Hälsodryck

Manuka och hallondryck vid förkylning

hallon

Så gör du
Ta fram ett stort glas och lägg i 2 dl frysta hallon. Koka upp 4 dl vatten och häll över bären. Ta en matsked Manuka honung, 2 msk citron eller limesaft och rör om tills allt blandad sig. Bädda ner dig i soffan och njut drycken i små slurkar.

Det är viktigt att du kyler ned vattnet med frysta bär innan du tillsätter din honung. Honungens hälsoegenskaper börja minska vid 40 grader och är helt förlorade vid 70 grader så var noga med att vätskan håller en ljummen temperatur innan du tillför din honung. 

Man bör inte värma honung till höga temperaturer av flera skäl. Bland annat leder uppvärmning till att enzymer som finns i honungen förstörs. Ett sådant är diastas vars aktivitet kontrolleras för att avgöra om honungen uppvärmts - det förstörs runt 60 grader.

Ett annat skäl att inte värma honung till höga temperaturer är att det sker förändringar av sockersammansättningen. Honung är en mycket sur produkt (pH omkring 3,9) och om man värmer fruktos i sur miljö bildas furfuraler (viktigast hydroxymetylfurfural -HMF i dagligt tal) som ger konsistens och smakförändringar. HMF halten mäts i honung och får inte överstiga vissa gränsvärden för att det skall betraktas som honung (40 mg/kg).

Vidare finns flyktiga smakämnen som snabbare försvinner från honungen vid uppvärmning. Man bör egentligen aldrig värma större partier honung över 40 grader. Att man sedan kan njuta honung i te och liknande är en annan sak - tiden för uppvärmning är då kort, men säkert så denatureras i honungen ingående enzymer även då.