt.

Är du vegetarian

Som vegetarian kan det vara bra med kosttillskott för att upprätthålla fysisk och inte minst psykiska hälsa.
Näringsbrist  är vanligast hos veganer som rekommenderas kosttillskott innehållande Järn, Vitamin B12, Vitamin D, Omega-3 fett. 

vegcirkel

Det finns få vetenskapliga forskningar gjorda på hur vegansk kost påverkar kroppen. Läkarna Neal Barnard och David Jenkins har gjort en studie och jämför individer som har diabetes typ2. En grupp åt LF vegan föda och den andra gruppen åt enligt tallriksmodellen under 74 veckor. Kontrollgrupperna skiljde sig inte från varande i resultat. Det är tveksamt om vegankost kan  förbättra  människans hälsa i jämförelse med annan kost då det i en vegansk diet lägga till kosttillskott för att hålla sin psykiska och fysiska hälsa.

 

Ekologisk, kravmärkt och närproducera

Du bör undvika högprocessad livsmedel som sojaprodukter och qurnprodukter.

Köp närodlade bönor som åkerbönor då dessa har en hög proteinhalt av god kvalitet. Åkerböna är en inhemsk böna och kan ersätta importerad soja vilket är både ekonomiskt och miljömässigt intressant.Ur klimatsynpunkt är grönsaker såsom rotfrukter, vitkål och broccoli bättre miljöval under höst, vinter och våren an tomat, gurka och sallad. Torkade baljväxter har låg klimatpåverkan och innehåller mycket proteiner och mineraler vilket gör dem till ett utmärkt substitut för kött.  Varor odlade i kallare klimat och i växthus kräver mindre bekämpningsmedel än produkter odlade i varmare klimat.

Halvfabrikat som quorn och sojaprodukter är inte helt problemfria. Andra torkade baljväxter och certifierade produkter är att föredra. Handla enligt årstiden för att undvika produkter som fraktas med flygtransporter.

Om du äter ägg och mjölkprodukter välj lågprocessat svenskt naturligt och välj bort varor med socker, smaktillsatser och förtjockningsmedel.